- iPhone topik
- Egy hét múlva érkezik a Huawei kamerabajnoka
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Telekom mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Devid_81 #6886 üzenetére
Lehet választani a baromi nehéz de olcsó (random házikókány mechák, amik néha feltűnnek piacon egy százasért, kb lerakod a kertbe és 10év múlva elviszi az ócskavasgyűjtő), 3darabban cipelhető nehéz és közepes árú (pl HEQ5), könnyű de marhadrága (nagyobb kategóriás harmonika "robotkar").
-
5150head
senior tag
válasz
f.lorand #6880 üzenetére
Kár, élmény volt olvasni az ANT építését is, bár bevallom, nekem a nagyrésze (mérések) "kínai" volt.
Műszaki emberként viszont érdekel a téma és lenyűgöz a profi munka.
Az MCSE táborokban bemutatott Mutasd meg a távcsöved sorozatot is mindig érdeklődéssel nézem. Lenyűgöző, hogy mennyi kreatív és ügyes megoldás van az amatőrök között is.
Sok sikert kívánok a távcsövek építéséhez.
Azért majd az elkészült csövekről jöhetne egy-két nyálcsorgatós fotó. -
válasz
Devid_81 #6882 üzenetére
Nem lenne egy jó élmény, még ha kis szerencsével nem is törne ketté: ennyire túlterhelve, pláne egy böszme hosszú-szélbenvitorlázós, nagy forgatónyomatékú Newton tubus a legkisebb szempillarebbenésre, kihuzathoz hozzáérésre beremegne és a remegés nem múlna el a következő molylepke által okozott abúzusig.
A gyári péjlód limit ugyebár 9 kiló ennél a modellnél, ráadásul a gyári adatot azért vékonyabb csővel (=kisebb erőkar) számolják.
Ja és még1: a 14 kiló arra a 10"osra tudtommal csak csupasz tubus súlya, keresőtávcső+okulár nélkül, azaz lesz az 14,5kiló is.
HEQ5 mini mobil oszlopocskán (minél alacsonyabb a felépítmény, annál kevésbbé kap bele a szél) kb a minimum.
-
Devid_81
félisten
Szakerto urak, kerdesem lenne,
Kette tornem-e a Sky-Watcher EQ5-t ha megfelelo mennyisegu ellensullyal egy 14kg-os OTA-t dobnek ra?
Nem akarok fenykepezni, csak egy 10" tubust akarnek rapattintani (nekem errol a tubusrol a tubusos majkrem jut eszembe, latszik, hogy oreg vagyok)
Mindenfele azt irjak, hogy 10Kg amire terveztek, de hogy ellensullyal lehetne-e vele csalni, azt nem irjak.
EQ6-ra meg nem lesz penzem, hacsak nem nyerek a lotton -
f.lorand
senior tag
válasz
5150head #6879 üzenetére
Igen, jól emlékszel, az egy 50 éves Meade tükör volt, itt van adat arról a beavatkozásról: https://fenyeslorand.hu/ant
-
f.lorand
senior tag
válasz
5150head #6879 üzenetére
Erről sajnos már nem, mert ezek már megrendelésre készülnek. Kialakult egy szűk, de létező piaci igény a magas minőségű, prémium szolgáltatásokkal és merevségi számításokkal is felvértezett csövekre. Ezeket szívesen kielégítjük, de az ár sajnos borsos, drágább, mint pl a TS-től rendelni egy alap egyszerű karbon csövet.
Az új tükrök jobbak papíron, mint az ANT tükre. Az ANT 96% strehl, ami nagyon jó. Ez a két Orion Optics l/10 99% strehl, az ultra grade osztály (ez náluk a legmagasabb). Csak kisebbek, 30-as tükrök. De roppant drágák, a saját feljavított a töredék árban volt ehhez képest.
-
5150head
senior tag
válasz
f.lorand #6870 üzenetére
Szia!
Ezekről is lesz majd blog az oldaladon, vagy esetleg a változtatásokról az Anthoz képest?
Saját felhasználásra lesz, vagy megrendelésre készülnek ezek az új csövek?
Ezek az új tükrök jobbak lesznek mint az Ant tükre? Ha jól rémlik az egy "mentett" főtükör volt, de profin felújítva. -
kuyarashi
őstag
válasz
f.lorand #6873 üzenetére
Megvettem én is (OBI). Ha végighúzom párszor a tenyerem, azért néhány fekete szál hozzá tapad. Ragasztás előtt kiporszívózom, meg áthúzom nedves kendővel, egyébként jó minőség.
Ha lepermetezem a ragasztós oldalát vízzel, akkor pedig nem fog magához (sem) tapadni, könnyebb vele bánni. -
Auch, lehet otthon kellett volna hagynom valakinek a Csatlós Géza bá' féle 305/1516 tükrömet, elég jó felülete van emlékeim szerint. Késő tizenévesként párszor majd leestem a sámliról a Marsot és Jupitert nézegetve
. Most itt csücsül a fészerben, utolsó emlékként első nagy csövemből...
-
f.lorand
senior tag
válasz
kuyarashi #6872 üzenetére
A tükröket az Orion Opticstól rendeljük. A 200/800 ugyamaz éesz, mint a nagyobbak, minden tudásával, csak kisebben. Ez a velúr tényle gnem foszlik semennyire sem, ez egy másik fajta. Öntapadós, brutális ereje van, múltkor le kellett vennem egy részt, alig engedte el. Csak figyelni kell, önmagára ne ragasszuk.
-
kuyarashi
őstag
Még egy kérdés. A velúrt hogy ragasztottad a helyére? Hívtál egy szobafestő brigádot és kitapétázták? Van akkora.
-
kuyarashi
őstag
válasz
f.lorand #6870 üzenetére
Komolynak hangzik minden fejlesztés, de a 200/800 is érdekes lesz. Tükör alapanyag honnan lesz?
(Emlékszem erre a régi videóra is. Neki is bomlott a velúr.)
-
f.lorand
senior tag
válasz
kuyarashi #6869 üzenetére
Ez az Obis nem szöszöl. Nekem már egy éve van benn és semmi.
Most két prémium 300/1200 készül, az ANT mintájára, csak már van azóta több fejlesztés. Ugyanaz a prémium karbon cső merevségi vizsgálatokkal, integrált karbon gyűrűkkel és kihuzat erősítéssel. Ami új: egyedi belső légáramlás vizsgálat alapján a a szívó-ventillátor, 10mp-alatt kivehető főtükörtartó (clip-in fejlesztés), karbon póklábak, benne rejtett elvezetett árammal a segédtükör fűtéshez, újonnan fejlesztett 3.5" kihuzat (már nálam is át lett szerelve az), ami teljesen központosra húzza a kollimátort / okulárt / korrektort, ami nekem nagyon hiányzott eddig. Ha ez a kettő kész, akkor jön egy 200/800 elvileg még, de ott még egyeztetünk.
-
kuyarashi
őstag
-
f.lorand
senior tag
válasz
kuyarashi #6867 üzenetére
Sokat. Növeli a kontrasztot, csökkenti a reflexiót. A barlow lézeres arra jó, hogy a két tükröt pontosan összeállítsd (akkor van rá szükség, ha nincs teljesen pontosan kollimálva a lézer, ha be van, nekem nem kellett). De a kihuzat - segédtükör pontos helye mélységben vonatkozásban nem segít. Az arra való, hogy a két tükröt jól összehangold. De ha nincs jó helyen a segédtükör mélységben, akkor is össze tudod hangolni, csak a fénykúp lesz ferde.
-
kuyarashi
őstag
válasz
f.lorand #6866 üzenetére
Köszi. Gyári SW 200/1000 esetén mennyit dobhat a velúr?
Ha már kollimálás, a barlow-lézer kombós megoldás mennyire vált be? Nekem eddig ez a legjobb, de tény, hogy előnyösebb volna monitoron, nagyban nézni. (Ez egyébként is szöget ütött a fejembe, de az Ocalt még nem ismertem.)
-
f.lorand
senior tag
válasz
kuyarashi #6865 üzenetére
Hello! Igen, nekem az öntapadós obi velur vált be, de nagyon.
A Newtont beállítani alaposan nekem csak Ocal kamerás kollimátorral sikerül. Mivel most rakunk össze több új távcsövet megrendelésre, nagyon jól jön. Ott nincs félreértés, teljesen pontosan látszik, ha valami nincs a helyén. Korábban lézerrek, kollimációs okulárokkal csak kb sikerült. Ettől még be voltak kollimálva a távcsövek - mármint a tükrök egymáshoz, elhúzás nem volt. De az ideális arányosságot azóta érem el, amióta kamerán keresztül teszem. -
kuyarashi
őstag
válasz
5150head #6864 üzenetére
Tényleg, köszi. Még levelezés is folyt köztünk és ott a velúr vs. spéci festék fotó. (A velúr torony magasan nyert.)
Szerintem az van, hogy csont középre volt minden állítva, én viszont még csak most fogtam fel, hogy nem fizikailag kell középen lennie annak a mindennek, hanem vizuálisan (fénykúp miatt), ezért eltoltam a segédtükröt a kihuzattól. Ezt követően az utóbbit hozzá kellett volna állítanom az előbbihez, de akkor már le volt lazítva a segédtükör is. A lényeg, hogy így a segédtükröt nem tudom a fókuszírozóhoz állítani, sem fordítva.
Szóval most azzal kell kezdenem, hogy két irányból, a tubusra merőlegesen állítom a kihuzatot. (Cérnát szoktak a középpontból indítani, vagy lézert, de útban van a segédtükör.
Majd vágok lézergéppel sablonokat és akkor egész pontos lesz minden. -
kuyarashi
őstag
Szerintem holnap szétszedem, a főtükör úgyis nagyon poros.
De akkor már jó volna velúrozni is. Valaki egyszer szerintem itt adott egy jó tippet valakinek, hogy honnan érdemes és milyen anyagot beszerezni, ami nagyon korrekt minőség és árban is jó volt. Emlékszik valamelyikőtök? -
kuyarashi
őstag
5150head
Úgy néz ki, nem. De érdemes lesz megnézni, ha összeraktam a távcsövemet...Az van, hogy a newtonomat teljesen elállítottam. Jusztírozni kezdtemi, ezért beállítottam a "pók lábakat", utána viszont lelazítottam a segédtükör összes csavarját, de menet közben rájöttem, hogy maga a kihuzat is rosszul áll (Lacerta, tehát jól állítható egyébként), ezért kitekertem a kihuzat csavarjait is.
Most pedig az van, hogy nincs mihez mit állítanom. Gondolom először a kihuzatot kellene merőlegesre lőnöm minden irányból a tubushoz képest, viszont ha nem muszáj, nem venném ki a segédtükröt és a főtükröt, tehát olyan módszer érdekelne, amit így meg tudok csinálni.
Van Hotech kollimációs lézerem, meg cheshire okulárom, meg barlow-m, meg célkeresztem, stb., ha ezek segítenek. -
5150head
senior tag
Skacok!
Használ itt valaki Astrohoppert?
Elég jópofa cuccnak tűnik. Azon agyalok, hogy kipróbálom, mert van egy használaton kívüli régi mobilom, de meg kellene oldani a rogzítését a tubushoz. -
demars
addikt
Közben válaszoltak. Annyit írtak, hogy ha gondolom, küldjem vissza nekik a mechanikát és ők "befejezik" a menetet a furatban, vagy ha megfelelően tudom rögzíteni a mechanikát ezzel az alátétes megoldással és nem zavar akkor nyugodtan használjam így. (Szerintem teljesen korrektek.)
Megkérdezem a tulajt, hogy mit szeretne, küldjük-e vissza, stb. Én nem küldeném, teljesen jó így, már tudja használni. -
demars
addikt
Ma megnéztem az egész szerkezetet, furatot, csavart, stb.. A mechanika fejben lévő furat nem jó, annak a belső részén látszik, hogy nincs menet (kidolgozás hiba).
Tettem egy plusz alátétet a csavarnál a gyári alátét mellé, így már patika az egész. Szépen illeszkedik minden, lehet rögzíteni.
Írtam ismét a boltnak, kíváncsi vagyok mit válaszolnak?! -
demars
addikt
Ma megkapta az ünnepelt az ajándékot. Örült neki, régi álma vált valóra. Összeszereltük (Nem volt bonyolult). Pólusra állást nem végeztünk, picit lesegettünk, illetve a kereső távcsövet (red pointer) állítottuk be.
Viszont feltűnt, hogy a mechanika lötyög az állványon. Az alsó rögzítő csavart jól meghúztuk és így is billen, mozog 2-3 mm biztos. A rögzítő csavarnál van egy alátét, csavar meghúzása után simán mozog...
Mi szúrtunk el valamit, vagy esetleg hibás darabot kaptunk?Néhány kép:
-
kuyarashi
őstag
válasz
Astroboy #6847 üzenetére
Bocsi a kellemetlenségért, ismét elszundítottam a volánnál. A hibernációs rendszer bekrepált, úgyhogy kénytelen voltam kézivel kerülgetni a bolygót… A Holdnál kicsit túltoltam a slingmanővert. Ha holnap átugrok, esetleg csinálhatunk a kráterből egy menő kis urántavat.
-
Astroboy
őstag
Óriási dörrenésre ébredtem, majd percekkel később mindent átható trágyaszag lengte be a házat. Kinézek, látom a kert végibe' a budi helyén egy kráter lett.
Ugyanitt eladó 100 kg minőségi alu, alkudozók kíméljenek! -
kovisoft
őstag
válasz
kovisoft #6845 üzenetére
Most olvasom hogy valószínűleg már korábban lezuhant, mert német radarok nem észlelték már azelőtt sem, hogy fölénk ért volna.
-
Devid_81
félisten
Valoszinuleg lepottyant a Cosmos kozben mert eltunt a live tracker oldalakrol
-
válasz
Devid_81 #6840 üzenetére
hosszabb kerttel kellett volna venni a házat, biztos sok jó színesfém van a kicsikében
Amúgy mivel elég szabályosan halad és jó nagy, gondolom megfelelő ponton ki lehet lőni légvédelemmel, persze akkor is kérdés, hova mennek a darabok. Valaki vihetett volna rá ennyi év alatt egy rúd dinamitot...
-
-
5150head
senior tag
-
demars
addikt
Köszi mindenkinek!
Ahogy 5150head írta, NEQ2 n nincs pólustávcső (ezt is utólag tudtam meg, ahogy olvasgattam a pólusra állásról).
Majd kialakul, kaptam sok segítséget!
Köszönöm szépen! -
Vizuálishoz bőségesen elég a sarkcsillagot egy nagyjából kalibrált pólustávcső közepére behozni, lesz.rva, hogy a neki fenntartott körön hol is kéne lennie pontosan.
Ha fotózni kezdesz, akkor viszont esélyesen már egy MILC-hez/DSLR-hez is használsz valamiféle vezérlőeszközt, (pl laptop feltelepített NINA-val, ASIair, miniPC, Stellarmate, stb-stb) ezeknek már mindnek van precíz pólusraállás-segédlete, amit a youtube nálam jobban el fog neked magyarázni
Én személyszerint a NINA 3 pontos pólusraállítós pluginjét használom, ASTAP adatbázissal: tűpontos, és legalábbis a régi manuális töketlenkedésemhez képest villámgyors + ha van otthon laptop, full ingyen van.
Jja, és ezekhez a szoftveres, Scheiner-féle megoldásokhoz még a polarist se kell látnod - ha épp kitakarják fák/épületek. -
5150head
senior tag
Köszi az ajánlást.
Google Skymap, Stellarium, Skysafari ami nálam megy, csak leírtam, hogy én hogy szoktam a leggyorsabban pólusra állni.
Azért a Polarist illik megtalálni ezek nélkül is.Máskor is hasznos lehet, amikor nincs/lemerült/offline a mobil.
Az EQ2-n nincs pólustávcső. -
Zyrius
aktív tag
válasz
5150head #6831 üzenetére
Én bár ASIAir-t használók polusra álláshoz a javaslatom, hogy tölts le egy bármilyen telefonos alkalmazást (nekem a Sky Guide van lent, ingyenes).
- Állítsd be rajta a polarist.
- kapcsold be a girot.
- Emeld fel a telefont, keresd meg a csillagot, ez után látni fogod vizuálisan is, hogy melyik az a csillag amihez nézni kell.
- Először szemre állítsd be a vertikálisan (balra és jobbra mözgasd amíg nincs középen.
- Utána állítsd be a magasságot fel le (ehhez én a prizmasínt szoktam szemre használni.
- Utána a telefont a hátlapjával illeszd a pólustávcsőre úgy, hogy szépen ráfeküdjön.
- Állítgasd egy kicsit, hogy pont középen legyen a csillag. (nekem az elejétől eddig a pontig kb 3 perc szokott lenni)
- Végül (nekem itt jön be a képbe az ASIAir), a pólustávcsőn keresztül állj rá a csillagra. -
5150head
senior tag
Pedig nem egy bonyolult dolog, ha az ember megérti a működését.
Leírás
Elsőre szerintem elég a durva pólusra állás, mert úgyis vizuálisan észleltek, aztán később ha már megértette az ember a metódust, lehet pontosabban állítgatni.
Én az északra álláshoz iránytűt szoktam használni. Ezután ellenőrzöm, h valóban a sarkcsillagra néz a tengely. A tengely magasságát nem szoktam állítani, az fixre be van lőve az észlelőhelyemhez.
Elsőre szerintem a nagyobb feladat inkább a rendes kiegyensúlyozás, ehhez kellhet türelem és egy kis ügyesség is. Meg persze az elején nem árt ha van plusz kéz, nehogy kicsússzon/pottyanjon a tubus.
ezekről mind-mind videó és leírás hegyek vannak a neten, biztosan menni fog.
Elsőre mindenképpen fényes nappal szobában szereljétek össze, ne a sötétben kelljen kínlódni, így már lesz egy kis rutin.
Ha meg fix helye lesz a lakásban szét se kell szerelni, csak "parkoló" állásba rakni aztán gyorsan kipakolható a kertbe/erkélyre ha az ember észlelni akar.
Sok sikert és derült eget. -
demars
addikt
Tegnap feldolgozták a rendelésemet, reggel hozta a futár.
Ajándék lesz, így nem lenne "szép" dolog ha kiboncolnám, pedig szívesen kiprobálnám.Olvasgattam BTC honlapján a különféle cikkeket, tanácsokat stb. A pólusra állás lesz számunkra kihívás, eddig ezzel nem foglalkoztam.
-
demars
addikt
válasz
5150head #6826 üzenetére
Köszönöm, ez jó ötlet!
Írok nekik, mit ajánlanak, mit engednek a feléből
Azért "skótkodok" egy picit, mert ajándék lesz, első távcső, kezdő... Okos a leendö tulaja, majd utána jár, hogy mit szeretne, stb.
Úgy gondolom, ez így is egy remek ajándék lesz és biztosan örülni fog neki. -
5150head
senior tag
Ha BTC-nél nézed, ott ha jól látom sima skywatcherek vannak.
Érdekes, mert amikor én vettem akkor volt pl multicoated GSO is. Nem tudom én se, hogy milyen minőségűek lehetnek.
Ha a gyári 10 és 25 mm mellé szeretnél, akkor sztem a 6,3-ast azzal 238x nagyításod lesz. A 10-25 közé egy 17-est azzal 88x lesz. A 10mm az 150x, a 25mm meg 60x, így nagyjából meglennének a nagyítási lépcsők. 60-88-150-238
A bariumokat amúgy érdemes lesz majd lecserélni vmi jobbra.
Én a helyedben megkérdezném a boltot is, hogy mit ajánlanak.
Vagy esetleg cserélik-e a bariumokat másra (makszutovnál úgy tudom igen) -
-
popey37
addikt
ebben nem tudok tanácsot adni, sosem volt plössl oklim. amikor megvettem a baader szettet, a benne lévő 32mm-es plössl oklit egyböl eladtam.
bolygora ortho valo, mélyegezni meg a sky panoráma, de jo választás még a 82 fokos lacerta. ez a pár tipus talán még megfizethető áron van. -
5150head
senior tag
válasz
popey37 #6818 üzenetére
Ahhoz kell ég is meg lucky imaging, de nyilván el lehet menni bármeddig, a kérdés az, hogy van-e értelme. Úgy ahogy t72killer írta, néha-néha kitisztulhat a kép, de egyébként egy mosott és a légkör miatt remegő pacát látsz. Kisebb nagyításon kontrasztosabb lesz a kép. Én inkább kontrasztosabb de kisebb képen keresem a részleteket, de nyilván mint mindenben ebben is különbözünk. (szemem mint a sasé
)
A mechanika remegésre meg ott az óragép ha tényleg olyan nagy nagyításokon akar nézelődni az ember. Valahol kompromisszumot kell kötni.#6817demars Én a 90-est nem javaslom, jobban jársz a 127-el szerintem.
-
demars
addikt
válasz
5150head #6815 üzenetére
Köszönöm a sok infót!
Írtam, hogy árban ugyan rugalmas vagyok (és nem is sajnálom rá), viszont nem szeretnék túlzásokba sem esni.
Itt egy másik szett NEQ2 mechanikával (ezért is kérdeztem a különbségeket).
Ehhez még jönne napfólia, esetleg akciós okulár. Születésnapra ismerősnek kezdő szettként szerintem megfelelő lenne.
Még ezzel is szemezek, ehhez is lehet kiegészítőket vásárolni. -
-
5150head
senior tag
válasz
popey37 #6814 üzenetére
A 127-es 1,2 kilóval nehezebb mint az én 102-em. NEQ2-m van alatta, nem szoktam a lábát teljesen kihúzni, így nem tűnt eddig remegősnek. Vettem rá egy óragépet, azóta meg nyúkálni se nagyon kell hozzá. A 102 is F12,7. Ezeknél a rövid csöveknél az a jó, hogy nem lóbálja a mechanikát, cserébe ugye ott a kitakarás...
Amúgy én is nyilván EQ3-at vennék, már csak a pólustávcső miatt is. (egy időben kerestem is a 102 alá go-tot) csak nem biztos, hogy az emberünk ki akar perkálni 300k-t a pakkért.
200x nagyítást meg nem nagyon fogsz használni, jó ha évente pár este van ahol ebírja az ég. Nekem a 10mm szokott jó lenni azzal 130x -
Nem tudom a sima EQ2 milyen lábakkal jön, ennek az NEQ2-nek szimpatikus acéllábacskái vannak ahogy nézem
. És a leírásból egy igen fontos: szabvány prizmasínes csatlakozója van (ezekszt a sima még fotócsavarosan dolgozott?). Amúgy egyszerű szerkezetek ezek, 200x-os nagyításig el fogják tekerni a makit, többet nemigen érdemes várni tőle
. A szettel kapcsolatban annyit, hogy kéne rá egy normális kereső.
Féreértettem, hadarvaolvasással az jött le, hogy második cső lesz a 90/900 után
-
demars
addikt
válasz
t72killer #6808 üzenetére
Köszi mindenkinek!
Némi zavar van az éterbenPár éve kapott a kiscsaj egy skywatcher szkópot.
Most is egy lánynak lesz, de Ő már régen volt kiscsaj
Egy ismerősömnek lesz ajándékba, születésnapja alkalmából.
127 -es átmérőben gondolkodom, ahogy írtátok és olvastam azért sokkal többet mutat.
Szóval 127 es tubus, EQ2 vagy EQ3 mechanikával, esetleg ilyet tudtok linkelni?!
Köszönöm szépen! -
5150head
senior tag
válasz
t72killer #6808 üzenetére
Nem tudom hány éves a lurkó, de nem kell ám félteni a csajokat.
Másrészről egy gyereket nem fogsz egyedül otthagyni hogy akkor nesze szereld össze stb. Az még sokszor egy felnőttnek is nagy feladat elsőre.
SAGTi meg árban azért más kategória.
Egy 127-es MC-t vennék eq2-vel. Aztán ha kell mehet később rá egy óragép, vagy modernebb mecha alá. -
-
5150head
senior tag
-
Ha használtban le tudsz vadászni egy Skymax 127-et vagy egy C5 sct-t, azok lényegesen többet mutat a világból SzVSz. Felbontásban is nagyon sokat számít a 90mm-ről 127-re ugrás, itt még kevésbbé küzdesz a légkörrel, tubushűléssel, stb. Ezek nem túl nehéz tubusok még, a nagylány egész biztosan el fogja bírni és ha már haladó szinten vannak, értékelni fogja nagyon
Kieg: látok a tavcso.hu aprók között egy Skymax 127et, de obszcén áron kínálja a tulaj, szvsz nagyonmax 250et ér az a készlet (nálunk a 127est utánad dobják, tavaly valaki kétségbeesésében már 50 fontért hirdette hónapokig... Pedig tök jó kis távcső)
-
demars
addikt
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék távcső vásárlással kapcsolatban.
Ajándék lenne egy ismerősőmnek, szóval nincs konkrét elvárás.
Pár éve vásároltam keresztlányomnak egy skywatcher távcsövet azt hiszem EQ1 állvánnyal, a Makszutov oldalról, teljesen jó neki ( a tekerőket már kinyírták), anno vettem hozzá több okulárt, nap figyeléséhez lencsét, "fordító" lencsét, stb.
Szóval naprendszeren belüli objektumok megfigyelésére keresek egy ajánlott tipust. 90/900-as modellt nem találtam a fent említett oldalon, helyette pl ez jó lenne?
Ha nem nagy kérés és szánnátok rá egy kis időt kérnék néhány ajánlott tipust, linket, stb. Elég nagy a választék amatőr szinten, elveszek a sok adat között. Nem ragaszkodok márkához és bolthoz, tehát minden ajánlatot szívesen fogadok. Árban is rugalmas vagyok.
Köszönöm! -
válasz
Devid_81 #6801 üzenetére
Itt van egy használtan, ha belefér egy túra Wales-be, Caernarfon szép hely, onnan nem messze lőttem üstököst - ajánlom az észlelőhelyet: kényelmes parkoló, tengerpart sötét ég
Annyi, hogyha rászánod magad, mindenképp kérj képet a belsejéről a főtükörre (primary mirror) fókuszálva és pár közelebbi képet körbe a tubusról, nem ejtették-e le.
-
Devid_81
félisten
válasz
t72killer #6800 üzenetére
Ujonan lenne a FirstLightOpticsnal
Az a baj a masik amit Te linkelltel az nem fog megallni sztem £900 alatt
Új hozzászólás Aktív témák
- SamKnows és NMHH internet sebességmérés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Kuponkunyeráló
- iPhone topik
- Nintendo Switch 2
- GoodSpeed: Ugrás 32 GB RAM-ról 64 GB RAM-ra: Corsair Vengeance CMK64GX5M2B6000Z30
- Egy hét múlva érkezik a Huawei kamerabajnoka
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Fűnyíró topik
- Házimozi belépő szinten
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- 127 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst -(2025) - 3 év gari - MAGYAR
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- Csere-Beszámítás!AMD Asztali számítógép PC Játékra! R5 5600/ RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest