- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Yettel topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
t72killer
titán
La Palmára sajna a c5 a max átmérő, amit most le tudok vinni (nyomorék ryanair, 20centi magas lehet a "prémium" carry-on), de gondolkodom rajta, hogy márciusban leszökök pár napra Fuerteventurára egy kicsit nagyobbacska csővel. Sajna nagyon ritka jószág a vörös bolygó, idefönt meg totál felhő a műsor folyamatosan
. Mondjuk jan-márciusban Kanárikon is kell egy pulcsi
-
t72killer
titán
Eközött meg egy faék régi harcos HEQ5 között rágódom, tegnap szállítással 650 fontos ajánlatot kaptam egy szíjas példányra. Nehéz döntés, pöccre uannyiba kerülnek: az ifjonc nyurgaláb kevesebb mint fele súly - kézipoggyászba is mehetne, de kevesebbet is bír és gondolom az első szellő megrezgeti.
Max hasznos teher kb 8 kiló lenne rajtuk, szóval papíron nyurgaláb is elbírja, csak 0 feedback van még a neten.
-
t72killer
titán
Én mindenesetre ámulok és bámulok az itteni (atrobuysell, ebay, stargazerslounge) árak után, hogy az óhazában milyen vastagon fog a ceruza. Ráadásul az elmúlt 2évben ugrott ez is meg.
Pl itt egy vagány lencse, honi tervezés-gyártás: 2018ban még "csak" 1MFt, azaz kb 2200font volt. Most pont van fenn ugyanilyen: 3misi, azaz 6ezer font.
Ráadásul egy rakás kompromisszum: 2"-os Crayford szerencsétlenség kihuzat, mélyégfotózásra teljesen alkalmatlan f/setét fényerő, bolygózáshoz nagyon soványka átmérő...
De nyomorult 7-8 centis akromátokat is olyan árban látok, amennyiért némi szerencsével itt ki lehet fogni egy-egy régebbi (fpl51 kategóriás) ED csövet. -
f.lorand
senior tag
Teljesen mindegy, az app berajzolja neked óra percre. Mindegy hol vannak a számok, ha az óra arányosan áll. Lehet épp fejjel lefelé is, csak a tengely legyen jó. És akkor számoktól függetlenül a rovátkák szerint odarakod, ahova kell. Igen, egyébként a RA forgatásával tudod. De egyszerűbb, ha még fényben beállítod a tárcsával és akkor nem kell túlforgatnod.
-
f.lorand
senior tag
Szia! Igazából az csak egy viszonyszám, a lényeg, hogy az óra tengelye párhuzamos legyen a föld felé mutató képzeletbeli tengellyel. A számok tökmindegy, ha látod hol van a negyedek mentén. És akkor az appban látható helyre kell állítani a Polarist (gondolom nem a régi pólustávcsövet kaptad, hanem az újat, amit az appal lehet nagyon pontosan állítani).
-
t72killer
titán
Leginkább az, hogy nem fordul el a látómező, illetve ha kimászna bármi, akkor csak egy tengelyen kell mozgatni. Egy modern AZ vizuálra+bolygózásra tényleg kiszolgálja az embert, régen ugye amikor még kézzel tekertük a mechanikát 500x-os nagyításnál a nagynehezen megtalált Neptunusz után, akkor EQ-nál elég volt csak egy tekerentyűt tekergetni a sötétben - illetve ez a tengely kapott idővel óragépet:
-
t72killer
titán
Azt értem, de nem kopik jobban a tengely, ha nincs kiegyensúlyozva
(nem értek a profi alt-az mechákhoz
)
Van egy kis pentax alt-az mechanikám (full manuál egyszerű cucc), jóval stabilabb a kisebbik lencse alatt, ha kap egy ellensúlyt. Nélküle még épp nem borul fel, de egy rossz irányból jövő széllökés és jön értem a mentő
-
fererencz89
őstag
Tisztában vagyok vele, milyen egy technikai hobbi. Nem az első lesz már ez nekem. A legfontosabb tanulság a józan észnél maradás (megelégedés) volt eddig. Aztán, majd meglásssuk.
#6192t72killer
Az átmérő RENGETEGET számít...
Erre már hallottam valami jó angilali kifejezést, talán appetite for apperture? Elég leíró és egyben vészjósló.
Így is, 100mm alól indultam, látatlanban nem emelném tovább. -
t72killer
titán
. A cső még hagyján, a lábak neccesebbek. Ha van jó száraz pince, akkor lakhat ott, egy kisebb zsák szilikagéllel egybecsomagolva.
Gratula a választáshoz, nem hinném, hogy egyhamar cserélni akarod
. Család+kocsi+távcső utakhoz már lehet kelleni fog egy husibb kombi.
Ne ábrándulj ki, ha első nekifutásra nem mutatja a Ganümédész-lakók piramisait, ekkora átmérőnél sokkal kritikusabb a seeing (kiegészítve a cső hűlésével, amit reflectix-be csomagolással szoktak felturbózni)
-
t72killer
titán
Egészen biztosan jobb a nagyobb! Viszont a c11 alá az eq6 már soványka, bár bolygózásra-vizuálra még elmegy, ha az egészen rövid nyomatékkarral dolgozol (=extra ellensúlyok egészen feltolva a rúd tövéig). Mélyegezni nem ezzel fogsz elkezdeni - kivéve, ha egy készre szerelt hyperstar készletet kifogsz használtan
A c11 még épp szállítható kategória, de már elég nagy ahhoz, hogy random ngcXXX galaxisokat nézegess vele, vagy kiadós keresgélés után vizuál beköszönj a Plútónak.
-
t72killer
titán
Terveztem egy nagyobbat (CGX-L), de úgy elriasztottak a cloudynights fórumos visszajelzések, hogy én garantáltan nem veszek celestron eq mechanikát az életben. Konkrétan a nagytesóról úgy értelmeztem az infókat, hogy javíthatatlanra képes kopni = x év és 0-ra/ajtótámaszként-vizuál only mechaként leírható a drágaszág.
Amivel sok tapasztalat van és megfizethető, jól tuningolható, az a felvállaltan kínai Skywatcher EQ6-család. Ezekkel van munka (szétszed, recept alapján megbütyköl-átzsíroz, stb), de aztán megbízható munkagépek. Használtban ki tudsz fogni olyat, amit már tuningoltak és max némi tisztítás után mehet mélyégfotózni
. Az MS-bütykölések után neked ez 2 youtube-videó után a kisujjadból kiugrik.
Drágább, de kb kulcsrakész cuccokat árul az ioptron.
Ha jól rakom össze a képet, egy c9.25-el futnál neki, azt még épp elkezelgeti egy HEQ6 vagy AZ-EQ6, jóféle (Starizona) reduktorral még galaxisfotózáshoz is, bár ez eléggé mélyvíz, távcsőnek, vezérlésnek és embernek
-
t72killer
titán
Van bizony, úgy 7éve volt szerencsém La Palmáról egy 9centis APO-val
.
Az volt a terv, hogy gyakrabban lejárunk oda, de mivel asszony egész családja és baráti köre Mo.-on van és oda többet járunk, ezért a Kárpát-medencében kezdtem kicsit nézelődni észlelőhelyileg. Sajna neccesebb, mind Seeing, időjárás és fényszennyezettség szempontjából, mint Kanári.
A csöved ennél még sokkal többet is tud, ha az okli mögé pakolt mobilt lecseréled egy pici bolygózó kamerára
(ezügyben -> asztrofotós topik).
-
t72killer
titán
Ha van lehetőséged a beton teraszról/házak hőturbulenciájától eltávolodni, méginkább csodát fogsz látni
. Ezenkívül érdemes a cuccot észlelés előtt 1-2 órára kidobni a szabadba hűlni (természetesen letakarva vmivel harmat ellen).
Nekem 2 hete volt fiókborogatós "hol a 3x-os Barlow" éjszakám
-
popey37
addikt
okulárban ne sajnáld a pénzt kicsit jobbra, a Lacerta oklik tökéletesek és néha leakciozzák a boltok, de ha használtban találsz attol sem kell félni, nekem a 4mm-es 82 fokos okli van meg a sorozatbol. nagyon jo a leképezése . bolygozni meg a baader ortho sorozat ami nagyon jo a qturret barlowwal.
-
popey37
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone SE (2016), Apple iPhone SE2 (2020), Apple iPhone SE3 (2022)
- LG 27GR95QE - 27" OLED / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Xbox Ultimate előfizetések
- Acer TravelMate P214 i3-1115G4 12GB 512GB 14" FHD 1év garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest