- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Yettel topik
- Mobil flották
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
5150head
senior tag
válasz
Oppenheimer #6580 üzenetére
Ha azt nézzük, hogy a 305-ös sima és goto között 30% a difi, akkor a 355-nél szerintem reális ár az 500k.
Mi lesz helyette? -
f.lorand
senior tag
válasz
Oppenheimer #6545 üzenetére
Így van én is végig dolgoztam egészen mostanáig. Ugyan egyre teljesebb lett a Hold, de alacsonyan mozgott és hamar le is ment.
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #6542 üzenetére
Ha jóidő is lesz, kb csak újhold pluszmínusz 2 nap jó, mert magasan áll a Hold. Ezt számoltam el a nyaralás végi (aug 3án indulunk vissza) reményekkel.
Nem hiszem el, h itt van nálam a komplett cucc végigdöcögtetve Európán és felhős... -
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #6537 üzenetére
a fátyol köd másik fele belefér egy látómezöbe, a közepe meg megint külön. ha lenne jó egem pár napig, akkor össze mozaikolnám 3-ból. de kevés a 60 expo ehhez, kell legalább 240 foto, ugyhogy még lövök ehhez is. a fényerős tubussal elég 2 perces expo, hamar összejön az a 720 kép. 3 éjszaka alatt meglenne, de mivel most itthon vagyok fos az idő.
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #6528 üzenetére
jja, nekem 1db van, kincsként őrzöm
(10mm-es), frenetikus képminőséget tud. Amcsi fórumon rákérdezek, ott azért jobban el vannak ereszve
.
Valamennyi üstök persze belefér, de ha a külső 1/3-adot már felfalja a vignettálás, akkor nincs igazán értelme az egésznek.
Időközben annyi segítséget találtam, hogy fotós üzemben a rendszer kb egy APS-c képszélességet (2.2 fok) normálisan, komolyabb fényveszteség nélkül be tud világítani (konkrét flat frame minta egy angol fórumon). Többet nemigen, mert az APSc sarkokban már sötétedik. Nem tudom ezt az értéket mennyire kóser a vizuálisnál felhasználni: a vizuális FOV számoló az xwa 20 + Quattro 150 kombóra 3.8 fok elméleti látómezőt számol.
Ez viszont így gáz, mert a külső kb 1/3 már egyre durvábban fog sötétedni, kvázi hiába fér bele a látómezőbe az objektum.Ehhez az oklihoz ahogy nézem, már 3"-os szörny-korrektor (és persze kihuzat) kéne, elengedem - a 10es Ethos kb kihozza belőle a max ~2°ot.
-
gandalf
aktív tag
válasz
Oppenheimer #6494 üzenetére
koszi, tehat a nyabobb latomezobe jobban belefer egy galaxys v kod, bolygozasnal meg eleg a kisebb latomezo? az a lenyeg olyat vennek amni az emlitett mechanika elbir.
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #6456 üzenetére
Lutri, de azért július folyamán elég jók az esélyek egy kiadós aszályra. Műholdképre rácuppanok, és ha nyílik a felhőkapu, irány a Szárkő/Retyezát környéke. Ha az beborult, akkor a Dévaványa fölötti puszta. Dél-Alföldről indulok, ott a rokonság (ők már Bortle 4, erős déli fénybúrákkal rondítva), nem biztos hogy egész a Hortobágyig felmennék. Azt már nem tartom valószínűnek, hogy a Dunántúl úgy lenne derült, hogy az Alföldön épp felhős.
A vad/félvad-kempingezős lehetőségeket kezdtem el kutatni. Ilyesmit 30éve csináltam utoljára
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #6454 üzenetére
Kocsi + fél nap vezetési hajlandóság van, de kritérium még a méretes min. Bortle 3 terület. Abból nem sok van, a horvátok is azért estek ki, mert a hozzánk közelebbi részeik tele vannak f.sva fényszennyezéssel. Mo-on ha jól rémlik kb 3 ilyen folt van.
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #6452 üzenetére
Miazisten történik a klímával
?
Mindenesetre fülelek-figyelek majd és ha kell, 400km ugrás belefér (Bulgária, Horváto már sajnos nem) -
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #6450 üzenetére
Én már a szűkös nyári programot variálom pont a felhőpara miatt. Júli utolsó hetén (üstökös már persze sehol, ez nem a Hale-Bopp
) szabad vagyok és szállásfoglaláson agyalok: az Alföldön igen jó eséllyel derültes lesz, de az ég max jó közepes. A déli-kárpátokban az ég HA tiszta, akkor frenetikusan szép, de saját emlékeim szerint is elég komoly felhőgyárak a hegyek
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #5227 üzenetére
Járt-e valaki közületek Bucsán? A rokonokhoz becampelés helyett falusi szállásban gondolkozunk a nyárra, és hát ugye itt viszket a távcső
.
Egy birkatelep van a falu déli határában, nem tudom, mennyire világították teli, azonkívül egész ígéretesnek tűnik.
-
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #6409 üzenetére
330
-
válasz
Oppenheimer #6398 üzenetére
Ha tovább autózol 500-800m-t akkor van ott puszta bőven ahol le tudsz pakolni.
-
válasz
Oppenheimer #6396 üzenetére
Túzok kilátó. Bortle4, de ha picit tovább mész az úton akkor bortle3-nak írja a lightpollutionmap.info
Én annó sokat jártam ide, Bp-hez ez a legjobb távolság/sötétség arányú hely szerintem, ha nem akarsz hegyen-völgyön traktorozni. -
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #6378 üzenetére
Hosszú létra+szkafander
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #6374 üzenetére
kösz, maradok a távcsőnél, valahogy jobb a leképezése, mint a létránknak
-
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #6370 üzenetére
ja, oszt leesel a létrárol és a nyakad töröd, hát kell az neked?
-
Jim-X
őstag
válasz
Oppenheimer #6185 üzenetére
Talán ez a fotóm felveszi vele a versenyt, a széle egy kicsit szar lett, a Winjupos még nem a barátom…de csak augusztus végén vettem az első távcsövemet
-
Jim-X
őstag
válasz
Oppenheimer #6243 üzenetére
Igen, bar a Jupiter tegnap este majdnam zeniten volt, itt nalunk eleg magasan van. A Szaturnusznal mar nagyon kene, meg szerintem amugy is javitja a kepet.
Viszont egy crayford kihuzatot mindenkepp veszek mert a gyari C11-el egy kinszenvedes a fokuszallitas amikor nagyon jo a seeing...
A masik, hogy a Registax-et hanyagolni fogom, a Astrosurface sokkal jobb, van par Gb adatom, megprobalok Winjupos-al derotalni valamit
-
Jim-X
őstag
válasz
Oppenheimer #6243 üzenetére
Igen, bar a Jupiter tegnap este majdnem zeniten volt, itt nalunk eleg magasan van. A Szaturnusznal mar nagyon kene, meg szerintem amugy is javitja a kepet.
Viszont egy crayford kihuzatot mindenkepp veszek mert a gyari C11-el egy kinszenvedes a fokuszallitas amikor nagyon jo a seeing...
-
Jim-X
őstag
válasz
Tegnap átlagos seeing, néha jó pillanatokkal. Ezt sikerült összehozni (5500frame 10% stackelve) csak registax:
-
f.lorand
senior tag
válasz
Oppenheimer #6237 üzenetére
Nekem a hatalmas adatbázis többlet miatt érte meg.
-
f.lorand
senior tag
válasz
Oppenheimer #6230 üzenetére
Sokan szoktak jönni, egyébként. Évente nem egy csoport.
Balatonalmádi nem a legjobb, mert Veszprém is közel és maga a város id üdülőterület. De azért nem panaszkodom, dolgozni lehet itt azért. Nincs ezeknek a településeknek nagy fénybúrája, inkább a lokális fények zavaróak. Bortle 4.5 ha szerencsém van mindennel. -
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #6201 üzenetére
És még ez egy könnyűsített, kúposra formált tükör ha jól tudom...
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #6199 üzenetére
Áá, nem pörgettem az aljára
. Ütős, furgonos cucc, nem árt hozzá 2 markos ember.
-
Jim-X
őstag
válasz
Oppenheimer #6195 üzenetére
150mm-es SC-hez nem lehet kapni pumpat? Ha igen, megtartom
-
f.lorand
senior tag
válasz
Ennél jobb képet fog csinálni, ez a C11 kép nem rossz, de azért sokkal több van a csőben
-
Jim-X
őstag
válasz
-
f.lorand
senior tag
válasz
Oppenheimer #6165 üzenetére
"Nezzel mar meg kerlek egyszer egy gombhalmazt, mondjuk 100x nagyitason, rossz seeing mellett egy 10 centis APO-val meg egy 40 centis Dobsonnal! Eg es fold lesz a kulonbseg, es nem az APO javara."
Ezt én is megerősíteném (igaz 35cm Dobson van a kisebb csövek mellett itthon).
-
4580693
senior tag
válasz
Oppenheimer #6161 üzenetére
Az, hogy mennyire értesz az optikához, azt bizonyítottad már.
Feljebb: Persze, minél nagyobb átméró többet mutat, de az észlelésre alkalmas éjszakák száma az átmérő méretével arányosan csökken. Az ok a seeing. Ha sűrűn szeretnél észlelni, akkor először max. 15 centi. Mellé meg mehet egy szép nagy azokra az alkalmakra, amikor megengedi a légkör
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #6161 üzenetére
++1 a nagyobb átmérő mellett. Simán használják a 40-50centis Dobsonokat is normál ég mellett, csak értelemszerűen 90% nem nyomatnak 600-1000x-es nagyításokat, ami elméletben hozható lenne ekkora átmérővel (bár ennek amúgy is csak motorizált Dobsonnal lenne értelme, mert 3sec és kiugrott a látómezőből az objektum).
-
Jim-X
őstag
válasz
Oppenheimer #6152 üzenetére
Valoban, azt nem neztem, hogy ezek a dobsonok F/5-osok. Nekem ugye az F/10 SC-hez van, amihez tokeletes.
Jovoheten beizzitom az AZ-EQ6 mechanikat, addig gyurok egy kicsit, mert 32kg -
Jim-X
őstag
válasz
Oppenheimer #6112 üzenetére
Koszi, van a kozelben egy-ket jo hely. De a legobb a Navacerrada (1880m magasan, a legjobb Madrid kornyeken fenyszennyezes szempontjabol) ami kb 40 perc autoval.
-
válasz
Oppenheimer #6063 üzenetére
Köszi, este akkor berendelem
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #6051 üzenetére
Nyugati piacokat is nézz, bár ezeket csak az adja el, aki kilép a szakmából. Eddig nekem is csak az 1db tizeskére futotta az okliktgvetésből
-
4580693
senior tag
válasz
Oppenheimer #6043 üzenetére
Hol vannak azok a Naglerek? A 7-es érdekelne.
Pár éve volt egy 7-es és igencsak meggyőző volt. Az Ikerhalmaz egy látómezőben lötyögött. Ébenfekete háttér előtt a sok picike csillag - mint megannyi gyémánt ragyogott. Nagyon szerettem azt az okulárt. Sajnos el kellett adnom, mert megszorultam. Azóta viszont sokat drágultak és a dollár/forint árfolyam is sokkal rosszabb lett.
-
szoja
tag
válasz
Oppenheimer #6047 üzenetére
Az Ethos különben tapasztalataim alapján jobb, mint a Nagler (kontraszt szempontjávól mindenképp). De ezek már nüansznyi különbségek
(a szélesebb látómezőt leszámítva, nyilván)
-
Astroboy
őstag
válasz
Oppenheimer #6047 üzenetére
Biztos sok volt az észlelő-koktél aznap este.
-
szoja
tag
válasz
Oppenheimer #6019 üzenetére
Azota is elegedett vagyok az APM-ekkel, de ugy kepzelem el, hogy egy jo kis TeleVue Nagler ezekhez kepest is egy szintlepes. Szerencsere meg nem probaltam sajat szememmel.
Pedig próbáltad, csak szerintem nem emlékszel rá. Pilisszentléleken, voltunk ott páran, a 102/714-es refraktoromban ezek voltak (5, 9, 16 mm), szerintem kölcsönadtam neked is egy körre. De mindegy, legfeljebb majd ismétlünk valamikor
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #6041 üzenetére
Annyi, hogy itt egy tulaj, akinek mindkét gerenráció van, írja, hogy szerinte az Ethos-ok jobbak, kontrasztosabbak.
Ebben lehet valami, mert az AR-bevonatok fejlődtek az elmúlt 20-30 évben, és egy ilyen ékszerdarabkában csillió üvegfelület van.
Nekem eddig 2db prémium oklim van, egy 10es Ethos és egy 2.5-es Delos, sajna túl ritkán kerülnek ki a dobozból
. Az Ethos-tól dobtam egy hátast a La Palma-i telelésünkön
. Naglerrel élőben még nem találkoztam.
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #6039 üzenetére
elvileg szabad szemmel látod. Ha a legkisebb "porszemet" is látod a lencsék között vagy fény felé, vagy belevilágítva, akkor viszlát. Zseblámpát vigyél a vizitre.
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #6037 üzenetére
Lencsegombának nagyon alaposan utána kell nézni, nem telepedett-e meg bennük.
-
hroberto
veterán
válasz
Oppenheimer #6019 üzenetére
Remélem egyszer valamikor bele tudok nézni egy prémium okulárba, hogy saját szememmel lássam a százezrekben mérhető különbséget!
-
5150head
senior tag
válasz
Oppenheimer #6022 üzenetére
Nem
2023 van. Írok nekik mailt. -
5150head
senior tag
válasz
Oppenheimer #6017 üzenetére
Azért lehet több forrásból tájékozódni nem?
-
hroberto
veterán
válasz
Oppenheimer #6012 üzenetére
Azért szívesen belenénznék egy ilyen több százezres okulárba, mert nehezen tudom elképzelni, hogy ennyivel többet nyújtson mint amennyi az árkülönbség.
-
gandalf
aktív tag
válasz
Oppenheimer #6005 üzenetére
koszi..esetleg valami pussz alkatreszt hozza? okular egyebek?
jelenleg egy zalai faluban lakok, estenkent koromsotet van, szerintem jo lesz kukkolni
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #5996 üzenetére
Kétszer voltam arrafelé sátrazni, egyik a Pareng-en, a másik ha jól emlékszem valahol a Gyalui havasokban volt, mindkettő 5*-os (vagy inkább csillió csillagos
) volt csillagászszemmel a kora '90es években. De ahogy nézem a térképet, van ott még jó folt, kérdés mennyire lehet csak úgy lehuppanni egy lakófurgonnal.
Akkoriban valami elképesztő kunyerálós volt az összes román egyenruhás, mindegyik tartotta a markát valamilyen baksisért, hogy egyáltalán átengedjen a határon, stb
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #5981 üzenetére
Abszolúte
persze az ember egyéni határain belül
-
flash-
veterán
válasz
Oppenheimer #5936 üzenetére
rendben köszi. nem volt teljesen egyértelmű , volt olyan yt videó ahol az a megdőlés is változott.
-
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #5859 üzenetére
csak lazán, öregurasan. semmi száguldás, bár elég nehéz visszatartani magam.
-
hroberto
veterán
válasz
Oppenheimer #5805 üzenetére
Öreg vagyok én már ahhoz!
-
hroberto
veterán
válasz
Oppenheimer #5806 üzenetére
Köszi, akkor rendelek egyet. Kb. feleannyiba kerül mint itthon a legolcsóbb UHC szűrő.
-
hroberto
veterán
válasz
Oppenheimer #5802 üzenetére
Igen, a számokkal én is tisztában vagyok, csak mit jelent ez a gyakorlatban...
300 körüli lenne az igazi, csak annak meg már a súlya... -
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #5797 üzenetére
Igenigen, sőt, ha van otthon pár favágó szerszám, vizuál célokra alkalmasat simán össze is lehet dobni pár deszkából zsanérból és csavarból
.
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #5795 üzenetére
Persze lehet, csináltam, de aanyira kényelmesebb, ha vmi követi a bolygót - vagy legalább csak egy gombot kell tekerni. A goto-t csak azért írtam, mert a motorizáció általában már ezzel is jön, a motor/követés a lényeg.
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #5790 üzenetére
Gondolkodtunk rajta mi is, de húzós ügy. Ott kezdődik a dolog, h nem tudunk spanyolul, de ha tudnánk is, igen gyatra arrfelé a megélhetés. Ha vmilyen online biznisze van az embernek, akkor jó.
Amúgy ott is csak a peremvidék szigetei jók, Fuerte (déli csücske), La Palma és Hierro.
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #5788 üzenetére
Így van. Cserébe totál el kellett vágni magunkat pl Glasgow-tól. Talán ezt a vidéket nem lámpázzák-betonozzák be a közelebbi-távolabbi jövőben. Cserébe május végétől szept elejéig nincs éjszaka. A tél viszont csodás
, ha épp nincsenek felhők.
-
4580693
senior tag
válasz
Oppenheimer #5783 üzenetére
A seeing és a transpareny fordítottan arányosak egymással. Ez a jó kis magyar asztro klíma. Minél jobb az egyik, annál szarabb a másik.
t72killer
Annyi időm nem volt, hogy órákat utazzak. Dunakeszi egénél ez is mérföldekkel jobb. Nem csak a főváros fossa tele az eget, hanem a gödi Samu is, hogy húznák a f@szukra. -
5150head
senior tag
válasz
Oppenheimer #5778 üzenetére
-
5150head
senior tag
válasz
Oppenheimer #5776 üzenetére
Nekem az egy óra útra van
és ma családi program is van.
Te a Kiskun csoportba benne vagy amúgy?
Csornapusztára szoktam kimenni, az is jó hely.
Szúnyogokkal Ti mit kezdtek ilyenkor? Vagy riasztó és annyi?Agyalok, hogy az MC-hez nézek a bariumok helyett jobb okulárokat. A 25mm-s szoktam használni ha mélyegezek. A 10mm-s nagyon ritkán használom mivel van ezeken kívül még kettő okulárom: 7,5 mm SkyWatcher Super Plössl okulár (52 fok LM) 3 GSP15 | 15mm GSO Plössl.
A 15mm és a 25mm barium van a legtöbbet a távcsőben. Mit ajánlotok hozzá a bariumok leváltására nem túl drágán? -
Oppenheimer
nagyúr
válasz
Oppenheimer #5767 üzenetére
Na, senki? Pedig nagyon jó éjszakának ígérkezik
-
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #5767 üzenetére
szombat este zakhintos-on iszom a söröket.
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #5755 üzenetére
Saját emlékek sajnos nagyon régiek már, de őszre, mire újra műsor lesz nálunk az égen, összerakok valami combosabbat
. C11 még épp le-leesik néha értelmes áron + az még szállítható cső. Vagy az lesz, vagy 9.25. 11est árulnak most vhol D-Angliában egy ezresért, de aszongya a gazdája, hogy valami pörcenés van a főtükör bevonatán = kihagyom.
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #5749 üzenetére
Lehet a Dobson optikai minősége lenne a bibi? Valljuk meg, ha kommersz gyártó, nem épp Zambuto tükröket pakolnak ezekbe.
Én azt "tanultam" 25éve, hogyha a légköri turbulencia cellamérete nagyobb a távcső átmérőjénél, akkor a távcsőben éles, enyhén hullámzó képet kapunk. Ha kissebbek a cellák, akkor szétesik-szétmosódik a kép.
-
Astroboy
őstag
válasz
Oppenheimer #5749 üzenetére
Mi szombaton iszunk, szóval igen.
-
5150head
senior tag
válasz
Oppenheimer #5702 üzenetére
Iván a BTC-nél állította be ismét. Hazahoztuk vidékre, szóval volt utaztatva eddig tartotta. Majd a jövő megmondja h megtartja-e rendsesen, de azt mondta, h masszívabban letesztelte, de el is magyarázta hogy hogyan kell belőni szóval ha lesz valami én is megpróbálkozhatom vele.
Ami durva, h pl mutatott olyan newtont is ami szintén nem kollimálható csavarokkal.Gondolom ott a segéddel kell játszani többet.
-
kuyarashi
őstag
válasz
Oppenheimer #5672 üzenetére
Meg a szúnyogok.
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #5632 üzenetére
"nálatok annyira északon az égbolt fele üres" - azért ebbe tleg belefájdul a szivem (skót, magyar, kanári - és ezen még nincsenek rajta a felhők
):
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #5650 üzenetére
Nna, azt felejtsék el, teleobis fotót hajlandó vagyok készíteni és kiértékelni.
#5651: nőjj fel.
-
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #5650 üzenetére
killer-nek sosem lesz semmilye, ide oda kapkod, azt sem tudja mit akar. ha én angolban élnék, nem számitana hogy mi mennyibe kerül , ismerve a kinti fizetéseket./bár nekem most sem igazán számit, pedig magyar a fizetésem/
amig itthon egy jobb tubusra évekig kell gyüjtögetni, azt angolban 2 havi lovébol meg lehet venni ugy, hogy még megélhetésre is marad böven.
háttérfénymérés? mi a jo bü*** francnak?
elöször el kellene már végre dönteni, hogy mit is akar, ugye elvileg van egy 90/600-as APO-ja, az tökéletes fotozni, a kamera egy 300-as dobsonban sem fog nagyobb látomezot kapni, és az apo még ráadásul fényerös is. szoval megy a kapkodás ezerrel, csak már egy kicsit unalmas. -
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #5648 üzenetére
szuper
. Sajnos látom, hogy a mért értékek jellemzően még kicsit rosszabbak is a műholdasnál
Megnézem, hogy kell ilyet mérni és ha nincs felhő, megmérem a miénket.
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #5646 üzenetére
Arra tudok gondolni valós kontra térkép eltérés ügyben, hogy 1, 2, x ezer m magasan már egyszerűen kevesebb a pára+por, ami a felszínen álldogáló csillagász irányába szórja a fényt a műhold kamerája pedig más geometria alatt kapja. Extrém eset, vákuumban ugye nappal is lehet mélyegezni, lásd HST
.
Valaki a topiktársak közül mért már égi háttérfényességet pl Ágasvár környékén, ahova régen a csillagásztáborokat szervezték? Kíváncsi lennék, mennyire van összhangban a térképpel.
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #5644 üzenetére
érdekes, akkor ennek nem minden pontja valami műholdas fotókészletből van, ami effektíve a felszín megvilágítottságát adja vissza?
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #5641 üzenetére
.
Találtam 2020as verziót, remélhetőleg ezt még 2019ben, covid előtt rögzítették. Még mini"trendet" is tud mutatni az openstreetmap overlay.
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #5634 üzenetére
kis c5-öm egyébként van (127 omni, kék tubus), takaros kis jószág. Pedagógiai célzattal csak akkor veszek nagy csövet, ha vele letudok 10 észlelős éjszakát
. A tavalyi év teljesen kimaradt, azelőtt azért elő-elő került a cső.
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #5634 üzenetére
Az szép
. La Palmára ritkán megyünk, mert ott Februárban amikor mindíg le szoktunk menni, az időjárás eléggé 2esélyes. Volt 3hetes telelésünk, amikor kb végig esett
, azóta Fuerte a sláger, megnézem ott bárki ad-e ki csövet
Nálunk eddig az erősen időhöz kötött Északi fényt is mindíg megszívtam idén
.
Szval mindenképp csomagtartókompatibilis, megfelelő raktározás-rendszerezett csomagolás (!= úbazzotthonhagytamakamerát
) után <20p alatt full fotós startra kész rendszert szeretnék, belegondolva lehet a túl sok darabra szétszedős Dobsonfélék nem is olyan jó 5let.
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #5632 üzenetére
Ha van használható, felhőmentes panoráma, akkor azért 0° Dekliig belefér
..
Mostanában szép tiszta ég volt napokig, csakhogy hajnali 1kor is világos van, le kell menni délre😅.
Kanárin elő szoktunk fordulni, de oda max egy c5-öt tud repülőn elvinni az ember mini fotóállvánnyal, vagy egy <15 minidobsont
. Nyomorult repülőtársaságok még csökkentették is a felvihető csomagméreteket.
-
t72killer
titán
válasz
Oppenheimer #5630 üzenetére
Skócia leginkább. Sötét, Bortle 2 ég adott <1órányira, a felhők sokkalinkább probléma. Szval mindenképp szétszedhető, Octavia csomagtartójában elférő darab kell.
A saját egünk sem annyira rossz, csak nincs minden irányba kilátás.
-
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #5580 üzenetére
ez már a második huzásuk volt. az elso detto, csak ott meg volt hangfelvétel az ügyfélszolgálattal amikor megrendeltem a 2 éves elöfizetést. szo nem volt benne arányosság elvröl, a jogászuk feladta egybol, akkor csak kikapcsolták a szolgáltatást, de utána helyreállt a béke, egészen nyárig, akkor volt a második a corfus sztori. elötte kaptam a 400k-s telot 2 év hüségre, ami végül nálam maradt.
ugyhogy velem jol járt a voda. amiota váltottam a yettel-re azota nincs semmi gondom a mobilszolgáltatoval.
a netem otthon vodás, ugye volt UPC, de már ismerik a nevem, nem mernek szarakodni
-
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #5522 üzenetére
képes lennél kiásni? hullarabló
-
szoja
tag
válasz
Oppenheimer #5513 üzenetére
Köszi a beszámolót, remélem azóta már jobban vagy. Igen, az üdülőszigetek környéke nem a legjobb, elég erős a fényszennyezés, amit a magas pára sajnos tovább fokoz. Amikor arrafelé jártam, nem volt nálam távcső, de a legtöbb hely ilyen volt. Sok sikert az interjúkhoz!
-
f.lorand
senior tag
válasz
Oppenheimer #5513 üzenetére
Komoly
-
szoja
tag
válasz
Oppenheimer #5458 üzenetére
Egy kicsit hiányérzetem van Oppenheimer thaiföldi beszámolójával kapcsolatban. Remélem nem csak én vagyok ezzel így
Az előkészületek során kellően felcsigázódtam, most meg semmi. Kapunk valamit?
Plízplízplííííz
-
5150head
senior tag
válasz
Oppenheimer #5453 üzenetére
Ami az alap dolgokra is szájbarágósan kitér az az Űrkutatás Magyarul [link]
Ez elé bátran le lehet ültetni szerintem egy gyerkőcöt is. A Kisokos sorozat ezen a csatornán szerintem pont nekik (is) készül.
Ha jól belegondolok, mára már rendesen el vagyunk kényeztetve színvonalas online tartalmakkal, pl az említetteken túl ott van még a Spacejunkie is bár ők a technikai oldalát fogják meg az űrkutatásnak. -
5150head
senior tag
válasz
Oppenheimer #5451 üzenetére
Persze, de én arra gondolok hogyha a gyerkőc pl nem ismeri azt a fogalmat hogy fény spektruma, akkor hiába nézi a csillagok spektroszkópiáját. Persze a videói sokmindenre kitérnek, de a nagyon alap dolgokra már nem, és nem is kell neki.
-
5150head
senior tag
válasz
Oppenheimer #5448 üzenetére
Nem tudom, hogy a gyerkőc hány éves, milyen előképzettséggel, de szerintem Kiss László videói azért haladóknak való már. (Ne érts félre, én is nagyon szeretem amúgy)
-
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #5412 üzenetére
azért az a 30x50cm poggyászméret nem nagy ám. ha nagyobb a feladásnál extra lovét kérnek érte és az nem olcso. pláne, hogy thaifoldre nem a fapados járatok mennek./ British Air, lufthansa, stb/
Lorándékat kérdezd a poggyászdíjakrol, voltak namibiában, ott sem volt olcso a poggyászkoltség.
a másik fele, hogy a reptereken eléggé dobálják a borondoket, volt szerencsém látni párszor, nem tudod ugy becsomagolni, hogy jo legyen. de sok sikert hozzá.
én biztosan nem ilyen cuccban gondolkodnék: star adventure+ 1 teleobjektiv, az álvány mehet a borondbe, a tobbi kézipoggyászként elfér egy kistáskában a gépen amit fel lehet vinni a fedélzetre a kiegészítokkel egyutt.és ezt még kulon a figyelmedbe ajánlom: [link]
az idojárás nyáron nem a távcsonek kedvez. -
5150head
senior tag
válasz
Oppenheimer #5412 üzenetére
Nem ezt írtam.
Azt írtam, ha a poggyász úgy tűnik el, hogy benne van a 200k-s távcsöved.
Nem tudom milyen drága ruhákat hordasz, de ha csak ruha van benne (én kb csak azt szoktam oda pakolni) azért annyira nem kár (persze kellemetlen), mintha valami nagyértékű cucc tűnik el/baszódik el a poggyászrakodáskor.
Egyik legjobb barátom ferihegyen volt sokáig ... mesélt ezt-azt.És az MC-t kézben tartod? Bármilyen kis MC alá kell egy 3 lábú, ami önmagában nagyobb súly mint ez a tabletop dobson.
Eddig a méretről/bőröndbe pakolásról volt szó, nem a súlyról...
Amúgy meg: Az MC102+Eq2 10kg, a Flex meg 7,5 = sokkal nem vagy előrébb súlyban se.
Ha mindenképpen vinni akartam volna, akkor én az MC-t lehet kéziztem volna, a láb meg a fej mehet a bőröndbe. De ami a legtutibb/kényelmesebb: én sztem megnéztem volna a helyi erőket/lehet-e bérelni.Amúgy ez tök jó kis flex. Grat hozzá, majd várjuk a beszámolót.
-
szoja
tag
válasz
Oppenheimer #5406 üzenetére
Thaiföldön nem annyira ász azért az ég, leginkább a pára miatt. Voltam Szingapúrban, Malajziában, Thaiföldön és hacsak nem az északi részre mész (Chiang Mai és környéke), szerintem csak szenvedés lesz észlelni. De akárhogy is lesz, érdekel a beszámolód, lehet én emlékszem rosszul az ottani körülményekre.
-
5150head
senior tag
válasz
Oppenheimer #5410 üzenetére
Aztán majd ha eltűnik a csomag, akkor majd megy a sírás.
Én se raknám, max kézipoggyászba valami kis MC-t, vagy binot.
Kint nem tudsz bérelni? -
popey37
addikt
válasz
tudod mikor adnám fel a borondben a tubusomat? soha. dobálják a borondoket mint a kézilabdát.
-
Szevam
senior tag
válasz
Nézz utána a specifikációban, hogy mekkora a műszer mérete, akkor biztosra mehetsz.
-
Szevam
senior tag
válasz
Oppenheimer #5404 üzenetére
Köszönöm!
1-2 év múlva talán
-
Szevam
senior tag
válasz
Oppenheimer #5401 üzenetére
Nem bűzlik
. A fórumozás kis időt vesz el, egy ilyen témába beleásni magam sokkal több idő. Ezt a cikket hetekig írtam (előtte hónapokig olvastam), úgy, hogy szerintem nem ástam bele magam eléggé jól.
A kérdésem lehet hülyeség volt, de csak pár szóban szerettem volna hallani a témáról (egyelőre).#5402Astroboy Hehe, Gábris ...
. A könyv biztosan jó.
Szégyen, de egy ilyen könyv lapul a polcomon. Bizonyos dolgok közbejöttek, a könyv azóta is a frissenvásárolt állapotában van a polcon... "bontatlanul". A tárgy elvégezve enélkül..
-
Szevam
senior tag
válasz
Oppenheimer #5399 üzenetére
Szerintem nem, ha jó a fórum. És szerintem ez a fórum jó
-
weiss
addikt
válasz
Oppenheimer #5359 üzenetére
-
f.lorand
senior tag
válasz
Oppenheimer #5263 üzenetére
A kromatikus aberráció igen, de azon felül sajnos az optikáknál számos hiba (szférikus aberráció, kómahiba, optikai torzítás, jusztírhiba, asztigmatizmus, sokminden) léphet fel. Csak a legkomolyabb optikáknál van olyan kicsi, hogy nem érzékelhető. Mikor pl obikkal fotóztam, még a legdrágábbakat is jól le kellett rekeszelni, mert 1:1 mind randa képet adott (L-es Canon obik is).
A távcsöveknél meg a jusztíron és képkorrekción (flattener, redkutor, vagy a tükrösöknél a korrektor) múlik nagyon sok, annak a pontos beállításán. Meg hogy jó legyen az optika
.
-
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #5244 üzenetére
koszi.
annyi minden látnivalo és fotozni valo volt, hogy nem igazán tudtuk eldonteni mit is akarunk fotozni, igy mindenbol lett egy kicsi. a 120/600-as jol vizsgázott, szerintem megtartos tubus, foleg a profi kihuzata miatt, de a duoband szurovel keskenysávon egész jo fotokat csinál.
kiváncsi leszek, ha kitelepulok egy igen sotét helyre, mekkora az az expoido amit még elbir csillagfelfuvodás nélkul. szolnokon3 perc folé nem lehetett menni, mert nagy a fényszennyezés, de osszességében nem volt rossz két nap. -
popey37
addikt
válasz
Oppenheimer #5240 üzenetére
nem fedeztetek fel semmi ujat, az M47-ben nincs se kod se galaxis, az M46-ban viszont van ketto is:
NGC 2438, ez egy planetáris kod, a másik kicsit arrébb a calabas kod/ stelláriumban romlott tojás kodnek is jelzik./
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Linux kezdőknek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Formula-1
- Autós topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- BMW topik
- Battlefield 6
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- További aktív témák...
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- Motorola E40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo Legion Pro 7 i9-14900HX 32GB RAM 1TB SSD 16" QHD+ 240Hz RTX 4080 12GB 175W DOBOZÁBAN, MAGYAR
- Xbox Ultimate előfizetések
- LÉZEREZÉS! külföldi billentyűzet magyarra kb. 20-30p alatt!
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest