- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Milyen okostelefont vegyek?
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- iPhone topik
- Apple iPhone Air - almacsutka
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- OFFTOPIK: Earfun-lányok Sencsenben
-
Mobilarena
Minden ami HTPC, legyen akár hardveres akár szoftveres kérdés!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
djnice
veterán
válasz
devil-k
üzenetére
Kintről, aliexpress, gearbest, geekbuying stb. Az X96 1/8-as most az ár/érték/megbízhatóság szempontjából a legjobb. Ha esetleg DRM-es tartalmak is kellenek HD-ben LibreELEC alatt, pl Netflix, HBO GO, akkor pedig a legolcsóbb megoldás a Mecool M8S Pro+, de az is 30$ körül van.
-
zsolt501
nagyúr
válasz
devil-k
üzenetére
Persze én is azért várok ki, pedig engem már nagyon szorít hogy vegyek egyet, mert a régi lejátszóim nem mindent visznek.
Patice Lesz HDR, emlékez most adták ki a HDR-t támogató drivert

Amúgy én majd arra leszek kíváncsi hogy az alaplap gyártók mikkel jönnek majd ki amik HTPC-nek is elég lesz, de a fogyasztása és a hő termelése nem kíván komolyabb hűtést 4K HDR esetén sem, mert most jelenleg ilyen nem nagyon van, mindet hűteni kell pláne nyáron, még ha nem is nagyon de ha nem akarjuk megfőzni mondjuk a HDD-t vagy az SSD-t akkor bizony hűtés kell nekik, ha nem is sok de kell. -
válasz
devil-k
üzenetére
Intel idén útjára indította a Coffee Lake (8. generációs) procikat, meg a Z370-es chipsetet, ami csak egy átnevezés a Z270-ről, szóval ebben a tekintetben nincs előrelépés. A Z270 sem tudta natívan, a Z370 sem tudja.
Ráguglizva, hogy most mi a stájsz az Intel jövő év második felére ígéri (jelenleg) a Z390 chipsetet, ami a soron következő procikhoz (Ice Lake - 9. gen.) is jó lesz, meg a mostani Coffee Lake-hez is.
IGP-ben újra fejleszteni akar az Intel, mert kicsit leálltak vele és látszik is a toporgás. Valószínűleg ez a hír is ehhez kapcsolódik.

A belépő szint, az integrált procis cerkák és penyák frontján meg most kellene megjelenniük, csak még sehol nem látom a hírekben, talán majd jövő héten.
Ezeknél lesz natív HDMI2.0 támogatás, csak driver limitáció miatt HDR nem.

Szerk.:
Hoppá, mégis van már valamilyen hír.
-
válasz
devil-k
üzenetére
Ha olyan Intel procit veszel (Kaby Lake, 7. gen. vagy újabb), ami tudja hardveresen is dekódolni a 10bitet, akkor a legújabb driverrel van HDR is.
Az már más kérdés, hogy nem fogsz olyan alaplapot találni nagyon hozzá, amin natív HDMI2.0 kimenet van.

Persze ez csak a 30 fps feletti anyagokhoz kellhet, ebből eddig csak egyet láttam virágboltban.(#49257) SunMount3r:
Az Apollo Lake ha jól informált vagyok Linux alatt tudja a 10bitet is (mert az Intel volt olyan kegyes és adott ki olyan linux drivert, amivel ez lehetséges), viszont a HDR-t nem.
Az általad keresett lap még nem létezik külön. Intel Kaby Lake NUC-ok a fenti driverrel már képesek mindenre, amit felsoroltál.
-
PuMbA
titán
válasz
devil-k
üzenetére
Processzor és memória nem kell, csak egy RX4xx vagy RX5xx VGA

(#49260) Oszilaci: Nem, mivel a HD Graphics 405 nem támogatja a 4K HEVC videók gyorsítását, a processzor meg nagyon gyenge hozzá, szóval akadozni fog. Intel-nél HD Graphics 620-tól van teljes 4K támogatás.
(#49257) SunMount3r: Nincs még natív HDMI 2.0, csak különálló VGA-val.
-
hm15
senior tag
válasz
devil-k
üzenetére
Ha nincs HDR-es tévéd, legegyszerűbb módszer elindítani egy portable MPC-BE-t, az majd automatikusan SDR-t kreál belőle. Erről nem tudtam, hozzászólásokban olvastam és kipróbáltam, szinte hozzá se kell nyúlni. Ha HDR tévéd van, ahhoz be kell állítani a madVR-t, amit egyszerűen leírni nem lehet, de linkeltek pár hsz előtt leírást. Ha már él a madVR alapbeállítás, azután csak meg kell adni az átküldés módot, utána a tévé felismeri és HDR módba vált. HDR és SDR tévéhez is kell HEVC dekódolásra alkalmas hardver. Amin szerintem még elbukhat az ügy, hiába áll rendelkezésre minden alkalmas sw és hw, madVR DX mód, ablak és HEVC dekódolás, ezeket többféleképpen lehet keverni. Ezt a hármat kell egységbe hozni és mennie kell.
-
bnorci71
addikt
válasz
devil-k
üzenetére
jól néz ki
-a billentyűzetet plusz gombbal lehet bekapcsolni a hátulján?
-jól látom azok csak érintős gombok?
-TV-t media boxot mennyire könnyű megtanítani neki?valami billentyűs távba gondolkodok én is eddig ez volt tervbe de azért ez pofásabb
-
válasz
devil-k
üzenetére
Nos, elkezdem a választ (1. rész):
Kodi 17.3 friss telepítés Win10 gépen.
Ez a képernyő fogad. Bemegyünk a beállításokba:

Alul állítsd át haladóra (asszem ez a magyar fordítása):

A kijelző beállításánál a lényeg dedikált HTPC (+Win10) esetén, hogy a kijelző mód teljes képernyős (Full screen) legyen, ne pedig ablakos (Windowed):

Teljes képernyős beállításánál aktív lesz a felbontás beállítása is. Ez a kijelzőtől függ, általában a legnagyobb támogatott felbontásra (a kijelző natív felbontására) érdemes állítani. Ez ugye FullHD TV-k eseén 1920x1080p.
(Bocsánat, innentől nem fordítom a beállítások nevét, mert én angolul használom a felületet)
"Use fullscreen window" - Ahogy alul angolul le van írva: ha be van kapcsolva, akkor csak teljes képernyős ablakot használ, hogy más alkalmazások is futhassanak ugyan azon a gépen, pl. ha valaki kiterjesztett asztallal használja a gépét és a TV a másodlagos kijelző, akkor a monitoron ilyen beállítás mellett még lehet netezni, bármi mást csinálni. Ez persze erőforrás igényesebb is, és dedikált HTPC esetében tök felesleges, azaz, ha a legjobb eredményre törekszünk, akkor ezt ki kell kapcsolni.
"Delay after change of refresh rate" - A képfrekvencia változás késleltetése, tizedmásodperces pontosággal állítható. Egyes esetekben hasznos lehet, pl. vetítők esetén érdemes lehet kicsit késleltetni a film indítását ezzel, míg a megfelelő képfrissítési frekvenciára átáll. TV-knél szerintem nem kell ezért megfelelő, ha marad Off-ban (kikapcsolva).
"Use limited colour range (16-235)" - az RGB beállítása, hogy teljes tartományt (0-255) küldjön alapból a Kodi, vagy korlátozottat (16-235). Ez is kijelző függő beállítás. Ki kell próbálni, mert lehet pl. túl sötét is a végeredmény, ami sötét jeleneteknél részletvesztést okoz. Ha a bekapcsolt állás a jó, akkor a TV-t kell hozzálőni rendesen pl. kalibrációs ábrákkal (kontraszt, fényerő, gamma, stb).
Ha a felbontást jól lőttük be és a TV is pixel by pixel jeleníti meg a képet, akkor a jelölő négyzetek alap állásban tökéletesen látszanak és középen a négyzet is tökéletes négyzet. Így (elnézést, csak ablakos módban tudtam normális képernyőmentést csinálni):

-
Celtis
veterán
válasz
devil-k
üzenetére
Ha esetleg zenét hallgatsz, akkor a képernyővédő okozhat ilyet, de filmezés közben nem mehet el a kép.
Talán a leggyorsabb, ha megnézed a logot. Lépj be SSH-n és add ki ezt a parancsottail -f /storage/.kodi/temp/kodi.log
(remélem nem írtam el)
Ez folyamatosan logol a képernyőre. Amikor jelentkezik a hiba, nézd meg az utolsó sorokat. -
szilagyi92
újonc
válasz
devil-k
üzenetére
Szerintem belefér a kategóriába, persze kompromisszumosabb, mint egy direkt csak a filmezéshez kitalált ezköz, cserébe viszont hordozható, ami nem rossz, ha az ember külföldön dolgozik.
Árat azért nem írtam, mert fogalmam sincs, hogy mennyit kell rászánni, hogy tényleg jó legyen a rendszer. De nem lenne rossz 100-150 ezerből megúszni a dolgot.
Majdnem elfelejtettem, jó lenne egy halk konfiguráció. -
stigma
addikt
válasz
devil-k
üzenetére
Re, köszi szépen előre is, a kérdésedre válaszoltak már tudom, viszont például ha ubuntu Desktopot teszek fel akkor például a samba csomagot fel kell pakolnom mert nem alap asszem, de ez nem 100%.
Serverre nem ,,illik" GUI-t tenni de mivel több mint 10 éve Win mellett élek, ezkért nekem kell egyenlőre.
Leírást még bővítem, mert egy csomó apróságot kifelejtettem még, illetve van pár jó kis Android app amivel frankón minitorozható, irányíthatóa rendszer.
pl: Transmission eseténa Transmission és Tornado app
Kkodi esetén a Kore és a Yaste alkalmazás. -
cinemazealot
addikt
válasz
devil-k
üzenetére
Én úgy tudom, hogy a szerver verzió nagyon le van kopasztva, hogy a rendszergazda kizárólag azt tehesse fel rá, amit akar. A desktop verzió pedig nemcsak a GUI-t, de azon kívül sok más egyéb szolgáltatást is tartalmaz. Utóbbi épp ezért összkomfortosabb ugyan, de nagyobb terhelést is mérhet a vasra, illetve a sok előtelepített cucc miatt jóval kevésbé biztonságos is.
-
stigma
addikt
válasz
devil-k
üzenetére
Én kb 5-6 hónapja próbálkoztam először Win10 + Kodival, akkor sajnos nem mentek a HD hangok.
Azóta nem tudom volt-e javulás e téren, ezért váltottam Ubuntu-ra mert a linuy alatt megoldották.Win10 + Kodi => 3D támogatott, HD hangok nem (Én ezt tapasztaltam fél éve)
Ubuntu + Kodi => 3D nem támogatott, HD hangok igen.3D-t nem akartam idekeverni, mert te csak a hangra voltál kíváncsi, lehet másnak fontos lehet.
-
-
drdr
senior tag
válasz
devil-k
üzenetére
Igen, a mai nightly-t próbáltam, a hang rendben, de a kép, mintha 5 fps lenne...
Valami dekóder hiba van az AMD driverben. Ezt az AMD is írta valahol az oldalán.... (Ill. a Kodi fejlesztők is azt sugallták), de kipróbáltam pár régebbi Catalyst verziót egészen 14.12-ig, egyikkel sem volt jó. Jarvis még rendben, bár ott is volt kisebb probléma időnként BD iso lépepésekor, de az legalább tovább ment... -
-
hm15
senior tag
válasz
devil-k
üzenetére
Igen.

Eddig HTPC + NAS, amiből a tárhely akkor volt bekapcsolva mikor ment a vetítő, azaz heti 2-5x 2-3 órára, így értelmét nem látom fenntartani, nem letöltő vagy megosztó gép és hasonlók Egyéb külső tárhely, mint HDD dokkoló, külső ház több merevlemezzel macerás, főleg 5-6 külső ház, 2-3 dokkoló. Emiatt adta magát, hogy egybe legyen építve, mikor a következő hardver csere megtörténik. De ha van más értelmes ötlet, arra is nyitott vagyok.
A Node ház és bakok ügyesen nyeli a HDD rezgést, a táp halk és szintén jó minőségű, de ha lesz is kicsi hangja, a mozi hangerő elnyomja.

-
Tibiajax
nagyúr
válasz
devil-k
üzenetére
maga a gép azért nem olyan gyenge, egy fix 3gigás skylake i3 azért nem olyan rossz..
ami tény, h nincs még dedikált vga-m, csak az igp, de így is nagyon durva a differencia gyerekek a megjelenített képben. ez az, ez fog kelleni nekem. mert hiába az ilyen-olyan jukebox, csili viliség, meg maximálisan testreszabható pc-alapú médialejátszó, ha a képe kommersz.. de amit a srác linkelt, az egy nagy segítség volt. a xml-szerkesztgetős bénázás nekem nem működött, amúgy is olyan buhera meg mókányolás szaga van az egésznek, nekem-nem jön be.
ez így, ez a ds player integrált kodi, hibátlannak néz ki eddig
és még csak most jönnek majd a finomhangolások -
canniball
nagyúr
-
Tibiajax
nagyúr
válasz
devil-k
üzenetére
tehát akkor Kodi-val kb ez a max, amit most látok..
de ha meg mpc-zek, akkor hol lesz a jukeboxom, meg a kényelem?
régebben volt szó arról, h integrálni lehet az xbmc-be a mpc-t, vagy rosszul rémlik már nekem ez?
annak idején, az első htpc-s nekifutásomnál még nem ástam jobban magam bele (nem láttam akkor még oppo meg a vxp-s sigmák képét..
), most jobban érdekelneha kap a gép egy komolyabb radeon-kártyát, azzal fogok egyáltalán előrébb lépni a KODI képe terén?
-
adodaniel
őstag
-
python1
veterán
válasz
devil-k
üzenetére
Mindig lesz célközönség minden szinten,nem lehet általánosítani,pl engem nem izgatnak fel ezek a "játék" pc-k.

De valóban van kereslet a "láthatatlan" PC-re,nálunk a cégnél most lettek kidobálva a régi gépek,és helyükre monitorba épített PC-k jöttek.
Azért komolyabb mozi PC liliputi házban nehezen telepíthető,komolyabb HDMI-kábel lerántja az állványról.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
-
-
válasz
devil-k
üzenetére
Nekem Október rémlik start időpontnak, asztali proci fronton....
(#44816) dunkel:
Hát, interlaced anyagokkal meggyűlik a baja, de csak lesz javítva megfelelő szoftverrel.
(#44817) pitepeti71:
Nem frissítettél Kodi verziót véletlenül? Adatbázis szerkezete verzióról verzióra változik és lehet ez akadt össze nálad.
-
sb
veterán
válasz
devil-k
üzenetére
Az én meglátásom lényege az, hogy keverhetőek a célok és ettől nem "egyik sem" lesz, hanem inkább mindkettő. Persze ésszerű keretek között, mint ahogy forma-1-es traktor sincs. De mondjuk lehet családi kombi 300 lóerővel, ami mégse csak családi így.
ON:
Intel 3D-vel van valakinek tapasztalata?
A G3900-on beizzítottam a 3D-t is PowerDVD-vel. Állóképnél, lassú mozgásnál tökéletes a 3D, de közepes/gyors mozgásban teljesen szétesik az egész, 1mp alatt leszédültem a kanapéról. Állítottam mélységélességet, de nem segített, más meg nagyon nincs. Aztán kínomban kikapcsoltam a TV távval a 3D-t, majd vissza, tehát módot váltott a TV, közben a lejátszással PC-n semmi nem történt. Ettől megjavult, teljesen jók lettek a gyors jelenetek is.
Rossz módba válthat a lejátszó/driver alapból vagy mi lehet? Látszólag különbséget nem láttam, előtte-utána is 1080p24 3D-t írt ki képmódra a TV. -
válasz
devil-k
üzenetére
Mivel a Linux Mint egy Ubuntu alapú OP rendszer, ezért gondolom ugyan azok a csomagok jók lesznek hozzá, mint a sima Ubihoz.
A repo (=repository) a külső csomagforrás (tároló), ahonnan a rendszer letöltheti a frissítéseket. Van az alap csomagkészlethez alap repo, de lehet további (külső) csomagforrásokat is hozzáadni a listához, hogy ezeket is frissíthessük.
Ilyen külső csomagforrás az EGL-es Kodi leírásában is a 'ppa'.
A leírásod alapján úgy vélem, nem adtál meg külső csomagforrást, így a Mint csomagforrásaiból származó Intel drivert rakta fel magának a rendszer, ami esetleg lehet a hiba forrása, bár lehet, hogy Linux alatt nincs köze az Intel drivernek a hanghoz.

Az EGL-es leírásban van egy rész, amivel ez frissíthető, külső csomagforrás hozzáadásával, bajt nem csinálsz vele:
(Parancsorban ezt kell beírni hozzá soronként átmásolva

sudo apt-add-repository ppa:wsnipex/vaapi
sudo apt-get update
sudo apt-get dist-upgradeA másik lehetséges ok a hangok kezeléséért felelős rész. Linuxban kicsit másképp van ez, mint Windows alatt. Itt kernel szinten történik a hang vezérlése, amihez van többféle megoldás (pl. ALSA, OSS, PulseAudio, Jack, stb. erről bővebben itt) Ebből neked az ALSA kellene csak, de nagy valószínűséggel a Mint felrakta a PulseAudio-t, ami desktop környezetben jó, dedikált gépnél már nem (mert dekódolni és újramintavételezni fog).
Szóval azt még ki kéne derítened, hogy nálad mi kezeli a hangot?

-
válasz
devil-k
üzenetére
Azzal nincs semmi baj, ha Linux Mint-re építkezik valaki, csaktudja, hogyan kell megoldani azokat a problémákat, amik az EGL-es Kodi desktop felületre rakás közben jelentkezhetnek.
A szerver verzió azért jó alap, mert az alapvető dolgokon kívül nem sok minden van rajta, benne, ezért szinte nulla probléma adódhat telepítés közben + erre van leírás.

Egy GUI-val rendelkező Linux esetén - ahogy a példa is mutatja - hamar problémába futhat az ember, aminek a megoldása sok időt/energiát emészt fel.
-
rbalint88
addikt
válasz
devil-k
üzenetére
dunno, de csajom is látja

dvi-hdmi+optical kombóval tök jó csudafasza, hdmi-n meg kevésbé telt a kép~ lespórolja a feketéket~ fakóbb.
mondanám, hogy lefotózom, de nem hiszem, hogy telefonnal kijönne a különbség.
nem újkeletű a probléma, csak eddig nem volt fontos. mostanában viszont valószínű jön a masina helyére egy gigabyte brix vagy intel nuc. -
Oszilaci
senior tag
válasz
devil-k
üzenetére
nekem bőven elég nap mint nap megküzdeni a céges Androidos förmedvénnyel meg Muter tabletjével mikor épp nincs kedve MŰKÖDNI ami alap elvárás lenne egy mindennapos használatban lévő eszköztől.
hidd el észre venném vagyis inkább a készülék venné észre mikor feldarabolnám mikor nem akar úgy működni ahogy kell...
android továbbra is a gyenge pont nálam még ha maga az eszköz egyéb tulajdonságai jók is lennének mondjuk egy OE-vel lehet hogy kapna egy esélyt
popcorn a200-ról váltottam htpc-re pedig azzal minőségi gondom nem volt csak voltak gyengéi
Új hozzászólás Aktív témák
- Tudástár Mi is az a HTPC?
- Garmin Instinct – küldetés teljesítve
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Xbox Series X|S
- Linux felhasználók OFF topikja
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- GeForce RTX 5060: Ezt kapjuk 150 ezerért
- TCL LCD és LED TV-k
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRCSÖKKENTÉS MSI Z77 MPOWER Alaplap eladó
- HIBÁTLAN iPhone 13 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3732, 91% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 256GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3766
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 3600 / GTX 1080 8GB / 32GB DDR4 / 512 SSD!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest

(Mindenki erre vár, szóval tuti.

), most jobban érdekelne
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)