- Azonnali mobilos kérdések órája
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- iPhone topik
- Macrodroid
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
-
Mobilarena
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
kp59
aktív tag
Én nem nyomatok Time Spy tesztet (mert nem érdekel
).
-
kp59
aktív tag
Tegnap frissítettem a 16.6.2 meghajtóra és onnantól üresjáratban is 1040/1500MHz órajelen működött a kártya. Egyáltalán nem tudtam semmit csinálni vele így kénytelen voltam letörölni és visszarakni a 16.6.1 meghajtót.
Van erre amúgy valami mód hogy egy ilyen esetben az üresjárati órajelet normalizálni lehessen újratelepítés nélkül?
-
kp59
aktív tag
Mi a baj ezzel a "mítosszal"?
Tudtommal egy bizonyos processzor teljesítmény szükséges a videókártyákhoz. Amennyiben a processzor gyenge egy adott videókártyához képest akkor az a kártya nem képes leadni a tényleges teljesítményét. Amennyiben a processzor 100%-ban le tudja terhelni a videókártyát (ezt kihajtásnak is lehet nevezni) akkor viszont hiába lesz gyorsabb a processzor annak a videókártyának attól már nem lesz nagyobb a teljesítménye.
Mi ezzel a probléma?
Ez komolyan érdekel így bővebben is kifejtheted.Amúgy a 390-es 2560x1080 felbontáson a Far Cry Primalnál Ultra beállításokkal csak ennyire képes :
-
kp59
aktív tag
válasz
abridabri #37647 üzenetére
Mivel most a Far Cry Primal-al szórakozok egy ideje először annak a benchmarkját futtattam le alapórajelen majd megemelt órajelen és tejesen hasonló eredményt hozott. Ez után a 3DMARK Fire Strike-ot vettem elő mert azt gondoltam hogy valamit rosszul csináltam és mégsem 4.3GHz-en megy a processzor (bár a CPU-Z is ezt írta ki csak hát nehezen akartam elfogadni hogy semmit nem értem el az órajel emeléssel). Tudtam hogy a Fire Strike külön pontozza a processzort is így mondom ott már legalább látható lesz a két órajel közötti teljesítmény különbség ami úgy is lett.
Alapórajelen (3.8GHz)
Emelt órajelen (4.3GHz)Itt már látható hogy bár a "Physics score" valóban emelkedett 4.3GHz-en de a "Graphics score" gyakorlatilag ugyan annyi maradt (különösen a lefuttatott két teszt FPS értékein lehet ezt látni).
-
kp59
aktív tag
Úgy tűnik hogy egy 3570k processzor alapórajelen teljesen ki tud hajtani egy 390-es kártyát. Most először mióta ez a processzor megvan (már vagy 3 éve) rászántam magam és megemeltem az órajelét 4.3GHz-re mert kíváncsi voltam hogy mennyit dob ez a kártya grafikus teljesítményén. Kiderült hogy semennyit
így szépen visszavettem az órajelet a gyári alap 3.8GHz-re (minek melegedjen és fogyasszon pluszba a rendszer ha ennek a videókártyának ez is elegendő).
-
kp59
aktív tag
válasz
Runner_fxr #36501 üzenetére
-
kp59
aktív tag
Van itt talán olyan szaki is aki a kártyája vízhűtésére már többet költött mint magára a kártyára
.
-
kp59
aktív tag
válasz
Apone33 #36140 üzenetére
Nem akarom itt tovább offolni a topikot de annyit azért ajánlanék neked hogy ha van rá módod és időd nézz meg egy ilyen képarányú monitort játékok alatt. A Youtube-on is vannak ilyen videók.
Például itt a Fallout 4 (21:9 vs. 16:9) amivel mostanában játszok [link].
Vagy itt a BF4 és FarCry 4 (21:9 VS.16:9) [link] -
kp59
aktív tag
válasz
Apone33 #36138 üzenetére
Játékok alatt nézegetted?
Mert ha igen akkor csodálom hogy nem jött be hiszen sokkal többet lehet látni a játéktérből mint a hagyományos képarányoknál.
Nekem egy LG 34UM67-P van de nem cserélném el semmilyen 16:9 vagy 16:10 képarányú monitorra akár mekkora is annak a felbontása. Egy élmény rajta játszani.
-
kp59
aktív tag
válasz
Apone33 #36129 üzenetére
"Van valakinek tapasztalata, hogy egy 390 mennyire bírja a 2560-as felbontást játékoknál?"
A topikgazdát kérdezd meg erről mert neki volt 390-es kártyája és ahhoz egy WQHD monitor így neki biztos van erről tapasztalata.
Nekem ultrawide 1080p monitorom van ami ugye 2560x1080 felbontást jelent és azzal nincs gondja a 390-nek azt tudom.
-
kp59
aktív tag
válasz
CptAdamica #35799 üzenetére
Persze ez így helyes ha összeválogatod de ha egy már meglévő házba vesz valaki ilyen nagy hőtermelésű kártyát akkor bizony nem árt ha ezt is számításba veszi mert különben úgy járhat mint én is (és a hozzászólások alapján még sokan mások) hogy bizony a hőmérséklet rendesen 80 fok fölött járkált úgy hogy a ventilátorok meg igencsak 60% fölött mentek (és ennek már számomra nagyon zavaró volt a hangja).
Kénytelen voltam kicserélni az összes házhűtő ventilátoromat és átvariálni az elhelyezésüket (még a ház alját is kivágtam az egyik ventilátornak). Így elértem hogy most már legfeljebb 70fok körül van a hőmérséklet és a ventilátorok is 50-55% között forognak (és ez a 10%-al kisebb ventilátor fordulat már jóval halkabb mint ami előtte volt). -
kp59
aktív tag
válasz
CptAdamica #35795 üzenetére
Nem vészesek ha a számítógép házának a szellőzése rendben van. Ha nem akkor lehet a ventilátorokkal elkezdeni kísérletezni meg a házat barkácsolni hogy jó legyen persze ha az ember nem akar másik házra tízezreket újból kiadni (ezt saját tapasztalatból mondom).
-
kp59
aktív tag
válasz
ricinus13 #35792 üzenetére
Valahogy hasonlóan vagyok vele én is. Közel húsz év alatt még egyetlen nVidia kártyám sem volt. Amióta kijött az első Radeon 7000 sorozatú kártya nekem csak ennek a gyártónak a kártyái vannak a gépeimben. Kezdetektől ellenszenvesnek tartottam az Nvidiát mint céget és soha eszembe sem jutott hogy az ő kártyáik közül válasszak. Tudom hogy ez nem okos dolog mert bizony azt el kell ismerni hogy ezek alatt az évek alatt többségében az ő kártyáik voltak a gyorsabbak és támogatottabbak de hát én ezt az ellenszenvet irányukban soha nem tudtam legyőzni magamban.
-
kp59
aktív tag
válasz
LLKobe #35789 üzenetére
Talán nem illő ebben a topikban az "ellenséget" dicsérni a 970 mellett jelenleg több dolog szól mint a 390 mellett (mondom úgy hogy nekem is 390 van). Jóval kevesebbet fogyaszt és sokkal hűvösebb is. A teljesítménye ott van ahol a 390 (kivéve a full-hd-től magasabb felbontások mert ott már azért a 390 több helyen megelőzi ha nem is sokkal). A zöldek meghajtóprogramjai sokkal jobbak mint a pirosaké. A játékok nagyobb része nVidia kártyákra vannak optimalizálva (és ez már régóta így van -. nem is nagyon lesz ez másképpen nagyon úgy néz ki). Szóval szinte minden a 970 vásárlása mellett szó.
-
kp59
aktív tag
válasz
Milka 78 #35775 üzenetére
"Gyakorlatilag mindkettőt én vágtam haza addig kínoztam őket..."
Gondolom könnyen jönnek így könnyen is mennek a kukába ezek a drága dolgok ha ennyire becsülöd őket. Valószínűleg így álltál hozzá a többi tönkretett eszközödhöz is és ez itt a lényeg (mert a karma nem más mint a cselekedeted következménye).
-
kp59
aktív tag
válasz
Malibutomi #35626 üzenetére
Aztán meg azt sem szabad elfelejteni hogy műszakilag hiába fejlettebb az egyik kártya a másiktól ha az adott programot nem annak a gyártónak a kártyájára optimalizálták hanem a konkurenciáéra. Itt van jó példának a Fallout 4 ami ugye nVidia kártyákra van optimalizálva (és sajnos nem ez az egyetlen mert a zöldek ezen a téren verhetetlenek az erősebb játékfejlesztői szponzoráció miatt). Ilyen körülmények között viszont már nem olyan egyértelmű hogy melyik kártya éri meg jobban.
-
kp59
aktív tag
válasz
Habugi #35529 üzenetére
Ezt a VSR dolgot nem igazán értem. Utánaolvasgattam kicsit és annyi rendben hogy a videókártya meghajtóprogramja a nagyobb felbontást visszaalakítja szoftveresen a képernyő natív felbontására de ebből hogyan lesz mondjuk 1440p a kép egy 1080p felbontású monitoron? Egy adott monitor ami 1920x1080 felbontásra képes az ettől a virtuális dologtól még ugyanúgy csak ezt a felbontást tudja nem?
Persze tudom hogy nem lehet nagyobb a felbontás mint amire a monitor alapvetően képes (gondolom ezért virtuális a neve) de hogy lesz ettől szebb a kép?
-
kp59
aktív tag
válasz
Habugi #35526 üzenetére
Csakhogy gondolom nem ugyanolyan gépen és ugyanolyan beállításokkal futtatja mindenki az adott játékot mint te így ami nálad nem jelentkezik az lehet hogy nálam már előjön ilyen durva hibaként mint amit fentebb leírtam. Például ha jól látom a monitorodat akkor te 1920x1080 felbontáson én pedig 2560x1080 felbontáson futtatom a programot így akár már ez is előidézheti ezt a hibát.
-
kp59
aktív tag
Az igaz csakhogy sem a processzor sem a videókártya nincs húzva (nem is voltak soha).
Amúgy a játékban azon a területen voltam már máskor is és ezt a hibát nem tapasztaltam a Catalyst 15.11.1-nél csak ennél a csoda Crimsonnál és mióta visszatettem a 15.11.1-et ismét normálisan jeleníti meg a textúrákat -
kp59
aktív tag
Két napja gondoltam egy merészet és feltettem a Crimson 16.1 meghajtót.
Néhány óra Fallout 4 után egyszer csak elkezdtek a terepen lévő bokrok átalakulni valamiféle kristályos hatású háromszög lapokból álló halmazokká
. Amikor távolabb mentem tőlük akkor megint átalakultak bokrokká
. Na mondom ez szép hogy a Crimson legújabb (harmadik "j a v í t o t t"
) változata ilyet is tud már. És ez lenne az a nagy hírveréssel beharangozott forradalmi újdonságokat tartalmazó Crimson meghajtócsomag
.
Úgy kellene kirúgni az egész szoftveres bagázst az AMD-nél ahogy van mert szégyen amit csinálnak
.
Persze talán mondanom sem kell hogy ment vissza a 15.11.1 béta (az legalább még működik valahogy).
-
kp59
aktív tag
válasz
Sanci789 #35509 üzenetére
Mégis lehetséges a dolog csak sajnos ehhez a "Fallout4Prefs.ini" fájlt meg kell keresned a "Dokumentumok-->My Games-->Fallout4" mappában és mondjuk jegyzettömbbel megnyitni.
Megkeresed a beállítások között a "bBorderless" és "iSize" sorokat és átírod így
bBorderless=1
iSize H=1080
iSize W=2560
Ez után elmented a fájlt és ennyi.De ha nem akarsz szerkesztgetni akkor itt van feltöltöttem neked az én Fallout4Prefs.ini fájlomat ([link]) csak be kell másolnod a fentebb leírt helyre (felülíratni vele a régit).
Sajnos a játékot alapvetően konzolra írták és ez erősen meg is látszik az irányítás konfigurálhatóságának hiányosságain is.
-
kp59
aktív tag
A kártyával is úgy vagyok mint a processzoral így még azt sem kínoztam meg
A proci sem volt még húzva pedig amikor összeraktam a gépet (már közel 3 éve) akkor úgy választottam alaplapot hozzá hogy a processzor órajel emelést támogassa a lap BIOS-a (ezért az akkor ajánlott Z77 lapkakészletű alaplapot vettem hozzá) és a hűtés is egy nagy dög Noctua hűtő rajta így nem lenne akadálya a tuningnak. Lehet hogy a táp a tuningot már nem viselné jól ezt nem tudom megmondani. Ez a proci bár nem mai darab de nekem így alapórajelen is elegendő még a mai napig is. Most éppen a Fallout 4-et nyúzom már egy ideje 2560x1080 felbontáson a beállítások többsége a maximumon van és nagyon szépen fut ezért nem érzek késztetést arra hogy az órajelén emeljek.
-
kp59
aktív tag
válasz
zsadnok #35494 üzenetére
Nekem egy nyolc éves 600W-os FSP Epsilon táp van a gépemben aminek 4db 15A-es ága van és gond nélkül kiszolgál egy i5 3570k procit (alapórajelen) 8GB RAM -al egy MSI R9 390 videókártyát 1HDD-vel és 1 optikai meghajtóval. Ja és a házban van még 2db 14cm-es és 2db 12cm-es házhűtő ventilátor is.
-
kp59
aktív tag
A Crimsonban hol lehet az FRTC-t beállítani?
-
kp59
aktív tag
Nem mindenkinek ilyen magasak az elvárásai mint neked. Tartok tőle hogy a pc játékos "társadalom" nagyobbik része örül annak is ha szemmel látható durva kép lassulás (szaggatás) nélkül fut a játéka. Sokan meglepődnének rajta hogy milyen kevéssel is beérik legtöbben. Már csak azért is beérik mert nincs annyi pénzük rá mint azoknak akik egy évben mondjuk kétszer háromszor videókártyát cserélnek a gépükben mert idegesíti őket hogy már megint nem az ő benchmark pontszámuk a menő
).
Ettől függetlenül semmi bajom azzal ha valakinek vannak igényei csak hát a hétköznapi élet szomorú valóságát is illik észrevenni
-
kp59
aktív tag
Úgy látom ez a topik a legutóbbi sokk óta nem tért még magához
-
kp59
aktív tag
Az utóbbi időben nem nagyon szóltam hozzá itt a topikban (inkább csak olvastam a hozzászólásokat).
Annyira nyomasztó tud lenni amikor azt látom hogy valaki vesz egy jó videókártyát és ahelyett hogy használná valami jó kis játékkal jót szórakozna vele inkább állandóan görcsöl mindenféle magasnak tartott hőfok miatt (ami amúgy bőven belefér a gyártói referencia értékekbe) vagy egy másik azon aggódik hogy vajon az "xy" benchmarkon elért pontszáma nem túlságosan alacsony-e.
Az biztos hogy nem irigylem az ilyen kínlódó lelki állapotot ezektől az emberektől
Bocsánat hogy elmondtam ezt (lehet inkább nem kellett volna megszólalnom) de nem rosszból mondtam amit mondtam.
-
kp59
aktív tag
"Már 4 GB-os Radeon R9 390-es videokártyákat is lehet kapni" [link]
"....nyugaton a 8 GB-os Radeon R9 390-es modellek is hasonló áron kaphatóak, mint Kínában hódító 4 GB-os társaik – ez 310 és 330 dollár közötti árszintet jelent."
Ezek szerint Kínában a 4 GB-os 390-es annyiba kerül mint nálunk a 8 GB-os (csak tudnám hogy mi ebben a vonzó a vásárlók részéről hogy így "hódít" ott ez a változat).
-
kp59
aktív tag
-
kp59
aktív tag
válasz
hackeeeee #34764 üzenetére
Ettől még tönkre mehet mert ott van példának a 3dfx aki az első játékokhoz alkalmas Monster 3D nevű társkártyát kihozta (volt ilyen nekem is egy Tseng videókártya mellett). Kezdetben egyeduralkodó volt a piacon majd hamarosan megjelent az nvidia nevű tajvani cég (azóta már átköltöztek az USA-ba) aki szép csendben erősödni kezdett. Elég mocskos húzások voltak akkoriban is (a 3dfx be is perelte az nvidiát amiért az a 3dfx által kifejlesztett dolgokat nyúlt le és építette be a saját termékeibe). Mi lett a vége mindannyian tudjuk. A 3dfx megszűnt és a dolgozóinak nagy részét felszippantotta az nvidia. Csakhogy a 3dfx megszűnésével teret adott a 3D játék kártyák piacán egy kanadai cégnek az ATI-nak aki kihozta az első játékra szánt (szintén nagy újításokat felvonultató) 7000-es sorozatú kártyáját (ilyenem is volt akkoriban). Azóta már ATI sincs mert felvásárolta az AMD.
Mindezeket csak azért írom mert a világpiacon nincs olyan hogy azért ne tűnjön el egy szereplő hogy nehogy ezzel egy másik egyeduralkodóvá váljon. A gyengék eltűnnek az erősebbek meg átveszik az ő területüket is.
Ha az AMD videókártya szekciója csődbe menne feltűnne egy most még kevésbé ismert szereplő és átvenné a helyét ebben biztos vagyok (mert így működik a rendszer).
-
kp59
aktív tag
válasz
Sanci789 #34733 üzenetére
Én is ilyen felbontáson használom a monitorom (LG 34UM67-P) és ugyanilyen processzor van a gépemben mint neked (de alapórajelen használva). Szintén egy R9 390 kártyát használok (csak MSI) és a tápegységem egy 600Watt-os hét éves FSP. Operációs rendszer szintén ugyanaz (SSD az nincs). Amiket eddig programokat néztem (COD Modern Warfare; FarCry4; Fallout4; The Witcher 3) nagyon szépen futnak ezen a felbontáson a legmagasabb beállításokkal éppen csak néhány teljesítményfaló kevésbé fontos opciót kell visszavenni vagy kikapcsolni a játékok menüjében. A játékok így is csodaszépek és akadozás, lassulás nélkül szép simám futnak.
A FarCry4-re konkrétan emlékszem hogy mértem és ezen a 2560x1080 felbontáson minden ultrán (kivéve az nvidia támogatta Godrays volt Volumetric fog-on) és így sem esett le az fps 50 alá (átlag 60-80 között mozgott).
Ennyi a titka a dolognak. Azt meg azért tudomásul kell venni hogy ha egy 390 kategóriájú kártya mindent ultrán vinne 80-100 (vagy még több) fps mellett pláne ekkora vagy még nagyobb felbontásban akkor ezek lennének a csúcskártyák és 350.000Ft-ba kerülnének (a Fury X és a 980Ti meg nem kellene a kutyának sem).
-
kp59
aktív tag
Tapasztalatotok szerint melyik a legpontosabb videókártya monitorozó program?
Van esetleg olyan amelyiknél utólag az eltelt idő alatti értékeket folyamatosan vissza lehet követni (például valami grafikon-szerűségen)?
-
kp59
aktív tag
válasz
Lemaitre #34445 üzenetére
Ehhez csak annyit hogy nekem az MSI R9 390 terhelés alatt 50% körüli ventilátor fordulaton 70fok környékén tartja a hőmérsékletet (igaz ehhez a ház hűtését rendbe kellett tennem). Hidd el nem mindenki szereti hallgatni a 70%-os fordulatú ventilátorok zúgását
(rövid idő alatt meg is őrülnék tőle).
-
kp59
aktív tag
válasz
mcwolf79 #34226 üzenetére
Adatlapodon úgy látom hogy te nem WQHD felbontáson használtad a kártyát. Ez pedig fontos mert ha "csak" Full-HD felbontáson használtad akkor a te példád ez esetben nem biztos hogy helytálló lesz nála. Látod hogy neki a Full-HD felbontásról a WQHD-re való átállás mennyire nagy változást hozott a teljesítmény igényben és a kártyája ez ki is fejezi hangoskodásában.
Én is gondolkodtam nemrég hogy mennyire nagy felbontású monitort érdemes ehhez a kártyához venni de most utólag örülök hogy nem vettem ettől nagyobbat (igaz én ragaszkodtam a 21:9 képarányhoz és ettől többet nem is igen szántam monitor vásárlásra). Úgy tűnik WQHD-hez már a legfelső kategóriás kártyák kellenek ha az ember magas beállításokkal szeretne játszani és persze még a 60 fps is kevés neki (márpedig GeneraL_XTX-nek hozzászólása alapján ettől többre lenne szüksége).
A lényeg hogy jobb lenne ha ki tudná próbálni valahol a 970-es kártyát ezen a felbontáson hogy működik és milyen kompromisszumokat kell a játékok beállításánál kötnie mert nem biztos hogy azt fogja kapni amit remél és akkor megint ott tart majd mint most (és kezdheti elölről az egészet megint).
-
kp59
aktív tag
válasz
GeneraL_XTX #34222 üzenetére
Nekem a szintén nemrég vásárolt LG 34UM67-P ([link]) 2560x1080-as felbontásán játékok alatt egyáltalán nem észrevehető hogy hangosabb lenne az MSI R9 390 hűtése. Olvastam hogy a 2560x1080-hoz képest a 2560x1440 felbontásnak az előállításához +20% teljesítmény szükséges. Azért én a helyedben kérnék valahonnan kölcsön egy 970-et és kipróbálnám abban a házban nehogy utólag azzal is csak a gond legyen. Tudom hogy a "zöldek" nem melegszenek annyira de biztos ami biztos.
-
-
kp59
aktív tag
Azt írták a Crimson újításai között hogy a videókártya teljesítményét a használt monitoréhoz állítja be azaz ha a monitor mondjuk 60Hz-es akkor a kártya legfeljebb 60fps-t fog produkálni és ezzel a kártya fogyasztása jelentősen csökken. Van ezzel valakinek tapasztalata esetleg hogy az előző meghajtóval mennyi volt a fogyasztás terhelt állapotban és az újjal mennyi?
-
kp59
aktív tag
válasz
Lemaitre #33978 üzenetére
Egyáltalán nem késő mert kiszállítás előtt bármikor lemondhatod. Legutóbb két hete én monitorvásárlásnál egymás után két helyen is megrendeltem és lemondtam míg végre sikerült eldöntenem hogy melyik típust is akarom megvenni és egy harmadik helyen rendeltem meg amit végül aztán megvásároltam.
Miért veszi az ember azt ami nem olyan jó ha hasonló áron jobbat is vehet. Ezt én nem értem
-
kp59
aktív tag
válasz
kingpython #33505 üzenetére
Így van ez rendjén ha megfelelő a légáramlás a házban
-
kp59
aktív tag
válasz
abridabri #33496 üzenetére
Igen tudom hogy adottak a ventilátorok helyei. Nekem is adottak voltak de én máshol alakítottam ki a felfogatási pontokat és ehhez kellett a barkácsolás (fürészelés, fúrás, csavarozás, popszegecselés stb.).
Annyira belelendültem hogy miután készen lettem a ventilátorok beszerelésével és már rendben volt a hűtés nekifogtam és készítettem egy talp magasítót a számítógép házához hogy az alsó ventilátor a ház alól nagyobb térből tudja a levegőt beszívni a házba (azaz közvetlenül a videóártyára).
Ez ugyan nem asztalos topik de akit érdekel itt van néhány kép erről a még nem szabadalmaztatott szerkezetről (aztán nem kinevetni
) : [link]; [link]; [link]; [link]; [link]; [link]
-
kp59
aktív tag
válasz
abridabri #33489 üzenetére
Például én előre raktam 2db 14cm-es Nanoxia ventilátort. Az alsót úgy raktam be hogy a kártya végétől kb.6cm-re van de ehhez persze ki kellett alakítanom ott felfogatási pontokat. Lemezből készíteni a felfogatáshoz szükséges pántokat. A másik 14 cm-es Nanoxiát ez fölé a ventilátor fölé raktam de kb. 10cm-el kijjebb az előlaphoz közel hogy az általa keltett légáram az alatta lévő ventilátorra is essen (ami beljebb van egészen a videókártya végénél). Ezek a ventilátorok 1100RPM-re vannak leszabályozva így elég halkak (amúgy 1800RPM fordulatúak lennének) és a házba befelé fújják a levegőt (az alsó közvetlenül a kártyára).
A ház alját kivágtam és beraktam oda egy 800RPM fordulatú Coolink Swif2 ventit mi pedig a kártya végénél elhelyezett ventilátor keltette légáramot ráfújja a kártya ventilátoraira.
A ház hátlapjára pedig egy 12 cm-es Nanoxia van felrakva ami 1800RPM fordulaton szívja ki a meleg levegőt.
Persze ezekkel míg így elkészültek kicsit dolgozni kellett nem csak felcsavarozni a boltban vett ventilátorokat de megérte mert most már minden tökéletes számomra a hűtésnél.
-
kp59
aktív tag
válasz
abridabri #33479 üzenetére
Nem kell itt indulatoskodnod.
Nyugodj meg és gondolkodj inkább józanul. Ha az MSI valóban annyira rossz volna akkor hogy lehet hogy csak az utóbbi néhány hozzászólás között rajtam kívül még ketten is azt írták hogy nekünk nincs olyan problémánk vele mint neked ([link]; [link]).Persze könnyebb megoldás kijelenteni hogy a kártya a rossz mint tenni azért hogy a házhűtésed jobb legyen.
Írtam már hogy nem becsmérelni akarom a házad de az eredmény magáért beszél és ha te ezen megsértődsz hát az nagyon szomorú és sajnálom de a helyzetedet a sértődés nem fogja megoldani.
-
kp59
aktív tag
válasz
bajnokpityu #33481 üzenetére
Minden eset más és más. Az hogy neked nem kellett ezzel foglalkozni az a te szerencséd de úgy általánosságban nem bizonyít semmit.
-
kp59
aktív tag
válasz
bajnokpityu #33476 üzenetére
Nagyon sok múlik a ház szellőzésén hidd el.
Akár hiszed akár nem de nekem semmi bajom az én MSI R9 390 kártyám hőmérsékletével és a ventilátorainak hangjával sem mióta egy kicsit átrendeztem a ház szellőzését (de nem akarom magam állandóan ismételgetni
)
-
kp59
aktív tag
válasz
abridabri #33475 üzenetére
Az eredmény nem azt mutatja hogy átlagon felüli lenne az a házhűtés.
Nekem normalizálódott a kártya hőmérséklete max. 70 fok körül és a ventilátorai sem forognak csak 40%-környékén teljes GPU terhelésen mióta elvégeztem rajta a már említett módosításokat.
Nem becsmérelni akarom a házhűtésedet de ott bizony a jelek szerint valami nagyon nincs rendben.
-
kp59
aktív tag
válasz
csabsz13 #33472 üzenetére
Nézd meg jobban ([link]) a maximum 83 fok 2272RPM-es ventilátor fordulat mellett ami 91%-os GPU Fan speed.
Ez azért már valóban nagyon durva hogy 91%-os ventilátor használattal csak 83 fokra tudja magát hűteni a kártyája (a közel maximumon pörgő ventilátorok "repülőgép turbinahangjáról" nem is beszélve).
-
kp59
aktív tag
válasz
GeneraL_XTX #33470 üzenetére
Aztán meg ahogy írja (ha jól értettem) egy ventilátor van a házban ami még ha 14cm-es is igencsak kevés egy megfelelő léghűtéshez.
A másik dolog meg hogy még az sem az igazi megoldás ha telepakolja mindenféle ventilátorokkal a házat mert jól át kell ezt gondolni hová, mekkorát, milyen fordulatszámút és mindezt a beszerelendő ventilátorok zajszintjének figyelembevételével.
A lényeg hogy meg lehet csinálni rendesen úgy hogy az eredmény tökéletesen kielégítő lesz ezt mutatja a te tapasztalatod is (meg az enyém is
).
-
kp59
aktív tag
válasz
abridabri #33468 üzenetére
Nem a kártyával van ott a hiba hanem a házad szellőzésével ezt tapasztalatból mondom.
Nekem mielőtt rendbe tettem a házam léghűtését szintén melegedett a kártya rendesen (ilyen MSI van nekem is mint neked).
Itt korábban leírtam a saját megoldásomat ha érdekel : [link]
-
kp59
aktív tag
válasz
GeneraL_XTX #33443 üzenetére
Most az jár a fejedben hogy kár volt eladni azt a 970-et igaz?
-
kp59
aktív tag
Egy kicsit off lesz a kérdésem de azért kapcsolódik a topik témájához.
A 2560x1080-as felbontás használata játékok alatt mennyi fps csökkenéssel jár 1920x1080-as felbontáshoz képest egy R9 390 használata esetén?
A 2560x1080 az 1920x1080-hoz képest mennyire érzékelhető minőségi változás a képen?
Érdemes ekkora különbség miatt másik monitoron gondolkodni?
-
kp59
aktív tag
Végre befejeztem a barkácsolást a házon. A két hete vett 390-es kártya kissé megborította a klímát a belsejében (80-85fok körüli hőmérséklet 100% GPU terhelés mellett és a kártya ventilátor működése is jóval 50% fölött volt aminek azért már elég jól hallható hangja van).
Házat nem akartam cserélni ezért vízhűtésen kezdtem gondolkodni de csak egy rövid ideig mert a megszerzett infók alapján ez enyhén szólva sem tűnt egy egyszerűen megvalósítható lehetőségnek.
Maradt a ház léghűtésének újragondolása ezért lecseréltem a régi ventilátorokat amelyek már alapból nem voltak valami híresek (mondjuk az eddigi kártyáimhoz elegendőek voltak).
A lényeg hogy beraktam három Nanoxia ventit (előre két 140-es 1100RPM-re leszabályozottat és hátra egy 120-as 1800RPM-en forgót) amivel a hűtés csendesebb lett mint volt és a kártya hőmérséklete is maximum 71 fokra csökkent max.48%-os ventilátor használat mellett ami már játékok alatt nekem nem volt olyan zavaró.
Ez után mivel még maradt egy régebben vásárolt de nem használt Coolink SWIF2-1200 ventilátorom (ami 800RPM fordulatú és olyan halk hogy nagyon - 8,5dB/A) úgy gondoltam megpróbálom betenni a ház legaljába hátha az előlap felől áramló levegőt ráfújva a kártyára javít kicsit még annak hűtésén. Ehhez a ház alját kivágtam hogy a levegő minél kisebb ellenállással juthasson be.
A ház alja alatt 2cm hely van mivel ilyen vastagak a talpak és így nem számítottam különösebben nagy légáramlásra (ez a swif2-1200 amúgy sem egy nagy légszállító kapacitású - 60,4köbméter / óra).
Miután minden a helyére került elindítottam a GPU-Z-t és a FarCry4-et 1920x1080 felbontáson ultra beállításokkal (előzőleg is ezen néztem a hőfokot és a ventilátorok használtsági fokát) és kb.egy órán keresztül játszottam.
Miután kiléptem a játékból az láttam a GPU-Z mérésén hogy az alsó ventilátor beszerelése után a teljes terhelésen 8%-al csökkent maximum 40%-ra a ventilátor használtság és ez mellett az alacsonyabb fordulat mellett még két fokkal 69 fokra mérséklődött a kártya játék alatti maximum hőmérséklete.
GPU-Z által mért maximum értékek :
Úgy döntöttem hogy ezzel én már ki is egyezek mert a kezdetekhez képest ezek az értékek már teljesen vállalhatóak mind a hőmérséklet mind pedig a videókártya ventilátorok hangja tekintetében.Itt van néhány kép akit esetleg érdekel : [link] ; [link] ; [link] ; [link] ; [link] ; [link] ; [link] ; [link]
-
kp59
aktív tag
Vitatkozni lehet csak ne veszekedjünk egymással
-
kp59
aktív tag
válasz
bajnokpityu #33297 üzenetére
Jól tudod hogy mennek.
Most néztem utána itt a topikban a korábban Televan fórumtársunk által feltett GPU-Z mérést ahol látható hogy a Sapphire ventilátorai üresben 20%-os ventilátor teljesítmény mellett 1244-et forognak ([link])
A hangerő mérése csak úgy hallásra meg elég csalóka dolog. Ezt saját tapasztalatból mondom mert lehet hogy ami egyik embernek nem zavaró az másnak már igen.
-
kp59
aktív tag
válasz
bajnokpityu #33291 üzenetére
Hát "az olvastam teszteket" dolog nem egészen olyan mint a saját tapasztalat.
A logika meg mint sokszor látjuk az életben nem mindig fedi a valóságot.Ha jól tudom a Sapphire ventilátorai (3db) üresben is 1400RPM körül forognak az MSI ventilátorai meg alapjáraton egyáltalán nem forognak 54fokig (ott kapcsol).
Ez logika meg azt mondja hogy ami nem forog kevesebb zajt csinál mint az a 3db ami 1400-at pörög.
Amúgy ha valakinek van valóban tapasztalata ezzel kapcsolatban (nem hallomás vagy olvasás útján szerzett) az ne tartsa magában mert engem is érdekelne.
-
kp59
aktív tag
válasz
bajnokpityu #33284 üzenetére
Te hallottad már egymás mellett a Sapphire és az MSI 390-es kártyákat hogy tudod melyik a hangosabb?
A kártyák hűtése nem csak a rajtuk lévő hűtőtől és ventilátoroktól függ hanem a környezetüktől is (ház, ventilátorok, kábelezés stb.).
-
kp59
aktív tag
Tudom hogy ez ne a vízhűtés topik de azért ide is kapcsolódik a kérdésem valamilyen szinten (ott is feltettem a kérdést de hátha itt is van hozzáértő
).
MSI R9 390-re milyen vízhűtést lehet tenni szerintetek?
Lehet egyáltalán kapni rá ilyet.
-
kp59
aktív tag
Nekem ez a Valley egy igen furcsa számsort dobott ki a hőmérsékleti értéknél (mondjuk az elmentett eredménynél nincs is hőfok feltüntetve ezért kénytelen voltam lefényképezni a monitort).
De a lényeg még csak most jön.
Ezt nézzétek mi látható a képernyő jobb felső sarkában:
Az ember esze megáll nem kevesebb mint 62434fok celsius
.
Inkább abbahagyom a tesztelést mert nem lesz ennek jó vége. -
kp59
aktív tag
Az normális hogy a Control Centerben a memória órajelet mutató kijelző a 150MHz-ről egy pillanatra 1500MHz-re ugrik majd vissza 150MHz-re?
Ezt eddig már többször is észrevettem nála.
-
kp59
aktív tag
-
kp59
aktív tag
Délután megjött az MSI R9 390 kártyám.
Egy kicsit ráerősítettem a ház hűtésére (tartva attól amiket az elmúlt napokban a fórumon olvastam a kártya melegedéséről). A kártya végétől kb.5cm-re betettem egy 12cm-es 800RPM-es ventit - ehhez egy kicsit barkácsolni kellett mert egy lemez felfogatást kellett készítenem amihez egy 12,5cm átmérőjű aluminium légtechnikai gégecsövet rögzítettem amit kivezettem a gépház elején lévő szellőző nyílásokhoz.
Vagy én dolgoztam jól vagy itt kicsit túllihegték ezt a melegedést mert most hogy lefuttattam a 3D Mark 2015-őt (mielőtt még valaki megszól nem a pontszámok miatt hanem hogy bírja-e a tápegységem ezt a kártyát ezért meg akartam kissé terhelni - mivel egy 8 éves FSP táp van a gépemben ami ugyan 600w-os de a 12v-os ágai csak 15A-t tudnak leadni ami a mostani normálisnak mondott tápok 20A vagy még többhöz képest igencsak gyengécske az ilyen kártyák igényeihez képest). Tehát hogy visszatérjek a lényegre miután lefutott a teszt a pontszámok mellett ezt a grafikont adta ki a program :
Ha jól látom a teszt alatti FPS értékeket valamint a GPU és a CPU hőmérsékletét mutatja a a teszt közben.
A hőmérséklet 40fokról indul (a gépet a teszt elindítása előtt kb. háromnegyed órával kapcsoltam be) és a maximum hőmérséklet 51fokig ment fel.
Jelenleg üresjárat van és a Control Centerben ez látható :
Most akkor valami nem jó itt vagy tényleg csak ennyire melegszik nálam ez a kártya?
Ja és még egy. Üresjáratban a ventilátorok nem forognak. Amikor a tesztek futottak akkor már bekapcsoltak de nem mehettek túl nagy fordulaton mert a hangjuk egyáltalán nem volt zavaró számomra.
A 8 éves FSP tápom pedig eddig (a bekapcsolás óta eltelt két óra alatt) még semmi hibát nem produkált a kártya tesztes terhelés alatt sem és remélem hogy ez így is marad.
-
kp59
aktív tag
Nem kell izgulni a 80fok körüli hőmérsékletek miatt mert most néztem hogy az AMD ezekre a 290/390 kártyákra 94fokos referencia értéket adott meg.
Az AMD megoldásai mindig is forróak voltak (bezzeg a régi szép ATI időkben - igaz akkor még nem volt akkora teljesítmény mint ma).
Azt viszont nem értem hogy miért ragaszkodnak annyira a gyártók még mindig ahhoz hogy ezek az egyre hatalmasabb méretű és egyre többet fogyasztó kártya "szörnyek" a számítógép házakban maradjanak.
Nem praktikusabb volna a felsőbb kategóriás kártyákat külön egy házba építeni, saját táppal ellátni és mondjuk egy alaplapi PCI-E csattolóba illesztett kártyán keresztül összekötni a géppel.
Az ilyen megoldás több szempontból (pl, jobb hűtés hatásfok mint most, minden esetben a kártyához optimalizált stabil táp ellátás stb.) sokkal praktikusabb volna mint a mostani. Persze nagyon közelítünk ehhez a külön házas megoldáshoz mert ahogy a mostani kártyákat elnézem lassan már akkorák mint amilyen méretű házban az én első számítógépem volt valamikor réges régen (....egy messzi messzi galaxisban).
-
kp59
aktív tag
válasz
GeneraL_XTX #32668 üzenetére
Látod látod hogy mégsem a kártya itt a bűnös hanem a házad jelenlegi szellőzése.
Na ezt kell kialakítanod és nem a kártyát eladni.
-
kp59
aktív tag
válasz
GeneraL_XTX #32666 üzenetére
Esetleg egy ilyet ajánlanék megvételre [link] (persze nem tőlem mert nekem nincs).Ezen már ránézésre is igen komoly a hűtés (és ráadásul ki lehet rakni a házon kívülre).De komolyan valami megoldást biztos lehet találni a problémára ha a kártya amúgy rendben van (mert még az is lehet hogy ennek a kártyának a hűtésével van baj és azért adta el akitől vetted).
Garancia amúgy van még rá nem hiszen csak idén nyáron jött ki?
-
kp59
aktív tag
válasz
hackeeeee #32662 üzenetére
Ez remélem nem veszi el a mai álmodat
Én már alig várom hogy kijöjjön a Fallout 4. Legyen meg a kártya és mit bánom én a különböző tesztprogramok több ezres pontszámait ott fusson nekem a betonpusztában ful hd-ban csodaszép minőségben a játék.
Az számomra minden pontszámnál többet ér majd.
-
kp59
aktív tag
válasz
tailor74 #32657 üzenetére
Van, aki ez alapján dönt vásárláskor, aztán kellemetlen meglepetés érheti.
Nagyon jól beszélsz csak sajnos az emberek többsége nem tudja személyesen kipróbálni azt amit venni szeretne ezért marad mások véleménye meg a gyártók specifikációja.
Mivel kiderült hogy már semmi sem igaz amit leírnak így legjobb lesz ha én is majd saját magam kipróbálom aztán az lesz számomra az igaz
-
kp59
aktív tag
-
-
kp59
aktív tag
válasz
GeneraL_XTX #32649 üzenetére
Azt elfelejtettem mondani hogy a már fentebb említett x1900xtx kártyám is ebben a mostani házban volt és semmi gond nem volt vele pedig az aztán nagyon melegedett (és a ventilátor hangja sem volt zavaró mert max. 40-45%-on ment - igaz annak a kártyának csak egy ventilátora volt).
-
kp59
aktív tag
válasz
GeneraL_XTX #32641 üzenetére
Igen valóban nem kicsi de úgy nézem ez a ház alsó tápos elhelyezésű. Mennyi helyed van a kártya ventilátorai és a táp között?
Nem lehet hogy a táp ami maga is hőt termel és a kártya között olyan kicsi a távolság ami akadályozza a normális légáramlást?
A ventilátorok ugyan forognak de nem mindegy hogy honnan szívják el a levegőt (jelen helyzetben egy viszonylag kis helyről a táp fölül szerintem nem túl szerencsés megoldás).
Én is azon a véleményen vagyok hogy bizony itt a házad szellőzése a probléma.
A ház oldallapjára úgy látom lehet nagy ventilátort rakni (legalább is ott a helye a képen).
Neked van ott venti?
-
kp59
aktív tag
válasz
Tomko78 #32642 üzenetére
Nekem egy Thermaltake Armor VA8000BWS házban van a gép ([link]) ami üresen 16kg-ot nyom és van benne két 12cm-es ventilátor meg további két 9 cm-es hely ahonnan kiszedtem a ventiket mert nem volt rájuk szükség eddig (remélem ezután sem lesz).
Kis házba ekkora kártyát valóban nem szabad tenni (vagy ha mégis akkor tényleg csak a vízhűtés a megoldás - bár annak is elég sok hely kell).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Hegesztés topic
- Filmvilág
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Anime filmek és sorozatok
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen légkondit a lakásba?
- Debian GNU/Linux
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- Óvodások homokozója
- További aktív témák...
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
- Samsung Galaxy S23, 8/128 GB, Kártyafüggetlen
- Thinkpad X230 legenda: i7 CPU, IPS kijelző, 12 GB, dupla SSD, magyar villbill, webcam, fingerprint
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 1xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G RJ, HBA330, áfás
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z390-PRO GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest