- Törékeny-e a Z Fold7? Ki van csukva!
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Kezünkben a Honor Magic V5
- A One Ui 8.5 és a Snapdragon 8 Elite 2 már biztos
- Yettel topik
- Kirakatba tette a Google a Pixel 10-eket
- One mobilszolgáltatások
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ViZion
félisten
válasz
popey37 #6935 üzenetére
ezt értem, több topikban is aktív vagyok, több területen is járomezt az utat..
billencs topik, olyan 50k-tól van ajánlott. nekem meg eddig kb. 15 féle mecha volt, sokféle felépítménnyel. mindig modfolom, átépítem. A pc házam... volt rengeteg, most csak 2 van 1 gépre, egyet bontatlanul eladtam (inWin 301), mert nem lenne időm moddolni. De gondolkodom újabb vételén...A szerverem folyamatosan átépítem, most ez kicsit megtorpant, de majd kesz jobb vas oda is.
Szal. ez a része nem idegen....
Amit nem tudsz eladni az milyen? -
-
5150head
senior tag
válasz
popey37 #6818 üzenetére
Ahhoz kell ég is meg lucky imaging, de nyilván el lehet menni bármeddig, a kérdés az, hogy van-e értelme. Úgy ahogy t72killer írta, néha-néha kitisztulhat a kép, de egyébként egy mosott és a légkör miatt remegő pacát látsz. Kisebb nagyításon kontrasztosabb lesz a kép. Én inkább kontrasztosabb de kisebb képen keresem a részleteket, de nyilván mint mindenben ebben is különbözünk. (szemem mint a sasé
)
A mechanika remegésre meg ott az óragép ha tényleg olyan nagy nagyításokon akar nézelődni az ember. Valahol kompromisszumot kell kötni.#6817demars Én a 90-est nem javaslom, jobban jársz a 127-el szerintem.
-
5150head
senior tag
válasz
popey37 #6814 üzenetére
A 127-es 1,2 kilóval nehezebb mint az én 102-em. NEQ2-m van alatta, nem szoktam a lábát teljesen kihúzni, így nem tűnt eddig remegősnek. Vettem rá egy óragépet, azóta meg nyúkálni se nagyon kell hozzá. A 102 is F12,7. Ezeknél a rövid csöveknél az a jó, hogy nem lóbálja a mechanikát, cserébe ugye ott a kitakarás...
Amúgy én is nyilván EQ3-at vennék, már csak a pólustávcső miatt is. (egy időben kerestem is a 102 alá go-tot) csak nem biztos, hogy az emberünk ki akar perkálni 300k-t a pakkért.
200x nagyítást meg nem nagyon fogsz használni, jó ha évente pár este van ahol ebírja az ég. Nekem a 10mm szokott jó lenni azzal 130x -
-
-
-
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #6738 üzenetére
Jól hangzik, sok csillagot hozzá! Én most a bolygókhoz beújítottam egy Skymax 150-es kismakit, fő erénye, hogy KÖNNYŰ és kis helyen elfér: egy kézzel viszem állványostul A-ból B-be, bár a fészerben kell meg neki helyet csinálni, hogy komplett felállítva tudjam tárolni: így nem lesz gond a hűtés.
-
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #6540 üzenetére
"ha lenne jó egem"
Épp kötelező családinyaralunk a Balatonnál, kocsi egész skóciából cipelte le a quattro 150p+heq5 kombót, természetesen:
Az elmúlt héten kedvező Holdállás mellett kedvenc nagynénimnél voltam az Alföldön, ott meg mit csinált: nappal 1000ágra tűzött a nap, éjjelre beborult. Én komolyan nem értem.
-
kuyarashi
őstag
-
5150head
senior tag
válasz
popey37 #6427 üzenetére
Igen láttam, hogy sok helyen azt ajánlják, de kb esélytelen, meg ha van is, akkor drága.
Közben egyébként haladtam a dologgal, most ki is próbáltam, jónak tűnik. A lényeg, hogy sikerült több optikát is szereznem a webkamerához, így az egyiket szét tudom majd kapni/vágni és ha kell akkor abból használni az IR szűrőt lencsék nélkül, amit csak simán betekerek a webkamerába. Jelenleg a szenor csupaszon van. Adapternek találtam egy pont a kihuzatba illő dugót a szerelvény boltban uh azt kifúrva került a kihuzatba, elég pofás lett szerintem. Találtam 0,5 hővezető padot meg egy kis hűtőbordát amit pont elfért/be tudtam rakni a szenzor mögé. Lehet hogy nem ér semmit, de legalább placebó
Majd ha nagyon profi akarok lenni, akkor behúzom velúrral a belsejét a dugónak. Van az is valahol. Néhány dekagramm az egész.
A slusszpoén: kipróbáltam USB-c OTG átalakítóval és működik a telómon is, uh kb úgy tudom cserélni mint egy okulárt és laptopot se kell vinnem.Ne kövezzetek meg bohóckodásnak teljesen jó.
[kép] [kép] [kép] -
Zyrius
aktív tag
válasz
popey37 #6433 üzenetére
Gti tokeletesen elbir minimum 5kg-ot, nem teszteltem nagyobb terhelessel de szerintem tobbet is. Ez nem csak az én személyes tapasztalatom, nem egyszer láttam már 80mm esprit + guiding felszereléssel megbirkózni. Az összes fotóm SW evostar 80ED +gti mechanikával készült. Nem díjnyertes fotók de az látszik h a mechanikaval semmi gond nincs. Én bátran ajánlom mindenkinek.
edit: a gyári ellensúly nem elég hozza! Nekem is venni kellett hozza pluszba.
-
5150head
senior tag
válasz
popey37 #6421 üzenetére
Ezen a képen mi történt az Alnitakkal?
Amúgy nekem bejön.#6423hroberto Ne a sötétben rakd fel, hanem még világosban.
Én 3D nyomtattam egyet netes tervek alapján, de nem igazán jö, fosok hogy megnyúzza az optikát, zenittükröt okulárt.
Ezért kezdtem most egy webkamera projektbe 0 forintbólmondjuk szerintem olyan is lesz a végeredmény, de én közben jól szórakozok.
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #6402 üzenetére
+1. Ha ennyire elszakad már az embertől a cucc, akkor inkább letöltöm netről a valamelyik obszervatóriumban készült képet oszt kész. Arról nem is beszélve, hogy nagyon gagyi optika+kamera páros lesz ez egy olyan állványon, mint ami az öreg Manfrotto fotós állványom volt. A többezer EUR-kért, amiket itt írnak klasszisokkal jobb komplett asztrofotós rendszert rakhat össze az ember...
Igazából ez a cucc lucky imaginget csinál mélyégre is, ami egy motorizált nagyon fényerős minidobsonnal is megoldható. -
t72killer
titán
válasz
popey37 #6380 üzenetére
Phu, f4-5 lencsében brutál, a TS-nek vannak készre szerelt laposképű cuccai.
-
5150head
senior tag
válasz
popey37 #6382 üzenetére
Itt már mindenen keresni akarnak az emberek.
Kedvencem amikor a komplett asztrofós szettet árulja az ipse megbontás nélkül. Nyilván ezeket saját magához válogatja össze az ember kétlem h bárki venne így egyben szettet 1-2m-ért...
De ez nem csak itt van így... Inkább ülnek a cuccon mert azt hiszik kincsen ülnek... Kb mint Smaug
Vagy így lehet mutatni az asszonynak h "Látod árulom a cuccot, de nem jelentkeznek érte."
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #6336 üzenetére
nem tudom, jársz-e mostanában minálunk, ha tleg ez az irány, van a piacon pár érdekes triplet:
127/950 FCD-100üveggel kb ezresért (F-PL53 kategóriás üveg), cseregyanús/amatőr kihuzattal
William Fluorostar 110, saját 0.8x reduktorával: ezerkéccá'. Ha APS-c-n fotózol, akkor elmegy a gyári 2"-os kihuzat.Gondolkozom, hogy az öreg kínai cuccomat megpróbáljam-e eladni és egy használható kihuzatos darabot veszek a helyébe (kb ilyesmit mint a fenti kettő, bár nekem a z6 gépváz miatt nem játszik a 2"-os kihuzat), vagy veszek rá egy kihuzatot kb 200 fontért. egyik se egy bombaüzlet, de esélyes, hogy gagyi kihuzattal, noname státuszban csak gombokat kapnék érte.
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #6368 üzenetére
75 centis tükörért? Nem vagyok nagyon képben, de saccra korrekt ár HA minőségi a tükör. Egyszer nagyon belenéznék egy ilyenbe valahol tőlünk még 50km-re nyugatra
. Megvenni akkor se venném, ha a cseresznyefán holnapra zacskóban teremne meg az ára, se tárolni se kezelni, se szállítani nem tudnám egyedül
.
#6367 ehhez már ipari alpin kit kell
. Egy amerikai tükörmágus kolléga emiatt öntött f/2.7-es tükröt - mélyégre jóvanazúgy, csak vmi csillagászati mennyiségű ideje ráment, hogy a felület jó legyen.
-
válasz
popey37 #6336 üzenetére
Az a 120/600 tubus a gyári kihuzattal majdnem használhatatlan volt, mondom ezt azután hogy lecseréltem a kihuzatot.
Az a 120/600 tubus a gyári kihuzattal is nagyon sok szép élményt tud biztosítani a használójának, mondtam ezt azelőtt hogy lecseréltem a kihuzatot.Amúgy meg... hát az van hogy egyszer csak felállt a kukim a 2"-os szettre, ami SZINTÉN túlzás egy 120-as akromátra... de ezt a sztorit betéve tudjátok már. Az mindenesetre elég valószínű, hogy az ott az ország egyik legfaszább 120/600-as SW-je. És NAGYON örülök hogy értő kezekben van
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #6336 üzenetére
Nekem van egy tripletem (105/735), de nem hiszem, hogy meg akarok válni tőle
. Aannyira kényelmes vele csillagászkodni
. Komolyan, a kis eq3-2 mechával együtt elbírom.
Elég zavaros (nem létezik) a születési anyakönyve, de nincs kizárva, hogy valódi fluorit van benne. A kihuzata kacat sz.r, ráadásul kicsi a kihuzatcsatlakoztató menet (ha jól rémlik, siránkoztam erről már egy sort), azt le fogom cserélni. -
Zyrius
aktív tag
válasz
popey37 #6336 üzenetére
Na de pontosan mit néztél ki az érdekelne. Én is el vagyok a 80ed-vél, de vágyom egy erősebb tavcsőre. TS CF102-őt nézegettem, ami alapból F7 és van hozzá 0,8 reducer amivel már csak f5,6. Ott van meg az esprit100ed, de ezzel az a bajom h drágább mint a TS és alapból F5 ami fotózáshoz jó, de bolygozashoz már kevésbé. A harmadik amit fent van a listán az Explorer scientific 102cf fcd-100 lencsével. Számomra ennek az előnye, hogy nagyon könnyű (3,3kg) és nem kellene cserélni hozza vagy legalábbis csak egy későbbi körben a mechanikat SW SA GTi.
Szóval fejlesztések terén nekem ezek járnak a fejemben. Könnyebb lenne ha nem lakásban laknánk és lenne hely külön naptávcsőre + bolygó + mély ég, a pénzről már nem is beszélve, de marad az egy távcső mind felett. Ehhez meg az kell h ne legyen túl nagy de lehessen fotózni, legyen majd lehetőség Herschel Wedge-re (petzval kilőve) és ne legyen túl drága … haha … na hát van baj
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #6314 üzenetére
A GPU erre tökéletes APS-c szenzorméretig, tudja kezelni az f/4-et, több brit-honi kolléga használja megelégedéssel. Azt is írják róla, hogy vizuálra is jó. Messze nem a kacat minőség, többen Baader mpcc-t kukáztak mielőtt erre tértek át.
Én végül feladtam a Newton-vonalat, túlságosan házinyuszi amatőr vagyok (távcső bent lakik a házban, mindíg ki kell cuccolni), ráadásul nálunk szinte mindíg fúj a szél - múlt héten pl a 4 hajókötéllel lesújozott "üveg"házat kapta szét a nyomorult
, maradtam az SCT-nél.
A Tele Vue árat én csak az okliknál-Barlownál fizetem meg
-
t72killer
titán
-
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #6085 üzenetére
Ess neki az egyik Lifepixel-es kameraboncolós leírás alapján, azokban nemigen marad kő kövön egy gépből.
Mondjuk ha fel kell forrasztani a csatit, az elég gatyafelkötős - viszont csak a forrasztást már lehet elvállalja valamelyik ügyesebb kezű kolléga az elektro-topikból, miután kiműtötted a gépből azt, amin ül.
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #5956 üzenetére
Jársz "mifelénk" mostanában? Nem akarod apósítani a rendszert? ez egy elég pöpec darab igencsak beérett áron
.
-
-
Astroboy
őstag
válasz
popey37 #5935 üzenetére
Azért hülyeségeket ne beszéljünk már, állandóan változik, ha nem változna rengeteg minden másként lenne.
A jelenség neve: precesszió [link] , az asztrofizikán belül a bolygófizika témakörébe tartozó "csillagászati földrajz" kimerítően tárgyalja a témát.Pl. már linkeltem itt a régi Marik/Gábris féle "Csillagászati földrajz" című kitűnő tankönyvet, roppant száraz téma de szerintem izgalmas hiszen a saját planétánk ismerete a legfontosabb.
Nekem külön tetszett, hogy a "sima" tengely-precesszióhoz" a Föld esetében a Nap fénynyomása miatt társul még pluszban egy úgynevezett "lumiszoláris precesszió", ami a Nutáció része, és még egy tényezővel változtat azon, hogy épp hogy mozog a Föld tengelye.
No meg szerintem állati jó hangzik a neve.
-
Jim-X
őstag
-
Jim-X
őstag
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #5907 üzenetére
kinek a pap, kinek a papné, egy flextube 200p nekem már hordozhatónak számít és látsz is már vele pár nem-mainstream mélyeget. A celestron állványa saját lábán gyalogol ki az észlelőhelyre?
-
Jim-X
őstag
válasz
popey37 #5907 üzenetére
Igen, azert neztem a SC tavcsovet, mert az erkelyen is tudnank hasznalni a csaladdal, de a hegyekbe is ki tudnam vinni amikor kimegyunk. Szerencsere a varos szelen lakunk, de persze kozel sem idealis
Amugy a tavcso bemutato aug 12-en volt Miskolcon a Generali arena parkolojaban, ahol konkretan a pofankba vilagitott 2 nagy utcai lampa es meg ilgy is amultunk a parommal...
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #5898 üzenetére
Meg van véve (kapOTT), pont tavaly ősz óta 2db, mióta rezsiben bukta lenne túl sokat szellőztetni. Így a téli fürdőpára-befogás extrán fűt egy kicsit. Az egyik a fürdőben, a másik a konyhában dolgozik, azelőtt pucoltam/élt utoljára penész, hogy ezeket beüzemeltem. A távcsőkacatos sufniban nincs fűtés, de nem figyeltem még meg penészt.
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #5866 üzenetére
Én vettem tavasszal egy nyomtatót, csak még nem vt időm megtanulni használni. 1etértek, aki üzletszerűen csinálja rögtön az első 20 munkadarabból vissza akarja keresni a komplett gép árát (vagy vt olyan sznob, hogy kazal2 pénzt kiadott vmi baromi drága nyomtatóra és ettől feljogosítva érzi magát arra, hogy egy csavaralátétért 5kFt-ot elkérjen
). Hasonló sztori, cb-rádióhoz szerettem volna elemtartót csináltatni tavaly.
-
t72killer
titán
válasz
popey37 #5862 üzenetére
Nyekkenj át a 3D nyomtatós topikba, biztos van valaki <100km-en belül, aki összedobja neked.
Új hozzászólás Aktív témák
- Törékeny-e a Z Fold7? Ki van csukva!
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Star Trek
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Kezünkben a Honor Magic V5
- Milyen processzort vegyek?
- További aktív témák...
- AKCIÓ! ASRock Z370 i5 8500 16GB DDR4 512GB SSD 2060 Super 8GB Zalman Z9 Plus Enermax 750W
- Újszerű Asus ROG Strix G16 G614 -16" WUXGA 165Hz - i5-13450HX - 16GB - 512GB -RTX 4050 -1,5 év gari
- Prémium! Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R 9 9950X / RX 9070XT 16GB / 64GB DDR5 / 1TB 990Pro
- Xbox Game Pass Ultimate kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól! - AUTOMATA BOLT
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max