- Törékeny-e a Z Fold7? Ki van csukva!
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Kezünkben a Honor Magic V5
- A One Ui 8.5 és a Snapdragon 8 Elite 2 már biztos
- Yettel topik
- Kirakatba tette a Google a Pixel 10-eket
- One mobilszolgáltatások
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
f.lorand
senior tag
válasz
kuyarashi #6872 üzenetére
A tükröket az Orion Opticstól rendeljük. A 200/800 ugyamaz éesz, mint a nagyobbak, minden tudásával, csak kisebben. Ez a velúr tényle gnem foszlik semennyire sem, ez egy másik fajta. Öntapadós, brutális ereje van, múltkor le kellett vennem egy részt, alig engedte el. Csak figyelni kell, önmagára ne ragasszuk.
-
f.lorand
senior tag
válasz
kuyarashi #6869 üzenetére
Ez az Obis nem szöszöl. Nekem már egy éve van benn és semmi.
Most két prémium 300/1200 készül, az ANT mintájára, csak már van azóta több fejlesztés. Ugyanaz a prémium karbon cső merevségi vizsgálatokkal, integrált karbon gyűrűkkel és kihuzat erősítéssel. Ami új: egyedi belső légáramlás vizsgálat alapján a a szívó-ventillátor, 10mp-alatt kivehető főtükörtartó (clip-in fejlesztés), karbon póklábak, benne rejtett elvezetett árammal a segédtükör fűtéshez, újonnan fejlesztett 3.5" kihuzat (már nálam is át lett szerelve az), ami teljesen központosra húzza a kollimátort / okulárt / korrektort, ami nekem nagyon hiányzott eddig. Ha ez a kettő kész, akkor jön egy 200/800 elvileg még, de ott még egyeztetünk.
-
f.lorand
senior tag
válasz
kuyarashi #6867 üzenetére
Sokat. Növeli a kontrasztot, csökkenti a reflexiót. A barlow lézeres arra jó, hogy a két tükröt pontosan összeállítsd (akkor van rá szükség, ha nincs teljesen pontosan kollimálva a lézer, ha be van, nekem nem kellett). De a kihuzat - segédtükör pontos helye mélységben vonatkozásban nem segít. Az arra való, hogy a két tükröt jól összehangold. De ha nincs jó helyen a segédtükör mélységben, akkor is össze tudod hangolni, csak a fénykúp lesz ferde.
-
f.lorand
senior tag
válasz
kuyarashi #6865 üzenetére
Hello! Igen, nekem az öntapadós obi velur vált be, de nagyon.
A Newtont beállítani alaposan nekem csak Ocal kamerás kollimátorral sikerül. Mivel most rakunk össze több új távcsövet megrendelésre, nagyon jól jön. Ott nincs félreértés, teljesen pontosan látszik, ha valami nincs a helyén. Korábban lézerrek, kollimációs okulárokkal csak kb sikerült. Ettől még be voltak kollimálva a távcsövek - mármint a tükrök egymáshoz, elhúzás nem volt. De az ideális arányosságot azóta érem el, amióta kamerán keresztül teszem. -
-
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #6725 üzenetére
azért kell drágábban feltenni, mert mindenki ugyis alkuszik, ha kiteszed 400k-ra engedni fogsz belöle 50k-t. ha kiteszed 500k-ra/ uj ár plusz szíjhatás 650k kb./ engedsz belöle 70k-t és 400k fölött eladod.
nekem eszem ágában sincs eladni a cuccom. bár keresnék rajta legalább a dupláját mint a beszerzési áruk volt. de kizárt hogy eladjam. max a tubust, ha meglesz az APO, de még az sem biztos.
-
t72killer
titán
válasz
kuyarashi #6725 üzenetére
Mifelénk egy kolega most próbál egy tényleg frissen vásárolt GT81 apo-t eladni "100 font kedvezménnyel" a bolti árhoz képest. Nem szóltam be neki, majd a piac helyrerakja pár hónap érlelődés után
.
Viszont ami jóáras, az percek alatt eltűnik. Kitettek egy 585MC PRO kamerát a boltihoz képest féláron, egy órán belül ráírtam, hogy megyekfutokrohanokviszem - már késő volt
-
gandalf
aktív tag
válasz
kuyarashi #6253 üzenetére
200 ala nem mennek, lehet megveszem a dobsont azt nezegetek ezt-azt aztan meg lehet hozza venni vmi jobb allvanyt, illetve dobsonhoz is lattam goto-t, de az marha draga
addig nem tudom mig nem nezek bele h nagyobb nagyitasnal h mozgatnam az egitest utan
sokat tokolok de meg nezgelodok..nem tudom mekkora kulombseg van egy 150es newton meg egy 200as latvanyvilaga kozott pl..
amugy siman tudnek venni dragabbat is, csak most ugy van beallitva a fizetesem h olyan 60 marad szabad felhasznalasra egyszerre, egyeb regi hitelekre etc mire minten kicsengetek az tobb mint 300k de jovore lejar ev vegen, addig viszont nem varnek
-
-
Astroboy
őstag
válasz
kuyarashi #6170 üzenetére
A hirdetésben szereplő link a tavcso.hu webáruházra mutat, ott ez a kis csöppség 1.249.000.- szóval ha a bolti ár 60%-ért adja akkor az ~750.000.- pénz.
Képek alapján megkíméltnek látszik, szóval tényleg alkalmi vétel.
Megvenném, de már túl hideg van a híd alatt.t72killer: Szerintem nem sok, alapból drágaszág + ez alá azért elkél egy komolyabb mechanika, feldíszítve a 13 kilogrammot karcolgatja.
-
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #5871 üzenetére
müanyag elég lenne 3-4mm, valami elektromos dobozon is gondolkodtam, de nincs. fából meg akkor csinálnék egy rendes mélynyomo ládát.
elmegyek a praktikerbe, veszek egy szál gyalult deszkát és méretre vágom itthon, szerszámom van, csak nem akartam vele szarakodni. 3k forint egy 2 méteres szál. még marad anyagom is. -
-
5150head
senior tag
válasz
kuyarashi #5740 üzenetére
Persze, hogy nem találom, lehet h leszedték már.
Amire emlékszem, hogy ez a Kulin féle Távcső világa megjelenése után volt amikor a könyben voltak tervek távcsövekről meg tükörcsiszolásról, mechanikákról és ennek apropóján mutatták meg az akkori "utca csillagászait". (mint most a mutasd meg a távcsöved) Volt benne egy bádogos is aki bádoglemezből hengerelte a tubust, meg talán egy Doki de neki ha jól emlékszem bolti csöve volt.
Annyi ilyen "sz@rt" (nyilván nem azok) megnéztem már, hogy most előadáson belül volt lejátszva a videó, vagy belebotlottam youtubeon, tudja a tök, nem tudom...
De sajnálom, hogy nincs meg, hátha valakinek beugrik ezek alapján.
Ha véletlen ismét belebotlok, akkor tuti belinkelem. -
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #5686 üzenetére
amugy egy 150-es tükörre minek blende? van neki egy 31%-os, 47mm kitakarásu segédtükre, kitakar mint állat és még a blende is? lenne belöle egy kb. 80-as lencsés megfelelöje, rosszabb képpel, akkor inkább egy jo minnöségü kétszerezö, az csak a lencsével 1,6x.
peremkopás miatt szokták fekete szalaggal leragasztani a tükör peremét max. fél centit. de blendézni felesleges. -
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #5684 üzenetére
ha a rögzitö karmokra gondolsz, akkor az nem jo megoldás, ugyanis 3 db, gumitámasztékot rögzit a tükörtartora, azok a gumik tartják a fötükröt.
egyszerübb, ha 1 tizeddel nagyobbra csinálod és akkor kicsit szorosan fog belemenni de nem mozdul el.
a fötükörtarto csavarokat nem jo abajgatni, mert tud meglepetéseket okozni: pl. fesziti a tükröt, stb. hötáguláskor az veszi fel a tükör méretváltozásait.
amugy pontosan 120 fokban vannak egymástol mint a mercijel. -
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #5673 üzenetére
hát ebben nagyot tévedsz, ugyanis nincs szunyog a szigeteken, én két hét alatt eggyel sem találkoztam. attol függetlenül, hogy elég délen van az átlaghömérséklet 21-22 fok. az esti sétához fel kell venni pulcsit. valamint elég száraz sziget, gran canaria egy része sivatag a tengerparton, a homokot folyamatosan hordja át afrikábol a szél.
ugyhogy szunyog zéro. -
t72killer
titán
válasz
kuyarashi #5618 üzenetére
Még átgondolom, az UHTC/XLT bevonatok amúgy önmagukban is hoznak hasznot a konyhára, lehet ezek alá nem kéne adnom - megnézem, miket dob fel a piac
.
Vmelyik nap olvastam (cloudynights fórum), hogy a híresneves EDGEHD csövek csak abban különböznek a mezei Schmidt-Cassegrainektől, hogy a tubusukba bújtattak egy korrekciós lencsét - na ennyit én is tudok, pl egy Optec NextGen korrektorral, szóval képélesség szempontjából a régi "kómás-hajlott
hátúképű tubusokból azért lehet még szépet kihozni-
-
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #5583 üzenetére
kuyarashi barátom, Te merre felé is laksz?
lene kis melo, csak a postára nem biznám, mert egy vagyonba kerülne a súly miatt.
adott egy 10mm vastag, 100 m széles és 1000mm hosszú aluprofilom. ezt kellene négybe vágni oly modon, hogy a végtermék 4 db. 10x50x500mm profil legyen. tudsz nekem ebben valamit segiteni? -
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #5530 üzenetére
a számitogépekröl meg csak annyit, hogy most vettem 2 hete uj gépet otthonra, mert a régi felmondott.
egy HP Z800 szervergép, 2 proci, 64 gb ram, közel 10 éves, de megy mint atom, nem költök az otthoni gépre 100k-nál többet, a régebbi nagy teljesitményü gépek elegek mindenre.
a laptopom viszont nem volt olcso, de lényegében csak a márka miatt: nem veszek mindenféle gyártotol lapost, a jol kiprobált és beváltakbol válogatok.
ebböl a tipusbol kettö van a családban, mindegyik hibátlanul szuperál. -
5150head
senior tag
válasz
kuyarashi #5526 üzenetére
Ezt most tapasztalom a saját bőrömön.
1,5 éves 102/1300 MC-met 2x kellett már visszavinnem a BTC-be.
Első alkalommal az EQ2-t kellett szédszedni, újrazsírozni, (gyárilag kihagyták belőle a zsírt(!!!)
Második alkalommal, valami szmötyi szabadult el a távcső belsejében és a főtükör szélére vándorolt, szerencsére nem ragasztó maradvány volt, meg semmi gondot nem okozott, el lett távolítva.
Ez egy hónapja volt, tegnap volt rá érkzeésem, hogy távcsövezzek, és szomorúan konstatáltam, hogy a szervizben nem állították be rendsesen a szennyeződés eltávolítása után a távcsövet és kómáznak a csillagok, defókuszált képen a gyűrűk egyik oldalra el vannak szúszva, uh megint lesz velük egy köröm.
Az a bosszantó, hogy mivel vidéki vagyok, lassan egy okulár árát locsoltam el a garanciális javításokra, mert valahogy oda kell juttatni a boltba az eszközöket...
Jah és még egy adalék: mivel SW-nál lespórolták a főtükör külső állító csavarjait a kisebb MC-ken, le kell hozzá szedni a távcső "fenekét", hogy tudd állítani. Még jó h az MC annyira nem érzékeny erre. (garancia időn belül én biztos nem nyúlok hozzá)PC/telekommunikációs szervizben dolgozok, ott is látom, hogy miden egyre silányabb, megy a spórolás meg a tervezett elavulás (pl laptopok zsanérjánál kispórolják a műanyag felfogatókból az anyagot és eltörnek egy idő után). A műanyagok is egyre silányabb minőségűek, pl HP laptopok 200e+ Huf és olyan mint a tejfölös doboz... Hűtéseken spórolnak, hogy a csipek elmelegedjenek a lapról meg ilyenek... ezt kellene igazán környezetvédelmi adóval sújtani, mert sokszor tényleg a szemetet adják el.
#5527popey37
A fentiek után, tegnap annyira elkeseredtem, hogy nekem is megfordult a fejemben, hogy hagyom az egészet a #csába és eladok mindent. Tudod amikor végre jóidő van, van időd, van kedved kimenni, még az asszonyt is sikerült kicsalnom, erre beszopódok egy ilyennel. Uh a holdat néztük egy darabig, de annyira elment a kedvem az egésztől, h hazajöttünk.
-
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #5524 üzenetére
mibe szeretnél? de inkább add ide a tétet. nem fogom eladni az ED-t.
Cray-tol megvettem a 120/600-át, a fokuszirozoja felment az ED-re, az ED-n lévö meg a 120-ra.
annyiért amennyit kapnék érte, nem érné meg eladni, most adjom oda 300-ért? kizárt dolog. ilyen tubust manapság már nem gyártanak, cimbimnek egy 80/600-a van, ugyanilyen paraméterekkel, az sem mai darab.
régen sokkal jobban odafigyeltek a minöségre, ma meg csak ontják a sz**t a gyárak.
a régi dolgokat meg kell becsülni, mert maiak még meg sem közelitik.volt régebben egy 80/500-as skywather equinox ED tubusom. gyönyörü lakkfekete, igazi prémium kategoria: 2 sebességes, 360 fokban körbeforgathato fokuszírozo, mindene kollimálhato. és szinezett mint állat.
Mádai Attilával teszteltük Tele-vue okulárokkal, ott volt a CA rendesen minden nagyításon. ment is a levesbe gyorsan. egy közel 1000 dolláros tubusról beszélünk. -
udash
csendes tag
válasz
kuyarashi #5161 üzenetére
Baratnomnek vettem nehany eve, en is azt gondoltam, hogy legyen NAGY. Nem, a maszkutov boltban adtak tanacsot, illetve ott is vettem, igaz 50k ert, de nem ez a lenyeg. Binokular, 8*42. Az ennel nagyobb bar jo, de nem jo vele figyelni, konnyen kimegy minden a kepbol. a 8** nagy latoterrel PRO
-
Astroboy
őstag
válasz
kuyarashi #5161 üzenetére
Mindkettőnek megvannak az előnyei és hátrányai, binóval jobb a látvány, de spektívvel lehet messzebbről is megfigyelni. Igazából az a jó ha mindkettő kéznél van.
Mivel kezdő tuti nem spektívet vennék neki, nehogy elvegye a kedvét a viszonylagos bonyolultsága.( 40-50x nagyobb nagyításnál művészet megtalálni bármit is egy fa ágai között)
Sztem vegyél neki egy jó binokulárt, 20 körül már egészen jókat kapni, oszt' ha tényleg rákap és már kevés, legalább megvan a 2023 karácsonyi ajándéka is.
-
válasz
kuyarashi #5019 üzenetére
A harmatsapkába tolós nekem is megfelel (ha popey mester azzal tolja, akkor nekem nincs kérdésem).
A külső átmérővel még jövök, mert ahhoz tolómérő kell, az meg csak apósnak van. Vagy ha az segít akkor a 120/600-asom harmatsapkájának szerintem ugyanaz a külső-belső átmérője mint popey 120/1000-es (ex-) tubusán levő sapkának (ha arra csináltad neki a blendéket).
Gravírba írjuk rá hogy "Really fucking handmade by Kuyarashi®" és hogy "Inspired by popey" meg hogy "PH! Amcsill Team®". Meg hogy 60 / 72 / 80 / 100mm oszt kész.
Összeget ide is mondhatod, de ha nem érzed izének akkor pm-ben is jó, mindegy. Szerintem nem baj ha más is látja hogy ez kb mennyi.
Számlaszámot csak pm-be, természetesen. Arra írom majd vissza a címet. Vagy elmegyek érte kocsival ha épp beszéd- és mozgásképes vagyok, oszt legalább fistbumpolunk egyet.
-
válasz
kuyarashi #5014 üzenetére
A mostani 60as "blendém" az a tubushoz adott kupak, aminek a közepét így ki lehet csavarni, és akkor van benne egy 60-as lyuk. Szóval amit kérnék az egy 60-72-80-100-as blende-sorozat.
- 60-as azért, hogy a mostani kupakot kiváltsam. És mert Holdra kurvára elég a 60mm.
- 72-es azért (just for fun), mert őrületesen érdekelne hogy a pontosan 72-re blendézett tubus képe miképp viszonyul egy true 72-es ED-hez.
- 80-as meg 100-as bolygászni (nem tudom, hogy melyik lenne ideálisabb, azért inkább kérném mind a kettőt).Kérlek mondd el hogy tőlem mire lenne szükség a munkához. Egy darabig itt kint beszélnénk még meg a sztorit nyilvánosan, hogy aki hasonlóra adná a fejét, az lássa a folyamat, meg hátha tanulságos lesz. A mások számára érdektelen részeknél meg már majd elvonulunk privát üzenetbe, ha ez így neked megfelel.
-
pècsimunkás
addikt
válasz
kuyarashi #4933 üzenetére
köszönöm!
Egy SkyWatcher 90/900 refraktor delux + EQ-2 vettem, egyenes állású keresővel.
Mondhattok róla véleményt.
Pár hszt elolvastam, jött 1-2 ötlet is rögtön, hogy mire lenne szükségem mèg. Pl: szúnyogriasztó, fejlámpa hirtelen. Hétvégén lesz időm, jobban átfutom a fórumot.
Baranyai vagyok, pontosabban szentlőrinci. Van is 1-2 ötletem, hova lehetne kitelepülni.
Pontosabban szentlőrinci vagyok, de Eisenachban èlek. Jövő héten megyek vissza valamikor, ès van pár ötlet arra is, hogy ott hova menjek.Alapvetően már tegnap össze raktam a cuccot, ha van 1-2 dolog, ami nem tiszta, majd jövök úgy is...
-
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #4918 üzenetére
milyen zajjal? a 120 mini vezetni fog, a 178 mc-n meg peltieres hutés van, amit én csináltam rá. a 35-38 fokos szenzor a hutéssel csak 10-15 fok, lejjebb nem merem vinni a párásodás miatt. bár a canonnal minusz 15 fokban is fotoztunk és nem volt gond a belsejének a párásodásával.
ugye nem kozvetlenul a szenzoron van a peltier, hanem csak a ház kulso felén, igy a házat huti, ami huti a belsot. de azért az ordog nem alszik attol, hogy csukva van a szeme.a peltieres hutés még fotozás elott be van kapcsolva, igy effektive a szenzor alap homérsékletét csokkenti/kornyezeti homérséklet/, fotozáskor már eleve hidegebb a szenzor és a peltier meg huti folyamatosan, nem gondolom, hogy gond lesz a párával.
-
-
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #4861 üzenetére
a világos sarok a kamera szenzorátol van.
minden osszevetve nem vagyok elájulva a 178 mélyég képességétol. nagyon sok az utomunka vele, rohadt zajosak a képek és nem lehet kiszedni teljesen. talán ez okozza a homályosabb képet, mert a maradék képzajt csak elmosni lehet, az meg homályosit mindent. -
popey37
addikt
-
-
-
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #4727 üzenetére
nevetni fogsz, azon gondolkodom, hogy a 100-as ED-be is csináltatok egyet, crayford kihuzat ide vagy oda. csak egy jo esztergályos kellene.
lényegében ez a betét szinte csodát muvel a fogasléces kihuzattal. ha pontosan van megcsinálva szerintem jobb mint a crayford, ugyanis a fogasléc miatt nem csuszhat meg, akkor lenne még precizebb ha ferde fogazásu lenne mint a bresser tubusok kihuzata és finomabb fogazásu. ráadásul a bresser kihuzata nem kerek, hanem hatszogletu. -
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #4665 üzenetére
hát, kimentünk tök tiszta volt az ég, kipakoltunk és jöttek a felhők. szokás szerint. azért egy két objektumot meglestünk, meg elkaptuk még a szaturnuszt is.
azt kell modjam a tubusomról, hogy brutál jó: a szaturnusz tök alacsoyan volt, max 15-20 fok, a 4 mm-es lacerta oklival nulla szinezés, semmi ADC, a baader oklik is jól szerepeltek.
a másik tubus egy 127 mm-es akromát volt, az ADC jelentősen látszott, de jó volt a leképezése, egy ADC korrektorral hibátlan lenne a képe, bár inkább mélyeges tubus a rövid fokusz miatt. mélyegeken nem volt különbség a két cső között csak fényerőben. -
popey37
addikt
válasz
kuyarashi #4616 üzenetére
akivel dumáltam azt mondja, hogy minden egyes felrakásnál szét kell szedni, mert a bajonet másképpen nem megy rá a dslr-re. ugye el kell forditani, de a kameraadapter útban van, ezért le kell szedni.
szóval kihagyom, veszek helyette egy 80 mm-es 330mm fokuszú akromátot, van semi apo szürőm, legalább hasznalom azt is. amici prizmás és helikális fokuszirozo van rajta. meglátjuk hogyan szuperál.
de szoba jöhet a 80/400 vagy 70/500 is, még az is 60 alatt van. bár apron nem hirdet ilyet senki. de még ujjonan is megvenném. meglátjuk. -
5150head
senior tag
válasz
kuyarashi #4606 üzenetére
Azért ez nem egészen így van. Akkor köteles eladni az adott terméket az eladó, ha az nem károsítja nagy mértékben őt.
Értsd: Pl nem köteles neked eladni egy 200.000 Hufos TV-t 20 Hufért.
Viszont az arányokat én se tudom, h mi az az érték ami károsításnak minősül.
Ilyenkor felajánlják a vevőnek, hogy törlik a rendelést ha az új ár nem felel meg. Persze még ilyenkor is lehet kompromisszumra jutni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Star Trek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Törékeny-e a Z Fold7? Ki van csukva!
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Kihagyhatatlan ajánlat vadonatúj Ryzen 7 5800x processzorainkra! 0% THM-re is!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650 R7 7800X3D 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4080 16GB ZALMAN I3 NEO Corsair 850W
- Új Dell 14 Inspiron 5435 FHD+ Ryzen7 7730U 4.5Ghz 16GB 512GB SSD Radeon RX Vega 8 Win11 Garancia
- i7 Gamer konfig bővítési lehetőségekkel! - GARANCIÁVAL