- Milyen okostelefont vegyek?
- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Yettel topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Oppenheimer
nagyúr
Szerintetek mennyiert hirdessem a 350-es Dobsonom hogy el is vigye valaki 1 honap alatt?
Koltozunk Svajcba es nem viszem magammal. 500k-ra gondoltam.Ugy latom ebbol mar csak goto verzio letezik.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
t72killer #6527 üzenetére
Nekem van ilyenem de nem hasonlítottam Ethoshoz. Ethos az jobb, de azért ezek az XWA-k is elég magas minőséget képviselnek.
F/3.45 az viszont rendkívül kemény dió. Kómakorrektor ide vagy oda, ilyen fényerőnél nagyon kiütköznek optikai hibák, ki tudja mennyire lesznek pontszerűek a csillagok a látómező közepén túl.
Csóró magyarok fórumán sztem ne számíts Ethos vs XWA összehasonlításra, nem tudom elképzelni hogy sok embernek lenne Ethosa.
Cloudynightson meg más nemzetközi fórumokon már találtam threadeket amik ezzel a kérdéssel foglalkoznak.
-
Oppenheimer
nagyúr
Fasza üstökös jön? Tökéletes alkalom pár hetes felhős égre. Mondjuk nem mintha ettől függetlenül lenne egy felhőtlen hétvége.
Kárpát medence 10/10
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Cray Tyler #6399 üzenetére
Azert kerdeztem aszfaltot, mert ho volt es sar, megszokott pusztas helyem mar van a kornyeken.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Cray Tyler #6397 üzenetére
Ez nem lenne rossz, de ilyen kilatora nem szivesen viszek fel 100 kilonyi equipmentet es nem mernek a letraval eszlelni rajta
Vegul a kiskunsagba mentem egy nemet csaj telkere, minden kozvilagitastol elzart. Sajnos az idojaras es a Hold miatt nem volt az igazi, de legkozelebb is oda megyek.
-
Oppenheimer
nagyúr
Bp-től 1-1.5 órára keresek aszfaltos észlelőhelyet a hó és sárhelyzetre való tekintettel. Bortle 3-4 lenne ideális. Miket javasoltok?
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
fererencz89 #6194 üzenetére
Pedig tenyleg megerne 200-ig felmenni legalabb.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
4580693 #6164 üzenetére
Az, hogy mennyire ertesz a nagy optikakhoz, most bizonyitod.
Teljesen hulyeseg amit irsz, nem fog tonkremenni a kep a seeingtol. Rossz seeing mellett is sokkal tobbet mutat egy nagy tavcso mint egy kis 10-15 centis gyerektavcso.
Szerintem neked van egy berogzodesed hogy minden optikakat az elmeleti nagyitas maximuman kell hasznalni. Ok, ha 1000x nagyitasra akarsz felmenni, akkor nem lesz gyakran jo a seeing.
Nezzel mar meg kerlek egyszer egy gombhalmazt, mondjuk 100x nagyitason, rossz seeing mellett egy 10 centis APO-val meg egy 40 centis Dobsonnal! Eg es fold lesz a kulonbseg, es nem az APO javara.
Vagy egy halvany galaxist. APO-val lehet meg se latod, mikozben a nagy tavcsovel siman direct vision-os lesz. Rossz seeingnel is.Szoval kerlek ne probald meg lebeszelni az embereket nagyobb atmeroju tavcsorol egy hamis indokkal.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Black_Sheep #6160 üzenetére
Nem igaz amit ír, nyugodtan mehetsz minél nagyobbra. Nem fogja megölni a képet. Amire neked kell a távcső, arra bizony kell a minél nagyobb átmérő.
Én csináltam a 35-ösömre egy 10 centis blendét úgy hogy olyankor nincs diffrakció se segédtükör tartók miatt. Ígyis-úgyis bontja távcső az 1 ívmásodperces kettősöket.
Felfelé blendézni meg nem tudod.
-
Oppenheimer
nagyúr
-
Oppenheimer
nagyúr
Ezen poszt alapjan nem is eri meg Naglerre valtanom APM-ekrol sztem. Ugy latom az Ethos tenyleg jobb kontrasztban is annal.
-
Oppenheimer
nagyúr
Ha már okulárokról volt szó... Aprón találtam 3 eladó Naglert, darabja 68k, sztem tudok alkudni ha többet is elviszek. 12, 7 és 4.8mm-esek.
Látszik rajtuk hogy nem mai csirkék, 12-es es 4.8-as már nem is kapható, ki tudja melyik generáció volt és milyen előélettel. Emailben megkérdeztem ezeket.
Lehet bennük valami buktató? Gyakorlatilag harmadáron adja őket, 1 új áráért lenne 3 top level okulárom.
-
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
hroberto #6018 üzenetére
Tenyleg eszreveheto minosegbeli ugras van ezek kozott. En peldaul Baader Hyperionokkal nyomultam a Plosslok utan, az is egy elorelepes volt, aztan beleneztem valakinek az APM-jebe egy eszleloesemenyen. Uhh.
Akkor le kellett cserelnem a Baadereket ezekre.
Latni kell a kulonbseget a sajat tavcsovedben, nehez szoban atadni. Egyszeruen egyre jobb a lekepezesuk.
Gyakorlatilag minden eszlelesi igenyemre eleg a 20mm-es es 9mm-es 100/110 fokos 2 okular.
Ha jo az eg es bolygozok vagy holdazok, akkor arra az esetre vannak ortho okularjam 20-6mm kozott. Ezeket mindossze az eszlelesi idom 5-10%-aban hasznalom.Azota is elegedett vagyok az APM-ekkel, de ugy kepzelem el, hogy egy jo kis TeleVue Nagler ezekhez kepest is egy szintlepes. Szerencsere meg nem probaltam sajat szememmel.
-
Oppenheimer
nagyúr
Szombaton valaki észlelés a kunságban?
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
4580693 #5782 üzenetére
Fasza hogy azért tudtál észlelni! Mondjuk elég a térképre nézni és látszik hogy ott retek az ég. Nagyon közel Bp (és csomó más).
Tegnap este én is toltam kettősöket. Seeing pazar volt, de transparency gatya (párás volt az ég).
Epsilon bootest én is néztem a többi mainstream mellett. Be tudtam volna esni közöttük az űrbe, annyira jól bontotta. Felbátorodtam és egy érdekes kettősre irányítottam: 36 Andromedae. 1.2" szeparáció, hasonló fényesség. Nos, itt már nem volt köztük szép rés, egybefolyt a két csillag, de látszott rajtuk hogy kettős.
Később Szaturnusz ezzel a seeinggel, 300x nagyítással: 😱😱😱
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Oppenheimer #5767 üzenetére
Na, senki? Pedig nagyon jó éjszakának ígérkezik
-
Oppenheimer
nagyúr
Valaki szombat este kiskunsagi eszleles a szokasos spotomon?
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
t72killer #5736 üzenetére
Ez sajnos nem igaz. Legutóbb is nagyon ergya seeinggel észleltem, ki volt rakva a 35 centis Dobson mellett a 15 centis asztali Dobson is. Hát na, a 15 centis csak arra jó hogy nagyon nagy kiterjedésű dolgokat megnézzük kis nagyításon.
Ezen a hétvégén lesz esély derűs éjre?
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
f.lorand #5671 üzenetére
2 éve ősszel voltam La Palmán és lenyűgöző volt az égbolt. A szállásunk 800m magasságában volt és már ott is sokkal jobb volt mint bárhol Magyarországon, de mi feljártunk a hegytetőre kipakolni ahol a csillagvizsgálók is vannak (2000m fölé), ott meg aztán végképp. Egyszer sem zavartak minket a szomszédos szigetek.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
t72killer #5631 üzenetére
Uh, hát Skóciában sem lesz nagyon kihasználva a távcső. Bár lehet hogy a Kárpát medencében már szarabb a klíma mint ott... Itt csak az tud észlelni aki tanyán lakik és ha véletlenül van 1 óra felhőtlen idő akkor kirohan a házi csillagvizsgálójába.
Viszont nálatok annyira északon az égbolt fele üres. 😃 Múltkor háborogtam észlelés közben hogy a Polaris környezetében és az egész Draco csillagképben nincs semmi! Dracoban 1 néznivaló volt: cat eye nebula.
Délre kéne költözni, minimum a Kanári szigetekre. 🤩
-
Oppenheimer
nagyúr
Azert nem irtam mert az utolso 3 napra elkaptam vmi virust, magas lazam volt, aztan itthon 12 orakat aludtam. Mostmar jobban vagyok, de interjukra kell keszulnom mert a startup aminel dolgozom fizeteskeptelenne fog valni, ugyhogy kell uj munkahely.
Ko Pha-Nganon tudtam elovenni a tavcsovet, ott volt 1-2 ejszaka amikor csak szakadozottan volt felhos az eg. Sajnos a deli egboltot elrontja ott Ko Samui fenyszennyezese. Ennek ellenere sikerult megpillantani az Omega Centaurit meg a Carina nebula kornyeken par nyilt halmazt amik nagyon szepek voltak.
Sajnos a fenyszennyezes ezeken a videki szigeteken is nagyon nagy volt, meg persze a paras klima sem segitett. Mindenesetre erdekes volt igy is.
A setup bevetes kozben:
Nappali asztrofotok:
-
Oppenheimer
nagyúr
Utazoteleszkopot leteszteltem tegnap a TV tornyon (nyilvan mint mindig, mostanaban is full borus az ido). Nagyon jol teljesitett! Lehet fokuszt talalni a legkisebb fokuszu okularommal is (ES82, 4.7mm).
Adtak hozza collimation cap-et, wow mennyire egyszeru volt vele tupontosan bekollimalni!
Majd a nagytavcsovel is ki kell probalnom. Sajnos a nagytavcsovel 2 emberes feladat, mert nyilvan nem tudsz egyszerre belenezni es fotukrot allitgatni. Vagy rohangalsz a 2 vege kozott, es mire feljon reggel a nap, vegzel.Nagyon izgalmas benne, hogy milyen kis nagyitasokra le lehet vele menni. Megszoktam a nagytavcsonel, hogy 70-80 az alja, ezzel meg tudunk majd 30x-ben is nezelodni.
Kenyelmi okokbol 2 taskaba disztributalva.
Szerdan irany Thaifold, eddig ugy nez ki hogy lehet 1-1 ejszaka amikor tudunk eszlelni.
Az lenne az igazi ha kozben tudnank tolni magic mushroom koktelt... Hu mekkorat utne. -
Oppenheimer
nagyúr
Ezesetben ajanlom neki Kiss Laszlo videoit, nagyon szorakoztatok. Fel vannak toltve eloadasai ilyen temakban. Tobbek kozott az Elo Csillagaszat Kiss Laszloval epizodjai lefedik ezeket.
-
Oppenheimer
nagyúr
-
Oppenheimer
nagyúr
Ezt valszeg a gyerek nem érti, de a fórum olvasóinak tetszeni fog: interaktív scale of the universe
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
5150head #5411 üzenetére
Jó, és ha a más cuccod tűnik el akkor nem megy a sírás? Ennyi erővel fölösleges bárhova utazni mert:
- ellophatják a poggyászt
- elkaphatsz bármi betegséget
- lehúzhat a taxis
- végtelen egyéb kockázatÉs az MC-t kézben tartod? Bármilyen kis MC alá kell egy 3 lábú, ami önmagában nagyobb súly mint ez a tabletop dobson.
Btw megvettem, simán belefér a táskába:
-
Oppenheimer
nagyúr
Feladott börőndbe remélem befér egy 130-as vagy 150-es összecsukható tabletop Dobson. Ma ha lesz rá erőm elmegyek a btc-be egy bőrönddel
Thaiföldre vinni akarok valamit, biztos lesz lehetőség észlelni is
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 3600 / RTX 2060 6GB / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- Villámgyors teljesítmény és 10 év nyugalom!
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad L14 - Ryzen 5 I 16GB I 256SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÁRCSÖKKENTÉS ASUS HD6870 videókártya
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest