- Fórumok
- Szoftverfejlesztés
- Java programozás
- (kiemelt téma)
- Huawei Watch Fit 5 Pro - jó forma
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Fotók, videók mobillal
- Szaporodik és sokasodik a One UI 8.5
- Robottal a nyomában üldözi a Honor a Huawei-t
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Apple Watch
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Aethelstone
addikt
Ne nagyon használj ékezetes osztálynevet függetlenül attól, hogy az IDE megeszi-e vagy sem.
-
Aethelstone
addikt
-
Aethelstone
addikt
-
Aethelstone
addikt
Igen, így teljesen pontos. Érdemes egyébként full 1.8-as JDK-t is felrakni, ha full 1.8-as kompatibilitás kell. Az a tuti.
-
Aethelstone
addikt
Az 1.8-as kód azt jelenti, hogy 1.8-ig értelmezett nyelvi elemeket fogad csak el a compiler. Az nem ugyanaz, hogy 1.8-as JDK/JRE-n is pöccre futni fog. Szerintem.
-
Aethelstone
addikt
-
Aethelstone
addikt
-
Aethelstone
addikt
Ez teljesen életszerű, hogy ritkán találkozunk ilyesmivel, mert ahogy korábban már írtam, a tipikus usecase az, hogy a stringek valami db-ben laknak, ahonnan csak keveset szedünk elő, hogy baxtassuk őket. Db helyett lehet elastic, rabbit, kafka, solr, akármi..
-
Aethelstone
addikt
-
Aethelstone
addikt
-
Aethelstone
addikt
Erre ott van a -XX:+UseStringDeduplication VM kapcsoló. Bár az csak a hosszú életű Stringeket internálja, de sok esetben az is elég lehet attól függően mi a cél.
Agree, de jól mondod, az a lényeg, hogy mi a feladat, milyen környezet van, stb. Nincs univerzális megoldás
-
Aethelstone
addikt
Jó kérdés. Nem gyakran ütközik az ember ilyesmi problémába, de tuti valami collectiont vagy sima tömböt használnék a gyakori Stringjeimhez. Hashelve esetleg. Mivel az adatok általában db-ben laknak, ezekből értelmesen keveset fetchelünk a feldolgozáshoz, ezért igazi usecase-t hirtelen nem is tudnék mondani. Max gyors szövegfeldolgozás memóriában vagy valami hasonló. Megfogtál.
-
Aethelstone
addikt
-
Aethelstone
addikt
-
Aethelstone
addikt
public static void main(String[] args) {
String s1=new String(args[0]);
String s11=new String(args[0]);
System.out.println(s1.intern() == s11.intern());
String s2="alma";
System.out.println(s1==s2);
}(a main "alma" paraméter kap.)
1. Tudna valaki magyarázatot, miért lesz a konzol kimenete a true/true a fenti esetben?
Úgy tudom a String immutable. Az s1 a heap-en jön létre az s2 literál az SCP-n ül.
Az intern() miatt átkerül az SCP-re?
2. Amit végképp nem értek, ha a 3.és 4.utasításokat felcserélem akkor true/false a kimenet.
Engedjük el a string == -t :)
-
Aethelstone
addikt
-
Aethelstone
addikt
-
Aethelstone
addikt
Üdv!
A probléma.
Adott egy Linux alatt fordított so, amit Java-ba JNA-val húzunk be. Vamn egy kvázi kliens és egy kvázi szerver oldal, ami ugyanazt az so-t használja, két interfészt csináltunk rá. Az so mögötti C kódban van egy csomó static hivatkozás, ami azt eredményezi, hogy az so működése rendkívül hektikus, nem is mennék bele a részletekbe. Az van, hogy ha az alkalmazást két VM-ben indítjuk, kiválóan működik, de egy VM-ben meg gatya. Ezt a részét értem, hogy miért, a kérdés az lenne, hogy van-e lehetőség szerintetek JNA-ban arra, hogy az so-t izoláltan töltsük be, custom classloader vagy bármi? Mert by design a JNA singletonként húzza be az so-kat.AE
Forget it! Solved

-
Aethelstone
addikt
Üdv!
A probléma.
Adott egy Linux alatt fordított so, amit Java-ba JNA-val húzunk be. Vamn egy kvázi kliens és egy kvázi szerver oldal, ami ugyanazt az so-t használja, két interfészt csináltunk rá. Az so mögötti C kódban van egy csomó static hivatkozás, ami azt eredményezi, hogy az so működése rendkívül hektikus, nem is mennék bele a részletekbe. Az van, hogy ha az alkalmazást két VM-ben indítjuk, kiválóan működik, de egy VM-ben meg gatya. Ezt a részét értem, hogy miért, a kérdés az lenne, hogy van-e lehetőség szerintetek JNA-ban arra, hogy az so-t izoláltan töltsük be, custom classloader vagy bármi? Mert by design a JNA singletonként húzza be az so-kat.AE
-
Aethelstone
addikt
Nem lett bonyolult a helyzet ezzel a lambda meg stream-ekkel?
Most mindig gondolkoznom kell hogy for legyen vagy stream.Tanmesét mondok. Bár lehet olyan régen volt hogy igaz sem volt.
Annak idején egy fejlesztőnyelv/eszköz-ben csak az volt ami nagyon kellett. Minden le volt dokumentálva és minden úgy működött ahogy a doksiban volt.Most már nehéz a programozó élete. A sok nyílt forráskódú, ingyenes cuccban az egyik fele nincs dokumentálva a másik fele meg hibásan működik vagy éppen sehogy. Ugye azért nyílt, mert majd kijavítod magad ha nagyon kell. Csak nem képzeled hogy ingyen még hibátlan is legyen?
Annak idején egy fejlesztőnyelv/eszköz-ben csak az volt ami nagyon kellett. Minden le volt dokumentálva és minden úgy működött ahogy a doksiban volt.
Nah jah, de akkortájt még nem is kellett annyi minden
És hidd el, hogy akkoriban vért kellett hugyozni annak a megírásával, amit most pár, jól irányzott annotációval százszázalékos biztonsággal meg tudsz oldani. Ilyen fejlesztői napidíjak mellett nem rentábilis egy problémát napokig reszelgetni, amikor triviális megoldás is van
-
Aethelstone
addikt
Nah jah, egyelőre nálam is hobbiprojekt. Céges melót nem bíznék rá egyelőre. Főleg úgy, hogy idea/eclipse már csukott szemmel is megy, itt meg sokat kell baxakodni

-
Aethelstone
addikt
-
Aethelstone
addikt
-
Aethelstone
addikt
Btw, szoktam kisérletezni a vscode-dal, meglepően jó cucc java fejlesztéshez, csak még szokni kell, de kb minden működik, ami a nehézsúlyú ide-kben :)
-
Aethelstone
addikt
Nalam Eclipse van, kiválóan futnak a gradle taskok. Mondjuk én sem szeretem az eclipses plugint, ha egy mód van rá, bashból tolom, de mavenre ugyanez igaz. Jah, a pluginnel nem sokat szarakodtam, ami a legutolsó Eclipseban gyárilag benne van, azt használom.
-
Aethelstone
addikt
[Deploying libGDX with jpackage and Badass Runtime]
Ez a jpackage a legmodernebb módszer java alkalmazás telepítésére?
Hogy ne kelljen a felhasználónak JRE telepítgetéssel foglalkozni?Bár ez a Badass "jól" hangzik. Ennek a paranoiás felhasználók biztos örülnek.
Nem. Az van, hogy általában Java alkalmazást Enterprise környezetbe telepítünk, ahol is leírjuk, hogy milyen környezetre van szükség, hogy fusson a cucc, amit a devopsok majd jól előállítanak

-
Aethelstone
addikt
-
Aethelstone
addikt
-
Aethelstone
addikt
Ez is egy elég sarkos megfogalmazás és Te is tudod, hogy nem így van. A maven nem egy rusztikus, már senki által nem használt technológia, aminél leragadtak a vének. Innentől fogva tényleg csak egyéni/projekt preferencia, hogy mit használunk.
-
Aethelstone
addikt
Ez egyáltalán nem igaz. Inkább azt mondanám, hogy a tapasztaltabbak kétszer is meggondolják, hogy érdemes-e beleölni egy csomó effortot, minimális előnyökért....amik talán nem is léteznek.
-
Aethelstone
addikt
Mostmar ha elorangattad, ne hatralj ki.
Erre en csak annyit akartam irni, hogy eddig olyan 5 eves maven hasznalatom alatt egyszer sem jott szembe olyan dolog, amire nem lett volna letezo plugin, ami megoldotta a problemat. Oke, vannak azert olyanok, amitol jobbat is el tudnek kepzelni, de egyutt lehet vele elni. Van amugy joval hosszabb programozoi tapasztalatom(ossz. ~15 ev), de OOP/Java az legyen inkabb 5 ev. Ezert 5 ev a maven is.
Illetve ami pl.: Gradle-re atteressel problema lenne, hogy van egy jo szazas nagysagrendu microservice, ami azert jelenleg elegge hasonlit build projektileg. De ettol fuggetlenul mindegyikben johet fejlesztesi igeny. Ha meg hirtelen a projektek egyik fele maven, a masik fele meg gradle lenne, bevinne egy szep kis extra komplexitast.De pont ezt mondom én is
Én egyébként cirka 2010 óta mavenezek, 3-4 éve meg van gradle projektünk is. Mindkettőt elismerem, de azt tényleg ne mondja senki (itt le lett írva), hogy a maven a vén szaroknak való és kuka és mindenre a megoldás a Groovy. Faszt, már bocsánat. Mindkettőnek kurvára megvan a helye 
-
Aethelstone
addikt
Teljesítményben jobb, de clean coding miatt is preferálják. A mavenben nem szokványos taszkokat, ami filekelezés/deployment témában befigyelhet, csak custom osztályokkal oldhatsz meg, ami rendkívül jó kódrejtésben

A groovy mondjuk nem a kedvencem, de ha kotlinos a projekt, akkor eleve adja magát.Ok, de a kotlin, mint jelenség még mindig kisebb százalékát érinti a projekteknek. Egyrészt. Másrészt meg szerintem ha nem szokványos taszkok vannak, azok legtöbb esetben design problémák. De tényleg ugorjunk

-
Aethelstone
addikt
Fordítsuk meg. Olyan use case van amit csak mavennal lehet xml nélkül?

Egy use case ahol ugyan jó a maven, de:
- Spring Boot alkalmazás
- Groovy / Kotlin dsl gradle file
- Yaml konfigurációs fileok
- Java konfigokNekem ebben a körneyezetben egy XML nagyon elütne / nem illene bele. De mint fentebb is beszéltük egyéni preferencia kérdése és semmi több.
Ha "Groovy / Kotlin dsl gradle file" ilyen van a listában, akkor ide tényleg nem jó a maven

A Spring Boot alkalmazásokra, yaml fájlokra, java konfigokra teljesen jó
De tényleg zárható, pro és kontra el lehet sokmindent mondani, egyéni preferencia kérdése. Azzal viszont tökre nem értek egyet, hogy a maven őskövület lenne....
-
Aethelstone
addikt
No offense, de mondjatok már egy olyan use-caset, amit csak gradle segítségével lehet megoldani....hogy kicsi visszamenjek...
-
Aethelstone
addikt
-
Aethelstone
addikt
Tpikus. Pénteken odabaxnak egy 20 napra becsült user story-t, hogy hétfő reggel UAT-ra kéne mennie
Ott az egész hétvége felkiáltással 
-
Aethelstone
addikt
Nekem Eclipse-ban nincs semmi gondom a maven integrációval. Btw, tényleg nagy projekteket toltunk végig, ahol is a csapat egy része Eclipse-ban, másik része Idea-ban tolta. Sosem volt gond egyik ággal sem.
-
Aethelstone
addikt
-
Aethelstone
addikt
-
Aethelstone
addikt
Ahogy nézem, a Maven-es feltételnek pont nem felel meg, de úgy is ismerkednem kellene vele és az új NetBeans is a Maven projekteket tette alapértelmezetté. Köszönöm.
Maven/Gradle/stb kikerülhetetlen manapság. Nem bexarni, csinálni

-
Aethelstone
addikt
Na hogy ON.
Tud valaki ajánlani egyszerűbb NN "könyvtárat" egyszerűbb feladatokhoz, aminek nincs rahedli függősége, Maven nélkül is behúzható egy-két jar felcsatolásával és könnyű tanítani is?Ez egész jó.
https://deeplearning4j.org/
-
Aethelstone
addikt
-
Aethelstone
addikt
-
Aethelstone
addikt
Jó. Nyilvánosan megkövetem a kartársat, amiért ilyen hangnemben írtam neki. Nem fog előfordulni többet.
Ettől függetlenül ha már kér valamit valaki, amit egyébként 5 perc guglizással ki lehet túrni, ráadásul az optikája olyan volt, hogy sürgős lenne, akkor egy köszi jól esett volna. Nem kötelező, de jól esett volna. Mivel sürgősnek tűnt, ezért vélelmeztem, hogy nem kíván reagálni semmit.
-
Aethelstone
addikt
Segítséget szeretnék kérni a következőben.
Egy olyan osztályt szeretnék csinálni, amivel be tudok tölteni egy képet, majd erre a képre kisebb képeket tudok rámásolni átlátszó háttérrel (pl. PNG) a megadott koordinátákra.
Aztán ezt az új bitmap-et vagy letárolnám képfájlként (png, jpeg) vagy stream-ként vissza is adhatnám megfelelő kép fejléccel. Ergo egy servletbe dinamikusan beépíthető lenne.Egyelőre nincs ötletem milyen címszavakkal volna értelme kutakodnom info után.
Adnátok megfelelő címszavakat kereséshez?https://stackoverflow.com/questions/14241944/overlay-images-in-java
Overlay images. Kb. ezek lennének a kulcsszavak.
-
Aethelstone
addikt
Mondjuk nem mindegy, hogy a 20000+ az összesen 20k+, vagy pl óránként/naponta 20k+... és ebből mennyit meddig kell megtartani. Persze ha összesen ennyi, akkor mindegy. Ennyit file alapon vagy memcache-elve is el lehet kezelni. Viszont ha tényleg ennyi, egy sql adatbázis erre azért nem kicsit overkill...
Napi több hívást említ, alkalmanként 20k+. Igen, ez sem mindegy, de az adatok mérete sem, ahogy írtam. Szóval, infó ismét nulla
Csak kérdés 
-
Aethelstone
addikt
Relációs is lehet optimalizálva beszúrásra. Sőt, optimalizálás nélkül is.20k adatnál asszem tökmindegy.
-
Aethelstone
addikt
A 20000+ nem sok. Persze kérdés, hogy pár skalár vagy több kilóbájtos json-ok. Első körben funkcionálisan írd meg és teljesítmény teszteld. Ha jó, akkor jó. Ha nem, akkor lehet tuningolni. Első körben legyen állapotmentes az api és ha gyenge, fusson 2-3 lábon, előtte load balancer.
Persze, van egy rakat más tuning lehetőség is ofkóz
CQRS design pattern, cache technikák, asszinkron feldolgozás, stb. -
Aethelstone
addikt
Sziasztok!
Van egy API, amin keresztül rengeteg adat(20000+) érkezik, ezt eltárolom egy relációs adatbázisban. Az API-t naponta többször hívom meg és az adatokon történt változást frissíteni szeretném az adatbázisban. Milyen módszerrel lenne érdemes ezt gyorsaság szempontjából megoldani?A 20000+ nem sok. Persze kérdés, hogy pár skalár vagy több kilóbájtos json-ok. Első körben funkcionálisan írd meg és teljesítmény teszteld. Ha jó, akkor jó. Ha nem, akkor lehet tuningolni. Első körben legyen állapotmentes az api és ha gyenge, fusson 2-3 lábon, előtte load balancer.
-
Aethelstone
addikt
Én a következőket láttam: SAP-B1, Vectory, IBSystem/Infosys, nézegetek most egy negyediket. Van egy darab közös adatbázis mögöttük egy rahedli táblázattal. Vannak ugyan programmmodulok, de azok nem közvetlen egymással, hanem az adatbázissal beszélgetnek.
Ha meg van egy tényleg külön modul, ami pl a vonalkódos rendszerért felelős vagy a gyártás rögzítéséért, akkor az külön fájdalom a hátsóba, ha saját adatbázisába ír, mert tuti nem tudják megoldani tisztességesen a két adatbázis közötti kommunikációt. (legalább is sok rossz példát láttam sajnos, főleg akkor problémás ha más az ERP és a vonalkódos rendszer szállítója, valamint egy közismert magyar Bérszámfejtő "fűszerrel" is sok gond van összepasszintani teljes mértékben ERP-vel, már ha nem kézzel akarunk adatokat importálni/exportálni)Én ezt az ábrát néztem microservice-re, de lehet nem jó:

vannak kisebb szolgáltatások, melyek egy részét többen is elérik közvetlenül, másokat több másik szolgáltatás is buzgerál egyszerre.10598: értem, hogy egy közepesnél nagyobb cégnél már gond a skálázhatóság miatt, de kis cégeknél inkább plusz kín ez a szemlélet. Tudom, ők menjenek a felhőbe ERP-zni

Elvileg jó az ábra, de már rég nem kötjük össze őket így explicit. Valami service discovery vagy repository mindenképpen van, amitől kevésbé lesz pókhálós a történet

-
Aethelstone
addikt
Jájjjj, még egy technobullshit. Mint annó a web 2.0.
Az ábrákat elnézve nem egy nagy közös adatbázis van, hanem több kicsi , adott részterületenként egy, de ugyanúgy egy részterületet egyszerre többen is elérhetnek és el is kell érniük, szóval a lényeg ugyanaz szvsz, pláne az eredeti kérdés szempontjából.
Ez max az ERP rugalmasságát biztosítja.Ez most éppen nem bullshit. Jól működő dolog. A lényeg meg ugyanaz, de a technikai megvalósítás tök más.
-
Aethelstone
addikt
Ha tobb alkalmazas irja ugyanazt az adatbazist, az a kaosz fele vezeto ut egyik elso lepcsofoka
Pedig a legtöbb ERP így működik
Láttál már jó ERP-t?
Nem véletlenül találták ki egyébként a microservice architektúrát. Ami nyilván nem teljeskörű megoldás, vannak kurva nagy gyengeségei, de alapvetően tiszta DB helyzetet teremt. -
Aethelstone
addikt
-
Aethelstone
addikt
Viszont működik és naplózhatóvá válhatnak a kommunikációk, amivel pl könnyebben visszaállítható egy előző állapot, valamint ha kettőnél több fél vesz részt a kommunikációban, akkor a konkurencia kezelés is könnyebb adatbázissal. Persze lehet, hogy adott feladathoz ágyúval verébre.
Nos, nem azt mondtam, hogy nem kell db, hanem hogy közös nem kell. Viszont tényleg, pontos igényspec nélkül nehéz technológiai döntést hozni

-
Aethelstone
addikt
-
Aethelstone
addikt
Üdv. HTTP szervert próbálok írni gyakorlásként. Chrome-nak van egy preload funkciója ami nyit egy plusz socketet amit gyakorlatilag csak parkoltat esetleges későbbi tartalmak párhuzamos letöltésére.
A socket stream-jéből nem lehet olvasni így csak feleslegesen foglal egy szálat timeout-ig.
Van valami jó módszer arra hogy ezeket meg tudjam különböztetni egy valós http kéréstől ami valamilyen hiba miatt nem tudott írni a streamre?Ne foglalkozz vele. Az úgy sem fog beesni a http szerverbe. Böngészőspecifikus dolog.
-
Aethelstone
addikt
Sziasztok,
A segítségeteket gondoltam kérni az alábbi kérdésekben.
Hogyan tud 2 applikáció adatot küldeni egymásnak akkor, ha egy gépen futnak és akkor is, ha nem?
Például, ha külön gépen vannak, akkor a TCP/IP protokoll jut eszembe.
A lehető legegyszerűbb megoldásokat próbálnám megtalálni.Köszönöm.
Egy csomó lehetőséged van. TCP/HTTP és egy rakat, HTTP-re épülő protokoll és minta. WS, Rest, websocket, sorolhatnám reggelig. Igazából a jó választás attól függ, hogy mit és mennyit akarsz küldeni, kell-e válasz, stb.
-
Aethelstone
addikt
Nem fogalmaztam egyértelműen, mert nekem elégséges a beágyazott derby is. Közben kiszenvedtem, hogy a maven projectben már függőségként kell a megfelelő .jar -t hozzáadni. (régebbi videókban lib)
A connection teszt továbbra is kivétel ad.
Connection conn = DriverManager.getConnection("jdbc:derby:c:\\Users\\User1\\JavaDerbyDB\\test;create=true");Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError:
org/apache/derby/shared/common/security/SystemPermissionMi a baja ennek a hívásnak?
Class.forName megvót? Bár igazából nem kellene....
-
Aethelstone
addikt
Konkretizálom a dolgot.
Ez itt az új verzió aminek már private ctor van. A 6.2-es verzióban még nem volt private. Van egy saját ComponentUtils osztályunk amit vagy 5 éve írtak és ebből a fent linkelt osztályból került származtatásra. Mivel akkori verzióban még nem volt private a ctor így ebből nem volt gond... Most, hogy új verziót húztam be...szembesültem a változással... Tehát valamikor régen kiterjesztésre került ennek az osztálynak a funkcionalitása és azért kapott azonos nevet, hogy ez legyen használva mindenhol. Ugyanúgy static metódusok vannak benne... Viszont a fenti változás miatt ez a helyzet már nem tartható, de a korábbi funkcionalitásra is szükség lenne, meg a mostanira is. De ezt öröklődéssel már nem lehet biztosítani...Akkor írjátok át a tiéteket...még mindig nem értem.
-
Aethelstone
addikt
Van egy 3rd party lib. Aminek az egyik osztályából származtatva volt egy saját osztályunk. A nevük megegyezik. Ez bővítve lett még néhány plusz funkcióval.
A lib-ből kijött egy új verzió és az ős osztályt módosították. Privát lett a konstruktora. Így a származtatott osztály innentől kezdve eltört. Kompozíció nem jöhet szóba. Singleton-ba se lehet átforgatni. Annyira nem meglepő, mert statikus metódusokat biztosít mindkét osztály...
Az a kérdés, hogy milyen lehetőségeim vannak a helyzet feloldására?Gondolom, hogy voltak korábban a ctornak paraméterei. Ha privát lett, kéne, hogy legyenek publikus setterek a korábban ctorban inicializált adattagoknak...egyáltalán mit csinált a ctor? És statikus metódusok esetén miért kell publikus ctor? Sok itt a kérdés

-
Aethelstone
addikt
-
Aethelstone
addikt
Itt a fórumon eddig öten is ajánlották a Udemy-t, nekik is szólj már légyszi, köszönöm.
Nekem tökmindegy. Mindenki azt néz, amit akar

-
Aethelstone
addikt
Én nem mondom magamat profi Java-snak, de eddig munkahelyen, ami feladatot rendesen körül tudtak írni és voltak is hozzá adatok, azt mind megoldottam.
Ha már van valamennyi alapod (tudsz bohóckodni listákkal, tömbökkel, stringekkel és az IO alrendszerből is láttál pár példát), keress egy olyan feladatot, ami érdekes is de nem túl nagyszabású és próbáld megcsinálni, menet közben úgy is egy halmot kell majd gugliznod, ki kell próbálnod különféle utakat és ragad az emberre. Szerintem annál nincs jobb, ha apróbb sikerélményei vannak az embernek és látja, hogy halad, még ha nem is alkot szép és biztonságos kódot (tudom, Java a többségét elintézi a dolgoknak, de nem is a memóriafoglalásra gondoltam, hanem pl egy olyan hálózatos alkalmazásra, ami otthon jól működik, de a neten kapásból szétkapnák)
Én akkor ugrottam szintet saját érzésre, mikor egy ismerősnek kezdtem maszekolni. Igaz végül nem lett belőle semmi, mert pénzügyi dolgon összevesztünk.
Volt nálam pár tanuló gyakorlaton, egyiküknek kiadtam (bár lényegében közösen csináltuk) egy duplikált fájlkereső alkalmazást. Nem nagy feladat, de újoncnak pl annál nagyobb móka.Egyébként mostanában a Udemy fizetős tananyagait ajánlják, ha mindenáron tananyagként szeretnéd tanulni, vagy kellenek az alapok.
Ja és minimális angol sem árt, de nem kell irodalmi szint. Szakszavak meg pár ige ismerete

Udemy? Volt egy kollégám, fizikus végzettséggel. Fél év után feladta, hogy a programozás nem megy neki. Azóta Udemy-n oktat......programozást.

-
Aethelstone
addikt
-
Aethelstone
addikt
A raw típus manapság csak a probléma kikerülése. Nyilván a full típusosság több tervezést igényel, de meg szokta érni.
-
Aethelstone
addikt
Szia! Köszönöm a választ, POI-t használom az XLSX-ekhez, de nem találtam működő példát docx-hez. Nem tudnál egy linket dobni egy egyszerűbb docx kitöltésről POI-val?
Hétfőn tudok majd

-
Aethelstone
addikt
Ha már így összejöttek itt a szakik egy kérdés.
Használom a docx4j projektet egyszerűbb docx doksik generálásához mintából. Projekt oldala: [link]Ha valaki esetleg használja, meg tudná mondani, hogy az első doksi generálása miért olyan hosszú?
Látszólag megfagy az ezt használó projekt az indításától számított első variableReplace() hívásnál 5 mp-re, de újabb doksik generálása már pikk-pakk megy. Kínomban már inkább indításkor generálok valami kamu doksit.Csinálj előbb egy template docx-et. Úgy szerintem gyorsabb lesz. Nyisd meg és abba írkálj. Vagy próbáld meg az apache poi-t, ha a stack-be belefér.
-
Aethelstone
addikt
-
Aethelstone
addikt
-
Aethelstone
addikt
MVC, MVP első körben.
-
Aethelstone
addikt
JavaFX-el mit kell csinálni, hogy hajlandó legyen működni? [link]
Kis forráskód is akadna?
-
Aethelstone
addikt
-
Aethelstone
addikt
Sziasztok!
Egy Java-s céges internetes játék cheat-eléséhez szeretnék tanácsokat kapni.
A google Chrome Devtools funkciójával eddig arra jutottunk, hogy a request payloadban megtaláltuk a pontokat, amiket szeretnénk átírni magasabb értékre, viszont nem tudjuk kiküldeni az üzenetet újra, mert akkor "{"message":"Missing Authentication Token"}" üzetete kapunk. Igazából az is megfelelő lenne, ha nem tudjuk a JSON-ban lévő adatokat átírni, csak a jelenlegi üzetet újra ki tudnánk küldeni egymás után többször. A kérdésem, hogy hogyan lehetne az autetikációt megoldani, hogy újra tudjuk küldeni ezt az üzetet? Vagy ha azt nem lehet, akkor az eredeti autentikációt megtartva, hogyan lehetne változtatni az értéken amit kiküldünk?
(képek)

A válaszokat előre is köszönjük! Ahogy írtam ez egy céges 2 hónapig tartó játék, nem kereskedelmi, így ezzel a cheat-el nem okozunk kárt.BTW. A token az valszeg egy custom HTTP Headerben van, ami a képből nem látszik, azt kellene beletenni az új kérésbe.
-
Aethelstone
addikt
-
Aethelstone
addikt
Sziasztok!
Egy Java-s céges internetes játék cheat-eléséhez szeretnék tanácsokat kapni.
A google Chrome Devtools funkciójával eddig arra jutottunk, hogy a request payloadban megtaláltuk a pontokat, amiket szeretnénk átírni magasabb értékre, viszont nem tudjuk kiküldeni az üzenetet újra, mert akkor "{"message":"Missing Authentication Token"}" üzetete kapunk. Igazából az is megfelelő lenne, ha nem tudjuk a JSON-ban lévő adatokat átírni, csak a jelenlegi üzetet újra ki tudnánk küldeni egymás után többször. A kérdésem, hogy hogyan lehetne az autetikációt megoldani, hogy újra tudjuk küldeni ezt az üzetet? Vagy ha azt nem lehet, akkor az eredeti autentikációt megtartva, hogyan lehetne változtatni az értéken amit kiküldünk?
(képek)

A válaszokat előre is köszönjük! Ahogy írtam ez egy céges 2 hónapig tartó játék, nem kereskedelmi, így ezzel a cheat-el nem okozunk kárt.A Request teljes egésze kellene. Ami még működik.
-
Aethelstone
addikt
Runtime reflectionnel a feldolgozasa, meg Beandescriptor/Introspectorral az mar nagyuzemben megy, de a compile time osztaly generalas AbstactProcessor extendalassal az meg ujdonsag nekem. De hat nagyon elirigyeltem a Jaxb-tol meg a JPA-tol a metadata definialast annotaciokkal.
Most kb. ahhoz hasonlot csinalok, mint amit a JPA modelgen csinal az Entity metamodel generalasakor. A zavart pont az okozza, hogy compile time a reflectionnel nem lehet kb. semmit cainalni, hanem AnnotatedConstruct, Element, meg Type, TypeMirror es tarsaik allnak rendelkezesre.A Lombok ilyen szempontból teljesen jó iskolapélda.
-
Aethelstone
addikt
Most először írok annotation processort. Elsőre nem túl intuitív a dolog, nagyon szokatlanok az Elementek, meg a Type-ok. Olyanok leellenőrzése, hogy valamelyik annotált method enclosing osztálya implementál-e egy interface-et, eléggé nyakatekerten és indirekten megoldhatónak tűnik(Stringre konvertálás és annak az equals-e).
A Reflection elsőre nagy mágia, de aztán az ember elkezdi mindenre (is) használni

-
Aethelstone
addikt
-
Aethelstone
addikt
-
Aethelstone
addikt
Sziasztok!
GTFS adatokat szeretnék feldolgozni, első lépésként szeretnék mindent adatbázisban eltárolni, ami txt-ben érkezik, leegyszerűsítve így néz ki:
agency_id,route_id,route_short_name
BKK,0050,5
BKK,0070,7Az SQLiteStudio-t próbálgattam, kézzel szépen működik, importálja és fel is darabolja az adatokat, viszont az alkalmazásnak ezt mondjuk minden nap meg kellene csinálnia, hátha frissülnek az adatok. Hogy lehetne ezt kódból megvalósítani? Vagy mit javasoltok, mit használjak? A legnagyobb txt 9 millió soros, de szerintem relációs adatbázisra lenne szükség.
Relációs? Vannak relációk vagy csak egy "tábla"?
-
Aethelstone
addikt
Van egy programom, amivel adatbázist kezelek SQLite-tal. Ezt azzal szeretném kiegészíteni, hogy egy másik adatbázis adatait hozzáfűzöm. A probléma az, hogy a másik adatbázis egy régi .dbf (dBase III / IV). Java 8-tól kezdve ahogy olvastam ezeket nem nagyon lehet kezelni JDBC-vel. A különféle libek amiket találtam és kezelik a .dbf-t mind fizetősek, amik ingyenesek azokkal viszont nem tudok SQL lekérdezést használni. Mire lenne érdemes alakítani ezeket a dbf fileokat, hogy utána mindent egy helyi adatbázisban tároljak és egyszerűen tudjak SQL lekérdezéseket végezni?

Ha szükséges az SQLite-ot is cserélhetem másra ha van javaslat.
Vagy dbf->csv, de a csv ugye nem hierarchikus vagy pedig a dbf-ből insertes scriptet generálsz. Szerintem az utóbbi jobb.
Ez ingyenes: https://github.com/albfernandez/javadbf
-
Aethelstone
addikt
Próbáltam Cromeval, Edgevel, IEvel, Operával, és Firefoxal is. A régi portable firefoxomban nincs Java és nem jelent meg semmi az oldalból. Ezért gondoltam, hogy Javás az oldal. Az indokolatlan sortöréseknél sokszor nagy részek maradnak ki a könyvből. Az egy dolog, hogy a free is fizetős, még ki is fizetném, de mint írtam nincs semmilyen kártyám így ez nem megy. Ezért keresek megoldást bárhogy máshogy.
Nem lenne egyszerűbb kiváltani valami kártyát? 10 perc az egész.
-
Aethelstone
addikt
Köszönöm szépen mindenkinek a választ!
Szerintem az Xp-re nincs is úgy külön Java telepítve. A műszervezérlő alkalmazás telepít magának mindent.(#10262) M_AND_Ms
Pont ezt olvasgattam mielőtt felvetettem a kérdést. Ahogy írtam, nincs külön Java telepítve, így nem is tudom ezeket a parancsokat XP, cmd sorba beírni, nem ismeri fel a parancsot. Valahol máshol kell a Java-hoz jutnom.Hagyd a fenébe. Pusztán mindenféle Java paraméterekkel nem fogsz egy szerintem nyilvánvaló programhibát megoldani. Ha fontos a cucc, rá kell szánni azt az 1700 eurót.
-
Aethelstone
addikt
Egyrészt ez nem legál, másrészt semmi köze a java-hoz.
@(#10258) szbalogh
Nekem úgy tűnik, hogy a UI kirajzolása közben történik valami probléma, ami a kód ismerete nélkül elég sokminden lehet. Nem tudom melyik java verzióval fut jelenleg az alkalmazás, de szerintem próbáljátok meg régebbi java verzióval futtatni.Szerintem a régebbi Java verzió nem old meg semmit. Egyszerűen arról van szó, hogy hibás a programlogika. Ráadásul XP-n futtatják, nem sanszos, hogy mostanság Java verziót emeltek

-
Aethelstone
addikt
Olyasmi lehet, hogy működik, használják, miközben a kód kiüríti a Vector-t, ami utána a kód másik része olvasna belőle és hibát dob - tehát, én azt mondom, ez programozói hiba: vagy nem kéne üríteni a Vectort, vagy az olvasáskor kéne figyelni, mert lehet jogosan üres, csak éppen kezelni kéne azt.
Nyilván. De akkor sem memory leak
Race condition 
-
Aethelstone
addikt
Valóban - viszont ha hosszabb idő után jön elő, akkor valamelyik függvényben van valahol egy rész, ami eldob valami erőforrást (vagy valamiért a kukába kerül és előbb-utóbb a GC kiüríti). Illetve az is lehet, hogy valami rosszul mentett/betöltött vagy inkompatibilis resource fájl a gond (bár az alapján amit a kolléga leírt, nem tűnik konzekvensen reprodukálhatónak a probléma).
Az a stacktrace-ből látszik, hogy a Vector firstElement() metódusa hányja el magát. Ami ugye a 0-ás indexű elemet venné ki. Ez nekem azt jelenti, hogy a Vector üres. Olyan szerintem nincs, hogy a GC kiürít egy Vector-t. Viszont a másik gondolatod sanszosabb. Lehet, hogy valaminek be kellene töltődnie, ami nem történik meg és ettől üres. Jó lenne látni a full stacket.
-
Aethelstone
addikt
-
Aethelstone
addikt
És tényleg működik nélküle is
Hétvégén foglalkoztam vele, csak mivel napi használatban van az olvasó így nem tudták ideadni, de most kipróbáltam és príma.
Köszi!RexpecT: Igen ezeket megtaláltam, szívtam is vele pár órát mert már gyakorlatilag a linkek fele nem élt, de így igazából már nem is nagyon van rá szükségem, mindenesetre köszönöm!

Szívesen

-
Aethelstone
addikt
Elvileg amikor beolvasol egy vonalkódot, akkor a vonalkódhoz tartozó számsort kapod. Ez valami input mezőben megjelenik. Eddig stimt? Utána ezzel a számsorral azt csinálsz, amit akarsz.
Ha meg input mező nincs, akkor az alkalmazásod úgy veszi, mintha sorban megnyomtad volna azt a tizenakárhány számot, tehát valami keypress/down listenerrel kell feldolgoznod. Ezek mindenféle api nélküli működések. Aztán ha találsz valamit, akkor abban minden lehet, callbacktól elkezdve...
-
Aethelstone
addikt
Elvileg amikor beolvasol egy vonalkódot, akkor a vonalkódhoz tartozó számsort kapod. Ez valami input mezőben megjelenik. Eddig stimt? Utána ezzel a számsorral azt csinálsz, amit akarsz.
-
Aethelstone
addikt
Valóban. A solid alapelvek ajánlások, nem kőbe vésett szabályok. Ha praktikus okok vannak, simán el lehet tőlük térni. Mint minden ajánlástól.
-
Aethelstone
addikt
Az mennyire antipattern, hogy van egy generic-es intergace-em, es csinalok egy olyan osztalyt, ami megvalositja a sajat maga 'feletti' interface-t? Az interface kivulrol adott, a kerdes hogy erre csinaljak- ket szintet osztalyban is - nem tennem, csak igy meg furan hat, vagy csak tul sokaig voltam oldschool, foleg 10+ eves kodok kozott. [Me'g mindig a matrixmuveletek megvalositasa tema, bar 90% hogy ez nem lesz prod-ban soha... de ha mar csinalom, csunya se legyen.]
Konkrét kód nem ártana, de egyébként elsőre nem antipattern.
-
Aethelstone
addikt
Google Drive-ba felraktam kompletten ami kell a feladathoz, és ahol elakadtam.
Pastebin a fő osztályról.
Ami még kellhet hozzá a 'tranzakció' osztály (tranzak.java):public class tranzak {
public int id;
public ArrayList<String> term;
public tranzak(ArrayList<String> _term) {
this.term = _term;
}
public tranzak(int _id, ArrayList<String> _term) {
this.id = _id;
this.term = _term;
}
public void getTerm() {
for (int i = 0; i <= this.term.size()-1; i++) {
System.out.println(this.term.get(i));
}
}
public void addTerm(String _ujterm) {
this.term.add(_ujterm);
}
}Amire rájöttem időközben:
Main.class-ban van egy ciklus ami a problémámat okozza:int index = 1;
ArrayList<String> temp = new ArrayList<String>();
tranzak temptranz = new tranzak(0, temp);
for (int i = 0; i <= beolv.size()-1; i++) {
if (beolv.get(i).equals("F")) {
temptranz.id = index;
System.out.println(temptranz.id);
System.out.println(temptranz.term);
//Idáig minden OK, szépen megkapja az (átmeneti) tranzakció az azonosítóját és a terméklistát
trs.add(temptranz);
//Beállítom a változókat a következő tranzakcióhoz
ind++;
temptranz.id = 0;
temptranz.term.clear();
} else {
temptranz.addTerm(beolv.get(i));
}
}
//Viszont amikor kiiratnám a végleges tranzakciókat tartalmazó listát már rossz ID-t és üres terméklistát kapok vissza
for (int i = 0; i <= trs.size()-1; i++) {
System.out.println(trs.get(i).id);
System.out.println(trs.get(i).term);
}Itt a temptranz-ba gyűjtögetem az információkat mind addig amíg "F"-et tartalmazó sort nem talál a ciklus. Ha "F"-hez ér, akkor az eddig összegyűlt adatokkal az átmeneti temptranz objektumot egy az egyben hozzáadnám az ArrayListhez ami tranzakcio objektumokat tartalmaz. A probléma ott jön elő, hogy a
trs.add(temptranz);sor után kinullázom az ideglenes Stringeket tartalmazó Listát, és valamiért (ezt lehet tudnom kéne
) hiába adtam már hozzá az objektumot, kitörli belőle a String lista tartalmát és üresen adja át 
Szóval a probléma okára nagyjából rájöttem, közben meg is oldottam Listák nélkül a feladatot, de kíváncsi lennék, hogy mi okozza pontosan, és hogyan kerüljem el a jövőben az ebből adódó hibákat.

Ui.: a sok próbálkozás és ctrl+c / ctrl+v után lehet maradt benne 1-2 fölösleges sor és csúnyán nézhet ki, utólag is bocsi

Huh, ez a kód több sebből is vérzik. Érdekel?
-
Aethelstone
addikt
Hat, me'g ha flat-kent is kezelem es final, azert egy indexeles me'g akkor is van per elem, ha siman vegigfutok az osszesen. C-ben meg mehetne pointer aritmetikaval. Mivel ez suru muvelet, sok matrixon, lehet rajta kulonbseg, erre gondoltam.
Pont eliminalas nem kell, nem linearis egyenletrendszerrol van szo, hanem mindenfele matrixszorzasok, osszegzesek sorra/oszlopra, siman vagy negyzetesen, meg ilyesmik... csak sok.Én nem érzem, hogy sokat dobna rajta, de nyilván ha kétségeid vannak, akkor mérni kell.
-
Aethelstone
addikt
OK, koszi. En orulok ha nincs es megirhatom
Csak azert probaltam guglizni meg kerdezni, hatha van valami, mert ki tudja. Es hat ugye a cegnek se mindegy, hogy dolgozom rajta vagy csak hasznaljuk. (Bar amennyit az nd4j-nek a sikertelen approve-jaba belefektettek, mar reg keszen lehetnek...)
Az egyetlen kerdes, hogy probaljam meg java-ban, vagy egybol C es JNI. A cucc csak nalunk fog futni (inputot general a userek altal hasznalt programhoz), nem baj ha platformhoz kotjuk. Na majd meglatjuk, nem csak rajtam mulik, koltoi kerdes volt. Sot me'g az is lehet hogy meregetjuk, hogy a mi specko felhasznalasunknal (tipikus matrixmeret 70x70 es 70x250, nem oriasi, csak a muveletek vannak sokan) mennyit hozna a C, ha adnak arra is idot.
(A fonok elsosorban egy nagyon basic matrix-muveletes interface-t akar es alarakni most az apache-ost, hatha kesobb lesz olyan nd4j verzio ami atmegy es/vagy elokerul valami jobb. Csak hat az jelenleg minden lesz csak nem gyorsabb, sot, attol hogy a lepeseket elemibbre bontja, szebb a kod de lassabb lesz, van ami 2-3x menne igy vegig az elemeken, mig a jelenlegi nativan, for ciklusokkal megirtban egyben benne lehet egy osszetettebb muveletsor. De szerencsere egyelore ugy latszik, hogy nyitott az egyeb megoldasokra.)Szerintem jni felesleges. A Java is gyors, a szűk keresztmetszet nyilván a választott algoritmus lehet. Bár egy elimináció 70x70 esetén lassú lesz, akármiben, akárhogy írod
Az apache egyébként korrekt, én is azt választanám. -
Aethelstone
addikt
Van az nd4j-n kivul olyan library (az nem kapta meg a 3rd party approve-ot, de jo esellyel azert mert egy csomo minden nekunk felesleges dolog miatt vannak nem approve-olhato dependency-k), amelyik optimalisan tud kezelni double[][] (fix meretu letrehozas utan) tipusu matrixokon vegzett muveleteket? Optimalison azt ertem, hogy peldaul nem a double[][] van alatta mint pl. az apache math3-janak, vagyis nem megy el az ido nagy resze a java hulye 2dim indexalasaval... na meg azert van valami nd4j jellegu eszkozkeszlete (pl. elemenkenti gyokvonas pont kene meg hasonlok).
Nyilvan meg lehet irni, de fura hogy nem talaltam letezot. Ami van az minden tul altalanos akar lenni.
Igen, konkretan ebben a projektben csak masik reszen letezik mar python integracio, de akkora valtoztatas most nem menne at, hogy mindent oda attenni. Egy uj funkcio lenne de a tobbihez is hozzanyulnank, mert vannak sebesseggondok.Annyira specifikus nem nagyon lesz. A Java általános célú nyelv, nem speciálisan matematika problémák megoldására találták ki. Ha nagyon speckó valami kell, meg köll írni, nincs mese.
-
Aethelstone
addikt
-
Aethelstone
addikt
Sziasztok! Ha tud valaki segíteni az ágazati középszintű informatika érettségi eddigi feladatainak megoldása érdekelne: 2016/2017/2018 helsinki/fob2016/footgolf . Ezek a 2. feladatok minden évben.
Ezt biztos ide akartad?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Szoftverfejlesztés
- Java programozás
- (kiemelt téma)
A topicot kiemeltem. Valaki nem akar egy nyitó hsz-t írni?:))
- Dell Latitude 9420 i5-1145G7 14" FHD+ 16GB 512GB 1 év garancia
- Macbook Pro 14" A2442 2021 M1 MAX 32/512 Astro
- Macbook Pro 14" A2442 2021 M1 MAX 32/1TB Astro
- Lemezes PlayStation 5 Slim CFI-2016 // 2 kontrollerrel // töltőállomás // távirányító
- HP ZBOOK FURY 15 G7 Tervező Vágó Laptop -70% 15,6" i7-10850H 32/512 Quadro T2000 4GB LTE
- Samsung Galaxy S23 256GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell Precision 5570 - i7-12800H - 32 GB RAM - 1 TB SSD - 4GB GPU - 27% ÁFA
- HIBÁTLAN iPhone SE 2022 64GB White -2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS5460
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

A workspace utf8 kódolásra van állítva. A fájlrendszerre nem tudja kiírni az IDE a nevet. Mit lehet ezzel tenni?

Hétvégén foglalkoztam vele, csak mivel napi használatban van az olvasó így nem tudták ideadni, de most kipróbáltam és príma.
Köszi!