- Törékeny-e a Z Fold7? Ki van csukva!
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Kezünkben a Honor Magic V5
- A One Ui 8.5 és a Snapdragon 8 Elite 2 már biztos
- Yettel topik
- Kirakatba tette a Google a Pixel 10-eket
- One mobilszolgáltatások
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ez a topic az Amatőr csillagászattal, csillagászati eszközökkel, és a velük kapcsolatos kérdésekkel, tapasztalatokkal foglalkozik, kizárólag hobbi szinten.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #6135 üzenetére
Az enyémet nyugdíjaztam, nem kér kenyeret, még az értéke is nőtt
Tudom, ha eladnám, egy idő után megvesznék -
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #6114 üzenetére
Köszi a tippet, a célnak nekem is megfelel majd, rendeltem is egyet, igaz, picit olcsóbban.
-
Nimda
addikt
Ez egy 72ED és igen, AZ5 acélon. A mechanika nagyon precízen állítható, vizuális megfigyelésre nagyon jó, holtjátékmentes. Persze sajnos ez is igényel némi karbantartást, zsírozást (ismerve a kínai összeszerelési minőséget). Én jelenleg hold/mélyég/panoráma hármasra használom, de való igaz, a mérete miatt fotózásra a legalkalmasabb. Megfelelő kamerával és extenderekkel, akár a névlegesnél nagyobb nagyítás is elérhető vele. Én még 2019 előtt vettem, de ma már nagyon drága cucc lett, ami jellemző minden csillagászati eszközre sajnos.
-
Nimda
addikt
válasz
f.lorand #5220 üzenetére
Bár a fotózás nem mozgat annyira ezen a területen, néha jó lenne megörökíteni azt amit látunk. Döbbenet, hogy mekkora felbontásban tudsz fotózni az ég alatt, mintha a Hubble készítette volna
Én megelégednék egy popey37 által lőtt fotóval is, de csak azért, mert olyan jó lenne, ha mindenki látná, hogy milyen varázslatos szépségeket rejt az űr. -
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #5115 üzenetére
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #4748 üzenetére
Dehogy szar, azért érzed a különbséget a gyári és e között. Az Octo meg kerül annyiba mint egy komplett tubus
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #4745 üzenetére
Igen ez dörzsi, de ez a CR eredeti működési elve. Viszont itt nagyobb felületen fut a tengely. Sose bánd, mert mérföldekkel jobb mint a gyári fogasléces rettenet.
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #4738 üzenetére
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #4739 üzenetére
Tudom, létezik futárszolgálat is, de mostanában nagyon a háttérbe szorult ez a hobbi, egyéb okok miatt (pl. költözés), talán ez is az oka.
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #4732 üzenetére
Ezen a kofferen én is gondolkoztam, csak rohadt lusta vagyok elmenni a boltba érte, messze van tőlem
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #4735 üzenetére
Az Octo kihuzat. Az SW ilyen (CR):
A CR hátránya, ha nincs jól beállítva, csúszik a kihuzat, mert "dörzshajtású". Az enyém nagyon erős, ha ráverek sem mozdul el. Cserébe nagyon finoman lehet fókuszálni. De úgy emlékszem neked is ez van.
Amúgy piszok felment az ára a 72/420 ED -nek, van ahol ~175 ezer Ft. Én még 110 ezerért vettem.
-
Nimda
addikt
válasz
lord_devil #4701 üzenetére
Akkor az amici. Zenittel jobb lesz a leképezésed egy fokkal, mert csak egy tükör van benne, nem csillapítja a fényt (persze minimálisan ez is) Az amicit természet megfigyelésre találták ki, nem csillagászatra.
-
Nimda
addikt
válasz
lord_devil #4699 üzenetére
Ne úgy próbáld hanem oklival a távcsőre szerelve
-
Nimda
addikt
válasz
lord_devil #4696 üzenetére
Ha belenézel fejjel lefelé képet ad? Az amicinek az a lényege, hogy oldalhelyes képet ad, minden irányban. Cserébe sokat veszít a fényből. Okulárral néztél bele? Nézz meg egy távoli objektumot, mondjuk egy épületet, ha úgy látod mint szabad szemmel, akkor az tuti amici.
-
Nimda
addikt
válasz
lord_devil #4687 üzenetére
Zenittükörrel lényegesen jobb a leképezésük az okulároknak, főleg a dielektrikussal. Amit kaptál tuti amici, mert elvileg csak 90 fokos zenit létezik, legalábbis én még nem láttam 45 fokosat, amit tartozék gyanánt adnának.
Popey szerint van 45 fokos is, én elhiszem neki
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #4681 üzenetére
Én csak egy pici alutáskát. Formálható, de elfér benne egy kis zenit is, ha nincs sok oklid.
-
Nimda
addikt
válasz
Cray Tyler #4543 üzenetére
Én már használtam szilikont, lítium bázisú gépzsírt is. A szilikon se rossz, csak ne legyen túl híg állagú. A melegben képes "olvadni" amikor is semmit sem ér. A gépzsír egy fokkal jobb lenne, a sima kerékpárzsír is megteszi.
Arra ügyelj, hogy előtte alaposan tisztítsd meg a felületeket, akár hígitóval átmosva. -
Nimda
addikt
válasz
popey37 #4510 üzenetére
Szerencsés ember. Nekem szinte minden cuccom hibás volt valamilyen szinten, még olyan okulárokba is belefutottam, ami szétesett vagy valamelyik lencse repedt volt. A mechanikákról ne is beszéljünk. Az én ED -m harmatsapkáját nem lehetett levenni, mert a gyárban ráerőszakolták kifordított ragasztócsíkkal. Vagy éppen a CF kihuzat esett ki a helyéről..
De nem volt gond, rendbehoztam őket. -
Nimda
addikt
válasz
Oppenheimer #4433 üzenetére
Mert mindig abból indulsz ki, mikor jön valaki tanácsot kérni. Egyébként valamikor linkelted a mechanikádat, hát az minden csak nem alap. Vagy már visszaléptél? vagy az egy másik dobson?
-
Nimda
addikt
válasz
Oppenheimer #4431 üzenetére
Nem csak a súlya számít, hanem a terjedelme is. + azért neked sem alapfelszerelésed van.
-
Nimda
addikt
válasz
Oppenheimer #4429 üzenetére
Valóban számít az átmérő, de azért azt is vedd figyelembe, hogy nem mindenki tud megfizetni vagy tárolni, esetleg cipelni ekkora monstrumokat. Persze, marhajó lenne ha mindenki megtapasztalhatná a 20-35 centis élményt, de ez nagyon kevés embernek adatik meg mind anyagilag, mind egyéb szempontok miatt. Neked, azért elég komoly felszerelésed van, nyilván ahhoz képest minden olcsóbb cucc, optikailag és mechanikailag is gyengébben fog teljesíteni.
Amúgy az volt a szerencséd, hogy nem volt ott egy ~20 centis apo
-
Nimda
addikt
válasz
Csabesz666 #4401 üzenetére
A megoldás toldat Tippre az 50mm fényutas lesz a jó. De a boltban kérdezz rá.
-
Nimda
addikt
Hát nem tudom, ki hogy van vele, de én ennek annyira örülök, hogy megnyitott! Végre egy modern, minden jóval felszerelt csillagda. Csak azt nem tudom mikor jutok el oda
-
Nimda
addikt
-
Nimda
addikt
válasz
kuyarashi #4290 üzenetére
Itt úgyis mindenki azt fogja ajánlani, ami számára a legmegfelelőbb és bevált. Szerintem nem kell görcsösen az anyagiakkal foglalkozni, hogy ez meg az olcsóbb kezdetnek. Egy általános irányt kell mutatni, oszt csókolom. Ez egy drága hobbi, ezt tudomásul kellene venni. Nagyon ritka az az eset, mikor valaki évekig leragad egy kezdő szettnél, mert kielégítik a látottak. Ha valóban érdekli, idővel úgyis fejleszti, cseréli, kiegészíti és akkor jöhet még kérdezősködni. Ehhez viszont idő kell, míg kialakul az irány. Ne akarjunk mindenkiből, rögtön amatőr csillagászt faragni. Az meg különösen fontos lenne, hogy figyeljünk oda a kérdező igényeire is, pl. méret, hordozhatóság, súly, macera.
Szerintem popey mutatott egy átlagos kezdőszettet, ami megfelelhet első tapasztalatnak.
-
Nimda
addikt
Szegény kezdő kérdezők. Mindig kialakul miattuk egy lencsés/tükrös vita
Én meg azt mondom vegyen inkább ED tubust
+ a leképezés minőségével nem lesz gondja
+ később ha fotózni is akar, bővítheti, a legjobb választás
+ a fókuszírozóval sem lesz gondja
+ könnyen hordozható- nem a legolcsóbb ez tény
-
Nimda
addikt
válasz
popey37 #4189 üzenetére
És mit veszít vele ha máshol is megkérdezi? Egy próbát megér nem?
mi is csak a belinkelt kép alapján találgatunk. Szépen belinkeli oda is. Vagy az nem egy fotó?
Az a valami csak egy rajz? Mert az nem derül ki az írásából. Vagy konkrétan az látható amit látott? A célkereszt jut eszébe mindenkinek róla, csak az a tuti -
Nimda
addikt
válasz
frango13 #4181 üzenetére
Érdekes, túl szabályos a jelenség. Én a repülőgépet kizárnám, nem tudom olyan szögből elképzelni, ami ilyen fényt produkálna. Bár kitudja a nagyhatalmak mivel kisérleteznek. Az hogy földi eredetű, elképzelhető, de az is lehet, hogy az űrből jön.
Én feltenném a kérdést pl. az asztrofotós topikba is, hátha ilyet látott már valaki. -
Nimda
addikt
-
Nimda
addikt
Mindenképpen kell némi kompromisszumot kötnöd. A 72 -sel gyönyörűek a látottak, a crayford mikrofókusza is kiváló (nagy nagyításnál jól jön), de cserébe nem kapok erős nagyítást okulárral. Éppen tervezek venni (már régóta) egy 2" 32mm GSO erflet hozzá, mert nem csak a hold krátereit akarom nézegetni.
-
Nimda
addikt
Általában mindenki azt fogja ajánlani, ami neki éppen van, vagy bevált. Csak behatárolni lehet az igényeket, döntened majd neked kell. Csak hát a pénztárca súlya is nagy kérdés. Nem lesz könnyű a dolgod. Az EQ3 -at én sem javaslom, de az EQ5 -öt sem. Az összeszerelési minőségük kritikán aluli. Gyárilag hanyagul vannak beállítva, zsírozva, tele sorjákkal, ennek eredményeképpen, szorulnak, akadoznak mint a picsa. Egy alapos takarítás és átzsírozás után sem biztos, hogy tökéletes lesz. A holtjátékot ezeknél pl. nem lehet teljesen megszüntetni, mert kontstrukciós hiba. Ezeket kínában gyártják és szerelik össze, nagy csoda lenne, ha egyszer lenne egy jó széria.
Nagyon nehéz olyan mechanikát találni, ami minden szempontnak megfelel és még elérhető árú is. A használtpiac esetleg árul olyat, aminek a hibáit már orvosolták házilag. Ha nincs szükséged vezetésre, akkor egy AZ mechanikán is elgondolkoznék (ha csak vizuál a cél). Sajnos, korábban már írták, a mechanikához kell igazítanod a tubust. Nem könnyű megtalálni a megfelelőt. -
Nimda
addikt
200x fölé a 72/420 -al extenderrel (nem barlow) lehet + kamera. Okulárral nem. A 4mm okli a maximum, amivel még lehet észlelni, innentől már sokat veszít a fényből. Próbáltam 3,2mm -en is, de itt már nagyon sok a fényveszteség, talán a jupiter/saturnus kombót ki lehet még venni vele.
ED mint "Extra-low Dispersion" két lencsés apokromát. Az igazi nagyágyú a triplet apokromát, ami már három lencsével dolgozik, tökéletesen kiiktatva a színi hibákat, horror áron.
-
Nimda
addikt
Igen, gyakorlatilag egy hulladék kategória a bárium és társai. Persze egy kezdőnek megfelelő vizuális élményt nyújhat, de nem sokáig
Továbbá érdemes egyből dielektrikus zenitet venni, mert sokkal több fényt enged át és a megmunkálása is jobb (kevesebb hullámfront hiba)
Az amici prizmák szintén sokat torzítanak a látott képen, inkább csak földi megfigyelésekre alkalmas.
A nagyítást mindig az igényeidnek kell megválasztani (és persze a pénztárcádnak) A rövidebb fókuszú tubus inkább mélyég, míg a hosszabb, bolygózósra alkalmasabb. De itt beleszól a lencseátmérő is. Nagyon nem mennék ebbe bele, rengetek szempont van és lehet nem voltam túl pontos.
A 72/420 140x max. elméleti nagyítása nem éppen bolygózós, de megfelelő optikákkal/extenderekkel nagyon jó közeli fotók készíthetők vele. Vizuálra meg mélyég objektumok, de pl. nekem elég a nagyítása. Ez egyéni preferencia kérdése. A holdat nagyon szépen látni vele
-
Nimda
addikt
Na erről Popey37 többet tudna mondani volt/van neki ilyen. De ez is csak akromát, a 72/420 -nál nem jobb a leképezése. A 120/1000 nagyítása erősebb ez kétségtelen.
A fényerő kiszámítása: 1000:120= f/8,3
A hozzáadott kiegészítőket még mindig feleslegesen fizeted ki. A leírás meg inkább vizuális megfigyelésre vonatkozik.
Az egyösszegről: azt te csak hiszed
valahol mindenki önfejű az elején és végigjárja a szamárlétrát. Lásd engem, aki anno ragaszkodott az új cuccokhoz
csak később bontakozik ki, hogy ki merre akarja tovább folytatni. Lehet a sok nyűg miatt majd nem is akarsz fotózni, vizuálra fogsz berendezkedni, kitudja.
-
Nimda
addikt
Nem az acéllábon múlik. Ez csak egy ajánlott komponens. Az akromátok sosem jobbak az apokromátoknál.
A szett miatt ajánlottam, mert külön az állvány + mecha + goto drágább. Az óragép autoguiderrel + 64 eFt. De a tubus itt is gyenge fotózáshoz, csak egy fokkal jobb mint a 90/900.
A szetteknél sok kompromisszumot kell kötnöd, mert ezeket inkább vizuálra állították össze.
Sokan javasoljuk, hogy maradj a 72/420 -nál inkább, ha fotózás a cél. És inkább külön vedd meg a komponenseket. Ha komolyan gondolod, úgyis költesz még rá, akkor meg megéri gyűjtögetni a pénzt.
A goto kompromisszumot megtudom kötni. Úgy is meg kell tanulnom mi hol van
Ennek nem csak ez a lényege, ha fotózni akarsz, az objektum pontos követése elengedhetetlen.
-
Nimda
addikt
válasz
popey37 #3808 üzenetére
Persze, de ha olcsóbban akarja megúszni (amit nem lehet) akkor kompromisszum kell. Én is a kis ED felé hajlok, amihez még a mechanika + vezérlés + a kiegészítők ára külön-külön jóval többe kerül, ha nem talál használtan. A szettek olcsóbbak, de nem tartalmaz mindent + a fotózáshoz felesleges összetevőket. A lehető legrosszabbul járna azzal a 90/900 -as szettel. Alu láb, goto nélkül, egy alap 1,25" -os tubus, gagyi zenit és okulárok. Még vizuálra sem kellemes.
Vagy itt van még ez. Egy AZ-goto 102/500. Csak tipp, én nem ajánlom
Vagy a sokadik lehetőség az, hogy apránként rakja össze, anyagilag talán nem annyira fájó.
-
Nimda
addikt
Szerintem ez a minimum amit én vennék. Ár/érték arányban jobb, mint az általad nézett, goto -val.
#3807 nem volt nehéz kikeresni, mert nem sok hasonló szett van
-
Nimda
addikt
A fotózáshoz kell egy megfelelő adapter is. Primer fókuszban az okulárokat és a zenittükröt is el kellene felejteni. De van egyéb lehetőség is a képminőség kárára. Ehhez a szetthez kéne még óragép a synscan goto + 160 ezer. 200 ezerbe nem fér bele minden, még használtan sem.
-
Nimda
addikt
A 72/420 egy két lencsés ED apo, "utazós" tubus. Képminősége sokkal jobb a 90/900 -nál. Nem beszélve a fókuszírozóról, ami ennél fogasléces, pontatlan és nehézkes, pláne fotózáshoz.
Én egy AZ5 + acél lábon használom, már nincs szükségem óragépre és nehéz mechanikára. Volt EQ3 és EQ5 -öm is. Mindkettő kiváló lehet, egy alapos tisztítás, átzsírozás és beállítás után. Gyárilag ugyanis hanyagul vannak összerakva, ami jellemző az összes "olcsó" mechanikára. Utólag igen, szerelhető rájuk óragép. Profi szintet ne várj tőlük, azok a HEQ5 -nél kezdődnek.Itt van egy leírás a tubusról.
-
Nimda
addikt
Ennyi pénzért kiváló. Bár én nem fotózok, de vizuálra is jobb egy akromátnál. Én nem látok színi hibát, de ez okulárfüggő is. Egy jó minőségű extenderrel + kamera kombóval csodákra képes. A mikrofókuszos Crayforddal pedig nagyon finoman lehet fókuszálni. Kezdőknek szvsz ideális.
-
Nimda
addikt
A 60/900 a hosszú fókusza miatt inkább bolygózós távcső, mélyégre kissé fényszegény (f/15). Felbontása 2". Maximum nagyítása 120x, amin tovább ront az EQ1 állvány instabilitása, a használt okulár típusa (gondolom bárium) és az alap zenittükör. Szóval ahogy írtad, abszolút kezdő a szett. Ennek ellenére csak akkor tudsz többet kihozni belőle, ha legalább az alap oklikat lecseréled és olyan helyen észlelsz, ahol minimális a fényszennyezés. Mélyégre nem kell nagy nagyítás. A legkisebb nagyításod 8,5-10x. Ezt nem fogod elérni, de pl. 25-32mm -es okliba beruházhatsz. A barlowot felejtsd el, csak ront a képminőségen és + felesleges tag a fényútban.
-
Nimda
addikt
válasz
popey37 #3738 üzenetére
Én is elvagyok a 72mm -en. Mélyégre tökéletes. Egy binokulár sem több mint 70mm, mégis használjuk észlelésre. Csak kitartani nehéz. Ha egy picit a minőségre is megyünk, olcsón nem talál apo -t. A következő lépcsőfok a 80/600, majd a 100/900 közel félmilláért. Az akromátokat én elfelejteném, főleg a fogasléces fókuszírozót. Nem beszélve arról, hogy könnyen hordozhatót szeretne.
-
Nimda
addikt
válasz
HellGreg #3734 üzenetére
Könnyen hordozható, mélyégre, fotózáshoz a SW 72/420 vagy a Lacerta 72/432. Ezekhez kapsz koffert is. Kiegészítőket is venned kell, ha fotózni, vagy ha bino benézőt is akarsz. Dupla okulár, adapterek, szűrők, zenittükör. Ezekben a boltok segítenek.
Mélyégre nem fontos a motoros állvány, illetve csak akkor ha fotózol. Vizuálra elég egy AZ is. -
-
Nimda
addikt
Csak még egy utolsó szösszenet binó témában. A tesztek és vélemények alapján, a legfontosabb adatok, ami szerint érdemes választani csillagászatra: látómező 6-8 fok közötti legyen, a fényesség index minimum 25, ami csak az 50mm vagy e feletti objektíveknél érhető el. A nagyítással ez az érték hatványozottan csökken, ezért nem ajánlott 10x fölé menni. A prizma típusa érdektelen, a különbség csak az árban mutatkozik meg, mert a tetőprizmás binók strapabíróbbak és könnyebbek a porroprizmás megoldásnál. Én személy szerint megtoldom ED üveggel is, nyilván drágább, de ha belegondolunk, ez ugye nem egy olcsó hobbi.
Ha meg egyszer lesz alkalmunk személyesen is találkozni, összehasonlítjuk
-
Nimda
addikt
válasz
popey37 #3472 üzenetére
Nekem az a különös, hogy sehol nem találok erről infót. Még a boltok segédletében sem. Illetve annyit találtam, most nem tudom pontosan idézni, hogy legalább 10x50 méretű legyen csillagászatra. Az, hogy milyen prizmás, egy szó sem esett.
Deltát nem vennék, de majd figyelek arra, hogy legalább 50mm -es legyen. Az árat ennek tudatában most 70-150k közé lőttem be. Ennyit még költenék erre. Hosszútávra veszem.
A tetőél prizma előnye a kompaktabb méret és a rázkódásokra, ütődésre kevésbé érzékeny. Hátrányokat nem sorolnak fel a porro prizmával szemben.
-
Nimda
addikt
válasz
popey37 #3470 üzenetére
Érdekes, a vásárlási tanácsok csak a nagyítás/átmérő kompromisszumra terjed ki. A különböző prizmák fényerejére nem. E szerint teljesen mindegy, de a 10x50 az optimális csillagászatra. Nagyobb átmérő kell, vagy nagyon jó minőségű prizma, ami drága. Lehet te olcsóbb modelleket láttál.
Persze azért majd a boltban konzultálok vásárlás előtt.
-
Nimda
addikt
válasz
4580693 #3460 üzenetére
Igen, 10x50, vagy átmérőben lehet kisebb is, 10x43 vagy 10x44 pl. lehetőleg magnézium házas, nedvesség ellen védett (nitrogén), BAK-4, FMC (még a prizma is), ami tetőéles legyen
ja és persze sok gari.
Tudom ez rakás pénz lesz, de a személyes próbánál olyanokat is megnézek pl. hogy az élességállító mennyire finom, vagy a szemkagylók állapota, dioptria állítás, anyagminőség, összerakás rendben van e.
Ezeket is biztos kínában rakják össze, nem szeretnék hibás darabba belefutni. Nem bízok egyik gyártóban sem, de a kereskedőkben sem.
-
Nimda
addikt
válasz
popey37 #3457 üzenetére
Egy kicsit gyors utánajártam a dolgoknak, néztem teszteket is, már amennyi van róluk. Ezekből kiderül, hogy a Swarovski a binók mercédesze, amit követ a Zeiss és a Leica. Biztos van több jó márka is, de ezek nálunk is kaphatóak. A többiről nem állítanék fel sorrendet, de a Scopium, Celestron, Bresser, Meade, Acuter, ezeket biztosan kerülni fogom a vélemények alapján. A Delta egy picit megosztott, eddig a Lacerta elite és valamelyik Minox lehet a nyerő. Az üzletben biztosan kipróbálok párat, egyéb szempontok miatt is.
-
Nimda
addikt
válasz
Oppenheimer #3426 üzenetére
Hogy ne csak panaszkodjak, gratula a tubushoz, észlelj sokat ezzel a szörnnyel!
Okulárokat is vettél?
-
Nimda
addikt
válasz
4580693 #3421 üzenetére
A hasznot nézik.. de miért jó nekik, ha utána panaszkezelés van? Már ha van, mert valószínűleg jól tudják, hogy a lelkes amatőr, úgyis bütykölni kezdi. Nem olyan bonyolult szerkezetek ezek, de nem azért vesszük, hogy még nekünk kelljen a gyári hibákat kijavítani, vagy beállítgatni.
Csak hogy "újat" mondjak: külön nem írtam róla, de a nemrég vett AZ5 -ös mechanika vertikális tengely finommozgatója, gyönyörű nyolcast járt. Kaphatott egy ütést valahol, de hogy ez az üzletben nem derült ki, az egy rejtély számomra (személyesen vettem át, igaz megnézhettem volna, de eszembe se jutott, mert bíztam a kereskedésben, utoljára). A dobozát megnézve, volt egy apró lyuk rajta, gondolom valahol leejthették.
De történt olyan is, hogy az egyik planetary okulárnak, a dobozából kivéve, törött volt az egyik lencsetagja. A boltban értetlenül álltak az eset előtt (még sosem történt ilyen), de szerencsére nem feltételezték, hogy én törtem el, cserélték.
Valami olyasmit mondtak, hogy ha nem közvetlenül a boltból veszem, akkor a raktár nem nézi át, csak csomagolják és küldik. Hogy ez most igaz e -
Nimda
addikt
válasz
Oppenheimer #3418 üzenetére
Na ezért haragszom a gyártóra, nem elég, hogy egyes mechanikái ótvar módon vannak összerakva, de még a milliós tubusai is hibásan kerülnek a kereskedőkhöz
Az én 72/420 -as tubusom újkorában, a harmatsapkája gyárilag bele volt ragadva, nem lehetett levenni. A ragasztócsík-filc egy ponton megfordult, valamelyik barom a gyárban ráerőltette, nagyon óvatosan de erőlködve tudtam csak megmozdítani. Utána új filceket kellett beszereznem, mert roncsolás nélkül nem tudtam levenni.
#3420 ilyen szempontból lényegtelen, hibásan jött a cucc. Ha már ennyi pénzt kiadunk érte, az utolsó csavarig rendben legyen. Meg különben is.
A boltok is tehetnének valamit az ügyben, minimum átnézhetnék, mielőtt eladják őket.
-
Nimda
addikt
válasz
kuyarashi #3381 üzenetére
Átfutottam pár videót, mert szerkezetileg nem ismerem, de az EQ6 (és pro) szíjhajtásra alakítása nem olyan egyszerű, a zárt meghajtás és a fordított motor miatt, mint pl. a HEQ5 pro -é.
Látatlanban, hallatlanban bármi lehet, motor, vezérlés, áttétek, csapágy vagy feszítő görgő, meglazult csavar, vagy akár a szíj. Sajnos itt nem lehet lekapni a szíjat szétszedés nélkül, hogy megnézd üresjáratban mit produkál, mindkét tengelyen.
-
Nimda
addikt
válasz
popey37 #3349 üzenetére
Ó hát van ennek egy technikája
Évek óta ezt használom, semmilyen kosz nincs sehol. Nem suvickolni kell vele, éves hányásfoltot eltávolítani, arra nem jó. Zsírfolt eltávolításra tökéletes ez az aktívszenes cucc, főleg észleléskor gyors megoldás, ott nem fogod szétkapni és mindenféle löttyben mosogatni az oklikat. Poros lencsét nem ezzel fogok tisztítani ez evidens.
-
Nimda
addikt
válasz
Oppenheimer #3346 üzenetére
Én Lenspen pro kit- et használok, 3 fajta méret (illetve 1 sík, 1 domború és + 1 a kicsi lencsékhez). Kapható a két hazai boltban is, ha jól tudom. Érdemes itt venni, mert sajnos hamisítják.
-
Nimda
addikt
válasz
popey37 #3236 üzenetére
Nálam a csillagászat kicsit olyan mint a horgászat. Jó, jó, de azért mindenáron, mindennap nem csinálnám, nem akarnám minden szabadidőmet beleölni. Egyszerűen egy idő után unalmas lesz. Ezért nem lesz soha pl. csillagdám, bár ha egyszer nagyon gazdag leszek, talán.
Amikor kedvem tartja és az idő is engedi, kiélném benne magam.
Rengeteg hobbim van, ami pénzt és időt is igényel, mikor mihez van éppen kedvem -
Nimda
addikt
válasz
popey37 #3232 üzenetére
A profikkal nekem az a bajom, hogy van egy saját, értelmező nyelvezetük, ami miatt, szinte mindig a bonyolultabbik oldaláról közelítenek meg egy problémát (sarkítok: összetett matematikai számítások, közben meg csak egy alátét hiányzott valahonnan). Egymás között jól megértik egymást, de egy kezdő amatőr, egy másik amatőrrel lehet jobban meg tudja magát értetni
Ezért én lehetőleg kerülöm a fanatikusokat, mert hatalmas az egójuk és mindig igazuk van.Amúgy tetszik a CSV, főleg Mádai Attila írásaiból tanultam sokat.
-
Nimda
addikt
válasz
Oppenheimer #3188 üzenetére
A PC -s stellariumban meg tudod nézni, hogy viselkedik a kiszemelt okli, a tubusodnál. Persze nyilván csak a nagyítást és a látószöget. Jobb oldalt, a fenti menüben lehet hozzáadni és beállítani a távcső típust.
-
Nimda
addikt
válasz
Oppenheimer #3186 üzenetére
Én úgy tapasztaltam, hogy sajnos nem. Más fókusz, más felépítés. Függ a lencserendszertől is. Talán a planetarykat kivéve, de csak bizonyos szintig (LM 58°, pupilla 2cm). A 9mm -es, már több tagból áll, jobban eszi a fényt. És még csak nem is parfokálisak.
-
Nimda
addikt
válasz
4580693 #3183 üzenetére
Belegondolva, igazad lehet a 4mm planával és a Lacertával kapcsolatban. A 7 lencse nem kevés.
Erre már én is gondoltam, 3,2 mm- en, a 72mm -es obitól sokat ne várjak, a tubus nem tud sokkal többet. Illetve csak kamerával és egy jó barlowval. [link]
Köszi az infókat, még átrágom magam rajtukCray Tyler köszi
-
Nimda
addikt
válasz
4580693 #3177 üzenetére
A planetaryk sajna nagyon eszik a fényt, cserébe szép a kontraszt és kevésbé torzít f/5,8 -n. A 3,2 mm -en már alig látok valamit
Viszont már drágák lettek (bár még mindig olcsóbbak a nevesebb márkáknál) én még 17 ezerért vettem darabját (a járvány előtt).
A 4mm -esen még gondolkodom. Vagy még ott van a Lacerta UWAN 82 fokos szörnye.Igen a több lencsetagra megyek, de kell kötni némi kompromisszumot. A 2" között a GSO erflét nézegettem, de van, aki panaszkodott fényerős tubusban széltorzításra. A másik ugye egy Lacerta SWA 70 fokos dög, csak ez 10 ezerrel drágább. Inkább ez utóbbi felé hajlok.
-
Nimda
addikt
válasz
Oppenheimer #3175 üzenetére
-
Nimda
addikt
válasz
4580693 #3167 üzenetére
Csak reménykedtem, hátha van velük tapasztalatod. Nekem egy rakás planetarym van, még az első szériás 3,2-5-9-15-25mm. Fényerős tubusokhoz anno ez volt ár/érték arányban a legjobb. Viszont most vadászom egy 2" 32 vagy 38mm -es oklira. De kéne egy 4mm -es is, hogy teljes legyen a paletta.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen TV-t vegyek?
- Star Trek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Törékeny-e a Z Fold7? Ki van csukva!
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Haladó fájlrendszerek, de mire jók? Ext4 vs Btrfs vs ZFS vs APFS
- További aktív témák...
- Új Asus 14 Zenbook WQXGA IPS Retina i9-12900H 5.0Ghz 14mag 32GB 1TB SSD Intel Iris XE Win11 Garancia
- 13-14" Új és használt laptopok , üzletitől a gamerig , kedvező áron. Garanciával !
- Extra olcsó! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
- Motorola E40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával