- Törékeny-e a Z Fold7? Ki van csukva!
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Kezünkben a Honor Magic V5
- A One Ui 8.5 és a Snapdragon 8 Elite 2 már biztos
- Yettel topik
- Kirakatba tette a Google a Pixel 10-eket
- One mobilszolgáltatások
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
popey37
addikt
egy lencsés tubus, a régi gazdája is itt van, SW 120/600 akromát egy profi fotos kihuzattal.kis nagyitásokkal penge képe van, 60-80x felett elöjön a tipikus akromát szini hiba, de nem zavaro. én fotozáshoz használtam keskenysáv szürövel/ a szürö miatt nincs szini hiba, viszont csak fotozáshoz lehet használni a szüröt,/
-
popey37
addikt
van élet, de mellé néhányunknak van 20 év tapasztalat és nem beszélünk hülyeségeket.
veszel egy "olcsó" szettet, hazaviszed, haszálod és 2 honap mulva nagyobbat-jobbat akarsz. a régi bukoval fog elkeli/ vagy nem tudod eladni/ és igy tovább.
én sem a mostani szettemmel kezdtem annak idején, és mindig jobb kellett, mert teljesen beszippantott ez a hobbi.
pl. az elözö tubusom itt lapul az ágy alatt, mert nem tudom eladni, benne áll a lovém. -
popey37
addikt
csak annyit tennék hozzá, hogy vizuálisan lehet csalodás lesz a látvány ami a távcsőben fogad a netes képekhez képest: a szép szinesképek a ködökről, galaxisokrol több 10-100 kép átlagolásával készülnek, komoly tudással mögötte, vizuálisan a szabadszemes androméda is csak egy kis "paca" még egy 200-as tubusban is.
elsö körben én a helyetekben elmennék egy találkozora, csillagdába, nyáron van belöle böven, vannak különbözö programok ahol bele tudtok nézni a tubusokba. lesz valami viszonyítási alapotok a késöbbi vásárláshoz. -
popey37
addikt
ebben nem tudok tanácsot adni, sosem volt plössl oklim. amikor megvettem a baader szettet, a benne lévő 32mm-es plössl oklit egyböl eladtam.
bolygora ortho valo, mélyegezni meg a sky panoráma, de jo választás még a 82 fokos lacerta. ez a pár tipus talán még megfizethető áron van. -
-
popey37
addikt
válasz
Devid_81 #6780 üzenetére
azt a 25 centist sem igazán fogod hurcibálni ide oda. nem egy kis méret, plusz ott az álványa is. terjedelmes, max kocsival szállithato.
a használttol nem kell félni, meg kell nézni a tükör állapotát, ha nem karcos, a kihuzata jo, meg lehet venni. de kezdöként elég nagy kihivást vállalsz be. -
popey37
addikt
válasz
Csabesz666 #6767 üzenetére
nappal a legegyszerübb: fötávcsövön beállitasz egy távoli pontot,pl. villanyoszlop egy pontja, utána a vezetöt felteszed és ugyanoda állitod. szálkeresztes okulár nélkül nem lesz halálpontos, de kb. középen lesz. amugy minek párhuzamositani? nekem van amikor egészen másfelé néz a vezetöm, mert az objektum körül nincs megfelelö csillag vezetni.
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #6748 üzenetére
hát Cray barátom elvitték a tubusodat. egy idösebb bácsihoz került, tuti jo kezekben lesz. annyiért adtam tovább amennyiért töled van. mellé adtam pár kiegészitöt amire nekem már nincs szükségem, neki meg nem kell megvennie.
-
popey37
addikt
a karácsonykor készült 3 objektumról fotó, amit a multkor feltettem, most kicsit feldolgoztuk:
ezek a fotok az utolsók a 120/600 akromáttal. remélem az új tulaj nagy becsben fogja tartani ezt a kiválló tubust. -
popey37
addikt
első bevetés. sajna csak másfél óra egem volt az erkélyről, a ház fekvése miatt csak a polus és környékét látom/ nagymedve-cassiopeia/ itt sok látnivalo nincs. M81-82 max.a többit a ház erkélyei meg a szemben lévő fasor kitakarja.
-
popey37
addikt
Megerkezett. Mar eg alatt is van. -
popey37
addikt
nincs mit fejleszteni: profi tubus, kamera, mechanika, szürökészlet. sőt még jópár minőségi okulárom is van. mit fejlesszek és hova?
a mecha simán birja az új tubust/ főként azért, mert csak 6,5 kilo/.
a 120mm optika pont az a méret ami még akár kitelepülős is lehet, nagyobbnak nincs értelme./ amugy a 140mm-est akartam megvenni, de lebeszéltek róla-új mecha kellett volna alá és az a 2 centi nem hoz annyit amibe került volna a HEQ-6 Pro Go-to/.
amugy meg nagyon keskenysávon fotozom: 3nm. a sima 120-as akromátom is megfelelt volna, de jött az apo szembe és nem birtam kihagyni. -
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #6748 üzenetére
hát aki viszi. eddig nagy tolongás nem volt érte.
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #6743 üzenetére
muszály megválnom tőle, jön az askar 120mm-es Apo
-
popey37
addikt
27-én még utoljára hadrendbe állitottam a 120-ast. + hutec nebula idas 1 duoband szürő
célpontok:
NGC 2244 43 db. 2 perces expo
NGC 1893 120 db. 2 perces expo
NGC2343 75 db 2 perces expo.
feldolgozás: az asi studio stackelő programjával. utómunka nincs.( nincs fenn az uj asztali gépen semmi/
kicsit sajnálom, hogy el kell adni ezt a tubust, de remélem az utod is beváltja a hozzá füzött reményeket. -
popey37
addikt
-
popey37
addikt
elado lett a 120/600-as akromátom táskával és egy 0.79x photoline reduktorral, esetleg adok hozzá grátis egy zenittükröt és egy 5 mm-es oklit.
ára: 200000 forint.budapest és vonzáskörzetében házhoz viszem. -
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #6725 üzenetére
azért kell drágábban feltenni, mert mindenki ugyis alkuszik, ha kiteszed 400k-ra engedni fogsz belöle 50k-t. ha kiteszed 500k-ra/ uj ár plusz szíjhatás 650k kb./ engedsz belöle 70k-t és 400k fölött eladod.
nekem eszem ágában sincs eladni a cuccom. bár keresnék rajta legalább a dupláját mint a beszerzési áruk volt. de kizárt hogy eladjam. max a tubust, ha meglesz az APO, de még az sem biztos.
-
popey37
addikt
válasz
t72killer #6698 üzenetére
hát nem tudom, de ha DSLR-re váltanék/ nem fogok/ akkor minimum 5D mark III feletti.
a régi gépek már elavultak, sok az expo, régi szoftver, elhasználodott szenzor.
Jazz: felaplikálom legközelebbi fotozásnál a telomat a tubusra, 30 sec expoval vezetve, ugyis a kövi célpontom a plejádok. -
popey37
addikt
válasz
Dilikutya #6676 üzenetére
a mai telok már szoftveresen javitják a képeket, sajnos. nekem van egy 5 éves leica camerás huawei-em. na az telo, a kamerája meg profi. a maiak meg sem közelitik.
1 db. 30 sec a tejutrol 2019-ben, bátorligeten:
nincs belepiszkálva, csak át van alakitva RAW-bol jpg-be. -
popey37
addikt
sziasztok. eladó a felszerelésem váltás miatt. a makszutovon a bazárban találtok pontos infót.
mielőtt megkérdeznétek mi az utod: 8" RASA a kiszemelt. -
popey37
addikt
válasz
perge666 #6563 üzenetére
https://www.tavcso-mikroszkop.hu/bazar/hirdetes/1722850066
a 120/600-as a kiegészitökkel megérös nagyon/ csak a semi apo szörü 40k boltban/
szerintem ez egy jo kezdö cucc, ha megunod vagy nem jon be, akkor is buko nélkül ki tudsz szállni belöle.megkérném a többieket, hogy egy full kezdönek ne akarjatok egy newtont a kezébe adni, tudom itt mindenki profi, ugy született, hogy kollimácios okulár volt a kezébe.
amugy meg a jogsival rendelkezöknek szivesen odaadom a kamionomat kiprobálni, kiváncsi lennék hány méter után törnétek össze. -
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #6537 üzenetére
a fátyol köd másik fele belefér egy látómezöbe, a közepe meg megint külön. ha lenne jó egem pár napig, akkor össze mozaikolnám 3-ból. de kevés a 60 expo ehhez, kell legalább 240 foto, ugyhogy még lövök ehhez is. a fényerős tubussal elég 2 perces expo, hamar összejön az a 720 kép. 3 éjszaka alatt meglenne, de mivel most itthon vagyok fos az idő.
-
popey37
addikt
120/600 akromát, 64 db 3 perces.
-
popey37
addikt
a makszutov.hu-n megszünt a bazár?
nem találom sehol. -
-
popey37
addikt
[link]
remélem maradhat.
pár elado cucc. -
popey37
addikt
itt van monoban:
-
popey37
addikt
Láng és Lófej köd, 39 db. 2 perces expo, 120/600-0,79x reduktor-duoband-asi294 -10 fokon
-
popey37
addikt
tegnap éjel jo ido volt igy kirámoltam a cuccot az uj kamerával:
M51 150db 2 perces, gain 150, -10 fok kamera hömérséklet.
120/600 akromát+0,79% reduktor-korrektor+ idas duoband szürö+asi294 Pro hütött kamera.
még csak ismerkedünk, de probléma az már most van, a kép bal odala viágosabb mint a jobb és nem tudom mitöl. -
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #6409 üzenetére
330
-
popey37
addikt
1 óra alatt elvitték a 100/900-as ED-met. ugy érzem jó helyre került.
-
popey37
addikt
válasz
Dilikutya #6401 üzenetére
semmire valo az összes ilyen fejlesztés. a sok kögazdag persze megveszi, mert miért ne. de semmit sem ér:
kicsi átmérö, azimutális mechanika, nincs vezetés: max 10 másodperces fotok. nincs korrekcios kép készitési lehetöség. soroljam még?
4k euroért már veszek egy jo tripletet egy eq5-el meg minden egyébbel.
még ezeket a redcat "okulárokat" sem értem igazán, hogy mi volt a célja a gyártonak ezekkel?
egy vagyonért vehetsz egy 30-60mm-es tubust. szoval katasztrofa. -
popey37
addikt
válasz
5150head #6383 üzenetére
azért vannak még jo arcok is, én az ED-hez egy csere-bere folytán ingyen jutottam hozzá, mondjuk nem volt értékelhetö képe. de most már van, söt penge képe van.
én inkább fotozom, igy az F7,3 sok, nagyon hosszu a tubus és cibálja a szél. de ha rávszem magam, hogy eladjam, az tuti a mostani áránál magasabb lesz az ára. ilyen ED-t ma már nem gyártanak, az a kevés ami meg van belöle sosem lesz elado. -
popey37
addikt
a másik érdekesség a bazárban: elvileg Loránd régi 80/600 tubusa van fenn, de horror áron280k. a bolti uj 206k, ha csomagban veszed akkor 268k. kicsit el van szállva az árral az elado. a 66 milis equinox meg 70k. brutál árak vannak használtcikkeknél is.
-
popey37
addikt
a makszutov oldalán bazárban megy ám lejjebb a meade triplet ára, egy hete még 260 volt, most már csak 210. ha lemegy 150-ig megveszem. Majd Gyulai Pali rendbe teszi.
-
popey37
addikt
válasz
t72killer #6376 üzenetére
az astrobuyshell-t szoktam nézegetni, de nekem valami fényerös triplet kellene. a mostani F7,3. az akromátom F3,95, olyan F4-5 körüli kellene de az meg horror ár.
a másik: ha esetleg valami gond lenne vele, azért angolban elég nehéz intézni otthonrol.
nem sürgös, kivárok mint eddig mindig. tuti lesz valami occsóé.amugy erre fáj a fogam:
https://www.tavcso-mikroszkop.hu/termek/skywatcher-esprit-100-550-triplet-apo-csomag/i:1640
benne van minden: korrektor keresö, koffer, csak kissé huzos az ár. -
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #6370 üzenetére
ja, oszt leesel a létrárol és a nyakad töröd, hát kell az neked?
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #6359 üzenetére
és még mindig megvan, pedig nemrégen majdnem elcsábultam és eladtam, de hiba lett volna megvállni töle. a 120mm optika F3,95-ön, plusz rövid tubus, még viharban is lehet vele fotozni. az EQ-5 pro-m röhögve viszi.
ha valaki megkinálna a 100/900-ra egy ütös ajánlattal inkább attól vállnék meg.
-
popey37
addikt
válasz
t72killer #6354 üzenetére
én annak idején Cray-tol vettem meg a 120/600-át, pont a kihuzat miatt. egy nagyon profi cuccot vett rá, nekem meg az ED-n nem volt csak sima, gondoltam lecserélem rola, azután maradt rajta, mert akromáthoz képest jo tubus, pláne keskenysávon fotozni, és mégiscsak 120mm. az ED-re meg vettem egy SW 2"-os 2 sebességes crayfordot.
amugy a 120/600-al meglepöen jo képeket lehet löni, nem is gondoltam volna, pláne a 0,79x korrektorral. az ED-m a korrektorral csak F7,3, meg hosszu a tubus. -
popey37
addikt
válasz
fererencz89 #6353 üzenetére
nekem egy 5 milis van planetary és az is kuka, detto ugyanez a baj nálam is vele. csak porosodik a dobozban.
-
popey37
addikt
igazság szerint egy 100 milis triplet kellene, de az ára miatt szerintem kimarad, arra az évi 10 alkalomra nem teszek bele 800k-t.
van most a bazárban egy Meade 80/480-as triplet, lehet az lesz a kiválasztott.
72-es ED-m már volt, jo képeket lötem vele, csak mégis 72mm. a 80-as sem sokkal több, de egy korrektorral már F4 alatt van./ van egy 0,79x korrektorom, tervezek mellé egy Ricardi 0,63x-t venni./
a 100-as ED inkább bolygora valo, persze korrektorral F7,3 lehet vele jo képeket löni./ van vele pár képem/.
300x nagyitás meg sem kottyan neki. de néztem már a holdat 500x-al is, persze minöségi okli és barlow a titka.
amugy volt herschell prizmám is, az ED-vel penge képe volt. -
popey37
addikt
lényegében ha megmarad akkor sem bánom. ilyen tubust ma már nem gyártanak.
az SW történetében a kék szinü Ed tubusok voltak az elsök, azok voltak a legjobbak, utána az aranyszinü következett, abban már volt szorás: volt benne nagyon jo és nagyon rossz is, az átlag nem közelitette meg az elözö sorozat tubusait.
utána jött a mostani barna"diamond" szin, hát ez meg már majdnem az akromát szintjén van, horror áron.
közben csináltak egy zongoralakk fekete szériát, ebböl nekem a 80/600-as volt, a tubus mechanikai felépitése megszégyeniti a mostani trilpetekét, viszont a lencse az kuka, az enyém 160x nagyításon szinezett mint egy kaleidoszkop. meg is váltam töle hamar.
szoval a tömeggyártás elvitte a minöséget, az árak meg a csillagos égbe szöktek.
amikor hozzám került egy ipari hulldék volt szo szerint, az elözö tulaj szétszedte az optikát és rosszul rakta össze, totál zsákbamacskát vettem, de tudtam, hogy a lencse szuper, csak rendbe kell tetetni. Gyulai Pali megcsinálta és hibátlan lett.
nem is mindenáron akarom eladni, de nem is akarok távcsögyüjtögetö lenni, van egy 120/600-om, mellette a 100/900 ED, harmadik tubus nem kell, mert ezt a kettöt is alig használom. -
popey37
addikt
egy tripletet néztem ki. a 100/900 nagyon hosszu fotozni. még korrektorral is F7,3 és cibálja a szél, inkább vizuálra valo, viszont én fotozom inkább mint nézelödök.
a tubus amugy 0,986 strehl értékkel bir, sok apo sem tud ennyit. van mérési jegyzökönyvem is hozzá.
meg van egy 120/600-am is, azzal fotozgatok ha az égiek is engedik és idöm is van, korrektorral F3,95, csak akromát, de keskenysávon nincs jelentösége.
Cray Tyler barátomé volt annak idején
a kihuzat ami rajta van 2x annyit ér mint a tubus maga. -
popey37
addikt
Hali. kellene kis segítség. be kéne árazni a 100/900-as ED-met.
2" crayford kihuzat, és tudjátok 0,986. még a régi kéktubusos, jelenleg carbonfoliás, belseje velurozva.
plusz bahtinov és oklop táska. -
popey37
addikt
válasz
fererencz89 #6316 üzenetére
ha lehet hagyd ki a barlow lencsét, a lacerta 4 mm-es oklija nagyon jo/ nekem is van/em olcso de jó leképezése van. én egy 120/600 és 100/900 lencsésben használom néha amikor nem fotozok.
-
popey37
addikt
válasz
Cray Tyler #6135 üzenetére
no, miből lesz a cserebogár, ha majd el akarod adni szólj.
-
popey37
addikt
kellene nekem egy olyan valaki, aki jártas a canon dslr szerelésében és ki tudna cserélni egy USB csatit a panelon.
a camera kft szétszerelés nélkül megállapitotta, hogy az usb vezérlőpanelem ment tönkre.
/onnan tudom, hogy nem szedték szét, mert megjött a két takaró gumi a vázra és feltettem, a markolat burkolatot én ragasztottam vissza amikor kiszedtem a két szakadt takaro maradványait. ugyanazt a ragasztást bontottam most meg amit én raktam fel. a váz csavarjai meg a burkolat alatt vannak. tehát nem bontották meg./
a javitási költség náluk 85k lenne, 55-ért vettem a gépet, ugyhogy inkább nem kértem a javitást. vennék komplett usb vezérlőpanelt de nem találtam eddig sehol. usb csati meg 300 forint. -
popey37
addikt
bocsi elirtam a matekot 120x240 az 28800 foto.
-
popey37
addikt
webkamera, a legjobb amit eddig láttam/ kimondottan webkamera, otthoni számitogéphez/ az a Philips SPC900 volt. rá is jöttek elég hamar a gyártok és emelték az árakat. ma használtban ha valakinek van és eladja, annyit kér érte, amiböl már veszel egy asi asztrokamerát használtan.
-
popey37
addikt
válasz
Dilikutya #5976 üzenetére
a bolygofotozás kizárolag a naprendszeren belül müködik, ráadásul a Mars-Vénusz-Jupiter-szaturnusz négyesén kivül mást nem nagyon tudsz ott sem: a Merkur mindig a nap körül bujkál, elég nehéz elkapni,/ nekem még sosem sikerült/ az Uránusz és a Neptunusz meg már nagyon messze vannak és ráadásul elég sötétek is: az egyik kék a másik zöld, hogy hozzájuk már igen nagy távcsö kell. a Pluto meg esélytelen: a 120/1000-ben is csak egy csillagnak látszik szinte, az elmozdulásárol lehet tudni, hogy nem csillag.
a napfotozáshoz meg vagy napfolia, vagy speciális Herschel prizma kell/A naptávcsövet most nem emliteném meg, mert horror ára van/.
digitális fényképezögéppel/milc, vagy más fajta/ kinlodás a bolygofoto: kevés fps, szoftveres képjavitok miatt.
egy szines belépö szintü bolygokamera használtan 100k alatt megvan, ha szerencséd van még olcsobban is. a mechanikához oragép mindenképpen kell. szoval a kezdet elég zsebbenyulos. -
popey37
addikt
válasz
Dilikutya #5972 üzenetére
azért, mert az asztrokamerák akár 240 FPS-el is tudnak fotozni, ami azt jelenti, hogy másodpercenként 240 képet csinál. a bolygok forognak, a jupiter meg igen gyors, max 2,5-3 perces videot lehet egyszerre csinálni, utána már látszik az elmozdulása.
tegyuk fel, 2 perces video, az 120 másodperc, ezt megszorzod a 240-el és egy böl látod, hogy kát perc alatt van közel 3000 foto. a feldolgozo programban a sok kép közül kiválasztod a legjobbat, az lesz a referenciakép. utána be lehet állitani, hogy milyen minöségü képeket válogasson ki a 3000-böl 1-100% között. ha jo az ég sok képet ki lehet választani/ én 75-80%-ra szoktam beállitani./ utána válogat, majd össze illeszti a kiválasztott képeket.és igy kapsz a végén 1 db. képet. -
popey37
addikt
pár kép a hétvégéröl.
ez a 120-as akromát egy brutális dög a keskenysávu szürövel.
Új hozzászólás Aktív témák
- Star Trek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Törékeny-e a Z Fold7? Ki van csukva!
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi 14 C 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i7-8GEN I 16GB I 256GB I 14" WQHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 5578 2in1: i7-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- GIGA AKCIÓ!!! AKTIVÁLATLAN iPad Air M2 11" WiFi + CELLULAR 512GB!!! KÉK