- Milyen okostelefont vegyek?
- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Yettel topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vegyszer
addikt
válasz
popey37 #3026 üzenetére
Köszönöm!
Midig szeretem, ha valaki elismeri, hogy valamiben hibázott.
Tényleg jó látni, hogy a kor olyan bonyolult geometria alakzat, hogy kifog rajtunk. Ez nem szégyen.A kör definíciója: A kör azon pontok halmaza a síkon, amelyek az adott ponttól az adott távolságra vannak.
Van néhány érdekes dolog vele kapcsolatban.
Az, hogy több különböző paraméterrel jellemezni lehet, látom téged is megzavart.
Mert a sugár az a kör körképpontja és a körvonal távolsága.
Az átmérő meg ennek a duplája.
Szerintem a matematika engem igazol.
A 100mm átmérőjű kör területe nem lehet több, mint egy 100mm oldalú négyzet területe. (ami ugye 10000mm²)
Neked mégis összejött.
És büszke is vagy rá.Amivel te számoltál, az az átmérő...
Jó ezt lati, hogy a sugár, átmérő, kerület, terület, felület egyaránt messze vannak tőled.Ismered a viccet? Azt, amikor a tanárnő felháborodva a dolgozat kijavítása után ordibáln az oszállya:
-Gyerekek, ha ilyen rosszul megy a százalékszámítás, akkor év végén az osztály hetven százaléka meg fog bukni!
Hátulról meg jön a válasz:
-Tanárnő, nem is vagyunk annyian! -
vegyszer
addikt
válasz
popey37 #2978 üzenetére
Popey37
Minden b@szakodás nélkül egy kérdés?
Ugyen neked a matematika nem az erős oldalad?Egymás után írod a hülyeségeket, ha már egy szorzás a képbe jön.
Pl mert ugye hiába van 300mm-es newtonod, fizikailag 300mm a tükörátmérő de a segédtükör 100mm -es átmérője miatt az a 300mm főtükör csak 200mm-en hasznos. ráadásul az a felület hiányzik / a közepe / ami a legpontosabban megmunkált rész.De a távcső tükre, lencseje 2 dimenziós elem.
Segítek, mert a következő hozzászólásodból látszó, hogy a kör területének a képlete hirtelen nem ugrik be.
Az pedig A=r²Pi
Ami a következő átmérők esetén így alakul:
100x100xPi ≈ 7854mm²
200x200xPi ≈ 31416mm²
300x300xPi ≈ 70686mm²Most egy másik művelet következik.
A kivonás.
Nézzük meg mennyit kapunk, hogyha a legnagyobbból kivonjuk az általad említett 100mm-es átmérőhöz tartozó felületet
70686mm²—7854mm²≈62832mm²Nézzük ennek a felületnek mekkora lenne az átmérője, ha kör lenne.
Segítségül itt a képlet.
A/Pi=r²
62832\Pi≈20000
Ennek még a gyökének a duplája 282mm az átmérő. Azt azért jegyezzük meg, hogy ezt száz milliméteres központi kitartásra számoltam ki neked. Ami egy kb F3.3 asztrográf esetén érvényes. Egy f4 esetén a felület veszteség kb 1/15, egy F6 esetén 1/36.
A RC, MC, SC távcsövek is 1/9 alá be szoktak férni. Mégis szeretjük őket.
De a felbontás csak és kizárólag az átmérő függvénye.Aztán újra írod
ha felületet számolunk:
a 120-as lencse felülete 11,3cm2
a 200-as tükör 23,2cm2
NEM
ha felületet számolunk:
a 120-as lencse felülete 113,10cm²
a 200-as tükör bruttó 314,15cm².Fogalmazzunk úgy, hogy nagyságrendi hibákat vétesz egyfolytában. És nem jön ki a matek...
Talán ez is az oka annak, hogy szerinted egy 72mm apó jobb asztrofotózni, mert azefnégyes, mint egy efhatos Newton, ami ugyan 10x annyi fényt gyűjt be, de csaknem efnégyes...
Egyre inkább érzem, hogy a hiba nem az én képleteimben van...
És csak remélem, hogy te nem számolsz szakmaszerűen bért, vagy éppen költségvetést, vagy bármit.
-
vegyszer
addikt
válasz
popey37 #2961 üzenetére
Ez nem feltétlenül igaz, hogy ne lehetne vele fotózni.
Lehet, de arra is rá kell készülni.
Létezik egy derotátor nevű célszerszám. Ami a kiválasztott zobjektum égi koordinátái, és az észlelés helye függvényében pillanatról pillanatra számolja a forgatás mértékét.
Van erre is számos arduino alapú projekt.
Gyakorlatilag fél kiló 3d nyomtatott motyó, egy léptető motor, egy vezérlő. [link], [link] -
vegyszer
addikt
Ha valakit érdekel, van olcsó 500/2000 goto dobson a bazárokban.
Ki un meg egy ilyet 5-6 alkalom után?
-
vegyszer
addikt
válasz
Oppenheimer #2827 üzenetére
A bakelit lemeznek az IS lenne a lényege, hogy a 3 gyári kemény rideg teflon pogácsa és a pozdorja közé esik.
Mérete miatt ugye egyből jó. A CD lemez "nem ér ki" a teflonig. Azaz az inkább távtartó gyanánt működhetne. De egy darad CD lemez vastagsága ehhez kevés.
Ezért nem értem, hogy nálad mi mihez ér, mit támaszt ki, hogy segít. Mert ettől függetlenül lehet jó, de teljesen más logika mentén, és okokból. -
vegyszer
addikt
válasz
Oppenheimer #2820 üzenetére
Igen, ilyesmi teflonom van, de az kb 13x17cm. És hasonlóan ehhez hőálló, de ez nem szempont ugye.
Mondom bakelit lemez! Nem CD, DVD, Blueray.
El nem tudom képzelni, hogy ez neked min, és hogyan segített...Az a 12" átmérőjű fekete izé, amin a 80-as években a zenét hallgatták a népek. Bolhapiacon pár százas egy egy darab.
-
vegyszer
addikt
válasz
Oppenheimer #2814 üzenetére
A nagyítás növelése nem ad több részletet. De a szemed könnyebben látja azokat meg.
Több részletet akkor látnál, hogyha a távcső átmérőjét növelnéd. Azt ugye még nem is olyan könnyű.Több egyszerű, olcsó Dobson zsámoly hack is létezik. Pl egy bakelit lemez (nem CD, nem DVD, se nem blueray) a vízszintesen elforduló két bútorlapra közé.
Én meg öntapadós teflonozom.
De a tűcsapágyazás, vagy akár a Lazy Susan se rossz megoldás -
vegyszer
addikt
válasz
Oppenheimer #2786 üzenetére
Nekem az első tippem a https://koronavirus.gov.hu/ lenne, mert amíg nem lehet gyülekezni, addig reménytelen.
2010-ben vettem a 200/1200-at, 2013-ban voltam kénytelen megválni tőle (munkanélküliség végett). Most 130/650 Heritage van. Időm koptatni az eget viszont nics
Nekem mindkettő flexi, mert tárolni, hordozni így könnyebb nekem. -
vegyszer
addikt
válasz
Oppenheimer #2765 üzenetére
Triviális kérdés:
A lézer kollimátort kollimáltad?
Hülyén hangzik, de láttam már olyat, hogy ha nagy (5m feletti bázison) nézted, maga a lézer nyaláb járt be egy nagy kört a falon.
Nekem a kínai lézer is tesz egy 1cm körüli kört de az állító csavarjai le vannak gyantával ragasztva. -
vegyszer
addikt
válasz
tzimash #2750 üzenetére
OMRON E6B2-CWZ6C Rotary Encoder 2000P/R
Őrá esett a választásom.
Ezzel 8000 jelre osztódik egy kör.
Azaz egy enkoder lépés 0.045° (avagy 2,7'), ami a telihold átmérőjének kb a tizede.
Ha el sikerül érni, hogy a kívánt zobjektum 30x nagyítás mellett a képen van, én már bőven boldog leszek -
vegyszer
addikt
válasz
Oppenheimer #2751 üzenetére
Fogdj meg egy jótanácsot:
Sokkal jobb egy koszos tükör (lencse), mint egy karcos.Az nem zavar semmiben.
-
vegyszer
addikt
Addig addig nézegettem a DobsonDream8-et, hogy rá kellett jönnöm, hogy a titok nyitja a két nagyfelbontású enkoder. Valamint egy eszköz ami vezérli.
Namármost maga az enkóder 7000Ft/db
Kell némi felfogatás, rögzítés, esetleg egy 3d nyomtatás.
Valamint egy arduino, egy kijelző, egy Bluetooth modul, esetleg egy GPS.
És minden adott hozzá. Ugyanis az enkóder/Bluetooth/GPS vezérlés forrás kódját több alternatívában is meg lehet lelni.Az este megindult a vezér hangya. Ezt még kellene építeni, hogy könnyebben leljem meg az égen a dolgokat.
Hogy a ritkán megadatott az észlelési idő ne a keresgéléssel menjen el.Régóta el szerettem volna merülni a hobbi programozásban, így adott is az első projekt.
-
vegyszer
addikt
válasz
popey37 #2740 üzenetére
Én max hármat mondtam volna elsőre. Az egyik készítőjevel (Schné Attila ha jól emlékszem a nevére) több Tarjánban tartott MTT alkalmával is volt módom egy egy jót beszélgetni. De mintha ő kettőt is készített volna.
Meteor cikk is volt róla. Sok esetben a brutális tubus tette nehézkessé a használatát emlékeim szerint. De az optika bizonyított minden esetben. -
vegyszer
addikt
válasz
Oppenheimer #2722 üzenetére
Nekem a yolo főleg ha már csillagászat, akkor az a yolo távcső. Kitakarásmentes (ferde tükrös) felépítményű műszer.
-
vegyszer
addikt
válasz
Oppenheimer #2716 üzenetére
Mármint a 150/1200 helyett 200/1200 lett?
Vagy mellé vetted? Nem vágom mit jelent a kifejezésed: Beyolóztam -
vegyszer
addikt
Ti már találkoztatok ezzel a projekttel?
OpenAstroTracker
Ez egy nyílt forrású 3D nyomtatható DSLR asztrofotó mechanika.Érdekes projekt. Nekem tetszik. Egyre jobban érdekel a 3D nyomtatás és a csillagászat metszete. Valóban rengeteg lehetőség rejlik benne.
-
vegyszer
addikt
válasz
popey37 #2674 üzenetére
Azért jegyezzük meg a jegyzőkönyv kedvéért, hogy egy akromátot, vagy épp apokromátot is lehet jusztírozni. De jellemzően nincsen rá szükség. De ha kofferben megy át egy transzatlanti úton (dobják/ütik/vágják) igenis szükség lehet rá.
Még meteor cikk is volt anno, hogy tán nullkilóméteres asszem apo jött látványosan ferde harmatsapkával, és bizony be kellett a durva állítást is lőni. Hát még a finomat.
Normális körülmények között erre persze nincsen szükség.És azt is érdemes megegyezni, hogy sok Newton elég jó jusztírtartó. Azaz egy BP - Tata úton minimálisan mászik el. Kell rajta hangolni, de nem nulláról.
-
vegyszer
addikt
válasz
Oppenheimer #2672 üzenetére
Kínából van olyan is az alin. Kérdés, hogy milyen. Nekem is onnan jött. Egynek jó. Azt a 24$-árt nem sajnálom érte. De a folyamat neve kollimáció.
Még a végén én leszek a diszlexiás nyelvnáci!
A Dobson zsámoly, hogyha marad, tuningolható akár öntapadós teflonnal is. Isten áldja a 13 évvel ezelőtti melóhelyem, hogy még mindig van onnan kimentett kb 12x16cm-es öntapadós teflonom (ami hőálló, de ez most lényegtelen etéren). A két vízszintes pogácsa közé aranyat ért a 200/1200 flex Dobsonomnál. Olyan lett után a mozgása, mintha taknyon csúszna, de tartotta magát, nem kókadt meg.@Cray Tyler #2669
Én a dulpa karton dobozában tartom az oklikat, a Dobsontubus mellett. Meg a lézert, és a polar szűrőt, és barátait, meg amit szívből gyűrölök, a red dot keresőt, amit két csavar fog, de nem lehet a tubuson hagyni, mert a doboz síkon fül lóg ki. És ha nincs egy csillagfejű csavarhúzó, akkor nem tudom feltenni.
Így jártam a hétvégén is. És célozni nem könnyű kereső nélkül térd magasságból. A zöld mutogatóslézer meg még mindig nincs a tubushoz heggesztve. Valószínűleg az is 3d nyomtatás lesz... -
vegyszer
addikt
válasz
Oppenheimer #2660 üzenetére
-
vegyszer
addikt
válasz
Oppenheimer #2666 üzenetére
Ide a rozsdás bökőt, hogy a zsámoly mérete minimálisan tér el. Vagy esetleg egyforma. Nem valószínű, hogy minden mérethez külön gyártanak. Max a kereszt elemet, meg a furatok vannak 2,5cm-rel odébb
-
vegyszer
addikt
válasz
Oppenheimer #2652 üzenetére
Ha magával ragad az ég, úgyis sok mindent lehet ehhez szerezni. Okulárokat, napszűrő, de akár löködős goto is tarsítható hozzá.
Koptatsd vele sokat az eget!Azért ez majdnem kötelező minden első távcső mellé:
Csillagatlasz Kistávcsövekhez (Vizi Péter) -
vegyszer
addikt
válasz
Oppenheimer #2648 üzenetére
Lehetséges mindent tanulni. A kézi vezetést is. Persze 250x felett már nyűgös a dolog elsőre. De tanulható. EQ mechanikán se lesz könnyebb egy pontatlan pólusraállás után nagy nagyításnál a követése egyetlen zobjektumnak se.
-
vegyszer
addikt
válasz
Oppenheimer #2642 üzenetére
Lehet ám seggen ülve is észlelni.
De igen. Egy asztal azért jól jöhet egy kisebb Dobson alá. Nekem a makszutov.hu bazárjában lett egy 130/650 Flex Dobson. Szeretem. Okulárok nélkül 38 volt tavaly nyáron. Annyit bőven megért. Ha lett volna, lehet, hogy mai eszemmel inkább a 150/750-es flexit választottam volna. De az ugye nemigen van használtan a piacon. Most meg 78-ról vagy 108 lett újonnan. Az meg már sokk.130/650 Newton távcső volt a minap a fb egyik csoportjában is. EQ mechanikán. Tán 85-ért.
-
vegyszer
addikt
Szörfözés közben akadtam rá:
DobsonDream8
Ezzel löködős goto-t lehet egy dobsonhoz kreálni.
A trükk, hogy a központi egységet külön is árulják, és a két encoder külön olcsóbb, mint szettben az egész... -
vegyszer
addikt
válasz
Apollyon #2621 üzenetére
Lehetett sokminden is.
A legegyszerűbb, hogy egy műhód épp akkor villant be. Elég sok jár az égen. Bár jellemzően hosszabb ideig láthatóak, fényük tág határok között alakulhat. Lehet statikus, pulzáló, stb.
Lehetett egy hullócsillag is, ami ha a nézőpontoddal kis szöget zár be (pont feléd jön) elég érdekes lehetne, bár valószínűleg kicsi rá az esély, és csak a legfényesebbeket lathatnád.
Akár egy repülő turbinája is érdekes lehet, hogyha pont abból a szögből látod.
De szerintem nem egy csillag pillanatnyi fellángolását láthattad. Mert az jellemzően tovább tart. -
vegyszer
addikt
-
vegyszer
addikt
Focus On Stars szűrő
Bár kicsit sokallom az árát, hátha van, akit érdekel. -
vegyszer
addikt
válasz
kuyarashi #2578 üzenetére
Én így nőttem fel. Apukámtól örököltem a csillagok szeretetét. Ő meg az anyukájától. Bár másképp szeretjük az eget.
Érdekes volt, mikor nagymamám egyszer mondott olyat, hogy Magyarkanizsán volt valamikor úgy napfogyatkozás, hogy ezt senki se tudta, és világvége riadalomként élte meg a dolgot. Elsőre hihetetlennek tűnt. De minden bizonnyal 1961. február 15-én nálunk csak 97%-os fogyatkozás lehetett az. Meglepő volt számomra, hogy tényleg volt ilyen, és az, hogy ezt akkor nem írták meg az újságok, mondta be rádió/tévé. -
vegyszer
addikt
válasz
kuyarashi #2569 üzenetére
Illetve az a fény, ami nem oda kerül, ahova szeretnék (a szemünkbe/érzékelőre) az mint zaj jelenik meg, ami ronthatja a látott élményt.
Pl ha a telihold közelében keresel egy kisbolygót, lehet olyan állapotba hozni a rendszert, hogy a hold nem élesen leképzett képe a tubus belső falára vetüljön. És ha ott tud szóródni, az nagyon nem jó.
Ezért lehet egy rakás minőségi/home tuningolt tubus belsejében velúr, meg késélblende, ami a szűkülő fenytölcsér haszontalan részeit veszi ki a képalkotásból a jobb kontraszt érdekében -
vegyszer
addikt
A Hale-Boppkor üstökös érkezése kapcsán sokan (más lehetőség nem lévén) a Zenit/Praktika gépeket vették elő üstököst fotózni.
Számos 135/200/300 milis fókuszú optika képe mind a mai napig elérhető a neten. És sokan mondjuk M42 EOS adapter segedelmével mind a mai napig nagy megelégedéssel használnják ezeket a mára 40-50 éves üveg obikat. Pl Zeiss zebra sorozatból.Ekkor még nem volt kommersz autoguiding platform. 400 ASA-s filmet használtak, hisz ez is ritkán fordult meg a boltban, és előhívni is alig tudták, főleg nem automatikusan. Akár 2 percig is exponálva a pajtaajtó segedelmével szép eredmény születtek.
Ha nem voltál az oviban LEGOból felmentve, szerintem neked is menni fog egy ilyet kreálni. Olcsó, de kezdetnek akár jó is lehet
De létezik ebből már Arduino/málna PC hajtotta verzió is.
Az a kérdés, hogy mi a cél, amit még akarsz örökíteni.
Asztrotájkép (mondjuk 7-70mm objektív fókusszal)?
Asztofotó (mondjuk 700-2100 mm fókusszal)
Bolygó/Hold/Nap részletek?Mert teljesen más kellhet, bármelyik irányban is mész.
-
vegyszer
addikt
válasz
kuyarashi #2561 üzenetére
Igen, próbáltam akkor elmagyarázni, hogy a fényerős távcső, és a fenyerőtlen azonos átmérő mellett (pl 200/800 vs 200/1200) ugyanannyi fény gyűjt össze, hiszen az csak az átmérő függvénye (ha a központi kitartást elhanyagoljuk).
És próbáltam szemléltetni, hogy azonos átmérő és azonos nagyítás esetén a látott kép maximum az okulárok miatt mutathatnak fényességbelli különbséget.
Mégis megkaptam, hogy ezt én nem érthetem. -
vegyszer
addikt
válasz
kuyarashi #2554 üzenetére
Azt, hogy egy adott égi objektum mekkora területre képződik le a szenzoron egy egyszerű képlettel lehet kiszámolni.
Pi/180*fókusz (mm) = egy foknyi égterület hossza az érzékelőn (mm-ben)
Ha 24x36mm (Full Frame) géped van, ha 4/3, ha APS-C, a 60mm-es obi ugyanakkora méretű képet rejzol ugyanarról.
De persze az eltérő méretű érzékelőre nem ugyannyi fér rá.
Minél hosszabb a fókusz, annál nagyobb a vetített kép mérete. Dupla hosszú fókusz négyszeres felületű képet eredményez, negyedakkora felületi fényesség mellett. Hisz az objektív átmérője ugyanakkora maradt. -
vegyszer
addikt
Szervusz!
Esetleg tégy egy gondolatkísérletet a SkyWatcher Star Adventurer mechanika, vagy SkyWatcher Star Adventurer Mini mechanika fejjel.
Ha tejút fotó a cél, tökéletes relatíve olcsó megoldás is lehet.
Vannak testvérei. Egyesek kisebb apókkal, jobb teleobjektívekkel vezetetlenül is használták elég jó eredménnyel.Nem kell vezetni, kényelmes kis cucc. Néha bazárban is látni
-
vegyszer
addikt
Akkor legyen szakmaibb kérdés:
Ki látta a világgégét (az ominózus együttállást), és aki lemaradt, mikor lesz legközelebb? Itt csupa felhő volt az ég, pedig napközben igen biztató volt.Én már 8 éve is lemaradtam a Maja világvégéről, ahogy az Y2K-t is túl sikerült élni. Most melyik lenne a következő?
Jön a Niburu, mint a hetvenes évek óta mindig, vagy van másik még előtte? -
vegyszer
addikt
válasz
tzimash #2496 üzenetére
Ujvárosy Antal anno mutatott egy nagyon egyszerű, de annál látványosabb megoldást Dobson equatoriáliálására. Lehet, hogy a Meteor olvasók, MTT látogatók emlékeznek is rá.
Volt egy törött fotó állványa. A Dobson zsámoly alsó fix részén egy rudat futtatott ki. Egy zsanérral rá a fotó állvány egy szem lába, az a távcsőhiz rögzült egy másik zsanérral.
A titok az egyes szakaszok hosszában rejlett. Mert úgy számolta ki a dolgot, hogy egy horizont feletti magasság állítás során csak ki kellett oldani a fotóállvány reteszt, célra mozgatni, és zárni. Utána a Dobson már csak egy irányba kellett löködni, az követte a zobjektumot.
Szerintem esetleg kérdezz rá, hogy mi volt a számítás alapja, mert én ezt asszem 2012-ben elsőben láttam.
De azt mondta, hogy egy egyszerű lánc, vagy drót segedelmével is lehet hasonlót elkövetni. -
vegyszer
addikt
A világ legnagyobb távcsövei ma már nem equatoriális szerelésre kerülnek.
Ha elolvasod a linket, látszik, hogy ez bolond biztos az goto.
Akár egyetlen csillaggal is meg tudja tanulni az eget. Vélhetőleg pontatlanabbul, mint 3-mal, de még tudja.Akár a látómezőt is lehet forgatni egy Dobson esetén. Így Home made módszerekkel is lehet az goto Dobsont fotózásra is használni.
Attól, hogy te nem gondolsz rá, más teszi helyetted is.
-
vegyszer
addikt
válasz
kuyarashi #2427 üzenetére
Ami azt illeti, én is áztatnám.
Először vízben, aztán napok múlva, ha nem változik (és tudom nélkülözni) más oldatokkal.
Víz, desztvíz, alkoholos keverék, ha nem féltem a bevonatot, a tisztaszesz, izopropil alkohol, sebbenzin, terpénolaj, étolaj vagy akár az aceton, nitrohígító, ecet is szóba kerülhetne, ahogy a "főzés" is.
Hideg oldatba hideg üveg, együtt melengetve, óvatosan, akár forrásig (nagy edényben, sok lében, mondjuk PUR mosogatószerrel, véletlen se acetonnal, hígítóval, vagy más éghető anyaggal a közelben). -
vegyszer
addikt
A fényes csillagk fénye azért pislog (sztincilál), mert a fény útjában lévő levegő törlésmutatója változik (hőmérséklet, nyomás, és a páratartalom függvényében változik). És maga a légtömeg sem statikus.
Mint egy üveg prizma törik a fény, és ezt látjuk a legfényesebb csillagok esetén.
Nekem a Szirius a kedvenc a témában. Csak -10 fokban sokáig nézni már fáj...
-
vegyszer
addikt
válasz
kuyarashi #2321 üzenetére
Fotóelőhíváskor azért alkalmazták régen a fekete-fehér képek kidolgozása során a vörös, illetve zöld színű megvilágítást, mert a természetes formájú ezüst-halogenid emulziók sokkal érzékenyebbek a kék és az ultraibolya sugárzásra mint a zöld és a vörös hullámhosszra.
De ha jól emlékszem, bizonyos Röntgent filmeket meg barna fényben lehezett hívni, mert az a filmanyag meg arra volt érzéketlen.
Az csak egy plusz szempontból jó, hogy zöldben látunk a legjobban. Én magam is a sárgászöld szint szerettem jobban. De 20 éve már nem nagyon laborálok.
-
vegyszer
addikt
válasz
popey37 #2309 üzenetére
Ugye a távcsöves lencseje átmérője még ő, hogyha a fókusz korrektorral fotózol?
OK, a 457/1900 távcsövet rakjuk egy komoly equatoriális mechanikára. Mi változik fénygyűjtés téren?
SEMM!Én arra akartam felhivni a figyelmeget, hogy nem én járok rossz logikai irányban.
A leírásod hogy 8x annyi fényt gyűjt össze arra vonatkozik, hogy az f2/400 objektív/lencse/távcső 8x annyi fényt gyűjt össze, mint az f8/400.
Mert a fókusz azonos, és a front üveg nagyobb.Hiszen a fénygyűjtés képessége első körben csak az objektív nyílás/távcső átmérő függvénye. (de a bevonatok is sokat számítanak, de nincs az a bevonat, ami azt mondaná, hogy a mi 10"-os távcsövünk annyi fényt gyűjt össze, mint a konkurencia 12"-os műszere)
-
vegyszer
addikt
-
vegyszer
addikt
Ez az általad mondott appot (mivel iOS-esbek látom első blikkre) eszköz híján nem ismerem.
Ellenben az általam linkelt skeye tud olyat, hogy a telót a távcsőre rakva egy egyszerű betanítás után a teló ban lévő giroszkóp adatai alapján segít megtalálni az egyes kiszemelt égi tuneményeket. Pl Messier katalógus, néhány száz NGC objektum, esetleg pro verzió esetén üstökösök (bár városból ezzel a 13 centivel legjobb esetben se látszik kettőnél több).
-
vegyszer
addikt
válasz
Cray Tyler #2295 üzenetére
Jól. Igen.
-
vegyszer
addikt
Én egy ugyanilyen 130/650 optikájú, csak összecsukható távcsővel koptatom az eget.
Szerintem Vizi Péter Csillagatlasz kistávcsövekhez könyve sok mindenben segít a kezdeti időszakában.
[link]
De számos planetárium app is jó szolgálatot tehet.
Jópár éve már, de a skeye appot anno segítettem magyarítani. Akár egy autós tartóval a telót a távcsőre rakva a szegényember GoTo-ja funkciót is be tudja tölteni.Okli téren érdemes akár kettő 10mm alatti egyedet is beszerezni. De ha van rá módod, vásárlás előtt próbál ki.
Van két bazár is [makszutov.hu] [btc.hu]
Sok holmit kapni itt jó áron. -
vegyszer
addikt
válasz
popey37 #2280 üzenetére
A következtetés hibás.
Miért fogy el a fény azon a 600mm vs 1200mm úton, hogyha ezt kétmillió fényév alatt nem tette meg?Nem minden esetben fotózol f4-el.
Pl egy jupiter nem több ekkor 3x3 pixelnél.
Bolygót akár f30 fölött lehet úgy megfogni, hogy részleteket mutasson.A hibás feltevés alapja az, hogy a mélyég lehet relatív nagy méretű, de alacsony felületi fényességű.
Mint pl az M31. Látszólagos mérete 160'x40', azaz a telihold átmérőjénél mintegy ötször hosszabbnak látszik. Csak épp a magja látszik szabad szemmel.Az által, hogy a reduktor csökkenti a fenyutat csökken az érzékelőn leképzett objektum mérete is.
Mivel az adott onbjekum leképzett átmérője az eredeti 85%-ára csökkent, a felülete 0,85x0,80,72=0,7225 részére csökken.Mivel ugyanannyi foton kevesebb, mint ⅔-a felületre érkezik, az egységnyi felületre érkező fotonok száma közel másfélszeresére nő.
Ezért látod azt, hogy korrektorral 3 perc alatt fényesebb mondjuk az Orion kód, mint korrektor nélkül 5 perc alatt.Az még megnint egy más kérdés, hogy a korrektor miért rovidít fókuszt. Akár növelhetne is. Hiszen a korrektor egyetlen feladata az, hogy a kép sík ne legyen görbült (éles legyen a kép sarka is). Az csak egy következmény, hogy ezt fókusz rövidítéssel oldják meg technikailag.
-
vegyszer
addikt
válasz
popey37 #2272 üzenetére
2.
100/600 lencsés F6
100/1200 lencsés vagy newton F12
itt hiába ugyanakkora a lencse vagy tükör átmérője a kétszeres fokusz miatt sokkal kevesebb fényt tud adott idő alatt összegyüjteni.Ez az állítás hibás
Mivel gyűjt össze a 100mm átmérőjű lencse több fényt, mint a 100mm átmérőjű?Schmidt-cassegrain: ugyanaz mint az MC, azzal a különbséggel, hogy itt a meniszkusz lencse sík.
Nem sík az, csak majdnem. Valójában egy negyedfokú egyenlettel írható le. A makszutov meg igen erősen görbült korrektor alkalmaz. Ami gömbi felület, ahogy a főtükör is! A SC tükörfelülete parabola.
-
vegyszer
addikt
válasz
kuyarashi #2259 üzenetére
A fényerő fogalma, és neve valójában fordított.
Eredetileg arra gondoltak, hogy egy mondjuk 200/1200 mennyivel több fényt gyűjt össze, és mennyivel fényesebb benne mondjuk egy Orion kód, mint a szemüveg lencséből eszkábált 70/1200-ban azonos nagyítás mellett.
De valójában csak azért van ez, mert a két (azonos hosszú) távcső fénygyűjtő képessége eltérő.
A számok tükrében 200²/70²≈8,16x több fényt gyűjt össze a nagyobb, ami szűk 2,5 magnitudo különbség. Egymás mellé állítva a kettőt minden bizonnyal óriási a különbség. -
vegyszer
addikt
Egy gondolat a fényerőhöz.
Sok kezdő azt hiszi tévesen, hogy a fényerős távcsőben ugyanaz a zobjektum fényesebb.
De ha pl egy 200/800 egy 200/1200 és egy 200/2000 optikát hasonlítasz össze azonos nagyítás mellett, akkor a látott égterület ugyanolyan fényes. A különbség abban rejlik, hogy azonos nagyításhoz jócskán eltérő fókuszú okli kell. Ami igen eltérő paraméterekkel rendelkezhet. Pl egy 100x nagyításhoz rendre 8, 12, illetve 20mm-es okli kell.
A kis nagyítás a bolygász f10 mellett lehet nehéz megfogni, a nagy nagyítást meg az f4 mellett.
Ez nem azt jelenti, hogy nem lehetne, de már 40mm felett eléggé szűkül az okli kínálat, ahogy 4-5mm alatt is. És nem biztos, hogy mindenki szereti az orto típusú észlelési élményt. -
vegyszer
addikt
válasz
popey37 #2233 üzenetére
Amikor én az Explor Scientific oklikat tettem a kosárba, itthon akkor még senki se ismerte őket.
Meg merem kockázatni, hogy nekem a 3 darab hamarabb volt meg, mint a két nagy pesti bolt felette volna a kínálatukba.
Azóta is bánom, hogy két éve megváltam tőlük.
Érzésre az látszik ezen a gyártón, hogy ő is tud görbületet mérni lencsén, meg üveganyagban torésmutatót mérni. Vélhetőleg maga az oklik felépítése nincs szabadalommal védve a nagler/ES esetén. Innentől meg csak a bevonatokban, és a kidolgozásra fordított figyelembe lehet különbség. Meg minimális különbséget amiatt alkalmazni kell, hogy ez nincs nitrogén/argonnal töltve.
Vagyis csak 78% nitrogén van benne, mint minden más egyszerű okliban.
-
vegyszer
addikt
Sziasztok!
Valaki ismeri ezeket a Maxvision okulárokat?
Az tiszta sor, hogy az Explor Scientific oklikat klónozza kívülről, ami meg a naglereket. Na de mégis ez milyen lehet? -
vegyszer
addikt
válasz
popey37 #2141 üzenetére
Vagy neked van premium fogasléces kihuzatod, vagy én láttam csak űbergagyit, de az biztos, hogy normálisat én abból a típusból én nem láttam.
Eleve egy-kettő volt csak fém. A többi műanyag, nyeglett, nyikott. Optika tengelyt úgy ismerte, mint a részeg kőműves a Pitagorasz tétet.Ellenben nem jusztírozható CF kihuzatot se láttam...
Minőségben úgy álltak egymáshoz, mint a teológus a geológushoz. Ég és föld a különbség közöttük.
-
vegyszer
addikt
-
vegyszer
addikt
-
vegyszer
addikt
válasz
popey37 #2033 üzenetére
Nekem SkyWatcher Heritage 130/650 Flex Dobson van.
Ezen a képen ugyan nem jól látszik de ezen jobban fog
Bár ez 150/750, de a lényeg változatlan.Egyforma helikális fókuszírozója mindkettőnek.
Ez azt jelenti, hogy a felső tubusgyűrű eleve egy műanyag elem. És ennek egy belső menete van. Az okulár tartó rész forog körbe. KB egy 360°-os fordulat 3-4mm távolodást okoz az okulárnál. Azaz ez is elég finom állítást tesz lehetővé, akár egy microfókuszos CF kihuzat.
A külsőmenetre tekertem (teljesen kihajtva) vízszerelésben használt teflon szalagot. 12mm széles, 0,1mm vastag. Ebből kb 3-4 teljes átfedő réteget vittem fel, majd betekerve a két menet közé idomult. És így végre nem lötyög a kihuzat.
Kb így érthető?
Vagy képet is lőjek róla?Más is szokta volt sufnituningolni a műszerét?
Nekem most jött egy (eredetileg pisztolyra való) célzó lézer, ebből szeretnék egy, a tubussal párhuzamosítható mutatót eszkábálni a csőre.Ugye ennek műanyag a sztarpointer foglalata van. Erre nem szívesen figatnám fel a fém karmokat (főleg, hogy a sztarpointer foglalata kb 14mm, a másik 20-21mm.
Meg a hangya, és alkotok. Lehet, hogy 3D nyomtatás lesz a vége... -
vegyszer
addikt
Sziasztok!
Tegnap este dühömben ezt a Dobsont is meghekkeltem.
De sajnos még csak félig meddig.
A 130/650 Flex Dobsonom van.
Ez ugye egy egykarú rendszer, amivel annyi volt a gond, a horizont feletti magasság állítás nehézkes volt.
Egy kb 8cm-es nagyon merev, km 2mm vastag teflon pogácsa az, amit a bútorlap anyaghoz hozzá kell szorítani.De ha rendesen meghúztam, hogy tartsa magát, akkor a finom mozgatásra binálisan reagált. Vagy nem mozdult, és visszaállt az eredeti pozícióba, vagy ugrott amikor eresztett.
Egy bögrét használva sablon gyanánt egy (előző munkáltatóm jóvoltából nálam maradt) üvegszálas öntapadós teflonból vágtam egy korongot, és a megfelelő helyre illesztettem.A különbség ég és föld.
Valami hasonlót tervezek a horizontáis részre is, de ott ugye 3 pogácsa van egy kb 40cm-es bázis körön.
Csak a villáskulcsaim nem leltem tegnap éjjel.És a menetes helikális fókuszírozót is egy fél milliméteres vastag telón tekercseléssel láttam el, mert a kihuzat lötyöhött kicsit.
Megérte észlelés helyett ezzel játszani.
-
vegyszer
addikt
válasz
tegbashar #2020 üzenetére
Egyet kell értenem a gondolatmeneted egyik síkjával.
azt akarom mondani, hogy olyan felfedezések előtt állunk, amiket az emberiség lassan a szolgálatába állítva mérföldkövet léphet előre rengeteg téren.
A fejlődés valóban látszik.
A gond ezzel pont az, hogy az emberiség tudása exponenciálisan nő. Egyre többet tudunk meg a praktikusan semmiről.
Mégis olyan dolgok sikkadnak el, hogy hihetetlen.
A tudás átalakulása érdekes és egyben szörnyű is szerintem.A többi részét viszont nem tudom mihez kötni a topik témájában. Velem van a gond?
-
vegyszer
addikt
Sziasztok!
Levente bazárjában a minap egy érdekes hirdetésen akadt meg a szemem. Eladó volt egy SkyWatcher Heritage 130/650 + Virtuoso mechanikán.
Szerintetek egy ilyen kis GoTo meg tud valóban üzembiztosan mozgatni egy ekkor tubust.
Mert ugye ilyen tubusom van. Meg elfekvőben egy minimálisan használt iOptron AzGoTo. Sajnos típusa nem maradt meg, de csak alapobis tejút fotókra fogtam be évekkel ezelőtt. És elindult a vezérhangya, hogy a hétvégén egy teszt erejéig össze kellene házasítani a kettőt. Csak lakás felújításban voltunk, és eléggé el lett dugva, és nem is könnyű hozzá férni.
-
vegyszer
addikt
válasz
Cray Tyler #1976 üzenetére
Erre van kitalálva a mágnes. Egy, vagy több jó nehéz.
Bár a tubus a gyűrűk között sok esetbsn előre tolható. -
vegyszer
addikt
válasz
Cray Tyler #1974 üzenetére
Hol leket ezt kibiztosítani?
Mint egy kézigránát, akkora. -
vegyszer
addikt
válasz
Cray Tyler #1954 üzenetére
Ez az akció olyan, mint bármely más boltban.
Ha valami nem akciós, akkor nem is tartjuk. Gondolatébresztő gyanánt itt egy cikk: Csak teljes áronHa azt írom, hogy az én portékám 130000Ft helyett csak itt csak most 29999Ft, akkor az neked nagyon kelleni fog?
És ha mindigis 300000Ft volt, akkor már nem is?
Miért? A termék azonos, és az ára is? -
vegyszer
addikt
válasz
Cray Tyler #1951 üzenetére
Én két évig egy Explore Scientific okli sorral koptattam az eget.
4.7; 6.7; 11mm a 82°-os sorozatból, és 25, 35mm a 70°-osból.
Tegyük hozzá, hogy 2011 tavaszán rendeltem az USA-ból a 82-eseket 80$/db ár alatt vámmal, áfával. (ekkor még a 185Ft/$ árfolyamot is drágálottuk)
A két nagyot egy évvel később vetettem, kb 65$ körül.
Azóta is bánom, hogy még kellett válni tőlük. De az élet ilyen...
Idő híján főleg bolygászás, holdazás volt a program, meg fényesebb mélyegek, de tényleg nagyon más élmény volt, mint most a goldline oklijaim.Szerintem nincs olyan, hogy túl jó okli.
Merj (lehetőséget figyelembe véve) nagyot álmodni.
És ha van rá mód, próbálj ki vásárlás előtt minél többet. -
vegyszer
addikt
válasz
popey37 #1941 üzenetére
Ezzel nem értek egyet, mert hétfőn olyan fél 11 körül volt érkezésem 15x70 binokulárral észlelni. És szépen látszott. Sőt szabad szemmel is valami vélhető volt hogy mit is kell alaposan megnézni.
De nehezen magyarázom el jóatyámnak Szegeden, vagy épp havernak Tiszavasváriban, hogy merre is keressék.
Pedig apum 50+ éve nézi az eget. És a Hale-Boppkor is együtt fotóztuk (Zenit E, alapobi). De furcsa módon az eget (csillakép szinten) nem ismeri, max 10-12 csillagképek. -
vegyszer
addikt
Sziasztok!
Egy jó pesti égen, augusztusi kora estékre optimalizált, NEOWISE üstökös kereső térképpel rendelkezik valaki?
Egyik másik ismerősöm felbuzdult zéró tapasztalattal szeretné meglelni a tököst, de csak júliusi térképeket lelek.
-
vegyszer
addikt
válasz
Rusher4587 #1861 üzenetére
Esetleg gondolatébresztő/programajánló gyanánt érdekes lehet:
Mikor, ha nem most? Töltsenek egy hetet a csillagok alatt!
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- ÚJ Lenovo Yoga 7 2-in-1 - 14"WUXGA - Ryzen 7 8840HS - 16GB - 512GB - Win11 - 3 év garancia - MAGYAR
- Akció! Hordozható GAMER Monitor! MSI MAG162V ! 15.6 1920x1080 FULLHD! Bolti ár fele!
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- DELL PowerEdge R730xd 26SFF rack szerver - 2xE5-2680v3 (24c/48t, 2.5/3.3GHz), 64GB RAM, 10G, H730p
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest