Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
popey37
addikt
válasz
szacsee #4519 üzenetére
az első hozzászólásban le van irv minden olvassátok el.
a felsoroltakból a nextstar 127 slt ami jó választás, de a kicsi látómező miatt mélyégre csak kompromiszumokkal ajánlott.
fotozni az AZ goto mechanikával max a bolygókat lehet, de inkább az is videó mint foto.
fotozáshoz egyébbként az EQ sorozat nagyobb tagjait használjuk: EQ-5; HEQ-5 és feljebb. egyik sem az olcsó kategória.
a legfontosabb az, hogy mennyi lóvét szánna rá és mennyire komolyan gondolja, mert bele lehet szaladni hamar a költekezésbe: egy jó mecha üti a 400k-t, a tubus szintén legalább ennyi.
ha csak szigorúan hétvégi "koca észlelő" egy 127/1500 MC / ugyanaz mint a nextstar/ elkiséri biztosan pár évig.
lencsésből a 60-70 mm optika felejtős, 80-tól felfelé már lehet válogatni.a goto-ról annyit, hogy az AZ goto a felépítése miatt nem alkalmas hosszú expós felvételekhez, sajnos nincs polustávcső, de 10-20 másodperces expókat lehet vele csinálni ha jól be van állítva.
-
tzimash
őstag
válasz
szacsee #4500 üzenetére
Hali, nekem is 200p dobsonom van. Tárolva a zsámoly, egy fűtetlen helyen (így nem kell annyit várni télen, hogy hűljön a tubus, meg itt közel van az égbolthoz is
), függőlegesre állítva, a vele adott nejlonzacskó ráhúzva. Kitelepülésnél, leveszem a tubust a zsámolyról, félreteszem, kiviszem az udvarra a zsámolyt, majd bemegyek a tubusért és kiviszem azt is. Befelé fordítva, a tubust viszem be előbb. A tükrös felére vagyok kénytelen lerakni, egy kartonra. Fogás az nem nagyon van rajta, van a tükör felőli részen, az alsó felén egy célzást, mozgatást segítő gomb, abba plusz a segédtükörtartóba szoktam belekapaszkodni... lehet van ennél jobb módszer is
-
Propus
újonc
válasz
szacsee #4485 üzenetére
Sziasztok!
Nem tudom milyen a Dobsonod van,de feltételezem,hogy Skywatcher,ha mindkét tengely mozgatása nehéz.
Amit Oppenheimer belinkelt nem rossz,de azt nem árt betenni két acéllemez közé,hogy ne a bútorlapon fusson.
Ha van némi barkács hajlamod, kézügyességed és némi szerszámod akkor csinálhatsz mást is.
A horizontális tengelyen alkalmazhatsz 2 golyóscsapágy+1 teflonlap kombinációt. Ezt a lábak fölé kell kiosztani és akkor stabil lesz.
A magassági tengely a Skywatcher -nél, ha jól tudom,2-2 (talán műanyag?) pogácsán gördül.
Ha mindkét oldalon az egyik pogácsát kicseréled egy bútorgörgőre,máris könnyebben fog mozogni. -
válasz
szacsee #4479 üzenetére
Gondoltam erre is (nyilván azért megbeszélném velük, hogy visszavihetem e ha nem oké), de jobb lenne biztosra menni. Közben eszembe jutott, hogy megnézzem az enyém horizontális motorját, és lőn csoda, ugyanaz a szám van rajta mint a vertikálison. Mindkettő 191116-os. Ez azt jelenti hogy a két motor megegyezik, tehát a webshopban levőből sincs külön vertikális. Azt mondjuk továbbra sem értem hogy miért más rajta a szám, lehet hogy ennek nincs is jelentősége mert nem cikkszám, hanem sorozatszám.
-
popey37
addikt
válasz
szacsee #4450 üzenetére
hát jó nagyot tévedsz. union kivüli országból érkezett minden csomagot átvizsgálnak, értéktől függöen vámkezelésnek ventik alá őket, az áfa alap összege a vételár és a postaköltség együttes összegének 27%-a, a vám 3-6% között mozog. mivel a 3. országból érkezett termékeken nincs áfa, igy a magyar hatóság ráteszi.
a vámot általába elengedik, de a nagyobb értékü csomagoknál az áfát behajtják.
Gergő barátomnak rendeltem kintről egy komolyabb vakut a fotomasinájához, 30k körüli áfát és vámot fizetett ki./ még úgy is megérte kintről venni, félárba került./ -
popey37
addikt
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
szacsee #4439 üzenetére
Sztem jo a 200-as Dobson ilyen felhasznalasra. Igazabol az mindenre jo fotozason kivul.
Ed Tingnek van vagy 30 tavcsove, Takahashiktol kezdve mindenfele, megis a 200-as Dobsont hasznalja a legtobbet. Nem kell hozza semmi extra kutyu, konnyen mozdithato, csak kidobja es eszlel.If I could have only ONE telescope...which one would it be??
--> Ebben 3. lett a 10 centis Takahashi, nem spoilerezem el, hogy mi az elso.Szerintem nem lesz gondod a gyari Plossl-okkel, nem olyan kenyelmetlenek azok. Elobb probalgasd a gyari okularokat, menj el eszleloesmenyre es ott probalj ki parat. De fontos hogy sajat tavcsobe rakva! Utana raersz donteni vasarlasrol.
-
popey37
addikt
válasz
szacsee #4426 üzenetére
MC nem rossz választás, bolygózni kiválló, nekem is volt, mélyégre csak kompromisszummal, mert elég kicsi a látómező.
a 4-500-as refi meg ha csak sima akromát, szinez mint állat, bár ez is olyan dolog, hogy van akit zavar, van akit nem. nekem volt pár belőle: 72,80,90,120mm-ek.
az F5 környékiek: 102/500, 120/600 mélyegezni jók, kis nagyításnál nem jelentős a szinezés, lehet hozzá kapni semi apo szürőt, szinte teljesen megszünteti a színi hibát.
oklik terén érdemes jobbakat venni, később nem kell cserélgetni. bolygora nyugodt szívvel ajánlom az ortho-kat, a Baader sorozat megvan 6-10-18 mm, nagyon jók. hozzá egy baader Q-turret 2,25-ös barlow és meg is vagy. a celestron okliból nekem is van egy 32-es, örök darab, nincs nagy látómező, csak 52 fok, de jó a leképezése. -
popey37
addikt
válasz
szacsee #4424 üzenetére
a bolti távcsövek mind kivétel néklül elérik a diffrakció határoltságot, ami 0.85 streel./ ezt a határt a gyártó válalja, ha alatta van az érték, automatikusan garanciális csere/
a bemérés azt jelenti, hogy a boltban az összes egyforma, pl 150/750 tükröt bemérik és a legjobbat kapod meg. ha szerencséd van akár 0.9 feletti streel érteket is kaphatsz.
ez a streel érték mutatja meg a tükör vagy lencse felületén lévő hibákat, minél magyobb ez a szám az 1-hez közelitve, annál jobb az optika.
/a lencsésem 0.986 streel/a pirex üveg jobb minőségű tükröt takar, jobb a hőleadás, nincs akkora hőtágulás, stb...
-
popey37
addikt
-
kuyarashi
őstag
válasz
szacsee #4419 üzenetére
Ár-érték arányban és elérhetőség szempontjából valószínűleg a SkyWatcher tarol, de vannak nevesebb gyártók is, mondjuk dupla áron. Kezdőként (de lehet még később is) jobban jársz az olcsóbb SW-el. Teljesen jók. A legfontosabb, hogy legyen jól beállítva a kihuzat, a főtükör és a segédtükör. Ebben majd segítünk.
Aztán a felsoroltakon kívül később lehet cserélni a segédtükör tartóját, vagy velúrozni a belsejét, de ezek inkább fotózásnál számítanak.Az asztrofotós felszerelésekre általában vigyáznak a gazdáik és legtöbbször korrekt üzletek köttetnek. Régebben sok fotós adok-veszek topikot olvastam. Ott mindig ment a gyanakvás. Csillagászati cuccoknál ez abszolút nem jellemző.
Itt, a fórumon, egybehangzóan támogatjuk a használt cuccok vásárlását. Jó esetben 40-60%-os áron lehet hozzájutni jó állapotú, vagy akár már tuningolt műszerekre, kiegészítőkre. -
Oppenheimer
nagyúr
válasz
szacsee #4419 üzenetére
Ventillátort azt jó ötlet tenni rá, szerintem az összes nagy gyártó OTA-ja olyan, hogy ott vannak a csavarlyukak hogy fogadja.
Engem nem zavar hogy tükrözve látom az égboltot, és a newton használók millióit szintén nem. Térképen úgy keresek, hogy megnézem mit kéne látnom a látómezőben és fejben invertálom.
"Milyen módosítás az amit vizuális használatnál érdemes megcsinálni?"
Ez attól függ mit veszel. Előbb legyen meg a távcső, próbáld ki, aztán majd látod mit fejlesztenél rajta.Pl a 200-as dobsonomnak jó lenne csapágyazás az azimuth tengelyen, a 355-ös meg tökéletesen siklik, mert gyárilag csapágyas.
"Van valami különbség a gyártók között, melyiket érdemes megvenni és melyik kerülendő?"
Nekem csak Skywatchereim vannak, azokkal nincs semmi gond Dobsonban. Itthon kb csak ez kapható. Ha más gyártóét nézed, keress rá neten reviewkra. Ha egyedi gyártmányt, arról semmit se tudni. -
kovisoft
őstag
-
popey37
addikt
válasz
szacsee #4317 üzenetére
a 100milis newton, háát kis jóindulattal a futottak még kategoriába fér be/nálam/
a 127-es makszutov kiválló bolygózós tubus,/ volt nekem is, nagyon odaba**ós/
a fényerős akromátokkal meg a szinezés a gond, viszont ugyanabban a méretben egy ED vagy netán egy apo horror árú.
lencsésben a 120/600-at elviszi bármi: EQ-3 vagy AZ-4, mélyegezni legalább olyan jó mint a 150-es newton./szerintem jobb/én azt mondom, hogy newtont 150-200 mm alatt nem érdemes, BÁÁR a 130/650 még talán jó lehet. mélyégre hibátlan, nem fogsz benne csalódni, akár dobson, /ennél csak meg kell szokni, hogy a jobb az bal és forditva/ akár EQt veszel hozzá.
a cipekedés meg egy harmadik oldala:
200/1000 newton nem kicsike cső, mellé még a zsámoly
a lencsés 120/600-as 70 cm, de orr meg az EQ vagy AZ mecha a nagy.a mechanikákról meg annyit, hogy ha EQ a választás, akkor EQ-5 a belépő szint a newton alá, lencsésnek, MC-nek elég az EQ-3 is. gondolom a fotozás az majd csak akkor fog igazán érdekelni, ha beszippantott ez a hobbi.
talán a fejlesztés szempontjából az EQ előnyösebb mint a zsámoly, gondolok itt a motorizálásra vagy netán később goto.sajnos ezt már többször leirtuk, hogy olyan távcső nincs ami mindenes: vizuális, fotos, mélyeges, bolygozós, sajna az univerzális tubust még nem találták fel.
-
-
popey37
addikt
válasz
szacsee #4321 üzenetére
na várjál, az a "szétesés" annyi volt, hogy a lacerta binonak lehet álitani a szemkagyló gumi távolságát. egy excenteres henger 3 horonnyal, na abból a 3 horony egyikéből kitekeredett a csavar. ezáltal leesett a gumi, a boltban 2 perc alatt kicserélték mindhárom csavart és azóta hibátlanul teszi a dolgát.
mindent egybevetve jó vásár volt. a leképezésére nincs panaszom, penge képe van.Talán Attila /Oppenheimer/ emlékszik rá, mert zselicben belenézett.
-
4580693
senior tag
válasz
szacsee #4321 üzenetére
A Lacerta és a Scopium ugyanabból a kínai gyárból jön. A Scipiumok szétesnek, vagy olyan hordótorzításuk van, mint állat. Persze, ki lehet fogni egészen jókat is, ha szerencséje van az embernek, de ha nincs szerencséd, akkor majd Rózsika fogja meghegeszteni.
A Nikon meg nem kínai, legalább is, az anyavállalat. Ráadásul egész régi, nagypresztizsű cég. Az lehet, hogy ugyanott készülnek az ő binokulárjai, mint a fentebb említettek, csak a minőségellenőrzésre sokkal jobban odafigyelnek, mint a másik két gyártó. Nem is engedhetné meg magának, hogy vackokat gyártson mert a presztízse sokkal többet ér, mint egy olcsón piacra dobott papírnehezék.Ami meg a többit illeti: neked kell eldöntened, mennyit szánsz rá. Egyébként, ha nem költekezel most, hanem kiélvezed a binokli nyújtotta látványt, megtanulod az eget, aztán majd ha eltelt egy jó kis idő, akkor talán magad is tudod, merre indulj el.
Egy valami még eléggé fontos: nincs univerzális műszer, olyan, ami mindenfajta észlelésre egyformán alkalmas. -
Oppenheimer
nagyúr
válasz
szacsee #4321 üzenetére
Ilyen szűk budgetnél gyakorlatilag csak Dobson állvány jöhet szóba.
Ha érdekel a mélyég, és előbb azt írtad, akkor 20cm átmérőtől indul a kaland.
Áldozz rá most egy kicsit több pénzt, vegyél egy 20 centis Dobsont és egy életen át szeretni fogod.Felejtsd el az EQ mechanikákat ha nem akarsz fotózni.
160k-ból megvan a távcső zsámollyostúl, és olyan stabil lesz mint egy több százezres mechanikán. -
4580693
senior tag
válasz
szacsee #4317 üzenetére
Ha rám hallgatsz, megfogadsz egy tanácsot: ne olyan távcsőben gondolkodj, ami biztosan kiszolgál 1-2 évig, hanem olyanban, ami sokkal tovább, mondjuk élettartamig. Az 1-2 évre való távcső csak a forgalmazó zsebét tömi, illetve leginkább szemét lesz belőle.
Nos, egy jó 10x50-es binokulár ismerkedni az égboltal teljesen jó. Csak arra figyelj, hogy minőségi legyen, mert az ilyen Scopium és társai felejtősek. Ezek minőségileg az alját képviselik a palettának. Nikontól felfelé csak!
Én apo párti vagyok lassan 20 éve, köszönhetően a perfekt optikájú 100/800-as TMB-nek. Viszont neked meleg szívvel ajánlok 150/750-es newtont a hozzá való álvánnyal. Ezzel már nagyon sok mindent elérsz és voszonylag megfizethető is.
-
5150head
senior tag
-
popey37
addikt
válasz
szacsee #4303 üzenetére
hát a dobson egyszerű mint a faék: egy vizszintes lap amin egy U alaku profil forog, az U alakba teszed a tubust. 3 surlódó felület: 1 az alján, 2 meg a tubus két oldalán. kézzel mozgatod a szó szoros értelmében, "lökdösni kell" vizszintes és a függőleges tengelyek mentén. teflon talpakon csuszik, nem tud elromlani.
az EQ egy kicsit másabb:
a vizszintes és függőleges tengelyek itt rekta és deklinációs tengelyek, mert a rekta tengely a vizszinteshez képest el van döntve kb.47 fokkal, adja magát, hogy a dekli tengely is ennyivel dől. a felépítése: 2 tengelyes, csúszó vagy golyóscsapágyakon, fogaskerekes áttételekkel.
ezáltal van finommozgatás is: a két tengelyhez áttétellel csatlakozik egy második tengely csigakerékkel, ami a fiommozgatást tekeréssel végzi. ezen tengelyekre lehet motort is szerelni, 3 tipusa van: sima óragép: csak a rekta motoros, követi a föld forgását, tehát a beállitott objektum nem megy ki a képből. motoros vezérlésű: mindkét tengely motoros, nem kell kézzel tekerni, a harmadik a GOTO-s rendszer, itt egy kézivezérlő szabályoz és irányit mindent, teljesen automata rendszer, betanitás után bármit megtalál az égen.
az EQ mechanikák legfontosabb része a pontos polusraállás, ami azt jelenti, hogy a polustávcső szállemezén a megfelelő pozicióba kell állitani a sarkcsillagot. ezt a beállítást az azimutális/függöleges és vizszintes/ beállító csavarokkal lehet megtenni.a dobsont is lehet motorizálni vagy gotosítani, de ehhez egy külön platformot kell venni. Erről Atilla tud többet mondani, mert Ő ilyet használ.
a dobson a kialakitása miatt nem igényel különösebb beállítást. csak kiteszed a zsámolyt egy vizszintes talajra és észlelhetsz. "cserébe" nincs finommozgatás, lökdösni kell a tubust a követéshez, ez főként nagy nagyításoknál elég sok gyakorlatot igényel/ a jobb az bal és forditva/.
hát így nagyjából ennyi. -
5150head
senior tag
válasz
szacsee #4298 üzenetére
Ha megengedsz egy hozzászólást egy kezdőtől
Én is rengeteget olvastam utána, legalább 2 évig agyaltam hogy mit kellene venni (akkor még Pesten éltem ezért nem került előtérbe a gyakorlatban a csillagászat, így csak az olvasgatás maradt. Tényleg nagyon sokan ajánlják a 90/900-ast, sokáig nekem is ez volt a kiszemelt áldozat. Tudtam, hogy leginkább bolygózni szeretnék.
A csillagászfórumon elkezdtek az MC felé terelni, mondván az kompaktabb (ez is szempont volt) nem kell a hosszú tubus alatt tekeregni. (ettől most a profik vonatkoztassanak el kicsit)
Aztán az egyik csillagász bemutatón (szegeden voltunk éppen és elmentünk) láttam egy 127-es MC-t és nagyon szimpatikus volt a nagy dobsonok meg lencsések között.
Közben vidékre költözünk és úgy döntöttem belevágok és beszereztem egy 102/1300 MC-t EQ2-n és egyáltalán nem bántam meg. Bolygózni nagyon szuper és mélyegezni is szoktam vele.
Szóval amit ki akartam hozni az az, hogy menj el csillagász bemutatókra, találkozókra, amatőrökhoz, csillagdákba stb és nézz bele minél több távcsőbe és beszélgess minél több amatőrrel. Az, hogy mi itt adunk pár ötletet, meg megnézel pár videót, elolvasol mindent nem ad akkora löketet mint amikor az ember a saját szemével kukkolja meg a távcsöveket és saját kezével tapogatja meg állítgatja.
Egyébként nekem kezdőként az EQ mechanika kezelését se volt nehéz megtanulni, teljesen logikus az egész és nagyon kényelmes is. -
kuyarashi
őstag
válasz
szacsee #4298 üzenetére
Teljesen jó a gondolat szerintem (térkép + binokulár). A használt is jó ötlet, mert bátrabban megy neki az ember és, ha váltasz "kevesebbet buksz". (Igazából ez nem bukás, hanem tapasztalat és élmény.)
A binokulárokról én nagyjából semmit sem tudok, a többieknek van inkább tapasztalatuk, de ha van módod, akkor menj el valamelyik boltba és próbáld ki, hogy ne maradjon kérdőjel.popey
Főleg a Hold fotó az számomra, amin látszik, hogy jó a cucc, mert keményen 3D az élmény. -
popey37
addikt
válasz
szacsee #4274 üzenetére
hát a skywatcher 80/400 vagy 102/500 lecsére gondoltam, ha mélyegezni akarsz. ha bolygózni. akkor 90/900 vagy 127/1500 makszutov-cassegrain.
utóbbi kettő volt nekem is, a 127-es igazi bolygógyilkos tubus, kicsi kompakt: a tubus mindössze 38 cm hosszú. és nincs semmi szini vagy egyébb hiba, mert van korrekciós lemeze. a bazárokban szoktak hirdetni. egy AZ3 vagy 4 böven elég hozzá ha nem akarsz később fotozni. -
popey37
addikt
válasz
szacsee #4272 üzenetére
Vizi Peti féle könyv kiválló olvasmány, benne van minden ami kell, az alapoktól.
ha a szemed nem birja a binoklit, akkor javaslok egy 80/400, 100/500 körüli tubust, egy két kis nagyitást adó okulárt meg egy azimutális állványt. nem túl nagy befektetés, a két bolt bazárjában nézelődj, szokott leni használtban, jó áron.
szerintem nem sokkal több az ára mint egy jó binoklinak.
Új hozzászólás Aktív témák
- Arch Linux
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Házimozi belépő szinten
- Robotporszívók
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest