Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
szacsee
nagyúr
válasz
popey37 #4839 üzenetére
Én is csak egyet tettem bele.
Ez alapján csináltam, akkor ezek szerint még egyet dobjak be? -
szacsee
nagyúr
válasz
moongoose #4629 üzenetére
Többiek jobban értenek hozzá, de lehet beütött a pálesz az észlelés alatt és most szundiznak.
Igazából a végén leírtad a két lehetséges alternatívát.
A felszerelésre megadott árból a 102MC jönne ki EQ2, vagy Starquest mechanikán, de nem ismerem őket, valószínű itt mindenki az EQ3 és felette javasol mindent, de az már túllő a kereten. MC viszont valamennyit kitakar és szerintem a bevállt 90/900 jobb lenne ilyen célra. Állvány nem a legjobb, de kezdésnek megteszi. Maradék pénzből pedig amici prizma, hogy egyenes oldalhelyes képed legyen és barlow, okulár, napfólia, planiszféra stb...
Használtan is megéri nézelődni, de csak akkor, ha ki tudod próbálni.
Távcsőboltban 6mm-es goldline okulárt adnak az alap helyett az extra kérésekor, ami jóféle a vélemények alapján.
Többiek véleményét érdemes megvárni és vásárlás előtt kipróbálni (akár a boltban is sokat segítenek). -
szacsee
nagyúr
Sziasztok!
Gyors kérdésem lenne.
Vigyázni szoktam a dolgaimra, ezért a gyári SW dobson 1,25"-os okulár adapterét le szeretném cserélni szorítógyűrűsre. (egyáltalán érdemes?)
Tudja valaki mi a becsületes neve ennek a közdarabnak?
2"-os peremes az alja, amiből kitekerhető és egy kb 40mm magas 1,25"-os toldat aminek az aján kb egy 36mm átmérőjű menet van.
Rákeresve nem ilyesmit találtam sajnos. -
szacsee
nagyúr
Köszi a válaszokat, továbbítom.
-
szacsee
nagyúr
Sziasztok!
Egyik haverom is szeretné kémlelni az eget, de neki a dobson a mérete miatt felejtős.
Milyen tubus/goto kombó ajánlható neki?
Vizuálisan kémlelné az eget, de szeretne goto mechanikát, mert nem biztos benne, hogy megtalálja amit akar.
Nextstar 127 SLT
Skywatcher AZ Goto 102 MAK
Skywatcher AZ Gte 70/700 vagy 90 MAK
Esetleg valami más, vagy ezek közül valami?
Melyik goto-t érdemes megvenni vizuális észlelésre és melyiket kerülje?
Illetve ha pár mobilos vagy alap képet készítene (nincs tükörreflexes gépe), akkor melyik ami ajánlható minimum?
Köszi a segítséget, sajnos goto témában lövésem sincs. -
szacsee
nagyúr
válasz
5150head #4506 üzenetére
Fotós táskák jók, de kemény habszivacsot bevetnék körbe, hogy ellenállóbb legyen. Elválasztókkal együtt kb elpusztíthatatlan.
Ha kell nekem van egy hasonló fotós kézitáskám bontatlanul 5k + pk-ért vihető. Ha érdekel többit pü-ben.Ha jó a méret ez best buy.
Alukoffer készlet OBI-ban 10K körül, abban van több méret, de sajnos a 102MC csak a közepesben, legnagyobban férne el. Viszont a kicsi jó okulároknak, kiegészítőknek.
Keménytokos megoldás még igaz okulárokhoz jobb eu raktárból a hobbykingnek a keménytokos távirányító táskája.
Most nézem okulárnak jól jöhet, igaz belső átalakítás kell 2000 ft+ posta.
Ha van szivacsod, ez best buy ha nem zavar hogy puha falú és félig nyitott.
-
szacsee
nagyúr
Köszi a tippet!
Skywatcher 200P Dobsonról van szó.
Oppenheimer amit linkelt sok helyen acéllemezekkel mutogatják, nem lehet, hogy az is jár hozzá? Bár az egyszerű tartós megoldások híve vagyok, nem hiszem hogy megveszem, harmadáron meg is tudnám csinálkni kb.
Elsőre bakelit lemez + teflont kipróbálom a horizontális tengelyen.
Képed nincs a 2 csapágy + teflon kombóról mert így nehéz elképzelni.
Függőleges sem vészes, csak kicsit jobbra számítottam.Mióta megvettem nem volt normális ég a fejem felett.
Tárolni hogy érdemes a dobsont?
Nem vetemedik el egy idő után a zsámoly, pogácsa ha a zsámolyban tárolom?
Tubus külön max állványon tarthatom, mert a főtükör mögött a kollimációs csavarok a burkolat síkja alá kinyúlnak.
Igazából attól tartok, hogy a tubus cipelésnél megsérül mert nincs rajt fogantyú, de állvánnyal meg nem emelném a magassági rögzítőkaroknál fogva, mert nem arra van kitalálva.
Van tárolásra, cipelésre praktitkátok? -
szacsee
nagyúr
válasz
Oppenheimer #4486 üzenetére
Köszi!
kuyarashi :
-
szacsee
nagyúr
Sziasztok!
Megjött a szerzemény (dobson), igaz meló és a "derűs" égbolt miatt kb csak nézegetni tudtam összerakás után.
Kérdésem lenne a dobsonos szakcsoporthoz.
Vízszintes és függőleges tengely mozgása nehéz szerintem, ez mivel orvosolható?Oppenheimer: Nálad a CD és szilikonspray maradt, vagy valami másra cserélted a megoldást? A zsámoly forgatása túl nehéznek tűnik, pedig jól raktam össze és az önzáró anyát is csak az előírásoknak megfelelő mértékig húztam meg.
Kínából rendeltem bútorlábra ragasztható talpat (ptfe elvileg), de még fel sem adták.
Itthon viszont van bakelit lemez, de CD/DVD is.
Mit érdemes használni? + Függőleges mozgás sem váltotta ki a hűha érzést, bár lehet csak hozzászoktam a finom mechanikákhoz, amiknél nincs holtjáték, de könnyen mozognak. -
szacsee
nagyúr
Ez csak tipp:
DC motor valószínű mindkettő és a motor kb ugyanazt lehet, max a hajtásláncban van eltérés.
Internetes vásárláskor viszont megillet az elállás joga indok nélkül 14 napig. BTC válaszát várd meg mindenképp... viszont....
Ha személyes átvétel nem nagy anyagi kiadás (közel laksz), akkor neten megrendeled, személyesen átveszed, ha nem jó 14 napig elállhatsz a vásárlástól.
Ha messze laksz max a futár költségét bukod. -
szacsee
nagyúr
válasz
kuyarashi #4458 üzenetére
Múlt év végén Brexit után rendeltem UK-ból csomagot, 25kg vasárú.
Fekete pajzs alakú cég hozta, vámeljárást is ők intézték. Csomag megjön, cetlin az áll, hogy majd számlázzák a vámeljárás díját, majd fizessek. Várok semmi, dec elején rájuk csörögtem, hogy mi a helyzet. Hölgy szólt, hogy már nem is lesz számlázva, boldog karit.
Alin ami nagyobb érték volt vagy express one hozta, vagy csak a vámeljárás díját fizettem 400/800Ft.
Mostani rendelésben DPD/Express One nyomkövető van az okulárokon és a lézer okuláron is.
Ha bejön akkor kb használt áron veszek új terméket és a képekből és a leírásokból ítélve a távcsöves boltok is ezt árulják kb. -
szacsee
nagyúr
válasz
Oppenheimer #4448 üzenetére
Köszi!
Gyári dobson 2"-1,25" adapter helyére érdemes szorítógyűrűs megoldást keresni?Popey37: Tartalmazza az áfát, max ha éhes a királyi posta behúzza ellenőrzésre, ami 400ft, ha online fizeted, vagy 800 a postásnak.
Celestront berendeltem onnan, majd kiderül milyen. 15-ből megállt a 15-ös és a 32-es. -
szacsee
nagyúr
válasz
Oppenheimer #4440 üzenetére
Köszi!
Mindegyik videót megnéztem amit eddig linkeltetek, ezt már linkeltétek nekem.
Milyen kiegészítőket érdemes beszerezni hozzá elsőre?
Napfóliám van, keretet már nyomtatja haver.
Változtatható polarizációs szűrő gondolom nem árt ha van.
Pár olcsóbb színszűrő is elférhet
Jusztírozáshoz 3D nyomtatott kütyü elég (kollimációs okulár műanyagból) + idővel jusztírlézer (ennek is van occó megfelelője zöld lézerhez)
Persze összehasonlítom gyári lézerrel, ha nem pontos veszek gyári megoldást. -
szacsee
nagyúr
Kösz mindenkinek a tanácsot!
Popey37: Celestron berendelve, ortho oklik biztos tutik bolygózni, indulónak nem adnék ki egy szettért 100K-t. Picit kóstolgatom a gyárival, hogy mennyire "kényelmetlen" a közeli pupillatáv, aztán ha nem zavar felveszem a bakancslistára.
Cray Tyler: Tervben van valami tábor, találkozó felkeresése, csak időm legyen rá.
Mindenképp megpróbálnék előtte pár okulárt, ha van rá mód. TMB-t amúgy azért néztem ki, mert egységesen kényelmes használni vélemények alapján. Orthok és a kis Plossl okulároktól azért "félek", mert még nem nagyon van hosszabb távú tapasztalat kis pupillatávval.Oppenheimer : Törekedtem a minél nagyobb fénygyűjtésű kezdő távcső beszerzésére, ezért jött szóba a dobson. Annyi kérdésem lenne, hogy pl udvarból kertből kémlelném az eget első körben, erre is megfelelő a 200-as dobson, vagy érdemes kisebbet, esetleg nagyobbat venni?
Nyilván idővel, ha már felismerem a csillagokat és a beégés faktor kisebb elmennék észlelni nyugisabb helyre, társasággal is. Méret nem gond, kombim van és még bírom a súlyt emelgetni szerencsére. -
szacsee
nagyúr
válasz
popey37 #4425 üzenetére
Hét közben még rákérdek a másik boltnál is, de nem hinném, hogy a tubus lesz a szűk keresztmetszet, inkább én.
+ egyik boltban csak 2-3 hét múlva lesz rá kapacitás. (másikat nem kérdeztem még)Nézegetek kezdő oklikat, igaz még csövem sincs, de amit adnak a gyáriakhoz az pupillatávolságban arra jó, hogy meggyalázd a szemgolyód.
Használtan behúzok egy olcsóbb MC-t vagy 4-500-as refraktort.
Dobson lesz, csak kivárok egy jobb használtat vagy egy akciót.
Utána kb amit megspóroltam a dobson vásárláskor elköltöm kiegészítőkre.Kezdő okli szettnek jó lenne ez a kombó?
Gyári 10 & 25mm mellé és ha annyira gáz max lecserélem azokat is .
TMB Planetary II (WA Plössl): 4mm
TMB Planetary II (WA Plössl) : 7mm
Celestron Omni 15mm
Celestron Omni 32mmTMB-t sokan dícsérik visszajelzések alapján, nem is drága és nem kell a szemgolyómmal simogatni az okulár lencse felületét. 7mm kb univerzális méret max nagyításhoz jó kis MC-hez vagy általános dobsonhoz. 4mm dobson max nagyításához. 15 és 32mm pedig occó és viszonylag jó okulárok normális pupillatávolsággal. Így kb ha meg is tartom a 10 és 25-ös gyári oklit nem nagy befektetéssel kb lefedem a palettát.
Vélemény, esetleg más javaslat?Kiegészítőknek mit érdemes venni?
Változtatható polarizációs filterre gondoltam, pár színszűrőre, esetleg napfólia amihez csináltatok keretet is. -
szacsee
nagyúr
válasz
kuyarashi #4422 üzenetére
Köszi, észben tartom.
Boltokban látni két féle Dobsont van előnye egyiknek a másikkal szemben?
Skywatcher Classic 200/1200 vagy Skywatcher Skyliner 200/1200P
Utóbbi Pyrex tükörrel szerelt, ez nem tudom mennyivel jobb optikai tulajdonsággal rendelkezik mint a sima, vagy egyáltalán mennyivel kevesebb idő kell a hőmérséklet kiegyenlítéséhez.popey37: Érdemes beméretni? Vizuális észleléskor számít? Ha később meg eladnám 10 év múlva úgy sem méricskéli senki vásárláskor ... mondja bennem a kisördög.
Ha beméretném milyen mutatóval rendelkező tubust érdemes megtartani? Vizuális észlelés a cél elsősorban (fotózás nincs tervben még).Kollimációs okulárt érdemes venni, ha ilyet tudok készíttetni? (elvileg ugyanaz csak műanyagból)
-
szacsee
nagyúr
válasz
Oppenheimer #4420 üzenetére
Köszi!
Skywatchert nézegetem. -
szacsee
nagyúr
válasz
Oppenheimer #4418 üzenetére
Ok, akkor dobson.
Van valami különbség a gyártók között, melyiket érdemes megvenni és melyik kerülendő?
Milyen módosítás az amit vizuális használatnál érdemes megcsinálni? (csapágyazás, segédtükörfűtés, főtükör szellőztető ventilátor stb. ?)
Binokulárral nézelődöm, de még csak agyalok, hogy milyen lehet dobsonnal nézni az eget.
Nem zavaró, hogy nem úgy látod a csillagokat, ahogy a valóságban vannak?
Eddig csak holdat lestem newtonnal, ott nézelődni nem volt zavaró, de gondolom más, ha térképen keresel valamit.
Bocs a sok kérdésért. -
szacsee
nagyúr
Sziasztok!
Használt távcső vásárlásakor mire kell figyelni lencsés, tükrös egyaránt?
Sajnos nincs tapasztalt segítőm, vagy inkább vegyek újat?Másik kérdés, érdemesebb nagyobb fénygyűjtő távcsövet venni, vagy a gagyi légkör miatt felesleges pl egy 200-as dobson? (falu udvar, vagy kerti észlelés legtöbbször)
-
szacsee
nagyúr
Köszi, mindkettőtöknek!
Azt hittem (röhögni fogtok), hogy valami szintező az állványhoz. -
szacsee
nagyúr
válasz
Oppenheimer #4337 üzenetére
-
szacsee
nagyúr
válasz
popey37 #4329 üzenetére
Úgy néz ki a binokli beválik.
Nem vagyok fotografikus, eddig számomra megfelel. Nincs az a foltosodás mint a másik két binokulárnál ami a családban megfordult, ezzel tökéletesen látni. Ma jött meg, nappal is szép a képe, az esti égbolt még az udvarból is brutális pedig csak kézben tartottam.
El vagyok bizonytalanadodva nem kell még jobban.
Binokulárral el leszek egy darabig szerintem aztán ha több kell körbenézek alaposan.
Gyakorlati tapasztalat úgy is többet ér ezer szónál valószínű.
Derűs eget!
Lépek vissza bámészkodni. -
szacsee
nagyúr
válasz
Oppenheimer #4324 üzenetére
Köszi a felajánlást, de kicsit messze vagy és még lakat alatt vagyok (karantén).
-
szacsee
nagyúr
válasz
Oppenheimer #4322 üzenetére
Köszi, dobson valóban jó áron van teljesítményéhez képest.
Nem szűk a budget, csak még nem tudom mennyire szippant be az égbolt.
Binokulárral belekóstolok (még ha korlátozottan is), közben megfogadva a tanácsokat, amit több helyen is olvastam már inkább elmegyek rendezvényre és kipróbálok több távcsövet.
Így látatlanban csak a specifikációkat látom és számomra nem sokat mond egy számadat (nem tudom mihez kötni), viszont pár tubust kipróbálva már tudnám mit jelent egy F5-ös vagy F10-es fényerő, zavar-e a kromatikus aberráció stb... -
szacsee
nagyúr
válasz
4580693 #4319 üzenetére
Köszönöm a tanácsot!
Értelek és teljes mértékben egyet is értek veled, abban az esetben ha van aki teljesen elkötelezett.
Nálam nem ez a helyzet. Indulónak sajnos vagy nem egy Scopium 15x70-es binoklit vettem, mivel az ajánlott irodalommal és térképpel 40 Mátyásból megállt.
A tudás amit a könyvek adnak megéri, a binokli, ha a szemhibám miatt nem is tudnám használni a nagyítása és a 70-es lencse miatt eligazodni jó lesz az égen. Közben a családtagok is tudnak vele természetben nézelődni és fotóállványra is rögzíthető.
Biztos jobb a Nikon, de a mai világban nem hiszek annak, hogy minden gyártónak saját gyára van, amikor mind a profitot hajszolja. Itt a topikban is volt akinek (ha jól emlékszem popey37) szétesett a Lacerta binokli. Aztán hogy mivel jobb egy kezdő számára, amikor a laikusok a 12000ft-os Hama távcsőnek a legjobb az értékelése az árukeresőn majd elválik.
Szerintem a vázat kb mindnek egy helyen gyártják, max a tűrése szűkebb a márkásabbaknak. Optikát meg vagy saját maguk, vagy azt is bérgyártóval, kis kínában pedig összerakatják, ki jobban figyel a minőség ellenőrzésre, ki kevésbé.Newtonnal egy a baj, hogy számomra "túltoltátok Béláim" efektet váltana ki egy még ismeretlen hobbiban. EQ3 acéllábas mechanikán határon van a használata beszámolók alapján és a specifikációk szerint is, így egy 5kg-os tubust a 6kg teherbírású állványával nem használnám. Inkább vennék EQ5-öt aminek nagyobb a teherbírása és életem végéig kiszolgál, viszont 150 ezer ft körül van. Ez csak a mechanika, a tubus 100 ezer ft felett van. Normális okulárt persze később is tud venni az ember, de az is alsó hangon a tubus árának fele. Ki is kötöttünk 300 Mátyásnál ami nem sok, ha sokat használja az ember és nagyon sokat észlel ezzel sok boldog percet okozva. Csak az a fránya ha ott ne lenne már rendelném is.
-
szacsee
nagyúr
Közben elméleti síkon 3 csoportra osztottam a távcsöveket. Ajánlani tudnátok valamit ami felett átsiklottam?
Nem szeretnék vitát indítani így jöhet tükrös, lencsés, pizzásdobozból készült is akár.1 kezdő gyerkőcöknek amit nem sajnálok, ha valami érné de használni lehet és jobb a képe mint egy 15x70-es binoklinak és akár nekem is jó lenne kezdő távcsőnek.
100/400 dobson v. 100/700AZ mecha levenhuk newton árszintje max.
ennél ha van jóval olcsóbb, de hasonló képpel rendelkező kezdő távcső akkor ne tartsátok magatokban, de attól tartok ilyen nem lesz.
Viszont jól gondolom, hogy ez egy 15x70-es binoklihoz képest nem nagy ugrás max nagyításban?2 jó ár/ teljesítményű bolygózó távcső, ami könnyen fejleszthető és 1-2 évig nem kell lecserélni pl 102v .127 MC 2" kihuzattal
3 jó ár/teljesítményű mélyégre való távcső szintén könnyen fejleszthető 1-2 évig nem kell cserélni pl: 100/500 Refraktor 2" kihuzattal
Pár okulár és normális zenit + kiegek kellnek ha jól sejtem és ezekhez AZ4 v AZ5 is elég bőven gondolom, legalábbis 1-2 évig nem a távcső lenne a szűk keresztmetszet, hanem a tudásom.
Ha valakinek van javaslata, ötlete szívesen fogadom, nem vételi szándék, még csak elméleti totózás megy, hogy mi merre hány méter kb. -
szacsee
nagyúr
Köszi a tippeket és a vitát, ebből tanul az ember.
Kis háttértörténet: sokat olvastam utána, videókat néztem és nem volt egyértelmű, hogy mit válasszak. Ezután döntöttem úgy, hogy kezdő szettnek térkép és kezdőknek szóló könyv.
Binoklival vagy alap szettel, de amit nem tolok túl anyagilag, mert nem tudom mennyire szippant be az égbolt.
Videókban BCSE és talán MCSE az jött le, hogy a lényeg minél többet használjam.
Lényegében ha sokat használom mindegy mennyibe kerül és mekkora. Favorit a videók után a dobson volt, derült éjszakák száma miatt pedig a 150-est céloztam be. (itt beszélnek róla)
Családban van egy 3 és egy 5 éves gyerkőc, nekik könnyebb egy akromátba bámulni és kisebb helyet is foglal, mint egy 1200-as Dobson.
Szóval nem zárom ki a newtont csak nem tudom mennyi időm lesz az elején és milyen lelkesedéssel állok neki óvatosan akartam volna nekiállni binokulárral + térképpel.
Binokliba a gyerek is bele tud nézni max egy szemmel és tripodot le tudom engedni a magasságukik akár.
Eközben a távcső-mikroszkóp bolt ajánlását olvasva láttam, hogy a 90/900-ast mennyien veszik, így kicsit elbizonytalanodtam, mert az elején naprendszeri bolygók a fő cél és a sok pozitív hozzászólás miatt jegeltem a céleszköz beszerzésének gondolatát, hogy majd a távcsöves könyveket elolvasva és csillagképeket beazonosítva majd eldöntsem merre megyek tovább.
A helyzet pikantériája, hogy a szemtengely ferdülésem miatt nem biztos, hogy a binokli kényelmes nekem és hunyorogni nem szeretnék mindig egyik szememre, pedig egy 20 ezer ft-os kétszemes látcső amivel sokan tolják lett volna a legegyszerűbb választás. (igaz én egy 15x70-es Scopium Nature binokulárral szemeztem) itthon van tripod is hozzá.
Monokulárokat is néztem emiatt, de ott pl azt látom, hogy a nagyítás miatt életlen zajos a kép és ez éjszaka hatványozottan előjöhet. -
szacsee
nagyúr
válasz
popey37 #4273 üzenetére
Köszi!
Milyen tubusokra gondoltál és mire ajánlottak ezek?
90/900-assal indítottam volna később, mint kezdő ajánlások szerint, de ha el kell engednem a binoklit, akkor nagy valószínűséggel 2 lehetőségem lesz.
Egy gyorsan mozgatható setupot akartam és egy kitelepülőset, ha beszippant az égbolt.
Elsőre lett volna jó a binokli esetleg tripoddal + később egy tubus álvánnyal.
Monokli mennyire elvetendő ötlet eget kémlelni? Bazárban is látni 15-ért (Bresser Junior 20-60x60) gar nélkül, postával kb 17 lehet a vége, de emagon tudok egy fokkal jobbat 23-ért elhozni kuponnal. (Bresser Travel 20x60-60) 2 év garral.
Az általad említett tubus méret sem nagyobb sokkal, így az is megfontolandó, hogy legyen egy kompkat kis tubusú setupom amit könnyen mozgatok és ha elkap a gépszíj veszek egy nagyobbat (kezdőként 90/900 volt a terv elsőre).
Ha a monokli elvetélt ötlet, akkor maradna ez utóbbi felállás. Kis fényszennyezésnél (falusi családi ház kert) mik a lehetőségek?
Gyerekek is közbe lehet belenéznének, így newtont ha lehet kizárnám emiatt + ha van kis időm nézelődni nem lesz türelmem várni fél egy órát, míg felveszi a környezet hőmérsékletét. -
szacsee
nagyúr
Sziasztok!
Nem szeretnék a mély vízbe fejest ugrani, ezért úgy döntöttem, hogy pár alapművet megvásárolva egy planiszférával és kiülve bambulnék bele a nagy semmibe első körben binokulárral és szabad szemmel.
Melyik könyv/ek amit illik beszerezni a könnyebb kezdés miatt?
Ezek jöttek velem szemben, van ami ajánlottabb, vagy ami nem kell még első körben ezekből?
Csillagatlasz kistávcsövekhez (Vizi Péter)
Csillagok távcsővégen (Sánta Gábor, Éder Iván, Szabó Sándor)
Meteor Csillagászati Évkönyv 2022Binokulárral bajban vagyok sajnos. Lehet a szemem miatt nem lenne komfortos a használata szemtengely ferdülés miatt. Régen rokonságban használtunk egyet gyerekként jórégen, és az öcsémnek is van egy piacról bugázott darabja (TCM márkájú) és mindegyiknél azt vettem észre, hogy ahogy az szemtávolságot próbálom beállítani egy kis feketés folt marad az orrom melletti térben.
Emiatt nem is merek rendelni binokulárt, mert hátha azzal is ugyanez lenne a helyzet és nem tudnám használni csak egyik szememmel.
Van esetleg aki hasonló helyzetben van?
Pedig tök jó lenne egy binokli egy planiszférával kihuppanni és bambulni az eget kezdésnek, de így nem tudom mi tévő legyek és merre induljak el.
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! HP Elitebook Folio 9470m - i5-3GEN I 8GB I 480GB SSD I 14" I DP I Cam I W10 I Garancia!
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- ALIENWARE Area-51 R6 Threadripper Edition 1920X
- Gamer Notebook! Lenovo Ideapad Gaming3! I7 10750H / GTX 1650Ti / 8GB DDR4 / 256GB SSD
- Bezámítás! Lenovo Thinkpad T14 Gen 5 üzleti - Ultra 7 165U 16GB DDR5 512GB SSD Intel Graphics WIN11
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest