- Folyamatos vérnyomásmérést kínál a Huawei Watch D2
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy S21 FE 5G - utóirat
- One mobilszolgáltatások
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Milyen GPS-t vegyek?
- Egy szenzor, két zoomkamera: újraírta a Huawei a mobilfotózás történetét
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
aradebil2
senior tag
válasz
mekker #11476 üzenetére
Ha már Aeropress akkor szerintem ennél a két receptnél nem is nagyon kell több:
James Hoffman, annyi kiegészítéssel hogy ha tovább készül akkor lehet finomabb (lásd kövi link), de nem feltétlenül éri meg.
Ha meg még több tudományos magyarázat kell és kicsit több időd van (JH is innen vette az ihletet a hosszabb brewhoz) (+ van Prismod) akkor Gagné mester. -
Jolida
tag
válasz
mekker #10453 üzenetére
Ha a Monsooned Malabar "bejön", érdemes kipróbálni ezeket is:
Impresso Brazil-India [link]
PalYotz Indian Choco [link]
Kapucziner Monsooned Malabar [link]Egyébként ha "megszorulok" (értsd, még a fagyasztóból is kifogyott a bab) és is szoktam MM-ben AVX-et venni. Ki lehet fogni frissebb pörköléseket is ... régit én is otthagyom.
-
kmarci25
veterán
válasz
mekker #10453 üzenetére
Monsooned malabar. Feleségem kedvence, semmi sav nincs benne. Nekem kicsit lapos, pont emiatt. Presszónak érdemes 1:1,5-re készíteni az 1:2 helyett. Van belőle blend is azt nem tudom milyen.
-
vodrosjozsi
addikt
válasz
mekker #10010 üzenetére
Tecsóba láttam én is, 5.400ft, új csomagolásban.
Kezdjem én is ezt a zacskózást?
Vettem egy krups automatát, egész jót főz, a tartálya szépen zár, de ugye csak 25 dkg fér bele. De ha most veszek ilyen aromazáró nélküli zacskót, akkor 1 hét alatt el is veszti az aromát. Viszont én a mélyhűtőben csirkét tárolok, nem kávétmeggebedek b+
-
-
-
mekker
őstag
Kipróbáltam, délután még el volt tömődve, vagy valami miatt nem működött. A kávétartó alján van egy kör alakú rés, hajszálcsövek felviszik a vízet, aztán valahogy átpermetezi az őrleményen, a zacc kb egyenletesen ázik, és olyasmi íze/állaga van (kotyogósnál vmivel finomabb finomságú őrleménnyel), mint egy Nespresso - bár így egy kávé után nincs sok értelme nyilatkozni. Hangja az enyémnek nem ennyire zorall
-
-
kmarci25
veterán
Szerintem a sok netes ajánlás, recept arra jó, hogy elindulj valamerre. Ha neked ízlett a kávé, amit ezzel a módszerrel készítettél, akkor idd úgy. Nincs ebben abszolút igazság, ki kell kísérletezni, hogy neked mi ízlik, és úgy készíteni. Egyébként ez a recept hasonlít a Kasuya féle módszerhez. Nála kevesebb a kávé, amúgy nagyjából stimmel minden.
-
kmarci25
veterán
Ott még nem tartok. Egyelőre azt érzem, hogy ugyanaz a kávé, ugyanolyan őrlési finomság esetén jól/jobban sikerült-e a felöntés. Általában bloom, aztán a maradék vizet 2 részletben öntöm: 18 g kávéhoz először 36 g víz, 45 mp múlva 107 g víz, újabb 45 mp újabb 107 g víz. Így kb 3 perc alatt csepeg le teljesen. A Kasuya féle 5-ször felöntést majd ki akarom próbálni, de egyelőre maradok a bevált receptnél.
Sped: hát, költeni a pénzt ennél a hobbinál is lehet.
-
#85578752
törölt tag
Jó ötletnek tűnik, köszi a tippet!
Mármint rituálisan felgyújtani a picsába...8-ból 1-szer ad valami semmihez sem hasonlítható, dermedt kutyafasza löttyöt, amiben nyomokban presszókávé íze fedezhető fel, olyan mintha valaki ivott volna abból a csészéből egy presszót és mosogatás közben hirtelen meggondolva elém rakták volna.
Hány fokra érdemes melegíteni, hogy ne égett gumiszagú kátrány röffenjen ki unottan a végén?
-
waxos
csendes tag
Mekkora lángon, melyik gázrózsán készíted? Nekem az vált be amikor a legkisebb gázrózsát használtam akkora lánggal, hogy elérje a Brikka alsó részét, de ne érjen túl rajta. A kotyogónál használt lángnál sztem nagyobb kell neki, különben elnyújtja a főzési időt, és a hab is kevesebb. Bár egy ideje már nem brikkázok, de bolti őröltből emlékeim szerint jó volt a Dallmayr Prodomo is.
-
soldier2
őstag
Csak azt nem értem mi szükség rá. Ha már nem töltöd tele a kosarat nem mindegy, hogy üresen hagyod, vagy félig megtöltöd vattával? Bár a fél töltet nem jó a kávé ízének szempontjából, ha már így csinálod, akkor inkább Aeropress filterpapírt javasolnék a kávé tetejére. Olcsóbb, és eleve arra találták ki, hogy a forró víz ne oldjon ki belőle semmi károsat. Bár kotyeszban annak sem látom sok értelmét. Simán kevesebb kávé és "jónapot".
-
-
soldier2
őstag
A világos pörkölésű kávékkal mindig lesz egy savassága a kávénak, ha ez nem ízlik akkor sötétebbet keress, eltüntetni nem tudod (és nem is kell, azért hagyják világosabbra a pörkölést, hogy a savak is érvényesüljenek). A Brikkán én nem "üldözöm" a habot. Az íze legyen jó, a többi nem érdekes. Azt próbáld ki, hogy ha kevesebb vizet tesztel bele akkor alacsonyabb hőmérsékleten készíti a kávét, ha többet akkor melegebben. Így tudsz játszani a kávé ízével is nem csak a mennyiségével.
-
Ketchup2020
lelkes újonc
-
Nem kell túlgondolni. A tej, főleg ha rányomsz két decit a feles kávéra (pláne cukorral), kisimítja az ízeket és beborítja az aromákat. Ez nem feltétlenül rossz, mindenkinek ahogy tetszik, de különbségek megállapítására már alkalmatlanná teszi az italod.
A téglával legnagyobb baj, hogy ahogy írod is, hiába lehet frissen valami aromája (amúgy van neki), ez elillan, mint köd a víz felett egy nyári reggelen. Már másnap nem lesz benne, csak a legprimérebb alapíze az egykori babodnak. Ami, tekintve a bolti pörköléseket, leginkább égett kesernyés.Értem, ez nem az elmebeteg kv totyik, de valami minimál közös nevezőnek lennie kell. Aki filteres Pickwick zöld teát iszik 100 fokos vízzel nyakon öntve és bennefelejtve a filtert a kancsóban/csészében elégedetten és jó neki, annak hiába magyarázod, hogy az nagyon gáz. De ha már magától kérdez, mert nem annyira jó akkor jöhet az eszmecsere.
Kb. 15k Ft egy alap Hario őrlő. Ciki, vagy sem, elindulásnak és rácsodálkozásnak jó lesz, kotyeszhoz meg pláne, mert nem kell az életedet eltekergetni. Ezt nevezem közös minimumnak. Különben nem beszélhetünk élvezeti cikkről. Akkor meg veheted a 650Ft-os T. familyt és nincs probléma, de beszédtéma se.
-
joeypapa
tag
Nekem szinte pont ilyen setupom volt (van is, de bővült). Előbb volt Moka, utána aeropress. Az aeropress megléte óta maximum 5x csináltam Bialettivel kávét (akkor is csak a kicsi, 1 személyessel mert magamnak csináltam csak és kívántam a tűzforró fekete kávét
)
Szóval ha muszáj választani, akkor szerintem aeropress nagyobb kreativitásra ad teret (íz, kávék próbálgatása és mennyiség tekintetében is), és egyébként nagyon könnyen lehet vele jó kávét csinálni. Grátisz, hogy rengeted jó recept elérhető.
Illetve ha a pénz a korlát, akkor esetleg lehetne az őrlővel variálni, egy hario pro (bármelyik pro) már elég jó (nekem is többek között itt ajánlották), és az AVX-es különbözetéből pl. kijön pont egy + gép (vagy bialetti vagy aeropress). Az AVX-es kézi őrlőt egyébként nem ismerem, tehát erről nem tudok nyilatkozni, de a hario mini mill slim pro nekem eléggé bejött.
-
#75655680
törölt tag
Nekem 2 személyes van, az pomt tökéletes 1 személyre. En azt javasolnám. Ha 2 személyre kell, max ketszer főzöl. Persze macera egy kicsit, mert eltisztítom 2 főzés között.
Cold brew-hoz ha nem tejjel akarod fogyasztani, nagyon ajánlanám a filter pörkölésű, gyümölcsös, virágos, nem túl savas etiópokat. Nekem nagyon bejöttek. Egy bwt kancsót érdemes beszerezni, sokat dob az ízén, jobban kijönnek az ízjegyek.
-
Ketchup2020
lelkes újonc
Elvileg a sújszelep miatt kel hogy csak egy bizonyos nyomás felett induljon meg ezt nem mértem de e miatt talán egy kicsit melegebb vizet kap a pogácsa plusz a brikka kosara mintha méljebb lenne ergo vastagabb a pogácsa ami megfelelő őrléssel/adaggal fentart valamennyi nyomás végig. Ezek miatt ha jól sikerül elég intenzív, talán kicsit közelebb van egy pressohoz de a heljén kezelendő. Én úgy vettem észre hogy mintha kicsit toleránsabb lenn egy kicsit világosabb pőrköléssel is. De azér akkor is "csak" egy "Kotyogós" kávéfőző. Jellemzöen ennek is a sötétebb kávék és a robusztásabb keverékek működtek Mostanában ritkán használom de az biztos hogy örök darab. 😉
-
soldier2
őstag
Ha szereted a gyümölcsösebb, savasabb kávékat és az AVX-től remdelnél próbáld ki az Etióp Guji-t (azt hiszem közepesen világos pörkölés, akármit is jelent). Nekem nagyon bejött presszóban és Brikkával is, de filterkávénak is megállja a helyét. A Kenyát most bontottam, de Brikkával még nem próbáltam.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- DJI Mini 4 pro drón - új állapotban, 2027-ig garanciával
- Xiaomi Yunmai Fascial masszázs pisztoly (Massage Gun)
- DJI Mini 3 Pro Fly More Combo RC drón szett - 3 akku +szűrők +táska
- DJI Mavic 3 Pro Fly More Combo RC Pro - drón szett újszerű állapotban, garanciával
- DJI Mavic 2 Zoom drón, gyári dobozában, 4 db aksival és táskával eladó
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- HPE Apollo 4200 Gen9 2U rack szerver, 1x E5-2620v4, 64GB RAM, 24x3.5" 2U-ban! ÁFA-s számla, garancia
- Csere-Beszámítás! Gamer PC Számítógép! R9 3900X / RX 6700XT / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- BenQ PD-3200-U Monitor - Designer 4K 32"
- Lenovo ThinkCentre M720s SFF / M920T tower -Számla, garancia, WIN11
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest