- Milyen okostelefont vegyek?
- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Yettel topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
4580693
senior tag
válasz
Oppenheimer #6161 üzenetére
Az, hogy mennyire értesz az optikához, azt bizonyítottad már.
Feljebb: Persze, minél nagyobb átméró többet mutat, de az észlelésre alkalmas éjszakák száma az átmérő méretével arányosan csökken. Az ok a seeing. Ha sűrűn szeretnél észlelni, akkor először max. 15 centi. Mellé meg mehet egy szép nagy azokra az alkalmakra, amikor megengedi a légkör
-
4580693
senior tag
Robottávcsővel készítve, SHO szűrőkkel Takahashi apoval.
-
4580693
senior tag
válasz
Oppenheimer #6043 üzenetére
Hol vannak azok a Naglerek? A 7-es érdekelne.
Pár éve volt egy 7-es és igencsak meggyőző volt. Az Ikerhalmaz egy látómezőben lötyögött. Ébenfekete háttér előtt a sok picike csillag - mint megannyi gyémánt ragyogott. Nagyon szerettem azt az okulárt. Sajnos el kellett adnom, mert megszorultam. Azóta viszont sokat drágultak és a dollár/forint árfolyam is sokkal rosszabb lett.
-
4580693
senior tag
válasz
hroberto #6031 üzenetére
Amiket felsoroltál, azok ha nem is felsőkategóriások, de nem igazán vannak sokkal alattuk.
Amitől nagyon drágák (sajnos), az a gyártó cég presztizse, neve, magas minőségellenörzés, felhasznált anyagok minősége. A kínai cuccok nem feltétlen rosszabban, csak az ottani minőségellenőrzés nem az erősségük. Simán benne van a pakliban, hogy olyan cuccot vesz az ember, ami pariban van a Takahashi, Pentax vagy TV okulárokkal/távcsövekkel. De az is, hogy valami oltári szart fog ki az ember. Mindkettőre volt saját tapasztalatom. -
4580693
senior tag
válasz
hroberto #6028 üzenetére
Nyilvánvalóan nem lesz 100 ezres különbség. Viszont tény, hogy magasabb minőségűek a prémium okulárok. A távcsőhöz adott okulárok, a Bárium fantázianevűk Kellner rendszerűek, vagyis egy 3 tagú okulárok. 5000 forintért lehet talán kapni őket. Ehhez képest egy SW Planetary 20 ezer körül. Nyilván nem 4x jobb, mint a Barium, mégis érzékelhető a különbség, pedig a Planetary maximum közepes minőségű minden tekintetben. Azt meg mindenki maga döntse el, hogy neki megéri-e jobb okulárba fektetni.
Amúgy is az a tapasztalat, hogy amíg távcsövet sokszor cserél az amatőr, addig egy-egy jobb prémium okulár örök életre szól. A jó okulárokat nem cserélgetik az emberek.
Popey: minőségi Plössl okulárt (pl. TV) bármikor oda teszek bármelyik Lacerta okulár mellé és nem biztos, hogy megverné a Plösslt.
-
4580693
senior tag
Bolygózni ortho. És ha vagány vagy, akkor nem a Baader, hanem a Fujiyama vagy Takahashi.
Ha túl kicsinek találod a pupillatávolságot, akkor egy apo barlow 2x. Bolygóra a lehető legjobb minőségű okulárt kell alkalmazni. Viszont oda nem kell 40-50 foknál nagyobb látómező, mert a legnagyobb, a Jupiter is lötyögni fog benne.Illetve, figyelni kell az apróhirdetéseket is, mert onnan is lehet mazsolázni baromi jó áron minőségi okulárokat. Vagy Ebay.
Pl, a minap vettem Ebayról egy Lumicon sárga-zöld színszűrőt. USAból jött és nem volt 20 ezer forint. És a Lumicon nem svbony és társai kínai cuccok. -
4580693
senior tag
Én pl. a japán optikákat szeretem. Pentax, Takahashi, Ohi.
De ezek tényleg drágák.
Amit alap oklinka adnak, azok 3 tagú, Kellner rendszerű okulárok. Nem használhatatlanok, de nem ezek a csúcsok.
Ha megnézed a Makszutov vagy BTC kínálatát, ott találsz egész jókat.
1,25"-es átmérőben Baader Plössl 32mm, Celestron Omni Plössl sorozat. Ezek standard 50 fokos látómezővel rendelkeznek. De ott van a kínai RedLine sorozat, valamivel nagyobb látómezővel és kényelmes pupillatávolsággal.
A 2"-es okulárok közül a GSO WideField okulárjai Erfle rendszerűek, nagyjából 68-70 fokos látómezővel.
A Tele Vue egy külön kategória. Mind árban, mind minőségben az egyik csúcs. Akárcsak a másik amerikai cég, a VernonScope. Az előbbinek több fajta okulárja is van, a klasszikus Plössl, a szuper Nagler, a Panoptik, a DeLite, az Ethos. Az utóbbi 100 fokos látómezővel bír, sajnos rettenet drágán. A DeLite ugyan olyan designnal rendelkezik, csak 68 fokos látómezőt tud. A Naglerek 82 fokos látómezőt tudnak, viszont F/4.5-nél is pontszerűek a csillagok az egész látómezőben.
A VernonScope csak egy fajta okulártípust gyárt, a Brandont. Ezek is az okulárgyártás csúcsát képviselik. Ráadásul ez utóbbi szinte manufakturális gyártású (akárcsak a japán Ohi (Fujiyama, Masuyama). -
4580693
senior tag
válasz
Oppenheimer #5783 üzenetére
A seeing és a transpareny fordítottan arányosak egymással. Ez a jó kis magyar asztro klíma. Minél jobb az egyik, annál szarabb a másik.
t72killer
Annyi időm nem volt, hogy órákat utazzak. Dunakeszi egénél ez is mérföldekkel jobb. Nem csak a főváros fossa tele az eget, hanem a gödi Samu is, hogy húznák a f@szukra. -
4580693
senior tag
Tegnap este fene tudja mennyi idő után kimentem Őrbotrány határába kukkerozni. Csak a TMB-m volt velem.
Imádom, hogy mindig új tapasztalatokat tud gyűjteni az ember. Össze is foglalnám dióhélyban ezeket:- Az akkumulátort rendesen fel kell tölteni, mert különben klasszul nem lehet végig csinálni a programot.
- A szúnyogok csípnek, hogy rohadnának meg. Vinni kell valami extra büdös szúnyogírtót.
- Azt hittem, ahol vagyok, annak tök jó az ege. Hát egy nagy szart. Éjfélkor pakoltam össze úgy, hogy lámpát nem kellett használnom.Néhány szó, hogy mit néztem meg.
- Epszilon Boo. Szoros kettős. 160x nagyítással a kisérő az első diffrakciós gyűrűn csücsül. Szép.
- Delta Cyg. Még szorosabb, mint az előző. 160x nagyítással az első diffrakciós gyűrűn belül. Igazából ez sem nehéz, csak az akksi legyen feltöltve.
- 61 Cyg. Gyönyörű, egyforma színű, egyforma fényességű csillagpár. Ráadásul elég tág, amit még egy 5 centis távcsőnek is fel kell bontania.
- Epszilon Lyr. A dupla dupla. Az egyik, ha nem a legszebb kettős. Már 100x nagyításon is adja magát, de a 133x volt hozzá a legjobb.
- Messier 71. Ez most vagy egy nagyon szoros nyílt-, vagy egy nagyon laza gömbhalmaz. Mindenesetre gömbhalmazként szerepel a katalógusokban. Bomlik azért szépen.
- Messier 27. Ki nem hagynám sohasem. Az egyik legszebb planetáris. Bepattintok egy UHC szűrőt, a nagyítás 44x. Hmmm. Igazán pazar. De nekem kell majd egy OIII szűrő, az még jobban kiemeli az alakját.
- NGC 6692. Ha már ott kolbászolok, vetek egy pillantást erre is. Szép kifli. 2" 30mm Erflében a látómező felét, maximum 2/3-át, ha kitölti. Egy OIII baromira feldobná a látványt. Na, majd jövőre.Kb, ennyire volt időm. Illetve, még próbálgattam a skysafarit a synscan appal összehozno, hogy az előbbivel vezérelhessem a mechanikát. Ez nem sikerült, a lemerült akksi miatt.
-
4580693
senior tag
Legutóbb a Vénuszt néztem a 80/400-assal, minden irányba torzított, kettőzött, színezett, kész kaleidoszkóp. A félhold alakot épp csak kivettem, mert tudtam hogy mit kellene látnom. Ahogy utánaolvastam, a hiperdrága Super-APO-kon kívül minden refraktorban megvan ez a probléma, nincsenek csodák.
Azért ez erős sarkítás. A 80/400-as akromát igencsak fényerős. F/5-ös. Ne is várj nagy nagyításon mást vele. Egyszer nézz bele egy f/15-ös akromátba. Hidd el, meg fogsz lepődni. Minimális színi hiba, maximális kontraszt, még a 127/1500-as mc-n is túl tesznek ezek az akromátok.
Mélyég fotózáshoz nem igazán jó a 150/1800-as mc se sajnos. Az f/12-es fényerő nem teszi túl hatékonnyá a rendszert. Inkább használnék 150/600-as newtont, mint mc-t.
-
4580693
senior tag
válasz
Oppenheimer #5077 üzenetére
Na, ez nem vidám. Atropanel holnapra derült időt mond. Remélem, igaza lesz.
-
4580693
senior tag
válasz
Oppenheimer #5075 üzenetére
Ma este?
-
4580693
senior tag
válasz
Oppenheimer #4996 üzenetére
Azt hiszem, messzemenően egyetértek veled. Először vizuálisan kellene megtanulni észlelni, majd amikor már konyítok valamit a az észleléshez, akkor elkezdeni fotózgatni, feltéve, ha elég mély az a pénztárca. Mélyég fotózásnál simán el lehet locsolni milliós tételeket úgy, hogy még egy fia fotót sem készített az ember. Mert ugye senki sem gondolja azt, hogy egy mobiltelefonnal meg azimutális mechanikával egyből kiváló képeket készít majd. Nagyon sokat kell tanulni addig, főleg a számítógépes utómunka jár nagyon sok tanulással.
-
4580693
senior tag
válasz
popey37 #4955 üzenetére
Azért ha szigorúan vesszük, akkor a távcsöveket 2D és D/4 között használjuk megfelelő optika esetén. Itt a D az objektív átmérőjét jelenti. Vagyis egy 90mm-es távcsővel 180x - 22,5x nagyítástartományban használhatjuk. Persze, ha rendkívül jó az optika meg a légkör állapota, akkor simán el lehet menni 250x nagyításig is.
Például meglepő volt egy 80/1200-as Nikon akromáttól, hogy 250x nagyításon is milyen jó képe volt.
-
4580693
senior tag
válasz
pècsimunkás #4932 üzenetére
Köszi b+ az esőt. 😁😁
Élvezetes kikapcsolódást hozzá. :) -
4580693
senior tag
válasz
Cray Tyler #4905 üzenetére
Előbb kellett volna szólnod...
-
4580693
senior tag
Vasárnap óta Balatonfenyvesen nyaralunk. Ahogy minden évben, úgy idén is hoztam a kukkerom. A cél idén minél több Messier leészlelése volt. Az oka a következő: még ifjú koromban, olyan 15 évesen megvettem Kreimer-Mallas-féle Messier Album című művét. A könyv utolsó oldalain listába vannak az objektumok, mellettük üres résszel, ahova fel lehet jegyezni a megfigyelési adataikat.
Ezt elkezdtem kb. 12 évvel ezelőtt és még mindig nem értem a végére. Sok objektumot leészletem időközben, csak leírást nem csináltam. Így az elmúlt 4 napban (hétfőtől csütörtökig) csak ezzel foglalotoskodtam. Valami 55 Messier obit észletem, sokukat újra, a leírás miatt. Jövőhét végén lesz időm összefésülni a mostani leírásokat a könyvben szereplőkkel.Néhányat veletek is megosztok. Illetve az Sgr-ben észleltem még pár NGC-t is, azokat is megosztom veletek.
M97 pl (UMa) 32x: a nem teljesen sötét égen nagy nehezen sikerült megpillantanom. Talán az egyik legnehezebb Messier. Éjfél magasságában ismét rápillantottam. El is neveztem kacsintó bagolynak, mert csak az egyik szeme látszott.
M94 gx (CVn) 32x: nagyon fényes. A ragyogó központ körül halvány külső régió.
M101 gx (UMa) 32x : óriási, szürke paca. 25x: halványan, de látszanak a spirálkarok.
M102 gx (Dra) 32x: halvány, éléről látszó galaxis. 25x: határozott a megnyúltsága. Aki szerint ez a gx az M101 ismétlése, az vagy ezt, vagy azt nem látta még, annyira különböző a két gx látványa.
M52 ny (Cas) 25x: feltűnő, fényes és nagyon sűrű nyílthalmaz. Igen csak hasonlít az M11-re az Scutumban.
M22 gh (Sgr) 25x-133x: hatalmas, fényes, közepe felé sűrűsödő gömbhalmaz. A nagyítás növelésével magig bontott lesz. 133x: kissé ovális, bonyolult geometriai alakzatokat vélek felfedezni benne.
M92 gh (Her) 32x-133x: kisebb, mint az M13, viszont olyan fényes. 67x nagyítással majdnem teljesen bontott. 133x nagyítással kissé ovális külső régió, fantasztikus csillagfüzérekkel.
NGC 6645 pl (Sco). 32x,67x: nagyon pici, nagyon halvány. 67x nagyításon kerekded.
NGC 6440 gh (Sco). 32x,67x: irtó halvány gh. a felbontás legcsekéjebb jele nélkül.
NGC 6401 gh (Oph) : 32x,67x: a szemem és a műszer teljesítményének határán van. Az előzőnél halványabb és nagyobb.
NGC 6451 ny (Sco) :25x,67x: nagyon halvány, elmosódott ködfolt ami 3:1 arányban megnyúlt. 133x nagyításon 1-2 csillag dereng benne.
-
4580693
senior tag
válasz
lord_devil #4821 üzenetére
A Nikon is gyártat kínában, ahogy a Tele-Vue is. Csak ott a minőségellenőrzés jóval magasabb színvonalú lehet, ezért is olyan az árképzés, amilyen.
Egyébként azért nem veszek az aliról cuccot, mert ha szar a termék, akkor feleslegesen dobtam ki az ablakon a termék árát. -
4580693
senior tag
válasz
lord_devil #4819 üzenetére
Cipőt a cipőboltból. 😁
Miért nem jó a makszutov/tavcso.hu kínálata? Bármi probléma esetén könnyebb a garanciális problémákat kezelni. Másrészt inkább egy Astronomik/Baader/1000OAKS stb, mint ezek a névtelen kínai vackok. Egész más a minőségellenőrzés az előbbieknél, mint ennél az Alis cuccnál. -
4580693
senior tag
válasz
Oppenheimer #4814 üzenetére
Ez csak a közeli amatőrtársakra igaz. Akiket elsodortak egymástól messzire az élet viszontagságai, azoknak megkönnyíti a dolgát egy ilyen tábor. Dunakeszin lakom, de vannak barátaim Vas-megyében és Miskolcon is. Elég nehéz lenne összehozni egy hétvégét velük. Persze, nem lehetetlen, de az MTT, ahová évtizedek őta lejárnak, nagyban segíti a dolgot.
-
4580693
senior tag
válasz
Oppenheimer #4812 üzenetére
Tarjánba nem az ég miatt megy az ember, hanem a sok-sok barát miatt, akikkel sokszor csak ilyenkor találkozik az ember. :)
#4811: sajnos, ez igaz.
-
4580693
senior tag
válasz
popey37 #4803 üzenetére
Értem a problémát és nekem is sok az az összeg, amit ki kellene fizetnem. De azért védeném egy picit a mundér becsületét.
MZS hosszú évek óta gyakorlatilag egyedül csinálta a tábor szervezését - ingyen. A tábori regisztrációt pedig gyakorlatilag ugyan az a pár ember csinálta a bejáratnál évek óta - ingyen.
MZS évek óta könyörgött, hogy kellenének még önkéntesek, mert nehezen bírkózik a teherrel. Minden felszólítása süket fülekre talált. Egyszerűen belefáradt. Ezért lett az, hogy profi csapat vette át tőle a szervezést. Ennek viszont ez az ára. Nekem sem tetszik, dehát ez van. A kenyér sem lett olcsóbb tavaj óta.Az tábori előadások pedig igen is nagyon élvezetesek, mert főleg laikusoknak szólnak. Kiss Laci, Sárneczky Krisztián talán a legjobb tudománynépszerűsítők. Kiss Áron Keve a bolygós rovat vezetője volt a Meteorban, nagyon jó ő is. Ahogy Görgei Zoli is az.
A Napészlelős találkozó speciális volt. Ott majdnem azok voltak, akik mélyebben beleásták magukat a témában. Sajnálom, hogy nem inspirált téged az ott szerzett tapasztalat.
-
4580693
senior tag
válasz
4580693 #4795 üzenetére
Na, van éjszakai jegy.
Éjszakai jegy: csak helyszínen váltható. Érvényes a megváltás napján egész napra, az azt követő teljes éjszakai észlelésre, infrastruktúra használattal, igény esetén saját sátras pihenéssel, másnap reggel 9:00 órás távozásig.
Ha mcse tag vagy, az 8000 forint. Ha nem, akkor 12000 forint. Hát, nem olcsó, az biztos. Napi jeggyel begyek, az csak 2000, aztán este jövök is haza. Azt hiszem, nekem ennyi volt a táborozás. Kurva sokba kerül idén és szerintem nem is lesz ez olcsóbb.
-
4580693
senior tag
Én csak szombaton leszek lent. Az asztrobazárra jó lenne lejutni. Aztán maradunk este, ameddig tudunk, majd irány haza. Sajna szolgálat és egyebek vannak, ezért van ez a nyúlfarknyi táborozás.
Minden évben ez van sajnos. Mire az MCSE meghírdeti a tábort, addigra a szabis füzet betelik. -
4580693
senior tag
Jövőhéten MTT. Ki jön?
-
4580693
senior tag
Tegnap este Balatonfenyvesen kicsit észlelgettem, de nem az apommal, hanem a 11x80 - as Vixen binóval. Elsősorban változóztam, másodsorban csak bámészkodtam.
A bámészkodás alkalmával a következő mélyegeket láttam, amit biztosan be tudtam azonosítani:
M11 és M26 a Sct-ben. M71 a Sge-ben, M27 a Vul-ban, M56 és M57 a Lyr-ban, M101 az UMa-ban, M32-M33-M110 az And-ban, M4 a Sco-ban, M13 - M92 a Her-ben és egy rehadli, be nem azonosított az Sgr-ben, de az Omega-, Prolemaiosz-köd biztosan meg volt, ahogy az M24 Tejút részlet is. Az Észak-Amerika-köd is nagyon szépen jött a Cyg-ben.
Nem volt olyan jó az átlátszóság, mindenképben 6magni alatt volt, mert az R CrB nem látszott szabad szemmel.
Minden esetre, a kritikán aluli dunakeszi ég a balatonihoz képest köszönő viszonyban sincs. -
4580693
senior tag
válasz
Ric4m0nd #4576 üzenetére
Szia kedves leendő amatőrtárs.
Szóval, az egyik egy 20 centis sc (schmidt-cassegrain), a másik távcső pedig egy 13 centis newton. Kb. nem alternatívája egyik sem a másiknak.
Az első egy komoly műszer, egy félkarú mechanikával. Csak kezelni kell megtanulni.
A másik egy inkább kezdő műszer, szintén egy félkarú mechanikával.
A probléma az velük, hogy ez a félkarú mechanika kezdetben inkább fog bosszúságot okozni, mint örömet. A helyedben elengedném őket.
A celestron sc egész jó műszer, de az a 13 centis newton elég kommersz. Igaz árat nem láttam, de az első ára szerintem fél milla biztosan van.
Ebben az árban pedig biztosan találsz alternatívát hazai boltokban is: www.makszutov.hu és www.tavcso.hu.Ha hordozhatót akarsz, akkor gyakorlatilag egyik sem túlságosan az. A másik, hogy egy gombnyomásra bármit. Na, ez is erős kompromisszumokkal működik: mire odaérsz, hogy egy gombnyomásra működjön, elég sok gombot kell megnyomnod. :)
Szerk: megnéztem neked, a 20 centis sc 800 ezer, a kisebbik 130-as newton 210 ezer forint. Szóval, nem egy kávéház.
-
4580693
senior tag
válasz
Cray Tyler #4532 üzenetére
Szerintem meg is válaszoltad magadnak.
-
4580693
senior tag
válasz
Oppenheimer #4525 üzenetére
Az astropanel ma estére még jó időt ír. Utána valóban kuka. Jön a hidegfront
-
4580693
senior tag
válasz
popey37 #4513 üzenetére
Igen. Akkora mennyiségben gyártanak minen szil-szart, hogy se kapacitásuk, se affinitásuk nincs minőségellenőrzésre.
Egyébként, már korábban is írtam, hogy van kis honunkban olyan emberke, aki például tükröt csiszol. Na, azoknak a minőségét az sw tükrei csak üldözik. És nem kerül többe, csak sokkal jobbat kapsz a pénzedért.
Kár, hogy lencsét lehetetlen otthon kicsiszolni. 😁 -
4580693
senior tag
Kínai vackok, hanyag összeszerelési minőséggel, slendrián minőségellenőrzéssel. Pedig tudnának jőt is gyártani, ha akarnának, csak szarnak rá.
Sajnos, amit meg nem kínában gyártanak, az meg megfizethetetlenül drága. Így megegveszed a kínait aztán vagy szerencsés vagy és kifogsz egy szenzációs minőségűt, vagy pedig otthon barkácsolhatsz.
-
4580693
senior tag
válasz
Cray Tyler #4428 üzenetére
Alapvetően én is lencsés vagyok. Viszont volt alkalmam házi készítésű tükrösbe nézni, hát, egyáltalán nem volt rossz képe, sőt, kimondottan tetszetős volt. Ezt egy magyar srác csiszolta.
A lényeg: a gyári (sw) tükrök csak jók. A másik gyári tükrök (orion uk) nagyon jók. De az a hazai amatőrcsiazolású tükör, na az szenzációs volt. Annyira, hogy a TMB apom mellé be is fogok azerezni egyet. -
4580693
senior tag
válasz
Oppenheimer #4385 üzenetére
Hát igen, Kiss Laci! Az egyik legjobb.
-
4580693
senior tag
A Hold 3:17 körül nyugszik, mélyégre egyre rosszabbak lesznek a feptételek. Gömb- és nyílthalmazokat nézhettek, akár jó halvány, egzotikumokat is.
-
4580693
senior tag
A kettő között jól látod a különbséget, pár % csupán. Ahogy Popey is írja, nem valószínű, hogy észre lehetne venni bármi különbséget közöttük.
Azt nem állítom, hogy egyáltalán nem ajánlom az UHC-t, mert lehet, neked meg pont az jönne be, mert fényesebb a benne látott kép. Azért preferálom az OIII szűrőt, mert kontrasztosabban mutatja az objektumokat. A hátránya az, hogy sötétebb képet mutat. Viszont neked 20 centis a távcsöved, így neked több fényt fog átereszteni.
Popey nem jól tudja, ezek vizuális szűrők. A fotografokus OIII és UHC szűrők nem ezek.
-
4580693
senior tag
Hát, Castell márkát én nem veszek (kínai gyártás, ki tudja, van-e megfelelő minőségellenőrzés). Ha szűrő, akkor vagy az Astronomik, vagy az amerikai 1000oaks. Sajnos ez utóbbit nem igen lehet kapni. A Baader is jó.
A kérdés, hogy mekkora átmérőhöz keresed a szűrőt. Nekem a 10 centisben az OIII mutatott többet, viszont sötétebb volt a kép. Az UHC-ban világosabb a kép (az áteresztése is szélesebb), viszont kevesebbet mutatott meg, mint az OIII.Sajnos kipróbálni nem igazán tudod, csak ismerősnél esetleg, ha van neki mindkettő. De itt vannak az áteresztési görbék. Ezek alapján inkább az Astronomikot válaaztanám.
-
4580693
senior tag
válasz
szacsee #4321 üzenetére
A Lacerta és a Scopium ugyanabból a kínai gyárból jön. A Scipiumok szétesnek, vagy olyan hordótorzításuk van, mint állat. Persze, ki lehet fogni egészen jókat is, ha szerencséje van az embernek, de ha nincs szerencséd, akkor majd Rózsika fogja meghegeszteni.
A Nikon meg nem kínai, legalább is, az anyavállalat. Ráadásul egész régi, nagypresztizsű cég. Az lehet, hogy ugyanott készülnek az ő binokulárjai, mint a fentebb említettek, csak a minőségellenőrzésre sokkal jobban odafigyelnek, mint a másik két gyártó. Nem is engedhetné meg magának, hogy vackokat gyártson mert a presztízse sokkal többet ér, mint egy olcsón piacra dobott papírnehezék.Ami meg a többit illeti: neked kell eldöntened, mennyit szánsz rá. Egyébként, ha nem költekezel most, hanem kiélvezed a binokli nyújtotta látványt, megtanulod az eget, aztán majd ha eltelt egy jó kis idő, akkor talán magad is tudod, merre indulj el.
Egy valami még eléggé fontos: nincs univerzális műszer, olyan, ami mindenfajta észlelésre egyformán alkalmas. -
4580693
senior tag
válasz
szacsee #4317 üzenetére
Ha rám hallgatsz, megfogadsz egy tanácsot: ne olyan távcsőben gondolkodj, ami biztosan kiszolgál 1-2 évig, hanem olyanban, ami sokkal tovább, mondjuk élettartamig. Az 1-2 évre való távcső csak a forgalmazó zsebét tömi, illetve leginkább szemét lesz belőle.
Nos, egy jó 10x50-es binokulár ismerkedni az égboltal teljesen jó. Csak arra figyelj, hogy minőségi legyen, mert az ilyen Scopium és társai felejtősek. Ezek minőségileg az alját képviselik a palettának. Nikontól felfelé csak!
Én apo párti vagyok lassan 20 éve, köszönhetően a perfekt optikájú 100/800-as TMB-nek. Viszont neked meleg szívvel ajánlok 150/750-es newtont a hozzá való álvánnyal. Ezzel már nagyon sok mindent elérsz és voszonylag megfizethető is.
-
4580693
senior tag
válasz
Oppenheimer #4244 üzenetére
-
4580693
senior tag
válasz
Oppenheimer #4242 üzenetére
Szerintem még nem néztél jó apoba.
-
4580693
senior tag
válasz
5150head #4210 üzenetére
Tycho majdnem másfél évig meg tudta szabad szemmel figyelni a szupernóváját, fél évig a nappali égen is.
Hogy mit látott a kolléga, azt mi nem tudjuk, mert nem láttuk. Sokszor van olyan, hogy lát valamit az ember, aztán utólag már olyanra is emlékszik, ami nem volt ott, vagy nem történt meg. Van ennek a jelenségnek rendes pszichológiai neve is.A második felvetésed a meteorral kapcsolatban még lehet is, amikor egy pontmeteort vesz észre, ami több darabra esik szét, elképzelhető.
-
4580693
senior tag
válasz
Cray Tyler #4159 üzenetére
Mi is szoktunk a párommal jótékonykodni. A nyolcban van egy hajléktalan iskola, ahová rendszeresen viszünk adományokat. A két nagy távcsőforgalmazó meg szerintem nem fog ilyet csinálni. Szerintem...
-
4580693
senior tag
válasz
Cray Tyler #4155 üzenetére
Ne is mond, egy nagy apo az álmom nekem is, egy 150/1200 TMB apo nekem bőven elég lenne. A vicc, hogy most lenne is rá valóm, de autót kell vegyek, mert a mostani a halálán van.
A szűrőhöz vissza: a 120-as lencséshez én is inkább OIII szűrőt vennék. Amúgy, ahogy fentebb írták, 150mm-től ajánlják az OIII-at, alatta meg UHC és CLS. CLS szűrővel nekem nem volt dolgom, de ahogy olvasom, a sorrend valahol cls->uhc->oiii. HBéta szűrő meg elég speciális kütyü, Lófej-köd és társaihoz, de ahhoz már szerintem nem lenne elég a 100mm, mert eléggé sötétíti a hátteret és levágja a csillagokat.
Nekem volt több távcsövem is, amit elajándékoztam, mert olyannak tudtam odaadni, akinek nem volt lehetősége távcsőhöz jutni (Vixen 80/910, SW 200/1000 newton). Ha megvan, mit szeretnétek és hová adni, szóljatok, mert lehet, beszállok én is. Körbenézek és biztosan találok olyan cuccot, amit azívesen oda tudnék adni.
-
4580693
senior tag
Értem.
Holdra neutrál szűrőket használnak. Az átmérőtől függ, hogy milyen nd értékűt. Én egy nd6-os szűrőt használok, ami szépen leveszi a Hold fényét.Napnál kicsit összetettebb a dolog az erős fény miatt. Vannak, akik fóliát használnak, vannak akik herschel-prizmát. De nem árt, ha van az okulár végébe csavarva egy polarizációs szűrő.
Mélyégnél is elég sok variációs lehetőség van. Nekem van OIII és UHC is. Az OIII jobban leveszi a csillagok fényét, míg az UHC többet enged át. Viszont az OIII szerintem szebben mutatja meg az olyan ködöket, mint a Fátyol, a Dumbell stb.
-
4580693
senior tag
Szűrőkkel kapcaolatban? Melyik fajtájukra gondoltál? Hold-, nap-, bolygóazűrők vagy mélyégszűrők?
Ha mélyég, akkor OIII szűrőt ajánlanám Astronomik vagy Lumicon márkában.
Van UHC szűrőm, az sem rossz, de az OIII egy fokkal jobb.A bolygószűrőkből meg nagyon sok fajta van. Ebben van az mcse.hu-n egy remwk összefoglaló.
-
4580693
senior tag
válasz
popey37 #4126 üzenetére
Én nem erről beszéltem. Amit írsz, az nyilvánvaló. Én arról írtam, hogy ha minden paraméterük megegyezik, akkor semmi értelme 2"-es okulárt választani addig, ameddig az okulár fókusza nem haladja meg a 3x milimétert, mert akkor az 1,25"-es okulárok nyaka beleszól a valódi látómezőbe.
A fényképen teljesen eltérő felépítésű okulárok vannak. Azokat nem is lehet összehasonlítani egymással, csak úgy, mint az almát a körtével.
-
4580693
senior tag
válasz
popey37 #4124 üzenetére
Ez az!
Ha mimdkét okulár ugyanolyan felépítésű, ugyanolyan fókusztávolságú, ugyanakkora látómezővel bír, akkor nem indokolt a 2""-es okulár felára, feltéve, ha 32mm alatt vannak. Fölötte már a 2"-es okulárnál az előny az okulártest miatt, ugyanis 1,25"-nél útban van. :) -
4580693
senior tag
válasz
Cray Tyler #4121 üzenetére
F6-os műszerben szép nagy látómezőt ad. Az 1,25"-es okli is ugyanakkora nagyítást és látómezőt ad?
-
4580693
senior tag
Igen. Az első kérdésem az lett volna, mi az érdeklődési köröd. Azt hiszem, ezt kipipálhatjuk, mert nem vagy teljesen kezdő.
Valójában nem szükséges 2"-es okulár, csak abban az esetben, ha extrém nagylátószögű megfigyeléseket akarsz vézeni. Gyakorlatilag a 2"-es oklik előnyei olyan 32mm felett kezdődnek, alatta az 1,25"-ös oklik semmiféle hiányt nem szenvednek.
Popey37-nek igaza van, hogy ha bolygók megfigyelése a preferált, ott elég, ha a látómező közepén éles a kép. Igazából nagy nagyításra még a kompakt mélyegeknél, szoros kettősöknél, Hold és Nap megfigyeléseknél, illetve bolygóknál van szükség.
Én mostanában a kőlemény kontrasztot keresem, ezt pedig az ortho okliknál, illetve a Brandon szériánál találtam meg. Pengeéles, nagyon szép kép, elég rossz pupillatávolság. Valamit-valamiért.
Ha a kényelmes pupillatávolság a lényeges, akkor plössl, illetve ennek különböző módosított változatai, amik beépített barlow-tagot is tartalmaznak ajánlhatók.
2" méretben én kerülném a Kellner-típusokat (Apex és társai), inkább az Erfléket ajánlanám. Előbbiek 3 tagú optikák, amik talán közepes optikai minőséget tudnak. Az erflék nagyobb és jobban optimalizált látómezőt tudnak. Ők már 5-6 optikai elemet tartalmaznak.
-
4580693
senior tag
válasz
popey37 #4104 üzenetére
Persze, jó a goto, én is használom, de szerintem nem azzal kellene kezdeni, hanem egy jó csillagtérképpel. Gotoval nem lesz olyan égismereted, mint térkézeni és azon megkeresni, beazonosítani a látnivalókat.
Ráadásul azzal a csillagképeket is meg lehet tanulni, nem pedig csak annyit, hogy beirogatni, hogy goto m42 aztán várni a cssodát. A tanulási folyamat meg egyáltalán nem hosszú folyamat. Több tucat mélyeget fejből állítok be, a gotoval meg azokat, amiket nem keresek fel gyakran, vagy eléggé halványak. -
4580693
senior tag
válasz
Oppenheimer #4077 üzenetére
ZSiO: Zsámba István.
Az ország egyik, ha nem a legjobb tükörcsiszolója. Ami rendkívül szimpatikussá teszi, az a tény, hogy nem azért készít tükröt, mert pénzt akar keresni, hanem mert késztetést érez rá. Így ritkán csiszol, de az rendkívüli minőségű.
-
4580693
senior tag
Na, lassan készen lesz az új távcsövem: egy 250-es ZsIO.
-
4580693
senior tag
Volt nekem 7mm Nagler-em, csak én balfasz, eladtam. Na, az az okli f4.5-re van optimalizálva, így az f8-as apomban nagyon szépen muzsikált. Egy látómezőben az Iker-halmaz fantasztikus látványt nyújtott, a nagyításom 114x volt és a 82 fokos látómező sem volt kényelmetlen. Gyakorlatilag meg kellett kapaszkodnom a látómező pereménél, nehogy beleessek. 😁
Ha jól van optimalizálva az APM okulárja, akkor az f4.7-ben sem lesz zavaró a látómező görbület. Szerintem mindenféleképpen élmény lehet az a 100 fok.
És végül egy személyes megjegyzés ide a végére: mivel manapság már szinte mindenki asztrofotós akar lenni, üdítő olvasni Attila sorait a vizuális észlelésekről.
Amúgy érthető ez az asztrofotós hype. A haverok/csajok előtt nehezebb is felvágni egy viziálisan leészlet kvintett-halmazzal. -
4580693
senior tag
válasz
Oppenheimer #4059 üzenetére
Biztosan nem leszek.
Szolgálat nem engedi.
-
4580693
senior tag
Ja, a Pali 0,99-es lencséi...
Mindjárt megkérdem a Keresztyt.
Persze nem elvitatni akarom a tehetségét, mert vannak jó távcsövei is, de az az öndicséret, amivel évek óta nyomul, rettenetes szagú.
Amúgy pont egy ugyanilyen ED-be skubiztam októberben a balatonfűzfői csillagdában. Amíg a 40-es sc pocsék két mutatott a seeing miatt, addig ez az ED briliáns képalkotással büszkélkedhetett. Olyan Jupiter volt benne, hogy ihaj. Simán volt az is 98%-os.
-
4580693
senior tag
válasz
Cray Tyler #3995 üzenetére
Nekem 2003. óta ugyan az a távcsövem.
-
4580693
senior tag
válasz
Oppenheimer #3981 üzenetére
Persze, mert batytak szólni. Amikor meg rákérdeztem, olyan érzésem volt, hogy az gondolják, mi a f@sznak telefnálok egyáltalán?
-
4580693
senior tag
válasz
Oppenheimer #3979 üzenetére
Ez nem most volt, hanem évekkel ezelőtt, amikor még nem voltak ellátási problémák, kb. 2017-ben. Ők sem tájékoztattak az érkezés váeható idejéről.
-
4580693
senior tag
válasz
Oppenheimer #3977 üzenetére
Ugyan ez van a másik boltnál is. Pl tv everbright zenittükrömre több, mint két hónapot kellett várnom.
-
4580693
senior tag
-
4580693
senior tag
válasz
popey37 #3965 üzenetére
Hát, gyp szavának hitele nagyot esett a szememben a múltkor, amikor az agyonhájpolt távcsöve még a diffrakcióhatároltságot sem érte el. Ez is a csillagváros fórumán olvasható talán, ha le nem töröltették (Kereszty Zsolt távcsövével bénázott sokat.) Elméletben lehet, hogy igaza van, de az, amikor minden más szar, de az övé a világ legjobb távcsöve, hát....
-
4580693
senior tag
A kartárs nézegesse az apróhirdetéseket a makszutov.hu-n meg a tavcso.hu-n, mert az új távcső áráért gyakorlatilag egy kategóriával komolyabb felszerelést tud venni. Ráadásul a használt távcső az nem használt autó.
-
4580693
senior tag
Az okulár a távcsöved fele. Vagyis, a hozzá kapott okulárokat felejtsd el nyugodtan. Ajánlom az ortho és plössl rendszereket. Ezekből is inkább a japán gyártmányokat, mert a kínai termékeknél óriási a minőségi szórás.
A fotózáshoz: telefon kamerája nem asztrofotózásra való, már csak a szenzorméret miatt.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- Bomba ár! Dell Latitude 5495 - Ryzen 5 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Radeon I Cam I W10 I Gari
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Apple iPhone 14Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1 év garancia
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Felsőkategóriás merev csöves Gamer PC-Számítógép! I9 11900K / RTX 3090 24GB / 64GB DDR4 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest