- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Yettel topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
5150head
senior tag
Szia.
Bár járnak ide is fotósok dumálni, lehet h jobban jársz ha az asztrofotós topikban kérdezel rá. Profik a srácok, ott tuti lesz olyan aki csípőből vágja, hogy mit vegyél. -
vati
senior tag
A West-üstökös 1976-ban járt itt. Nem mintha lett volna emlékem róla, kicsi voltam még.
Vsz azért ezeket fényképezték, mert akkorra fejlődött oda a fotózás.
(Tíz évvel később a Halley-t már nagyon vártam, de akkor pont nem volt látványos. Nekem a nagy üstökös-élmény a Hale-Bopp volt 1997-ben, még Budapestről is feltűnő volt.) -
t72killer
titán
asztrónál ezt az ekvivalencia-dolgot nemigen használjuk, inkább pontos FOV és pixelskála (!= felbontás) értéket számolunk a rendszerrel. Stellarium tök jó+egyszerű erre, de van online számoló is (goto "imaging mode")
-
-
vati
senior tag
Tehát ha betennék egy 120 fokos látómezejű okulárt , rögtön dupla annyi lenne az elérhető látómező? Szép lenne, de nehezen hihető.
Hogy nyilvánvalóvá váljon, általános esetben a távcső geometriája számít, nem az okulár, maradjunk a 2.) kérdésnél: legfeljebb mekkora szenzorral érdemes fotózni, ha az effektív látómezőt szeretnénk kimaxolni? Ez egy távolság dimenziójú szám lesz, és csak a távcső tulajdonsága. (egyébként a fotoobjektíveké is, ezért nem lehet pl. APS-C szenzorra tervezett objektíveket fullframe gépben használni.)
A konkrét 127/1500 esetén ha egy fehér papírt vagy pauszt teszel a fókuszsíkba, mekkora kört tud kirajzolni? (nem tudom, lehetséges-e kivitelezni ilyen mérést) Nagyobb ez, mint a 42-es Apex diafragmája? Ha igen, akkor az utóbbi (okulár) határolja be az elérhető látómezőt, esetleg a Maki többet is ki tudna rajzolni mint 1.38 fok. Direkt fókuszban fotózva, kitölt a kép egy APS-C szenzort, vagy körben vignettál?
Azon gondolkodom, mekkora Makszutovot érdemes venni, és milyen okulárokkal / szenzorral párosítani, ha max.látómezőt akarok.
Nekem is a 127/1500 és a 150/1800 van képben elsősorban. -
popey37
addikt
figyelj már és az ellensulyt a szomszéd viszi? az is terheli a mechanikát attol hogy csak ellensuly.
különben meg egy szó mint száz, nincs jo megoldás, a boltokban az "olcso" szettek azért olcsok mert hátha egy kezdo, aki nem olvas forumot és nem kérdez, talán megveszi.
én végigjártam anno az egész procedurát: az EQ2-tol a mostani HEQ-5 -ig bezárólag.
a kérdés az volt eredetileg, hogy jo e a kiszemelt áldozat. leirtam a véleményem.
kicsivel többért ki lehet fogni használtan sokkal jobbat/ én a mostani tubusom 175-ért vettem, a bolti ára valahol 500 körül mozog/.az mc meg a tobbi hasonlo tipusu tubus azért nem jo fotozni, mert kicsi a látomezo, nagyon kicsi. pl. a gyuruskod vagy a dumbell belefér, de már egy orion, androméda vagy még nagyobb kiterjedésu már nem.
az MC ami hosszu fokuszu az inkább bolygozni valo, az F10-F15 kozott még barlow lencse sem kell hozzá.
a fényeros MC-RC-k meg F2-F2,5 fényerovel rendelkeznek, ott nem számit hogy mekkora a kitakarás, mert nem 90mm, hanem legalább 200mm az optika.ANTI:
az a baj ezekkel a mechanikákkal, hogy hozzá kell nyulni ha fokuszálni akarsz, sot, ha nincs oragéped akkor még tekergetni is kell kukkolás kozben és a gyenge aluláb nem hálás: remegni fog és csak elmosodott pacát fogsz látni, ezért megy el a kedved tole.
itt bárkit megkérdezel, mindenki azt javasolja, hogy inkább gyujtogess kicsit és vegyél jobbat, VAGY: vegyél egy 150-200mm-es dobsont. ott nincs mechanika, igaz meg kell tanulni használni, de a másikat is meg kell.
-
vati
senior tag
Ha alacsonyan van, jó eséllyel a légköri diszperzió az oka (a Vénusz érzékeny rá a nagy felületi fényessége miatt, de a Hold peremén is szoktam látni, főként fotón)
A légköri diszperzió kioltására van célszerszám, de sajnos drága: https://tavcso.hu/termekcsoport/kieg_diszperzio_korr
A linken illusztráció is van a hatásáról, nekem meggyőzőnek tűnt.
Segíthet még az, ha csatornánként egymásra toljuk az egyes színeket, én annak idején ezt csináltam Photoshopban a Holddal.
Ha csak simán kiszíntelenítjük a képet, attól még csak elkenődött lesz. -
tvamos
nagyúr
Kosztszeving miatt vettem mast, de az a draga, amit megveszunk, es nem hasznalunk, nem az, amire esetleg tobb penzt koltunk, de oromunket leljuk benne.
Meg mindig gondolkodom rajta, hogy esetleg veszek valami jobb cuccot, ami goto, es lathatom vele a szaturnusz gyuruket, a sajat szememmel, nem csak a TV kepernyon. (Skymax 127 + Virtuoso GTi, vagy valami hasonlo.)
-
popey37
addikt
én csináltam polifoambol 40 centiset és nem vált be, pedig hosszabb volt mint a tubus 5 centivel. ugyanugy párásodott az optika. tettem az oldalába egy ventit, szivora állitva, ugy egy kicsit jobb lett, de ha nagyon párásodott akkor az sem ért semmit. ezért vettem futhetot.
-
5150head
senior tag
"A párásodást megfelelően hosszú, legalább az objektív átmérőjével egyező hosszúságú, belső oldalán valamilyen sötét, nedvszívó anyaggal bevont párasapkával előzhetjük meg."
Mizser A. - Amatőr csillagászok kézikönyve
Ez amúgy tök jó könyv, ajánlom.
Sapka alapájhoz bármilyen merevebb anyag jó amit hengerré tudsz hajlítani, pl polifoam. Tépőzár végig a két szélére is ennyi.
Rengeteg videó is van fent youtube-on így keress rá: "Diy telescope dew cap"#5089popey37 Én meg tanár végzettségű vagyok, mégis szívesen barkácsolok
-
popey37
addikt
ha nem vagy otthon az elektronikában, inkább vegyél egy gyárit.
amugy ellenállások, forrasztopáka, vezeték, multiméter, kábel, csatlakozok, szabályzo kapcsolo és valami huzat amibe az egészet belevarázsolod. nem egyszeru.
egyszerubb venni. én elektronikai muszerész vagyok, de nem állnék neki barkácsolni.
/ nem régen vettem kettot is./ -
5150head
senior tag
Harmatsapka nem árt, ha fűthető mégjobb.
Nekem fűthető van, most csinálom hozzá a táp+vezérlőt, hogy tudjam szabályozni. Eddig csak "offline" használtam, de így is bevált.
A sima házilag is elkészíthető, nem nagy cucc, aztán megnézed mennyire válik be.
Ha vállalkozó kedvű vagy akkor a fűthetőt is meg lehet építeni. (ellenállásokkal fűtik a gyáriakat is) -
popey37
addikt
1. szerintem felesleges pénzkiadás a binobenézo: minden okulár duplán kell, egy vagyon és anyival tobbet nem ad.
2. Azimutális és drága, ha goto-t akarsz a maki alá inkább egy EQ-3 goto. pont van fenn a bazárban egy, mivel rovid és konnyu a maki, simán megbirkozik vele, van acél lábad, alávágod és annyi.
3. lásd a 2. pontot. -
-
popey37
addikt
zt irják rola, hogy az ED tag miatt jobb a leképezése, a kovetkezo mondat: kis és kozepes nagyitásra ajánljuk.
no nekem egy valodi ED-m van SW a lelkem, F9 és a 250x nagyitás meg sem kottyan neki, szini hiba nulla, pedig a 250 már majdnem 3D nagyitás.idézem Endrét, budapestrol:
"Némi hezitálás után SW 102/500 vagy Bresser 102/460, utóbbit választottam. Rövidebb fókusza ellenére kontrasztosabb ,élesebb képet adott,mint azt reméltem látatlanba. Terep tárgyakon 17,7-92 X-es nagyításokig részletdús kemény kontrasztú a leképezése,a CA 65.7-nél jelenik meg,nem zavaró méretű lila szegélyként."egy ED-nek nincs lila szegélye
-
popey37
addikt
-
popey37
addikt
pedig az androméda nem egy bujkálos galaxis, szabad szemmel simán látni. most pl. a capella-jupiter kozott féluton felfelé a vega felé. ott van az.
de miért nem használsz valami appot: van egy rakás.
én pl. a stelláriumban szoktam megtervezni a fotoimat. mondjuk ez pont laptopos progi, de pl. a skysafari az app telora. és hibátlan. -
popey37
addikt
sosem vennék 150-es apot, még ha lenne rávalo akkor sem, naglert szintén nem. ezek szerintem már a nagyzási hobort jelei, annyival nem ad tobbet mint egy joval olcsobb de szintén jo okulár. a lacerta,hzperion, es oklik pont megfeleloek, ergo egy nagler árábol megveszem az egész oklisort ami a tubusomhoz kell.
ez kb. olyan mint az auto: van egy 400 loeros kocsi amit meg tudsz venni emberi áron, de van belole 800 lovas is horror árért, kérdezem minek?
sajna van olyan kiegészito amit viszont muszály megvenni: a kulonbozo szurok pl. ezeken nem szabad sporolni
nem beszélve arrol, hogy a 150-es alá már igen bika mechanika kell, ez már nem egy kitelepulos cucc amit a honod alá vágsz és gyia. -
popey37
addikt
nagyon jo a maki, de csak bolygozni, a kodok a kis látomezo és a nagy fokusz miatt csakmásodlagos. a kis kompakt kodokre jo, halmazokra is. de a nagyobb kiterjedésuekre: andromeda, orion meg a tobbi, nem, mert nem fér bele a látomezobe. szoval kell mellé egy fényeros tubus is.
-
popey37
addikt
-
5150head
senior tag
Nekem a 102/1300 MC-hez van 6mm-es. Semmi bajom vele, bár ekkora nagyításnál kell a jó nyugodtság.
#4950 pècsimunkás
"A nagyítást úgy kapjuk meg, hogy a távcső fókuszát elosztjuk az okulár fókuszával. Tehát egy 1000 mm-es fókuszú műszer egy 10 mm-es fókuszú okulárral 100×-os nagyítást ad. Általánosan elmondható, hogy
egy távcső javasolt maximális nagyítása az objektív mm-ben mért átmérőjének a kétszerese, ideális körülményeket feltételezve."
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- Új és újszerű 13"-14" Gamer, ultrabook, üzleti készülékek nagyon kedvező alkalmi áron Garanciával!
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Bomba ár! HP EliteBook 845 G9 - Ryzen 5 6650U I 16GB I 512SSD I 14,1" Touch I Cam I W11 I NBD Gari!
- MacBook Pro 16 2021 M1 Max 32GB 512GB 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest