- Törékeny-e a Z Fold7? Ki van csukva!
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Kezünkben a Honor Magic V5
- A One Ui 8.5 és a Snapdragon 8 Elite 2 már biztos
- Yettel topik
- Kirakatba tette a Google a Pixel 10-eket
- One mobilszolgáltatások
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
5150head
senior tag
válasz
5150head #6861 üzenetére
Végül beszereztem egy ilyet. Temuról a dovetail meg a tartó nem volt együtt 2500 huf. Reddot helyére fog menni aztán majd kiderül hogy szuperál. Tudom a csőre merőlegesen is rakni a telót, ha esetleg más program azt kívánná meg. Sima fotómenet. Rugós alátéttekkel atom stabil.
-
5150head
senior tag
Pont, hogy spórolni szeretnénk neked.
Hogy maradjunk a hasonlatodnál a távcsövezésben, fotózásban az 5090 ti kategória az itt verdesi a több milliót huft. Nem vicc. Egy AM5 mecha amit popey említett lentebb csak 800-900k... és az csak a mecha fej. Azt lehet mondani most mechák között az egyik csúcsnak (persze földi halandóknak, és nem obszervatóriumokról van szó, mert az teljesen más kategória.)Ez amúgy nem a "Milyen távcsövet vegyek topik?", de szívesen segítünk annak aki kéri és vevő is a tanácsokra. Vissza tudsz keresni, elég sokan feltették már itt ezt a kérdést, és kaptak rá választ.
Ha ennyire fújsz a PH-s ajánlókra akkor van szakmai fórum is, ahol van kifejezetten ilyen topik is. MCSE hivatalos fórum
Ha pedig angolul kérdeznél a témában szintén szakmai fórum: Cloudy Nights -
5150head
senior tag
válasz
f.lorand #6870 üzenetére
Szia!
Ezekről is lesz majd blog az oldaladon, vagy esetleg a változtatásokról az Anthoz képest?
Saját felhasználásra lesz, vagy megrendelésre készülnek ezek az új csövek?
Ezek az új tükrök jobbak lesznek mint az Ant tükre? Ha jól rémlik az egy "mentett" főtükör volt, de profin felújítva. -
5150head
senior tag
Skacok!
Használ itt valaki Astrohoppert?
Elég jópofa cuccnak tűnik. Azon agyalok, hogy kipróbálom, mert van egy használaton kívüli régi mobilom, de meg kellene oldani a rogzítését a tubushoz. -
5150head
senior tag
-
5150head
senior tag
Ha BTC-nél nézed, ott ha jól látom sima skywatcherek vannak.
Érdekes, mert amikor én vettem akkor volt pl multicoated GSO is. Nem tudom én se, hogy milyen minőségűek lehetnek.
Ha a gyári 10 és 25 mm mellé szeretnél, akkor sztem a 6,3-ast azzal 238x nagyításod lesz. A 10-25 közé egy 17-est azzal 88x lesz. A 10mm az 150x, a 25mm meg 60x, így nagyjából meglennének a nagyítási lépcsők. 60-88-150-238
A bariumokat amúgy érdemes lesz majd lecserélni vmi jobbra.
Én a helyedben megkérdezném a boltot is, hogy mit ajánlanak.
Vagy esetleg cserélik-e a bariumokat másra (makszutovnál úgy tudom igen) -
5150head
senior tag
válasz
popey37 #6818 üzenetére
Ahhoz kell ég is meg lucky imaging, de nyilván el lehet menni bármeddig, a kérdés az, hogy van-e értelme. Úgy ahogy t72killer írta, néha-néha kitisztulhat a kép, de egyébként egy mosott és a légkör miatt remegő pacát látsz. Kisebb nagyításon kontrasztosabb lesz a kép. Én inkább kontrasztosabb de kisebb képen keresem a részleteket, de nyilván mint mindenben ebben is különbözünk. (szemem mint a sasé
)
A mechanika remegésre meg ott az óragép ha tényleg olyan nagy nagyításokon akar nézelődni az ember. Valahol kompromisszumot kell kötni.#6817demars Én a 90-est nem javaslom, jobban jársz a 127-el szerintem.
-
5150head
senior tag
válasz
popey37 #6814 üzenetére
A 127-es 1,2 kilóval nehezebb mint az én 102-em. NEQ2-m van alatta, nem szoktam a lábát teljesen kihúzni, így nem tűnt eddig remegősnek. Vettem rá egy óragépet, azóta meg nyúkálni se nagyon kell hozzá. A 102 is F12,7. Ezeknél a rövid csöveknél az a jó, hogy nem lóbálja a mechanikát, cserébe ugye ott a kitakarás...
Amúgy én is nyilván EQ3-at vennék, már csak a pólustávcső miatt is. (egy időben kerestem is a 102 alá go-tot) csak nem biztos, hogy az emberünk ki akar perkálni 300k-t a pakkért.
200x nagyítást meg nem nagyon fogsz használni, jó ha évente pár este van ahol ebírja az ég. Nekem a 10mm szokott jó lenni azzal 130x -
5150head
senior tag
válasz
t72killer #6808 üzenetére
Nem tudom hány éves a lurkó, de nem kell ám félteni a csajokat.
Másrészről egy gyereket nem fogsz egyedül otthagyni hogy akkor nesze szereld össze stb. Az még sokszor egy felnőttnek is nagy feladat elsőre.
SAGTi meg árban azért más kategória.
Egy 127-es MC-t vennék eq2-vel. Aztán ha kell mehet később rá egy óragép, vagy modernebb mecha alá. -
5150head
senior tag
-
5150head
senior tag
Van egy ilyen FoV kalkulátor.
Én ezzel nézegettem, hogy mit-hogy lenne érdemes, hátha neked is segít, ha már nagyjából van kiszemelt.
Nekem BaaderCOrthok vannak az MC-hez meg egy Baader 32 plössl, sztem fain mindegyik. -
5150head
senior tag
válasz
Dilikutya #6775 üzenetére
Mivel visszatérő nováról (nem szupernova) van szó, ez azért nem teljesen igaz. A "szokásos" felfényesedés 1-2 éven belül várható.
Most felkapták és több helyen lehozták, hogy ez most 27-én fog bekövetkezni (dátum szerinti számítás elvileg), de mind tudjuk, hogy ez nem így működik.
Én amúgy tavaly óta rá-rá nézek amikor éppen észlelek. -
5150head
senior tag
válasz
Csabesz666 #6770 üzenetére
Ami a keresőpapucsba belemegy az a dovetail, de sztem itthon senki se így mondja, vagy én még nem hallottam/olvastam.
Fegyvereknél használják ezt a kifejezést.
Magyarul mi a megfelelője, az passz. De talán kereső sínnek mondjuk. -
5150head
senior tag
válasz
Dilikutya #6719 üzenetére
Nem egyszerű, szegény távcső.
Szerintem nem sok embernek lehet itthon ilyen mc-je. Gondolom a környéken felnyomtak egy csillagdát/nyaralót, aztán ezzel nem tudtak mit kezdeni, értékét meg valszeg nem tudták. Remélem meglesz a gazdája, látom, a poszt alatt már rárepült a sok keselyű... -
5150head
senior tag
válasz
Dilikutya #6653 üzenetére
Fura, mennyire halovány a látott kép a fotókhoz képest
Akár hiszed, akár nem, a látást is gyakorolni kell és vannak rá különböző technikák, amivel többet lát az ember. Nyilván ezt is fejleszteni kell és a gyakorlat hozza meg az eredményt.
Egy bemutatón nyilván csak belekukkol az ember pár másodpercre és engedi a következőt. Saját csőnél annyi időt szánsz egy objektumra amennyit akarsz és itt bőven játszik a lucky imaging mint a fotónál. Van h kitisztul és tűélesen látsz mindent pár másodpercre, de van hogy percek alatt fedi fel a részleteket az ember, mindig lát valami újat az adott objektumon. -
5150head
senior tag
-
5150head
senior tag
válasz
Dilikutya #6641 üzenetére
Jaj nemár, légyszi ne adjunk ilyen tanácsot.
Tény, hogy az időjárás szeszélyének ki vagyunk téve, de ez olyan, hogy akkor kell menni észlelni amikor lehet és nem akkor amikor kedvem tartja.Ha szar az idő lehet maszírozni az elméletet.
A halak se mindig akkor kapnak amikor a horgász kiül a partra.
Leírtuk már párszor, hogy használtan is jó cuccokat lehet venni. Én pl BCO oklikat vettem fél áron, mintha új lenne. Léptetős óragépet is akkuval, adapterrel kb féláron sikerült megcsípni. -
5150head
senior tag
válasz
Kristof_94 #6640 üzenetére
Szia. Első körben az összefoglalót és az ajánlott linkeket olvasd el, meg itt a topikban is feltették már pontosan ugyan ezt a kérdést, próbálj meg visszakeresni, sok info le lett már írva.
Első körben menj el egy távcsöves bemutatóra (ha még nem voltál) Ott sokféle távcsőbe belenézhetsz és eldiskurálhatsz a tulajokkal is. -
5150head
senior tag
Hozok én is egy mobilos fotót (az erkélyünkről)
-
5150head
senior tag
#6607pècsimunkás Általánosságban az elmondható, hogy az új ár 70%-a szokott lenni a használtpiaci ár. Ehhez viszonyítva lehet kalkulálni az egyéb tényezőkkel mint gari, kiegészítők, állapot.
#6608f.lorand Ismét profi munka. Mindig az amatőr szót használod, de Te szerintem bőven messze állsz már attól a szinttől. Ne szerénykedj! Gratula!
#6612Csabesz666 Szerintem egy hosszabb prizmasínnel már megtalálod az egyensúlyt. Vannak sufni megoldások is, pl láttam olyat aki egy nagyobb mágnest tett súlyként a tubusra és azt szabadon lehetett mozgatni bármerre az egyensúly eléréséhez. Ennél a tubusnál szerintem ez pl nem működne.
Elsőre a hosszabb prizmasínre repülnék rá az nem is drága.
A gyűrűs felfogatással szerintem az a gond, hogy rövid a tubus ahhoz hogy érdemben tudd mozgatni "előre-hátra". -
5150head
senior tag
válasz
Oppenheimer #6580 üzenetére
Ha azt nézzük, hogy a 305-ös sima és goto között 30% a difi, akkor a 355-nél szerintem reális ár az 500k.
Mi lesz helyette? -
5150head
senior tag
Szia.
Bár járnak ide is fotósok dumálni, lehet h jobban jársz ha az asztrofotós topikban kérdezel rá. Profik a srácok, ott tuti lesz olyan aki csípőből vágja, hogy mit vegyél. -
5150head
senior tag
válasz
ledgeri #6572 üzenetére
Percről percre tracker szerintem nem lesz.
Amit érdemes nézni az a The Skylive oldala, itt ahogy látom "folyamatos" a követés.
Meg marad az, hogy az ember esténként felnéz a Borealisra hátha... Mivel 3 mag körül lesz olyan fényes lesz mint a Jupiter. Borealis alatt szerintem az mindenkinek feltűnő
Ha nálunk nappal lesz amikor kitör akkor meg várnunk kell estig.
De szerintem kb órák alatt tele lesz vele az internet, uh csak a felhők miatt maradhat le róla az ember. -
5150head
senior tag
válasz
perge666 #6565 üzenetére
Kezd ezen a két linken. Ezek segítenek képbe kerülni kicsit. Mindkét linken alap infók vannak a csillagászati eszközökről.
Csillagászati távcső vásárlási útmutató
Csillagászat – alapismeretekAz mcse youtube csatornáján is vannak videók a témával kapcsolatban, pl:
Hogyan válasszunk távcsövet?
Milyen távcsövet válasszak?Ezután el lehet merülni a net bugyraiban, infok után kutatva. Jó mulatást
-
5150head
senior tag
A 102/1300 kis MC-hez kapott barium okulárokat (10mm és 25mm) szeretném lecserélni.
A bariumok mellé ezek vannak még jelenleg:
7,5 mm SkyWatcher Super Plössl okulár
15mm GSO Plössl
Ezek mellé jönne a két új 10mm és 25mm körüli, a bariumok helyett.Mit ajánlanátok ha kb 40e-be bele kellene férni a két okulárnak?
Eddig ezek jöttek szóba:
Lacerta PFF 10,5 mm (a 25mm-est szidják, de várálói visszajelzések alapján teljesen jó)
Baader Ortho 10mm (ezt több helyen dícsérik, de valaki írta, hogy párásodik bolygózára ortho kell, az olcsóbb Castellről viszont lebeszéltek)
Goldline-ból vagy SW Planetaryból megfelelő méret.
25mm helyére sima plössl.Köszönöm
-
5150head
senior tag
válasz
t72killer #6548 üzenetére
Minden tükrösnek elvileg az a jó, ha zenit felé néz tárolás közben, de szerintem nincs az az ember a földön aki állítva szállítja a távcsövét. (Esetleg a flex tubusokat el tudom képzelni, hogy valaki úgy rakja be a kocsiba, mert az amúgy is legózós)
Kétlem, hogy lesz baja, ahogy meg Astroboy is írta, jusztírozni meg majd úgyis kell.
Esetleg a segédet kiveheted ha nagyon aggódsz, aztán az se fog elszabadulni a hosszú út során. -
5150head
senior tag
Azért azt kijelenthetjük, hogy az idei év különösen pocsék felhő szempontjából.
-
5150head
senior tag
válasz
t72killer #6519 üzenetére
Ajánlottak nekem egy GTi fejet 100e-ért, de még ezt is sokallom érte. Újan 130. Innentől indulnak felfelé. Használtan nyilván olcsóbb.
De, hogy egy sz@ros egytengelyes léptetőn mi kerül 40e-be azt nem értem. Volt most egy 10e-ért rá is ugrottam, de elvitték előlem.
Azon agyaltam, hogy építek magamnak egyet, töredék árból. Konzolt tudnám 3D nyomtatni, találtam is terveket hozzá. Az elektronikához is rengeteg leírás van arduino meg esp-re is. Programot meg már megírtam wokwiban. Az áttételezésnél akadtam el, meg ahogy néztem nem igazán akar lejönni az EQ2 gyári tengelyéről az eredeti hajtás fogaskereke, hogy a szíjas hajtást rá tudjam tenni.Egyébként láttam, hogy éptettek harmonikus mechát is. A fogaskerék áttételes részét lehet külön kapni. Nyilván így se olcsó, meg az egy kicsit komolyabb tervezés/kivitelezés. Ott már jó ha van cnc-s ismerős aki kivágja az alkatrészeket.
-
-
5150head
senior tag
válasz
kokoasd06 #6479 üzenetére
Létezik egy ilyen segédlet a Meisser maratonhoz. Csillagugrással hogy találhatóak meg leggyorsabban az objektumok. Remélem ez segít, szerintem csak "mellélőttél"
Segédlet
Ez meg egy másik leírás szintén maratonhoz: Segédlet 2
Előző hsz-ekben feltettem egy táblázatot is a M objektumokról, mik azok amik könnyen becserkészhetőek.
Ahogy néztem KStars programban, a Te távcsöveddel és 25x nagyítással, azt feltételezve hogy 50º okulárod van egyszerre van a LM-ben az M81, M82, NGC3077. Persze ha jól vittem fel az adatokat és a program is jól számol
Másrészről szerintem is 50x nagyítással nyugodtan nyomhatod.
Ha mégse jön így össze és tuti, hogy jó égterületet nézel, akkor sajnos sötétebb ég alá kell menni. (amúgy is érdemes) -
5150head
senior tag
válasz
KD6-3.7 #6476 üzenetére
Szia. Ez elég sokszor visszatérő téma a topikban. Érdemes visszakeresni a diskurzusokat. Találsz majd linkeket is leírásokat, ezeket végig kell nyálazni, hogy legyen valami kép előtted.
Kategórikusan elmondható, hogy mindenre jó távcső nincs, el kell dönteni, hogy mit szeretnél elsősorban észlelni és hol tudsz/akarsz/kell kompromisszumot kötni. -
5150head
senior tag
válasz
kokoasd06 #6475 üzenetére
Szia.
Más mélyég objektumot sikerült megtalálni?
Kollimálva volt a távcső?
Csillagteszten mit mutat?
Mekkora nagyításon próbálkoztál?
Csillagugrással a legtöbb objektum becserkészhető.
Zuglóban elég nagy a fényszennyezés a map szerint, szóval nem tudom, hogy azzal a távcsővel mit lehet látni, meg mit nem, de pl az M81 7mg, szóval egy pacát már minimum kellene látnod, de ha tévedek majd a helyi erők kijavítanak.
Alapfeltétel, hogy mélyegezéshez elengedhetetlen a sötét ég, ezt nem fogod tudni megkerülni. -
5150head
senior tag
Nem tudom ismeritek-e ezt. Szerintem kező/haladó szinten jól jöhet. Jópárat észleltem már ezekből, de ezzel a táblázattal még nem találkoztam, szerintem jópofa, különösen, hogy itt a maraton időszak.
Jó lenne, ha lenne egy ilyen kettősökre/multikra is, mondjuk bonthatóság/látvány szerint felosztva.
-
5150head
senior tag
válasz
popey37 #6427 üzenetére
Igen láttam, hogy sok helyen azt ajánlják, de kb esélytelen, meg ha van is, akkor drága.
Közben egyébként haladtam a dologgal, most ki is próbáltam, jónak tűnik. A lényeg, hogy sikerült több optikát is szereznem a webkamerához, így az egyiket szét tudom majd kapni/vágni és ha kell akkor abból használni az IR szűrőt lencsék nélkül, amit csak simán betekerek a webkamerába. Jelenleg a szenor csupaszon van. Adapternek találtam egy pont a kihuzatba illő dugót a szerelvény boltban uh azt kifúrva került a kihuzatba, elég pofás lett szerintem. Találtam 0,5 hővezető padot meg egy kis hűtőbordát amit pont elfért/be tudtam rakni a szenzor mögé. Lehet hogy nem ér semmit, de legalább placebó
Majd ha nagyon profi akarok lenni, akkor behúzom velúrral a belsejét a dugónak. Van az is valahol. Néhány dekagramm az egész.
A slusszpoén: kipróbáltam USB-c OTG átalakítóval és működik a telómon is, uh kb úgy tudom cserélni mint egy okulárt és laptopot se kell vinnem.Ne kövezzetek meg bohóckodásnak teljesen jó.
[kép] [kép] [kép] -
5150head
senior tag
válasz
popey37 #6421 üzenetére
Ezen a képen mi történt az Alnitakkal?
Amúgy nekem bejön.#6423hroberto Ne a sötétben rakd fel, hanem még világosban.
Én 3D nyomtattam egyet netes tervek alapján, de nem igazán jö, fosok hogy megnyúzza az optikát, zenittükröt okulárt.
Ezért kezdtem most egy webkamera projektbe 0 forintbólmondjuk szerintem olyan is lesz a végeredmény, de én közben jól szórakozok.
-
5150head
senior tag
válasz
fererencz89 #6412 üzenetére
Szia. Milyen kamera adaptert használsz a telefonhoz?
-
5150head
senior tag
válasz
popey37 #6382 üzenetére
Itt már mindenen keresni akarnak az emberek.
Kedvencem amikor a komplett asztrofós szettet árulja az ipse megbontás nélkül. Nyilván ezeket saját magához válogatja össze az ember kétlem h bárki venne így egyben szettet 1-2m-ért...
De ez nem csak itt van így... Inkább ülnek a cuccon mert azt hiszik kincsen ülnek... Kb mint Smaug
Vagy így lehet mutatni az asszonynak h "Látod árulom a cuccot, de nem jelentkeznek érte."
-
5150head
senior tag
válasz
f.lorand #6319 üzenetére
Ez a simán textil boltban kapható velúr anyag vagy vmi speckó? Mivel raktad fel a cső oldalára?
Külön megsüvegelendő a függöny teleszkópos megoldással. Én az előző lakásunkban az erkélyen kartonnal - amit a korlátra raktam magasításként - barrikádoztam el magam az utcai lámpák fényétől. -
5150head
senior tag
válasz
fererencz89 #6301 üzenetére
Ablakból és/vagy ablaküvegen keresztül soha nem észlelünk!!!
-
5150head
senior tag
válasz
gandalf #6259 üzenetére
Igen, lehet motorizálni a dobsont is, ott írta tzimash kolléga,. hogy eq platform. Itthon is van aki gyárt ilyet.
Az MC nem tudom hogy jött ide a Newtonhoz. Körtét az almával?Másra jó a két cső.
Más: kedves kollégák! Nincs valakinek elfekvőben SW EQ2-höz léptetőmotors óragép és meg is válna tőle nem horror áron? Köszönöm.
-
5150head
senior tag
Skacok! Ez mennyire hiteles oldal? Elvileg ma estére is mondanak sarkifényt nálunk, jó lenne látni végre. Vagy hol lehet jó előrejelzést nézni? Elvileg éjfél körül már erős lesz, és ki is tisztul majd az ég.
#6136Nimda
Én pont így vagyok a hangszereimmel, zenekari felszerelésemmel. Évekig tartott összevadászni, sajnálom eladni, az értéke meg azoknak is csak nő. -
5150head
senior tag
Ugye-ugye.
Az összecsukható széket én is a hatásó ülésre szoktam bedobni amúgy
Az MC is jó, de az bolygózós, korlátozottan lehet mélyegezni vele és nyilván érdemes nagyobbat venné, de azok drágábbak.
Nem tudom, hogy volt-e arról szó, hogy mit szeretnél észlelni. Mélyég, bolygó? Ehhez érdemes választani a távcsövet.
A felx dobson jó lehet amit t72 killer is linkelt, de kérdés, hogy ezek mennyire érzékenyek a jusztírra?Asszem Oppenheimer valami hasonló kis flexet vitt repcsiútra, ő teljesen meg volt vele elégedve.
A 90/900 lencséset amit írtak az alá meg -azt mondják-, hogy érdemes EQ3at venni h ne remegjen.
Elég sok info van fent erről a kardinális kérdésről: [link] [link] [link]
Továbbá van egy 2 órás MCSE kerekasztal beszégetés is [link] -
5150head
senior tag
Oksa, csak gondoltam, nyomatékosítom egy kicsit.
Meg ilyenkor az ember csak a műszerre gondol, de mellé lesz még szék, esetleg asztal, egy láda tele a kiegészitő cuccokkal lámpával, térképpel, okulárokkal, stb. Másrészről az se mindegy, hogy a hetredikről lecipelve kell a kocsiba berakni, a motyót, vagy csak egy ajtón kell kivinni az udvarban parkoló járgányhoz.
Nekem is kombim van, zenekaroztam 10+ évig, én már utálok pakolni... -
5150head
senior tag
Gondolom utánanéztél, de azért kitelepülősnek nem kicsi vödör
[How Big Is A Skywatcher Skyliner 200P Dobsonian Telescope?] -
5150head
senior tag
válasz
Oppenheimer #6022 üzenetére
Nem
2023 van. Írok nekik mailt. -
5150head
senior tag
válasz
Oppenheimer #6017 üzenetére
Azért lehet több forrásból tájékozódni nem?
-
5150head
senior tag
Ha már szóba kerültek az okulárok:
102/1300 MC-hez mit ajánlanátok a gyári barium 10 és 25 helyett.
Ezek mellett van amúgy egy 7,5 mm SkyWatcher Super Plössl okulár (52 fok LM) és egy 15mm GSO Plössl.
Szval nem az 50e kategóriából vennék.
Legtöbbször a 15ös van a csőben. Esetleg egy szélesebb LMű? A 25el szoktam mélyegezni. -
5150head
senior tag
válasz
Dilikutya #5976 üzenetére
Ha barátkozol a dologgal elsőre teljesen felesleges a fotózáson agyalni. Azért írtam, h tudj ott is olvasgatni tájékozódni.
Fotózáshoz kell a tapasztalat meg sok idő meg sok pénz. Már a közeli objektumokhoz is kell a motyó. Elrettentés képpen tudok neked linkelni napfotót amit telóval okulárprojekcióval lőttem, de hidd el nem akarod látni.Az, h kicsit is értékelhető legyen és szégyenkezés nélkül meg merd másnak is mutatni sajnos kell a befektetés.
Inkább egy jó alaptávcsőre szánd a pénzt amit később tudsz fejleszteni.Amúgy meg üdv a Legos topikból.
-
5150head
senior tag
válasz
Dilikutya #5974 üzenetére
Van Asztrofotós topik, ott is tudsz kérdezni és ott profik vannak fotós témában.
Azért annyit tudnod kell, h sokkal több pénz kell hozzá mint csak simán vizualizálni. Minimum óragépes/vezetett mecha kell hozzá. -
5150head
senior tag
válasz
Dilikutya #5972 üzenetére
Ha jól tudom azért, mert így a sok képből le lehet válogatni azokat amikbe nem kavart be a légkör. Fényes objektumok lévén nem az a lényeg, h elég fotont gyűjtsél hanem h éles képek legyenek. A másodperc tört részére simán lehet szuper seeing, aztán hullámzik tovább. Vizuálisként ezt biztos Te is tapasztaltad.
Aztán a leválogatott jó képeket felstackelve kapod meg a szuper részletes képet.
Ne kövezz meg ha tévedek, én vizuális vagyok. Ezek az infok csak rámragadtak. A profik biztos javítanak majd ha tévednék. -
5150head
senior tag
Ez engem is érdekel.
A nagyítás ilyenkor hogy van megoldva, ha közvetlenül a kihuzatba kerül a kamera? Vagy ezeknél a webcamoknál is végtelen a fókusz ha szétbontod?
Okulárprojekcióval gondolom macerásabb mivel oda kell egyedi adapter is nem?
Kacérkodtam ezzel a témával, de mivel kitelepülős vagyok nehezen oldanám meg a laptopozást... így nem is mélyedtem bele. -
5150head
senior tag
válasz
t72killer #5952 üzenetére
Vagy inkább ne vegyen ilyen fis-fos áruházi távcsövet, mert csak csalódás lesz meg kidobott pénz. Mondjuk ennyi pénzért még rendes binót se kapni... el tudom képzelni mennyire lehet gagyi cucc.
Akkor inkább valami használtat lőnék a btc vagy makszutov oldalán, vagy valamelyik adok-veszek facebookcsoportban. Vagy "keres" hirdetést is fel lehet adni. -
5150head
senior tag
Tegnap/ma szuper időnk van, remélem észlel mindenki. Perseidákat is lehet most lesni.
-
5150head
senior tag
válasz
Oppenheimer #5778 üzenetére
-
5150head
senior tag
válasz
Oppenheimer #5776 üzenetére
Nekem az egy óra útra van
és ma családi program is van.
Te a Kiskun csoportba benne vagy amúgy?
Csornapusztára szoktam kimenni, az is jó hely.
Szúnyogokkal Ti mit kezdtek ilyenkor? Vagy riasztó és annyi?Agyalok, hogy az MC-hez nézek a bariumok helyett jobb okulárokat. A 25mm-s szoktam használni ha mélyegezek. A 10mm-s nagyon ritkán használom mivel van ezeken kívül még kettő okulárom: 7,5 mm SkyWatcher Super Plössl okulár (52 fok LM) 3 GSP15 | 15mm GSO Plössl.
A 15mm és a 25mm barium van a legtöbbet a távcsőben. Mit ajánlotok hozzá a bariumok leváltására nem túl drágán? -
5150head
senior tag
válasz
kuyarashi #5740 üzenetére
Persze, hogy nem találom, lehet h leszedték már.
Amire emlékszem, hogy ez a Kulin féle Távcső világa megjelenése után volt amikor a könyben voltak tervek távcsövekről meg tükörcsiszolásról, mechanikákról és ennek apropóján mutatták meg az akkori "utca csillagászait". (mint most a mutasd meg a távcsöved) Volt benne egy bádogos is aki bádoglemezből hengerelte a tubust, meg talán egy Doki de neki ha jól emlékszem bolti csöve volt.
Annyi ilyen "sz@rt" (nyilván nem azok) megnéztem már, hogy most előadáson belül volt lejátszva a videó, vagy belebotlottam youtubeon, tudja a tök, nem tudom...
De sajnálom, hogy nincs meg, hátha valakinek beugrik ezek alapján.
Ha véletlen ismét belebotlok, akkor tuti belinkelem. -
5150head
senior tag
válasz
t72killer #5734 üzenetére
Ugye-ugye az "öregök" is mikkel észleltek? Amikor kimentek a 60-70 években az öreg nyugdíjas paraszt bácsikához és az vígan mesélte a távcsöves élményeit. A távcsöve fából volt és olyan volt mint egy gémeskút. Az akkori szakik se hittek a szemüknek, hogy ezzel lehet észlelni, de ugyebár alföldi ég abban az időben el tudjuk képzelni (vagy nem) milyen lehetett.
Ha megtalálom a videót belinkelem.
Ahogy Te is mondod, a cucc egy dolog. De ma már sajnos azért kell rálocsolni 200-250kt a szettre hogy ne kínlódás legyen az észlelés a mi "szuper" egünkön. -
5150head
senior tag
válasz
Oppenheimer #5702 üzenetére
Iván a BTC-nél állította be ismét. Hazahoztuk vidékre, szóval volt utaztatva eddig tartotta. Majd a jövő megmondja h megtartja-e rendsesen, de azt mondta, h masszívabban letesztelte, de el is magyarázta hogy hogyan kell belőni szóval ha lesz valami én is megpróbálkozhatom vele.
Ami durva, h pl mutatott olyan newtont is ami szintén nem kollimálható csavarokkal.Gondolom ott a segéddel kell játszani többet.
-
5150head
senior tag
Skacok, sikerült faszán belőni az MC-met. Hétfőn voltunk is észlelni meg szúnyogokat etetni, bár nem voltunk sokáig, én csak arra voltam kíváncsi h sikerült-e belőni rendesen az optikát. Csillagteszten jól vizsgázott. Szuperjó "banán" Vénuszt néztünk vele, szokatlanul nyugodt volt a légkör.
-
5150head
senior tag
válasz
t72killer #5603 üzenetére
Simán lehet ám, hogy csak szar a felületkezelése a rácsnak.
Nem tudom milyen anyagból csinálják ezeket a kamerákat, de lehet hogy csak a rácsot kezdte ki a lecsapódó pára. Ilyen simán van amúgy.
Egy ilyen rács filléres kategória, ha ment a cserebere akkor miért pont azt hagyná ki az ember?
Ettől függetlenül az is lehet amit Te írsz. -
5150head
senior tag
Hát srácok, nagyon nem jutok egyről a kettőre a BTC-vel.
Folyamatosan azt szajkózzák, hogy vigyem fel és beálítják. Fixálják (hogyan? - beragasztják?), hogy nehezebben állítódjon el.
Most már ott tartunk, hogy azt sugallják, hogy a zárt rendszerű távcsőbe jutott koszért meg az elállítódásért is én vagyok a felelős, és érezzem magam megtisztelve, hogy ingyen tisztították meg felajánlották, hogy ingyen beállítják az elállítódott jusztírt.
Azt nézzem ami oda van írva a termékhez, ne azt ami nincs. Ezzel mondjuk együtt tudok érteni, de hozzáteszem a külön vásárolhatóhoz oda van írva, hogy tudja a jusztírt és ugyan azzal a termékmegnevezéssel szerepel a szettben kapható is.
Idejött a távcső kínából, én 1,5 évig használtam boldogan, majd miután ők szétszedték elállítódott és én vagyok a felelős.
Most ott tartunk, hogy kikérem egy jogász barátom véleményét a dologról és valószínűleg fogyasztóvédelmi panasszal fogok élni feléjük.
Teljesen elvette már a kedvem az egésztől, egyszerűen elfog a rosszkedv ha rágondolok. Nem tudom, hogy valaha vissza fog-e jönni a kedvem a csillagászkodáshoz. Ennyire inkorrektül állni a dolgokhoz, számomra felfoghatatlan, úgy h szakmabeliként dolgozok, csak teljesen más területen. -
5150head
senior tag
Én csak annyit mondtam, h nekem könnyen ment/megy, de ez sztem adottság/gyakorlás kérdése.
Ha jól van párhuzamosítva a kereső akkor nem szabadna túl nagy gondot okoznia a fényesebb objektumoknak pl jupiter, vénusz
Persze azt nem tudjuk hogy milyen helyről észlelsz, meg azért nálad a gyerkőc is nehezítő tényező. -
5150head
senior tag
Köszi skacok a segítséget. Megnyugtató, hogy nem én gondolom túl a dolgot, és tényleg jogos az aggályom.
Amikor én keresgéltem, akkor a fórumokon túl voltama helyi nyílt napon, meg a szegedi csillagdában is. Mindkettő teljesen pozitív volt, ráadásul szegeden tök jó fejek voltak a srácok, őket tudom ajánlani. Ordasi András volt az egyik, ő nagyon szimpi volt. Ott is leginkább az MC-t vizslattam, meg volt egy nagy dög dobson is.
Mivel eleinte erkélyről kezdtem észlelni, ezért jól jött, hogy nem kell lóbálni a hosszú tubus, mert elég szűkös volt a hely.
Tudtam a pro-kontra érveket a lencséshez képest, nincs ezzel gond. Teljesen elégedett vagyok a kis MC-vel, csak a jusztír csavarok hiánya az ami bosszant jelenleg. De főleg az, hogy nem tájékoztattak erről.#5571tvamos Érdekes, nekem egyáltalán nem okozott gondot megtalálni az objektumokat. Ez a red-dot pointer szerintem teljesen kezdőbarát. Talán eddig egy db mélyégobjektum volt amit nem találtam meg. Szóval ezzel sincs gond. Mondjuk én észlelések előtt megnézem stellariumban is, hogy mit szeretnék nézni, meg a csillagtérképhez csinálok jegyzetet is.
#5572popey37 Remélem egyszer szavadon tudlak fogni és megvizslathatom azt a szuper távcsövedet.
-
5150head
senior tag
válasz
popey37 #5568 üzenetére
Hát a csillagváros fórumon amikor kérdezgettem ilyen válaszokat kaptam:
Szerző: mizar » 2021.03.07. 21:41
Üv!
Én a 90-es Makit. venném, és szereznék alá valami használt mechanikát.
Nagyon le kell hasalni a 90/900-as alá, ha most a Marsot szeretnéd nézni, a Zenitről ne is beszéljünk. (Vagy nagyon fel kell emelni) Pont annyira hosszú, hogy kényelmetlen legyen, pont annyira színez, hogy kellemetlen legyen, pont annyi a teljesítménye, hogy... A 90-es Makszutov mindenben jobb.
(Mondom azért, mert van 9 centis akromátom)
Tarjánban mindig ledöbbentem azokon a kis 'zsebtávcsöveken", hogy micsoda teljesítményük van, mi meg cipeljük ezeket a böhöm jószágokat, pedig nekik van igazuk.Szerző: xyfree » 2021.03.08. 07:58
A 90/900 as nem rossz. Még eq2 vel is használható vizuálisan. Idén lesz meg nekem is 10 éve. Viszont tény, hogy minimum egy eq3 kellene alá. Ahogy írták is, a színezés előjön nagyobb nagyításokon, illetve a zenitnél rossz vele észlelni! Amúgy egy szerethető tubus. Elég "igénytelen". Viszont a 90MC jó megoldás lehet! Én is nemrég váltottam MC re. Igaz 127 es re. De jóval kényelmesebb a használata.Szerző: Vizi Péter » 2021.03.09. 21:59
Az EQ2+90-es MC tényleg nem rossz összeállítás. Szeretni fogod.
Talán még a 102/1300 is ráfér az EQ2-re. Csak fél kilóval nehezebb a 90-esnél.Gondolom a nicknevek ismerősek mindenkinek itt is. Szóval a tapasztalt csillagászok se mindenttudók.
Nem tudom, ha pl Vizi Péter akarna egy ilyen távcsövet venni, akkor neki szólnának-e hogy figy már ezen nincs ám jusztír. -
5150head
senior tag
SkyWatcher Skymax 102MC NEQ2 - ez a konkrét típus.
Így utólag már én is inkább a 127-est venném...
Az már jusztírozható, a 102 meg a 90 nem. Ha előre tudom ezt akkor alapból nem a 102-t veszem.
Azért vettem amúgy MC-t mert egyrészt áttereltek a csillagfórumon az MC-re, másrészről egy rövid szállítható tudust szerettem volna és ez szimpatikus volt. 90/900 lencséset néztem ki először aztán ahogy mérlegeltem, hogy nagyjából mit szeretnék úgy jött egyre inkább képbe az MC.
Nem bánom amúgy h MC-t vettem, mert tényleg szimpi kis cucc, a lágy képe se zavar, amikor kitelepültem akkor mélyegeztem is vele, de természetesen inkább bolygók.
Úgy voltam vele, hogy barátkozni a hobbival több mint megteszi és ha jobban beránt akkor majd beruházok komolyabbra/nagyobbra ha már lesz fix helyem stb.
Új hozzászólás Aktív témák
- PlayStation 5
- Milyen TV-t vegyek?
- Star Trek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Törékeny-e a Z Fold7? Ki van csukva!
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- További aktív témák...
- Olcsó Notebook! Lenovo Ideapad 3! Ryzen 3 3250U / 8GB DDR4 / 128GB SSD
- Referencia Weboldallal Világítós bill+laptop bill magyarítás. Rania 3M -is! Touchpadok is.Posta ok
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- Bomba ár! Dell Latitude 5320 - i5-1145G7 I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix Thor Platinum II 1200W 80+Platinum Prémium tápegység!