- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Rendkívüli terméktámogatást ígér a Nothing
- Mobil flották
- VoLTE/VoWiFi
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Ford SYNC 3 infotainment rendszer teszt
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Miertvansote #10119 üzenetére
Német multiknál van, vagy ha nyugati határszélen akarsz dolgozni olyan cégnél aki terjeszkedik ausztria fele is. Amúgy nem sok.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Aethelstone #10069 üzenetére
Kb. 35 evem van nyugdijig. Kb. 23 evvel ezelott jelent meg az elso java verzio. Szoval szerinted meg 12 ev mire a java penetracioja eleri a kritikus erteket?
-
Cathfaern
nagyúr
Szimpatikus
Csak azért kérdeztem, mert én eddig csak a "elvileg az egész csapat dönt, de úgyis az lesz amit a vezéregyéniség mond", illetve a "hamarabb kiválasztotta a nem szakmai menedzsment a használandó technológia, mint maga a csapat meglett volna" felállásokat láttam
Bár inkább
-
Cathfaern
nagyúr
"A csapatbol minden egyes fejleszto keszit egy kutatast, esetleg egy technologiai demot, prezentalja a sajat megoldasat, es ervel, hogy szerinte az a technologia miert lenne jo valasztas a kulcsfontossagu problemak megoldasara. A csapat ezutan megvitatja a felmerult megoldasokat, es kivalasztja melyik a leghatekonyabb."
Ez tényleg van ahol így megy, vagy ez az elméleti ideális eljárás amit semmilyen nem amatőr / hobbi projectnél nem alkalmaznak? -
Cathfaern
nagyúr
Valószínűleg pontosan azért, mert valós programozási körülmények között nagyon ritka, hogy a fibonacci sorozat számításának az optimalizálása számít bármit
Csak gondolom ki akarták szűrni azokat, akiknek még az értő olvasás se megy, megy programkódot is csak akkor látták amikor átküldték neki fizetés után a beadandóra beküldendő programját.
-
Cathfaern
nagyúr
-
Cathfaern
nagyúr
Annyit tennék még hozzá, hogy ha nem csak a papír megszerzése a cél, akkor célszerű is felszedni azt a képességet, hogy konzultáció meg segítség nélkül meg tudjon oldani az ember egy feladatot, ugyanis a valós programozás az esetek 90%-ában pontosan ebből áll. Nincsenek "sablonok" meg "minta példák", hanem az embernek magától + google kell rájönnie, hogy hogyan is kéne megoldani az adott esetet.
-
Cathfaern
nagyúr
Jah ExtJS-t ismerem. Angular-t meg használtam is behatóbban. Azt reméltem van ezekhez képest valami új hiper-szuper dolog
Igazából saját / családi használatra akarok összedobni egy egyszerűbb webappot és nincs kedvem nagyon designnal szórakozni, de annyira meg igényes vagyok, hogy ne egy plain html oldalt nézegessek. Aztán reméltem hogy van valami cucc, aminél a frontend oldallal nem nagyon kell foglalkoznom, kvázi mint ha .Net WPF-ben csak összedobálom a felületet, aztán egyszerű is, de mégis csak kinéz valahogy. -
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Chesterfield #9108 üzenetére
Ha adatbázisba írsz, akkor az már nem unit teszt, mert egy csomó függősége lesz. A kulcszó: mock
-
Cathfaern
nagyúr
Nem kéne ezt belerakni topic összefoglalóba?
Esetleg mellé tenni pár linket könyvekre / weboldalakra "hogy álljunk neki java-zni" címmel, illetve néhány IDE ajánlás, esetleg felsorolni pár manapság java téren népszerű technológiát (ideértve frameworkot, verziókezelőt, stb.), aminek legalább a nevét célszerű ismerni. Nagyjából úgyis ezek a kérdések szoktak felmerülni, ha nem valami konkrét kérdés van.
-
Cathfaern
nagyúr
Ezt az Git-es local repo dolgot én se tudtam megértetni az egyik fejlesztőcsapattal ahol be akartuk vezetni. Mert mindig jött, hogy de olyan nincs, hogy egy fejlesztő úgy dolgozik, hogy az nincs fent a szerveren. A dologban csak az volt a vicces, hogy ezt pont az a fejlesztési vezető mondogatta a leghangosabban akinek már veszett el 1,5 heti munkája amiatt, mert nem commitolt svn-en...
(és ennek ellenére is továbbra is notórius 2-3-4 naponta commitelő volt)
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Aethelstone #8860 üzenetére
"ha pedig még nem tudod, hogy mit akarsz csinálni, de vastag/vékony kliens is érdekel, weboldalakat is akarhatsz majd egyszer csinálni, frontend és backend"
Ez C#-ra is 100%-ig igaz, egyáltalán nem igaz az, hogy C# = windowsos vastagkliens. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
szucstom #8847 üzenetére
Ha már van PHP meg C# alapod, akkor hagyd a javát, fogd az egyiket és mélyülj el abban (mindkettőnek van topicja a PH!-n). Ahogy a többiek is írták amire gondolsz az a javascript és nem a java, és ahogy az összefoglalóban is szerepel az első 4 betűt leszámítva pontosan 0 közük van egymáshoz.
-
Cathfaern
nagyúr
Ahogy látom, félreérted, hogy miről szól a programozás
Én azt látom, hogy azt gondolod, hogy bemagolsz egy csomó parancsot, majd neki állsz 8 órában gépelni, és esetleg pár naponta utánanézel valami olyan dolognak amit még nem tudsz. Valójában ez pont fordított. A programozás nagyon kicsi része gépelés csak. Nagy része kutakodás, hogy hogyan lehet a feladatot a legjobban megoldani. Ez régen azt jelentette, hogy kicsaptál jó pár programozó könyvet magad köré, manapság pedig azt jelenti, hogy google google és google. Az időd egy jó részét ezzel töltöd, az időd egy másik részét az agyalással és próbálkozással / teszteléssel. Emellé nagyon keveset gépelsz, és főleg nagyon kevés monoton rutinből jövő dolgot csinálsz.
-
Cathfaern
nagyúr
Én megtanultam már pár nyelvet kvázi autodidakta módon, azt mindig úgy csináltam, hogy ha valamit nem tudtam, rákerestem a doksiban. Amit sokat használtam, az megragadt fejben, amit annyira nem sokat, az nem ragadt meg
(illetve nyilván ha rémlett, hogy nem rég használtam, akkor nem doksiban kerestem, hanem a kódban)
Nem állítom, hogy ez a legjobb módszer, de nekem eddig mindig működött.Illetve cheat sheet-szerű dolgok is jól jönnek, pl.: [link] vagy [link]
-
Cathfaern
nagyúr
Előzmény kérdéshez: 5 éves gyakorlattal rendelkezek programozóként. Kezdetben PHP, utána egy ideig frontend vonal (nagyrészt JS, vége felé CSS+JS, mindenféle keretrendszerekben / librarykkel, közben minimális PHP), jelenleg meg JS + Groovy (egyedi keretrendszer).
Kérdés: szeretnék jobban belemélyedni javába, egyrészt mert régen (7-8 éve) foglalkoztam vele, és szimpatikus volt, másrészt a jelenlegi keretrendszer alapjai is java-s, tehát már mostani helyemen is tudnám kamatoztatni a tudást (a mostani helyemen nem tudok elmélyülni benne, mert egyedi keretrendszer de külsős csapat fejleszti, mi csak használjuk), harmadrészt másrészt szeretnék hosszú távon munka téren is ebbe az irányba elmozdulni (akár úgy, hogy a nálunk használt keretrendszert lehetne belsőleg fejleszteni, nem mindig külsősökre kéne várni). A problémám az, hogy nagyjából kétféle tutorialt találok:
1) Írjuk meg életünk első hello world programját, mi az a for ciklus meg változók meg tömb, stb...
2) Túl magas szintről indít (mert már valami konkrét keretrendszer tutorial java-t ismerőknek) és úgy vagyok vele, mint az egyszeri agglegény a szakácskönyvvel, hogy elakad a "végy egy tiszta edényt" mondatnálSzóval tud valaki olyan tutorialt / tanfolyamot (bár tutorial jobb lenne, jobban szeretek saját tempómban haladni, ha kérdezni kell meg ott a google) ami nem kezdő programozó tanfolyam, hanem haladóbb programozóknak java átképző guide?
Esetleg a #8609-ban linkelt tanfolyam jó lenne erre? (tudom már megy egy hete, de még mindig enged jelentkezni). Vagy random válasszak ki egy keretrendszert, pl. Spring, keressek hozzá egy tutorialt, pl. ez, és essek neki? Nyilván utóbbival elboldogulnék, eddig minden általam ismert programnyelvvel így indultam el, csak pontosan ezért tudom, hogy mennyi szívástól megkíméli magát az ember, ha van valami irányvonal, hogy na ezt így kéne csinálni... és ezért attól félek, hogy megfelelő alapok nélkül hülyeségek rögződnének be, illetve részben a keretrendszer hülyeségeit tanulnám meg (a 7-8 évvel ezelőtti ismerkedés kimerült notepad++-ban megírt konzolos applikációknál, szóval az nem ad megfelelő alapot). Vagy hogy lenne érdemes elindulni?
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
WonderCSabo #8066 üzenetére
Én jelenleg egy olyan keretrendszerben dolgozok, ami backendnek groovyt használ. De ez egy eléggé Németország specifikus keretrendszer, ott, illetve Svájcban használják szinte kizárólag, stackoverflow és társain se lehet igazán fellelni. Szóval nem hiszem, hogy ez lenne az oka az elterjedésnek, de így nézve én már láttam groovyban írt projektet
Aethelstone:
Ahogy én tapasztalom, a junior az inkább az 1-5 év közötti munkatapasztalattal rendelkező egyén. Alatta nem junior, hanem pályakezdő. Persze hivatalosan a junior az 0-5 között van, ez tény. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
WonderCSabo #8056 üzenetére
Félig off itt, de ha jól láttam nincs saját topicja: groovy mitől erősödött meg ennyire? "Groovy (from #82 to #17)"
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Oppenheimer #6789 üzenetére
Szerintem lehet, főleg hogy egy ekkora oldalnál jó eséllyel nagyon masszív cachelést alkalmaznak. Gyakorlatilag mire te beírsz bármit, az már jó eséllyel ott figyel a cacheben a látogatószámot figyelembe véve.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Oppenheimer #6784 üzenetére
"Hogyan csinálják pl IMDB-nél azt, hogy beírom egy film címének egy részét, és kvázi azonnal mutatja azt a szövegrészletet tartalmazó filmcímek listáját? IMDB-t használnak (In Memory Database)?"
Ahogy gépelsz, javascripttel mindig indítanak egy kérést. Ha chrome-ban felnyitsz f12-vel console-t, akkor ahogy gépelsz, látod is. Pl. a "viki" szót beírva erre az URL-re indítja a kéréseket: http://sg.media-imdb.com/suggests/v/viki.json . Ahogy nézem a suggests mögé mindig bekerül az első betű amit beírtál, utána /, majd a keresett szó +.json Ha megnyitod a fenti linket, látni azt is, hogy mit ad vissza, és simán abból építi fel a lenyíló listátSzerk: ja vagy az a kérdés, hogy hogy lesz mindez ilyen gyors? Tippre nem véletlen, hogy első betű alapján külön szedik.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
kornyiktamas #6731 üzenetére
Megkérdezhetem, hogy milyen szakon tanulsz?
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
jetarko #6627 üzenetére
Template engineket nem ismerem, de angularjs-t valamennyire igen. Két esetben vágj, bele:
1. Egyszerű dolgok kellenek kliens oldalon
vagy
2. Hajlandó vagy rá jóval több időt rászánni, mint első ránézésre szükségesAngularjs tipikusan olyan framework, ami elsőre pofonegyszerűnek tűnik, és pillanatok alatt lehet benne csodás dolgokat összedobni. De ha valamiért nem jó az alapmegoldás, akkor meg nagyon bele kell mélyedni. Ez a kép tökéletesen igaz tapasztalataim szerint
[link]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Aethelstone #6535 üzenetére
"Üzleti logika szempontjából az üres lista pont annyit ér, mint a null referenciával rendelkező."
Nem igazán. Üzleti logika szempontjából az üres lista azt jelenti, hogy pl. egy lekérdezésnek nincs találata, a null referencia pedig azt, hogy valami programhiba történt. Előbbi esetben elég megjeleníteni az üres listát, utóbbi esetben viszont figyelmeztetni kell a usert, hogy nem az történt, mint amit szeretett volna. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
WonderCSabo #6314 üzenetére
Annyiban egyetértek vele, hogy ha a ciklusban rendszeresen módosítgatva van a ciklusváltozó, akkor szebb a while. For esetén az ember arra számít, hogy az szépen a "kiírt" feltételek alapján végigiterál. Ha ettől nagyon eltérő a működése, akkor lehet az ember átsiklik felette, és csak csodálkozik, hogy miért nem azt csinálja a kód amit gondolt. While esetén meg biztosan végignézi, hogy mi történik a változóval.
Szóval problémának nem probléma, csak kisebb esélye van a hibának ha bele kell nyúlni utólag a kódba. Szerintem. -
Cathfaern
nagyúr
Ha logikailag egy alkalmazás (pl. nyilvános oldal + annak admin felülete), akkor nem sok értelme van. Ha valami cross-site login dolgot akarsz (pl. van egy már elterjedt oldalad, sok felhasználóval, és akarsz csinálni egy teljesen mást, de közös bejelentkezést akarsz), esetleg akkor lehet értelme a különvételnek.
-
Cathfaern
nagyúr
Ezen a laptopon volt linux is? Mert ha nem, akkor még akkor se fair az összehasonlítás, ha CPU/Memória terén megegyező géppel hasonlítod össze. Ugye elég sok fájlművelet történik, aminek a háttértár is elég komoly korlátot jelenthetet (főleg egy 5400 rpm-es laptopvinyónál).
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Aethelstone #5975 üzenetére
Ez már nagyon szőrszálhasogatás, de ha window.open() -t kell használni egy weboldalon, az már rég rossz
Hogy klasszikust idézzek, "menne is vissza tőlem reviewról ...."
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Aethelstone #5969 üzenetére
Ezzel meg csak annyi a bajom, hogy vastag kliensnek miért JS? Persze tudom, swingnél bármi jobb
fordfairlane
"Nem olyan rossz az, ehhez is érteni kell."
De ha már külön meg kell tanulni, akkor annyi erővel a JS-t is megtanulhatom. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
Aethelstone #5964 üzenetére
Nem ismerem a GWT-t, de én már helyenként a JQuery-vel is úgy vagyok, hogy kezd kicsit túl sok lenni, és helyenként nagyon drasztikus teljesítmény különbség tud lenni attól függően hogy melyik functiont használja az ember ugyanarra a feladatra. Pedig ugye elvileg nem kéne így lennie. Ehhez képest egy java kódból js kódra fordítás nagyon meredeknek hangzik számomra... persze nyilván egy általános honlapnál rendben van (csak oda meg minek java kód), de ha erőforrás igényeset kell alkotni, akkor jó eséllyel úgyis bele kell nyúlni "kézzel"... akkor meg már valahol a lényege, a jó átláthatóság veszik el. De én csak koca javás vagyok, szóval nyugodtan cáfoljatok meg
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
plaschil #5868 üzenetére
Komponensteszt (felteszem ez alatt a unit testet értjük) egyértelműen a fejlesztő feladata 100%-ban. Itt lényegében ő ír automatizált teszteket az általa megírt kódhoz.
Integrációs teszt is a fejlesztő feladata, bár itt már nem feltétlen egyértelmű, hogy az írja az automatizált tesztet aki fejlesztette a kódot (illetve ez tipikusan arról szokott szólni, hogy két külön ember által fejlesztett részrendszer együtt is működik-e rendesen. De persze akkor se árt ilyen, ha a két részrendszert ugyanaz az ember fejlesztette).
Rendszerteszt: na ez nem tudom pontosan mit takar. Leginkább viselkedéstesztnek gondolnám, tehát amikor már nem azt nézzük, hogy az egyes leprogramozott dolgok jól működnek-e, hanem hogy az egész rendszer azt csinálja-e amit elvárunk tőle. Ez tipikusan felhasználó felület teszt szokott lenni, jobb esetben automatizálva. Ha automatizálva van, akkor fejlesztőnek lehet köze hozzá, bár tipikusan ezt már egy külön tesztelő csapat szokta csinálni.
UAT: magát az elnevezést nem ismerem, de a "szűk körű végfelhasználói teszt" megnevezés alapján itt a fejlesztőnek csak annyi a feladata, hogy remegve várja, hogy milyen bugokat találnak a userek -
Cathfaern
nagyúr
Nálunk ez úgy zajlott (előző munkahelyemen, jelenlegin nem jött új programozó mióta itt vagyok), hogy az új embert leültettük egy tapaszt programozó mellé. Ő elmagyarázta a keretrendszert amit használtunk, illetve a keretrendszerben lévő saját fejlesztéseket (kvázi mi az amit a keretrendszer doksijában nem találsz meg). Ezt követően 1-2 napig a tapasztalt arc mellett maradt, aki csinálta a napi munkáját, viszont folyamatosan magyarázta, hogy mit csinál. Ha az új ember úgy látta / mi úgy láttuk, hogy menni fog neki egyedül is, akkor kapott valami feladatot, viszont továbbra is a tapasztalt közelében maradt halló és látótávolságra, szóval ha bármi kérdése volt, vagy elakadt, akkor a tapasztalt csak picit odébb gördült a székkel és már látta a monitorát / tudott segíteni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicot kiemeltem. Valaki nem akar egy nyitó hsz-t írni?:))
- Pokoli repetát hoz az új GeForce driver
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Az áremelések és a GTA VI késése miatt nem költekeznek a játékosok?
- Hitelkártyák használata, hitelkártya visszatérítés
- Milyen notebookot vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- Intel Core Ultra 7 265 /// Bontatlan, Teljesen Új // Üzletből, Számlával és Garanciával
- Csere-Beszámítás! Ryzen 9 9950X Processzor!
- Újszerű Gamer Asztali PC Számítógép 2026-ig Garis ASUS H510M-K R2.0 i5 11400F RTX 4060 8GB Dobozába
- Samsung Galaxy Tab A8 (2021) , 3/32 GB,
- Samsung Galaxy S6 Lite (2022) , 4/64 GB ,Wi-fi
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Lenovo ThinkPad T14 Gen 4 üzleti notebook - i7 1360P 24GB DDR5 RAM 512GB SSD Iris Xe W11
- Maximális teljesítmény és biztonság, csak az ARCTIC mx-4-el! Adj új erőt a gépednek!
- LG 25GR75FG - E-Sport Monitor - FHD 360Hz 1ms - NVIDIA Reflex + G-sync - AMD FreeSync - HDR 400
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest