- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Yettel topik
- Mobil flották
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Profi stratégiára vált a Galaxy S26
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
vati
senior tag
válasz
popey37 #5314 üzenetére
Bárcsak az erkélyről tudnék észlelni, de az be van építve, marad a konyhaablak
Nem a fotózást engedtem el, hanem a mély-ég objektumokat. Azért láttam már az összes bolygót a Szaturnuszon innen, láttam a Merkurt a Nap előtt, ahogy épp lemenőben van a nap, és még a korong alakja is kivehető volt, ami vsz. szép teljesítmény egy 80/400-as olcsó refitől. Holdat sokszor nézegettem és fotóztam, bár normális kilátással még többször lehetett volna. (a Hold fotózása talán még városból is hálás téma, és soha nem látom kétszer pontosan ugyanazt.)Elvagyok ezzel a Hold-bolygó-kettőscsillag vonallal, csak azon tűnődöm 10-12 éve, hogy érdemes-e még műszerparkot fejleszteni ilyen adottságok mellett, vagy veszett fejsze nyele.
Autóm van, eszembe se jutna másképp kitelepülni. Tubusokat nem vinnék táskában, épp elég karcos lett a 80/400 csöve attól, hogy egyszer sima szatyorban ült a kocsiban.
Kipróbálhattam a 127/1500-as Makit kofferben, rájöttem, hogy csak úgy érdemes szállítani. Távcsövet egy életre vesz az ember ugyebár... A sokadik köztes megoldáshoz már kicsit öreg vagyok. Szóval pénz kevésbé számít, csak az értelmetlen költést akarom elkerülni.A villás mechanikákkal azért szemeztem, mert ahhoz nem kell pluszban egy dög nehéz ellensúlyt is szállítani. Dobson ilyen szempontból jó, csak fotózni nem lehet vele.
A 127/1500 még éppen egykezes a kofferben, másik kézben a mechanika, háton az állványrudak - persze csak le a kocsiig. Azt nem tudom, a 150/1800 mennyiben nehezebb nála? Kisebbekben gondolkodni az én esetemben nincs értelme.
Volt (van) 160/1200-as Newtonom is, 25 évesen még fel bírtam emelni az óragépes tengelykereszttel együtt, ma már nem vállalom. -
vati
senior tag
válasz
popey37 #5292 üzenetére
Sziasztok,
Mindenkinek köszi a választ! Azt hiszem, a mélyég-témát érdemesebb elengednem, ahhoz tényleg újjá kéne születnem, a rossz észlelőhely még a legkisebb gond.Majd copy-pastelek sokat azoktól, akinek van jó egük és műszerparkjuk hozzá, és még meg is osztják az eredményt, nekem csak gyönyörködni kell benne...
A konklúzió egyelőre az, hogy állványban, plusz GoTo-ban és az erősebb Makszutovok felé érdemes fejlődnöm. A 80-as jó lesz basic utazó távcsőnek, ha nem akarok sokat cipelni.Az OK, hogy az ablakból észlelés eleve rossz alapállás, de ez van, ezt kell szeretnem, csak azzal lehet segíteni rajta, ha normális koffereket, hordozókat sikerül beszereznem, ami enyhíti a kitelepülés kínjait. Részletkérdésnek tűnhet, de nálam alap, mivel az ízületeim sincsenek topon, az se mindegy, hogy mit kell cipelni, honnan, hova.
De a 150/1800 talán még bevállalható, illetve kérdés, hogy érdemes-e megalkudnom 127/1500-al, vagy mégis a méret a lényeg? -
f.lorand
senior tag
válasz
popey37 #5297 üzenetére
"a 100/900-as ED olcson kerult hozzám egy csere-bere folytán, Gyulai Pali összerakta és bemérte, ez az a tubus ami elkisér életem végéig. 0,986 strehl értékkel nem sok bolti távcso dicsekedhet. az a 2 cm átméroben legalább 30%-al tobb fényt jelent, ezálltal rövidebb expo is elég."
Pici korrekció, ez így nem teljesen igaz, az expozíció hossza a fényerőtől függ. Ezzel mélyebbre látsz, több részlet jön. Mivel nem fényerős távcső, ezek a részletek vagy hosszabb expókkal, vagy több röviddel jönnek, mint egy fényerősebbnél.
-
f.lorand
senior tag
válasz
popey37 #5295 üzenetére
Ok, ez jogos, nálam sem lenne ennyi kamera, ha nem lenne együttműködés megállapodásom két gyártóval is. De az árak estek, ~700 EUR-ért van a belépő, amit én már mernék jó szívvel ajánlani. Ami a régi árfolyam esetében kiváló, de még a mostaninál sem 500e Ft, messze nem.
-
f.lorand
senior tag
válasz
popey37 #5291 üzenetére
Egyébként érdekes, alapvetően én is így gondoltam eddig, ahogy írod. Ugyanakkor a legfejlettebb asztrokamerák annyira érzékenyek, hogy többenet. Nekem most a fő műszer F/7.9, simán mélyegezek vele. Ez a kép alig 3 óra expó, de annyira érzékeny a kamera, hogy a poros, sötétebb részek sem zajosak. Én magam sem hittem volna, csak mikor kidolgoztam.
-
-
-
koanla
aktív tag
válasz
popey37 #5218 üzenetére
A kisvárosom központjában már Class5-nek hozza a térkép, az olyan 1km-re lehet légvonalban.
Nálunk elvileg 314 μcd/m2 a mesterséges megvilágítás.Akkor látni halványan a vadász "tőrét", ha nincs (nagyon) Hold és az egész miskulancia már vagy 30-40 fokkal a horizont fölé ér. Alatta kábé esélytelen szabad szemmel.
-
koanla
aktív tag
válasz
popey37 #5214 üzenetére
Ezzel az Orion-témával picit találva vagyok.
Tegnap este ki tudtam menni és a GoTo mélyég-túrájával nézegettem dolgokat. Nemrég sikerült beszereznem egy OIII szűrőt is végre, de sem azzal, sem anélkül nem láttam egyik ködöt sem azok közül, amikre volt rálátásom - pedig volt jó pár.
Az Orionból is csak azt a részt látom, ami a fotódon színtelen. Ennyire szar itt az ég akkor, ugye? Vagy ez még mindig a vizuál vs. asztrofotózás témaköre?
Szoktatok írni ilyen Bortle-értékeket is; ha minden igaz, nálam olyan Class4 van a térkép szerint. Ez rossznak számít? -
kuyarashi
őstag
-
scream
veterán
válasz
popey37 #5147 üzenetére
Köszi a választ, sajnos én is ettől tartottam.
Sajnos a fogasléc fix - nem tudom milyen módon, de nem oldható kötés - így se megforgatni (bár beljebb nem lennék, mert kb pont a közepén van a gigszer), se cserélni nem tudom - az egész 1.25" csövet, fogaslécestül kellene cserélni - márha lenne belevaló alternatíva.
-
-
pècsimunkás
addikt
-
kuyarashi
őstag
válasz
popey37 #5074 üzenetére
D610-et heréltettem és OPTOLONG IR/UV-Block CCD szűrő-t vettem hozzá, de még én sem próbáltam ki, pedig már 2 hónapja megvan. Most nézem, hogy azóta durván 9.000 Ft-al nőtt az ára.
-
szoja
tag
válasz
popey37 #5043 üzenetére
Na, ez jó, akkor mégsincs nagy baj. A Csillagváros bizony jó, de az, hogy ide jutott, az bizony az üzemeltetők hibája. Eleve a GDPR miatti szarakodás, ha jól emlékszem majdnem egy évig zárva volt, nem lehetett posztolni. Aztán amikor újraindult, az emberek nagy része már el is felejtette, hogy van. Akik meg maradtak, többen is összerúgták a port, ők meg sértődés miatt léptek ki. Ráadásul nagyon nincs promotálva, pedig elvben ugye ez az MCSE hivatalos fóruma lenne. Kár érte...
-
5150head
senior tag
válasz
popey37 #5039 üzenetére
Nekem is fel szokta dobálni az értesítést a chrome (hozzátszem sehol máshol)
Múltkor egy teljes hozzászólásom veszett el. Az oldalon mutatott még utolsó hozzászólóként és az én profilomnál is látszódott hogy hova szóltam hozzá, de az adott topikban nem látszódott és azóta sem látszódik.
Egyébként is elég katyvasz az a fórum - vagy csak túlságosan hozzászoktam már a jóhoz (a ph fórumhoz)
Annyit azért tehetsz, hogy jelented, meg futtatsz a gépeden egy adware/malware irtást ami amúgy sem árt néha. -
szoja
tag
válasz
popey37 #5032 üzenetére
Én azért nem írnám le a binobenézőt, de az is igaz, hogy valahol később érdemes beszerezni, amikor már kellően sok gyakorlatot szerzett az ember észlelésben. A kétszemes észlelésnek köszönhetően az agy által összeillesztett két képnek köszönhetően részletgazdagabb a látott kép, főleg az alacsony kontrasztú objektumok, leginkább bolygók esetén. Ezt egyébként bárki kipróbálhatja szamad szemmel is egy távoli tereptárgyat vizsgálva: a két szemmel külön-külön nem lesz olyan részletes a kép, mint együtt. Viszont ez az előny gyakorlatilag csak a bolygó- és Holdészlelésnél jön elő igazán markánsan, ahol apró részleteket figyel meg az ember.
-
udash
csendes tag
válasz
popey37 #5029 üzenetére
Igen, csodalkoztam is, hogy az ES tubusoknal a hexafok verzio dragabb, mint a Crayford. Na mindegy, majd egyszer. Azert nem elet-halal egy masodik tavcso, ezzel a mostanival is booooven van/lesz mit megnezni.
Viszont erdekelne a velemenyed/velemenyetek par dologgal kapcsolatban:
1. Biobenezo
2. StarDiscovery goto mechanika
3. Mivel AZ4+acellabam van, EQ3/M35 fejkoszi elore is
-
szoja
tag
válasz
popey37 #5029 üzenetére
Ez így van, a Bressereknek a fókuszírozó az erőssége, a többi felejtős. Az Explore Scientific más kategória már, az is ugyanezt a hexafoc rendszert használja, de a többi komponens jóval magasabb szintet képvisel. Az, hogy ED-nek jelöli a gyártó az anyagot, de specifikáció nélkül, nem sokat jelent. Nem véletlen, hogy mindenki más odaírja, hogy FPL51, 53, esetleg 55, vagy Hoya lencséknél FCD1 vagy FCD100 anyagból készül az üveg. Ezek mögött a jelölések mögött elég pontos specifikáció van, a vegyi összetételük és a törésmutatójuk is pontosan dokumentált. A Bresser ED üvegének a jelöletlensége alapján valószínű, hogy valami gagyi kínai anyagból készült, ez mondjuk az árán is meglátszik.
-
válasz
popey37 #5015 üzenetére
60as blendével már nyomokban sem tartalmaz színezést a látott kép. Holdra ideális még a 60mm, mert ott bazi sok a fény. Bolygóra kellhet már a 80, vagy a 100, de mingyá megírom másik hsz-be. A 60-as lyukat nagyon összenézném egy klasszikus 72-es SW ED-vel, hogy mennyi eltérés van. Szerintem semennyi.
-
-
popey37
addikt
-
udash
csendes tag
válasz
popey37 #4972 üzenetére
A 2” 42 APEX-szel az Andromeda pont belefrne.... Ha vegre megtalalnam. Amugy nem azt mondtam, hogy olcso hobbi, hanem hogy idoallo. Nyilvan erre is lehet orokre kolteni, de par lenyeges holmi megvan, akkor az orok. Azert beleneznek mind egy APO-ba, mind egy Televue/Moncsicsi okliba. Nekem a Mak/Akromat jott ki biztos befutonak. APO-ra en se szivesen adnek annyi penzt, az SC/Newton pedig kollimacio erzekeny, es kicsit megijesztettek vele, hogy macera.
De vsz egy 250-300-as Dobson lenne a mindentvivo, de ahhoz olyan lakohely is kellene, franc fogja cipelni azt a dogot. -
-
4580693
senior tag
válasz
popey37 #4955 üzenetére
Azért ha szigorúan vesszük, akkor a távcsöveket 2D és D/4 között használjuk megfelelő optika esetén. Itt a D az objektív átmérőjét jelenti. Vagyis egy 90mm-es távcsővel 180x - 22,5x nagyítástartományban használhatjuk. Persze, ha rendkívül jó az optika meg a légkör állapota, akkor simán el lehet menni 250x nagyításig is.
Például meglepő volt egy 80/1200-as Nikon akromáttól, hogy 250x nagyításon is milyen jó képe volt.
-
udash
csendes tag
válasz
popey37 #4946 üzenetére
Ezt biztos nekem akartad? A linkelt hozzaszolasban csak egy eBay link van, ami ures nalam. A 6mm-es oklit most adtam el, lehet, hogy csak nem volt turelmem kivarni a megfelelo seeinget? hajnali 3 korul kelt a hold, es nagyon alacsonyan volt meg, igy nem tudtam elesre allitani. Gondoltam, hat akkor 250x sok lesz.
-
pècsimunkás
addikt
-
kuyarashi
őstag
-
szacsee
nagyúr
válasz
popey37 #4839 üzenetére
Én is csak egyet tettem bele.
Ez alapján csináltam, akkor ezek szerint még egyet dobjak be? -
válasz
popey37 #4805 üzenetére
Ottalvás részemről kizárt, én csak egyéjszakás kalandban gondolkodom. Ettől függetlenül szervezhető 3 napos event (nem kell nekem ahhoz ott aludni hogy a banda ott legyen 3 napig), de előtte meg kellene nézni a helyet egy alkalmi kitelepüléssel, hogy tényleg alkalmas-e csoportos kitelepülésre. Én ezt valószínűleg a hetekben meg tudom tenni.
-
4580693
senior tag
válasz
popey37 #4803 üzenetére
Értem a problémát és nekem is sok az az összeg, amit ki kellene fizetnem. De azért védeném egy picit a mundér becsületét.
MZS hosszú évek óta gyakorlatilag egyedül csinálta a tábor szervezését - ingyen. A tábori regisztrációt pedig gyakorlatilag ugyan az a pár ember csinálta a bejáratnál évek óta - ingyen.
MZS évek óta könyörgött, hogy kellenének még önkéntesek, mert nehezen bírkózik a teherrel. Minden felszólítása süket fülekre talált. Egyszerűen belefáradt. Ezért lett az, hogy profi csapat vette át tőle a szervezést. Ennek viszont ez az ára. Nekem sem tetszik, dehát ez van. A kenyér sem lett olcsóbb tavaj óta.Az tábori előadások pedig igen is nagyon élvezetesek, mert főleg laikusoknak szólnak. Kiss Laci, Sárneczky Krisztián talán a legjobb tudománynépszerűsítők. Kiss Áron Keve a bolygós rovat vezetője volt a Meteorban, nagyon jó ő is. Ahogy Görgei Zoli is az.
A Napészlelős találkozó speciális volt. Ott majdnem azok voltak, akik mélyebben beleásták magukat a témában. Sajnálom, hogy nem inspirált téged az ott szerzett tapasztalat.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- BMW topik
- Battlefield 6
- Autós topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- RC modell földön, vízen, levegőben
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Milyen alaplapot vegyek?
- További aktív témák...
- Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop 2 Pro újszerű, nagyon keveset ment
- Rohnson R-9450 Steril Air UVC+ION légtisztító eladó JÓVAL ÁRON ALUL! Bolti ára kb 72ezer Ft!
- Alfa Romeo 159 1.9JTD 120le 8v 2009 Facelift
- Ezviz C6N beltéri kamera, 1080p, éjszakai látás 10m, motoros pásztázás 360 , mozgás érzékelés
- EZVIZ 4K biztonsági kamera, 10400mAh akkumulátor, vezeték nélküli, napelemes 1,4W, Wi-Fi 6
- Akció! Windows 10 pro OEM licenc kulcs 64/32 bit activation key licensz, liszensz,kulcs
- Olcsó Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Xeon 5650X / GTX 1650 / 24GB DDR3 / 250SSD+500HDD
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Telefon felvásárlás!! Xiaomi Redmi 9, Xiaomi Redmi 9AT, Xiaomi Redmi 10, Xiaomi Redmi 10 2022
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest