Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Aethelstone
    addikt

Ezért van külön source, target és release compiler beállítás. A source az, amit te írtál, a target és a release (9-es verziótól) pedig az, amire Ablakosnak van szüksége, ha 1.8-as runtime-mal kompatibilis (és azon is futni képes) kódot szeretne kapni úgy, hogy 23-as verzión buildel.

Igen, így teljesen pontos. Érdemes egyébként full 1.8-as JDK-t is felrakni, ha full 1.8-as kompatibilitás kell. Az a tuti.

• Ablakos
    addikt

Itt a gc egy példányszintű metódus (instance method), ami késői kötést (late/dynamic binding) használ, így a Counter futásidejű típusa határozza meg, hogy melyik gc() metódus implementáció hívódik meg (polimorfizmus). Ha SubCounter újradefiniálta (override) a gc()-t, akkor ha a list változód futás idejű típusa SubCounter, akkor az override-olt változat fog hívódni, nem tudod meghívni a Counter gc() metódusát azon a példányon keresztül.

(azért írtam zárójeleket, hogy jobban utána tudj nézni ezeknek a fogalmaknak)

Világos, köszönöm.

• btraven
    őstag

Ez egy console application vagy gui? Ha gui van akkor értelemszerűen ne system.out-ot használj logolásra vagy irányítsd át azt egy loggerrel fájlba, vagy console appot generált a jpackege-dzsel --win-console argumentummal.

OpenGL játék.
    Nekem az lenne a legjobb ha eltűnne a kukában az összes log.
    Ha véletlenül benne maradna valami a programban. Ne szemetelje a játékosok gépét.

• btraven
    őstag

Intellij megmondja neked, hogy írva vagy olvasva volt a field, setter meglététől függetlenül.

Tényleg :)
    Android Studio-t használom nagy ritkán hobbi projectre.
    Ma úgyis elnyomoztam vagy fél napot mert memóriaszivárgásom volt.
    Ahelyett hogy 15 perc alatt méltóztattam volna átnézni a szóban forgó kódot.
    Persze pár napja beleírtam valami új dolgot, a takarítás meg elfelejtődött. :facepalm:
    Viszont ez újdonság volt, mert nem a heap hízott, hanem a Windows folyamat memóriája.

• togvau
    senior tag

Egy spring alkalmazásban (is) a session életciklusa beállítás kérdése. Amit írsz, azt szerintem benézed, vagy spéci beállításod van (tehát nem szűz spring boot app ), nem ez a default működés.
    Egy request feldolgozás viszonyában a session (id) alapvetően attól függ, hogy a böngésződ küldött-e a requestben session id-t (JSESSIONID cookie (default)) , és hogy mi a spring appod sessionCreationPolicy-je, ezektől függően fogja a Spring (újra)használni a kapott sessionid alapján a meglévő sessiont (az objektumot, nem az id-t) vagy újat gyártani vagy nem gyártani vagy teljesen ignorálni a sessiont (springen kívül továbbra is létrehozható session).

a session.setAttribute-ban állított dolog pedig mindegyik globális, mindegy milyen böngészőről/kliensről van a beállító kérés, mindegyiknek ugyan az lesz a getattribute valami értéke amit az egyik legutoljára settelt
    Ez nem így működik, pont az a session lényege, hogy egy session példányhoz és állapothoz (így a session attribútumaihoz) csak azok a kliensek férnek hozzá, amelyek azonos session id-val rendelkeznek.
    Szerinted téged a spring session fixation védelme zavarhat meg, emiatt látsz különböző session id-kat és emiatt tűnik úgy, hogy a sessionök különbözőek (valójában ugyanazok a sessionök különböző session id-val), mégis ugyanazok az attribútumai.

Szűz springboot appnál a session scoped beanek tökjól működnek authentikáció nélkül. Securitys appnál nincs session, mindig elfelejtődik ugyanolyan beanekkel.

Úgyhogy deklaráltam egy mapet, aminek a kulcsa a principal.getusername, aztán abba rakosgatnak, vesznek ki a feldolgozók

• togvau
    senior tag

Magától értetődően legegyszerűbb maga a session (HttpSession), ha tényleg van... Ugye ez nem egyértelmű RESTful API-nál és JWT authentikációnál, aminek statelessnek kéne lennie.
    Komolyabb alkalmazásnál floodot még az alkalmazás előtt célszerű megfogni, api gatewayen, proxyn, load balanceren stb.

Na igen, ez a kérdés. Mert spring security nélkül, egy sima szűz springboot alkalmazásban, a restcontroller getmapping metódusainak httpsession id-je minden kérésnél különbözik, a session.setAttribute-ban állított dolog pedig mindegyik globális, mindegy milyen böngészőről/kliensről van a beállító kérés, mindegyiknek ugyan az lesz a getattribute valami értéke amit az egyik legutoljára settelt...

Most tényleg valami principal azonosítót kérjek le, és azokat kulcsként használva töltögessek egy adattároló map-et, ahonnan a kulcs alapján lekérdezhető az adott userhez tartozó adat?
    Azt hittem hogy erre van valami belső megoldás mert azért nem hiszem hogy annyira réteg igény lenne.

• Drizzt
    nagyúr

Magától értetődően legegyszerűbb maga a session (HttpSession), ha tényleg van... Ugye ez nem egyértelmű RESTful API-nál és JWT authentikációnál, aminek statelessnek kéne lennie.
    Komolyabb alkalmazásnál floodot még az alkalmazás előtt célszerű megfogni, api gatewayen, proxyn, load balanceren stb.

Remek kérdés, hogy egyébként mit ért floodon? Csak annyit, hogy ne tudjon mondjuk 5 másodpernél gyakrabban post-olni valami endpoint-ra és elég ha eldobja a requestet, amennyiben az túl friss?
    Mert akkor valahol simán el kell tárolni, hogy mikor jött a legutolsó sikeres request userenként és ha túl gyorsan, akkor eldobni. Erre is lehet persze csomóféle megoldás, a singleton beanben levő maptól a redisen át az adatbázisba eltárolt lastUpdateDate-ig. Függően attól, hogy mi a cél, hány instance van, etc.
    Ha meg DDoS-tól kell védekezni, az nem a Spring boot alkalmazás feladata lenne ideális esetben valóban.

• floatr
    veterán

Áh, mavenes a projekt, ott a bibi, használj gradle-t, az ezt is megoldja. :D
    Nyilván pontos válaszhoz kéne egész pontos infó, hogy a TLS handshake melyik ponton döglik, pl. openssl s_client kimenet, de ágyúval verébre megoldás itt:
    https://stackoverflow.com/a/45444355

Gradle script, ami telepíti a certificate-et? ;)

• togvau
    senior tag

Áh, mavenes a projekt, ott a bibi, használj gradle-t, az ezt is megoldja. :D
    Nyilván pontos válaszhoz kéne egész pontos infó, hogy a TLS handshake melyik ponton döglik, pl. openssl s_client kimenet, de ágyúval verébre megoldás itt:
    https://stackoverflow.com/a/45444355

Ez se nyert: https://pastebin.com/X4ibhvWh
    Beletákolva valami httpclient függőséget már elindul, de amikor kellene csinálnia, akkor:
    org.springframework.web.client.HttpClientErrorException: 400 Bad Request
        at org.springframework.web.client.DefaultResponseErrorHandler.handleError(DefaultResponseErrorHandler.java:85)
        at org.springframework.web.client.RestTemplate.handleResponse(RestTemplate.java:707)
        at org.springframework.web.client.RestTemplate.doExecute(RestTemplate.java:660)
        at org.springframework.web.client.RestTemplate.execute(RestTemplate.java:620)
        at org.springframework.web.client.RestTemplate.postForEntity(RestTemplate.java:414)

Az eredeti hiba a szokásos: https://pastebin.com/2RmS1DHS

• mobal
    nagyúr

Na, ki tud nagyobbat mondani a fentieknél, szakmaiságban és megalapozottságban? :D

Viccet félretéve, egy okból váltanám le a mavenes projektjeinket gradle-re, ha olyan jellegű performancia problémánk lenne, amin a gradle segítene, és a probléma elérne olyan szintet, hogy megérné kidobni kb. 1 hónapot az egyébként jól működő, maintenance és problémamentes projektjeink migrációjára.

Jó én ebből a vitából kiszállok. Nem fogom megérteni sosem a régi dolgokhoz ragaszkodást. Fiatal vagyok hozzá. :D

• floatr
    veterán

Na, ki tud nagyobbat mondani a fentieknél, szakmaiságban és megalapozottságban? :D

Viccet félretéve, egy okból váltanám le a mavenes projektjeinket gradle-re, ha olyan jellegű performancia problémánk lenne, amin a gradle segítene, és a probléma elérne olyan szintet, hogy megérné kidobni kb. 1 hónapot az egyébként jól működő, maintenance és problémamentes projektjeink migrációjára.

Inkább azt mondanám, hogy új projektet már nem indítanék mavennel, és a régiek esetében egy nagyobb maintenance alkalmával megnézném a migráció lehetőségeit. A migrációhoz segítséget adna egy gradle-el nyitott projektből jövő tapasztalat

• floatr
    veterán

Ne hallgas mobalra, a gradle is egy nagy rakás fos. :D
    Úgyis azt kell majd használnod, amit a projekted használ és nem árt ismerni mindkettőt.

Az a projekt, ami maven-t használ, nem érdemli meg, hogy foglalkozzanak vele

• mobal
    nagyúr

Úgyis azt kell majd használnod, amit a projekted használ és nem árt ismerni mindkettőt.

Lehet hogy a gradle fos de a maven még mindig xml-t használ. Én nyertem. :D

• WaterWawe
    őstag

Észben tartom. :D
    Gradle-t eddig csak az androidnál használtam, de ott az Android Studio szépen elfedte ezeket.

Projekten maradnánk a nugeteknél. :B

törölt tag

Jonak nez ki.
    Annyi megjegyzes, hogy ImageIO es a beepitett javas kepfeldolgozo megoldasok nagyon eroforraspazarloak mind memoria, mind cpu szempontjabol, es a vegeredmeny minosege sem feltetlenul a legjobb, szoval ha komoly megoldas kell, akkor erdemes ezeket kikerulni es valami nativ celeszkozt hasznalni (Pl convert (imagemagick) parancs linuxon), majd a vegeredmenyt direktben kiirni az outputstreamre.

Köszi. Ez csak amolyan próba project, ezért jelen esetben az erőforrásigény nem probléma. Viszont későbbiekben jó ötletnek tűnik a linux-on konvertálás.
    Ha ezzel megvagyok, akkor ki fogom próbálni az imagemagick-et a cloud szerveren.

• axioma
    veterán

Nem látom át teljesen a problémádat, a streamektől nem egyértelmű, hogy mi történik. Egy működő példa talán segítene, hogy pontosan lehessen vizsgálni, mire gondoltál.
    Nekem úgy tűnik, hogy a lambdák type inference limitációjába ütköztél.
    Néhány link, ami indulásnak jó lehet, Brian Goetz kommentjeit érdemes olvasni:
    [link]
    [link]
    [link]
    Ha nagyon beleásod magad, javac-vel debug paraméterezéssel (utolsó link) ki lehet vsz. deríteni, hogy mi történik pontosan.

Na ugy tunik, hogy a gond nem is azzal van, hogy a lenti .reduce(...) nem tudja a SpecInterface<K>-rol hogy az egy DoublePanel<K,String>, hanem az, hgoy a reduce azt varna, hogy amit "visszapakolunk" elemet az az eredetivel egyezo tipus legyen. Fuggetlenul attol, hogy maga a reduce muvelete azt csak mint DoublePanel hasznalja.

• axioma
    veterán

Nem látom át teljesen a problémádat, a streamektől nem egyértelmű, hogy mi történik. Egy működő példa talán segítene, hogy pontosan lehessen vizsgálni, mire gondoltál.
    Nekem úgy tűnik, hogy a lambdák type inference limitációjába ütköztél.
    Néhány link, ami indulásnak jó lehet, Brian Goetz kommentjeit érdemes olvasni:
    [link]
    [link]
    [link]
    Ha nagyon beleásod magad, javac-vel debug paraméterezéssel (utolsó link) ki lehet vsz. deríteni, hogy mi történik pontosan.

Koszi. Ceges es eleg komplex, nehezen szednek ki mukodo reszt topic keretek koze, de a linkek valoban ilyesminek tunnek, atbogaraszom.

törölt tag

Kissé összemosódik a kép "nevének" (fájlnév / uri ? ) és magának a képnek a dinamikussága.
    Nem világos az sem, hogy jön ide a header. Mindegy, kezdjük el és hátha kiderül, mire gondoltál.

/kepstream-re mappelsz egy servletet web.xml-ben vagy annotációval, request.getPathInfo-ból kiparse-olod a /kepstream utáni részt, megvan a path paramétered, amivel a képet azonosítod szerver oldalon.
    Aztán a httpservletresponse outputstreamedre azt írsz dinamikusan, amit csak akarsz, akár on-the-fly generált képet, akár fájlból beolvasottat.
    Plusz content-disposition, content-type headert nem árt kitölteni a céljaidnak megfelelően.

Odáig megvagyok, hogy megvan a dinamikusan összerakott kép egy BufferedImage-ben.
    Ezt eddig fájlba tároltam csak le ImageIO.write()-al.
    Viszont, ahogy említettem a browsernek ezt most stream-ként adnám át. Ha jól értem akkor monjuk egy response.setContentType("image/jpeg") és a ServletOutputStream megoldja a dolgot?

Valami ilyesmi ugrik be nagy vonalakban a leírtak alapján:

BufferedImage generatedImage = imageGenerator(...);
    response.setContentType("image/jpeg"); 
    ServletOutputStream streamOut = response.getOutputStream();
    ImageIO.write(generatedImage, "jpg", streamOut);
    out.close();

Ez így valamennyire jó irány?

• Statikus
    senior tag

Lehet force-olni egy windowsos ablak átméretezhetőségét (ResizeEnable util pl), de ettől önmagában még nem fog skálázódni a layout is, vagy igen, vagy nem, vagy jól vagy nem. Sokszor azért veszik fixre az ablak méretet, mert nem tudták rendesen megcsinálni a layout skálázódását.
    De ez igazából nem javás kérdés.

Belül már zoomolható, tehát a forceos megoldás jó lehet. Kipróbálom

• mobal
    nagyúr

Lehet force-olni egy windowsos ablak átméretezhetőségét (ResizeEnable util pl), de ettől önmagában még nem fog skálázódni a layout is, vagy igen, vagy nem, vagy jól vagy nem. Sokszor azért veszik fixre az ablak méretet, mert nem tudták rendesen megcsinálni a layout skálázódását.
    De ez igazából nem javás kérdés.

Gondolom swing alapokon nyugszik az alkalmazás, ott pedig erősen korlátozottak a lehetőségek sajnos - ahogy Te is írtad.

• Zsoxx
    őstag

Nem tudom, hogy érdemes-e egyáltalán magyar könyvet olvasni a témában, szerintem nem, de Java 7-es verzióját, amit ez a könyv tárgyal a 2014-es kiadásban, biztosan nem kéne erőltetni.

Mi a baj a magyar könyvekkel?

• h.adam.92
    őstag

Nem tudom, hogy érdemes-e egyáltalán magyar könyvet olvasni a témában, szerintem nem, de Java 7-es verzióját, amit ez a könyv tárgyal a 2014-es kiadásban, biztosan nem kéne erőltetni.

Rendben, köszönöm.

• axioma
    veterán

Röviden: tényleg nincs.

Csinálhatsz generikus interface-t:

public interface IF1<T extends IF1> {
    void add(IF1<T> other);
    }

public class Imp1 implements IF1<Imp1> {
    @Override
    public void add(IF1<Imp1> Other) {
    }
    }

public class Imp2 implements IF1<Imp2> {

@Override
    public void add(IF1<Imp2> other) {
    }
    }

{
    IF1 impraw = new Imp2();
    IF1<Imp1> impl1 = new Imp1();
    IF1<Imp2> impl2 = new Imp2();
    impraw.add(impraw);
    impraw.add(impl1);
    impraw.add(impl2);
    impl1.add(impl1);
    impl1.add(impraw);

impl2.add(impl2);
    impl2.add(impraw);

pass(impraw, impl1);
    pass(impl1, impraw);

pass2(impl2, impl1);
    }

private static void pass(IF1<Imp1> one, IF1 other) {
    one.add(other);
    other.add(one);
    }

private static void pass2(IF1 one, IF1 other) {
    one.add(other);
    other.add(one);
    }

De ez jobbára csak bohóckodás, mert ha használni akarod, úgyis meg kell adnod a típus paramétert fordítás időben, hogy garantáltan *csak saját magával tudd átadni neki, vagy típus paraméter nélkül hagyod és unchecked leszel. Valamint raw IF1 (impraw-t) IF1 példányt oda vissza tudod passzolgatni futási és fordítási hiba nélkül.

Koszi. Bocs a kesei valaszert, tenyleg sikerult kinullaznom magam a nap vegere, most kezdem osszerakni ujra.

• Drizzt
    nagyúr

Röviden: tényleg nincs.

Csinálhatsz generikus interface-t:

public interface IF1<T extends IF1> {
    void add(IF1<T> other);
    }

public class Imp1 implements IF1<Imp1> {
    @Override
    public void add(IF1<Imp1> Other) {
    }
    }

public class Imp2 implements IF1<Imp2> {

@Override
    public void add(IF1<Imp2> other) {
    }
    }

{
    IF1 impraw = new Imp2();
    IF1<Imp1> impl1 = new Imp1();
    IF1<Imp2> impl2 = new Imp2();
    impraw.add(impraw);
    impraw.add(impl1);
    impraw.add(impl2);
    impl1.add(impl1);
    impl1.add(impraw);

impl2.add(impl2);
    impl2.add(impraw);

pass(impraw, impl1);
    pass(impl1, impraw);

pass2(impl2, impl1);
    }

private static void pass(IF1<Imp1> one, IF1 other) {
    one.add(other);
    other.add(one);
    }

private static void pass2(IF1 one, IF1 other) {
    one.add(other);
    other.add(one);
    }

De ez jobbára csak bohóckodás, mert ha használni akarod, úgyis meg kell adnod a típus paramétert fordítás időben, hogy garantáltan *csak saját magával tudd átadni neki, vagy típus paraméter nélkül hagyod és unchecked leszel. Valamint raw IF1 (impraw-t) IF1 példányt oda vissza tudod passzolgatni futási és fordítási hiba nélkül.

Miért nem simán T a paraméter az első add függvényedben, az interface-ben? Ha azt csinálod, akkor azzal meg tudod akadályozni, hogy a "impl1.add(impraw);" illetve a "impl2.add(impraw);" leforduljon. Persze az impraw.add fogad mindenféle típusú interface-et. Aztán ha type mismatch van, akkor futási időben száll el a
    paramEnforcerMatrix.add(paramEnforcerVector); sor.

public interface ParamEnforcer<T extends ParamEnforcer<T>> {

void add(T other);

}

class MatrixType implements ParamEnforcer<MatrixType> {

@Override
    public void add(MatrixType other) {

}
    }

class VectorType implements ParamEnforcer<VectorType> {
    @Override
    public void add(VectorType other) {

}
    }

class Tester {
    void test() {
    MatrixType matrixType = new MatrixType();
    ParamEnforcer paramEnforcerMatrix = matrixType;

VectorType vectorType = new VectorType();
    ParamEnforcer paramEnforcerVector = vectorType;

matrixType.add(matrixType);
    vectorType.add(vectorType);
    paramEnforcerMatrix.add(paramEnforcerVector);

}
    }

törölt tag

[link]
    szerk: 2.2-t szoktam egyszerű esetben preferálni.

Jó megoldás, köszönöm. Ezzel rendben elindul a main().

• tam@s
    tag

Szerintem ha alapszinten programozni akarsz megtanulni akár java-ban, vagy akár másban, akkor először ne ui-ra, grafikára koncentrálj, mert nem ez a lényeg. Alkoss egy (állapottér) modellt fejben a játékodhoz, azonosítsd a különböző entitásokat, azok tulajdonságai, lehetséges állapotváltozásait, a játék logikáját. Vesd papírra, majd kezdj el gondolkodni rajta, hogyan lehet ezt Javába átültetni.
    Ha kész a "motor", akkor érdemes a megjelenítésen elkezdeni dolgozni.

Köszönöm a hozzászólásod! Egyetértek veled, de elakadtam a magam fejlesztésében, és ezért jó lenne megnézni, hogy milyen vezérfonal mellett kellene haladnom, hogyan csinálják a nálam jobbak, hogyan épül fel a valóságban egy egyszerűbb játék. Túrom a netet, de gyenge példák vannak csak.

• mobal
    nagyúr

Ha engem kérdezel, 1 óra alatt szerintem nem lehet, és nekem nem is célom. Reális cél számomra annak eldöntése, hogy együtt akarok-e dolgozni a jelölttel, ennek egy - fontos, de nem mindenek felett álló - összetevője a szakmai tudás.
    Junioroknál szoktam javasolni inkább, hogy tesztsor vagy kódolós feladat legyen.
    Senior esetén nálam szakmai beszélgetés jellegű az interjú, nem kérdezz felelek. Persze ehhez kell az, hogy a másik fél partner legyen ebben és jól tudjunk együtt gondolkodni, kommunikálni.

+1 én is írtózom a teszttől, feladattól. A hozzáállásod tetszik.

Amúgy is semmit mondónak tartom a tesztet / próbafeladatot.

• axioma
    veterán

Lehet ilyeneken szörnyülködni, de ezek tudása / nem tudása pont nem mond el semmit arról, hogy az illető milyen szoftverfejlesztő.
    Sok-sok interjún túl számtalan példát tudnék hozni, hogy ki mit nem tudott interjún, olyanok is akiket később felvettünk és tök jó kollégák lettek. Valószínűleg tőled is lehetne java témában 5/5-öt kérdezni, amit nem tudnál, ~mindenkitől.

Ez a munkajahoz kellett volna... ott ult velem egy szobaban, lattam a hozzaerteset, masban is. O volt az egyetlen aki kepes volt ekezetes osztalynevekkel dolgozni...

• VTom
    veterán

Lehet ilyeneken szörnyülködni, de ezek tudása / nem tudása pont nem mond el semmit arról, hogy az illető milyen szoftverfejlesztő.
    Sok-sok interjún túl számtalan példát tudnék hozni, hogy ki mit nem tudott interjún, olyanok is akiket később felvettünk és tök jó kollégák lettek. Valószínűleg tőled is lehetne java témában 5/5-öt kérdezni, amit nem tudnál, ~mindenkitől.

Hogy kell elképzelni egyébként egy állásinterjút programozó/junior/senior fejlesztő pozíciókba?
    Feladatok vannak? Vagy hogyan lehet felmérni valaki tudását egy óra alatt?

• Aethelstone
    addikt

Az szokott lenni az oka, hogy mar trackelve van a fajl, ilyenkor a gitignore hatastalan.

Jaja. Explicit ki kell törölni a gitlab-ban.

• sztanozs
    veterán

A FileOutputStream flush() metódusa, melyet az OutputStream osztályból örököl, így néz ki:
    public void flush() throws IOException {
    }

Szóval ne pazaroljuk a vizet feleslegesen. ;]

Hát elméletileg - a fedő lehajátásával - automatikusan üríteni kéne az edényt, de ezt csak a modern cuccok csinálják... Igazából fogalmam sincs, hogy itt konkrétan van-e értelme kézzel lehúzni, vagy a lezárás automatikusan ürít is. :B

• mobal
    nagyúr

Én. JDK-bol azert kerultek ki a Java EE interfeszek tobbek kozott, hogy egyszerubb legyen a JDK/JSE kiadas. Lasd motivation resz itt [link]. Eleve nem kellett volna belerakni Java EE reszeket.
    Eddig sem volt resze a Java EE modulok tobbsege a JDK-nak, onmagaban a JDK nem volt elegendo (Java EE) fejlesztesre.
    Ezeket csak azért tartottam fontosnak leírni, mert a hozzászólásodat továbbgondolva arra a következtetésre juthatnak a témában kevésbé járatosak, hogy most lényegesen nehezebb lesz Java EE-re fejleszteni vagy hogy halott a történet, pedig a szóbanforgó változások nem jelentenek ilyet.

Én kicsit továbbra is úgy érzem, hogy az Oracle próbál megszabadulni az EE tartalom karbantartásától. Az én véleményem, hogy alapvetően nehezebb EE-ben dolgozni, nyilván nem halott mert sok alkalmazást kell még karbantartani.

• mobal
    nagyúr

Ez mar java 9.
    En most raktam at 11-re egy nagyobb projektet es leginkabb az eltavolitott modulok erintettek.
    [link]

Igen, mint írtam vannak jó dolgok 8 felett! :)

• Cathfaern
    nagyúr

"Fizetős lesz a java az Oracle-től": igen.
    Nem.
    Még úgy sem állja meg a mondat a helyét, hogy a frissítések lesznek fizetősek.
    Azzal a kitétellel állja meg a helyét, hogy bizonyos főverziók frissítései és támogatása és bizonyos idő után.
    Mondhatná azt is, hogy lófütyit nektek, EOL után nem csinálok frissítést, helyette megpróbál pénzt csinálni belőle. Tetszik nem tetszik, nekem ugyan nem tetszik, de maradjunk a tényeknél egy szakmai topikban, a riogatást, félinformációk terjesztését, térítést meg hagyjuk.

szerk: itthagyom, de áthúzom, mert félrevezető. Tévedtem, az állítás a 10-es verzióig bezárólag állja meg a helyét, az Oracle JDK használata a 11-es verziótól kezdve valóban nem ingyenes "üzleti célú" felhasználásra.

Elolvastad amit linkelt bambano? Az Oracle JDK licencelése megváltozott a 11-el.

• Aethelstone
    addikt

Ez oké, amikor egyedül toljuk a saját garázs projektben, viszont csapatban illik a standardek, konvenciók, ajánlások szerint fejleszteni, mert jó esetben ez az, ahogyan a többi csapattag is fejleszt, egy új csapattagot így lehet legkönnyebben beilleszteni. Volt szerencsem mar sokfele tragya munkahoz sajnos, ahol a tragya megoldasok valtak konvenciokka, es igen kellemetlen tud lenni, mikor mindenki hulye a csapatban, csak en vagyok helikopter. :) Nalam az & PR-nel azért menne a levesbe boolean operandusok eseten, mert a fejlesztok tobbsege szerintem csak a bitenkenti ES jelenteset, egeszeken ertelmezve ismeri es dobna egy exceptiont, ha ilyet lat, es ez netto kidobott ido, ha egy sima feltetelen gondolkodni kell.

Agree, de ez a &
    vagy && szerintem konkrétan szabadon választott. Amennyiben a fejlesztő pontosan tudja, hogy melyik mire való, hogy működik.

• Aethelstone
    addikt

Jól mondod, de én még tovább mennék: nem nem csak, hanem egyáltalán nem hatékonyság kérdése. Ha ugyanarra volna való a két operátor, csak az egyik hatékonyabb lenne, akkor nem is létezne a kevésbé hatékony.
    Abban a nagyon ritka esetben, mikor &,|,^ valamelyikét írod boolean operandusok esetén és nem elírtad, akkor 99,99..%, hogy a rövidzár/nem rövidzár különbséget akarod valamiért kihasználni.

Hát jah. Ennek ellenére pl. a Sonar a &-et simán kifügyöli, hogy Te biztos &&-t akartál használi :) Egyébként én aránylag gyakran használom...ahogy írtam is, validálásra, amikor is azt akarom, hogy lefusson mindegyik, mert nem csak le kell futnia, hanem a lefutáskor mondjuk false esetén be is kell pirosozni vmit...nyilván ezt lehet &&-el is, de ez már ízlés dolga.

• mobal
    nagyúr

Kérdés, mi az oka.
    Ha valami spéci consumerhez kellett igazítani és megkötés volt, hogy így nézzen ki az api, akkor nincs mit tenni, vsz nem ez a helyzet. Egyéb esetekben irtanám az ilyet tűzzal-vassal.

Semmi olyan nem történt amit ne lehetne egy update-tel megoldani. Köszi! :))

• mobal
    nagyúr

Szerintem azért nem jött még válasz, mert nem túl definitív a kérdés. Milyen RPC-ről van szó és pontosan hogyan értendő, hogy "bekerült" a REST API-ba?

Ezt úgy értem, hogy a szoksásos CRUD mellet van még pár darab sima hívás ami pl. egy előre, fixen beállított értékkel megcsinálja az updatet, vagy fix értékekkel beilleszt egy újat.

Pl.:

/api/v1/valami GET

/api/v1/valami POST, store

/api/valami/{id} GET, show

/api/valami/{id} PUT, update

/api/valami/függvényAmiUpdateliADátumot/{1} POST (jelen esetbe adat postázása nem történik)

• Sokimm
    senior tag

Nullra kell vizsgálnod:
    if (AskDeviceName == null) { ... }

Egymásnak ellentmondóak, amiket írsz, vagy valami nagyon béna API-d van, ami egy sima get-re is mellékhatással jár és/vagy nem konzisztens, egyszer működik, egyszer nem.

Nem kérdezek vissza, hogy mi minden ellentmondó, de így nem tudok érvelni, se indokolni, hogy mi hogy...

A 2 kérdésemet akkor egyszerűsítve tenném fel:
    Hogyan lehet vizsgálni, ha egy Objektum példánya létrejött (van, létezik)?
    És ha létrejött a példány, akkor még lehet null tartalmű, amire hogyan kérdeznétek rá? (azon túl, hogy kiteszed egy lokális változóba, ahogy az előbb írtad (ha nincs más, marad ez a módszer, csak elég bénácskának néz ki a kezdő szememnek))

Az összes választ itt szeretném előre (és hátra) megköszönni, nem szemetelném vele a fórmumot a későbbiekben! :)
    (de úgy érzem a végére értünk a témának)
    Köszönöm mindenkinek! :R

• Aethelstone
    addikt

(bocs, válaszra nyomtam, de nem csak neked írtam)

-Null-ra instanceof String false-t ad természetesen. Null az null típusú.
    -Pointerezést hagyjuk már, nincs pointer javában, referencia van. Nem ugyanaz a kettő, úgyhogy nem csereszabatos a két fogalom.
    -Az eredeti példában AskDeviceName null, és mivel isEmpty egy példány szintű metódusa a String oszálynak, ezért kapsz nullpointexceptiont, mert null referencián próbálod hívni a metódust. Objektum példányod viszont nincs.
    -primitív típusoknak van default értékük, ha mezők. Lokális változokként inicializálatlanok by default, compile time error rájuk hivatkozni.

Igaz. Valóban false, ha null értékű változóra hívunk instanceof-ot. Benéztem. Általában az isistance és isassignablefrom-t használom, ott meg ugye nem is lehet null-ra hívni. Instanceof-ra a sonar is sikít.

• bambano
    titán

-Pointerezést hagyjuk már, nincs pointer javában, referencia van. Nem ugyanaz a kettő, úgyhogy nem csereszabatos a két fogalom.
    -Az eredeti példában AskDeviceName null, és mivel isEmpty egy példány szintű metódusa a String oszálynak, ezért kapsz nullpointexceptiont, mert null referencián próbálod hívni a metódust. Objektum példányod viszont nincs.
    -primitív típusoknak van default értékük, ha mezők. Lokális változokként inicializálatlanok by default, compile time error rájuk hivatkozni.

lásd a hibaüzenetet:
    Exception in thread "main" java.lang.NullPointerException at hid_joy.HID_joy.main(HID_joy.java:35)

:)

többieknek: :R

• Sokimm
    senior tag

Nullra kell vizsgálnod:
    if (AskDeviceName == null) { ... }

Egymásnak ellentmondóak, amiket írsz, vagy valami nagyon béna API-d van, ami egy sima get-re is mellékhatással jár és/vagy nem konzisztens, egyszer működik, egyszer nem.

De ahhoz, hogy átadjam a nevét, vizsgálni szeretném előbb.
    A logikám először vizsgál, aztán adja át a nevet.
    Egy lokális változóba kell tennem az értéket, majd csak azt tudom vizsgálni a .equals-al??
    Mert ezzel sikerül a vágyam:
    if (info.getProductString() instanceof String) {
    AskDeviceName = info.getProductString();
    }
    //todo...

• Sokimm
    senior tag

Ez lesz az akkor!
    "Objektum példányod viszont nincs"
    Hogyan tudom ellenőrizni, hogy van-e példány már, vagy sincs?
    (nem az instanceof String-el)
    Van erre valami uri huncut megoldás? (hivatalos, bevált, szakmai, tuti)

(#9832) bambano:
    Kipróbáltam, de mindig true-t ír, a te verziódra is: (tehát van benne valami?)
    System.out.println(info.getProductString()!=null);

• <Lacy85>
    addikt

Java EE-ben JSF van, használható, de nincs benne túl sok perspektíva szerintem. Ahogy úgy általában a Java alapú frontend fejlesztésben.
    Elhangzott már a GWT és Vaadin, előbbi alacsonyabb szintű, jól kiforrott megoldás, utóbbival gyorsan lehet használható frontendet készíteni.
    Van még sok egyéb, pl. a Play fw, vagy az Apache webes frameworkök mint Struts/2, Wicket, Tapestry, Stripes.
    Ott van a Spring (web) MVC pl. thymeleaffel.
    Én már nem tervezek/fejlesztek új projekten java alapokon frontendet, a legtöbb esetben java az API-kat szolgáltatja, valamint a middleware-t, backendet, a frontend pedig böngészőben fut valamelyik javascript alapú frameworkön/libraryben megvalósítva, pl. React, Vue.js vagy Angular valamelyikében.

Okés, köszi. :R
    Lassan kezd letisztulni egy kicsit ez az egész Java "ökoszisztéma". :D
    Egyelőre elkezdtem tanulni az alapoktól, aztán később majd kiderül, melyik részéből mit fogok használni.

• <Lacy85>
    addikt

Új frontend fejlesztésre JSP-t nem javaslom, egyáltalán nem. Függetlenül az Oracle és Java EE viszonyától, mert ez itt irreleváns. JSP már nem fog fejlődni érdemben, ha Oracle diktál Java EE fronton, ha nem.
    Érdemes lehet max pár órát rászánni, megnézni, hogy ilyen is volt, hozzátartozik az evolúcióhoz címszóval, kipróbálod, megérted, pipa, next. Servlet speccel azért érdemes lehet tisztában lenni.

A "dobja az Oracle" lehet pozitív vagy negatív is, én inkább pozitívumként élem meg, hogy hátralép egyet és átengedi a communitynek az irányítást, a tényleges következményeket utólag lehet majd értékelni. A jelenlegi állapotában a Java EE egy használható platform. Amire nincs jelenleg Java EE spec, és reális igény, azt belegózhatod majd külső libraryként a stackbe, mint ahogy teheted most is. Én akkor se aggódnék néhány éves távlatban, ha nem volna egyáltalán Java EE fejlesztés. De erről nincs szó.

Értem, köszi.
    Java-n belül van még egyéb módszer webfejlesztésre, amivel esetleg érdemes foglalkozni, vagy inkább bele se kezdjek?

• Vesporigo
    aktív tag

Amikor deklarálsz egy metódust, mindig meg kell adni a visszatérési értékének típusát vagy a voidot.

Vegyünk két metódust:
    void m1() {
    }

String m2() {
    return "visszatérési érték";
    }

m1 void, ami azt jelenti, hogy nincs visszatérési értéke, azaz a metódus hívás nem használható olyan kontextusban, ahol egy értéket várunk.

pl.
    String x = m1(); //hibás, mert m1 nem tér vissza értékkel.
    System.out.println(m1()); //hibás, mert m1 nem tér vissza értékkel.

x = m2(); // ok, x értéke "visszatérési érték" lesz

Ugyanígy m1 metódus törzsében nem adhatsz meg pl. return "xyxy"; utasítást, mert nem térhetünk vissza értékkel, ellenben megadhatunk return; utasítást, amivel jelezzük, hogy adott ponton térjen vissza a metódus (visszatérési érték nélkül).
    pl.
    void m1() {
    return "xyxy"; //hiba
    return; //ok, de nem kötelező, itt felesleges
    }

Többször nekifutottam annak, amit írtál, plusz még utánaolvastam pár helyen és végre értem. A példákat - amiket felhoztál - nagyon köszönöm, így már sokkal egyszerűbb volt megértenem!
    Még1x nagyon köszi! :R

(#9703) Aethelstone: Neked is köszönöm a segítséget! Én is így gondolom.

Apropó, hogyhogy nem készült még nyitó hsz? Pár gondolatot, könyvet, ajánlást bele lehetne tenni. Persze eddig a keresővel nagyjából mindent megtaláltam, de szerintem érdemes lenne.

• Aethelstone
    addikt

Amikor deklarálsz egy metódust, mindig meg kell adni a visszatérési értékének típusát vagy a voidot.

Vegyünk két metódust:
    void m1() {
    }

String m2() {
    return "visszatérési érték";
    }

m1 void, ami azt jelenti, hogy nincs visszatérési értéke, azaz a metódus hívás nem használható olyan kontextusban, ahol egy értéket várunk.

pl.
    String x = m1(); //hibás, mert m1 nem tér vissza értékkel.
    System.out.println(m1()); //hibás, mert m1 nem tér vissza értékkel.

x = m2(); // ok, x értéke "visszatérési érték" lesz

Ugyanígy m1 metódus törzsében nem adhatsz meg pl. return "xyxy"; utasítást, mert nem térhetünk vissza értékkel, ellenben megadhatunk return; utasítást, amivel jelezzük, hogy adott ponton térjen vissza a metódus (visszatérési érték nélkül).
    pl.
    void m1() {
    return "xyxy"; //hiba
    return; //ok, de nem kötelező, itt felesleges
    }

Sőt szerintem a return; nem csak felesleges, hanem kifejezetten bad practice. Főleg ha több is szerepel benne az adott metódusban. Mondjuk több, normális return is szerintem erős antipattern.

• togvau
    senior tag

Pedig a standalone/domain.xml-ben kell beállítanod a security domainedet. A security domain / realm az nem 1:1 egy alkalmazáshoz kapcsolt, hanem alkalmazások fölött álló koncepció. JAAS infrastruktúra és Java EE pedig nem ad standard megoldást arra, hogy hogyan kell az alkalmazáshoz security domaint rendelni. Ezért van az, hogy jboss-web.xml-ben kell megadni. Vagy standalone/domain.xml-ben default security domainnek beállítani.

jboss-web konfiguráció itt van említve: [link]
    security subsystem pedig itt van leírva: [link]
    Ebből látszik, hogy a Database / DatabaseUsers modul a webes admin konzolon
    a org.jboss.security.auth.spi.DatabaseServerLoginModul-t jelenti.
    Tutorial: [link]

Fontos, hogy wildfly 11-től elytron alrendszer van és önmagában kevés a fenti legacy konfiguráció.
    Migráció: [link]

A linkelt oldalon ott van, hogy nem csak ott lehet(ett), de a másik oldalon meg az látszik, hogy wildflyon már nem úgy, de hogy hogy az sehol sincs.
    standalone.xml-el meg nesze neked nagyban hangoztatott javas hordozhatóság :) mellesleg elég gagyi megoldás.
    Akkor elengedem a JAAS-t, mert a nem JAAS megoldás pár perc alatt összejött, úgy ahogy kéne, csak az nem "szabványos".

• togvau
    senior tag

UsersRolesLoginModule az egy fapad login module, property fájl alapú, nem tud db-ből authentikálni.
    Amit én linkeltem, az direktben a datasource-on keresztül jdbc-zik, de simán lehet írni JPA alapú login module-t, írtam is már wildflyra, weblogicra.. Nem triviális, de nem is ördöngősség.
    Pl. csinálsz egy EJB szolgáltatást ami JPA-n keresztül elvégzi az authentikációhoz szükséges ellenőrzést. A loginmodule-ból pedig JNDI-n keresztül lookupolod az EJB-det. A loginmodule-t csomagolhatod az alkalmazásodhoz is, nem muszáj külön modulként telepíteni.
    Belépés után httpservletrequestből (JSF-ben facescontexten keresztül) elérhető a felhasználó a getUserPrincipal metódussal (getName normálisan a felhasználó nevét adja vissza), ezzel bekérdezhetsz az adatbázisodba. Van még isUserInRole is ugyanitt.

Tudom milyen a userroles, azért írtam át org...akármi...database-re... csak lehet nem abban a fájlban ahol kéne. De éppen, hogy a standalone.xml-es gányolást akarom elkerülni, és valami projectben lévő xml-es megoldást használni, ami jbosshoz le van írva, de wildflyon úgy látszik már máshogy van, csak nincs leírva hogy, mert a normális dokumentáció az luxus...

Bárcsak ejb meg jpa logint írhatnék... de jó dolog is programozni, és nem konfigurálgatni, és azt kutatni, hogy az ami volt konfiguráció az most nem az, de nincs sehol leírva hogy mi... De hát 20% programozás, 80% xml matatás(konfiguráció), és hogy hol kell elhelyezni, és hogy kéne kinéznie az xml-nek.

• togvau
    senior tag

Nem definiáltál az entitásaidba relációkat, legalábbis nem látszik. Anélkül nem nagyon fog menni és FK be fog utagni, meg nyilván generátor se fog tudni jó db sémát generálni így. Ajánlott olvasmány: JPA relációk, de úgy általában JPA.

EntityManager em= getFactory().createEntityManager();
    em.getTransaction().begin();
    Event evt= new Event(new Date(),em.merge(getGod()),event, success);
    em.persist(evt);
    em.getTransaction().commit();
    em.close();

Ezzel itt az (lehet) a baj, hogy amint lezárod az EntityManagert, az összes managed entitás példányod, amit a persistence contextben használtál, detached lesz. Ennek pedig az a következménye, hogy a még be nem töltött, lazy load relációk nem tudnak majd betöltődni, ill. az objektumok módosítása esetén nem lesznek automatikusan perzisztálva sem.

Köszi, éééés működik az egyik összefüggős táblába adás már, egy @ManyToOne hozzáadásával. Ennyi kellett. De fura, mert a jpa tools entity-tábla generátor megtalálta enélkül is az összefüggéseket (mert FK-zot), és jól generálta a táblákat ehhez.

A factoryt pedig már static singletonosítottam, és az entity manager is entitykezelő (session scoped) osztályonként singleton.

Másik (szintén kapcsolatban lévő) táblánál, mivel nincs ID-nek való egyedi adat, ezért külön int id van definiálva, simán @GeneratedValue.
    De először is, egy hibernate_sequence nevű táblát keresve száll el, de a jpa tools sima sequence nevűt generál. Átneveztem, így elindítva már azon száll el, hogy ebben nincs next_val nevű oszlop IDENTITY stratégiával.
    Egyik módszer sem működik. Komolyan olyan buta a perzisztenciaréteg, hogy nem tud egy üres táblában mondjuk csak simán 0-val kezdeni, és mindenféle táblák kellenek neki?

• togvau
    senior tag

Azt értettem alatta, hogy az entitásban/db-ben a probléma mezőt/oszlopot nem jól definiáltad.
    Pl. nem jó oszlopnevet adtál meg.
    Detached entity passed to persistnek számos oka lehet. Kézzel állítasz be kulcs mezőket mentés előtt? Másodjára persisttel már nem fog menni, mert már létezik adott kulcsú mező, viszont az entity detached állapotban van, mivel még a persistence contextedbe nem töltődött be (pl. merge-dzsel tudod manageddé tenni). Látatlanban okosabbat nem tudok mondani.

És ezt a merget-t hova kell tenni?

Mert így ugyan az a hiba. (getgod() konkrétan az adatbázisból kérdezi leg a god entity-t, ami egy user.
    EntityManager em= getFactory().createEntityManager();
    em.getTransaction().begin();
    Event evt= new Event(new Date(),em.merge(getGod()),event, success);
    em.persist(evt);
    em.getTransaction().commit();
    em.close();

#9626 az még lehet más más állapotból volt, most username van, és amiatt sír, hogy "Unknown column 'username' in 'field list'"

De érdekes, mert az events-ben nincs username, hanem username_username-t generál oda a jpa tools, ahogy az applicant osztályban is applicant van, és applicant_username-t generál az adatbázisba. A username az events-ben és az applicant entity-ben is igazából egy hivatkozás az XUser entity-re

@Entity
    public class XUser implements Serializable {

private String name;
    @Id
    private String username;
    private String password;
    private UsrType type;

@Entity
    @Table(name="Events")
    public class Event implements Serializable {

@Id
    private Date date;
    private XUser username;
    private String event;
    private boolean success;

@Entity
    @Table(name="Applications")
    public class Application implements Serializable {
    @Id
    @GeneratedValue
    private int id;
    private XUser applicant;
    private float amount;
    private boolean approved;

Lehet bugos a JPA Tools table from entities generátora?

Szerk:
    kipróbáltam azt hogy stimmeljen pontosan a név, tehát

@Entity
    @Table(name="Events")
    public class Event implements Serializable {

@Id
    private Date date;
    @Column(name="USERNAME_USERNAME")
    private XUser username;
    private String event;
    private boolean success;

De ez sem nyert:
    "Cannot add or update a child row: a foreign key constraint fails (`ulytestdb`.`events`, CONSTRAINT `FK_Events_USERNAME_USERNAME` FOREIGN KEY (`USERNAME_USERNAME`) REFERENCES `xuser` (`USERNAME`))

• floatr
    veterán

Azt értettem alatta, hogy az entitásban/db-ben a probléma mezőt/oszlopot nem jól definiáltad.
    Pl. nem jó oszlopnevet adtál meg.
    Detached entity passed to persistnek számos oka lehet. Kézzel állítasz be kulcs mezőket mentés előtt? Másodjára persisttel már nem fog menni, mert már létezik adott kulcsú mező, viszont az entity detached állapotban van, mivel még a persistence contextedbe nem töltődött be (pl. merge-dzsel tudod manageddé tenni). Látatlanban okosabbat nem tudok mondani.

Vagy foglalt szót használt a column elnevezéséhez, és nem escape-elte

• togvau
    senior tag

Valószínűleg rossz az entity-db mappinged, de ez abból amit írtál, nem látszik.
    Logolás: org.hibernate (vagy specifikusabb) kategóriára fel kell venni egy loggert és hozzá egy handlert:
    [link]
    Jboss logging teljesen oké, nem kell log4j vagy egyéb implementáció.

És ez mit jelent hogy rossz az entity db mappingem? Az entitykből lettek generálva a táblák.

Egyébként most megcsináltam fordítva, a meglévő táblákból generáltam az entityket, így kiegészült pár mappedby-al, meg onetomany, meg manytone annotációval, 2 user hozzáadás ment, bár event akkor is "detached entity passed to persist", de aztán már a user hozzáadás is ugyan ez. Most már generálni sem tudok az entitykből táblát, mert az meg más exceptionnel száll el.
    Szóval állítom vissza az ezelőtt mentett workspacet...

• togvau
    senior tag

Na ez az az irány, amit nem kéne erőltetni.
    Javaslom, szervezd EJB-be az üzleti logikádat és az adathozzáférést, és azt injektáld a JSF managed beanbe. Mert az nem arra való, hogy direktben JPA-zz és tranzakciót kezelj benne.
    AZ EJB-be pedig injektáld az entitymanageredet pl. az általam fentebb írd módon. Így nem kell foglalkoznod az entitymanager létrehozásával, életciklusával (pl. hogy többször létrehozod a factory-t, mint ahogy tetted).
    BalusC tutorialjait, megoldásait érdemes olvasni, ő jó forrása a JSF-fel kapcsolatos megoldásoknak: [link]

JAAS-hoz: a login-config.xml az jboss szerinti leíró, wildfly-on máshogy néz ki.
    wildfly login module pl (standalone.xml vagy domain.xml megfelelő profiljában):

<security-domain name="xysecdomain">
    <authentication>
    <login-module code="org.jboss.security.auth.spi.DatabaseServerLoginModule" flag="required">
    <module-option name="dsJndiName" value="ds jdni név"/>
    ... többi opció ...
    </login-module>
    </authentication>
    </security-domain>

De mindez megtehető webes admin konzolból is.
    Aztán jboss-web.xml-ben kell egy <security-domain>xysecdomain</security-domain> hivatkozás, ami a webalkalmazásodat összekapcsolja a security domainnel wildfly-ban.

selectItem vs enum passz, szerencsére már rég JSF-eztem.

a többször létrehozás miatt tettem static finallá. De úgy meg egyáltalán nem is működik...

• togvau
    senior tag

Wildfly picketboxot használ jaasra, van olyan login module, hogy
    DatabaseServerLoginModule.
    Meg lehet adni neki datasource-ot paraméterként és jdbc-vel hozzáfog férni a db-dhez. Nem tudom, friss-e a leírás, de bele lehet nézni a login module forrásába.

Majd megpróbálkozom vele, de ez az egész JAAS konfiguráció nagyon zavaros nekem, pl azt se tudom hol kell lennie ennek a login-config.xml-nek, meg a web.xml-ben lévő dolgok is elég zavarosak.

Nade <h:selectItems>-et kéne nekem egy enummal feltölteni. Rákeresve mindenhol azt írják, hogy a JSF 2.2 már támogatja az enumokat magától, de minden enumos példában egy sima class-t használnak enumként, enum nincs sehol... És ki is írja errorként ha enumot adok meg, hogy nincs konstruktora.

• togvau
    senior tag

Kézzel úgy tudtad feloldani helyesen a jsf-et, hogy a wildfly-odban lévő verziót (az appszerverben lévő verzióval pontosan megegyező) adtad hozzá, bármely más jsf lib hozzáadása lehet, hogy elfedi a hibaüzenetet, de problémát okozhat (és semmiképp se csomagold bele az elkészült artifactodba függőségként)

Hibernate a jpa implementáció wildflyban. Provider helyére: org.hibernate.ejb.HibernatePersistence kell.

A Wildfly szervereden definiálsz egy datasource-ot (standalone/domain.xml-ben kézzel ;], vagy jboss-cli-ben vagy webes admin konzolon), majd a persistence.xml-ben (ear-ban META-INF könyvtárba, war-ban WEB-INF/classes/META-INF könyvtárba) beállítod a datasource-ot.

<persistence xmlns="http://xmlns.jcp.org/xml/ns/persistence"
    xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance"
    xsi:schemaLocation="http://xmlns.jcp.org/xml/ns/persistence
    http://xmlns.jcp.org/xml/ns/persistence/persistence_2_1.xsd"
    version="2.1">
    <persistence-unit name="mysqlpu" transaction-type="JTA">
    <provider>org.hibernate.ejb.HibernatePersistence</provider>
    <jta-data-source>java:jboss/datasources/mysqlds</jta-data-source>
    <properties>
    <property name="hibernate.dialect" value="org.hibernate.dialect.MySQLDialect"/>
    </properties>
    </persistence-unit>
    </persistence>

Ezután a managed beanekből már tudod injektálni az em-et:
    @PersistenceContext(unitName = "mysqlpu")
    protected EntityManager em;

Köszi, közben rájöttem, hogy egyszerűen a createEntityManagerFactory paramétere rossz providerre mutatott, mert 8 éve jpaztam utoljára, és a kódrészlet amiből kicopyztam ugyan azt az azonosítót használta több dologra... így meg is lett a kavarodás.

Libeket majd utólag rendezem. Meg megpróbálok minél többet annotációba tenni, ha már egyre többet lehet. Én még a 454676 darab xml-be írogatós időszakba jpa jsf-eztem :)
    De a jaas... az még mindig sötét, ugyan abból az adatbázisból kellene dolgoznia mint a JPA... de hogy?

• togvau
    senior tag

Húzd be a wildfly jsf függőséget (wildfly 11.0.0 verziót feltételezve):

<dependency>
    <groupId>org.wildfly</groupId>
    <artifactId>wildfly-jsf</artifactId>
    <version>11.0.0.Final</version>
    </dependency>

Vagy telepíts jboss tools az eclipse-edbe, és add hozzá a runtime-ot.

Már megoldottam (kézzel), volt 2 perc. Most a JAAS-al küzdök, a jsf oldalak authentikációját kéne megcsinálni vele, de ahány leírás róla, annyi egymásnak ellent mondó beállítás van. Úgy tűnik az nem megy hogy honnan szedje az adatokat (jelszó, role).

Na meg wildfly-on futtatott jsf egyszerű gombja aminek futtatnia kéne egy metódust, nem csinál semmit. Belöki az oldalt, klikk rá, és semmi. Konzolon sem, debug módban sem, semmit sem ír a szerver, meg más sem.

• floatr
    veterán

Húzd be a wildfly jsf függőséget (wildfly 11.0.0 verziót feltételezve):

<dependency>
    <groupId>org.wildfly</groupId>
    <artifactId>wildfly-jsf</artifactId>
    <version>11.0.0.Final</version>
    </dependency>

Vagy telepíts jboss tools az eclipse-edbe, és add hozzá a runtime-ot.

Ne zavard össze, épp most mondta, hogy a Maven nem a barátja. Hadd töltse csak le a TLD-ket, meg jarokat kézzel.

• togvau
    senior tag

A maven nem bloatware, a Javás világ jelentős része használja, nem azért, hogy szívassa magát, hanem hogy megkönnyítse vele a saját életét.
    Az elkészült artifactok méretét nem befolyásolja érdemben (opcionális maven leírókat leszámítva), hogy mavent használsz, ellenben 2 perc alatt lehet egy működő webalkalmazás vázad egy megfelelő archetípusból generálva, ami azonnal telepíthető, war/ear release-t készít. Sőt 1 perc bekonfigurálni egy maven plugint, ami deployol is neked a wildflyra. Csak érteni kell hozzá.
    De a te kézzel összevadászott librarys gányolásod biztos gyorsabb, hibamentesebb, profibb lesz.

Nem a maven a bloatware, hanem a többi. A maven csak felesleges faxni. Igen, hibamentesebb, és profibb a kézi, de főleg gyorsabb :)
    Soha sem bírtam a divatos dolgokat, úgy is néhány év múlva a "maven fúj"/"spring fúj"/"akármi fúj" mert jön egy újabb divatos tool, amit kovács géza mánáger aki a fősulin dreamweawerrel összekattintott egy html oldalt, megmondja(előírja) :D Hát a cégeknél még arra sincs fantázia hogy saját interjúkérdést kitaláljanak, a nemzetközi divatot követi mind (hashtable keresztkérdések).

• Aethelstone
    addikt

Spring fanboykodáson felülemelkedve amúgy érdekes vita lehetne - bár nem valószínű :D - , ha írnál valami releváns szakmait is azon kívül, hogy gyűlölöd a Java EE-t. Nem téríteni szeretnék, nekem se a Spring, se a Java EE nem a drágaszágom.
    JSF ami zavar? Mást igazából nehéz elképzelnem, hogy mitől viseltetsz ekkora ellenszenvvel Java EE felé. Van megalapozott szakmai alapja vagy csak valami berögződés? Netán előző életedben EJB 1.1-et kellett használnod glassfish 1.0-n és azóta is rémálmokat okoz?
    Elmúlt 4 évben többségében architektként 10+ Java EE projektem volt , de több Springes is, sőt most van egy OSGi leváltás is, volt zöldmezős, brownfield, meg totál legacy is. Sosem éreztem, hogy Spring az húde, Java EE meg blee.
    Amikor tech stacket mérlegelünk architekt boardon, akkor általában sokadik szempont, hogy a Spring jellegéből fakadóan néhány lépéssel Java EE előtt jár.
    GWT-t használsz meg Vaadint, közben írod, hogy IT-ban az évek az örökkévalóságot jelentik, holott ezek sem éppen jövőbe mutató technológiák finoman szólva és a trendek nem efelé mutatnak. Hogy van ez?

Nem mennék bele egy vitába, de pár dolgot azért megjegyeznék.

Spring Data, Spring Boot, Spring Rest...EE?

Alkalmazás-szerver vs Servlet Container. Szerintem erről ne nyissunk vitát.

JSF vs gwt/vaadin. Ugyan már....

4 év, 10+ projekt architektként. Tehát nem kódoltál és valszeg tök részletesen bele tudtál merülni a technológiákba a boardon...nem hiszem.

Satöbbi. Igen, rühellem az EE-t. Pont. Befejeztem.

• Froclee
    őstag

Én is egyetértek. Én egyébként .NET-ről váltottam pályakezdőként és nagyon örülök neki, hogy így alakult. A nyelv amúgy tök oké, de az ökoszisztéma, zártság, kötöttség, windows, iis, dll stb mindig is idegesített.

Tényleg így volt pár éve, szerencsére már tök más irányba halad a .NET. Amit mi fejlesztünk jelenleg (aspnet core), nem is tudom van-e olyan library-nk (beleértve a framework-ot) ami nem open source. Meg Linux-on fut amúgy az app.

• floatr
    veterán

Mitől lenne temető? Ennyi erővel az iparág 90%-ára rá lehet mondani, hogy temető. Pl a Javára is úgy általában.
    Ha most azt mondta volna az Ora, hogy Java EE 8 volt az utolsó, és beszántja a francba, akkor is alaphangon egy évtized mire tényleg kikopik.

Így van. Én tökre örülök, hogy végre megérkezett pl a hivatalos json binding így sok-sok év után :) Talán ha elég sokáig áll az ember féllábon, akkor talán valami reaktív microservice specifikáció is készül a következő 10 évben. Illetve most már talán kicsit gyorsabban, hogy az ora legalább nem lábatlankodik az érdekeltek közt.

Amúgy már rég nem az EE a mérvadó, csak kullog a trendek után.

• emvy
    félisten

Mitől lenne temető? Ennyi erővel az iparág 90%-ára rá lehet mondani, hogy temető. Pl a Javára is úgy általában.
    Ha most azt mondta volna az Ora, hogy Java EE 8 volt az utolsó, és beszántja a francba, akkor is alaphangon egy évtized mire tényleg kikopik.

Szpring, Reduksz, Kjubernetisz. Massal nem lehet 2017-ben fejleszteni.

Ja, meg serverless, of course, igazabol az egesz backend-fejlesztes baromsag, Lambdat az AWS-re (vagy Function-t az Azure-re, aztan kesz.)

• Arver
    csendes tag

window / preferencesben ird be keresobe hogy shortcut, ott a listan megkeresed azt, ami bezavar es unbind.

Köszi a gyors választ! :)

• disy68
    aktív tag

Egyszer már kérdezted ezt. "Hagyományos értelemben" vett többszörös öröklődés nincs, ha pl. a C++-szal összevetésben vizsgáljuk a kérdést. Ha egy tesztben látod ezt a kérdést, akkor a tesztíró fejével kellene gondolkodni, mert nem biztos, hogy a hosszú válaszra kíváncsi. DE a nincstől bonyolultabb a téma.
    Az interface, ahogy emvy anno rámutatott, gyakorlatilag egy abstract class csak publikus metódusok body nélkül (+final static mezők és static metódusok implementációval). Többszörös öröklődés van Javában a saját terminológiája szerint, viszont megkülönbözteti az állapot (ilyen nincs Javában, az interface esetleges statikus mezőit nem tekinti annak, hiszen osztály szintűek), implementáció (default interface Java 8-tól, +esetleg static interface method, szintén Java 8-tól) és típus (interface) szerinti többszörös öröklődést.

És java 9-től már private metódusok is lehetnek interface-ekben a default implementáció mellett.

• M_AND_Ms
    veterán

Normális helyen nem szakbarbár fejlesztők vannak, hanem intelligens emberek, akik a fejlesztésen túl egyéb
    kapcsolódó területeket is képesek megismerni, átlátni a szükséges mértékig.

Business analyst semmiképp sem csinál technikai specifikációt az üzleti igényből. Üzleti igényből készíthet pl. funkcionális specifikációt, user storyt vagy bármit, ami már közelebb áll ahhoz, ami közös alapot képezhet a fejlesztőkkel. De egyáltalán nem szokatlan normálisan helyen sem, hogy egy fejlesztő csapat dolgozza fel az üzleti igényt és talál ki megoldást rájuk, hiszen a szoftverekhez sokkal jobban ért mint az üzlet. Pl. az üzlet nem fogja neked megmondani, hogy milyen egy modern ergonomikus, jól használható webes felület.
    Persze az értelmes vitát úgy kéne kezdeni, hogy ki mit ért technikai specifikáció alatt, üzleti elemző alatt, üzleti igény alatt, mert ezek cégenként, területenként mást és mást jelenthetnek.

Bizony. Úgy nagyon nehéz jó kódot írni, ha nem tudom részletesen, hogy üzletileg miről is van szó.

• nji
    aktív tag

A segítségkérésed itt offtopik. Nem csak a processing vs java miatt, hanem az "oldja már meg valaki helyettem a beadandómat" is.
    Ez itt egy fórum, aminek az az értelme, hogy tudást, véleményt osszunk meg.
    Te meg privátban kértél segítséged, konkrétumot nem írva, kvázi arra utalva hogy oldja meg helyetted valaki. Hülye lesz bárki minimum órákat beletenni és téged pátyolgatni, csak azért, hogy neked jó legyen.
    Van álláshirdetés kategória. Ha azt akarod, hogy csinálja meg valaki helyetted, akkor tedd fel oda a hirdetésed.
    Az meg, hogy neked áll feljebb, szánalmas. Magyar ugar? Tanulj, olvass el egy könyvet esetleg, ne másoktól várd a megoldást.
    Amúgy meg levelező szakon alapvetés, hogy nem fogják neked szájbarágósan leadni az összes szükséges tudást, azért levelező. Azt feltételezi, hogy a hiányzó részt te rakod mellé. Lehet, hogy tájékozódni kéne mielőtt minden szar, csak a szegény diák nem, akinek dolgoznia kell a tudásért.

Ok, hogy OFF topic, de mivel a processing java alapú és nincs külön fórumja, ezért nem találtam más helyet.
    Nyilván nem pátyolgatást kértem, azért, hogy nekem jó legyen, hanem kereslet-kínálat alapon egy másik diákot keresek, ahogyan ezt korábban kifejtettem.
    A prog.hu-n felraktam álláshirdetés kategóriába is, de senki nem jelentkezett. Itt is van ilyen topic? Megadod a linket?
    A magyar ugarra meg azért utaltam, mert csak a magyar ilyen bunkó, hogy nem segíteni akarnak, hanem összefogva belekötnek a másikba és ítélkeznek, ha segítséget mer kérni.
    Nem gondolom, hogy itt mindenki minden diplomáját segítség és konzultáció nélkül csinálta meg.
    Egyébként ez lesz az ötödik diplomám: közgazdász Bsc, közgazdász Msc, EU szakközgazdász poszt. grad, Társadalomtudományi és gazdasági szakfordító poszt. grad. (német és angol) és most PTI Bsc. Sajnos ezt már csak levelezőn tudom végezni, mert dolgoznom kell és nem tudok egész nap a neten kutakodni a megoldások miatt a 40 órás melom mellett. Elég sokat keresgéltem már, de eddig nem akadtam semmi tökéletesen használhatóra.
    A többi tárgy ebben a félévben természetesen 4.0 átlaggal megvan.

• tboy93
    nagyúr

Vegul ugy oldottam meg, hogy a Server UDP-vel broadcastolja a TCP ip cimet, aztan ha a kliens elkapja az UDP csomagot, akkor parosodik a Serverrel TCP-n :D Mukodik tokeletesen es igy nem kell kezzel megadni a kliensnek a server ip cimét.

• Aethelstone
    addikt

Az alapokat azért nem ártana elsajátítani mielőtt nekiállsz egy hello worldnél komolyabb feladatnak. Az értékadás pl. elég alap. :P
    A kliensek.get(i) egy függvényhívás. Függvényhívás mint bal oldali kifejezés azt jelentené, hogy a hívás visszatérési értékének akarsz értéket adni. Ennek nincs értelme nyilván javában. Értéket adni változónak lehet. Egy lista adott elemét a set metódussal tudod lecserélni.
    szerk: mindegy, már itt marad.

Ráadásul a server.accept() nem is így használandó, hanem a ServerSocket példány streamjeit csesztetjük. Elte....istenem....a jövő katonái :D

• smallmer
    őstag

A lista nem tömb, ha a listából törölsz egy elemet, akkor csökken a lista hossza.
    Tehát az utolsó for ciklusodban, ha jól látom i=4-nél már csak 3 elemed lesz a listában, és nem tudsz megcímezni a get(4) hívással 4-es indexű elemet. Ha minden elemet törölni akarsz, akkor MyList.clear(); Ha egyesével akarod, akkor mindig az elsőt a MyList.remove(0) hívással, vagy inkább iterator.remove.

köszönöm szépen, holnap reggel kipróbálom és jelentkezem amint megvagyok :)

• Aethelstone
    addikt

Jasperreports is Apache POI-t használ xlsx generálásra (JRXlsxExporter).
    Ill. használhat még jexcelt, de az csak xls-re jó (JExcelApiExporter).
    Szerintem Apache POI-nál jobb ingyenes alternatíva nincs jelenleg.

Igazad van.

• Ha már 4 félév, akkor már miért nem 6 és van egy szakirányú diplomád. Nagy az átfedés a két képzés között, sok esetben ugyanazok az oktatók tanítanak, de az elvárások alacsonyabbak lehetnek - amik amúgy sem túlságosan magasak a példaként felhozott helyen.
    Interjú másik oldaláról nézve én biztosan "nagyon megkérdezném" a jelöltet fejlesztői pozícióra, ha ilyen végzettséggel jelentkezik, de a végén úgyis a tudás döntene. Ha a képzés mellett egyénileg képzed magad és elhelyezkedsz gyakornokként közben, akkor van esély ledolgozni a kisebb értékű papírból eredő hátrányokat.

Egyébként ha a tudás megvan, egy nem szakirányú műszaki diplomával is simán felvesznek. Pl. vannak/voltak villanyos, gépész, matematikus, fizikus, vegyész, közgazdász fejlesztő / tesztelő kollégáim. Az elején kompromisszumot kell kötni, és bárhogy bejutni valahova, ahol releváns tapasztalatot tudsz szerezni.

Köszönöm szépen a hozzászólást, jöhet még másoktól is :)

Ez a rengeteg matek tárgy, ami a Bsc-n van, elég ijesztő:
    Diszkrét matematika, Matematikai logika, Kombinatorika és gráfelmélet, Lineáris algebra, Analízis, Numerikus analízis, Valószínűségszámítás és statisztika

Míg a FOKSZ-nál csak Diszkrét matematika van.

• floatr
    veterán

Kő! ;]
    Akkor kvázi json-rpc-szerűséget csinálsz?
    Azért pl. cache-elhetőség és az api-d könnyű megismerhetősége, akár dokumentáció nélkül fontos szempont lehet. Főleg, ha nem nálad van a frontend, hanem másik csapatnak, beszállítónak kell kommunikálni resource-onként (vagy nálad inkább végpontonként), hogy mi hogy működik. A HTTP metódusok szemantikája lehet közös pont.

Nézd, amikor én ezt web service-nek hívtam, mindenki lehurrogott, hogy REST. Én nem akadok fenn az elnevezéseken.

Ami a strukturálását illeti, az eddigi felhasználási területeken a legkevésbé sem volt szükség CRUD-szerű mechanizmusra. Specifikáció van, ha nem lenne, akkor egy ráerőltetett REST felépítés sem segítene nekik, mert nem pet store példaalkalmazásokról van szó :P

• mobal
    nagyúr

Valóban nem írtál. So last year ugye annyit tesz, hogy "lejárt lemez", emvy sejtésem szerint legalább részben viccnek (van ilyen szólás, mém). A +1-et már viszont nem tudtam máshogy értelmezni, minthogy tényleg elavultnak tekinted, és reméltem hátha van valami _új_ alternatíva, amiről lemaradtam.

RESTful egyébként jó téma, jönnek az arcok hozzám interjúzni, szinte már minden szenior javás CV-ben ott van a REST API tervezés és/vagy implementáció, de az alapelveit nem tudja szinte senki elmondani, arról pedig végképp fogalma nincs a többségnek, hogy az alapelvek mit jelentenek megvalósításban. A HTTP-t alig ismerik. RMM-ről senki nem hallott. Addig jutunk el, hogy spring mvc vagy jax-rs annotációk, és GET POST PUT DELETE meg json, azt' jó napot.

Természetesen mint vicc reagáltam rá! :)

Szerk.: azt hozzátenném a tisztán látás végett, hogy ha most egy webalkalmazást kéne csinálnom akkor természetesen Html5 + Bootstrap 3 + Angularjs és valami api megoldással (laravel, spring) állnék neki.

• mobal
    nagyúr

-1 :D

Mit használsz az említett Angular mellé, ha nem REST API-t? Springet említettél, gondolom akkor Spring MVC.

Én most React + Redux kombóval prototipizálok és alapozok egy projektet, de még nincs kőbe vésve. Egyelőre Typescript mellett nem köteleződtem el, ahogy Angular 2 mellett sem. Ha valaki ráérez a JavaScriptre, és elfelejti a javaizmusokat, akkor statikus típusok nem sokat adnak hozzá a munkához, vannak hátrányai is, nálam elsősorban a tooling szempontjából lenne érdekes.

Előtte Angular 1-gyel töltöttem jelentősebb időt, azelőtt pedig klasszikus Java webes megoldásokkal mint JSF *faces, Struts/2, Wicket, de volt közben némi Backbone, GWT, Vaadin és még Extjs is.

Ne haragudj, de erről egy szót sem írtam, hogy nem REST-et.

• floatr
    veterán

Ok, ha megfordítod, SVN mellett mi szól? Egyet tudok mondani, az egyszerűséget, ami abból fakad, hogy nem dvcs. Talán még a részleges checkout, ha valakinek ez szempont.
    A git szerintem a legtöbb dolgot jobban tudja, flexibilisebb, rengeteg parancs van, végtelenségig paraméterezhető, gyors, hatékony, mindenre ráhúzható. Komplex problémákat lehet vele megoldani viszonylag egyszerűen. Egyszerűen git > svn.
    A szakma SVN-nel szemben ezt preferálja egy ideje, legalább is az a rélsze, amivel én találkozom. Enterprise nyilván lassabban mozdul. Open source közösség egyre inkább ezt preferálja, github kb. megkerülhetetlen manapság, ha kimaradsz, lemaradsz - az eredeti kérdés szempontjából ezt tartom lényegesnek.
    Konkrét előnyét is éreztem mostanság az elosztottságnak, normálisan tudtam dolgozni olyan ügyfélnek, akinek a repójához VPN kell (ez a VPN elég trükkös, és igencsak megnehezíti az életet, ha megy). Házon belül több fejlesztővel (folyamatos) VPN elérés nélkül tudtunk dolgozni, egymásnak reviewzni a saját workflownkban, saját eszköztámogatással az ügyfél dolgaitól teljesen függetlenítve magunkat, minden probléma nélkül, elegáns megoldással.
    Egyébként most kéne presaleselnem egy svn > git átállást ügyfélnek, az anyagot lehet, hogy megcsinálom, de simán nem erőltetem (nem támogatom), mivel kis, központosított csapatuk van, erőforráshiánnyal, és mást tartok magasabb prioritásúnak. Szóval azért nem vagyok git hívő, csak használom, és látom, hogy jó.
    Arról meg szó sem volt, hogy húzza le magát valaki, mert SVN-t használ, eredeti felvetés az volt, hogy érdemes-e git-et tudni.
    Én Gradle mellett nem érveltem, mert nem érzem szükségét, ős Mavenes vagyok amúgy. Még a hello worldöm is multimodule maven projekt.

Az a probléma, hogy általában nem az a kérdés hangzik el, hogy "mit kezdjünk el használni: GIT vagy SVN?", hanem az, hogy "SVN-t használunk, mi indokolja, hogy GIT-re migráljunk?"

De elmondtam már az indokaimat. Emvy említett egy use case-t, amire jó a GIT. Nekem kicsit erőltetett, de szubjektív, kivéve persze ha az a jellemző munkafolyamata, hogy napi 10 órát utazik és közben fejleszt. Szerintem a projektek túlnyomó része nem elszigetelt fejlesztők részben merge-ölt munkájára épül, sőt... Ehhez képest a GIT csak feleslegesen komplikálja a munkádat, és ez a problémám, hogy nem észérv szól mellette, hanem az, hogy kimaradsz-lemaradsz, mertmindenkiezthasználja.

Nekem a legfájóbb pontja a GIT-nek ez az állandó disconnected feeling, mintha még mindig a dial-up korszakban lennénk. Bárhová megyek a laposommal az esetek 99%-ában, mindenhol legalább 100Mb-es netem van, ami még VPN-en is több mint elég. Semmi nem indokolja, hogy ne tegyem láthatóvá, és minden érintett számára elérhetővé egyből a munkámat. És nem elég az, hogy commit/push, de minden egyes alkalommal, amikor változást sejtek másoktól, még szinkronizálnom is kell külön, mintha nem is egy csapat lennél a kollégáiddal, ahol nem csak azért kell megszenvedned, hogy a te változtatásaid bekerüljenek, hanem külön kis bunkerben élne mindenki lekapcsolt nettel, és az is külön kihívás, hogy a mások változtatásai egyáltalán lejöjjenek hiba nélkül. Nekem ez nem előrelépés, sajnálom.

Mindegy leszállok a témáról, mert értelme nem sok van vitázni róla.

• floatr
    veterán

Azért nem kell szándékosan félreérteni. Nálam simán előfordul, hogy egy adott branchre csak commitolok és remote-ba sosem jut el ( csak a commitok, de azok már másik branchen, vagy a commitok sem).
    Sőt egyébként olyan dolgokra is használom a git-et, amiknél nincs is remote, csak az a lényeg, hogy verziókat vissza tudjam követni. Pl. saját doksik, lokális fejlesztői környezetek bizonyos részei, toolok, konfigok verziózása. Bár ez is megoldható svn-nel, csak nem áll már kézre.

Kinek mi áll kézre, persze. Ezt bárki el is fogadja, de amikor jönnek az érvek, hogy igazából mi is volt az oka a választásnak a személyes preferencia/szeretem-nemszeretem helyett, ott gyakran vérzik a dolog.

• szucstom
    őstag

12 év és 8xxx hozzászólás után elhangozhatott-e a topikban már legalább hasonló kérdés? :)
    Mit jelent a teljesen kezdő? Informatikai, matematikai, logikai, algoritmizálási, programozási alapjaid vannak és csak n+1. nyelvként akarod megtanulni, vagy semmi alapod nincs?
    Ha előbbi, a Head First (Agyhullám) Java könyvet szokták javasolni, régi, de talán még manapság is jó alapnak.
    Ha utóbbi, akkor nehezebb dolgod van, kezdő nyelvként nem a Javát szokták ajánlani, de igazából nem is a Java vagy nem Java lesz a legnagyobb problémád, hanem az, hogy azt a minimális alapot megszerezd, amire már érdemes építeni egy konkrét nyelvet. Ez kemény dió. Ha komolyan gondolod a dolgot, akkor talán valamelyik prog infó szak első évi kurzusainak jegyzeteivel kellene kezdeni. Csak baromi nehéz kiszűrni, hogy mi a tényleg releváns, hasznos rész.

Hát, informatikai alapom van, nemrég végeztem rendszergizda képzést. Igazából ott volt C#, csak épp olyan tempóban akart haladni az oktató, hogy semmi esély nem volt arra, hogy azt megtanuljuk (tudniillik estin voltam). Ha jól tudom a Java összeköthető a PHP-val, amit azért valamilyen szinten átlátok, ezért szeretnék abba az irányba "haladni".

• Froclee
    őstag

A concurrent-xy már nem a datasource-hoz tartozik, hanem az EE alrendszer JSR 236-hoz kapcsolódó beállításai.
    Amibe pedig belefuttottál az az, hogy Java EE 7-ben meg kell adni default datasource-ot (wildflynál ee alrendszer default-bindings-nál), aminek validnak kell lennie, ez wildflynál az alap disztibúcióban az ExampleDS, ami egy dummy h2 db, amit wildfy alapból tartalmaz.

harylmu: még nem látok ki a fejemből rendesen, de nem az van, hogy resource filteringet eresztesz rá a libre, ami ha tényleg elvégzi a resource filteringet, akkor jól elrontja azt? Kivételt kéne felvenni a binárisokra, vagy a resourceokat két részre osztani (include/exclude halmaz).

fingom sincs mi az a filtering, de most false-ra raktam és megjavult. :) köszi.

• CJ19
    csendes tag

standalone_xy.xml-ben vagy domain.xml-ben (attól függ hogyan fut a wildflyod) nézd meg, hogy nincs-e ott feleslegesen hivatkozás egy nem létező datasource-ra.
    A <subsystem xmlns="urn:jboss:domain:ee:4.0"> alrendszeren belül a <default-bindings \ datasource-t kell nézni, valamint
    valamint a <subsystem xmlns="urn:jboss:domain:datasources:4.0"> alrendszeren belül a datasource definíciókat.

na megvan a ludas:
    <subsystem xmlns="urn:jboss:domain:datasources:4.0">
    <datasources>
    <datasource jta="true" jndi-name="java:jboss/datasources/mydatasource" pool-name="Amusement_Park" enabled="true" use-ccm="true">
    <connection-url>jdbc:mysql://localhost:3306/amusement_park</connection-url>
    <driver-class>com.mysql.jdbc.Driver</driver-class>
    <driver>mysql-connector-java-5.1.9.jar</driver>
    <security>
    <user-name>root</user-name>
    <password>rolika19</password>
    </security>
    <validation>
    <valid-connection-checker class-name="org.jboss.jca.adapters.jdbc.extensions.mysql.MySQLValidConnectionChecker"/>
    <background-validation>true</background-validation>
    <exception-sorter class-name="org.jboss.jca.adapters.jdbc.extensions.mysql.MySQLExceptionSorter"/>
    </validation>
    </datasource>
    </datasources>
    </subsystem>
    <subsystem xmlns="urn:jboss:domain:deployment-scanner:2.0">
    <deployment-scanner path="deployments" relative-to="jboss.server.base.dir" scan-interval="5000" runtime-failure-causes-rollback="${jboss.deployment.scanner.rollback.on.failure:false}"/>
    </subsystem>
    <subsystem xmlns="urn:jboss:domain:ee:4.0">
    <spec-descriptor-property-replacement>false</spec-descriptor-property-replacement>
    <concurrent>
    <context-services>
    <context-service name="default" jndi-name="java:jboss/ee/concurrency/context/default" use-transaction-setup-provider="true"/>
    </context-services>
    <managed-thread-factories>
    <managed-thread-factory name="default" jndi-name="java:jboss/ee/concurrency/factory/default" context-service="default"/>
    </managed-thread-factories>
    <managed-executor-services>
    <managed-executor-service name="default" jndi-name="java:jboss/ee/concurrency/executor/default" context-service="default" hung-task-threshold="60000" keepalive-time="5000"/>
    </managed-executor-services>
    <managed-scheduled-executor-services>
    <managed-scheduled-executor-service name="default" jndi-name="java:jboss/ee/concurrency/scheduler/default" context-service="default" hung-task-threshold="60000" keepalive-time="3000"/>
    </managed-scheduled-executor-services>
    </concurrent>
    <default-bindings context-service="java:jboss/ee/concurrency/context/default" [B]datasource="java:jboss/datasources/mydatasource"[/B] managed-executor-service="java:jboss/ee/concurrency/executor/default" managed-scheduled-executor-service="java:jboss/ee/concurrency/scheduler/default" managed-thread-factory="java:jboss/ee/concurrency/factory/default"/>
    </subsystem>
    mi ez az concurrent management pontosan? ez volt rosszul megadva, így volt benne valamiért java:jboss/mydatasource, a fönti módon átírtam és jó lett! Köszi a helpet! :R

• n00n
    őstag

Persze, jadolod (pl. jd-gui), módosítod, és újrafordítod, a classt kicseréled a jar-ban.
    (Feltéve, hogy a licence megengedi. ;) )
    Közben figyelj, hogy a class verzió (major/minor) egyezzen, azaz lehetőleg ugyanazzal a jdk-val fordítsd, amivel eredetileg fordítva lett. Ebben a MANIFEST.MF segíthet, ha rendesen ki van töltve, de javap-vel érdemes leellenőrizni.

Azt már próbáltam, sikertelenül. :( Egyébként már a jd-guival kimentett java fájlt sem tudom javac-vel lefordítani class-ra, pedig nem is módosítottam és ugyanazt a verziót használom...

Egyébként a licenc engedi, ugyanis ezt még én írtam, azaz a 10 évvel ezelőtti énem. :D

• MrSealRD
    veterán

Szerintem nem hogy ok az alsó, de számomra az a jobb. Nyilván nem azért, mert a kevesebb sor jobb. Számomra olvashatóbb, ez persze attól is függ, hogy az ember milyen kódhoz van szokva.
    Szmeby javaslata is jobb, bár erre egy metódus hívás már határeset, és valóban kontextustól függ, de ha egy ismétlődő, üzletileg jelentéssel bíró logikai kifejezés vizsgálatáról van szó, akkor metódus is indokolt lehet.

Köszi a megerősítést. Egyetértek. A metódushívást azért nem vettem most bele mert ez nem ismétlődő. De ha az lenne akkor egyértelműen kiszervezném. Ez nem is kérdés. :)

• -Faceless-
    őstag

Ha minden lényeges infó vagy a teljes kód megvolna a kérdésedben, tapasztalt szem fél perc alatt kiszúrná a problémát. Helyette van sok felesleges infó, amit azért nem biztos, hogy sokaknak van ideje kibogozni.
    NPE ad neked sorszámot, az alapján elég egyértelmű szokott lenni szemmel veréssel is a probléma, ha mégsem, akkor bele kell állni debuggal, ha kell, visszanézni a stacken a frame-eket, a változóid állapotát.

Itt a konkrét kód DiceWars.java. Még félig sincs kész, de nem tudok emiatt továbbhaladni. Bocsánat a rendetlen kódért, csak először működjön alapon, ha megoldottam a problémát kitakarítok.

#Karma Rendben addig is azokat átírom.

A link nem jött össze, de javítottam. - Karma

[ Módosította: Karma ]
  • Lacces
    őstag

Ezt olyan embernek kellene csinálnia szerintem, aki azért tudja, hogy mit csinál, projekt alapozást eléggé be lehet nézni, és megnehezíteni az egész csapat számára a későbbi munkát. Az ehhez szükséges tudást egész biztosan nem egy fórum hozzászólás alapján fogod megszerezni.

Létrehozhatsz két különálló maven (gradle) projektet.
    A-ból elkészül az artifact (pl. jar), azt instalállod a lokális és/vagy távoli repositoryba (Nexus (+nuget akár), vagy Artifactory).
    B maven projektből meghivatkozod az A-t mint függőséget.
    Az elkészült maven/gradle projektet behúzod a szimpatikus IDE-be, mint maven/gradle projekt.
    Vagy használhatsz multi module-t: létrehozol egy parent projektet, A és B modult, és B modulban definiálod A-ra a függőséget.
    Gyors kereséssel itt egy példa utóbbira: [link]
    Itt A a weather, B a webapp module.

Köszi a multi module-t, utána nézek. Erről a projekt alapozásról hol/hogyan tudnék többet "tanulni"?
    Tényleg olyan ez a függőség, mint ha azt mondanám, hogy A projekt = Ruby on Rails, B projekt = Webshop Ruby on Rails alapon. Egy kód csak egy helyen legyen alapon.

Tudom, hogy kellene egy senior, én nem tartom annak magam, de mediornak igen :). Az a baj, hogy a csapatban mindenki "kezdő" java-s (cégen belül sincs más). Van egy egyetemi oktató, aki jól vágja az algoritmusokat, de a scrum, unit tesztelés, és minden ami a szoftver fejlesztéshez tartozó toolok (clean code, code review) irtózik. A többiek is más nyelvben van munkatapasztalatuk, de ha én nem nyomom meg, hogy na menjünk sprintet tervezni, akkor elülnek a gép előtt. Meg ha valami új dolog van, hogy JavaFX-ben hozzunk létre a GUI-t akkor mindenki mondja, hogy ő még sosem csinált, és nem vállalná be, akkor mivel én "bátor gyerek" vagyok, ezért megcsinálom én, én sem csináltam sosem, de van dokumentáció. Mindenki kezdő Java-ban (meg senki sem senior) így egy kicsit nehéz. Én meg nem félek a kihívástól de én is jeleztem már a vezetőség felé, hogy kell a senior, mert én ehhez még kevés vagyok, de nyitott. Tudom jól, hogy a jó "alapok" fontosak, de ha "magamra vagyok utalva" akkor nem sokat tehetek, a fórumon meg tőlem tapasztaltabbak vannak :).
    Java-ban több választási lehetőséged van, mint a .NET-ben gondolok itt IDE-re, adatbázis, persze a .NET-ben is van, de ott elég egyértelmű, hogy mindenki ugyanazt az IDE-t és adatbázist használja.

Találtam egy harmadik lehetőséget, szoktam github-ra tölteni php kódokat. Utána olvasva pedig műkődik maven és gradle-nál is. A kódokat egy gitlab-os repository-ba mennek. A maven és a gadle tud olyat, hogy a dependncy-t git-es repoból tölti be és használja fel. (Build során le is húzza) Ez mondjuk nekem azért tetszik,mert így ki tudom hagyni azt a lépést, hogy külön nexus / artifactory repository legyen, ráadásul ehhez csak a rendszergazda fér hozzá, hogy beállítsa ezt azt, telepítse a szerverre stb.

Max még egy-két esettanulmányt elolvasok ezügyben. Köszi a választ :R

• Szmeby
    tag

Jó, akkor anonymous vagy local class se lehet? Pl. nem implementálhatsz egy Comparatort inline. Miért? Hogyan?
    Persze, a nested class is class, ha de ha pl. egy beadandó automatikus kiértékelő rendszer valamilyen mesterséges korláta az, hogy "1 db osztályt" használhatsz, akkor lehet opció.
    Egyébként nyilván ökörség bármi ilyen megkötés.

A szabály az szabály. Sőt, lambdát is tilos írni, hátha véletlenül classra fordul. :P
    Amúgy nem tudom, engem szerencsére nem érint. Csak sajnálom azt, akit igen. Remélem nem megy el tőle a kedve, amíg munkát nem talál. Akkor végre tanulhat is valami hasznosat. :)
    Bocsánat a kirohanásomért, de nehezen viselem, ha oktatás címszó alatt rossz szokásokra nevelnek.

Ha az automatikus kiértékelő rendszer (teszt?) az oka, akkor az a hibás és meg kell javítani. A teszt arra való, hogy a public APIn keresztül ellenőrizze a cuccot, se több, se kevesebb. Hogy én azt belül hogyan oldom meg, hány osztályt hozok létre mögötte és azok hogyan viselkednek, ahhoz senkinek semmi köze.

szcsaba1994: Ez a Tabla osztály konkrétan micsoda? Úgy érzem, hogy ez a Node... legalábbis ahogyan használni szeretnéd. A minimax elindul egy Node-on (Tablan?) és rekurzívan egyre mélyebbre haladva bejárja a gyerekeit, akik szintén Node-ok. Vagy a Tabla csak valami payload?
    Amúgy igen, a gyerekek és az érték mindenképpen kell a számításhoz. Meg az az infó, ami alaján eldöntöd, hogy az aktuális Node min vagy max. A szülőt én feleslegesnek tartom, de nem ismerem a feladatot, szóval lehet, hogy kell.
    Valami ilyesmi:
    class Node {
    private List<Node> children;
    private int heuristicValue;
    private boolean isMax; // például, de más módon is el lehetne dönteni hogy min vagy max
    ...
    }

• Ez nekem úgy hangzik, hogy nincs kimondva hogy nem használhatsz nested classokat, pl. egy inner classt itt. A node osztály tipikusan illik erre a patternre.

Beágyazott osztályokat engedélyeznek, azzal fogom csinálni.

minmax-alfa-beta algoritmushoz a Node osztály adattagjai ArrayList<Tabla> gyerekek, Tabla apa, int hErtek (heursztikus érték) ajánlottak?

• pinnacle
    nagyúr

Próbáld meg úgy, hogy letöltöd a jnlp-t és böngészőn kívülről futtatod.

Köszi! Úgy sem ment. Viszont érdekes módon, asztali mappába telepítve sikerült.

• Atlantisz48
    őstag

[link]
    A válaszokból többet tanulhatsz, mintha beszúrnék egyet.

Üdv!

Köszönöm, ezt alkalmazva sikerült.

Math.round(d * Math.pow(10, n))/Math.pow(10, n)

• mobal
    nagyúr

Én vsz. tárolnám a referenciáikat valahol. pl. valami collectionben.

Úgy oldottam meg végül. Csak ha ki akarom keresni a radio buttonhoz tartozó modelt végig kell iterálnom a listán (nincs lambda, 1.5 rulz) ami nem tetszik... :(

• emvy
    félisten

Nyilván nem keverendő össze, ha ugyanaz lenne a kettő, akkor nem lenne két alapvetően különböző megoldás a nyelvben (interface vs class, implements vs extends).
    Az "öröklődés téma része", de nem állítottam, hogy implementációt örökölsz az interfésszel. Lásd pl. [Multiple Inheritance of State, Implementation, and Type] vége. Ez tovább bonyolódik a java 8 default interfész implementációkkal. Állapototot ezzel legyütt sem lehet örökölni.

> két alapvetően különböző megoldás a nyelvben (interface vs class, implements vs extends).

Mondjuk a legtobb nyelvben nincs is ilyen megkulonboztetes, az interfesz az vegulis csak egy pure abstract class :)

• M_AND_Ms
    veterán

Az, hogy "nincs". :D
    Arra kell válaszolni, amit kérdeztek. Ha ezt így indoklás nélkül nem fogadják el, akkor hülyék. A túlokoskodás pedig nem biztos, hogy előnyös.
    Egyébként vélhetőleg azért nem lett java-ban, mert egyszerű OOP nyelvet akartak. Az interface-ek adnak valamelyest megoldást a problémára.
    Az ilyen típusú tesztektől egyébként falnak megyek, főleg mikor senior/lead dev pozícióra is ilyenekkel pre-screenelnek.

Azt azért mondjuk ki továbbra is, hogy az interface nem az öröklődés téma része, még akkor sem, ha egy interface is öröklődhet egy másik interface-ből.
    De! Interface-t implementálni nem keverendő össze az örökléssel!

• Zedz
    addikt

Az, hogy "nincs". :D
    Arra kell válaszolni, amit kérdeztek. Ha ezt így indoklás nélkül nem fogadják el, akkor hülyék. A túlokoskodás pedig nem biztos, hogy előnyös.
    Egyébként vélhetőleg azért nem lett java-ban, mert egyszerű OOP nyelvet akartak. Az interface-ek adnak valamelyest megoldást a problémára.
    Az ilyen típusú tesztektől egyébként falnak megyek, főleg mikor senior/lead dev pozícióra is ilyenekkel pre-screenelnek.

Seniornál miért nem elég megnézni a referenciáit? Abból úgy is kiderül nagyjából mit tudhat, miken dolgozott, ilyenek.

• Aethelstone
    addikt

Ha windows service-re gondolsz, akkor ugye a java alkalmazásodhoz kell egy natív exe wrapper, ami scm-hez illeszkedik, erre vannak kész megoldások, vagy te is készíthetsz ilyen wrappert, ami vagy sima processz indítással vagy akár parancssoron keresztül indítja a java alkalmazást. A kész megoldások, amikkel én dolgoztam, lehetőséget adnak java path beállításra, hogy egy előre definiált helyen lévő jvm-mel indíthasd az alkalmazást. De írtam már olyan wrappert is, ami csak egy batchet indít (ami indítja a javát), ilyenkor természetesen annak a felhasználónak a környezeti változóival (including PATH) fog futni, aki a service indításhoz be van állítva. Ergo az amit írsz, bizonyos esetben igaz lehet - pl. ha a service-t futtató felhasználónak nincs a PATH környezeti változójában java elérési út (a \system-en kívül), vagy a natív wrapper a \system-ben lévő java.exe-hez ragaszkodik -, de nem szükségszerűen van így.

Jaja, nyilván a natív exe wrapper. Mivel a service egy speciális mód, ezért ott a normál PATH beállítások sajnos nem játszanak. Ebben az egész buliban igazából csak az a vicces, hogy pl. a Windows 2008 szerveren máshogy települ fel a 32 bites és a 64 bites Java...mind1..nem is annyira lényeges, de jó nagy szopók voltak ezzel. Egy standalone jetty-re épülő alkalmazást kellett windows service-ként futtatni :)

• DeathAdder
    veterán

Ez itt off topik, de egy tipp: vezérlőpulton belül java, ott security fül, és az exception site listnél vedd fel a locationt, amit ír.

Ja, nem tudtam :B

Próbáltam már de sajnos semmit nem ért, egyszerűen hihetetlen. Enyémen ugyanígy van beállítva minden mégis megy..

• estro
    csendes tag

NullPointerException-t alapvetően akkor kapsz, ha olyan objektum mezőjére / metódusára hivatkozol, amely null.

A konkrét esetben a lényeg:
    ...
    Connection con = null;
    ...
    stmt = con.createStatement();

Nem állítod be a con változódat, null marad, de hívod a metódusát.

Köszi szépen a válaszokat, jól elnéztem. Most már működik. Még lekellett cserélnem ’ ezt erre ' hogy értelmezze az adatbázis :D

• Aethelstone
    addikt

NullPointerException-t alapvetően akkor kapsz, ha olyan objektum mezőjére / metódusára hivatkozol, amely null.

A konkrét esetben a lényeg:
    ...
    Connection con = null;
    ...
    stmt = con.createStatement();

Nem állítod be a con változódat, null marad, de hívod a metódusát.

Meg tetszett előzni :)

törölt tag

Datasource definícióval nem jó valamiű, de mindenre van egy SO link: [link]

Már elindultam abba az irányba, hogy persistence.xml-t kitöröltem, és helyette a spring-servlet.xml-ben configolok, de ekkor egyrészt sír az IDE, hogy hiányzik a persistence.xml, másrészt meg nem tudom, hogy ez esetben hogyan férek hozzá a PersistenceContexthez, vagy azzal ekvivalens funkcióhoz. Ehhez dobna valaki egy leírást?

Most így néz ki a spring-servlet.xml.

(#7112) jetarko:
    Jaja, azt benéztem, de eredetileg azért volt ott a .controller, mert azt hittem, hogy csak @Controller osztályokra van szüksége.

• M_AND_Ms
    veterán

Belepörgettem én is kíváncsiságból, mivel már sokszor előkerült itt is, de csak az első részbe.
    Szerintem ez a "leegyszerűsített" magyar nyelvezet nem igazán segíti elő a későbbi továbbfejlődést. A magyar volta miatt is vannak benne olyan se füle, se farka meghatározások, kifejezések, amik szerintem csak félreviszik a dolgot a későbbiekben. Ha valaki komolyan java-t, programozást akar tanulni, megkerülhetetlen az angol nyelvű szakszöveg megértésének képessége, ezt el kell fogadni, és ne is legyen cél a megkerülése, mert később csak hátránya származik belőle.
    Azt se mondanám rá, hogy biztos alapokat ezzel a könyvvel kell lerakni. Sok mindent próbál érinteni programozás témakörben, és még azon is túl, de éppen ezért sok mindent felületesen tárgyal csak, sem a JAVA rész nem erős benne, sem a bevezető részek. Nem helyettesít egy rendes bevinfót, egy rendes programozás alapozót, OOP alapozót.
    Tele van olyan rövid, felsorolásszerű meghatározással, amik közül némelyik önmagában is meg tudna tölteni fejezeteket, és csak azért szerepel egy néhány soros meghatározás róla, hogy majd be lehessen vasalni.
    Ez egy tankönyv, ez a legpozitívabb, amit el tudok mondani róla.

Na, mivel ez nem a Nemzeti Alaptanterv része, ezért mindenki abból tanul, ami tetszik neki. Bárki újonc kérdezőnek ajánlunk legalább 3 könyvet, válasszon.

• Szmeby
    tag

[link] és
    [link]
    Mi van, ha a RuntimeDelegate-et, vagy a package-ét beállítod mínusszal ?

Hm. Nem rémlik, hogy ezt próbáltam volna. Köszi a tippet, holnap teszek egy próbát.
    Én a másik irányba mozdultam el, hozzáadtam a resteasy cuccait is system classként. Sajnos akkor máshol ütötte fel a fejét a ClassCastException. Végül sikerült elérnem, hogy már el sem indult a cucc. :D
    Vagy azt a custom classloader okozta, már nem emélkszem.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés