- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- MIUI / HyperOS topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Mindenki Z Fold7-et akar
- Mi mindenre jó egy másodlagos megjelenítő?
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Balinov
titán
válasz
Speeedfire #24994 üzenetére
Azt láttad, hogy 48xeut a 12-40 pro, bassza meg ha a kocsi nem menne most muszakira, már rendelnem is
-
DrojDtroll
veterán
válasz
Speeedfire #24996 üzenetére
Remélem ennél sem kállai majd.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Sosem volt almás termékem.
Miért? -
*Ropi*
félisten
válasz
iPhone-ról írsz?
-
mikrofon
veterán
válasz
Speeedfire #24990 üzenetére
Ez valami új lehet. De mindegy is ez jó hír.
-
*Ropi*
félisten
válasz
Speeedfire #24988 üzenetére
A kettő nem zárja ki egymást.
-
Balinov
titán
válasz
Speeedfire #24990 üzenetére
Ne kelljen soha használni, de azért ez jó hír, nem is tudtam
-
Balinov
titán
válasz
Speeedfire #24985 üzenetére
Sami halszem van onnan, rendben megjott, vatta új, minden tartozékával
-
mikrofon
veterán
válasz
Speeedfire #24983 üzenetére
Igen DE: Kínába kell visszaküldeni. Ha rákeresel az interneten a nagyvilágban rengeteg olyan tapasztalat van a szürke importos cuccokkal, hogy több hónapig tartott, vagy hogy rosszabb lett a szerviz után. Feltételezés nemzetközi szinten, hogy a szürke importosok, a szervizen is spórolnak, vagy akár a nem biztos hogy törvényes eredet miatt is, nem a szakszervizbe kerül, hanem valamilyen, feltehetően a legolcsóbban dolgozó kínai szerelőhöz. Vagy sikerül a szerviz vagy nem, vagy lesz még valami baja útközben, vagy nem.....
Ezért inkább azt szokták tanácsolni egymásnak az emberek, hogy tekints úgy rá mint egy használt már nem garis termékre, és ha baja lesz, akkor a szerviz díjat magad állod. Csak ez nem volt használva, biztos nem ejtette le senki, nem voltak vele Szaharában fotózni....
Persze mindig lehetnek pozitív példák is, csak ugye azt kevesen írják meg, így nehéz a valódi arányt megmondani.....Ennek tudatában mérlegelj.....
Jah és még mindig gondok adódhatnak a vámmal visszafelé....
-
válasz
Speeedfire #24980 üzenetére
Szürkeimport, garit el lehet felejteni... más gond nincs velük.
-
rekid
addikt
válasz
Speeedfire #24974 üzenetére
Itt már nem használtam zöld fényt.
-
válasz
Speeedfire #24972 üzenetére
Én is így kezdtem
(#24975) doeeg
Nekem van egy 2x1,5m-es szekrény és nem férek el... a dolgozó szobámról inkább nem mutatnék képet
-
rekid
addikt
válasz
Speeedfire #24972 üzenetére
Dehogy komoly.. ez még bőven a hobbi kategória..
Itt az volt a terv, hogy majd a modell háta mögül jól villantok egyet zölddel és az mekkora jó lesz.
No a villantás eredményét ahhoz tudnám hasonlítani mint amikor a mesékből a pisztoly csövéből nem golyó hanem egy looser feliratú zászló esik ki...De, imádok így tanulni...
-
válasz
Speeedfire #24969 üzenetére
A végén rohadt sokat költesz majd rá, mint a legtöbben itt
Csak ez, csak az kell, aztán a végén új lakás kell, mert sok a cucc
-
rekid
addikt
válasz
Speeedfire #24964 üzenetére
Meg kitalálni hogyan deríted, meg rendelni pár CTO fóliát (ne adj isten színeseket is) aztán rájössz, hogy 1 vakuval is tök jó fotózni de két vakus setup azért mégiscsak bőven kreatívabb tud lenni, mert hát van pár egy vakus setup a youtube-on de pl. adorámás csókáknál is előkerül a videó közepére legalább kettő aztán elkezded számolgatni, hogy világosban mennyit kéne tandembe kötni, hogy tényleg király legyen -és közben rájössz, hogy a fizika egy gyökér a nap meg mongyon le- mert a hordozható studióvakuk elég combos áron vannak... agyhalál...
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
Speeedfire #24967 üzenetére
Persze, hiszen ugyanaz a 16 megapixeles Sony szenzor van - ha minden igaz - mindegyikben.
A fő eltérés a keresőben (van / nincs), valamint a kezelésben, funkcióban, stabilizátor hatékonyságában van. -
válasz
Speeedfire #24962 üzenetére
Van pár dolog, amire figyelni kell és ennyi. Azért tűnik "nehéznek", mert nem foglalkoztál még vele, de nem nagy dolog ez.
Amikor elkezdtem manuálisan fotózni, akkor pl. az ISO/blende/záridő dolog is nehéznek tűnt
-
válasz
Speeedfire #24960 üzenetére
Kb. ja, nem nagy ördöngősség ez
-
Speeedfire
félisten
válasz
Speeedfire #24934 üzenetére
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Speeedfire #24931 üzenetére
Tág rekesznél azért kicsi a fókuszsík.
Az állványodnak minimális a tömege. Jó, mondjuk nincs tükör, ami berázza, de a zár is mozdíthat.
Ez stabis obi?
Ha holdat fotóznál:[link]Rapid: Oly E-PL6
-
Rapid136
őstag
válasz
Speeedfire #24929 üzenetére
Tükrös? Késleltetett expo?
Mondjuk egy stabil állvány sokat segít. -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Speeedfire #24929 üzenetére
Gorillapod bemozdulhat expókor is, nincs tömege. Rendes állványt is szoktak súlyozni, függesztett szatyor kővel, miegymás. Amúgy meg 5.6-os rekesszel a holdat?
Legszűkebb rekesz amid van...
Állványról nem kell 1/160 záridő..... -
Balinov
titán
válasz
Speeedfire #24919 üzenetére
Ej, ej, Szabi, látom téged is beszippantott az új hobbi
-
válasz
Speeedfire #24915 üzenetére
Igen, a gépre kell tenni egy kioldót.
-
copass
veterán
válasz
Speeedfire #24910 üzenetére
ha a célnak megfelel akkó jó a belépő is!
-
mikrofon
veterán
válasz
Speeedfire #24910 üzenetére
A kültéri vakuzásra reagált és nem arra amit vettél
-
copass
veterán
válasz
Speeedfire #24898 üzenetére
vannak ennél dúrvábbak is, főleg a vérprofiknál. amikor felfűznek egybe 4-5 hss vakut és úgy bűvészkednek.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Speeedfire #24861 üzenetére
Meg is rendeltem németből 81euro volt ingyen szállítással az amazonról. Remélem ide ér jövő héten.
Kezdek belemerülni, lehet hogy nyáron meglepem magam egy jobb vázzal.
-
.mf
veterán
válasz
Speeedfire #24898 üzenetére
Egyáltalán nem, sőt. Nagyon ajánlom ezt az oldalt (amennyiben az angol megy), nagyon szemléletesen mutatja be a dolgokat és vezet be a vakuzás rejtelmeibe. Pl. off-camera flash és elhelyezésének bemutatására ez a legjobb lecke, amit eddig láttam. A kültérben fotózás is sok helyen előjön benne, pl. itt vagy itt, de sajnos nincs előtte-utána demonstratív kép benne, hanem már csak az eredmény és magyarázat.
-
rekid
addikt
válasz
Speeedfire #24896 üzenetére
Én rendszervakus gyakorlatra neveznék be akár bel akár kültéren szívesen.
btw: Nagyon poros finom homokos környezetben -obicsere hanyagoláson kívűl- hogy véditek a gépet? Vagy véditek egyáltalán?
-
*Ropi*
félisten
válasz
Speeedfire #24889 üzenetére
Az utolsó, mondhatni workshopot 2009-ben szerveztük (akkoriban hagytam abba a stúdiós oktatásokat is: azóta sincs rá időm), az akkori PH!-s csapatból szinte mindenki eljött Dunaújvárosba (tizensokan voltunk).
-
Rapid136
őstag
válasz
Speeedfire #24892 üzenetére
Poén volt, irónia...
Esetleg Sorinnal Romániában?
Mindenkinek más jön be, viszont a mások tapasztalata általában csalóka tud lenni...
De először leginkább magadban kell tisztázni hogy milyen jellegű workshop érdekel. Műtermi, világítástechnikai vagy kültéri, természetes fényben, ember, tárgy vagy természet? -
Rapid136
őstag
válasz
-
válasz
Én sokat megyek fotós haverokkal és különféle klubokkal... de elég messze vagy tőlem. Ettől függetlenül, szerintem jó buli.
Amikor volt a müncheni foto walking, akkor pl. volt pár neves fotós is. Számomra nem sokat dobott az eseményen, mert számomra újat nem mondtak. -
Balinov
titán
válasz
Speeedfire #24878 üzenetére
F2. 5, nem lehet a bajsza már kívül esik a fókuszsikon? Szeme és környéke (telon nézve) éles
-
Muerte68
addikt
válasz
Speeedfire #24878 üzenetére
nagyobb rekesznyílás kellene kicsi a DOF-szerintem.
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
Speeedfire #24855 üzenetére
Újonnan a Godox TT350o az abszolút best buy szerintem. Kb. ennyiért kapsz FL-36(R)-t használtan, az szintén jó vétel. Kérdés, hogy akarod-e vázról levéve, kioldóval is működtetni, mert akkor inkább a Godox.
-
itouchfan
senior tag
válasz
Speeedfire #24839 üzenetére
Arról van valami info, hogy ez a monopod, vagy bármelyik, összecsukva mekkora? Én itt nem találtam a leírásban...
-
bigsee
addikt
válasz
Speeedfire #24839 üzenetére
Monopodtól ne is várj sokat, legyen egyenes plusz menet a végén.
Sztem ennyi... Vakura passz, én Godox TT350o-t vettem, kemény 82 euroért. Mondjuk nekem e-m10 II-re kellett, nem tudom, hogy néz ki pl5-n.
-
bigsee
addikt
válasz
Speeedfire #24785 üzenetére
A4-es nyomtatópapírral ragaszd le, szétszórja a fényt.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Speeedfire #24585 üzenetére
Nyilván több cég több típusa támogat ilyesmit. De a kérdezőnek konkrét információra van szüksége gondolom.
A linken elég combos árú gépek vannak, a Pana aránylag megfizethető. -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Speeedfire #24583 üzenetére
Nem értem melyik gépről beszélsz. Típust hiányoltam volna, vicces szerettem volna lenni...
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Speeedfire #24580 üzenetére
A cég?
-
torzo
őstag
válasz
Speeedfire #24572 üzenetére
Itt nagyon szépen, gyorsan és korrekten dolgoznak.
Hogy mekkorát, az témafüggő is.
-
válasz
Speeedfire #24562 üzenetére
Ez jó ötlet, köszi
Ilyen kis zsákom még van is
-
válasz
Speeedfire #24560 üzenetére
Lehet úgy lesz, csak szeretek előre tervezni
-
válasz
Speeedfire #24558 üzenetére
Igen, ilyesmikre gondoltam én is, de egyelőre a fejembe ez olyan semmilyen...
Gondoltam valami jó kis vagány megvilágítással vagy valami, de nem áll össze a kép
-
Rapid136
őstag
válasz
Speeedfire #24543 üzenetére
Azért valljuk be nehezen várható el egy alkotótól hogy elmondja a munkamódszerét. Senki nem örül annak ha lemásolják.
-
válasz
Speeedfire #24545 üzenetére
Youtube: LR vintage look. Ezrével lesz videó
-
válasz
Speeedfire #24543 üzenetére
Sima vintage look... Nem én készítettem, de a kidolgozás az.
-
Speeedfire
félisten
válasz
Speeedfire #24241 üzenetére
Végül egy Lowepro Nova 4 AW-t vettem itt aprón egy tizesért. Elég tágas, és még ennyi idősen is jó állapotban van. Kap egy takarítást, és mennek is bele az obik.
-
Balinov
titán
válasz
Speeedfire #24336 üzenetére
ismeros erzes. Augusztus 10-e ota, mikor Patriknak volt a szulinapja elo sem vettem az EM1-et
-
Balinov
titán
válasz
Speeedfire #24334 üzenetére
ha szamit az en szereny iparos velemenyem, egesz jol fejlodsz!
-
Balinov
titán
válasz
Speeedfire #24330 üzenetére
fenetudja, nekem az a 2 ultetett Jetta-s kep szinvilaga jobban bejon. (meg a kompo is jo
)
-
válasz
Speeedfire #24327 üzenetére
Ja, nem nagy cucc. Uána már az árnyékok, fények, kontraszt... azt úgy állítod, ahogy akarod, de ez az alap hozzá.
-
Muerte68
addikt
válasz
Speeedfire #24325 üzenetére
igen, valaki úgy szokta mondani hogy kilapítják
-
válasz
Speeedfire #24325 üzenetére
Mint az utolsó képem, amit ide linkeltem...
Lr:
-
mikrofon
veterán
válasz
Speeedfire #24267 üzenetére
nekem nagyon hasonló volt. Egy baja van, hogy nagyon szöszöl. Ha esetleg még nem rendelted meg, esetleg próbálj ki egy másik típust. Amúgy a szöszt leszámítva, arra pont jó, hogy ne karcolódjon, kopjon az obi....
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Speeedfire #24273 üzenetére
Ez egyre rosszabb, mi van, ha Neo borotválja? ... Már a prém lelőhelyét....
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Speeedfire #24267 üzenetére
Műszőrmébe tennéd az obikat?
-
Balinov
titán
válasz
Speeedfire #24254 üzenetére
Nikon váz 18-105el, 50/1.8al ill szirszarokkal es/vagy vakuval.
Em5 grip nélkül a 12-50 el, 2 sigmaval simán, 50-es nikkorral, még ok volt de ha betettem mellé a 40-150et már szűkös volt. Most nyaralaskor az em1, ugyanezen Obi parkkal, gyári grippel már csak úgy fért bele, hogy a nikkor, és az alapvető kiegészítők a toltovel már csak a kezipoggyaszba fértek bele.
Ráadásul ugye a két sigma szó szerint elfert egymás felett.
-
Balinov
titán
válasz
Speeedfire #24245 üzenetére
Nekem a 160AW van, 7-8 éve nyúzom, most kezdett csak el kicsit szűkös lenni. Szerintem ez pont jó lenne nekem is karácsonyi ajándék gyanánt..
Szerk. Ez az amazon basic kb ugyanakkora mint a 160AW, szerintem kinövöd hamar
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Speeedfire #24250 üzenetére
Annyiért jó lehet, a tartósságát nem tudom így megítélni.
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Meg vagyok elégedve a Manfrotto BeFree Messenger táskával. Ez nem csak fényképezőgépet akar tárolni. Van benne hely a napi szir-szaroknak (szemüveg, teló töltő, iratok, pénztárca, esernyő, víz) is. Nagyon kevés olyan táska van, ami multifunkciós. Legtöbb csak fotós vagy csak laptop stb. akar lenni. Ez nekem meg egy univerzális mindenes.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Nekem alkalmanként elfér benne a nagyobb tablet is, igazolványok stb. elég régen megvan, strapabíró. Újonnan már nemigen kapni. Nagyon jó az "esőkabát" ha elkap az eső
. -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Ez elég jó kompromisszum méretben. Használtan olcsóbb...
Nekem ilyen (is) van.
-
scarabaeus
őstag
válasz
Én ilyen táskában (talán kisebb, de a gép is) három objektívet tartok, egy a vázon, kettő pedig két, lapjával egyberagasztott hátsó kupak két végén. Persze, ha kettő egymáson magasabb, mint a rekesz, az gond.
A 20-as és 35-100 (nem f/2,8) még belefért úgy.
-
psycroptic
őstag
válasz
Speeedfire #24201 üzenetére
Ezt elolvastam. Nälam a szett = kit. De olyan értékü csomagot a lenspen oldalán nem találtam...
-
Fandango
veterán
válasz
Speeedfire #24165 üzenetére
Engedd el.
-
Balinov
titán
válasz
Speeedfire #24162 üzenetére
Nem olcsó, de a normális nd ettől csak drágább, sajnos
-
Balinov
titán
válasz
Speeedfire #24160 üzenetére
Haida márkára keress rá de vigyázz, már azt is hamisítják
-
faki_
senior tag
válasz
Speeedfire #24157 üzenetére
Viszonylag drága mulatság egy minőségi darab, az olcsók elszínezik a képet, jó esetben RAW-ból helyrehozható vagy marad a fekete-fehér.
-
Muerte68
addikt
válasz
Speeedfire #24157 üzenetére
ND szűrő
-
mikrofon
veterán
válasz
Speeedfire #24084 üzenetére
Egy igen Brutális példát mutatok:
XQD Amzone.de vs XQD árukereső vs mymemory.co.uk -
pibácsi
senior tag
válasz
Speeedfire #24087 üzenetére
Közben megoldottam személyes bejegyzésre is, a címlapost is meghagyom, ha már így sikerűlt, bár úgy látom, hogy lehet törölni is.
Itt lehet elérni a személyes bejegyzést: https://logout.hu/bejegyzes/pibacsi/gimp_perspektiva_hasznalat.htmlÜdv. Pibácsi
-
pibácsi
senior tag
válasz
Speeedfire #24087 üzenetére
Egyébként a személyes bejegyzést gondolom, ott kell beállítni valamely részen. Na majd jobban kitanulmányozom, köszi a támogatást/tájékoztatást.
Üdv. Pibácsi
-
pibácsi
senior tag
válasz
Speeedfire #24084 üzenetére
Sajnos tájékozatlan vagyok ebben. Évek óta sok helyre írtam már (fórumokba, egyéb bejegyzést, cikkeket is), de még a logout.hu-ra nem, így nem tudtam, mi a módi. Én a cikkek - fotózás rovatot jelöltem be és ott van, a megadott oldalt meg tudom nyitni, bár ott van, hogy korrektúrázára vár.
https://logout.hu/cikk/gimp_perspektiva_hasznalat/teljes.htmlÜdv. Pibácsi
-
Muerte68
addikt
válasz
Speeedfire #24040 üzenetére
volt egy videó amiben mutatták ezt a hosszú záridős módszert ott sima kis ledes lámpákkal világították körbe a fényképezendő tárgyat
-
A Zéé
addikt
válasz
Speeedfire #24040 üzenetére
Gondolom van olyan is (heroin árban), ami "rádiós" és bárhova vihetem a vakut a géptől.
Yongnuo RF-603 ebayről ~6.000 Ft és probléma megoldva.
Koncentrált fényhez meg valami hasonló fényformáló, oszt' csókolom: [link] (lehet, hogy ez túl nagyot villant az órákhoz, ezt nem tudom)
-
Rapid136
őstag
válasz
Speeedfire #24038 üzenetére
Áh, mobil led? Az elé hiába teszel bármit bevilágítja a szobát.
Ráadásul inkább irányított fény kellene neki, hogy a hátteret ne világítsa be. -
Rapid136
őstag
válasz
Speeedfire #24036 üzenetére
Hát igen, ezt gyakorlatilag tök sötétben kéne fotózni.
-
Rapid136
őstag
válasz
Speeedfire #24034 üzenetére
Vagy legalábbis szerintem ilyesmire vártunk...
Végül is ez is fényfestés, meg az is. Csak az órás képen nem igazán derült ki hogy hogy készült. -
Rapid136
őstag
válasz
Speeedfire #24032 üzenetére
Oké, fényfestésnek nálunk azt hivják ahol setétben egy vagy több szines fényforrással rajzolsz.
-
DrojDtroll
veterán
válasz
Speeedfire #24030 üzenetére
a linkét azért javítod
-
Rapid136
őstag
válasz
Speeedfire #24025 üzenetére
Szép órát rajzoltál a fénnyel :-)
-
DrojDtroll
veterán
válasz
Speeedfire #24025 üzenetére
rossz a link szerintem
-
g_g_g
őstag
válasz
Speeedfire #24023 üzenetére
Sziasztok!
Talán befér a topikba a kérdésem.
Van valakinek személyes tapasztalata a www.focusoktatas.hu "FOTOGRÁFUS ÉS FOTÓTERMÉK-KERESKEDŐ" tanfolyamával kapcsolatban? Színvonalában, oktatók felkészültségében megfelelő?
Előre is köszönöm.Szerk. : nem válasz akart lenni
.
-
faki_
senior tag
válasz
Speeedfire #24021 üzenetére
Olcsó, de küzdelmes: Kovadri-féle nagy makrós teszt.
-
Balinov
titán
válasz
Speeedfire #24015 üzenetére
itt is szoktak jo hasznalt deal-ek lenni. m43forumon van topikja, ceg kepviseloje postol kozbe-kozbe akcios cuccokrol. Altlalanos velekedes: megbizhato, jo minosegu es rendesen bevizsgalt darabok korrekt aron. 40-150 perpill nincs, de erdemes visszanezni. pont most latom, 12-40pro/2.8 egesz baratsagos aron van, bar csak ne neztem volna ide be!
-
Studi
veterán
válasz
Speeedfire #24008 üzenetére
Ez 30-33e körül van itthon használtan. Az általad linkeltekre ha megfogják a vámon rájön még 2-2,5e kezelési költség, és 27% ÁFA. Ilyen kis értékű obikat általában nem éri meg e-bayről beszerezni. Talán ha találsz európai eladónál ennyiért, de annak kicsi a valószínűsége.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Az annyi kb. (23e+5,7)x1.02x1.27=37,2e. Szerintem inkább itthon csapj le egyre 40-ért, mint bizakodni abban, hogy 30 nap alatt rendben ideér és nincs próba lehetőség.
Előfordult már 40e-nél olcsóbban is. -
válasz
Én is vettem már ebay-ről obit meg sokan mások is, de számold hozzá az ÁFÁ-t és a vámkezelési költséget is, ha EU-n kívülről rendelsz.
-
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
Speeedfire #24003 üzenetére
A zoom nem arra való, hogy messzebbről csinálj képet, hanem arra, hogy a közelebbről már nem elkészíthetőket is elkészíthesd. Van amikor visszafelé kell lábzoomolni, ha nem fér bele a képbe az "ojjektum".
-
Rapid136
őstag
válasz
Speeedfire #24003 üzenetére
okos tanácsokat én is tudok:
ne arra figyelj amit a képen szeretnél látni, hanem arra amit nem :-) -
Rapid136
őstag
válasz
Speeedfire #23995 üzenetére
-
Rapid136
őstag
válasz
A fotózás kicsit olyan mint a peca, lehet hogy spéci felszerelésed, de nem mindig fogsz több halat vele mint a fűzfavesszőre kötött madzaggal.
Ha megtanulsz egy fix objektivvel mozogni, új nézőpontokat keresni akkor már előrébb leszel mint a kezdők 99%-a. Ők megállnak egy helyben és huzogatják a zoomot, nem igazán alakul ki egyéni látásmódjuk,oké a többségnek ez is elég.
Jó ez a video persze, csak ezt egy cropos váz gyenge kezdő fényerejű zoomjával elég nehezen lehet kivitelezni. Egy fixobi jóval fényerősebb, könnyebb vele kihozni a mélységélességi hatásokat.
Nehezebb az ut, de látványosabb az eredmény.Utómunka:
ahány kép annyiféle mód, ami az egyik képen működik, az a másikon lehet hogy ront
nem igazán lehet másodpercek alatt megtanulni és elméletben tudni, sok-sok kép feldolgozása után fog könnyen és hatékonyan menni
(mondjuk ha le kell adnod egy fizető, többképes munkát akkor az utómunkára fordított időre is figyelned kell)
a lényeg az hogy se a fotózás, se az utómunka az első időkben nem lesz könnyű, sőt...
de nem akarom elvenni a kedvedet :-) -
Speeedfire
félisten
válasz
-
Rapid136
őstag
válasz
Speeedfire #23984 üzenetére
A gyujtó- és tárgytávolság pont ugyanannyira függ egymástól mint a többi. Fotózhatsz távolabbról szűkebb látószöggel vagy forditva. És itt is más más hatás érvényesül és itt is haraphatod az ujjad ha nincs elég tér és megfelelő látószög :-)
Az a baj hogy nekünk 5-10 év rutin után 5 perc az utómunka.
-
Balinov
titán
válasz
Speeedfire #23977 üzenetére
ISO-ra Speedfire, SlowWater leirta a lenyeget, de fontos hogy a nativ ISO az 200-tol kezdodik. Minden pekfenyezo a legalacsonyabb nativ iSO-n adja a legjobb dinamikat, legkevesebb zajt,stb..szenzormerettol fuggetlenul. Ha tolod, szenzortol, stb fuggoen novekszik a zaj, de nem vesztesz akkora dinamikat. Ha viszont a 100-at hasznalod (ami asszem extended Low vagy valami), akkor a dinamikabol erezhetoen vesztesz. Ezert nem nagyon erdemes, par cicuaciot leszamitva.
Pl. ebben a galeriaban a hosszu zaridos kepekenel levettem 100-ra en is az EM5MK1-nel. Du. 1 orakor keszultek, mikor caplattam a helyszin fele, mig csajok meg Patrik akvariumot neztek szep, dramai felhok jottek, de mire osszeraktam a cuccot lenn a parton verofenyes napsutes lett. Hiaba toltam az ND10-es szurot, (volt, hogy meg a + CPL szurot is feldobtam, hogy vegyen le 1-2 FE-nyi zaridot) 200-as nativ ISO-nal nem volt olyan hosszu a zarido meg igy is, amilyet szerettem volna. Ezert lett ISO100, mert inkabb bealdoztam a dinamikat a megfelelo zaridoert. Mondjuk sok kepnel meg igy sem lett olyan, amit elterveztem.
Ja, meg lehet irtak masok is, MFT-n nem erdemes tulsagosan lerekeszelni. Mig pl Nikon APS-C-n F11-F13 is OK volt, itt F8 fele nagyon nem erdemes menni. Nagy altalanossagban (tevedes joga fenntartva!) adott fokusztavolsagnal elerheto legtagabb rekeszertektol ket egesz rekeszertekkel, ha rekeszelsz, az adja a legjobb minoseget. u.n. sweet spot-nak is mondjak.
Egyebkent meg hajra, jo latni, hogy valaki nem csak kattingtag es varja, hogy jojjon a kukas kepre is a dicseret, hanem latszik rajtad, hogy szeretned fejlodni
(Flickerre toljad inkabb a kepeket, mint dropboxra, sok esetben mar exif-bol ki lehet sakkozni, mi mehetett felre).
EPL6-od nem ismerem, de pl. EM5/EM1-en van olyan visszanezos mod, hogy mutatja hova esett a fokusz, erdemes bekapcsolni kozbe-kozbe, mikor fotozos es visszanezed, felrement fokusz problemak nagy reszet le lehet ezzel tudni.
udv
B -
jjeahh
nagyúr
válasz
Speeedfire #23984 üzenetére
Á, annyira nem vagyok profi, hogy gyorstalpalót csináljak, csak alapszinten használom a ps-t én is, vagy még annyira sem
Ja, a mai modern friss fejlesztésű optikák nagy része jobb a 40 éves legolcsóbb manuáloknál ha a bevonatokat, képélességet nézzük. Én azért használom mégis őket, mert így olcsón kapok nagy fényerőt, hátérmosást és az öreg optikák karektere nekem sokkal jobban tetszik (szubjektív!!), mint a mai néha tökéletességig korrigált üvegeké.
Új hozzászólás Aktív témák
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Bestbuy játékok
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Háztartási gépek
- Társasjáték topic
- Nintendo Switch 2
- Milyen videókártyát?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkPad X13 G2 multitouch
- BESZÁMÍTÁS! Asrock B365M i5 9600KF 16GB DDR4 250GB SSD 1TB HDD RX 5700XT 8GB Zalman N5 FSP 700W
- GYÖNYÖRŰ iPhone 11 64GB Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2190, 100% Akkumulátor
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest