- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Yettel topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #6748 üzenetére
hát Cray barátom elvitték a tubusodat. egy idösebb bácsihoz került, tuti jo kezekben lesz. annyiért adtam tovább amennyiért töled van. mellé adtam pár kiegészitöt amire nekem már nincs szükségem, neki meg nem kell megvennie.
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #6748 üzenetére
hát aki viszi. eddig nagy tolongás nem volt érte.
-
kuyarashi
őstag
válasz
Cray Tyler #6745 üzenetére
Hasonló a helyzetem, ezért fejlesztettem. Logikus, nem?
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #6743 üzenetére
muszály megválnom tőle, jön az askar 120mm-es Apo
-
kuyarashi
őstag
válasz
Cray Tyler #6743 üzenetére
Vedd vissza!
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Cray Tyler #6399 üzenetére
Azert kerdeztem aszfaltot, mert ho volt es sar, megszokott pusztas helyem mar van a kornyeken.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Cray Tyler #6397 üzenetére
Ez nem lenne rossz, de ilyen kilatora nem szivesen viszek fel 100 kilonyi equipmentet es nem mernek a letraval eszlelni rajta
Vegul a kiskunsagba mentem egy nemet csaj telkere, minden kozvilagitastol elzart. Sajnos az idojaras es a Hold miatt nem volt az igazi, de legkozelebb is oda megyek.
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #6359 üzenetére
és még mindig megvan, pedig nemrégen majdnem elcsábultam és eladtam, de hiba lett volna megvállni töle. a 120mm optika F3,95-ön, plusz rövid tubus, még viharban is lehet vele fotozni. az EQ-5 pro-m röhögve viszi.
ha valaki megkinálna a 100/900-ra egy ütös ajánlattal inkább attól vállnék meg.
-
Jim-X
őstag
válasz
Cray Tyler #6359 üzenetére
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #6135 üzenetére
no, miből lesz a cserebogár, ha majd el akarod adni szólj.
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #6135 üzenetére
Az enyémet nyugdíjaztam, nem kér kenyeret, még az értéke is nőtt
Tudom, ha eladnám, egy idő után megvesznék -
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #6114 üzenetére
Köszi a tippet, a célnak nekem is megfelel majd, rendeltem is egyet, igaz, picit olcsóbban.
-
hroberto
veterán
válasz
Cray Tyler #6125 üzenetére
Milyen pontosan?
-
hroberto
veterán
válasz
Amúgy milyet érdemes venni binokulárból, mekkora legyen a nagyítás, ilyesmi?
-
t72killer
titán
válasz
Életem első távcsöve egy orosz 20x60as Tento binokli volt. Apám fabrikált hozzá acéllemezből és acél szalagból egy fotóállványra adaptálható tartóaljalmatosságot - és kinyílt az egek ajtaja
. Gömbhalmazok sora, Orion, Jupiter-holdak, Vénuszsarló, Hold...
-
hroberto
veterán
válasz
Én is gondolkodom, hogy veszek egyet, mert nem mindig van kedvem kicipelni a Dobsont.
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #5254 üzenetére
már a fokuserért is érdemes volt megvenni, nagyon profi cucc. ja és kompatibilis a 100/900 csovel is.
csak a reduktoromat kell beállitani, mert nem jo a szenzortávolsága. de megoldjuk a legkozelebbi fotozásnál. -
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #5126 üzenetére
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #5115 üzenetére
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #5056 üzenetére
A discord elerhetoseg johet nekem is.
-
5150head
senior tag
válasz
Cray Tyler #5056 üzenetére
Hát engem nem zár sehova mert nem is vagyok fent/nem használom.
(Bár a seggrázós csajok jöhetnek
de erre vannak külön platformok ha jól tudom ...khm... nekem is csak mesélték khm.khm ...
)
A youtube algoritmust is évek kemény munkája árán sikerült betanítanom a f@sza zenék feldobálására. Nincs energiám mégegyszer erre
Amúgy gondoltam, hogy a TikTok se fekete meg fehér. -
5150head
senior tag
válasz
Cray Tyler #5050 üzenetére
Szia.
Engem érdekelne a discord szeró, ha van felvétel."Mondjuk miképp a csillagász szerkó is modernizálódik, úgy az ötvenes-hatvanas "kemény mag" is érthetné hogy a kapcsolattartás eszközei is modernizálódnak"
Erre is van azért törekvés: Kiss László (aki egyébként számomra rettentően szimpatikus ember) youtube podcastjei, vagy a Csillagfényben podcast. Próbálkoznak, és szerintem simán megállja a helyét mindkettő."...ha a Csillagtanyára összejönnek önkéntesek, biztos van tagtárs aki honlapot/webshopot is tud faragni."
Több riportban is hangoztatták, hogy keresnek olyat aki tud weblapot szerkeszteni, szóval voltak erre töreekvések, csak talán ember nem akadt a feladatra.
A tábor is azért lett kiszervezve mert az önkéntesek "lemorzsolódtak" az évek alatt és nem jött a helyükre senki.Olvasd el ezt a két könyvet!
Szerintem ma már mindenki a netről (és egymástól) vadássza össze a tudást. Viszont egy rendes atlasz az elengedhetetlen eszköz. Tudom, hogy ott van a mobil meg a go-to de áram se lesz mindig...A TikTok annyira trash h szerintem simán elveszne az ilyen tartalom, bár a fiatal réteg (akiket ugye céloznál) most ott van leginkább jelen. Szerintem amúgy tök jó ötlet.
#5052popey37
Az MCSE tagságon én is agyaltam már, nem tudom mennyire érné meg, hogy vidékiként kb jó ha 1-2 alkalommal tudnám kihasználni a kedvezményeket. Az évkönyv ami igazán érdekelne, az hasznos lehet. A havi lapból van itthon 1-2 de annyira nem voltam elájulva tőle.Nem elfelejteni: Holnap lesz az Uránusz átvonulás a Hold mögött. Kíváncsi vagyok hogy az időjárás engedi-e majd a megfigyelést. (Ahogy néztem nem igazán)
-
koanla
aktív tag
válasz
Cray Tyler #5050 üzenetére
"Igen, online marketinges vagyok. Meg még középvezető is."
Ez így már halmazati
De hogy ON is legyek picit:
és tegnap ki vett mit, hogy amikor kinn hesszeltem Visegrád tetején, akkor kurva jó ég volt, de a távcső nem volt nálam?! -
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #5022 üzenetére
Meg mielott elbaxnad a mereteket.
A blende kulso merete a parasapka belso merete, csak ekkor tudod betolni az optikaig.
Visszakeresnem itt a topicban, de nincs hozza lelkierom. Ha jol emlekszem valami 137 mm koruli volt ablendek kulso merete.de merd le, az a biztos. -
kuyarashi
őstag
válasz
Cray Tyler #5022 üzenetére
Zsíír!
A logónk mindenképp rajta lesz (iNEO), de az nem foglal sok helyet.
Megvárom azért a mért értékeket, leghamarabb úgyis csak jövőhéten csinálom, a végösszeget meg kiírhatom ide is, ha mást nem zavar és nem minősül hirdetésnek.Békés megyében vagyunk, szóval gondolom posta lesz a vége, de ha jársz erre, akkor ütközni is tudunk.
-
kuyarashi
őstag
válasz
Cray Tyler #5017 üzenetére
Ja, így a legjobb.
A megvalósításhoz méretekre van szükségem. Külsőre és belsőre, utóbbit már megadtad. Ezen kívül még azt kell tudnom, hogy hogyan szeretnéd megoldani a felfogatást. Popeyén például nem kellett agyalni, mert ő a harmatsapkába tolja a blendéket.
Álljon itt néhány példa.Az első egy közvetlenül a tükör elé szerelt blende, furatokkal.
3 mm-es rétegelt nyír lemezzel szoktam dolgozni. Talán az a legjobb, ha feketére pácolom és te magadnak lakkozod, vagy én egyáltalán nem felületkezelem. Egyébként sokat bír lakkrétegek nélkül még ez a beltéri ragasztású is, de mindenképp ajánlom a színezést és a védelmet. Az anyagárak most már durván 2.5-szeresek, de a 3 évvel korábbiakhoz képest, úgy 4-szeresek...
Egyedi gravírozás, mehet rá (paraméterek, név, logó, idézet, stb. Ha már csináljuk, legyen kerek a történet.
Mindenre választ kaptál?popey
A tieid vetemedtek ez idő alatt? Kell a visszajelzés.
Száraz az anyag, és ezekhez mindig igyekszem eleve egyenes darabokat választani, de festés, meg ennyi idő után bármi megtörténhet. A fa tud mozogni. -
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #5016 üzenetére
elmondanám, hogy a tulajdonomban volt 2 ED / 80/500 equinox, 72-ed/ mindegyike szinezett kicsit extrém nagyitáson, a mostani 100/900 ED nulla szini hibával bir.
a 120-as le fogja verni a 72-ot, már csak a fokusz miatt is, ugye a 72 az 432mm, F6, a 120 meg 600, ha leblendézed 72-re akkor 72/600 lesz, F8,3, ergo jobb lesz a képe. ráadásul az optika kozepe majdnem mindig kozel tokéletes, a 120-as kozepén a 72-es méret perfekt leképezést fog adni. ez holtbiztos.
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #5013 üzenetére
a 60-as blende már Apo szintű képet ad majdnem. az a 2x barlowwal F20. hú bazz
., tényleg.
-
kuyarashi
őstag
válasz
Cray Tyler #5013 üzenetére
Pedig figyelek.
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #5011 üzenetére
már mondtam párszor: a zt a tubust le kell blendézni 100-ra és egy barlowot neki. be fogsz tojni a látványtol. a bolygokon van elég fény, 2x ED barlow még javit is a CA-n kicsit.
hu, csak egyszer roffenjunk már ossze, lessz ott minden.
2x barlow meg a 4mm lacerta és még kényelmes a betekintés is -
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #5005 üzenetére
és nem vagyok profi asztrofotos, csak egy lelkes kezdo, aki a képfeldolgozáshoz vajmi keveset konyit./egyenlore/, viszont a felszerelésem elég "profi cucc". de azt is hozzá kell tennem, hogy a hátam mogott van legalább 15 év csillagászkodás. sok tábor, ismerkedés, sok sok csillagász ismeros.
kezdoként én is szerettem volna megorokiteni a látottakat, de akkoriban csak egy minimalista webkamerára futotta. a mai tudásommal anno biztosan nem vettem volna meg azt a sok tubust és mechanikát ami az évek alatt átment a kezeim kozott. / viszont akkor csak arra futotta/
a mai telefonokkal az a baj, hogy nem egy kamerásak és a fotozáshoz mindegyik kamerát használja, olyan oklulár és mellé adapter meg nem létezik, amivel megoldhato lenne.
talán a 2"-os okliba beleférne a 3-4 kamera, de oragép kell, vezetés kell, szoval osszetett dolog és rengeteg pénzbe kerul.
csak tájékozodás képpen:
egy belépo szintu fotos mechanika EQ-5 Goto, ára valahol 400-500k kornyékén, egy jo tubus, ami legalább ED szintén 300-400k, vezetés 170k, kamera: ha dslr akkor 50-100k, plusz az átalakitás 80k, ha asztrokamera akkor 170k-tol határ a csillagos ég, szo szerint. lehet kapni 2,5 millioért is asztrokamerát. szurok, darabja 80k, korrektor 100k. áramellátás, szabályzok, páramentesitok megint vagy 60-70k. minden osszeadva és csak a belépo szintet nézve is uti az 1,5 milliót egy kezdo asztrofotos cucc.
és akkor jon a nehezebb fele: legalább 3-4 progit kell megtanulni halado szinten kezelni: Siril, pixinsight, photoshop, Autostakkert, Registax, Deepskystekker, hogy csak néhányat emlitsek.
és kell hozzá rengeteg szabadido, jo ég, jo hely ahol nem nagyon fényszennyezett a légkor. és sok-sok turelem. -
Dilikutya
félisten
válasz
Cray Tyler #4999 üzenetére
Nem városi ég.
4. emeleten lakunk, a lakás egy agyonig kivilágított térre néz, sokmindent nem lehetne kezdeni vele. Anyámék kertje viszont remek, semerről se világítanak be az utcai fények, de van kocsi, tudok jó lakott területen kívüli helyeket.
-
pècsimunkás
addikt
válasz
Cray Tyler #4999 üzenetére
Èn kitartok
.
-
hroberto
veterán
válasz
Cray Tyler #4912 üzenetére
Igen, azzal. De úgy tűnik ma este megint csak a felhőket nézetem....
-
hroberto
veterán
válasz
Cray Tyler #4910 üzenetére
Semmit sem váltok, csak szerettem volna kipróbálni egy jobb minőségű okulárt. Az új távcső szerintem már megérdemel egy ilyet.
Ez a második 2"-os okulárom, van még egy 28 mm-es Skywatcher Apex - em is, de ez egyértelműen más kategória.
Sok lehetőségem még nem volt kipróbálni, mert nem volt zavartalanul felhőtlen az ég, de azért pár csillaghalmazt és a Gyűrűs-ködöt sikerült megnéznem vele.
Mivel nagy tapasztalattal nem rendelkezem a felső kategóriás okulárok tekintetében, nem tudom, hogy mennyire mérvadó a tapasztalatom.
Mindenesetre nekem nagyon tetszik a hatalmas látószög, a tiszta, éles és fényes kép amit látok benne.
Úgyhogy tervezem a 6mm-es Planetary-m lecserélni egy 7 mm-es SkyPanorama-ra.
A napokban volt egy hirdetve, de úgy tűnik épp lemaradtam róla. -
hroberto
veterán
válasz
Cray Tyler #4905 üzenetére
Ma megjött a Skywatcher Skypanorama-m úgyhogy a héten már nem tervezek semmit vásárolni.
-
4580693
senior tag
válasz
Cray Tyler #4905 üzenetére
Előbb kellett volna szólnod...
-
Astroboy
őstag
válasz
Cray Tyler #4886 üzenetére
Ez közösségi időjárás-módosítás kérem, ami a bolygómon pl. bűntetendő.
Inkább szóljatok mikor hol kell felhőmentes idő oszt' odaröppenek a zűrhajómmal.
Úgyis ki akartam próbálni az új hajtóművet, svájci. -
hroberto
veterán
válasz
Cray Tyler #4877 üzenetére
Baszki, tényleg szar időt mutat hétvégére!
-
hroberto
veterán
válasz
Cray Tyler #4871 üzenetére
Csak rábeszéltem magam a 23 mm-esre.
Remélem a hétvégén kipróbálom! Egy 200P-s Dobsonnal biztosan mutat szép dolgokat.
-
hroberto
veterán
válasz
Cray Tyler #4871 üzenetére
Köszi a segítséget!
Amúgy van 2"-os okulárom, úgyhogy nagyjából képben vagyok a méreteket illetően. -
hroberto
veterán
válasz
Cray Tyler #4866 üzenetére
[Ezt] az okulárt gondoltam lecserélni egy SkyPanorama-ra. Csak nem tudom, hogy nyújt-e annyival többet, mint amennyibe kerül
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Cray Tyler #4847 üzenetére
Itt. [link]
-
xcds
őstag
válasz
Cray Tyler #4792 üzenetére
2es zenittukorrel majdnem teljesen be kell tekerni, akkor belelóg. 1,25ossel nem.
-
hroberto
veterán
válasz
Cray Tyler #4828 üzenetére
-
hroberto
veterán
válasz
Cray Tyler #4825 üzenetére
Amúgy tényleg igazad van. Tavaly, amikor az újat vettem, kb. 2 hétig borult volt az ég.
A mai estében azért még bízom! -
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #4798 üzenetére
van egy csomo szállás a kornyéken, 2-4 ágyas szobák 13-17k / éj. nem is drága. mehetunk.
3 nap kb.60k megyunk 4-en, fjenként 15 a három nap. mégse 50k mint a tábor. -
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #4792 üzenetére
kis matekkal szerintem meg lehet tudni:
egy fehér lappal meg tudod állapitani hova esik a fokusz a tubusnál: full betekered a kihuzatot, a lapot mogé teszed és addig távolitod a kihuzattol mig meg nem kapod a fokuszpontot, lényegében kivetited az optika fokuszpontját a kihuzat végéhez. attol a ponttol kell lemérni a fénykup hosszát a betekert kihuzat végéig.
utána már csak meg kell mérni a metszéspontban a kup átmérojét. de szerintem nem takar ki
bocs a kezdetleges rajzért, sosem volt erősségem. -
xcds
őstag
válasz
Cray Tyler #4785 üzenetére
Én úgy mértem, hogy kb 110mm-es csőnek felel meg olyankor, ha be van tekerve a kihuzat.
Ez kb 16% fényfeszteség, ha jól számolom. Ha nincs mivel összehasonlítani, nincs mit észrevenni. Meg kéne nézni egymás mellett egy rövidített kihuzatost meg egy gyárit és kiderülne, látszik-e a különbség. -
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #4787 üzenetére
köszönöm. végre valaki megértette a sok sodert amit itt lenyomtunk feleslegesen belebonyolodva mindenbe ami szembejött.
-
kuyarashi
őstag
válasz
Cray Tyler #4735 üzenetére
Cray
Nem, ez a Lacerta Octo Bearing Type Linear kihuzata. Iszonyat feszes, illetve fixálható a fókusz, és a kihuzat körbeforgatható, szóval a kamerával utólag is tudsz elegánsan átkomponálni.
A dörzshajtás is lehet keményen passzos. Minden az anyaghasználaton és a megmunkáláson múlik. Például a 200/1000-en a Crayt, koppanás' után is simán tudom tekerni, pedig a gyári fókuszírozó ki van cserélve Lacertára.Ja, minden kell, Popeynek 3 db-ot vágtam. A külső átmérője mindnek 138 mm, a belső 100, 80 és 60 mm.
Nimda
Pont néztem én is a Lacerta árát. Kofferben, a hozzá készült korrektor nélkül 220.000 Ft, én még 142.000-ért vettem (mondjuk erősen akcióban), később pedig a korrektort használtan, féláron. Korrektorral most 272.000 Ft.popey37
Ja, patika.
A gyártók akkor is felviszik az árat a nyersanyag drágulásra hivatkozva, ha még a 2 évvel ezelőtt beszállított anyagokból dolgoznak. Valahol érthető, mert a következő kört már drágábban veszik, amit az aktuálisan eladott termékekből kell finanszírozniuk. A legtöbb kereskedő ugyanígy gondolkodik.
Szóval, szerintem a "luxuscikkek" ára egy jó ideig magas marad. -
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #4748 üzenetére
Dehogy szar, azért érzed a különbséget a gyári és e között. Az Octo meg kerül annyiba mint egy komplett tubus
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #4745 üzenetére
Igen ez dörzsi, de ez a CR eredeti működési elve. Viszont itt nagyobb felületen fut a tengely. Sose bánd, mert mérföldekkel jobb mint a gyári fogasléces rettenet.
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #4738 üzenetére
a photoline korrektoromat 59k-ért vettem tavasszal, most 114k az ára. és mi jon még?
-
popey37
addikt
válasz
csak arra leszek kiváncsi, ha realizálodik a forint az eurohoz képest: visszaáll a régi ár, akkor a boltok vajon lecsokkentik e az áraikat: szerintem nem./ ha az ukrán balhénak vége lesz, várhato az euro árának csokkenése, meg ugye lesz ujra köolaj oroszbol mindenkinek, soha nem lesz tobbé 500 alatt az uzemanyag ára. europaszerte mindenhol 2 euro/ liter a benzin-diesel.
-
Nimda
addikt
válasz
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #4739 üzenetére
Tudom, létezik futárszolgálat is, de mostanában nagyon a háttérbe szorult ez a hobbi, egyéb okok miatt (pl. költözés), talán ez is az oka.
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #4732 üzenetére
Ezen a kofferen én is gondolkoztam, csak rohadt lusta vagyok elmenni a boltba érte, messze van tőlem
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #4735 üzenetére
Az Octo kihuzat. Az SW ilyen (CR):
A CR hátránya, ha nincs jól beállítva, csúszik a kihuzat, mert "dörzshajtású". Az enyém nagyon erős, ha ráverek sem mozdul el. Cserébe nagyon finoman lehet fókuszálni. De úgy emlékszem neked is ez van.
Amúgy piszok felment az ára a 72/420 ED -nek, van ahol ~175 ezer Ft. Én még 110 ezerért vettem.
-
lord_devil
tag
válasz
Cray Tyler #4724 üzenetére
Pont, hogy nagyon hasznos volt az írásod: elmúlt a kétségem, maradok a kisebbiknél. Köszi!
popey37: viszont, ha lehet javítani a kihuzaton az érdekelne.
-
válasz
Cray Tyler #4722 üzenetére
Bocsánat, önvizsgálatot tartottam, és inkább (talán) lebeszélnélek a 2"-os útról. A 2"-os szett súlya eszkalál egy olyan problémát, ami egy upgrade-spirálba vezethet. És neked most lehet hogy nem erre van szükséged
-
szoja
tag
válasz
Cray Tyler #4681 üzenetére
Én ilyet használok. Belefér az AZGTi mechanika fej, a hozzá használt aksi, az összes okulárom, a zenittükör, lámpa, szűrők és a tripod merevítője. A belső piros szivacs elválasztók vége tépőzáras, oda rakod őket, ahová szeretnéd.
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #4684 üzenetére
valahol a forumon van rola kép is, talán amikor vettem a szivacsot a kis kofferekbe.
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #4681 üzenetére
Én csak egy pici alutáskát. Formálható, de elfér benne egy kis zenit is, ha nincs sok oklid.
-
szoja
tag
válasz
Cray Tyler #4669 üzenetére
Ah, tényleg, valamiért 120-ra emlékeztem. Akkor annak a leképezése biztosan jobb, mint az enyém (F/9 vs F/7.5).
-
lord_devil
tag
válasz
Cray Tyler #4654 üzenetére
Nekem a távcsőhöz kapott 10mm-es bárium okulárral már kicsit kényelmetlen a betekintés (kicsi a pupillatávolság).
6mm-es Gold Line okulárt néztem ki (ha jól értem mindegyiknek 16mm a pupillatávolsága) + egy 2x Barlow: ez így 30-ból megáll. Ha van javaslat alternatívára, jobb összeállításra azt szívesen veszem. -
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #4654 üzenetére
én azért szoktam nagy néha a barlowot használi, mert a 3mm körüli oklinak már igen kicsi a lencséje, szemet kell préselni az okliba.
brlowból az olcsóbbik kategoria a baader qturret 2,25x, vagy a drága tele vue. utóbbi olyan mintha nem lenne ott: a fényhasznositása 99% körüli nem vesz el a fényből semmit. csak drága. arra az évi 1-2 alkalomra amikor használni lehet nem éri meg 100k-t beleáldozni.
nekem baader van, volt mellé 120/1000 akromátom, jó volt. -
lord_devil
tag
válasz
Cray Tyler #4652 üzenetére
Már megrendeltem, szerencsére zenittükör van a szettben. Amit viszont elfelejtettem rendelni az egy Barlow. Mit ajánlanál bolygómegfigyeléshez?
-
lord_devil
tag
válasz
Cray Tyler #4641 üzenetére
A 120/600-hoz csak Starpointer-t adnak. Használható azzal is, vagy egy kereső azért kellene hozzá? Ha igen, melyik ajánlott?
-
lord_devil
tag
válasz
Köszönöm, nagyon korrekt leírás! Igazából az egész azzal kezdődött, hogy a gyerekeim szerették volna megnézni ezt a bolygóegyüttállást. Ki is mentünk egy kézitávcsővel 1 héttel ezelőtt, de persze nem láttunk semmit.
Úgy értem nem sokkal többet, mint szabad szemmel. És azóta motoszkál bennem, hogy megnézném a Szaturnusz gyűrűjét, vagy a Jupiter vörös foltját, de persze érdekelnek a távolabbi objektumok is. Átgondolom és átszámolom még! Köszi még 1x.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Hat igen, muszaj valamit elengedni a 3 kriteriumbol ilyen aron. Vagy be kell vallalni, hogy tukrozve latja az objekumokat, es akkor Dobson. 200/1200-as Dobson ala lehet kapni elfogadhato aron EQ platformot is, hogyha kesobb objektumkovetest akar.
Szoval amit akar: melyeg / naprendszer / ne tukrozzon. Ebbol 2-t valaszthat.
-
lord_devil
tag
válasz
Cray Tyler #4639 üzenetére
Köszönöm! Akkor a sok helyen említett Skywatcher 90/900 nem ajánlott? A 120/600-as SW jobb nála bolygómegfigyelésre?
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Cray Tyler #4632 üzenetére
Oksy, nem baj az.
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #4619 üzenetére
ma 740 km-t mentem, amugy átlag 400-600 kozott, de van amikor csak 100-200 km. melofuggo
a havi átlagom éves szinten 10k km korul van. -
5150head
senior tag
válasz
Cray Tyler #4581 üzenetére
Ezért fontos az, hogy amikor már az ember a "kasszához fárad" pontosan tudja, hogy mit szeretne vásárolni és attól milyen képet várhat.
Ebben a hobbiban a legjobb tanács egy kezdő számára mindig az, hogy menjen el és nézzen bele minél több távcsőbe és beszélgessen el a tulajdonosokkal. Ezután biztosan ki fog alakulni benne egy irány és nehéz lesz bakot lőni a vásárlással. -
szoja
tag
válasz
Cray Tyler #4581 üzenetére
Maximálisan egyetértek. A fotózáshoz csak az kezdjen hozzá, akinek végtelen szabadideje és jó mély pénztárcája van. Amúgy én, amikor 2018-ban kezdtem a hobbit, 50 000 Ft-os kerettel indultam volna, aztán szembesültem a tényekkel, így 100-ra emeltem a keretet a kezdeti információgyűjtés során. Aztán a boltban vettem egy 180 ezres szettet. Most, négy év múltán az eszközeim bolti összértéke a 1.5 millió Ft-ot közelíti - más kérdés, hogy okos használtpiaci beszerzésekkel a valós kiadásom ennél jóval alacsonyabb volt, de ehhez már kell némi tapasztalat is. És én főleg csak a szemem használom, fotózni legfeljebb csak a naprendszer objektumait szoktam, mélyeget nem. Az meg ugye totál más műfaj, ahhoz nem kell annyira drága mechanika és alapszinten a szükséges kamera is olcsóbb
-
oszi666
őstag
válasz
Cray Tyler #4571 üzenetére
Basszus bocsanat a haztartasi gepesbe akartam irni szerinten felre nyomtam, nagyon sorry Bar azert ennyir nem kell horogni
Emberi hiba, meg a profi csillagaszatban is elofordul -
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #4565 üzenetére
ne acél lábat vegyél, hanem teodolit lábat, fábol. istencsászár lesz meglátod és olcsobb is.
egy kozdarabot kell csinálni a talphoz, hogy jo legyen de annyit megér. -
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #4558 üzenetére
az a 3 tized semmi, 2-3 simitás a közdarb belsején és bele fog menni, a fokusert nehogy elkezd csiszolgatni. arra is gondolni kell, ha szét akarod később szedni- a hűtés ezért nem jó megoldás, össze fog úgy is menni, csak ha összemelegszik nem fog szétjönni.
600-as polírpapírral simán le tudsz 3 tizedet szedni, de inkább kicsit többet a biztonság érdekében. a csavarok úgyis a helyén tartják a tubusban. -
tzimash
őstag
válasz
Cray Tyler #4556 üzenetére
Úgy látom az Égi kalauz nem csak nálam volt jelen a kezdeteknél
Az én figyelmemet először a Fiastyúk meg az Orion öve keltette fel, sokáig a Fiastyúkra azt hittem a Kis Göncöl az, de valahogy nem stimmelt, hogy ha a rúdja vége a Sarkcsillag, aminek "fixnek" kell lennie az égen, akkor miért vonulgat nyugat felé?No ekkor mentem el helyi könyvtárba az említett könyvért. (Az Égi Kalauz meg A távcső világa kb 3-4 évig nálam volt, minden hónapban meghosszabbítottam a kölcsönzési időt.) Történt mindez, olyan '94 körül. Meg volt valahonnan egy 8x30-as orosz binoklim.
Aztán két évvel később tudomásomra jutott, hogy valaki árul a városban egy 110/806-os Mizart, mindössze 10e forintért, persze nekem az óriási összeg volt (17 évesen), végül sikerült megfűznöm sógoromat, hogy egész nyáron dolgozok neki a dinnyeföldjén, cserébe megveszi nekem a távcsövet. (Elég rossz deal-nek tűnik most már, kb 50-60Ft/órás bért jelentett utólag kiszámolva, de akkor nem érdekelt.) Emlékszem, egy délután elhoztuk a távcsövet, de menni kellett azonnal melózni, már sötét volt mire hazaértem dögfáradtan, de azért ablakon keresztül ráirányítottam a Jupiterre az eszközt, hát iszonyat volt amit láttam... rohadt szúnyogháló
Mivel mélyégre kicsit limitált volt a távcső ezért inkább a változózás felé orientálódtam.
Azért máig bánom hogy 2010 körül - 10 év inaktivitás után - eladtam a Mizart, bár nem ment rossz helyre (Rózsika vette meg, aki régi motoros, biztos tudja kiről van szó)
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Cray Tyler #4558 üzenetére
Jön a hétvége, ma meló után menj el a friss jogsival az OBIba és vegyél egy fémreszelőt. Biztos nem tudnék a seggemen ülni.
Nekem is hackelni kell majd a tubuson, akarok egy külön tartó cuccot a Starsensehez. Bár így is jó volt, jobb lenne a tubus túloldalán a telefon.
-
Astroboy
őstag
válasz
Cray Tyler #4552 üzenetére
Az a druszám lehetett, jómagam még sose blogoltam.
(A bolygómról meg nem mesélhetek sry.)Amúgy kiwi lennék, hogy a topikból kit mi vitt bele ebbe a viszonylag ritka és drága hobbiba. Engem emlékszem nagyapám 8x40-es orosz binokulárja, amivel kb. 8-10 évesen ismerkedtem nyaranta a telken a segedelmével.
Aztán miután már mindent is végig kukkoltam vele, nagyfater tanácsára este kimentem megnézni a tejutat. Hajnalban rugdosott be az öreg, szét voltam csípve emlékszem de fülig ért a szám. -
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #4543 üzenetére
Én már használtam szilikont, lítium bázisú gépzsírt is. A szilikon se rossz, csak ne legyen túl híg állagú. A melegben képes "olvadni" amikor is semmit sem ér. A gépzsír egy fokkal jobb lenne, a sima kerékpárzsír is megteszi.
Arra ügyelj, hogy előtte alaposan tisztítsd meg a felületeket, akár hígitóval átmosva. -
kuyarashi
őstag
válasz
Cray Tyler #4543 üzenetére
Jogos, valahogy el kell kezdeni. Szerintem csak az az egyetlen buktatója, ha otthon marad valami nélkülözhetetlen komponens, például a tubus.
Érdemes listát készíteni és indulás előtt ellenőrizni. Később majd bővül, finomodik. -
koanla
aktív tag
válasz
Cray Tyler #4540 üzenetére
Nem csak Te vagy problémás ám!
Nekem Fülöpszállás 1ó35 perc, Sarlóspuszta meg 1ó45p
.
Ha meg földút, akkor nekem meg hiába hajt adott esetben négy kerék, elég alacsony a cucc, szóval én meg attól félnék, hogy valahol odaverem az alját, aztán lesz sírás -
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Cray Tyler #4537 üzenetére
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Cray Tyler #4537 üzenetére
Úgy látom ez is a Kiskunságban van, menjünk már egy helyre legalább! 😁 Mit lehet tudni erről a Sarlóspusztai helyről?
-
4580693
senior tag
válasz
Cray Tyler #4532 üzenetére
Szerintem meg is válaszoltad magadnak.
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #4474 üzenetére
pont belefér a HEQ-5.
aljában van egy 4 cm vastag szivacs, a két oldalán szintén a zsebekben 1-1 szivacs.
pont jó a mérete:
46 cm széles
39 cm magas
20 cm vastag.
a dekli fejnél a két oldalon van két zseb, oda befér a kézivezérlő meg a kábelek a táppal.
fémzsanéros, az oldalán van két ládacsat pluszban, meg felül a számzáras.
jó bolt volt, postával 12k-ért vettem a jófogáson.
a két boltban/BTC, Makszutov/ egy koffer a HEQ-5-hőz 44.700.- -
koanla
aktív tag
válasz
Cray Tyler #4474 üzenetére
Ha már koffer: én meg mostanában az okulárok tárolására szolgáló alu koffereket nézegetem, de még bizonytalan vagyok. Tetszik, hogy praktikus, rugalmas megoldást nyújtana az egyben, egy helyen való tárolásra, ráadásul - elvileg, ha jól értem! - mindezt pormentesen.
-
4580693
senior tag
válasz
Cray Tyler #4428 üzenetére
Alapvetően én is lencsés vagyok. Viszont volt alkalmam házi készítésű tükrösbe nézni, hát, egyáltalán nem volt rossz képe, sőt, kimondottan tetszetős volt. Ezt egy magyar srác csiszolta.
A lényeg: a gyári (sw) tükrök csak jók. A másik gyári tükrök (orion uk) nagyon jók. De az a hazai amatőrcsiazolású tükör, na az szenzációs volt. Annyira, hogy a TMB apom mellé be is fogok azerezni egyet. -
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #4436 üzenetére
azért a 100-as ED már odabaszós tud lenni, és ezt nem tudja vitatni senki, 3 perc alatt hadrafogható, nem kell bibelődni vele mint a tükrössel, penge a képe, van éles kontraszt, nincs kitakarás, kómahiba. igaz nem 100k-s tubus.
a 120 milis akromátom is jó volt mélyegezni, volt rendesen fokusz és kis nagyitásoknál nem volt szini hiba, az csal 150x nagyitás fölött jön elő drasztikusan. -
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Cray Tyler #4428 üzenetére
"A dobson kevésbé éles a segédtükör miatt, a lencsés cserébe színez mint állat (ha nem apo). Kit mi zavar jobban. Én szinte csak mélyegezek, pont lefosom hogy színez, cserébe nekem tűéles legyen az az Orion köd!"
Megint kezdodik, ez egy tevhit.
Atmero tobbet szamit mint egy 25%-os kitakaras. Egy 20 centis dobson a 25%-os kitakarasaval (ami terulet aranyban 5%!), mindig elesebb lesz mint egy 12-15 centis lencses.
Decemberben, mikor a forumbol paran osszejottunk Pilisszentleleken eszlelni, a kovetkezo tavcsovek voltak:
- 8 centi koruli apo
- 12 centis akromat
- 20 centis dobson
- 35 centis dobsonOrion kodot neztunk. Kod elessege novekvo sorrendben:
- 12 centis akromat volt a legrosszabb, gyakorlatilag elesre se tudtuk allitani a szinezes miatt
- 8 centis apo jo eles volt, de nem latszott rajta tul sok reszlet, ilyen kis atmerotol nem lehet csodat varni
- 20 centis dobson: ez minosegi ugras volt a kis lencsesek utan, itt mar volt vegre sok reszlet raadasul kivalo elesseggel. Nagyon sokat szamitott hogy nem szinez mint a 12 centis akromat.
- 35 centis dobson: nyilvan ez mar teljesen mas liga mint az elozoekSzoval Szacsee, fogadj meg egy tanacsot, es ne higyj el kerlek mindent amit itt a forumon olvasol. Jarj utana magad is. Olvass cloudy nights forumon inkabb. Ha igy teszel, latni fogod, hogy koztudott: vizualis eszlelesnel az atmero az elsodleges. Berogzodott, hamis ideakbol ne indulj ki.
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #4406 üzenetére
megjött a cuccom, asi air plus. alig várom a tesztet.
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #4333 üzenetére
én azért irtam EQ3-at, mert az fényévekkel jobb mint az EQ2, valamint egy talpcsapágy csere után megtáltosodik, lehet motorizálni óragéppel, esetleg gotoval./bár a goto-t nem érdemes rátenni/ van hozzá polustávcső is. alapjában véve vizuálisan szerintem jó. még talán a 150/750-et is elviszi, igaz remegősen.
persze ha hosszútávon gondolkodik az ember, pl én a kezdetekkor, akkor indulásból HEQ-5 pro goto, mellé a 100/900EdD. dehát kezdő fejjel minél olcsóbban akartam jót, ami mint tudjuk lehetetlen.
ez attól is sokban függ, hogy kit menyire szippant be ez a hobbi.
mert nem éppen pénztárcabarát a sok csere. -
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Cray Tyler #4219 üzenetére
Ég és föld a különbség az ilyen halvány objektumoknál. Én Budapesten rá se néztem még az Andromédára, úgyhogy nem tudom milyen lehet.
De a helyeken ahova járok, 2 porsáv is látszik belőle a távcsőben.
Az Androméda magja elég fényes, szóval gondolom hogy azt látod a ház előtt. Én ház előtt nem szoktam, csak ritkán Holdat, vagy legutóbb okulárokat próbálni.
Egyéb galaxisokról nem is beszélhetünk, azok városban elérhetetlenek, várostól 30km-re meg elkezdenek felbukkanni.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Cray Tyler #4197 üzenetére
Látott egy égi jelenséget amit nem ismert fel és megkérdezte szerintünk mi az. A többit egyelőre te és Popeye látod mögé.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Cray Tyler #4195 üzenetére
Nem értem mi a problémád a kérdésével, és nem értem miért vagy ilyen ellenséges. Semmilyen alapot nem adott rá. Szerintem vedd visszább az agaraid.
-
4580693
senior tag
válasz
Cray Tyler #4159 üzenetére
Mi is szoktunk a párommal jótékonykodni. A nyolcban van egy hajléktalan iskola, ahová rendszeresen viszünk adományokat. A két nagy távcsőforgalmazó meg szerintem nem fog ilyet csinálni. Szerintem...
-
4580693
senior tag
válasz
Cray Tyler #4155 üzenetére
Ne is mond, egy nagy apo az álmom nekem is, egy 150/1200 TMB apo nekem bőven elég lenne. A vicc, hogy most lenne is rá valóm, de autót kell vegyek, mert a mostani a halálán van.
A szűrőhöz vissza: a 120-as lencséshez én is inkább OIII szűrőt vennék. Amúgy, ahogy fentebb írták, 150mm-től ajánlják az OIII-at, alatta meg UHC és CLS. CLS szűrővel nekem nem volt dolgom, de ahogy olvasom, a sorrend valahol cls->uhc->oiii. HBéta szűrő meg elég speciális kütyü, Lófej-köd és társaihoz, de ahhoz már szerintem nem lenne elég a 100mm, mert eléggé sötétíti a hátteret és levágja a csillagokat.
Nekem volt több távcsövem is, amit elajándékoztam, mert olyannak tudtam odaadni, akinek nem volt lehetősége távcsőhöz jutni (Vixen 80/910, SW 200/1000 newton). Ha megvan, mit szeretnétek és hová adni, szóljatok, mert lehet, beszállok én is. Körbenézek és biztosan találok olyan cuccot, amit azívesen oda tudnék adni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- AKCIÓ! Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
- Dell P2419H / P2419HC Full HD LED IPS 24" LCD monitorok
- Gamer Notebook! Acer Nitro 5! Csere-Beszámítás! I5 11400H / RTX 3050Ti / 16GB DDR4 / 500GB SSD!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- Xiaomi Redmi Note 14 5G 256GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest