- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Yettel topik
- Mobil flották
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
gandalf
aktív tag
válasz
tzimash #6258 üzenetére
dobsonban azert gondolkodtam mert legalabb adnak hozza egy allvanyt megfizetheto aron..ha az ember donsont vesz azt is lehet valamifele oraszerkezettel ellatni? mivel abszolut nem vagyok otthon allvany plussz tavcso temaban ezert toketlenkedek...
szoval szeretnek 200as newtont vagy ezzel egyenerteku MC is jo csak kezdetben jo lenne beferni a 200as keretbe indulasnak...
-
Jim-X
őstag
válasz
tzimash #6207 üzenetére
A GOTO a kezdoknek nagyon jo, akiknek meg fingjuk sincs rola, hogy melyik fenyes potty micsoda...Nekem is sokat segitett, bar erre vannak szuper applikaciok amivel real time tudod keresgelni mi merre van.
Nem azt mondom igy par honap utan (3) hogy fejbol vagom barmelyik ojjektumot, de a nagy reszet es a fenyesebb csillagokat azert mar tudom merre vannak. Viszont en ugyanugy hasznalom a GOTO-t, mert kenyelmes -
degec
senior tag
válasz
tzimash #5443 üzenetére
jogos..
Oppenheimervan gyűjtemény bőven, szinte minden, de olyanokat kérdez amiről fogalmam nem sok van. kvazárok, fehér törpe mittóm..muszáj nekihasalnom..
szoja amit tzimash linkelt képet mi lenne ha úgy kicsinyítenénk, hogy távban is oké lenne. .semmi, pont atomra szemléltet méretet is mindent isszerintem.. de jól van ez így nem flémelném tele a fórumot ezzel sem.
-
-
udash
csendes tag
válasz
tzimash #5097 üzenetére
Igy van, itt a pont. Eloszor ki szeretnem probalni, hogy egy mezei harmatsapka mit segit az esemenyen. Ha futheto fog kelleni, azt nem biztos, hogy megbarkacsolom.
5150head: koszi a konyvajanlast.
yt videokat neztem mar, az anyag miatt gondoltam, hogy magyarul is rakerdezek
-
Propus
újonc
válasz
tzimash #4502 üzenetére
A tükör felől, ráadásul alul van a fogantyú?
Na,ilyet még nem láttam,de nem is lehet túl kényelmes.
A póklábakba kapaszkodni nem túl optimális és nem is szerencsés.
Akárhogy is,de minden mozgatásnál erőt kell kifejteni és szerintem ez hosszú távon nem használ a tartólábnak.
Másrészt amikor belenyúlsz a fényútba,a kezed hője ronthatja a látott képet és bizony egy Dobsonnál ezt sűrűn meg kell tenni.
Miért nem szerelsz fel egy bútorgombot a tubus nyitott vége felől az aljára. Kényelmesebb irányítani+turbulenciát sem okozol a tubus előtt a kezeddel,még ha csekély is.
Ilyen vacak Kárpát-medencei égnél minden apróság számít.Na,mire megírtam,már javítottad magad. Így már ok.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
tzimash #3915 üzenetére
Csak tapogatózik, ennyiről hallott laikusként, hogy van valami mechanika. De akkor vegyen EQ állványt és rá egy távcsövet, ugyan az az optikai tudás 2-3x annyi lesz.
Neked a tanácsom hogy vegyél a távcső alá EQ platformot. Htamás astro EQ platformja sztem elég a 250-es dobsonod alá. Ha jól emlékszem akkora van neked.
-
Jazz
veterán
válasz
tzimash #3814 üzenetére
Dehogy nem. A vizuális megfigyelés lenne a lényeg. A fotózás csak egy plusz, hogy néha megtudjam mutatni másnak is amit láttam, vagy magam számára megörökíteni.
"72mm édes kevés vizuálra", ezt úgy érted hogy nagyon szűk a látómező? És nem olyan élvezetes belenézni, azon keresztül fürkészni a csillagos eget, mint egy 120/1000-el?
Ezt írták 72/420 ED re: "A távcső asztrofotózásra is kiváló. Fókusza 420 mm, így fényereje alaphelyzetben F/5,83, 420mm-es fókusza szép nagy látómezőt ad már egy APS-C méretű képérzékelővel. Képsík korrektor ajánlott hozzá, hogy a kép széleken is éles csillagokat kapjunk. A Lacerta Flattener a fókuszt (így a fényerőt) nem változtatja meg. A SkyWatcher 0,85x reduktora pedig a szélkorrekció biztosítása mellett a fókuszt tovább csökkenti 357 mm-re, így nő a látómező és a fényerő is F/4,96-ra nő." -
Oppenheimer
nagyúr
válasz
tzimash #3635 üzenetére
Nekem az nem tetszik benne hogy ott a 3. Üléssor amit ki kell venni és valahol tárolni az üléseket.. nem igazán van hova raknom őket. A 2. Üléssort előre lehet dönteni hogy az is a csomagtér része legyen?
Egyébként inkább szimpatizálok japán márkákkal, legyen megbízható és nagy a csomagtér. Mindkét feltétel fontos, nem csak az egyik.
-
-
-
4580693
senior tag
válasz
tzimash #2812 üzenetére
Ha már itt vannak ezek a szabályok, akkor tartsuk is be őket, azt mondom. Meg tényleg figyeljünk oda a másik emberre. Csak hát, vidéken a puszta közepén a légynek sem tudunk ártani, max a szúnyogoknak.
Más, nincs valakinek elfekvőben 2"-es Lumicon/Astronomic/1000 Oaks UHC vagy O III szűrője?
-
vegyszer
addikt
válasz
tzimash #2750 üzenetére
OMRON E6B2-CWZ6C Rotary Encoder 2000P/R
Őrá esett a választásom.
Ezzel 8000 jelre osztódik egy kör.
Azaz egy enkoder lépés 0.045° (avagy 2,7'), ami a telihold átmérőjének kb a tizede.
Ha el sikerül érni, hogy a kívánt zobjektum 30x nagyítás mellett a képen van, én már bőven boldog leszek -
kovisoft
őstag
válasz
tzimash #2595 üzenetére
Szerintem csak a kipróbálás segít, mert a vignettálás elég sokmindentől függhet egy tükrös távcsőben. Pl. a segédtükör méretétől és elhelyezkedésétől, a tubus tényleges hosszától és hogy mennyivel nagyobb az átmérője a tükör átmérőjénél, a fókuszáló kihuzatának hosszától és átmérőjétől. Ha kicsi a segétükör, akkor csak az optikai tengellyel kis szöget bezáró fénysugarakat veri vissza a teljes felületén. Ha alig vastagabb a tubus, mint a tükörátmérő, akkor a nagyobb szöget bezáró fénysugarak nem érik el a főtükör szélét. A keskeny és hosszú kihuzat is beárnyékolhat. Stb.
-
vegyszer
addikt
válasz
tzimash #2496 üzenetére
Ujvárosy Antal anno mutatott egy nagyon egyszerű, de annál látványosabb megoldást Dobson equatoriáliálására. Lehet, hogy a Meteor olvasók, MTT látogatók emlékeznek is rá.
Volt egy törött fotó állványa. A Dobson zsámoly alsó fix részén egy rudat futtatott ki. Egy zsanérral rá a fotó állvány egy szem lába, az a távcsőhiz rögzült egy másik zsanérral.
A titok az egyes szakaszok hosszában rejlett. Mert úgy számolta ki a dolgot, hogy egy horizont feletti magasság állítás során csak ki kellett oldani a fotóállvány reteszt, célra mozgatni, és zárni. Utána a Dobson már csak egy irányba kellett löködni, az követte a zobjektumot.
Szerintem esetleg kérdezz rá, hogy mi volt a számítás alapja, mert én ezt asszem 2012-ben elsőben láttam.
De azt mondta, hogy egy egyszerű lánc, vagy drót segedelmével is lehet hasonlót elkövetni. -
66zio
aktív tag
válasz
tzimash #1643 üzenetére
Van zenittükröm, de nagyon kényelmetlen nekem a Göncölszekér, eleve a keresőtávcsövön nincs zenittükör és még nem vagyok annyira gyakorlott, hogy a nagy távcsövön keresztül keressem az objektumokat. Ahol 11 körül járt a Herkules az még talán a használható magasság maximuma.
A többi ajánlásod viszont kipróbálom, az ikerhalmaz érdekesnek tűnik.
-
kovisoft
őstag
válasz
tzimash #1411 üzenetére
Ha ugyanakkora a nagyítás, akkor mindent ugyanakkorának látsz, de nem biztos, hogy ugyanakkora lesz a látómező is, mert az az okulárok látómezejétől függ. Széles látómezejű okulárokkal olyan érzésed lesz, mintha kinn lennél az űrben.
A nagyobb átmérőjű binokulár több fényt gyűjt össze, és ha ugyanakkora a nagyítás (meg a lencsék minősége), akkor ez azt jelenti, hogy fényesebb lesz benne minden, nagyobb lesz a hmg. Feltéve, hogy elég nagy a nagyítás ahhoz, hogy a teljes kilépő pupilla beférjen a saját pupilládba. Ha 7 mm-es emberi éjszakai pupilla átmérővel számolunk, akkor 50 mm-es átmérőnél ez 50/7, azaz kb. 7x-es nagyítást jelent, vagyis legalább ekkora nagyítás kell 50 mm átmérőhöz.
A nagyításnál még azt vedd figyelembe, hogy ha kézben tartod, akkor minél nagyobb a nagyítás, annál jobban beremeg a kép. Az ember képtelen sokáig rezgésmentesen tartani, ezért nagyobb nagyításoknál célszerű állványra helyezni a binokulárt. Mindenképpen ki kellene próbálnod vásárlás előtt.
-
popey37
addikt
válasz
tzimash #1389 üzenetére
az 2 éve volt, sőt, vettem is. utána eladtam. egy lézerpointer sokkal többet ér és nem zavar senkit. és binóra is rá lehet aplikálni simán
csillagász táborokban pl. tilos a lézer. ha mégsem, akkor nem nézik jó szemmel, hogy amig melletted fotóznak, Te világítgatsz a lézerrel. -
-
kuyarashi
őstag
válasz
tzimash #1386 üzenetére
Szia!
Nekem van egy 5 mW-os, 532 nm hullámhosszon működő, zöld lézerem. Gyári adatok alapján 1.000 m a hatótávolsága. A valóságban ez szerintem jóval kevesebb, de így is bőven elég, ráadásul kollimálható.
"Mutatópálcának" ugyanígy megfelel, tehát merem ajánlani. Ezzel, a körülöttünk állók számára is egyértelművé válik, hogy melyik égi objektumra gondolunk.Itt viszont muszáj megemlíteni a veszélyességét. Már az 5 mW is simán
károsítani tudja a retinát (még a visszaverődő, szórt fénye is nagyon erős), illetve a repülőgép pilótáira is veszélyt jelenthet. (Utóbbiról már esett pár vita a fórumokon.)
A lényeg, hogy állatra, emberre ne irányítsa senki és gyerekektől távol tartandó!
Itthon is vásárolhatsz, de külföldön (jellemzően Kínában) jóval kedvezőbb az áruk. A kérdés az, hogy tudsz-e rá várni, amíg kiszállítják.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- Prémium! Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R 9 9950X / RX 9070XT 16GB / 64GB DDR5 / 1TB 990Pro
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B550M R9 5900X 32GB DDR4 1TB SSD RTX 3080TI 12GB ZALMAN I3 NEO GIGABYTE 850W
- MacBook Pro 14" M3 Pro 18GB RAM 512GB MAGYAR BILL 1 év garancia
- Akció! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro - M4 Pro 24GB 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest