- Milyen okostelefont vegyek?
- Mobil flották
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Yettel topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
tzimash
őstag
Még nem hirdetem sehol, de a 200/1200-as SW dobsonom eladó lesz úgy néz ki. 21 decemberi vétel (szolnoktávcső) , utóbbi 1 évben alig használtam, és előtte se sokat sajnos. 2 gyári oksival (10 és 25mm-es plössl-ök). Akit érdekel írjon rám. Helyileg dél-fejér, de mondjuk 50km-en belül tudom hurcibálni, ha ezen múlna
-
tzimash
őstag
-
tzimash
őstag
válasz
Oppenheimer #5236 üzenetére
M46-ban lesz az a planetáris köd
-
tzimash
őstag
Ha már binokli a téma.
Ilyenem van, kicsit kettőz, mert kb 30cm-ről leesett.
Ezen is lehetnek állítócsavarok a gumiborítás alatt?
Érdemes megpróbálkozni otthon a javításával? -
tzimash
őstag
Végre szereztem bakelit lemezt a dobsonhoz, de el nem tudom képzelni mit javíthat a mozgáson, mivel a lemez vékonyabb, mint a teflon teglalapok a két bútorlap között.
-
tzimash
őstag
válasz
Cray Tyler #4556 üzenetére
Úgy látom az Égi kalauz nem csak nálam volt jelen a kezdeteknél
Az én figyelmemet először a Fiastyúk meg az Orion öve keltette fel, sokáig a Fiastyúkra azt hittem a Kis Göncöl az, de valahogy nem stimmelt, hogy ha a rúdja vége a Sarkcsillag, aminek "fixnek" kell lennie az égen, akkor miért vonulgat nyugat felé?No ekkor mentem el helyi könyvtárba az említett könyvért. (Az Égi Kalauz meg A távcső világa kb 3-4 évig nálam volt, minden hónapban meghosszabbítottam a kölcsönzési időt.) Történt mindez, olyan '94 körül. Meg volt valahonnan egy 8x30-as orosz binoklim.
Aztán két évvel később tudomásomra jutott, hogy valaki árul a városban egy 110/806-os Mizart, mindössze 10e forintért, persze nekem az óriási összeg volt (17 évesen), végül sikerült megfűznöm sógoromat, hogy egész nyáron dolgozok neki a dinnyeföldjén, cserébe megveszi nekem a távcsövet. (Elég rossz deal-nek tűnik most már, kb 50-60Ft/órás bért jelentett utólag kiszámolva, de akkor nem érdekelt.) Emlékszem, egy délután elhoztuk a távcsövet, de menni kellett azonnal melózni, már sötét volt mire hazaértem dögfáradtan, de azért ablakon keresztül ráirányítottam a Jupiterre az eszközt, hát iszonyat volt amit láttam... rohadt szúnyogháló
Mivel mélyégre kicsit limitált volt a távcső ezért inkább a változózás felé orientálódtam.
Azért máig bánom hogy 2010 körül - 10 év inaktivitás után - eladtam a Mizart, bár nem ment rossz helyre (Rózsika vette meg, aki régi motoros, biztos tudja kiről van szó)
-
tzimash
őstag
válasz
szacsee #4500 üzenetére
Hali, nekem is 200p dobsonom van. Tárolva a zsámoly, egy fűtetlen helyen (így nem kell annyit várni télen, hogy hűljön a tubus, meg itt közel van az égbolthoz is
), függőlegesre állítva, a vele adott nejlonzacskó ráhúzva. Kitelepülésnél, leveszem a tubust a zsámolyról, félreteszem, kiviszem az udvarra a zsámolyt, majd bemegyek a tubusért és kiviszem azt is. Befelé fordítva, a tubust viszem be előbb. A tükrös felére vagyok kénytelen lerakni, egy kartonra. Fogás az nem nagyon van rajta, van a tükör felőli részen, az alsó felén egy célzást, mozgatást segítő gomb, abba plusz a segédtükörtartóba szoktam belekapaszkodni... lehet van ennél jobb módszer is
-
tzimash
őstag
válasz
Oppenheimer #3932 üzenetére
A Leonard üstököst igazán megvárhattátok volna
-
tzimash
őstag
válasz
Oppenheimer #3916 üzenetére
Nem tudom, engem idegesít a 100X-os nagyítás feletti objektumkövetés. Persze, EQ platform, 250mm és (főleg)fölötte van létjogosultsága szerintem, ahová már a minimum EQ mechanika az EQ-6 lenne. 200-as a dobsonom, mint neked a kisebbik. Amennyi az EQ platform, annyiért veszek egy EQ-5-öt használtan, óragéppel, tubusgyűrűkkel.
Ha nem vinné rendesen a 200/1200-as tubust, akkor váltanék rövidebbre 200/1000v800. -
tzimash
őstag
válasz
Oppenheimer #3914 üzenetére
"nagyon finoman állítható mechanikás cucc kéne legyen"
Ez nem a dobson kategória
(én kicsit meg is bántam a Dobson-t, tervben van az EQ-ra váltás, nekem nagyon hiányzik az egytengelyes követés, finommozgatás lehetősége, esetleg óragép)V.Stryker
Általában az összes motyó tartozék, ha szettben veszed (értsd: tubus + állvány), ehhez van keresőtávcső, általában két low budget okulár, de kezdetnek oké, ha jobban belemerülnél akkor lehet még költeni rá.
-
tzimash
őstag
Anno távcsővásárlás előtt ezt az app-ot tettem fel telóra, bár nem 100%-os ami az objektumok látványát illeti, de azt kb eltalálja, hogy adott méretű látómezőben mekkora terjedelmű 1-1 objektum.
PC-n a Stellarium nevű program amiben van ilyen "távcső szimulátor", ott is igaz nagyjából amit fentebb leírtam. -
tzimash
őstag
Úgy értettem az édeskeveset, hogy viszonylag keveset mutat meg a látnivalókból. Mivel sok objektum túl halvány ahhoz, hogy egy ilyen, viszonylag kis átmérőjű távcsőben látszódjon.
Egy nagyobb átmérőjű távcső több fényt gyűjt össze, ill. a felbontóképessége is jobb. Viszont drágább is, pláne ha ugyanolyan minőséget akarsz elérni, mint a 72-es APO.
Tekintve a rendelkezésre álló összeget és hogy egyelőre a fotózás másodlagos, én vennék egy nagyobb átmérőjű távcsövet (100-150mm között, min. EQ3-mal), ismerkednék az égbolttal, egy mobiladapterrel megpróbálnám megörökíteni a holdat, plusz napfólia használatával a napfoltokat, ide még nem kell követés se. De mindenekelőtt, próbálj keresni a közeledben amatőröket, akiknek a távcsövébe belenézve, a látott kép alapján eldöntöd mi az ami neked tetszik. A használt piacot is böngészném (FB Astrobazár, Csillagászat adok-veszek, vagy a két csillagászati szaküzlet apróit szintén) az amatőrcsillagász megbízható fajta, vigyáz a dolgaira, nem hiszem hogy átveréstől tartanod kellene. Olykor egész jó áron kelnek el portékák. -
tzimash
őstag
válasz
Oppenheimer #3760 üzenetére
Már észlelne a lelkem
-
tzimash
őstag
válasz
Oppenheimer #3638 üzenetére
Amúgy igaz, ezzel én is szenvedek, hová tegyem az üléseket, ha néha kell a raktér...
-
tzimash
őstag
válasz
Oppenheimer #3636 üzenetére
Előre lehet dönteni a 2. üléssort egyenként, vagy ki is veheted azokat is, akkor egy matrac is befér a távcső mellé
Néha látni pl hahu-n 5 személyesre vizsgáztatott és ennek megfelelően 5 üléssel rendelkező példányokat.Amúgy megértem a japán vonal melletti szimpátiád, lényegesen jobb hírük van mint a francia autóknak.
-
tzimash
őstag
válasz
Oppenheimer #3626 üzenetére
Citroen C8 és még fejleszteni is tudod a távcsőparkot
-
tzimash
őstag
válasz
Cray Tyler #3545 üzenetére
Ok, rögzítsük. Ettől függetlenül még tiltom ahol lehet. PH kivétel persze.
Bocs nem tudtam, hogy érintett vagy
-
tzimash
őstag
válasz
Oppenheimer #3531 üzenetére
Zsír. Hasznos kis ketyere.
Köszi. -
tzimash
őstag
válasz
Oppenheimer #3491 üzenetére
Ja, én gondoltam túl... valamiért az volt meg, hogy ebben van motor.
-
tzimash
őstag
válasz
Oppenheimer #3487 üzenetére
Szóval csak "rááll" az alkalmazásban (pl Skysafari) megadott célpontra?
-
tzimash
őstag
Ez a Dobson Dream 8 kit tud követést is?
-
tzimash
őstag
válasz
Oppenheimer #3440 üzenetére
LOL, azt hittem csak én sz.pok a héten az "on call"-al, bár itt csak simán ügyeletnek hívjuk
-
tzimash
őstag
válasz
Oppenheimer #3418 üzenetére
Grat hozzá, szép nagy jószág tényleg. És milyen kicsi mellett a 200-as...
Bár a nagylátós fotó erre rátesz egy lapáttal -
tzimash
őstag
válasz
Cray Tyler #3050 üzenetére
A kolléga bizonyára úgy értette a kérdést, hogy vett-e valaki közülünk valami szerkentyűt
-
tzimash
őstag
Köszönöm, kiszállok
Jó észlelést, ha mentek (ha nem, akkor is
).
-
tzimash
őstag
válasz
Oppenheimer #2865 üzenetére
Merkúrt én is meglestem, de csak mert eszembe jutott, hogy mostanában van legnagyobb keleti kitérésben a naptól. Amúgy a Vénuszt kerestem, végre visszatért az esti égre, akkor jött az ötlet, hogy ha már úgy is nézelődöm, megnéztem Stellarium-ban, hol helyezkedik el a Merkúr a Vénuszhoz képest. Ritka alkalom, hogy a Merkúr 2x olyan magasan van a horizont felett, mint a Vénusz, legalábbis én még kevésszer csíptem így el őket.
Csak binoklival az erkélyről történt az észlelés, onnan a legjobb az dny-ény horizont felé nézelődni. Lehet ma felcipelem a dobsont is miattuk. -
tzimash
őstag
válasz
Oppenheimer #2823 üzenetére
Itt szerkesztettem meg.
-
tzimash
őstag
válasz
Oppenheimer #2820 üzenetére
Egy sima CD-t? Lehet kipróbálom, nekem is van ilyen problémám a dobsonnal. ha meghúzom, akkor szorul, meg ugorva indul, ha nincs meghúzva meg kotyog. Kicsit hiányzik az EQ mechanika...
Szedtem le netről fok beosztást, amit a bútorlapra lehet erősíteni mindkét tengelyre, így pl stelláriumból kilesett, pillanatnyi azimutális koordináták alapján lehetne célpontokat könnyebben megtalálni, de így már figyelni kell rá, hogy a 0 fok az minél pontosabban észak felé essen.
-
-
-
tzimash
őstag
Kösz srácok, akkor az enyém valahol elkeveredett...
-
tzimash
őstag
MCSE tagoktól kérdem, áprilisi meteort megkaptátok már?
-
tzimash
őstag
válasz
Oppenheimer #2779 üzenetére
Így van, nekem is ilyen már a dobsonom. És lehet velük kollimálni.
-
tzimash
őstag
válasz
Oppenheimer #2664 üzenetére
Az alapja egy 52cm átmérőjű kör, a zsámoly teteje pedig 75cm-re van a földtől.
-
tzimash
őstag
válasz
Oppenheimer #2660 üzenetére
Ha kell lemérem a 200/1200-at, nekem olyan van.
-
tzimash
őstag
válasz
Oppenheimer #2652 üzenetére
FB-n az astrobazár csoportban épp hirdetik az egyel nagyobb dobsont, ami a 200/1200-as kicsivel többért (130k), mint amennyiért a 150-est veszed...
lehet le is tudnád alkudni az általad megadott keretig. Még 14 napon belül vagy.
-
tzimash
őstag
200/1200-as dobsonhoz mi a leghoszabb fókuszú okulár, amivel még nem fog vignettálni a látómező? Most 25mm-es a "leghosszabb" okim. 32mm gondolom még oké lenne, a 40mm-rel valakinek tapasztalat?
-
tzimash
őstag
Üdv.
Távcsövet vennék, de vacillálok a 150/750 Eq3 és a 200/1200 dobson között.
Nem vagyok teljesen kezdő, inkább újrakezdőnek mondanám magam 1996-2000 között már amatőrködtem, egy TAL-1-es csővel (110/806 newton, népszerű nevén Mizar, equatoriális szerelésű).
Anno amit azzal meg lehetett nézni, azt megnéztem. Szóval kicsit feljebb lépnék.
Ebből a szempontból a dobson nagyobb ugrást jelentene, mint a 150/750.
Elsősorban vizuális célra kellene az asztrofotózás nem érdekel (jelenleg, de nem tartom kizártnak, hogy később belemerülnék esetleg).
Inkább mélyég párti vagyok, de alapjában véve mindenevő, annak idején a változók voltak a fő csapásvonal, mivel a Mizarral nem túl sok mélyég objektum volt látványos.
Kb 10.000-es város szélén, a kert végében elég jó éggel, de a kitelepüléstől sem riadnék vissza.
Igazából ami miatt "félek" egy kicsit a dobson szereléstől, az a finommozgatás hiánya és hogy nagy nagyításoknál hamar kimásznak az égitestek a látómezőből, és itt egyből bejön a mondat első részében említett probléma. Ez a dolog kb hányszoros nagyításnál kezd nagyon zavaró lenni?
Goto-s dobson már drága nekem. Valahol mintha olvastam volna, hogy később esetleg a 200/1200-as tubust rátehetem egy (H/N)EQ5-re? Tudom necces, de EQ6-ra nemigen futná.
Ill. láttam home made megoldásokat dobson finommozgatásra, esetleg equatoriális ék használata is szóba jöhet, de ha lehet inkább hajlanék egy használt EQ5-re.Szóval kell-e félnem a dobson-tól avagy sem?
-
tzimash
őstag
Nincs zenitprizma a távcsőhöz? Azzal egyszerűbb lenne most a Göncöl környéke.
Talán az M81-82 galaxisokat tudnám mondani, bár ezek is a Nagy Medvében vannak, de éjfél körül már kellemesebb magasságban. Én tegnap este 10x50-es binokulárral néztem meg.
Az M44 nyílthalmaz is elég könnyű célpont, jó égen dereng szabadszemmel is, a Rák csillagkép közepén. A helyedben az Ikerhalmazt sem hagynám ki, ami egy nyílthalmaz páros a Perzeusz és a Cassiopiea határán, este az északi horizont közelében van, jó égen ő is szabadszemes, távcsőben meseszép. -
tzimash
őstag
válasz
Cray Tyler #1442 üzenetére
Ha erkélyről észlelsz, akkor szerintem a 120/600 előnyösebb a rövidebb tubus miatt. Jobban elférsz majd, mint a 900-assal.
-
tzimash
őstag
Milyen binokulárt ajánlotok? 50mm-es átmérőt néztem ki, de milyen nagyítással. Jelenleg egy 12x32-s Bresser van a portán, ha ugyanilyen nagyítással venném az 50mm-est, akkor a mindent ugyanakkorának látnék csak a nagyobb átmérő miatt, több fénnyből gazdálkodnék? Magasabb hmg lenne pl.
A 10/12/16x nagyítás között vacillálok, Delta Discovery típusból. -
tzimash
őstag
Nem tudom miért nem lehet ezeket a műholdakat geostacionárius pályára állítani...ennyi műholddal azért már így is komoly lefedettséget lehetne produkálni. Gondolom én, mint laikus.
-
tzimash
őstag
válasz
kuyarashi #1388 üzenetére
Köszi, közben szereztem egyet. Tudom mire képes. A kezemből nem adom ki, repülőre, állatra emberre nem világítok vele.
A Méhkas is meglett, bár szabadszemmel nem látta, de odamutattam neki a háta mögött állva és binokulárral megkereste, ugyanígy az Ikerhalmazt is.
Popey37: visszakerestem a topikban a lézer szóra, ~2 éve még te is lézert akartál
-
tzimash
őstag
Üdv. Használ valaki lézert "célzáshoz"? Nekem mutogatni kellene az 5 éves lányomnak, hogy mi micsoda. Hétvégén 2 este is szenvedtünk a Méhkassal, de nem látta, pedig bőven szabadszemes volt. Műszer még nincsen, csak egy kis binokli.
Szóval van valamilyen ajánlott lézer vagy vegyem meg az első útbaesőt?
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- LG 27GR83Q-B - 27" IPS / QHD 2K / 240Hz & 1ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync / DisplayHDR 400
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest