- Milyen okostelefont vegyek?
- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Yettel topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
-
-
-
válasz
Oppenheimer #6398 üzenetére
Ha tovább autózol 500-800m-t akkor van ott puszta bőven ahol le tudsz pakolni.
-
válasz
Oppenheimer #6396 üzenetére
Túzok kilátó. Bortle4, de ha picit tovább mész az úton akkor bortle3-nak írja a lightpollutionmap.info
Én annó sokat jártam ide, Bp-hez ez a legjobb távolság/sötétség arányú hely szerintem, ha nem akarsz hegyen-völgyön traktorozni. -
válasz
popey37 #6336 üzenetére
Az a 120/600 tubus a gyári kihuzattal majdnem használhatatlan volt, mondom ezt azután hogy lecseréltem a kihuzatot.
Az a 120/600 tubus a gyári kihuzattal is nagyon sok szép élményt tud biztosítani a használójának, mondtam ezt azelőtt hogy lecseréltem a kihuzatot.Amúgy meg... hát az van hogy egyszer csak felállt a kukim a 2"-os szettre, ami SZINTÉN túlzás egy 120-as akromátra... de ezt a sztorit betéve tudjátok már. Az mindenesetre elég valószínű, hogy az ott az ország egyik legfaszább 120/600-as SW-je. És NAGYON örülök hogy értő kezekben van
-
-
-
-
válasz
hroberto #6119 üzenetére
Fogalmam sincs, én egy 120/600-as SW akromátot használtam (most popey használja, miután megvette tőlem), és felhagytam az aktív észleléssel idő és energia hiányában. Ezt a bino-t teljes mértékben impulzusvásároltam, így sajnos nem tudok segíteni. Azt el tudom mondani hogy ez a bino kúúúrvajó. De kb ennyi
-
Háttő, Drága Uraim, eddig bírtam:
Két napja ezzel nézem az eget, igaz csak ilyen 10-20 percekre van időm-erőm. Baszottul hiányzik. Amúgy sose volt bino-m, nem is hittem volna hogy ennyire jó tud lenni. -
-
Az van, hogy nagyon sokat észleltem, amíg bírtam. De nem bírom. Havi 2-5 alkalommal egy-egy észlelés azt jelentette, hogy fent vagyok éjjel kettőig-háromig, amit utána napokig próbálok kipihenni. Munkán is meg mindenen érződött a napközbeni tevékenységemen ha észleltem. Programokat mondtam le, meg úgy általában véve, egyre több mindenről mondtam le az észlelések miatt. És mivel a másik (régebbi) hobbim a planespotting, így most oda "visszamegyek". Azt lehet napközben is tolni, meg hóban-fagyban is, kevésbé merít ki fizikailag.
Mindezt mondom úgy, hogy KURVÁRA SZERETTEM ÉSZLELNI. Szeretem a szerkót amit összeraktam (remélem jó gazdája lesz aki megveszi!), szeretem ezt a közösséget itt a PH!-n, szeretem a csillagászatot mint tudományt (direkt megszereztem az Msc csillagász egyetemi tananyagot, el is olvastam elejétől-végéig).
Szóval beletettem az energiát szívlapáttal. Csak hát kicsit elfogytam. Öregszem is, biztosan. Most már második hónapja nem észleltem, és nem is nagyon fogok tudni már idén. És alapvetően így több erőm meg időm van kb. mindenre. Szóval popey kollégának igaza van, puhány vagyok
A motyót meg szívesen adnám el egy itteni kollégának, szóval ha tudtok valakiről aki most vágna bele, nyugodtan jussak eszetekbe. De rakom ki a bazárokba is perceken belül. Csillagvárosba nincs accom, ha jól emlékszem regisztrálni sem tudtam (az a phpbb egy prehisztorikus fosch).
-
Kedves Mindenki. Az van hogy szögre akasztom a refraktort. Az indok pedig az, hogy hangozzék/íródjék bármilyen bután, de (fizikailag) iszonyú kimerítő már nekem az éjszakában űzni egy hobbitevékenységet. Egyszerűen nem fér már bele, hogy hajnali kettőig-háromig ébren vagyok, akár csak havonta 3-5 alkalommal is.
És mivel a motyó amit összeraktam az elmúlt évek alatt, egy igen komplett és pofás szett lett, így el fogom adni, lehetőség szerint egyben. Nálam kitudja meddig állna passzívan, és bár meg nem romlana (ha netán nyugdíjas éveimben elővenném), de jobb volna ha másokat juttatna inkább élményhez a jövőben. Tehát inkább használja valaki, mert tényleg jó.
Mivel ez nem a hardverapró, így a listát nem írhatom ide, árat meg pláne nem írhatok melléjük, de pm-ben megköszönöm ha segítetek árakat becsülni az egyes darabokra, vagy az egészre (rád nézek popey
).
Egyúttal a Topikgazda cím is elkelhet, amennyiben valaki helyettem vinné a stafétát. Ha nem, akkor maradhatok én is (sok teendő nincs, idénre asszem kipipáltuk az éves kvótát a betévedő marharépákból). Az biztos hogy látogatni fogom még a topikot, de nem tudom hogy milyen rendszerességgel.
Mérsékelten érdekes, hogy planespottingra cserélem az amatőr csillagászatot (a refraktort meg egy nagy zoomos obival erősített DSLR-re), ahol szintén egy optikába bámulva üti el az idejét az ember, de nappal is művelhető, és ez nekem már fontos szempont.
-
válasz
5150head #5055 üzenetére
A tiktokon van és nagyon is van, és sok van, ami hasznos és jó tartalom. Akár gasztro, akár beauty, akár DIY vagy sima howto. Nem csak tinik rázzák a picsájukat tiktokon (ha téged ilyen bubble-ba zárt az algoritmus az magánügy
), és nem csak cuki cicás meg satisfying meg ilyen fos van ott.
Én többszáz infulencerrel dolgoztam már együtt, és több ezer tiktok csatornát láttam, tessék elhinni nekem hogy nagyon komoly ismeretterjesztő és edukatív tartalom is van ott. Elsődleges információs csatornának mérjük már jó ideje 25 év alatti audience-ekben, és nem csak a "hogyan kell olajat cserélni a kocsiban", hanem (ha engem kérdezel akkor sajnos) elsődleges HÍR-forrásként is a tiktokot jelöli meg a 25 év alattiak többsége. -
-
Mondjuk miképp a csillagász szerkó is modernizálódik, úgy az ötvenes-hatvanas "kemény mag" is érthetné hogy a kapcsolattartás eszközei is modernizálódnak (senkit sem megbántva írom ezt, úgy hogy pontosan tudom a helyem: pár éve észlelek, porbafingó amatőr vagyok, semmi több).
Ha meg nincs erejük ezt lekövetni, akkor bízzanak meg valami tagot, mert:
Marketing nélkül embereket elérni és egy ügynek vagy tevékenységnek megnyerni, azt terjeszteni, népszerűsíteni.... szóval mindezt marketing nélkül NEM LEHET.Igen, online marketinges vagyok. Meg még középvezető is.
Az amatőr csillagászat egy nehéz téma, és tipikusan olyan, hogy kurva lelkesen vágsz bele relatíve sok pénzért, de útmutatás és utánanézés nélkül gyorsan ki is ábrándulsz belőle, mert nem tudod hogy mit kéne mivel és hogyan nézni hogy jöjjön a sikerélmény.
Egyszóval, kurvára ráférne egy erős modernizáció a hazai amcsill szcénára. Vagy az MCSE-re, ha ők kívánják vinni a zászlót továbbra is.
Tessék pár rapid ötlet tőlem, ingyen:
Mondjuk Facebook helyett Discord (nem bonyolultabb regelni rá mint egy phpBB-s szarhalomra), amivel észlelések meg táborok közben is sokkal interaktívabb lehetne a közös tevékenység. Én egyébként poénból már csináltam egy amcsill discord szervert.
MCSE-nek egy normális honlap (+webshop!), ha a Csillagtanyára összejönnek önkéntesek, biztos van tagtárs aki honlapot/webshopot is tud faragni.
Merchandise, és nem csak póló meg bögre. Mennyire fasza lenne már egy MCSE branded okulár tartó, vagy blende vagy akármi, és kb 50 perc lenne leszervezni, anyagbeszerzéssel együtt (és ha én tudom hogy ki az az iNEO meg STABI, akkor ők is tudják basszameg).
Kontent: van az a két könyv (az abrosz vagy atlasz vagy mi, meg a másik), és slussz. Kéne egy kicsit több, és egy kicsit más. Mert most mi van? Ez: Kezdő vagy? Vennél távcsövet? Olvasd el ezt a két könyvet!
Hö?
2022(-23) van bazmeg, senki nem olvas már könyvet. Ha nincs valamiről egy 30 másodperces tiktok videó, akkor senkit sem érdekel tovább. Az amatőr csillagászat tipikusan az a hobbi, amiről TONNASZÁM lehetne gyártani a RÖVID ámde nagyon is LÁTVÁNYOS és hasznos (videós!) kontentet. Pólusra állás, jusztírozás, mi az a newton, mi az a dobson, mitől apo az apo, ez mind-mind elmondható úgy 30 sec alatt hogy érdekes legyen és tovább lökje a fogyasztót a további információ megszerzése felé (és tuszkolja felfelé a tölcséren, ahol egyre több infót akar és erre egyre több időt hajlandó rászánni).Mondom megint: elképesztően hihetetlen lenne számomra ha mindez amit most (idegből) idefostam 5 perc alatt, eleddig csak nekem jutott volna eszembe
-
-
-
válasz
kuyarashi #5019 üzenetére
A harmatsapkába tolós nekem is megfelel (ha popey mester azzal tolja, akkor nekem nincs kérdésem).
A külső átmérővel még jövök, mert ahhoz tolómérő kell, az meg csak apósnak van. Vagy ha az segít akkor a 120/600-asom harmatsapkájának szerintem ugyanaz a külső-belső átmérője mint popey 120/1000-es (ex-) tubusán levő sapkának (ha arra csináltad neki a blendéket).
Gravírba írjuk rá hogy "Really fucking handmade by Kuyarashi®" és hogy "Inspired by popey" meg hogy "PH! Amcsill Team®". Meg hogy 60 / 72 / 80 / 100mm oszt kész.
Összeget ide is mondhatod, de ha nem érzed izének akkor pm-ben is jó, mindegy. Szerintem nem baj ha más is látja hogy ez kb mennyi.
Számlaszámot csak pm-be, természetesen. Arra írom majd vissza a címet. Vagy elmegyek érte kocsival ha épp beszéd- és mozgásképes vagyok, oszt legalább fistbumpolunk egyet.
-
válasz
kuyarashi #5014 üzenetére
A mostani 60as "blendém" az a tubushoz adott kupak, aminek a közepét így ki lehet csavarni, és akkor van benne egy 60-as lyuk. Szóval amit kérnék az egy 60-72-80-100-as blende-sorozat.
- 60-as azért, hogy a mostani kupakot kiváltsam. És mert Holdra kurvára elég a 60mm.
- 72-es azért (just for fun), mert őrületesen érdekelne hogy a pontosan 72-re blendézett tubus képe miképp viszonyul egy true 72-es ED-hez.
- 80-as meg 100-as bolygászni (nem tudom, hogy melyik lenne ideálisabb, azért inkább kérném mind a kettőt).Kérlek mondd el hogy tőlem mire lenne szükség a munkához. Egy darabig itt kint beszélnénk még meg a sztorit nyilvánosan, hogy aki hasonlóra adná a fejét, az lássa a folyamat, meg hátha tanulságos lesz. A mások számára érdektelen részeknél meg már majd elvonulunk privát üzenetbe, ha ez így neked megfelel.
-
válasz
popey37 #5015 üzenetére
60as blendével már nyomokban sem tartalmaz színezést a látott kép. Holdra ideális még a 60mm, mert ott bazi sok a fény. Bolygóra kellhet már a 80, vagy a 100, de mingyá megírom másik hsz-be. A 60-as lyukat nagyon összenézném egy klasszikus 72-es SW ED-vel, hogy mennyi eltérés van. Szerintem semennyi.
-
-
Sajnos miattam felhős az ég, vettem egy 2,5mm-es SW planetary oklit próbaképpen. A 120/600-as ugye nem egy bolygász-bajnok, és nem nagyon volt más elérhető 4mm alatti okli, de érdekelt hogy mit tud kihozni belőle ez a nagyítás. Amint eltakarodnak a felhők, el is mesélem.
Bővebben: bár nem bolygászni való a 120/600, és nem is nagyon használom erre, de ha épp arrajárok, akkor csak megnézem a Holdat meg a két klasszikus óriásbolygót. De a 4mm-es UWA oklival hát hogymondjam, az a 150x-es nagyítás annyira nem acélos. Szépek a bolygók nagyon, de picikék. A Hold is szép, de az is lehetne nagyobb. És én azért csak kíváncsi voltam, hogy a 240x-es nagyítás milyen lenne ezzel a tubussal. Hát most majd kiderül.
-
válasz
Dilikutya #5000 üzenetére
Homályos lesz és kiábrándító a végeredmény. Lapozz vissza hogy popey milyen képeket tud a felszerelésével (millás nagyságrendű cuccról beszélünk). Na, full kezdőként egy full kezdő (és olcsó) szettel... érted, nem lebeszélni akarlak, de a learning curve ebben a hobbiban eléggé nem kikerülhető. És nem is érdemes. De ez csak egy tanács, én is csak pár éve vagyok amatőr.
Kezdőként a fotózás nagy esélyekkel gyors kudarcélmény tud lenni. De ha a learning curve-öt faszán követed, akkor jönnek majd az élmények meg a sikerek. Így érdemes játszani. mondom ezt úgy, hogy én is kihagytam pár létrafokot (nem túl kezdőbarát szettel indítottam, sokáig nem mentem ki a városból, satöbbi).
-
válasz
Oppenheimer #4996 üzenetére
Ezzel én is maximálisan egyetértek. Annyit tennék még hozzá, hogy szerintem az unalomig ajánlott 90/900-as SW nem egy jó kezdő műszer, pláne nem városi ég alatt. 200-as dobson (vagy legalább 120-as akromát), és tessék kimenni a sötétbe. Városból a 90/900 szinte mindig csalódást keltő egy kezdő számára, és szerintem létezik az az effekt, hogy sok lelkes amatőrt veszít el a közösség, amikor ez az első csalódós élmény éri őket.
-
válasz
pècsimunkás #4932 üzenetére
Tudtam, TUDTAM hogy megint valaki csövet vett, azért borult napok óta.... Lementem Kőszegre, persze vittem az észlelő cuccot, 4 napot voltam lent, végig felhős volt.
-
-
-
Jövőhéten megyek Kőszeg mellé észlelni, kérem ne vegyen senki új távcsövet. Köszönöm
-
-
-
válasz
hroberto #4869 üzenetére
A 23mm-essel vigyázz, mert 2"-os, és hát egy kicsit nagyon nagy. Meg nehéz.... najó, iderakom a topic kedvenc képét.
Jobbra a Lacerta SWA 20mm-es okli egy amici prizmában, balra a 23mm-es SW SkyPanorama egy 2"-os zenitben.
Nagy és nehéz a 23mm-es, a gyári fogasléces kihuzatok hajlamosak lekókadni alatta.
Popey te jössz a teflon béléscsővel. -
válasz
hroberto #4867 üzenetére
Van egy 20mm-es Lacerta SWA-m is, tehát össze tudom hasonlítani a SkyPanorama-val, és azt tudom mondani, hogy nem őőőőőrületesen jobb az SW, de azért bőven érezhető a különbség. NEM ötször jobb vele az ég (merthogy ötször annyiba kerül kb.). De észrevehetően jobb. Tubustól is függ, nyilván az én 120/600-as akromátom képességben alulméretezett a SkyPanorama oklihoz (annyiba kerül a tubus mint az okli).
-
-
válasz
Oppenheimer #4846 üzenetére
Hol voltatok konkrétan?
-
-
válasz
hroberto #4824 üzenetére
Mindenképp számolj be a tapasztaltakról. A hétvége sajnos elég felhősnek ígérkezik, de mindig ez van ha valamelyikünk új csövet vesz (és alig várja hogy kipróbálhassa), szóval az ehétvégi szar időért most ünnepélyesen Téged teszünk felelőssé
Janem, popey szokott még olyat, hogy megveszi a cuccot, majd elmegy 3 hétre dolgozni.
-
válasz
Oppenheimer #4812 üzenetére
Ez annyira így van, hogy mingyárt csinálok egy discord -ot a magyar amatőrcsillagászoknak
-
válasz
popey37 #4805 üzenetére
Ottalvás részemről kizárt, én csak egyéjszakás kalandban gondolkodom. Ettől függetlenül szervezhető 3 napos event (nem kell nekem ahhoz ott aludni hogy a banda ott legyen 3 napig), de előtte meg kellene nézni a helyet egy alkalmi kitelepüléssel, hogy tényleg alkalmas-e csoportos kitelepülésre. Én ezt valószínűleg a hetekben meg tudom tenni.
-
-
válasz
4580693 #4796 üzenetére
Nekem is ez jutott eszembe, hogy jobb akkor már ha itt egyeztetünk egy pénteket vagy szombatot és kimegyünk ketten-hatan valami sötét ég alá.
Bortle class 3 pl. a Kisszékelyi kilátó, és nincs is messze, van pad is meg minden, ketten-öten-hatan éjjel simán odaférünk szerintem. Nem voltam még, nem tudom hogy mennyire van "zárva" éjszaka, de képek alapján semennyire.
-
-
Tök egyszerű: popey (szerintem) arra (is) gondolt, hogy 2"-os tükörrel van opciód használni 1,25-ös és 2-es oklikat is. De az 1,25-ös tükörrel nem tudsz 2-es oklikat használni. Ezért "jobb" a 2"-os zenit: teret hagy a további upgrade-nek, lehetőséget hagy a 2-es oklik felé mozdulni, azokat használni, kipróbálni. Az 1,25-ös zenittel meg "be vagy korlátozva" az 1,25-ös oklik használatára. Ennyi.
-
-
-
A gyári sem volt rossz ám, egyáltalán nem. Amíg 1,25-ös amici prizma + okulár volt rajta, addig a gyári fogasléces kihuzat is teljesen fasza volt. Én ott voltam hülye, hogy rácsavarodtam a 2"-os szettre. Utólag belegondolva lehet hogy felesleges volt. Bár az a 82 fokos 23mm-es okli elég jó...
-
-
-
-
-
-
-
Lett közben tároló. Ilyenből vettem egyet, beleraktam az oklikat, aztán úgy találtam hogy a mechanika fej is hordható lenne vele, így másnap vettem még egyet. Az állványnak meg a tubusnak van "puha" táskája (az állványé ilyen hátizsáknak is felvehető fajta). Így most egy hátizsák, egy oldaltáska, és két koffer. Ennyi a motyó. Kell még egy szék.
-
-
válasz
Cray Tyler #4722 üzenetére
Bocsánat, önvizsgálatot tartottam, és inkább (talán) lebeszélnélek a 2"-os útról. A 2"-os szett súlya eszkalál egy olyan problémát, ami egy upgrade-spirálba vezethet. És neked most lehet hogy nem erre van szükséged
-
válasz
lord_devil #4714 üzenetére
Ja, arra figyelj még, ha ezt az utat járod: a 2"-os zenit NAGY és NEHÉZ. Ha meg egy 2"-os oklit is teszel bele, az meg még nehezebb lesz.
Jobbra a gyári amici prizmád egy sima 1,1/4"-os oklival, balra a 2"-os zenit, 2"-os oklival. Csak hogy lásd a különbséget. Súlyban is van...
És a gyári fogasléces fókuszírozó (másnéven kihuzat), na az bizony le fog picit kókadni a full 2"-os szettől. Meg magától elállítja a fókuszt, mert a nagy bazi súly "lehúzza". Ezért upgradelned kell majd crayfordra. Nekem ez van, tutira jó a tubusba, atom precíz cucc, és nem kókad.
Vagy popey mingyárt mongya a tutit a béléscsővel, ami filléres tuning és szintén 100%-osan kókadásmentesre pimpeli a távcsövet.
-
válasz
lord_devil #4714 üzenetére
Szerintem neked tökéletesen ugyanaz a szetted van, amit én is vettem annó. 120/600-as tubus, EQ3 alulábbal, amici prizma, 2 db bárium okulár. Csodálkoztam is amikor írtad hogy zenittel adják.
Vegyél bátran 2"-os zenitet, nekem is az van. Simán tudod használni 37,1-es oklikkal is. Arra figyelj, hogy dielektrikus réteg legyen rajta. Fontos eleme a felszerelésednek, megéri egy kicsit drágábbat venni. A szar zenit valósággal lopja a fényt.
A következő upgrade legyen néhány jó okulár. Érezhető fejlődés lesz már egy huszonpárezer forintos okli is a bárium csodákhoz képest. Mélyegezni 20 - 30mm közötti a jó (ha lehet akkor valami UWA), bolygászni meg 2,5 - 4mm (de már a 4mm-essel is 150x-es nagyításod lesz, amivel színezni fog mintaz állat, ha 120mm-en használod, korábban írtam erről egy reply-t asszem).
-
Ebbe nem nagyon férne be a 2"-os szett, de akkor nézek valami ilyesmit csak nagyobbat. Köszi!
-
Kérdésem, hogy okulár meg zenit tartónak ki mit használ. Merthogy kitelepülős észleléskor észlelem (nyehehe), hogy kéne valami táska vagy izé ezeknek. Állványnak, tubusnak van, de az apróságokat nem nagyon tudom mibe tenni. Ki mit használ? A legjobb lenne egy szivaccsal bélelt táska, de amiket a shopokban látok azok elég gyámoltalannak tűnnek.
-
-
-
-
válasz
lord_devil #4653 üzenetére
Nem használok barlowot, egy 4mm-es UWA Lacertával nézem a bolygókat és a Holdat. Ez a 600-as csővel ugye 150x-es nagyítást ad (600/4=150), ami nekem megfelel. A barlow plusz lencséket tesz a rendszerbe, amíg lehet én kerülném a használatát. Ha kevésnek érzed a 150-szeres nagyítást, akkor kapható pl. a SkyWatcher 2,5mm-es UWA Planetary okli, azzal barlow nélkül mész fel 240-szeres nagyításig (600/2,5=240), de ezzel nekem már nincs tapasztalatom, lehet ott már nagyon ordenárén színez a tubus. Ajánlom amúgy ezt az írást, ha tényleg ezt a csövet rendelted.
Edit: nem használok barlowot, de lehet hogy kéne
Ugye nem én vagyok a legokosabb itt, több kolléga sokkal jobban érti a lencsés távcsövek lelkivilágát, nekik adnám tovább a kérdést: fentiek alapján az Úrnak ajánlunk-e barlow lencsét?
-
válasz
lord_devil #4648 üzenetére
Lassan 3 éve használom a gyári starpointerrel. Amíg működik addig nem látom értelmét lecserélni. Nekem tökéletesen megfelel.
Amit viszont nézz és vegyél is minél előbb, ha nem azonnal, az egy-két jobbacska okulár. Mert bár a gyári báriumok is sokat megmutatnak az égből, de már egy 20.000 ft körüli Lacerta is dimenziókkal javítja az élményt hozzájuk képest.
A szetthez adott amici prizmát se szokd meg, mert (széttörik miatta a hátad a 45 fok miatt, és) oldalhelyesen mutatja az eget, cserébe gyenge minősége (olcsósága) miatt valósággal "lopja a fényt". Ez legyen a második upgrade: az amici prizma cseréje egy jó zenittükörre.
És ennyi, ezekkel a fejlesztésekkel soksok évig vagy évtizedig lesz hű társad a cucc.
De kérlek vedd fontolóra a dobsont, ugyanezért a pénzért sokkal többet megmutat ha mélyegezni szeretnél. Az ne tévesszen meg hogy én lencsés fan vagyok, làtvàny/forint arányban a dobson verhetetlen.
-
válasz
lord_devil #4640 üzenetére
Nyem.
A 120/600 mélyegezni való (galaxisok, ködök, halmazok, tehát naprendszeren kívül eső objektumok). Azért mert a nagy átmérőben készített hagyományos lencsék színezik a látott képet. Belenézel és egy bolygó ilyen kékes-lilás lószarral lesz díszítve. Ha viszont pl egy orion ködöt nézel benne, ott nem lesz ilyen effekt, simán csak jól fog kinézni (szürke foltként fogod látni). Két lencsetagból állnak.
A nemhagyományos lencsék jobb üvegből készülnek, ezért drágábbak. Őket hívják ED vagy APOkromatikus refraktoroknak. Áruk 2-3szorosa a hagyományos lencsével készült távcsövek árának. Ezek is két lencsetagból állnak.
És van amikor a nemhagyományos lencsékből többet is tesznek a csőbe, amitől még jobb lesz a kép, és még sokkal kibaszottul drágább lesz a távcső. Ők a tripletek (3 lencse) meg quadrupletek (4 lencse). Van quintuplet is, az nem tudom mi.2 lencsés ED refraktorral már bolygózni is lehet, mert nem színez, és nem lesz fél centis kék karimája a szaturnusznak ha ilyennel nézed.
De olyan is van, hogy a 120mm-es sima lencsék elé teszel egy kupakot, benne 80mm-es lukkal, és erre azt mondod hogy le-blendéztem a százhuszasomat nyócvanra. Ezt azért teszed, mert bármilyen fura is de a 120-as ha 80-ra le van butítva (szűkítve), akkor már nem színez. Vagy nem annyit. Tényleg nem, én is így használom a 120/600-asomat. Így nagyjából egy 80as ED lesz kb. az eredmény (kicsit elmarad egy true ED-től, de majdnem).
És akkor most válaszolok a kérdésedre: a 120/600-as leblendézve 80-ra már alkalmas, sőt nagyon is jó bolygózni. Kb. mint a 90/900-as. De a 120-as ha a teljes 120-as átmérőt használva bolygót nézel, akkor színezni fog. Nem mondanám hogy a színezés tökre használhatatlanná teszi az élményt, én is szoktam 120-as átmérővel bolygászni, de hát van akit zavar.
És most nekem is lenne egy kérdésem: mit szeretnél nézni? Mély eget vagy csak a Naprendszert? Tegyük fel hogy csak egyet választhatsz a kettőből, mert az említett keretből (200k) csak az egyikre tudsz 100%-os távcsövet venni.
-
válasz
lord_devil #4637 üzenetére
Ajánlom figyelmedbe a topic összefoglalót.
De a rövid válasz az, hogy ha a legjobb ár/látvány arányt keresed, akkor ez a nyerő. Ha meg kompaktabb eszköz kell, vagy más okból inkább lencsés eszközt keresel, akkor ajánlom a 120/600-as SW akromátot mélyegezni. Ha meg a bolygókra izgulsz, akkor a 127/1500 MC-t bolygózni.
A dobson mindenre jó de nagy és esetlen.
A 120/600-assal is lehet bolygózni de színez mint állat (hacsak le nem belendézed 80-asra, ahogy én is teszem, ahol már megszűnik a színezés).
Az MC-vel meg mélyegezni szopó a kis látószög miatt (de ezzel nincs tapasztalatom).Ha végtelen pénzed van, akkor 150-es APO. Az visz mindent.
-
-
válasz
Oppenheimer #4631 üzenetére
Azért a "tapi"-tól meggyulladt a hajam
-
válasz
Oppenheimer #4617 üzenetére
Pont most néztem én is, pedig szombatra direkt kímélő programot csináltam ez miatt. De így én is megpróbálok ma kimenni, csak már vezettem ma vagy 300 Km-t, és már nem esik jól több
popey te mennyit mész egy átlag műszak alatt? -
Topik összefoglalót erősen ajánlom. Csak egy kattintás, meg 6-7 perc olvasási idő.
Továbbá:
Ha fotózni akarsz (van asztrofotó topik is) akkor az általad linkelt setet felejtsd el. Az asztrofotó setupot onnan ismerni fel, hogy komolyabb állvány van alatta, olyan kiegészítővel (ezt GoTo-nak hívják) ami a 30-60-mégtöbb másodperces exponálás alatt folyamatosan célon tartja a csövet (mozgatja azt, követi vele a céltárgy mozgását, hogy az ne "húzzon csíkot" a képen). És ez nem százezer forint lesz, hanem ötszáz.Ha viszont csak nézelődni akarsz, arra nagyon jó kezdőkészlet a linkelt termék is. De semmiképp se mulaszd el hogy alaposan utána olvasol a tükrös VS lencsés mondakörnek.
A cső legfontosabb tulajdonsága az átmérője, ez határozza meg hogy mennyi fényt tud gyűjteni és a retinádra juttatni. Ha olcsón néznél szépet, és a tükör kollimáció nem riaszt (ne riasszon), akkor úgynevezett dobson távcsövet keress. Ezek a legjobb átmérő/forint arányú setupok.
(igen igen, kedves fórumtársak, teccik látni? bigott lencsés létemre dobsont ajánlgatok!
)
Ha a dobsont esetlennek érzed vagy nincs kedved a tükörrel szarakodni, akkor pedig az akromatikus refraktor a te utad, ami egy távcsőnek kinéző lencsés távcsövet jelent. Ez rosszabb átmérő/forint értékkel bír, cserébe kompaktabb a cucc. Drágább verziói az APOkromatikus refraktorok, ami itt jobb minőségű (és sokkal drágább) üveg anyagokat jelent. Fotózni is ezekkel illik, ha nem tükrösben gondolkodsz. És az én tudásom itt véget is ér, de majd a többiek még mondanak pár szót ha akarnak
Átmérőhöz gyors összefoglaló: a 200mm-es dobson 180.000 HUF (én ezt venném, ha nem lennék indokolatlanul javíthatatlan lencsés-fan). A 150mm-es apokromát meg 2.215.900 HUF.
Az apo nem véletlenül ennyi, ezzel nyilván szebbek a képek. Meg a látvány is. De hogy annyival szebb-e, mint amennyiben kerül, hát ezt mindenki döntse el maga.A legjobb tanács ami még adható, hogy menj el egy távcsöves eventre, és nézz bele minél több fajtába. Nézz bele tükrösbe, lencsésbe, kicsibe és nagyba, kérdezd meg bátran melyik mennyibe kerül, és ezután dönts.
-
válasz
Ric4m0nd #4578 üzenetére
Ha csak nézelődsz mint pl. én, akkor sem olcsó. Ami egyébként egy relatív fogalom: mondjuk 200k a beugró ebbe a hobbiba. Ez van akinek egy heti bére, más meg 2 év alatt spórolja össze. Cserébe nem nagyon amortizálódik vagy avul el a felszerelés ha vigyázol rá.
Ha viszont fotóznál is, akkor idézem (saját magam, a topik összefoglalóból, amit amúgy is ajánlok elolvasásra, mert hiszen ezért írtuk):
"Őszintén szólva a világ egyik legdrágább hobbija, kb mint a golfozás: nagyon drága a felszerelés, és nagyon lassan kell vele játszani, azt is csak speciális időjárási körülmények között." -
-
-
válasz
popey37 #4566 üzenetére
Egyébként, az alu láb igen jól bírta, nem lett remegős a setup. Nem tapasztaltam hogy másodpercekig tartana míg "megnyugszik" a kép, nem volt semmi ilyen effekt. Csak amikor kihelyezem a cuccot, akkor érzem hogy a lábak így hogymondjam, felveszik a terhelést. Nagyjából 30 kiló lehet így, acél lábbal lenne 45, az már majdnem egy cementes zsák. Szóval egyenlőre mégsem kell upgrage, majd ha veszek apo-t meg alá jó mechanikát, majd akkor upgrade-elem a lábakat is.
A setup most "készen van", amire nekem kell arra pont elég ez így. A két pro okli is elég mindenre (SW UWA 23mm-es 82 fokos, meg egy Lacerta UWA 4mm-es 82 fokos). Egy 2"-os CLS filterrel még meglepem magam karácsonyra és ennyi. A következő állomás nyugdíj előtt (10 év múlva) egy 120-as apo
-
Éééés igen. Oppenheimer kolléga tanácsára bemegyek a barkácsboltba, mondom: van valami amit be kéne dugnom, de túl nagy, és hát ki kéne tágítani. Emberünk néz... mondom porfestett acél. Jaaaa, akkor tessék, ad egy fúrótokmányba való ilyen csiszoló izét, ilyen papírból lapátok vannak, mint egy malomkerék. Mondom ez mi, aszongya fúróm van-e, mondom van, aszongya abban fogjam be, a kicsi lukat meg satuba, oszt adjak neki. I feel u bro'...
Go haza, tubusról közgyűrű letermel, apóshoz cuccot át, satuba be, bosch fúrókalapácshoz még jóhogy annó vettem sima tokmány adaptert, beröffentem (biztos örültek nekem a környéken péntek este 6-kor), körbetolom 10-20szor, kiveszem... tiszta fémpor.
Satuból kivesz, csap alá tart, mosogat gondosssssan, majd szárít hosszan a napon (semmi törlő lófasz, amiről menne ám rá a SZÖSZ, no way).
És tadaaaam, úgy csúszott bele a focuser mintha mindig is oda tartozott volna. Tessék egy kép a fullos setupról:
Az upgrade viszont szült egy újabb problémát. Ez egy EQ3, és sajnos alu lábbal szállították, és hát ezzel a setuppal már kell mind a két ellensúly, szóval szegény alu láb már nagyon rogyadozik. Élesben még nemtom mennyire lesz remegős (valószínűleg épp eléggé), este kiderül. Szóval kell vennem acél háromlábat... amit nagyon nem akartam, mert a mechanika upgrade-el szerettem volna ezt csak meglépni. De sajnos ezzel a szerkóval már tényleg nagyon gyámoltalan az aluláb...
edit: typok
-
válasz
Oppenheimer #4559 üzenetére
Szabin vagyok a héten, megyek is a barkácsboltba csiszolópapírért. A friss jogsimmal
-
Megjött a crayford focuser FLO-tól DHL-lel, persze nem megy bele a tubusba (pontosabban abba a közdarabba, ami a tubus és a focuser között van). kb 0,3mm a difi, a focusert beraktam a hűtőbe, 2 óra múlva megnézzük megint. Ha így sem megy bele, akkor öngyilkos leszek. Nincs itthon se fémreszelő, se csiszolópapír, semmi.
Pedig maga a focuser nagyon igényes és precíz cuccnak néz ki, finoman mozog, gondosan van megmunkálva, sehol egy sorja meg semmi.
-
válasz
Astroboy #4555 üzenetére
Én egyszer csak találtam otthon egy hát hogyisnevezzem, "binokulárt". Szerintem a létező legkisebb és leghurkább kínai cucc. De épp telehold volt, és kimentem az erkélyre, mondom megnézem már, mert sötétben mást úgysem lehetne vele nézni. És annyira marasztalt a Hold látványa azzal a kis fostalicskával is, hogy majdnem egy órán át néztem, különösebben értékes gondolatok nélkül (iszonyú stresszes munkám van, így ez lehengerlő élmény volt, hogy végre nem jár az agyam semmin). Ekkor már ésszerű volt a feltételezés, hogy ez a tevékenység bizony kurva jó kikapcsolódás. Feleségemnek gyerekkorából megmaradt a Fürkész Könyvek sorozatból az Égi Kalauz, előkerestem és megpróbáltam ezt-azt megtalálni. Ekkor pedig az lett világos, hogy nagyobb távcső kell
Hát nálam ennyi. Öreg PH!-s vagyok, ide jöttem tanácsért, popey, nimda és kuyarashi sokat segítettek, és most egy 120/600-as SW akromáttal koptatom az eget. 2 év és kb 40 észlelés a mérleg, eddig csak az erkélyről (bp 18 ker.). A gyári szettet lassan bővítgettem, átálltam minőségi 2"-os kihuzat-zenit-okli setupra, hogy ha majd a tubust 120-as vagy 150-es apo-ra cserélem, akkor ne kelljen az apo "után menni" a kiegészítők minőségével.
A csillagászat és a kitelepülés lehetősége miatt (is) kezdtem bele a jogosítvány megszerzésébe (ami 1,5 évig tartott lol). Így tegnap végre kocsival is kitelepülhettem a város határába. Persze felhős volt, de a tapasztalat megérte. Egyrészt a szúnyog-helyzet ott egész más, másrészt a konyha bizony nem 30 méterre van. Meg a klotyó sem.
-
-
Saját korábbi kérdésemre válaszolva:
FLO-tól (UK) rendelt 137,5 fontnyi cucc, DHL express delivery-vel a következő tortúrát eredményezi:
Rendelés másnapján már ír a DHL, hogy vámköteles szarod érkezett.
Meg kell nekik írnod a csomagban lévő termékek MAGYAR nevét és darabszámát, tételesen.Ezt megköszönik és levámolják a cuccot.
A vám összege a 137,5 fontra 2 600 HUF.
Majd rádobják még a világbajnok áfánkat, ami 20.745 HUF (kurva anyád).
És rádobnak még egy laza kezelési költséget is, ami 5 990 HUF.Mindezt ki is hozzák, tehát a futárnak elvileg ki tudom perkálni az összes díjat és adót és vámot meg minden lófaszt.
Sírok.
-
válasz
kuyarashi #4542 üzenetére
Végül abban maradtam magammal, hogy mivel ilyen kitelepülős észlelést még nem csináltam, ezért elsőre ide megyek csak budapest határába (almáskert). Elsőre inkább ott tapasztalnám meg a felmerülő kellemetlenségeket, mint egyből 100km-rel arébb.
Más: EQ3 újrazsírozáshoz a szilikonzsír mennyire jó ötlet? Más ugyanis nincs itthon
-
válasz
Oppenheimer #4538 üzenetére
Van ott a Club Hotel előtt egy kis parkolós placc, nincs sok hely, de gondoltam oda elférek. Egyébként nem tudok róla semmit, Google Mapson néztem ki, mellé én is a lightpollutionmap.info nézem. Ha lenne ott esetleg valami portás bácsi, akkor majd megvesztegetem egy láda sörrel. Illetve nekem fontos hogy pest megyén belül legyek, matrica miatt.
Ha meg nem férnék oda, akkor Tatárszentgyörgy amit kinéztem. Nincs nagyon tapasztalatom az ilyen autós kitelepüléssel, hogy mit kell néznem. Annyit láttam hogy a más észlelők által korábban megjelölt helyek mind benn vannak a susnyában, amikhez füldutazni kell. No most nekem 1 hónapos a jogsim, és van egy Opel Mokka X-em (első kerék van csak hajtva). Szóval szempont volt, hogy ne legyen nagyon földutas a sztori, mert egyrészt zéró vezetési tapasztalatom van, másrészt hiába hirdeti az Opel subcompact SUV-nak a kocsimat, én azért csak maradnék vele aszfalton
Hát ezek vannakAlapvetően problémás vagyok
-
válasz
Oppenheimer #4534 üzenetére
Én meg ma tervezem első autós kitelepülésemet Sarlóspusztára
Ha sikerül.
-
Illetve még egy kérdésem lenne, hogy CLS filtereknél mennyire lehet különbség egy Castell és egy Astronomik között. Mert árban majdnem triplája
Tudom, tudom, pont annyi a különbség mint egy televue meg egy skywatcher okli között, oké, köszike
-
A FirstLightOptics-tól rendelt valaki brexit óta? A beérkezett csomagot még mindig nekem kell a postának valami eldugott weboldalán megkeresni és kézzel befizetni utána a vámot? (150 font a cucc amit rendelnék)
-
-
-
-
válasz
Oppenheimer #4429 üzenetére
"Orion kodot neztunk. Kod elessege novekvo sorrendben:
- 12 centis akromat volt a legrosszabb, gyakorlatilag elesre se tudtuk allitani a szinezes miatt
- 8 centis apo jo eles volt, de nem latszott rajta tul sok reszlet, ilyen kis atmerotol nem lehet csodat varni
- 20 centis dobson: ez minosegi ugras volt a kis lencsesek utan, itt mar volt vegre sok reszlet raadasul kivalo elesseggel. Nagyon sokat szamitott hogy nem szinez mint a 12 centis akromat.
- 35 centis dobson: nyilvan ez mar teljesen mas liga mint az elozoek"Amúgy ez nekem kijózanító, mert ezzel tényleg nem nagyon lehet meg nem is érdemes vitatkozni. A 20-as dobson nagyon jó választás bárkinek aki most vág bele az észlelésbe. Mondom ezt lencsés fanként.
-
válasz
Oppenheimer #4429 üzenetére
Na, akkor 15 centis apo a megoldás
-
válasz
popey37 #4427 üzenetére
edit: nabazmeg nem popeynek akartam válaszolni hanem szacsee-nek
A cső a hitbeli kérdés is, én pl soha bides életben nem vennék tükröset, pedig azok is ugyanolyan jók, de én lencse-buzi vagyok, pont. A dobson kevésbé éles a segédtükör miatt, a lencsés cserébe színez mint állat (ha nem apo). Kit mi zavar jobban. Én szinte csak mélyegezek, pont lefosom hogy színez, cserébe nekem tűéles legyen az az Orion köd!
De amíg a tubus az lehet hitvita (és ha dobsonnal kezdesz, valszin maradsz is tükrös életed végéig), és tényleg egyformán komfortos lehet mindegyik mindenkinek, addig az oklinál ez szerintem picit másképpen van. Okliból tudsz olyat venni, ami neked kifejezetten tényleg kényelmetlen lesz. Ezért jobb ha ki tudod előtte próbálni, akár közös észleléseken, akár a havernál, hogy milyen is belenézni az adott fajta okliba. Egy ortho-t azért szokni kell.
Mindez nem szentírás, csak egy vélemény. Nem is vagyok profi, sőt, totál kezdő vagyok, így olvasd kérlek.
-
-
válasz
popey37 #4330 üzenetére
120/600 alá éppenhogycsak elég az EQ3. Úgy pontosítanám, hogy EQ3 fej de már acél lábak, na az már elég lehet. De alulábas EQ3 már picit kevéske annak a tubusnak. Nekem ugye alulábas EQ3 tartja a 120/600-ast, és ha rárakok mindent akkor már biza lesz akkora súlya az ágyúnak hogy az aluláb remegős leszen.
Meg hát az EQ3 csigái sem túl precízek már ekkora súllyal, hiába szedtem szét meg zsíroztam be. 120/600 alá időtálló lépésként már én is EQ5-öt vennék. Elsőre.
DE
Pontosan ismerem a mindsetet, amiben az ember első távcsövét veszi. "Elég az EQ3, és majd meglátjuk". Annó én is olvastam ilyen sorokat a vásárlás előtt, mint amiket most itt én írtam ebben a hsz.-ben fentebb. Hogy mi lenne a jó hosszútávon. És én sem hallgattam ezekre. Így megy ez -
válasz
Oppenheimer #4216 üzenetére
A kunpeszéri rét az első desztinációm lesz, amint meglesz végre a jogsim. Mennyire para autóval megközelíteni?
Illetve, mivel én ugye eddig csak városban észleltem, és Te is szoktál a ház előtt észlelni, így kérdezném: hogy írnád le a különbséget a két észlelőhely között (kunperszéri rét VS ház előtt Budapesten)?
Értem ez alatt, hogy pl nekem itt az Andromeda csak egy halvány folt, és ott kint majd milyen lesz? -
válasz
Oppenheimer #4214 üzenetére
0,99 az derék
-
válasz
Oppenheimer #4198 üzenetére
Az én habitusom szerint a fasznak kell a kvalitásaimra célozgatni csak mert nem rohant mindenki akadémiai értekezést tartani a kérdésről. Csípős megjegyzést tett, ne lepődjön meg egy csípős válaszon. De értelek, látod, belátó vagyok
-
válasz
Oppenheimer #4196 üzenetére
Oké, hallgatok Rád. Kiveszem a hsz.-t. De tudnod kell (Popeye is mesél majd erről), hogy évente betéved ide egy-egy ilyen hmmmm habitusú látogató, és öööö enyhe disszonanciát okoz nem teljesen témába vágó felvetéseivel. Gyanítom itt is ez következik majd, de ne legyen igazam.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- DELL Precision 7730 i5-8400H Quadro P3200 16GB 512GB FHD 17 1 év garancia
- HP EliteBook 840 G8 i5-1135G7 32GB 1000GB 1 év garancia
- Xiaomi Redmi 14 C 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS VS228DE FHD TN 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- HP EliteBook 840 G8 i5-1135G7 16GB 512GB 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest