- Törékeny-e a Z Fold7? Ki van csukva!
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Kezünkben a Honor Magic V5
- A One Ui 8.5 és a Snapdragon 8 Elite 2 már biztos
- Yettel topik
- Kirakatba tette a Google a Pixel 10-eket
- One mobilszolgáltatások
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
5150head
senior tag
válasz
f.lorand #6870 üzenetére
Szia!
Ezekről is lesz majd blog az oldaladon, vagy esetleg a változtatásokról az Anthoz képest?
Saját felhasználásra lesz, vagy megrendelésre készülnek ezek az új csövek?
Ezek az új tükrök jobbak lesznek mint az Ant tükre? Ha jól rémlik az egy "mentett" főtükör volt, de profin felújítva. -
kuyarashi
őstag
válasz
f.lorand #6870 üzenetére
Komolynak hangzik minden fejlesztés, de a 200/800 is érdekes lesz. Tükör alapanyag honnan lesz?
(Emlékszem erre a régi videóra is. Neki is bomlott a velúr.)
-
kuyarashi
őstag
-
kuyarashi
őstag
válasz
f.lorand #6866 üzenetére
Köszi. Gyári SW 200/1000 esetén mennyit dobhat a velúr?
Ha már kollimálás, a barlow-lézer kombós megoldás mennyire vált be? Nekem eddig ez a legjobb, de tény, hogy előnyösebb volna monitoron, nagyban nézni. (Ez egyébként is szöget ütött a fejembe, de az Ocalt még nem ismertem.)
-
Jazz
veterán
válasz
f.lorand #6658 üzenetére
Mindenképpen az FCD100-as. Itt megtaláltam a karbonszálasat, de az is "csak" FCD100, és 2x annyiba kerül. [link] Jó drágán adják azt a karbont.:)
Ezekért a pénzekért már nagyon jó pl. 150+ mc tubusokat lehet kapni, azokkal sokkal jobb vizualizálni, bolygózni(?). De ha cél a nappali fotózás is, akkor csak a refraktor marad(?).
T72killer#6657: és végül mire esett a választásod? Ilyen jól tervezett 2-eset tudtok linkelni?
-
t72killer
titán
válasz
f.lorand #6531 üzenetére
, meglátom meddig jutok Newton műfajban, ABsell-en van most fenn egy igen komoly elit jusztírkit igazából ennél is drágábban, az még ott lesz hónapok múlva is. Ha bejön a kis quattro, lehet megveszem neki
.
Merev, cnc-faragott segédtükörtartó a kövi a listán, csak azt aliról rendelem szabi után, a helyi boltok 3x-os áron mérik uazt
-
5150head
senior tag
válasz
f.lorand #6319 üzenetére
Ez a simán textil boltban kapható velúr anyag vagy vmi speckó? Mivel raktad fel a cső oldalára?
Külön megsüvegelendő a függöny teleszkópos megoldással. Én az előző lakásunkban az erkélyen kartonnal - amit a korlátra raktam magasításként - barrikádoztam el magam az utcai lámpák fényétől. -
Astroboy
őstag
válasz
f.lorand #6290 üzenetére
Nálatok ma van karácsony
Hogy mosolyog a büszke polármedve-papa kölyke új otthonában.
Ahogy nézem az idővel is szerencsétek volt, igazi ABT(AlmádiBigTelescope)-szerelő körülmények voltak.Tényleg maradt némi hely körülötte, de gondolom nem ilyen állásban fogod becsukni a tetőt...
-
t72killer
titán
válasz
f.lorand #6285 üzenetére
boltból természetesen vennék, de a használt buli egész más. Mechanikáért inkább lementem Southamptonba (retúr kb 1500km) igaz, útközben a Meade-et is elhoztam és az egyik irányban családot is furikáztam reptérre úgyhogy pár haszna volt a túrának. Mo-ról kb Bajorországig-svájcig simán elmennék egy jobb műszercsomagért, persze nem egy árva okliért
-
Jim-X
őstag
válasz
f.lorand #6280 üzenetére
Jo, koszonom. Akkor tegnap szarul allitottam be, mert en pont a 8:45-re raktam a polustavcso szamlapja szerint, ugy hogy el volt foritva 90 fokkal. Tehat akkor a szamoktol fuggetlenul oda kellett volna tennem arra a pontra ahol az appon van.
Jupiterre beallt pontosan, de a Szaturnusz a masik oldalon van, ott mar hibazott... -
Jim-X
őstag
válasz
f.lorand #6277 üzenetére
Igen az új pólustávcső van rajta, nagyon szuper. Most nézegettem és a rektaszcenziós tengelyt ha 90 fokkal elforgatom (balra az ellensúly, jobbra a tubus) akkor pont felül van a 12óra. Az app szerint tegnap este 8:45-re kellett állítani a polarist, és oda állítottam, de úgy higy 90 fokkal el volt fordulva, tehát a 12 balra nézett.
-
t72killer
titán
válasz
f.lorand #6222 üzenetére
, várjuk-várjuk.
Tegnap éjjel csoda történt és kiderült. Nagyban rákészültem, a tubust (105/735 apo) és az akksik kivételével az összes asztrokacatot kihajigáltam hűlni már késő délután, még mielőtt elvittem a gyerkőcöket úszni. Tegnap+ma egyedüli szülő vok itthon, úgyhogy a koraesti cirkusz alatt nincs munka, de utána szabad volt a gazda. Sajnos a seeing viszont nem volt a barátom, a Jupin csak tizedmásodpercekre villantak be részletek, hiába a jó optika (caf2 lencse + Delos 3,5mm okli) és a konzervatív nagyítás. Muszáj lesz kimennem a házak közül fűtési szezonban...
-
Astroboy
őstag
válasz
f.lorand #6091 üzenetére
Én is rosszabbra számítottam mikor mondták, hogy felhívnak, de pár "szokásos Balázsos" fogalomzavartól eltekintve jó volt és vicces.
(Az ajándék űrszemetes poénodon konkrétan szakadtam)Az Almádi Nagy Távcsőhöz: Csak lesek mint ponty a szatyorban, azt hiszem ezt nevezik komoly fejlesztésnek.
Csak lapjával fogsz beférni mellé a kunyhóba? -
t72killer
titán
válasz
f.lorand #5671 üzenetére
Palma ilyet tud, ha nem a kelet felé található mocsokba néz az ember (FB link, sajna neménvótam).
Az ennyire alacsonyan szálló objektumoknál még pluszban besegít a légköri refrakció is egy picit. -
t72killer
titán
válasz
f.lorand #5671 üzenetére
Jó pár éve Gran Canaria jónak tűnt. Azóta Fue déli csücskébe járunk, az szuper Morro Jable után kb 20p földutazással.
Palmán ez szerencsére azért csak a keleti horizontba rondít bele, oda biztosan fogunk még menni (sőt, lehet ingatlanvásár sincs 100% kicsukva), főleg, hogy ahogy a kolléga is mondja ott felkocsikázhat az ember az inverzió fölé (FUE alacsony). A helyi Llos Ianos - Sta Cruz fénygombócok viszont nagyok. Ami talán reménykeltő, hogy a vulkánkitörés elijeszti a "fejlesztőmániás" vállalkozókat.
-
Oppenheimer
nagyúr
válasz
f.lorand #5671 üzenetére
2 éve ősszel voltam La Palmán és lenyűgöző volt az égbolt. A szállásunk 800m magasságában volt és már ott is sokkal jobb volt mint bárhol Magyarországon, de mi feljártunk a hegytetőre kipakolni ahol a csillagvizsgálók is vannak (2000m fölé), ott meg aztán végképp. Egyszer sem zavartak minket a szomszédos szigetek.
-
popey37
addikt
válasz
f.lorand #5505 üzenetére
a hubble sem csinált jobbat./ az a képernyoképem a telon/. és mekkora kulonbség a két felszerelés kozott.
Loránd, le a kalappal a kitartásod és a beleölt melo miatt. nem gondolkodtál még el azon, hogy a képeidet egy albumban kiadasd? tuti lenne rá kereslet. sok asztrofotos van, de ilyen képeket amiket Te csinálsz nem igazán látni tölük. -
Astroboy
őstag
válasz
f.lorand #5422 üzenetére
Azért az utolsó képen az elkészült műved valóban olyan, mint valami házilagos matyó-Javelin rakéta, nem is csodálom, hogy Mombasa Bantulu reptéri alkalmazott gyanút fogott:
A weboldalad pedig ezek szerint hasznosabb mint a google, gondolj bele: ha nincs, máig küldhetnénk a bablevest neked a böribe...
-
f.lorand
senior tag
válasz
f.lorand #5421 üzenetére
Az utolsó úton nagyobb cső jött is ki velem, oda egészen külön hordozót építettem neki, hogy feladható legyen (mert akkor még nem bontottam meg a távcsövet). Itt vannak a készítés fázisai.
Azért ilyen műalkotás jellegű, mert grammról-grammra kellett kikönnyítenem (vágtunk ki belőle lyukakat), hogy elérje a max súlyhatár tetejét távcsővel. Utána még telifóliáztuk a reptéren. Gond nélkül kijutott velem, semmi nem motdult el benne. Ami gond volt, az a nambiai reptéren volt, ahol a várakozásnál jött három gépfegyveres kommandós, kiemeltek a tömegből és elvittek külön kihallgatásra. Mikor már külön voltunk, mutogatták nekem a csomagról készített reptéri átvilágítós fotót, hogy "what kind of weapon are you trying to carry here??!".
Alig győztem magyarázni, hogy nem fegyver, hanem távcső. A végén a honlapom is meg kellett mutassam, hogy csak csillagász vagyok. Aztán elengedtek.
-
popey37
addikt
válasz
f.lorand #5293 üzenetére
jo, persze tobb százezres kamera, hutéssel brutál jo, de melyikunknek van rávaloja? nekem legalábbis nincs, pedig nem keresek rosszul. a hutott asztrokamera belépö szintje 500k-ba kerul.
amugy a 100/900-as ED-m mellé van 0,79x photoline korrektorom, igy csak F7,3, csak hosszu a tubus és ha szél van, nem lehet vele fotozni. viszont a 120/600-as meglepett rendesen, igaz keskenysávu szürövel, de elég jo képeket csinált.
-
popey37
addikt
válasz
f.lorand #5270 üzenetére
igen, csak nálam a lustaság nagy úr
a másik probléma az, hogy hiába a gyári canon adapter, ami ráadásul nem is volt olcso, nem passzosan csatlakozik a vázhoz, van egy kis kotyogása. még nem jottem rá, hogyan lehetne ezt megszuntetni.
a régebbi képeimen pont ez látszik: a kép egyik oldalán a csillagok kerekek, a másikon meg elhuznak, meridián flip után meg felcserélodik a két oldal: ahol eddig jo volt ott rossz, a másik meg jo.
az ember nem is gondolná, hogy 2-3 tized mm mennyit számit. -
popey37
addikt
válasz
f.lorand #5262 üzenetére
fullra belenagyítva a nyers képbe, a kép kozepén is látszik a csillagperemen alul-felul a szineltérés: felul a narancs felé, alul a kék felé tolodik el a szin. olyan mint a bolygo ADC korrektor nélkul.
ezért gondoltam a légkorre. az ED-nél ugyanez a jelenség megjelenik. -
koanla
aktív tag
válasz
f.lorand #5220 üzenetére
Hát igen, egy 200-as Newton arra már pont nem jó, hogy nagyon cipelni szeretné az ember, de ahhoz képest meg kis átmérőjű, hogy nagy különbséget hozzon látványban.
Viszont attól tartok, hogy egy 250-es sem biztos, hogy nagy előrelépés lenne, a 300/1500 meg már tényleg egy ágyú. Arról nem is beszélve, hogy ezekhez már _nagyon_ komoly mechanika dukálna - ami szintén iszonyat nehéz is mellé. -
Nimda
addikt
válasz
f.lorand #5220 üzenetére
Bár a fotózás nem mozgat annyira ezen a területen, néha jó lenne megörökíteni azt amit látunk. Döbbenet, hogy mekkora felbontásban tudsz fotózni az ég alatt, mintha a Hubble készítette volna
Én megelégednék egy popey37 által lőtt fotóval is, de csak azért, mert olyan jó lenne, ha mindenki látná, hogy milyen varázslatos szépségeket rejt az űr. -
Astroboy
őstag
válasz
f.lorand #5183 üzenetére
Isten hozott, kellemes ünnepeket!
(Tudod a PH!-n mindenre IS van totyik, kész csoda, hogy eddig nem jártál itt, ez idősebb még a fotósnál is.)Jöhet minden ami csillagászat, de ha fotós kérdésed lenne abban is tudunk segíteni - ismerünk egy jó szakit a Balaton partján...
Új hozzászólás Aktív témák
- Törékeny-e a Z Fold7? Ki van csukva!
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Star Trek
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Kezünkben a Honor Magic V5
- Milyen processzort vegyek?
- További aktív témák...
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- HP 14 Elitebook 1040 G9 FHD+ IPS i5-1245U 10mag 16GB 512GB 5G Modem Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- Xiaomi Redmi 14 C 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max