-
Mobilarena
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
HSM
félisten
válasz
daveoff #14965 üzenetére
Ebben az a zseniális, hogy ez új távlatokat nyithat meg a játékokban már csak azáltal, hogy jóval több processzor-erőforrás fog rendelkezésre állni Api-overhead helyett hasznosabb dolgokat számolni.
Azt mondjuk tegyük hozzá, hogy a BF elsősorban DX játék, lehetnek a Mantle-ban olyan finomságok, amit nem biztos, hogy meg lehetne jól csinálni DX alatt, de nyilván egy elsősorban DX-re írt motor még nem fog ezeben dúskálni.
-
válasz
daveoff #14961 üzenetére
a játék megjelenése, aztán a mantle patch megjelenése környékén is többen vizsgálták, melyik VGA mit csinál CPU-limites esetben, és az jött ki, hogy az nVidia kártyák kényelmesen gyorsabbak DX mellett. nem tudom, azóta változott-e valami.
a mantle renderer meg kiegyensúlyozottabb, persze. -
Attix82
addikt
válasz
daveoff #14956 üzenetére
Persze erről beszéltem. Ez a DX korlátai és a CPU kihasználatlansága a probléma.... az összes map érintett ahol 60+ player van.
Nv-sek sajnos szívnak ilyen esetekbe mert Ő nekik csak DX van amivel lehet GTX Titan Z x 2 akkor is beesik az FPS
Mantle nálam nem laggol be.
-
-
MastR
tag
válasz
daveoff #14931 üzenetére
Na megnéztem én is, és meglepően jó lapos grafikont kaptam DX-el. A késleltetés sem volt az egekben, mondtam is magamban "daveoffnak igaza van" nincs is semmi baj a DX-el. Teljesen jó ez. Aztán úgy hagytam és lenyomtam 8-10 kört. De ahogy nyomtam éreztem hogy, na azért ez nem az a simaság amihez én szoktam!! Hát nem hiába Mantle megjelenés óta úgy nyomom (biztos benne van vagy 450+ óra) Szóval nem gáz a DX, de becsapódás effektek és robbanások alkalmával mindig sokkal jobban belassult. Ha hozzászoksz a jóhoz, észreveszed a visszalépést.
-
gyuszaa
őstag
válasz
daveoff #14909 üzenetére
Szobahőmérsékleten kívül nem sok befolyásoló tényező van ref. hűtés esetén, persze lehet kételkedni.
A kártya makulátlan, pormentes volt a teszt alatt nálam is ( direkt a 100%-os gyári állapot szemléltetése volt a lényeg.)Azért nálad a 69%-os ventifordulat elég brutál, de simán elhiszem 30 fokban.
(#14870) DroiDMester
Üdvözlet, nagyon eltűntél egy időre.
Gratula a kártyához, nem gondoltam volna, hogy még előbukkan unlockolható darab, pláne mostani custom hűtős példánynál
(nekem is első dolgom volt megnézni, de nem reménykedtem
).
-
-
válasz
daveoff #14885 üzenetére
Anno max fesszel, úgy 20-22 fokos szobában 65%-n tartotta az 1175-t /csak próba volt a max fesz/ 85-88 fok körül.
Metro-ban néhol nem, de ott TDP limit volt és alapfesz + 1100 mellett is leugrott néhány helyen 950-1000 köré.Kéne egy másik ember, akinek jelenleg is refje van, az megtudná mondani, hogy normális e.
-
ÁdiBá
veterán
válasz
daveoff #14726 üzenetére
BF4 szerintem soha nem lesz tökéletes...
Maga a játékfelépítését tekintve sokkal kedvezőbb a használata DX környezetben, de még ott is durván találhatók benne hibák.
Olyan játékot kellene megnézni, amit tényleg AMD és az alapoktól kezdve Mantle kódot részesíti előnyben...
Egyáltalán van ilyen?
Tudomásom szerint nem.... -
CsonkaImo
addikt
válasz
daveoff #14726 üzenetére
Saját tapsztalatom szerint írtam, azt nem vettem figyelembe, hogy másnál esetleg probléma van vele. Nálam pont fordítva van Bf4 esetén. Tükörsima mantle alatt és több az fps is, bár utobbi directx alatt se probléma. Viszont directx-nél jobban ingadozik, van aki erre is érzékeny. Én összeségében elégedett vagyok, és a kiadók is látják benne a lehetőséget. Szóval igazad van késöbb teljesedik majd ki, de szerintem a végeredmény pozitív lesz.
-
-
Maotun
őstag
válasz
daveoff #14311 üzenetére
Üdv!
Azért jaték alatt már megjön a hangja a lightningnak is
60% on is pörög néha de 73 c volt a max gpu hőmérséklet, vrm ,memoria pedig 60-65c.Nekem jól szellőzik a házam, de terheléskor már nem mondanám halknak a lighningot.Bár most nyar van jó ez vagy érdemes a ventiket manual beszabályozni?
Milyen gebaszod volt? Hogy erted azt hogy a középső venti maxon ment?
Néha nekem is érdekes hang jön a vga felöl igaz ritkan mintha hirtelen lefékezné vagy felgyorsítaná a fordulatot.... (Hhhiiümmm) de ezt terhelés nélkül netezés mellett adja ki.De így is szeretem alapon is nagyon erős vga!
Már csak egy i7 cpu kéne mellé. -
TTomax
félisten
válasz
daveoff #14296 üzenetére
Ott valami nagyon nem stimmel ha neked a lightning nem volt halkabb mint a ref.Én még az enyémet 70fok körül se láttam soha és elég halk is hozzá,és még egy picit húzva is van.Ugye nem CFben nézted egy ref mellett?Volt szerencsém hallani már ref290Xet meg volt ref 7970em is, a kettőt nem is lehet egy lapon emlegetni,az egyik legjobb hűtés a lightningon van egy hátránnyal,hogy 3 slotos...
(#14300) HSM
No offense,de ha neked 825ön is elég ez a kártya akkor kár volt invesztálni a cserébe. -
HSM
félisten
válasz
daveoff #14296 üzenetére
Akkor jó hangos volt az a Lightning!
Nálam szerintem a diktafonos felvétel szépen visszaadja, mennyivel halkabb a Giga WF3 a refinél, pedig nem tekertem fel 50%-ra 7970 hűtőjét... Pedig nálam is zárt, ráadásul hangszigetelő habos, halk működésre tervezett zárt házban van a Giga WF3....
Dehát, ahogy írtam, eltérő, ki, milyen hangos gép mellett érzi komfortosan magát.
Nekem a refi 290X még a quiet módos 2100rpm mellett is túl hangos lenne, kb. 33%-os ventiig barátom a 7970 hűtés, és akkora fordulaton az alulfeszelt 7970-el is alig boldogul...
(#14297) deadwing: A PCB hátsó kopasz fele meghálálja a friss hűvös levegőt.
Mondjuk hogy játékban nem olyan hangos, hát... Nekem épp az a szomorú tapasztalatom, hogy néhány játék szignifikánsan jobban megmelegíti, mint pl. egy Valley teszt... -
HSM
félisten
válasz
daveoff #14289 üzenetére
A ref sima 290-esen csak egyféle BIOS van, ami 2600RPM-re van maxolva gyárilag. Ott lehet órajel dobálás igen könnyen, ahogy gyuszaa is szépen rávilágított: [link].
És ő csak vacak Valley-vel tesztelt, aminek a terhelése semmi egy BF-hez vagy mondjuk CoH2-höz képest. Az uber mód a 290X-en magasabb fordulatot enged, elég sokkal, 3050rpm-et: [link]. Úgy nem csoda, hogy egyikőtöknél sincs dobálás, viszont azt a hangerőt az ellenségemnek sem kívánnám, nemhogy magamnak a szobába.
-
HSM
félisten
válasz
daveoff #14283 üzenetére
A sima 290-esen, amiről legalábbis én és a kérdező beszéltünk, nincs is uber-mód...
Amúgy a ventilátortól, a környezeti hőfoktól, és a kártyát érő terheléstől függ, fogja-e dobálni. Nyilván be lehet úgy állítani, ne dobáljon semmilyen körülmények között sem, csak ez a hűtés hangjának rovására megy.
(#14284) viktor82: Egész véletlenül nálad is X-eset látok.
(#14285) deadwing: Ugyanaz a hűtés, ugyanaz a kopasz memória, itt ráadásul a VRM se egy hűvös darab, bár a gyárinál feljebb tekert ventiprofillal elvileg orvosolható.
A kisebb órajelek miatt azonban itt talán nem olyan gázos a kopasz ram, mint a 280X-es tesójánál, bár szvsz ennek sem ártana azért...
-
brumi1024
veterán
válasz
daveoff #14239 üzenetére
Köpködő ventis MSI Gaminggel akinek dolga volt: mit csinált vele? A techpowerup-os fórumon találtam választ az MSI-nek feltett kérdésre ezzel a témával kapcsolatban, ott azt mondják a rev2-n nincs ilyen probléma, de elvileg nem nagyon árt. Esztétikai a dolog egyelőre csak, és csak a hűtő burkolatát kente össze.
-
válasz
daveoff #14207 üzenetére
Számít a driver mindenhol, ez nem is lehet kérdés, van olyan, hogy 44-ről 46-ra ugrik egy frissítéssel az fps.
Heaven-ben anno 1100-1150-n mindenki ilyen 54-56fps-t kapott, én 1175-n 56.4-t.
Valley-ban pedig 58-tól 65-ig bezárólag kaptam mindent, ameddig itt volt és jöttek a driverek, de nekem nem szempont egy Unigine program sem, csak miattatok vannak a tesztekben.
Én elhiszem, hogy nálad mást pörget a rendszer, anno nálam így ment.
-
-
-
omikron23
senior tag
válasz
daveoff #13947 üzenetére
Az tuti, hogy nem BS, viszont külföldi fórumokon sem egyértelmű a dolog... Most valami miatt jó, és ennek örülök, ha előjön ismét, akkor megint mókolok valamit, hogy eltűnjön...
(#13948) XuChi: Ez még egy jó ötlet lehet, átállítom, hogy a PCIE eszközt nézze először, és ne Auto beállításon legyen
-
HSM
félisten
válasz
daveoff #13741 üzenetére
A GPU-nál rájöttem, miért engedték 94-ig, a nagy tranzisztorsűrűség miatt kb. olyan akkor, mint a Tahiti 85-ön. Látszik, hogy a terhelés megszűnésekor instant esik vagy 10 fokot, ilyen a Tahitinél nem volt. Szóval igazából a csip külső része nem hiszem, hogy melegebb lett csak a "kijelzés". Mint anno, mikor bejöttek a core2-k után az I7-ek, ott is hirtelen a 60 fokos kupakú proci a korábbi 60 helyett 80-nak mutatta magát, pedig nem volt melegebb. A GPU-nak pedig ez a stabil 80-85 fok meg se kottyan.
Ellenben a VRM-nél gáz ez a nagy hőfok, a kondik se szeretik, és ha befűtik a közel lévő memóriamodulokat a NYÁK-on keresztül, akkor azok sem fogják szeretni.
Persze, mindenki úgy használja a saját, drága pénzen vett kártyáját, ahogy jónak látja.
(#13742) szasanyi:"Én semmit (!) sem állítgatok.
Kártya be, driver fel és kész."
Persze, lehet így is, de ilyenkor magadat fosztod meg annak a lehetőségétől, hogy "testreszabd" a kari működését az aktuális igényeid szerint. Nálam a kari ha akarom hűvös, ha akarom halk, ha akarom tuningos... Pár paramétert kell arrébtekerni, persze, nyilván megvannak a kártya határai, amin belül kell maradni.
-
HSM
félisten
válasz
daveoff #13737 üzenetére
Nem értünk egyet. Egy 100 000Ft feletti kari ne 100 fokokon működjön, mint egy alulméretezett VRM-es vacakhűtéses olcsó gagyi.
Elég kártyát láttam megdögleni páréves távlatban, amik 100 fokokon működtek, nekem kösz, nem kéne ilyen.
Inkább 70-75, max 80 még belefér, de a 100 már nagyon sok. Ennyire még a híres-hírhedt refin se megy fel a VRM, pedig az 94 fokig is hagyja a GPU-t.... Persze, nyilván nálad is jobb lenne a helyzet tuning nélkül, vagy jobban feltekert ventivel.
Persze, ha háromhetente cserélsz VGA-t, (bár lehet a 780-ad még annyit se volt nálad) akkor nyilván 115 fok is lehet a VRM, úgyis eladod, mielőtt gond lehetne belőle, de azért nem mindenki van így vele.
-
HSM
félisten
válasz
daveoff #13731 üzenetére
Azért az a 94 fokos VRM "kicsit" meleg ahhoz képest, hogy ez egy vacak kis Valley teszt.
Mondjuk nálam is jó meleg volt már így: [link]
Szobahőfok 26, zárt ház, halk hűtés mód, 700rpm ventikkel.(Igaz, két 18-as.)
Mondjuk, én pont ezért nem is húzom... Alapon halk, hűvös, így már neméppen.(#13732) szasanyi: Valley-ban jobban mennek a GTX-ek.
Azt nézegettem, kb. a "Texture Fillrate" értékének megfelelően mennek benne ezek az erősebb kártyák, ezért is éri pl. utol Valley-ben a 7970/280X tuningolva a 290-eket, és húz el a textúrázásban erősebb, főleg tuningolt GTX 780 Ti.
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
daveoff #13651 üzenetére
Én meg azt nem értem, miért nem offtopicban beszélitek ezt meg.
-
HSM
félisten
válasz
daveoff #13587 üzenetére
Azt nem vitatom, hogy rosszul szellőző házban "bármilyen" hangos lehet egy ilyen 200W+-os nyitott hűtős kártya, miután befűtött maga köré, ugyanakkor egy számítógépház nagyon halkan is hatékonyan meghűthető (nem is olyan drágán), és akkor máris ég és föld a különbség a refi és egy nyitott custom hűtős között hangban, a refi ugyanis ugyanolyan hangos majdnem egy jól szellőző házban is.
Nálam a Giga 290 sem tudja befűteni a házat, mert rendesen kiszellőzteti a két 18cm-es, 700rpm-es ventim. Pedig nem egy nagy csoda ház, hangszigetelő habos, halk működésre kigyúrt darab, nem egy brutál HAF, vagy SilverStone RV03.
Akit esetleg érdekel, azért csináltam egy kis összehasonlító felvételt diktafonnal, hogy mindenki maga eldönthesse, melyik mennyire vészes, hangos. Az alanyok: 7970 referenciahűtős, ugyanaz, mint a 290-esé, csak nagyobb kivágással hátul a kitolt melegnek, és egy nyitot hűtős Gigabyte 290 WindForce3.
Ref 39% 2220rpm (ez a hivatalos 290X "csendes" fordulatszám) 00:09-00:18
WF3 56% 2950rpm (Giga játék közbeni max fordulat, GPU/VRM 75-80 fok között) 00:32-00:44
Ref 46% 2660rpm (290-es hivatalos üzemi fordulata) 00:57-01:07
WF3 80% 4000rpm (furmark ~85 GPU, ~100 VRM, de még órajeldobálás nélkül!) 01:14-01:27
Ref 100% ~5200rpm (vigyázz, nagyon hangos, elsőre halkítsd előtte le!!!) 01:36-01:47
WF3 100% 4600rpm 01:56-02:07A file innen tölthető le, 3MB:[link]
A teszt körülményeiről amit tudni érdemes, hogy az alapzaj azért nagy, mert a Ref 7970 egy viszonylag hangos hűtésű gépben van, szerencsére csak az 56%-os WF3-at nyomta el picit.
A Ref 7970 egy hagyományos gépházban volt, a 290-es WF3 pedig egy oldalain hangszigetelő habos gépházban, amit azzal kompenzáltam, hogy a Ref 7970-től kb. 1M-re volt a diktafon, míg a 290-től csak 50cm-re, mindkét gépház hátuljánál. (Ott nincs hangszigetelés a 290-es házán sem.)Nyilván nem ideális, 100%-os körülmények, de a rendelkezésre álló eszközök ezt engedték, de szerintem a lényeg szépen átjön.
És akkor arról az apróságról nem is beszéltem, hogy a WF3 290 az órajeleket beton fixen tartja bármilyen körülmények között, míg a refi csendes módban tudtommal közelsem, hiába hagyja 80 helyett 94 fokig melegedni.
U.I.: Ha a Ref hangja fájt 100%-on, mert nem halkítottad le előtte a fülest/hangfalat így jártál, én szóltam.
(#13593) viktor82: Inkább halk VGA-t veszek minthogy egy 500W-os hangszettet feltekerve tudjak csak elfogadható SNR-t kreálni.
-
CsonkaImo
addikt
válasz
daveoff #13590 üzenetére
Szerintem azért van ekkora előítélet a ref-el szemben mert 7xxx széria hűvösebb volt és már ott is elég magas hőfokokat produkált "magas" zajszintel. Most a 290/290x jobban melegszik így szerintem a zajszint sem egyforma. Az pedig, hogy kinek mi hangos/halk az relatív.
-
ffodi
veterán
válasz
daveoff #13587 üzenetére
Sokan képzelik? Szerintem akinek volt/van ref. kártyája, és kicsit is odafigyel/érzékeny a gép hangjára, zajszintjére, legyen az üresjárat vagy terhelés, az jogosan mondja, hogy hangos. Szerintem is brutál hangos, már 35-40%-tól, üresjáratban pedig a 20-25%-on is relatíve "nagy" zajt csak a többi komponenshez képest (tegyük hozzá, hogy nálam.....)
Egyébként nekem a custom hűtős verziók is hangosnak számítanak sok esetben.
Az természetesen igaz, hogy a ref. kifújja a meleg nagy részét, az egyedi hűtősök pedig általában nem, és emiatt utóbbi esetben kicsit magasabb ventifordulat kellhet, ha gyenge a ház szellőzése.
-
andro93
aktív tag
-
Attix82
addikt
-
HSM
félisten
válasz
daveoff #13530 üzenetére
Nem lehet, az a baj, hogy Asus, és más miatt esik be a teljesítmény? Áramerősség-limit, vagy vrm vagy gpu túlmelegedés? A 7950-eknél is az alulméretezett tdp-limit volt a fő oka a lassulásoknak, a minőségibb példányoknak (pl a PowerColor v2-m 7970 limitekkel) semmi ilyen gondjuk nem volt.
Nekem semmiféle kiegyensúlyozatlanságom nincs a Giga WF3 290-el, tuning nélkül, megy ahogy kell neki. Mondjuk meg is kapta a max áramerősség limitet, ami adható, és a 85-fokos, throttling hőfoktól is minimum 5 fokra van.
-
Szinyák
őstag
válasz
daveoff #13483 üzenetére
Hi.
Bocs ,lehet baromságot kérdezek
,néztem a beállításokat képen. A menüben nálad is olyan mint ,ha szétesne a kép
fekete-fehér hullámok kockák
. Hasonló a helyet mikor kilépek a menübe és a elején a játék betöltésnél a videóba is.. Ez normális jelenség ? A játékba egyébként nincs baj.
Üdv,
Szinyák -
ÁdiBá
veterán
válasz
daveoff #13466 üzenetére
Igen, ismerős.
Amelyik játék jobban megy egy intel procival az szar!...
Jön megint az AMD duma...Amit nem vagyok hajlandó megérteni az az hogy miért megy jobban egy azonos órajeles intel processzorral a játék mint egy AMD processzorral ha a 4 magot nem is használja.
Mind a két gyártó által tervezett processzorban 1 mag dolgozik, még is ég és föld a kettő...
Intel csal? Kétlem...Nyilván ez az áron is meglátszik, de ahogy elnézem itt is a kollégákat, és az nvidia oldalon is, a felhasználók 99% - a intel hajt 100 ezer forintos vga fölött....
Talán az se véletlen... -
ÁdiBá
veterán
válasz
daveoff #13461 üzenetére
CPU igényes játék
Hol vannak még az i7 4770K, meg az i7 3770K?
Én főleg ezzel a játékkal játszom, és láttam hogy megy AMD-vel, sírás kerülgetne ha úgy kellene játszanom vele... -
Szinyák
őstag
válasz
daveoff #13313 üzenetére
Grat a kártyához
.. Megtértél ?
Nem lesz vele gond. Nálam is jól muzsikál. Kap egy jó venti profilt még a hőfok is jó lesz.
Valley nálam is lefutott 1100/1400 - on alap feszen hiba nélkül. De 1h bf4 mantle-val ott már volt ,hogy fehér kockák jelentek meg az
., majd próbáld ki te is..
-
-
odorgg
addikt
válasz
daveoff #13320 üzenetére
Az X-es Lightning utánn, nem csodálom
Én 780-ra pályáztam, de 100k alatt nagyon ritkán látni, még gari nélkül is. Persze bőven jó lesz ez is. NV-re már csak akkor megyek vissza, ha legalább azonos áron adják ugyan azt a powert, vagy ha valami orbitális inkompatibilitási problémába ütközök, mint Rics.
-
-
TTomax
félisten
válasz
daveoff #13108 üzenetére
Nem nagyon megy feljebb,persze ebben benne van a rányitott ablak a hűvös angliai kora délutánnal... most indítottam bf4-et mantle volt rögtön azt el kell hogy mondja,hogy DX alatt sokkal röcögösebb a 290X mint a 780Ti,most indítom újra mantle miatt kíváncsi vagyok...
Ja most néztem meg ASICQ 78.4% azt hiszem végre kifogtam egy jobb példányt ...Nohh BF4 DX alatt 80-100 fps FHD ultrán,de microlagos,mantle alatt 100-120fps sima test rangen rendben látszott minden a 780Ti a kettő között lehet olyan 90-110fps.
-
HSM
félisten
válasz
daveoff #13087 üzenetére
Néha érdemes kipróbálni a másik oldalt is.
Mostmár legalább tudod, miről maradsz le, ha maradsz AMD-s.
Én nem vágyom a cserére, nagyon frankó ez a 290.
(Amúgy a 280X/7970 is az volt.) Kár, hogy a tuningot nem igazán bírja a WF3 hűtés, mert az még "ingyen" 15+% sebesség lenne...
(#13074) TTomax: Grat a kártyához. Még mindig brutálisan jól néz ki.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- Medence topik
- Fotók, videók mobillal
- Motorola Edge 50 Fusion - jó fogás
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Horgász topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Cyberpunk 2077
- Autós topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- További aktív témák...
- LG 65QNED87T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 730W
- AKCIÓ! HP USB C G5 Essential (5TW10AA) dokkoló hibátlan működéssel garanciával
- Gombászkönyvek egyben
- Xiaomi Redmi Note 11 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest