Hirdetés
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- OnePlus 15 - van plusz energia
- iPhone topik
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Telekom mobilszolgáltatások
Aktív témák
-
hunnylander
őstag
válasz
Oliverda
üzenetére
Kíméletesebb lehet, kíméletesebb tud lenni, de pl, ha keményebbre hangolják a futóművet (és ezáltal jobban le is tudják ültetni, ami növeli a leszorítóerőt is a padlólemez révén), már nem is annyira lesz kíméletes.
Összességében az idei évben 'induló' mégújabb formulának is lesz egy optimuma, amit a csapatoknak el kell találni, de szórás fog maradni (azután is, hogy évek múltával minden csapat megtalálja a szerinte helyeset), az eltérő tervezési filozófiák és autó karakterisztika célok miatt. Ami érdekes lehet, hogy lesz e valaki, aki tervezetten többféle tengelytávot akar majd használni a szezon során.
-
törölt tag
válasz
Oliverda
üzenetére
Szvsz pályafüggő.
Van egy mozgási szabadság aminek a felső tartományában a hosszabb tengelytáv, alsó tartományában a rövidebb tengelytáv áll., határértéken kivül mindkettő egyaránt bukik.pl:
Egy gokart tengelytávú autó, még egy formula one nyomtávval is messze rosszabb kanyarstabilitást, fékstabilitást, és kigyorsítási kiszámíthatóságot produkálna, mint a pályára alkalmasabb F1 tengelytáv.ellenben egy hosszabb tengelytávú autó a fordulóköre miatt veszít, az elsőknél nagyobb kerékelfordulási szöget kell állítani, ami megbosszulja magát máshol, a hátsónál lazább zárású differenciált kell alkalmazni, ami szintén megbosszulja magát máshol..és persze mindezekkel egyetemben jobban eszi a gumit.
A pálya (ill. pályák átlaga) szabta mozgási értéken belül, a uezen menettulajdonság változásokat lehet tettenérni, de még akár hasznosítani is lehet. Egy 'ideges' autó fordulékonyabb, gyorsabban reagál...szinte leköveti a vezetője gondolatait..ahogy szokták mondani.
Egy hosszabb autó jobban viseli a rázóköveket, stabilabb kigyorssal, jobb fékteljesítménnyel bír. A 'nyugodtabb' viselkedése miatt kíméletesebb a gumikhoz.
Ezt az autót add oda Hamilton-nak, és lehet reménykedni hogy jól fog elsülni
De ez csak az ideális kereteken belül term.
-
Oliverda
félisten
válasz
hunnylander
üzenetére
Kicsit OFF, de általánosságban elmondható az, hogy a nagyobb tengelytávú autó kíméletesebb a gumikhoz?
-
hunnylander
őstag
válasz
FuckeR19
üzenetére
Ross Brawn, egy 2009 review-ben, (sample .pdf):
Whether a car is kind to its tyres or not is down to its
culture and philosophy, and mine is born of Ferrari, which
also struggled to generate temperature. The teams that can
find a way to deal with all scenarios will gain an advantage
and that’s what we’ve got to try to do.Az, hogy egy autó kíméletes az abroncsaihoz vagy sem, a kultúrájától és [tervezési] filozófiájától függ, és az enyém a Ferrarinál [-ból] született, amelyik szintén küszködött [üzemi] hőmérsékletet létrehozni. A csapatok, amelyek megoldást tudnak találni megbirkózni minden helyzettel, azok fognak előnyt elérni és ez volt az, amit próbáltunk megtenni.
-
törölt tag
válasz
FuckeR19
üzenetére
Nem tudom, mivel ezt nagymértékben befolyásolja a versenyző.
Általánosságban egy normál pályán a rövidebb tengelytávú/agilisabb autó jobban eszi a gumit...vagy jobban melegíti, ami szintén lehet 'halálos'.
A szűk pályákon viszont ez nem igaz, mivel a hosszabb tengelytávú autó is be van erőltetve ugyanazon kanyarba...de eltérő a fordulóköre. ezen lehet segíteni egy kontrollált erőcsúsztatással, de az azt eredményezi, hogy eltérően melegszik/kopik/működik a gumi. -
FuckeR19
senior tag
válasz
üzenetére
Ha jól emlékszem régebben (2-4 éve) mindig a Ferrariról mondták hogy jól bánik a gumikkal.
Akkoriban nem az ő versenygépük volt viszonylag hosszú a többiekhez képest?
Lehet ezért sem voltak annyira sikeresek Monakóban?Mi a véleményed a Schumacher-Brawn duóról?
Fernando Alonso: "A sikerük kulcsa egy piros autó volt, ami az enyém." -
greenmukk
tag
Ross Brawn:A mercedesünk kicsit lassú, bővebben---> [link]
Elég sok mindenen kell javítaniuk,kicsit összecsapottnak tünik a kocsi ,bár lehet hogy rosszul látom mindenesetre én drukkolok nekik hogy jó legyen minden

-
attisx
addikt
"Milyen szolgálati autód van?
Fernando Alonso: "Egy Punto Evo. Ez egy kisebb csalódás." "Ééérdekes...

-
törölt tag
nehéz..Sztem leszimulálták, adva vannak a pályák, és az autó tervezett 'aeromegoldásai'..így valszeg bele kellet férjen 20 centi.
Sok mindentől függhet, mondjuk segíthet központosítani a súlypontot, ezáltal semlegesítve a menettulajdonságban bekövetkező változásokat amit az változó üzemanyag mennyisége okoz.
A nagyobb tengelytáv valóban eredményezhet kedvezőbb gumikopást, szűk pályán nem..de a pályák nagy többségén igen.Most megnézték a riválisok autóit, hogy a hosszabb etapokon hogyan változnak a köridejeik, ez segít eldönteni hogy mennyire járnak rossz úton.
De sztem 20 centi csak akkor okoz valós problémát, ha nincs meg az autó harmóniája, annak a 20 centinek kifizetődőnek kell lennie, aerodinamikai előnyben, gumikezelésben..valamiben.
Mert ha nem akkor mellékvágány, 20 centi önmagában nem okoz katasztrófát, csak az értelmetlen 20 centi.
Amennyiben egy versenyre kivetíthetően van lényeges előnye, legalább annyi mint hátránya, akkor az autó jól sikerült, ha pedig több előnye is van akkor pláne.
A 'b' terv emlegetése sosem jó jel. -
proof88
addikt
Most így hirtelen az jutott eszembe, hogy Vettel az 1. futamon történt sikertelen előzési próbálkozása miatt nem akart későbbi futamokon előzni, nem volt biztos magában, nehogy tönkretegye a saját és más futamát is.

-
Oliverda
félisten
válasz
hunnylander
üzenetére
Ennek a Virgin-nek már nem is orra van hanem csőre.

Pá: Na de ha ezzel majd nem is kell előzni.

-
hunnylander
őstag
-
Pá
addikt
Ez nem jó magyarázat, mert ha annyival jobb lenne a hosszúkás autó, eddig sem akadályozta őket semmi, hogy csuklósbuszokat építsenek, valamiért mégsem tették.
hunny magyarázata egy fokkal jobb, hogy a nagyobb tömeg és kisebb gumikopás miatt optimálisabb a hosszabb tengelytáv, bár még ezt sem érzem tökéletesnek.
Kíváncsi vagyok vajon van-e titkos szuperdiffúzor és első szárny brawnék tarsolyában és ha igen, mennyit fog hozni.
Oliverda: azért ez kétélű fegyver --> Ő is nehezebben előz másokat

-
Oliverda
félisten
válasz
hunnylander
üzenetére
Azért a hosszabb autónak van még egy előnye. Nehezebb megelőzni.

-
hunnylander
őstag
Mert nőtt az autó tömege; jobb gumikezelés és stabilitás érhető el a hosszabb tengelytávval, ami a tanknövelés miatt is logikus. Plusz a kecsesebb kastnival/aeroval (ami a hossznöveléssel érhető el, a tömzsiség helyett) több leszorítóerő nyerhető, és a légellenállás is kevesebb lehet.
-
JColee
őstag
válasz
venember83
üzenetére
Persze, ne is törődj a metaforákkal

Egyébként Monacoban valóban gond lehet a tengelytáv, hacsak nem adnak ki valami rev B autót, kisebb tankkal, mert oda kevesebb benya kell -
Oliverda
félisten
válasz
venember83
üzenetére
A szélesebb autóknál valszeg a súlypont is máshol lehet.
-
Oliverda
félisten
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Jaja. Tegnap pont ezt írtam én is a Hunnylander blogjára.
-
Pá
addikt
De én amúgy nem értem, hogy lett hirtelen hátrány a Brawn rövid tengelytávja.

Mármint az elmúlt években is már rossz volt a Ferrarinak, hogy nagyobb, mint a McLaren és a mostani benzintank miatti növekedést úgy fogták fel, mint a szükséges rossz.
Most az első teszten a hosszabb kocsik futottak jól és hirtelen mindenki átcsapott minél hoszabb, annál jobbozásba.
Úgy értem, lehet, hogy pl a Brawn jelenleg rosszabb mint a Mergáék, de egyáltalán nem biztos, hogy a tengelytáv miatt. vagy igen? -
SzalaiG
addikt
válasz
hunnylander
üzenetére
Gratula! Nem semmi munka!

-
FuckeR19
senior tag
Amcsiék +nevezték már a másik pilótát?
-
Pilács
senior tag
Helló!
Akkor már ki van a 20 induló, vagyis a 10 csapat, de mi lesz a többiekkel?

-
Bermi
aktív tag
válasz
hunnylander
üzenetére
köszi a munkát
, érdekes milyen rövid a mercié 
-
Xirtam
veterán
[link] Erre emlékeztek még? A Reanult a brit himnuszt durozsolja, eszméletlen ahogy betudják hangolni a motort!

-
bim
veterán
válasz
hunnylander
üzenetére
Remélem izgalmas év lesz és nem húz el valaki megint az idény elején egy rahedli győzelemmel...

-
ronaldo
őstag
Hogyhogy ilyen rövid a Mercedes? Nagyrészt a hátsó fertály miatt rövidebb, ilyen kicsi helyen elférne a benzintank? Ugyanaz a motor, mint a Mclarennél, ehhez képest az angol csapat autója úgy néz ki, mint amibe hátulra még egy hulla is elférne.
-
FuckeR19
senior tag
válasz
hunnylander
üzenetére
Látom megdolgoztál a tengelytávokért.
Kíváncsian várom majd hogy mennyi lesz pontosan. -
hunnylander
őstag
Az adatnyerés nem telik olyan sok időbe, miután megvan a műveleti sorrend. Az illusztráció (ami információ szempontjából nem is annyira lényeges) volt időigényes, de kép nélkül rövid és kevésbé érdekes a téma.
A többi autót is megcsinálom, de megvárom, amíg a Virgin pályára lép (papíron az az autó 320cm-es tengelytávú).
Szerintem egy-két csapatnak módosítania kell majd, nem csak a rövidekre gondolok. A Ferrari beletrafált, szvsz. Aeroban/légellenállásban nemigen jobbak pl. a McLarennél, de a jobb tengelytávval lazán verik őket. Persze ez csak az első benyomás. Lesznek még komoly fejlesztések, módosítások egyes csapatok részéről, borítékolom.
-
Oliverda
félisten
válasz
Motion_Blur
üzenetére
Ez?

Bár ilyen rövid tengelytávval már könnyebb lesz elfordulni.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
hunnylander: Csak 7 centi van a Ferka meg a McLaren között? Vajon lesz 290es McLaren? MP4-25S

-
JJános
addikt
Lonzi a favorit! ? [link]
-
bim
veterán
válasz
hunnylander
üzenetére
Nagyon ráérsz ha ilyennel bíbelődsz..

Azt nem tudod véletlenül Valenciában ki mennyi benyával körözött?
(kiszámítva a felfüggesztés összenyomódását álló helyzetben
) -
LA_COSTE
senior tag
válasz
hunnylander
üzenetére
Hát jó sokat melóztál rajta.

-
Xirtam
veterán
válasz
hunnylander
üzenetére
"A Mercedes abnormálisan rövid, szólt nekik egyáltalán valaki hogy idén nincs tankolás futam közben? "

-
hunnylander
őstag
válasz
LA_COSTE
üzenetére
Néhány centit tévedhetek, de ne tudd meg mennyi elszánt méricskélésbe és arányosító számításba telt a végeredmény; a végső képen minden autó azonos aránnyal van, amihez nem volt elég csak fotókat összedobni egy képre). Mértem kereket (3200pixeles hi-res képeken), arányosítottam a mért tengelytáv pixel-értékhez, mértem hátsó szárnyakat a kihasznált max. 60 cm miatt, cm értéket nyerni, pixelre pontosan arányosítottam a képeket, volt amelyiket 1,001-el kellett nagyítani, vagyis a ezredes pontosságot se susnyákoltam el, hogy jó lesz ez enélkül is). Egy szó, mint száz sok időbe telt és nem keveset kellett hozzá matekolni. Adom hozzá a nevemet, túl sokat nem tévedhetek, de approx/körüli értékek, az a 20 cm, ami pl a Mercedes és a Ferrari között lehet, az szemre is nagyon látszott.
-
Motion_Blur
félisten
válasz
hunnylander
üzenetére
Mi lesz itt Monaco-ban!

-
kozmi55
tag
válasz
hunnylander
üzenetére
Érdekes... ezek szerint a Mercedes teljesen más szempontok szerint építette az autóját...
-
LA_COSTE
senior tag
válasz
hunnylander
üzenetére
Hogy lehetséges az a 20 cm különbség? Valami bűzlik nekem e körül.
-
hunnylander
őstag
-
P00By
nagyúr
válasz
hunnylander
üzenetére

-
kozmi55
tag
-
Oliverda
félisten
Az 1998-as Williams-ből merít a USF1
Érdekes... akkor már ezzel együtt átmeríthetnék az akkori képen látható pilótát is.

-
Oliverda
félisten
Heidfeld lett a Mercedes 3. pilótája.
Ha Nico megfogadja Rubens tanácsát akkor jövőre előléphet versenyzővé.

-
Oliverda
félisten
válasz
hunnylander
üzenetére

Az egész poén vagy csak a fotó része?

-
LA_COSTE
senior tag
válasz
hunnylander
üzenetére
Ezek tényleg akarnak valamit....

-
venember83
nagyúr
válasz
hunnylander
üzenetére
Bahrainban tankolnak egyet, ott úgyis olcsó az üzemanyag, és egészen a szezon végéig nem kell tankolniuk többet.

-
hunnylander
őstag
-
FuckeR19
senior tag
Remélem nincs nagy gond.
Érdekes nyilatkozat . -
FuckeR19
senior tag
válasz
kennystyle
üzenetére
Mért menne el év közben Sumi?
Sőt azt sem hinném hogy 1 év után távozna. Szerintem mindenképp bajnokként akar távozni, ha ez +lesz idén lehet átgondolja, de 3évre írt alá és ha jól emlékszem azt olvastam hogy ezt ki is szeretné tölteni. -
kennystyle
aktív tag
A Merci tartalékpilótája Heidfeld lesz, megerősítették.
Szerintem ezzel jól járhat, lehet Schumi csak 1 évet marad és akkor utána beugorhat a helyére, az se kizárt teljesen hogy erre akár év közben is sor kerülhet(bár remélem nem így lesz, bírni fogja a nyaka az öregnek).
Egyébként meg lehet jót is tesz neki 1 év szünet, akár ő is akarhatta így... -
Oliverda
félisten
válasz
hunnylander
üzenetére
Az F1Today szerint a mai napra:
Force India - A. Sutil - VJM-03 (exclusieve test / filmdag / shakedown)
Virgin Racing - T. Glock - R-01 (exclusieve test / shakedown)
-
hunnylander
őstag
válasz
Oliverda
üzenetére
A Virgin Racing shakedown lesz Silverstoneban, di Grassi írta is a Twitterén, hogy épp Silverstone felé tart.
A Force: 9.-én.
Force India will launch its 2010 car by posting details online next Tuesday.
The VJM03 will be revealed with the posting of video, photo and text information on the team's official website at 10am.
The next day, as the Jerez group test action begins at Jerez, the Silverstone based team's Mercedes powered car will make its track debut.
-
Oliverda
félisten
Nem ma mutatják be a Force India-t? Meg Silverstone-ban van/lesz teszt is ha jól sejtem.
-
FuckeR19
senior tag
válasz
hunnylander
üzenetére
Én sem tartom jónak a lámpás megoldásokat!! Csak r1E3S3E7T véleményére reagáltam.
-
hunnylander
őstag
válasz
FuckeR19
üzenetére
Én csak a témaláncolat miatt fűztem hozzá a hsz-edhez.
Személy szerint én nem látok egy fikarcnyi gyakorlati hasznot se a lámpás rendszerben, az idei évben. Tavaly is csak elméletben volt, de volt hátránya is; pl. a pilóta rá van izgulva a lámpára, ami kevésbé egyértelműbb jelzőrendszer, mint a nyalókás emberke. Mert utóbbi jóval nagyobb felület. Feszültség alatt még a legjobb látású emberek is képesek olyan blődségekre, mint a színtévesztés. És nem jó ha a pilóta egy kis felsőbb felületre fókuszál. Ha a nyalókést kell figyelnie, azt egy sokkal nagyobb látási spektrumban teheti, ami hasznos ahhoz is, hogy ne gázolja el a szerelőit.
-
FuckeR19
senior tag
válasz
hunnylander
üzenetére
Nem is mondtam hogy fullban emberi beavatkozás nélkül üzemelt. Természetesen így is volt 1 ember aki "engedélyezte" az elindulást, de hiába nyomkodta ő a "kiengedő gombot" ha rajta volt a tankolócső.
Én nem az idei lámpás megoldásról beszélek/beszéltem.Tudom hogy nem lesz tankolás így a csöves megoldás már nem okés. De biztos nem parasztosan van megoldva, elektronika nélkül gomb--> vezeték-->ledek.

-
hunnylander
őstag
válasz
FuckeR19
üzenetére
Egyébként a rendszer nem is lehet(ett volna) full elektronikus vezérlésű, ugyanis a boxutcában közlekedés is zajlik.
Különben is nincs már verseny alatti tankolás, tehát azt a lámpát emberke fogja vezérelni, nem a tankolás befejezése, amit ezidáig is embernek kellet felülbírálnia a közlekedés és egyebek miatt (pl. mi van ha egy szerelő esik az autó elé, de a lámpavezérlő-elektronika már szabad utat adott, ezt csak ember vehette észre).
Továbbá az elektronika-mániások, akik azt gondolják, hogy egy full elektronikus rendszer 100%-ban ki tudja zárni a hibákat, azok megfeledkeznek Murphy törvényéről.
-
FuckeR19
senior tag
válasz
Iron Funeral
üzenetére
Annó a Ferrarinak is elektronika vezérelte. Ameddig nem került le a tankolócső nem váltott zöldre. Ha jól emlékszem nem a lámpákkal volt a gond hanem a verseny hevében a pilóták hibáztak.
Nyalókás megoldás jobb megoldásnak tűnik mivel így fizikai "korlát" van előttük, persze így is lehetnek hibák. -
hunnylander
őstag
Talán még csak ez volt kész. A kezdő tesztprogramhoz mások se mindig teszik fel a 'legfrissebb, legropogósabb' cuccaikat. A klasszikusan fejlesztő csapatoknál elég hosszú az átfutási idő egy új elem tervezésének befejezése és legyártásának befejezése között. A szélcsatorna modellépítés és tesztelés is nagy kolonc, időben.
Most nézegetem a teljes Q+A-kat, ezen megakadt a szemem;
Ross Brawn: It's too early to say, to be honest, we haven't had a very good look. All the photographers are out there gathering data for the teams. I am sure when the engineers pour all over the photographs there will be some interesting things. Obviously most teams have gone to high front chassis of varying degrees - as we have.
Aktív témák
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Okos Otthon / Smart Home
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Ubiquiti hálózati eszközök
- World of Tanks - MMO
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Linux kezdőknek
- CES 2026: újraértelmezte a billentyűzet fogalmát a HP
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A56 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen,MS4120
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Microsoft: Windows / Office / Server / Stb.
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

, érdekes milyen rövid a mercié

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)