- Fórumok
- Technika, hobbi, otthon
- Amatőr csillagászat
- (kiemelt téma)
- Samsung Galaxy Z Fold8 - útlevél-ellenőrzés
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Megtartotta Európában a 7500 mAh-t az Oppo
- Honor Magic V6 - tartós karosszéria, lefojtott motor
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Apple Watch
- Honor Magic V3 - mágikus realizmus
- Elavult az iPhone X
- Fotók, videók mobillal
- Android Autót minden mobilra!
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2023-12-13 02:10 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
5150head
őstag
Van az MC-hez napszűrőm. Azzal nagyon jó volt visualban. Feltettem a 32mm Baader Plöslt aztán úgy kukkoltuk felváltva. Apum hozott két pajzsot is, azzal is jó volt.
A 25mm-re csak poénból raktam fel a mobilt. Sajnos az okulár felől elfelejtettem letakarni így volt oldalról becsillanás, de még így is látszódnak a napfoltok is, nem csak maga a jelenség. Szerencsére a fókuszt jól lőttem be.
Reggel belenéztem a spacejunkie streambe, hát ott nagyon el volt rontva a fókusz, nem tudom mit csináltak a srácok, meg miért nem vették észre...
Tudom, hogy tele a net fotókkal, de ha van rá igény megvágom és feldobom ide, hogy nekem mit sikerült. Stackelni esélytelen a videót, de a nyers képeket felteszem. -
Dilikutya
félisten
Jó lett.
Én is lőttem pár képet meg videót okulárproejcióval+mobillal. Hogy egy klasszikust idézzek: Nem jó de nem is tragikus.
Mivel vittem a családot is inkább a visualon volt a fókusz uh nem is nagyon pörögtem a fotón-videón. Ehhez a fajta fotózáshoz sokat kell bíbelődni és erre most nem volt idő, meg nem is vagyok gyakorlott.
Simán mobillal, egy mezei napszemüvegen át.
Nem baszakodunk itt szűrővel, hegesztőpajzzsal, szakszerű napfogyatkozás szemüveggel...
-
5150head
őstag
Jó lett.
Én is lőttem pár képet meg videót okulárproejcióval+mobillal. Hogy egy klasszikust idézzek: Nem jó de nem is tragikus.
Mivel vittem a családot is inkább a visualon volt a fókusz uh nem is nagyon pörögtem a fotón-videón. Ehhez a fajta fotózáshoz sokat kell bíbelődni és erre most nem volt idő, meg nem is vagyok gyakorlott.
-
popey37
addikt
+1 az AZGTi-re. Ha van elegendő della, érdemes alá egy aliexpresszes karbon állványt beújítani, jövőállóság szempontból a kapható legvastagabbat. Az enyém valami 170EUR-nyi összeg volt vámmal együtt. Nyilván túlzás egy gizda csövecske+minimál mecha alá, de minek gyűjtsön az ember gizda 3lábakat a padlásra, ahogy halad a korral.
söt, az eq3 helyett az alirol egy kisebb AM3 klon is beleférhet az eq3 árába szerintem.
én az AM5 klont vámmal éféval szállitással valami 400k körül usztam meg.
és egyböl van goto egy asi minivel ami használtban párezer forint. -
t72killer
legenda
Kollégának SW AZGTi-n van rajta, nem panaszkodott rá. Ha nem kell Goto, akkor egy sima EQ3.
Látom közben, hogy tervben van a fotózás is, egyik rokonom EQ3 Goto-val csinál főleg bolygó és holdfotókat ezzel a állvány+tubus kombóval. Szerintem ez a minimum, hogy belekóstolj az asztrofotó világába.+1 az AZGTi-re. Ha van elegendő della, érdemes alá egy aliexpresszes karbon állványt beújítani, jövőállóság szempontból a kapható legvastagabbat. Az enyém valami 170EUR-nyi összeg volt vámmal együtt. Nyilván túlzás egy gizda csövecske+minimál mecha alá, de minek gyűjtsön az ember gizda 3lábakat a padlásra, ahogy halad a korral.
-
5150head
őstag
Újraindulhat a planetárium.
Egy kis reménysugár már látszik.
-
tzimash
őstag
Kollégának SW AZGTi-n van rajta, nem panaszkodott rá. Ha nem kell Goto, akkor egy sima EQ3.
Látom közben, hogy tervben van a fotózás is, egyik rokonom EQ3 Goto-val csinál főleg bolygó és holdfotókat ezzel a állvány+tubus kombóval. Szerintem ez a minimum, hogy belekóstolj az asztrofotó világába. -
V.Stryker
nagyúr
-
joecontra
addikt
-
popey37
addikt
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, ami szerintem ebben a topikban a legcélravezetőbb.
Szeretnénk minél fényszennyezettség mentesebb helyen csillagos eget nézni. Semmi távcső, asztrofotózás, csak szabad szemmel. Ha esetleg valamennyire a Tejút is látszana, az jó lenne.A Bükki Csillagoségbolt-parkot néztem ki, az valóban megfelelő lenne? Esetleg Budapesttől úgy 100-150 km-es távolságban tudtok jó helyeket, amely autóval könnyen megközelíthető?
Köszi előre is!
holdmentes éjszaka, kékestetö, 1000 méter felett van, pára nuku és kuvva sötét.

-
t72killer
legenda
-
joecontra
addikt
Sziasztok!
Kezdőnek milyen teleszkópot ajánlanátok? Ráérős időmben néha szeretnék bolygókat lesni. Főként a naprendszer bolygói érdekelnének.
Üdv,
J -
5150head
őstag
Sziasztok!
Szeretnénk minél fényszennyezettség mentesebb helyen csillagos eget nézni. Semmi távcső, asztrofotózás, csak szabad szemmel. Ha esetleg valamennyire a Tejút is látszana, az jó lenne.A Bükki Csillagoségbolt-parkot néztem ki, az valóban megfelelő lenne? Esetleg Budapesttől úgy 100-150 km-es távolságban tudtok jó helyeket, amely autóval könnyen megközelíthető?
Köszi előre is!
Light Pollution Map.
Bal alul a vizualnál állítsd át classicra, és látni fogod a fényszennyezést.
A Bükki csillagda amúgy biztos jó.
Ott programok is szoktak lenni.
Ha rám hallgatsz azért visztek egy binoculárt -minden családban van- és azzal is nézelődtök.
-
Qtya123
őstag
Sziasztok!
Köszi előre is!
-
t72killer
legenda
Skacok.
Milyen keresőt ajánlotok? Jól gondolom, hogy érdemes 50-est venni, vagy az overkill? Jó lenne ha lenne kihuzata, hogy esetleg később guiderként is tudjam használni. Van egy felesleges 25-ös bariumom amit bele tudnék tenni fixre.
Annak is örülnék ha nem kerülne a világ összes pénzébe.
Astrohopper mellé egyáltalán van értelme?
Ez esetleg: SV106
Köszönöm
Ha belefér (fizikailag +kp) menjen csak az 50es, abban alkalmasint a fényesebb mélyegek is látszanak, közvetlenül lehet rájuk célozni. Lényeg, hogy azért a látómezőn ne bukj.
-
5150head
őstag
Skacok.
Milyen keresőt ajánlotok? Jól gondolom, hogy érdemes 50-est venni, vagy az overkill? Jó lenne ha lenne kihuzata, hogy esetleg később guiderként is tudjam használni. Van egy felesleges 25-ös bariumom amit bele tudnék tenni fixre.
Annak is örülnék ha nem kerülne a világ összes pénzébe.
Astrohopper mellé egyáltalán van értelme?
Ez esetleg: SV106
Köszönöm
-
t72killer
legenda
Valami olyan felszerelést szeretnék, ami nem a legalapabb, hogy később ne kelljen cserélni, hanem ilyen néha előveszem, akkor az hosszabb távon is megfelelő legyen. Leginkább bolygó és különböző ködök, tejút fotózásra is alkalmas legyen. Az se baj, ha mobillal, de ahogy olvastam vagy néztem, itt azért hosszú ideig van exponálás, amit nem tudom a mobil (almás) miként támogat. Meg itt igazából nem is értem, hogy ha a föld forog, akkor nincs olyan sokáig képben a téma, akkor ezek hogy szoktak készülni. De gondolom több nap alatt.
Makszutov 127/1500 egy olyan állvánnyal, ami követi a célobjektumot, szerintem tökéletes lenne. Bár nem tudom mennyire van túllőve a dolog. Illetve,hogy ehhez még mi kéne,hogy fotózni lehessen, addig még nem jutottam el.A mélyég fotózás egy külön állatfaj, más típusú műszereket, jellemzően sokkal nagyobb befektetést igényel.
Vizuálisra+kezdő bolygó+holdfotózásra a 127/1500 Maki tökéletes, főleg, ha fényszennyezett égen viszonylag kompakt célpontokat nézegetsz. Kicsit kicsi a fénygyűjtő felülete, cserébe szuper hordozható + könnyű tisztán tartani+biztonságosan por+páramentes dobozban letárolni, nemigazán kell kollimálgatni. Ha belefér és találsz valahol, akkor az egyel nagyobb, skymax 150 érezhetően többet mutat az égből - nem olcsó persze. -
V.Stryker
nagyúr
Valami olyan felszerelést szeretnék, ami nem a legalapabb, hogy később ne kelljen cserélni, hanem ilyen néha előveszem, akkor az hosszabb távon is megfelelő legyen. Leginkább bolygó és különböző ködök, tejút fotózásra is alkalmas legyen. Az se baj, ha mobillal, de ahogy olvastam vagy néztem, itt azért hosszú ideig van exponálás, amit nem tudom a mobil (almás) miként támogat. Meg itt igazából nem is értem, hogy ha a föld forog, akkor nincs olyan sokáig képben a téma, akkor ezek hogy szoktak készülni. De gondolom több nap alatt.
Makszutov 127/1500 egy olyan állvánnyal, ami követi a célobjektumot, szerintem tökéletes lenne. Bár nem tudom mennyire van túllőve a dolog. Illetve,hogy ehhez még mi kéne,hogy fotózni lehessen, addig még nem jutottam el. -
kuyarashi
őstag
Kis segítség kellene, hogy mi okozhatja az alábbi jelenséget.
AZEQ6, ASIAIR I., SynScan WiFi. Appban SkyWatcher SynScan WiFi van kivalasztva, mint máskor. (Tehát nem EQmod kábellel csatlakoztatok.) A legutóbbi két alkalommal a mechanikát csak kb. 1 perccel a párosítást követően észlelte az app, de a mozgatásra is csak néhány másodperces késéssel reagál, amikor manuálisan mozgatom. PA is nagyon lassú és több képet is csinál, mint máskor. Magyarul egy erős faziskésése van a mecha és az app kommunikációjának.
Van EQMOD kábelem, tisztában vagyok vele, hogy az a tuti, de attól még meg szeretném oldani ezt is, érdekel mi okozhatja.Tapasztaltatok már ilyet?
Ma kijött az ASIAIR 3.0, frissítettem, holnap teszt. Addig azért tökre örülnék, ha kapnék segítséget.Előre is köszi mindenkinek.
-
Dilikutya
félisten
Sziasztok,
Nagyon kezdő, láma és bizonyára buta kérdésekkel fordulhatok hozzátok?
Lassan lassan rászánnám magam, hogy foglalkozzam ezzel a témával és már képzem magam, nyilván marha nagy még a sötétség, de azért egyre több az infó.
Valamikor felszerelést is vennék, leginkább most ilyen témájú videókat nézek ha időm engedi. De azért vannak még kérdések bőven.Élvezd ki a sötétséget a fejedben, mert az ég alatt úgysem lesz rá lehetőséged. Vagy telihold lesz, vagy felhő.
-
t72killer
legenda
Sziasztok,
Lassan lassan rászánnám magam, hogy foglalkozzam ezzel a témával és már képzem magam, nyilván marha nagy még a sötétség, de azért egyre több az infó.
Valamikor felszerelést is vennék, leginkább most ilyen témájú videókat nézek ha időm engedi. De azért vannak még kérdések bőven.jöjjenek csak nyugodtan a kérdések

-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Valamikor felszerelést is vennék, leginkább most ilyen témájú videókat nézek ha időm engedi. De azért vannak még kérdések bőven. -
f.lorand
senior tag
-
t72killer
legenda
Kis érdekesség:
Ezen a képpáron az afikai csillagvizsgálónk teljes égboltot átfogó (allsky) kamerájával megörökített hajnalhasadást látjuk. Az első képen a horizont szélén narancssárga és mélykék sáv jelzi a közeledő napfelkeltét, de az égbolt még elég sötét ahhoz, hogy a fényesebb csillagok és csillagképek teljes pompájukban tündököljenek. Gyakorlatilag az összes kisebb és nagyobb csillagkép azonosítható, illetve a Magellán-felhők is láthatóak. Érdemes megnézni a feliratozott verziót! A startrail (csillagív) felvételen pedig a Föld forgását teszi közvetlenül érzékelhetővé. A képen egyszerre van jelen az éjszakai forgás dinamikája és a horizonton látható hajnali derengés (kék óra). A koncentrikus körök középpontja a kép felső részén található. Ellentétben az északi féltekével (ahol a Sarkcsillag áll a középpontban), a déli égi pólus közelében nincs fényes csillag. A bal oldali horizont közelében rendkívül fényes, vastagabb, íves fénycsíkok húzódnak. Ez a lemenő/nyugvó Hold és a ragyogó Vénusz által hagyott karakteres nyom.
, Magellán-felhőkért külön pirospont, 14évvel ezelőtt láttam őket legutóbb 
-
f.lorand
senior tag
Kis érdekesség:
Ezen a képpáron az afikai csillagvizsgálónk teljes égboltot átfogó (allsky) kamerájával megörökített hajnalhasadást látjuk. Az első képen a horizont szélén narancssárga és mélykék sáv jelzi a közeledő napfelkeltét, de az égbolt még elég sötét ahhoz, hogy a fényesebb csillagok és csillagképek teljes pompájukban tündököljenek. Gyakorlatilag az összes kisebb és nagyobb csillagkép azonosítható, illetve a Magellán-felhők is láthatóak. Érdemes megnézni a feliratozott verziót! A startrail (csillagív) felvételen pedig a Föld forgását teszi közvetlenül érzékelhetővé. A képen egyszerre van jelen az éjszakai forgás dinamikája és a horizonton látható hajnali derengés (kék óra). A koncentrikus körök középpontja a kép felső részén található. Ellentétben az északi féltekével (ahol a Sarkcsillag áll a középpontban), a déli égi pólus közelében nincs fényes csillag. A bal oldali horizont közelében rendkívül fényes, vastagabb, íves fénycsíkok húzódnak. Ez a lemenő/nyugvó Hold és a ragyogó Vénusz által hagyott karakteres nyom.
-
Dilikutya
félisten
-
popey37
addikt
mazsoláztam a képeim között:
2021 április
2025 május
kicsit fejlödött a technika.
-
popey37
addikt
Ezért írtam h nézzen utána.
Amúgy vicces, hogy a 200/1000-re egyik helyen 9,2 kg, a másikon 8,8 kg-ot írnak.
EQ5-re 10-12 kg teherbírást írnak, aztán meg ha rákeresel: Weight Capacity: The HEQ5 carries up to 13.5 kg to 18 kg (depending on the model). The EQ5 is limited to about 9 kg.
Amúgy az a legegyszerűbb ha leméri a tubust, meg gondolom ki is tudja próbálni ha már családon belül történik az adás-vétel, aztán eldönti ha megveszi-e.csak számold bele a kiegészitöket és az ellensulyt is, és ugy már necces.
nekem heq-5 Pro goto-m volt és a 120-as askar igen remegös volt, a vezetés nem igen volt 1 alatt. pedig ki volt egyensulyozva rendesen. az AM5 klon meg röhögve viszi ellensuly nélkül.
-
5150head
őstag
Ezért írtam h nézzen utána.
Amúgy vicces, hogy a 200/1000-re egyik helyen 9,2 kg, a másikon 8,8 kg-ot írnak.
EQ5-re 10-12 kg teherbírást írnak, aztán meg ha rákeresel: Weight Capacity: The HEQ5 carries up to 13.5 kg to 18 kg (depending on the model). The EQ5 is limited to about 9 kg.
Amúgy az a legegyszerűbb ha leméri a tubust, meg gondolom ki is tudja próbálni ha már családon belül történik az adás-vétel, aztán eldönti ha megveszi-e. -
t72killer
legenda
-
popey37
addikt
Helló!
Új hobbista vagyok, tanácsért jöttem, eddig "gyerektávcsövekkel" dolgoztam. Agglomerációból kertből meg teraszról nézegetem az eget, főként vizuális észlelés kézzel, esetleg pár fotó mobillal, de semmi profizmus, elfogadom hogy mit láthatok és mit nem fogok soha. A hordozhatóság nem fontos számomra.
Családból lenne lehetőségem megszerezni egy Newton 200/1000 dual speed tubust, egy eq5 manuális mechanikán, acéllábakon 28,12,5, 4mm okulárokkal.Kérdésem, hogy mit lehet ma ezért elkérni pénzben, fingom nincs a használt piacról, illetve hogy az eq5 elbírja-e ezt a böszme tubust, és egy jó alap beruházás-e nekem, amit ha esetleg szeretnék később továbbfejleszthetnék(motoros goto követés, dslr fotó).
Köszi ha adtok hinteket a döntéshez.szerintem a sima EQ-5 kevés a 200/1000-es alá. remegni fog mint a nyárfalevél, ez alá legalább egy HEQ-5 kellene
-
5150head
őstag
Helló!
Új hobbista vagyok, tanácsért jöttem, eddig "gyerektávcsövekkel" dolgoztam. Agglomerációból kertből meg teraszról nézegetem az eget, főként vizuális észlelés kézzel, esetleg pár fotó mobillal, de semmi profizmus, elfogadom hogy mit láthatok és mit nem fogok soha. A hordozhatóság nem fontos számomra.
Családból lenne lehetőségem megszerezni egy Newton 200/1000 dual speed tubust, egy eq5 manuális mechanikán, acéllábakon 28,12,5, 4mm okulárokkal.Kérdésem, hogy mit lehet ma ezért elkérni pénzben, fingom nincs a használt piacról, illetve hogy az eq5 elbírja-e ezt a böszme tubust, és egy jó alap beruházás-e nekem, amit ha esetleg szeretnék később továbbfejleszthetnék(motoros goto követés, dslr fotó).
Köszi ha adtok hinteket a döntéshez.Kicsit visszaolvasol, pont volt itt egy hasonló kérdés.
#7107 Tehát az új ár 70%-a. Okulárok még tudnak variálni az áron, ha külön vásárolt jobb oklik. Esetleg majd kalkuláld azt is bele, h ha go-to-ra szeretnél upgradelni az is 190k.
Dual speed alatt gondolom a crayfordot érted.
Most is lehet kapni, uh gondolom elbírja az eq5. Esetleg nézz utána h mennyi az OTA súlya, aztán az eq5 mennyit bír. Annyi, h ha később fotózol akkor az megdobja a súlyt. -
Plaz
csendes tag
Helló!
Köszi ha adtok hinteket a döntéshez. -
Dilikutya
félisten
Sziasztok
Az 5 éves fiamnál épp bolyógmánia van, az erkélyről mindig látjuk a holdat akármekkora is éppen viszont kb egy hete nem látjuk, eddig nem figyeltem annyira, most fogyóhold van de, hogy teljesen eltűnt erre mi a magyarázat?
Köszi
A Hold nem mindig este van fent, amikor az erkélyről is jól látszik.
Elmúlt napokban késő délután nyugodott le, ráadásul fokozatosan vékonyodott a sarló, ma van újhold. Ellenben egész nap lehet lesni. Világosban.
-
animatrix11
őstag
Sziasztok
Az 5 éves fiamnál épp bolyógmánia van, az erkélyről mindig látjuk a holdat akármekkora is éppen viszont kb egy hete nem látjuk, eddig nem figyeltem annyira, most fogyóhold van de, hogy teljesen eltűnt erre mi a magyarázat?
Köszi
-
t72killer
legenda
hosszu inséges idők után végre tegnap éjjel kijutottam az ég alá. a célpont a Laguna köd/ NGC6888/ volt. természetesen a kisördög megint ott olálkodott a felszerelés körül, amit csak késön vettünk észre, igy a fél éjszaka inkább csak szerelgetésből állt, mire rájöttünk a hibára, addigra már nem sok idő maradt reggelig, ezért csak 10-15 képet löttem célpontonként. a következő fotozásnak megvannak a fő célpontjai.
ez a kép 12 2 perces expo átlaga.
nagyon bejön ez a téglaszín
-
popey37
addikt
az asi kamerák rákfenéje: amp glow, ami csak jobb felül lenne, de foto közben volt egy meridián flip és igy bal alul is ott van. mivel nics korrekcios kép, igy mindkét oldalon látszik
-
kuyarashi
őstag
hosszu inséges idők után végre tegnap éjjel kijutottam az ég alá. a célpont a Laguna köd/ NGC6888/ volt. természetesen a kisördög megint ott olálkodott a felszerelés körül, amit csak késön vettünk észre, igy a fél éjszaka inkább csak szerelgetésből állt, mire rájöttünk a hibára, addigra már nem sok idő maradt reggelig, ezért csak 10-15 képet löttem célpontonként. a következő fotozásnak megvannak a fő célpontjai.
Ez így is látványos, megérte feldolgozni.
A bal oldalon alul és a jobb felül mi az a becsillanás? -
popey37
addikt
-
popey37
addikt
a CF és a TC egy és ugyanaz, csak a kinai gyártó nem árulhatja TC névvel. de brutál jó háromláb, pillekönnyű és birja a terhelést. szerintem veri az SW acéllábakat.
egyetlen hibája talán az, hogy a háromláb merevítője elég kicsire sikeredett, de az SW-hez is csináltattam a stabinál, ehhez is fogok. -
kuyarashi
őstag
-
popey37
addikt
erre gondoltam: SkyWatcher Star Adventurer GTi
a juaweí 17 meg hibátlan, kicseréltem rajta a bekapcsolo gombot, mert a gyári igen kicsi: egy 2 éves ujjához tervezték. meg vettem hozzá kézivezérlőt, kb. ugyanazt tudja mint az SW mechák kézije. muszály volt, mert nincs rajta kuplung és kézzel nem lehet semmit csinálni vele. a teherbirása tényleg brutál, ellensúly nélkül viszi a 120-as askart teljes felszereléssel./ azért én rátolok egy 3,5 kg elensúlyt, hogy ne terheljem feleslegesen./ szoval teszi a dolgát.
nem bántam meg a cserét. -
Dilikutya
félisten
-
5150head
őstag
-
Dilikutya
félisten
-
5150head
őstag
Az ok, beszéltünk már erről korábban is, csak az a kérdés, hogy az "sw pro pakk" alatt mit értettél, nem mert nem egyértelmű. A Star Adventurer 2i-nek pro pakk verziója, de az csak követni tud.
Amúgy nálad hogy szuperál a Juwei17? -
popey37
addikt
-
kuyarashi
őstag
-
popey37
addikt
-
5150head
őstag
Nekem úgy néz ki a kitelepülős, hogy az MC van egy gyári táskában. Vettem kikben egy nagyobb műanyag ládát zárható fedéllel, abba megy a mecha fej meg a sallang, szivacsokkal kibélelve, szeparálva. Az acél lábnak anyum varrt egy zsákot amit vállra is lehet venni, hasonló mint a horgászbotoknak szoktak.
Ládára ráfektetem a tubusos táskát, a vállamra veszem a tripodot, és a ládával együtt leviszem az egész motyót. Van egy összecsukható székem, ha az nincs lent a kocsiban, akkor kell fordulnom még egyet (ha az asszony éppen nem tart velem)
Annyi a bibi, hogy mostanában se időm, se energiám nincs észlelni, amikor meg rákészülök fos idő van, kicsit megkopott a motiváltság, de a híreket történéseket követem. -
t72killer
legenda
-
t72killer
legenda
+1, hátizsákba nagyonmax 150-es mc+kisebb hullám+karbon állvány. Ütős czucc, de nem olcsó

-
tzimash
őstag
-
udash
tag
Sky-Watcher 150/570 Virtuoso GTI-ről van tapasztalat?
Amiért ezzel szemezek:
- kicsi, könnyű, ami fontos, mert a negyediken lakom, tárolni kell, meg kitelepülni
- motorizált, látómezőben tartás miatt előnyös, bár kézi mechanikákat nem ismerem, nem tudom, mennyire jól használható, ami biztos, hogy a sima dobson nehézkes
- ugyanakkor ránézésre értelmezhető méret, amivel láthatunk is valamitIgen, kompromisszumos megoldás, a helyszűke és mozgás miatt ez tűnik jó megoldásnak. Néha ránézek a Seestar-okra is, de azok kilövik a vizuális észlelés lelehtőségét. Fotózás meg nem prioritás, egy sokadik Andromédának nincs értelme, egzotikusabb objektumokhoz meg brutál technika kell vagyonokért, max annyi jönne szóba, hogy a gyereknek telefont rápattintani, neki nincsenek nagy igényei még.

Szia!
Virtuoso GTI-t is hasznalok egy Mak127-hez. Szeretem, jo, de ha ki kell telepulni, akkor ehhez a tipushoz asztal is kell. Illetve elemekkel/akksival sem probaltam, mivel nalam a kertben megoldhato a hasznalat, odaig pedig hosszabbiton tudok aramot biztositani. Ha nem akarsz egy vagyont elkolteni, szerintem ezekkel a csovekkel nem nagyon mehetsz melle, -
Dilikutya
félisten
Kocsi van, nem arról van szó, de mondjuk az se nagy, meg egy ilyen nem kitelepülős, hogy csak fogom magam, és kiszaladunk a rétre a gyerekkel eget lesni.
-
5150head
őstag
Az áráról nem is beszélve: a 180mc OTA fél misi.
Az állványra én is kíváncsi vagyok mire gondol,
mert a tubus magában 8kg, eq5 vagy hullám bírja el és egyik se olcsó.
A hátizsákos méret erős túlzás
-
Dilikutya
félisten
Sw pro pakk konkrétan melyiket jelentené?
Nekem ezek nem tűnnek hátizsákos cuccnak.

-
5150head
őstag
Úgyvan, csak hát mindig a pénzkeret a szűk keresztmetszet. Ha nem számítana mindenki hullámhajtással rohangálna már,
így viszont valahol kompromisszumot kell kötni, de általánosságban elmondható, hogy a nagy átmérő sose rossz.
Amúgy a 180-as mc is már szép nagy vödör
-
popey37
addikt
egy 180-as mc, alá egy sw pro pakk meg egy karbon láb, az egész elfér egy turahátizsákban. bolygozni kivállo, késöbb egy 0,63-as reducer és már mélyegezni is jo.
a makszutov bazárjában keresgélj, jo a használt cucc is, föleg az éra miatt. -
Dilikutya
félisten
-
5150head
őstag
Csillagászok millió észlelnek dobsonnal.
Ablakból való észlelést engedd el. -
Dilikutya
félisten
Gondolom 150/750-t akartál írni.
A rövid fókusz miatt mélyegezős, az átmérő viszont eléggé kompromisszumos a mélyegezéshez. Barlow-val persze tudsz vele bolygózni is, de az is plusz üveg a fényútban. A flex része mennyire nyűgös/mennyire fog "bólintani" a távcső. Talán a 200/1200-é már stabilabb.Ha kevés a hely megfontolnék a helyedben egy 127-es vagy nagyobb MC-t.
Viszont ha mélyegezni szeretnél jobban akkor 200 alá nem biztos hogy mennék.
A Dobsonokat "lapra" lehet szerelni, kis helyet foglal, persze ha go-to-t akarsz akkor az zsebbenyúlós, amúgy a legegyszerűbben kezelhető mechanika.Talán valamelyik elsőgenerációs Seestarnak volt olyan változata amivel lehetett észlelni is. Elég sok gyártó jött már ki ilyen robottávcsövekkel, nem csak a Seestar van, esetleg nézz körbe hátha van olyan amivel lehet vizualozni is.
Szerk: Annyi még, hogy az EQ mechákhoz tudsz venni óragépet, aztán a követés megoldva, nem csak go-toval lehet követni. Dobsonhoz meg EQ platformot szoktak, de az más tészta...
Nekem a dobson mechanika nagyon nem jön be. Igaz, hogy faék egyszerűségű, de finom mozgatásról ne is álmodjak.
Meg egy 200/1200 cső minden, csak nem mobil. A lakásban a keleti ablakból meg elég korlátozottak a lehetőségek.
-
5150head
őstag
Amiért ezzel szemezek:
- kicsi, könnyű, ami fontos, mert a negyediken lakom, tárolni kell, meg kitelepülni
- motorizált, látómezőben tartás miatt előnyös, bár kézi mechanikákat nem ismerem, nem tudom, mennyire jól használható, ami biztos, hogy a sima dobson nehézkes
- ugyanakkor ránézésre értelmezhető méret, amivel láthatunk is valamitIgen, kompromisszumos megoldás, a helyszűke és mozgás miatt ez tűnik jó megoldásnak. Néha ránézek a Seestar-okra is, de azok kilövik a vizuális észlelés lelehtőségét. Fotózás meg nem prioritás, egy sokadik Andromédának nincs értelme, egzotikusabb objektumokhoz meg brutál technika kell vagyonokért, max annyi jönne szóba, hogy a gyereknek telefont rápattintani, neki nincsenek nagy igényei még.

Gondolom 150/750-t akartál írni.
A rövid fókusz miatt mélyegezős, az átmérő viszont eléggé kompromisszumos a mélyegezéshez. Barlow-val persze tudsz vele bolygózni is, de az is plusz üveg a fényútban. A flex része mennyire nyűgös/mennyire fog "bólintani" a távcső. Talán a 200/1200-é már stabilabb.Ha kevés a hely megfontolnék a helyedben egy 127-es vagy nagyobb MC-t.
Viszont ha mélyegezni szeretnél jobban akkor 200 alá nem biztos hogy mennék.
A Dobsonokat "lapra" lehet szerelni, kis helyet foglal, persze ha go-to-t akarsz akkor az zsebbenyúlós, amúgy a legegyszerűbben kezelhető mechanika.Talán valamelyik elsőgenerációs Seestarnak volt olyan változata amivel lehetett észlelni is. Elég sok gyártó jött már ki ilyen robottávcsövekkel, nem csak a Seestar van, esetleg nézz körbe hátha van olyan amivel lehet vizualozni is.
Szerk: Annyi még, hogy az EQ mechákhoz tudsz venni óragépet, aztán a követés megoldva, nem csak go-toval lehet követni. Dobsonhoz meg EQ platformot szoktak, de az más tészta...
-
Dilikutya
félisten
Amiért ezzel szemezek:

-
kuyarashi
őstag
Ez a megoldás vajon valódi "self-centering" rögzítőhüvely lehet (Baader ClickLock, vagy TS-Optics Twist-Lock rendszerre hajazva)?
-
sidocious
csendes tag
Mint mindenhol, itt is érvényes az ökölszabály, hogy az új ár 70%-a. Nyilván a gari dob rajta, meg kalkulálhatsz az inflációval is egy keveset, de végső soron annyiért tudod majd eladni amennyiért megveszi valaki. Ha már nem kapható, akkor érdemes lehet a piacon lévő megfelelőjéhez hozzálőni az árat.
Van asztrofotós topik is, ott is rákérdezhetsz.Köszi a választ, ennek tudatában járok el akkor.
-
5150head
őstag
Sziasztok,
Esetleg beárazásban tudtok segíteni? Nem igazán találtam rá fórumot.
Egy ZWO ASI385MC USB 3.0 színes Hold- és bolygókamerát szeretnék eladni, vadiúj, sajnos végül sosem használtam, augusztusig még van rá fogyasztói garancia. Sajnos annyira szórt árakat találtam, hogy képtelen vagyok rájönni a reális árra. És kicsit nehezen fogadom el, hogy a 128k-s kamera értéke leromlott volna 55k-ra (ez az egyetlen magyarországi ajánlat, amit adtak rá).
Előre is köszönöm a válaszokat.
Mint mindenhol, itt is érvényes az ökölszabály, hogy az új ár 70%-a. Nyilván a gari dob rajta, meg kalkulálhatsz az inflációval is egy keveset, de végső soron annyiért tudod majd eladni amennyiért megveszi valaki. Ha már nem kapható, akkor érdemes lehet a piacon lévő megfelelőjéhez hozzálőni az árat.
Van asztrofotós topik is, ott is rákérdezhetsz. -
sidocious
csendes tag
Sziasztok,
Esetleg beárazásban tudtok segíteni? Nem igazán találtam rá fórumot.
Egy ZWO ASI385MC USB 3.0 színes Hold- és bolygókamerát szeretnék eladni, vadiúj, sajnos végül sosem használtam, augusztusig még van rá fogyasztói garancia. Sajnos annyira szórt árakat találtam, hogy képtelen vagyok rájönni a reális árra. És kicsit nehezen fogadom el, hogy a 128k-s kamera értéke leromlott volna 55k-ra (ez az egyetlen magyarországi ajánlat, amit adtak rá).
Előre is köszönöm a válaszokat.
-
t72killer
legenda
-
popey37
addikt
-
t72killer
legenda
-
popey37
addikt
-
popey37
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
Mobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Technika, hobbi, otthon
- Amatőr csillagászat
- (kiemelt téma)
Hirdetés
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Androidos tablet topic
- Filmvilág
- Samsung Galaxy Z Fold8 - útlevél-ellenőrzés
- Nem ajánlják a VRAM utólagos duplázását a VGA-gyártók
- Milyen ÚJ notebookot vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Lexus, Toyota topik
- World of Tanks - MMO
- További aktív témák...
- ABB S201M C32 kismegszakítók (10db, C karakterisztika, 32A, 10kA)
- Erősen használt Kenwood MultiPro Go FDP22.130GY kompakt konyhai robotgép / 1 hónap jótállás
- EKX X20 - SunTour AIR hátsó rugóstaggal! + MoniMoto 7 GPS + Kryptonite zár - 50 km/h
- BendePapi kollégának! Asztal / munkaállomás motoros emelhető (72-116cm)
- Philips LatteGo 4300 automata kávéfőző
- HP EliteOne 800 G6 All-in-One i5-10500 16GB 512GB 24" Érintőkijelző!! 1 év garancia
- Dell P2419H Full HD LED IPS 24" LCD monitorok. SZÁMLA-GARANCIA
- Apple iPhone 16 128GB Black 12 hónap Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- 4000GB Gen4x4 NVMe SSD, 1 év gar 4TB!!!
- Apple iPad Pro M2 12.9 128GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával

mert a tubus magában 8kg, eq5 vagy hullám bírja el és egyik se olcsó.
így viszont valahol kompromisszumot kell kötni, de általánosságban elmondható, hogy a nagy átmérő sose rossz.