Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Propus
újonc
válasz
tzimash #4502 üzenetére
A tükör felől, ráadásul alul van a fogantyú?
Na,ilyet még nem láttam,de nem is lehet túl kényelmes.
A póklábakba kapaszkodni nem túl optimális és nem is szerencsés.
Akárhogy is,de minden mozgatásnál erőt kell kifejteni és szerintem ez hosszú távon nem használ a tartólábnak.
Másrészt amikor belenyúlsz a fényútba,a kezed hője ronthatja a látott képet és bizony egy Dobsonnál ezt sűrűn meg kell tenni.
Miért nem szerelsz fel egy bútorgombot a tubus nyitott vége felől az aljára. Kényelmesebb irányítani+turbulenciát sem okozol a tubus előtt a kezeddel,még ha csekély is.
Ilyen vacak Kárpát-medencei égnél minden apróság számít.Na,mire megírtam,már javítottad magad. Így már ok.
-
Propus
újonc
válasz
popey37 #4499 üzenetére
Gyáriból is van százféle és nem is azt mondtam,hogy mind rossz.
Nekem GSO van,203/1200 és komoly problémám csak a magassági tengellyel volt. Ez már az "újabb" fajta,csapágyas,szorítógombos. Egyszerűen nem lehetett úgy kiegyensúlyozni, hogy minden helyzetben megálljon ugyanakkor mozgatható is legyen.
Vagy mozgattam,de akkor billenni akart,vagy megszorítottam,hogy megálljon,de akkor meg nem igazán lehetett finoman mozgatni, követni vele.
De pl,ebből is a régebbi típust meg dícsérik,a nagy pogácsás teflonon gördülőt.
Szerintem ha valaki most megvesz 176.000 ft-ért egy 203/1200 Skywatcher Dobsont és még rá kell költeni 10-20e forintot a zsámolyra(bőven kifutja) akkor is messzemenően költséghatékonyabb mintha venne alá egy EQ5,de inkább EQ6 mechanikát. -
Propus
újonc
válasz
popey37 #4496 üzenetére
Vagy úgy! Tényleg nem teljesen értettem.
Amúgy ha már Dobsont vesz az emberfia,akkor a Skywatcher helyett érdemesebb GSO-t vagy annak klónjait(Apertura, Zhumell,Omegon) venni. Azoknak - még ha nem is tökéletes - sokkal jobb a mozgathatósága.
De a legjobb csinálni vagy csináltatni egy tényleg jól használható zsámolyt. -
Propus
újonc
válasz
szacsee #4485 üzenetére
Sziasztok!
Nem tudom milyen a Dobsonod van,de feltételezem,hogy Skywatcher,ha mindkét tengely mozgatása nehéz.
Amit Oppenheimer belinkelt nem rossz,de azt nem árt betenni két acéllemez közé,hogy ne a bútorlapon fusson.
Ha van némi barkács hajlamod, kézügyességed és némi szerszámod akkor csinálhatsz mást is.
A horizontális tengelyen alkalmazhatsz 2 golyóscsapágy+1 teflonlap kombinációt. Ezt a lábak fölé kell kiosztani és akkor stabil lesz.
A magassági tengely a Skywatcher -nél, ha jól tudom,2-2 (talán műanyag?) pogácsán gördül.
Ha mindkét oldalon az egyik pogácsát kicseréled egy bútorgörgőre,máris könnyebben fog mozogni.
Új hozzászólás Aktív témák
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
- iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3045, 96% Akkumulátor
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
- Bomba ár! HP ZBook 15 G3 - i7-6820HQ I 16GB I 256GB SSD I Nvidia VGA I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- REFURBISHED - HP USB-C Universal Dock G1 docking station (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest