- Külföldi SIM-ek itthon
- Telekom mobilszolgáltatások
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Milyen okostelefont vegyek?
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Honor 200 - kétszázért pont jó lenne
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
-
Mobilarena
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Bélaaaa #41027 üzenetére
Erre megjegyzésre jönnének a hozzászólások a hírek alatt, hogy hát a 290 még untig elég FHD-ban, és hamarosan amúgy is itt a Vega, ami majd lenyom mindent, mint a bélyeget...
Ráadásul ahogy akinéz, a Vega kb. az 1080 teljesítményét fogja csak hozni...
-
-
HSM
félisten
válasz
Bélaaaa #13636 üzenetére
Bizony.
Sima 290-esből főleg jó vétel szvsz. Azért 1200-on +100mv mellett a 76 fokos VRM nagyon nagyon jó.
A Gigabyte-om +44mv-on örülök, ha 1100/1400-on elketyeg, és a VRM, GPU mind 80+ fokosak, miközben a venti is közelíti a max fordulatát helikopter üzemmódban. Nem is tuningolom emiatt, úgy kellemes a hang is hőfok is, de azért a sebességen érződik, hogy nem 1100/1400, vagy mégtöbb.
-
HSM
félisten
válasz
Bélaaaa #13257 üzenetére
Ez normális. Ha megakad a játék (procilimit, platformlimit, vagy bármi miatt) és a VGA nem kap munkát, akkor azonnal lecsökkenti az órajelet. Nálam Diablo3 alatt is folyamatosan ugrál az órajele, mivel nem hajtja meg a játék.
(#13258) mcwolf79: Maxon nálam egy tuningolt 7950-en is szépen ment.
Az élsimítást nem lehetett csak koppig felhúzni, de 2X-es SMAA-val szép is volt, és gyors is.
(#13262) BMW001: Pont fordítva. Leakad a gép, és a kártya azonnal spórol az árammal és visszavesz. Nézd meg nálam pl. Valley: [link].
A motor minden pici rezdülésénél egyből pihizik a kari. Amikor visszavesz, akkor egyenletesen vesz vissza az órajelből, ez más.(#13272) GeneraL_XTX: Nem kéne sok legyen neki. Nálam egy Seasonic PLatinum 460W-ról megy a gép, és VGA tuning nélkül nem aggódom miatta (azért néha rá-ránézek a konnektoros mérőre
). Tuningolva viszont már bepuszil akár 300W-ot is ez a VGA, az elég morcos.
-
gombcomp
senior tag
válasz
Bélaaaa #13264 üzenetére
Disable ULPS
,de lehet,hogy csak CFX-nél hatásos.
Egy próbát megér...A Powerlimit csúszkát meg tedd max.-ra. -
HSM
félisten
válasz
Bélaaaa #12873 üzenetére
Meglátom még. Gyakorlatilag főleg Diablo3-aztam rajta a kevés szabadidőmben, másra időm sem volt, ahhoz meg minek.
A Sapphire Vapor-X 280X-em, amiből több darabom is van, azért 70K-ért jobb ár/érték arányú, ha nem használom ki a 290-est, 30K-ból pedig elég sokat lehet tankolni a mocimba, ami elég csábító így nyáron.
(#12874) Cris99: Ez felbecsülhetetlen érték!
Én rendszeresen elfelejtek tejet venni, és azért üresen annyira nem finom a reggeli kávé, simán feláldoznám érte ideiglenesen a gépem hűtését.
(#12875) daveoff: Mondom, nálam se a Vapor, se a Toxic 280X nem rezonált, pedig jópár járt nálam. Nem a műanyag a baj szvsz.
Egyedül a régi 2,5 slotos 7970 Dual-X burkolata volt rezgésre hajlamos, ha hozzáért a műanyaghoz a venti vezetéke.
(#12877) csabsz13: Én amúgy a TrueAudio-ban látok fantáziát a jövőre nézve, a 280X-eimhez képest ez a legnagyobb plussz a szememben és a +1GB ram.
(#12879) daveoff: "Egyszerűen a fém házban sokkal stabilabb a venti"
Nagyon rosszul gondolod. Ami számít, milyen frekvencián rezonálnak össze. Ezellen a legjobban akkor tudsz tenni, ha megszünteted a rezgést, vagy valahol valami megfelelő anyaggal "elnyeled", ezzel "áthangolva" a frekvenciát. A rezgést pedig legjobban egy jóféle csapágyzsírral lehet megszüntetni, amit én vettem a bicósboltban, azért sűrűbb a gyárinál, pont annyival, hogy sokkal simábban jár benne a venti, és így tartósabb is, konkrétan újrazsírozott ventit még nem kellett bátnanom, eszméletlen, mit elmennek úgy. Hátrány (?) viszont, hogy icpicivel kisebb lesz adott % mellett a fordulatszám a sűrűbb zsírtól.(#12884) Cris99: Fordítva szerintem... HWiNFO-val nézd, ott kiírja, melyik szenzor GPU vagy VRAM, és az egyes hőfokot kell mindkettőnek nézni. Nem lehet, hogy rosszul érintkezik ott? Nem lenne szabad szerintem vízzel mindössze +50mv-tól ennyire főnie furmark alatt sem!
(#12890) Cris99: Alapfeszen mennyire melegszik furmark alatt? Így már jobbnak tűnnek a hőfokok.
(#12892) Szinyák: Nekem ugye egész más a véleményem a két kari minőségének viszonyáról, de elfogadom a véleményed, és örülök, hogy elégedett vagy a karival.
(#12893) Ghoula: Na igen, a VRM-re ilyen hűtés mellett már elkél egy profibb, nagyobb hővezető képességű GAP-PAD a GPU VRM-re.
(#12894) Areturus: Jó ez.
(#12896) Areturus: Szerintem ne pákával.
V-sync segít, ha nagyon magas az FPS, amúgy pedig kicsit kisebb fesz, és/vagy kisebb órajelek sokat segítenek a jelenségen.
-
HSM
félisten
válasz
Bélaaaa #12499 üzenetére
LOL...
Persze, így is meg lehet oldani, hogy ne rezonáljon a burkolat a rázó ventitől, de ez azért eléggé tüneti kezelés.
A normális megoldás a ventilátorok újrazsírozása: [link].
Időben ugyanannyi, anyagköltségében itt +800Ft a tégely csapágyzsír ára.Viszont ezzel a ventilátorunk életét is megóvjuk, nem csak elpalástoljuk a gondot.
(#12500) GeneraL_XTX: Nem részrehajlásról van itt szó. Csupán egyfelől a netes review-okból is kiderül pár infó (tudom, lefizethetőek), de maga a kártya felépítése, a felhasznált anyagok is ötcsillagosak már ránézésre. Ha van kis ismereted, milyen cuccok milyen kártyán milyenek, elég sok kiderül csupán egy nagyfelbontású fotóból is.
Mire alapozom? A 7800-as szériánál volt egy hibás zajszűrő SMD kondi a GPU mögött, ami a galibát okozta főleg a Sapphire-nél, de más gyártóknál is. Ugyanakkor az egy más jellegű hiba volt, mint ez a 290-eknél. A 7900/280X szériát teljesen elkerülte, átment a kezem között legalább 10 vadiúj kéknyákos Sapphire, és egyikkel sem volt semmi gond a büzemelés után. Fórumban se volt semmi ilyen panasz egy darab sem. Arra alapozom, hogy nem kell BS-el számolni, hogy a nem referencia kártyák esetén lényegesen kisebb az előfordulása a tapaszalaok alapján, és a Tri-X-el ellentétben a Vapor-X nem referencia NYÁK-os.
-
HSM
félisten
válasz
Bélaaaa #12383 üzenetére
Bizonyos szempontból zseniális ez a kártya. Pl. üresben csak egy venti megy rajta, ha bekapcsolod ezt a funkciót. Ezenkívül ez a fajta újszerű VRM elrendezés állati jó, sokkal jobban tud hűlni, és a hőre kényesebb alkatrészek (memória, kondenzátor) így messzebb kerültek az amúgy is nagyobb felületen, jobban hűlő melegedős komponensektől. A hátlapi fémlap is ráadásul besegít hűteni.
A videót köszi, korábban nem láttam még teljesen szétszedve.
Amúgy itt van teszt róla: [link]
Két mondat mindent elmond: "This card really is a beautiful piece of engineering.", " It is the best R9 290 we have tested in our labs, without question.".
Talán annyit érdemes megjegyezni, hogy powercolor pcs+-t nem teszteltek, az talán felvehette volna vele a versenyt hűtés terén.A tekercsek a Sapphire sajátjai, ezek is vékonyabb lábúak, bár ennyire szellős kialakítás mellett emiatt nem aggódnék.
(#12384) hdekakas: Afterburnerben van opció, disable ULPS. 280X-eken működött.
(#12386) Tomdriver: Köszönjük!
(#12388) daveoff: Tökéletes, köszi!
-
HSM
félisten
válasz
Bélaaaa #12317 üzenetére
Nem is lenne eladó a Toxic, ha nem adtak volna el pár Giga 290 WF3-at 93,5K bruttóért, újat, amit ennyiért nem hagyhattam ott.
A Vapor meg azért eladó, mert egy másik gépet bontottam anyagi okokból. De marad még 280X Vapor-X-em, meg a 7970 Dual-X, meg a refi 7970 Asus is.
Én amúgy sosem döntöm el előre, meddig marad, ha találok valami "kihagyhatatlant" úgyis cserélem.Mondjuk anno a 9700-as radeonom, meg a refi 5850 is kibírt nálam 3 évet. Annál többet egy sem.
(#12318) daveoff: Kicsit rásegítessz a ventire, máris nem lesz 94 fok, ez ha nem szempont a hang, akkor nyugodtan mehet.
Sajnos a léghűtés ilyen, 300W-ot vagy falazótégla méretben tudsz meghűteni, vagy ha kisebb, akkor az biza jóval melegebb is lesz, vagy jóval hangosabb.
Amúgy egy kisebb, gyengébb hűtős mégjobban izzadna, ha nincs elég huzat a házban, erre azért vigyázz.
Persze, a refi kivétel, annak majdnem mindegy a ház, a meleg nagyját kifújja.(#12321) Bélaaaa: Most már sehol...
De rendes boltból lehetett ennyiért, garival.
-
HSM
félisten
válasz
Bélaaaa #12312 üzenetére
Szemre erősen úgy fest.
Magic márkájú, de ami aggasztó nekem picit, hogy ilyen pici-lábú:
[link]
Nem tudom, ez hogyan birkózik meg egy jobban húzott 290 áramfelvételével. Nekem egy sima valley, nagyon óvatosan húzva (1100/1400, +38mv) is 155A [link], ez tekercsenként 25-40A, attól függően, 4,5 vagy 6 csatorna táplálja, ezt nem tudom pontosan, de sehogy sem kevés. Gondot még nem okozott tudtommal senkinek, de nem túl bizalomgerjesztő. Adatlapot nem találtam róla, hiába kerestem ("Magic R19" [link]), pedig szerettem volna összehasonlítani pl. a PCS+ igen magas minőségű darabjaival:[link] [link]
A Sapphire-en lévő CEC R15 is sokkal bizalomgerjesztőbb, ezzel szerelték a refiket: [link], bár arról sem találtam adatlapot.Amúgy elvileg írták, lesz (van?) új PCB, azon már másmilyenek vannak, és +1 fázis: [link]. Ezeket még nem láttam közelebbről.
-
HSM
félisten
válasz
Bélaaaa #12300 üzenetére
Szerintem gyakorlatilag is.
Amúgy az MSI is tud csinálni csúcs cuccokat, lásd a 290X Lightning, elég jóféle, de árban is magasan veri a mezőnyt.
(#12301) Malibutomi: Nézd, én csak próbálok logikusan gondolkozni. Azért egy ekkora iparban, komoly versenyben feltételezhetjük, hogy egyik gyártó sem maradhat versenyben a másiknál lényegesen nagyobb profittal. Ha viszont hasonló profittal dolgoznak, és hasonló áron adják a portékát, viszont nyilvánvalóan lényegesen kevesebbet kell fordítani a garis cserékre, akkor egy helyre mehet a plusszpénz, a kártyába.
(#12302) matteo_szg: Halkan megkérdem, téged nem fűz egészen véletlenül valami anyagi érdek az Asus-hoz? Csak mert több topikban is írsz ilyen kevéssé megindokolt, Asus-t erősen védő válaszokat, más márkákat (meg az álláspontomat) lehúzva.
-
HSM
félisten
válasz
Bélaaaa #12298 üzenetére
Pont ez az... Ki venne Gigát 2 év garival, ha több hullik belőlük, mint másból?
Másfelől a Gigák minőségén szokott is látszani, hogy a legolcsóbbak+3 év garisok. Messze szoktam kerülni a Giga saját tervezésű kártyáit. Ahogy írtam már, régóta az első Giga kari ez a 290 wf3, ami tetszik. No, meg a változatai. De azért közelse egy Vapor-x vagy pcs+ színvonal, de a tri-x is jóval erősebbnek tűnik nekem. Mondjuk ettől még nem rossz kártya, csak éppen a hosszabb gari ára a gyengébb kártya, ugyanúgy ahogy az Asus és Msi esetén is. Nem véletlen, hogy amiket felsoroltam, a 2 év gari ellenére is picit drágábbak. -
SkyS1gn
félisten
válasz
Bélaaaa #12283 üzenetére
Természetesen. Fura is lenne ha nem...
-
daveoff
veterán
-
Devid_81
félisten
válasz
Bélaaaa #12200 üzenetére
Ezen jot nevettem
Olyan kell ami jol hut es birja is akar tobb napig-hetig?
MSI Lighning.
Bar en megmernem kozkaztatni az uj Sapphire Vapor-x-eket is, es meg a Powercolor-t is.Szerk. most nezem, hogy ezt meg reggel irtad, nem nyomtam mobilrol frissitesre, csak irtam...okosan
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- Xbox Ultimate előfizetések
- SAMSUNG DDR4 REG ECC 32GB 2666MHz RDIMM szerver RAM modulok, nettó 15740Ft+ÁFA, 1 év gar., több db
- Újszerű Asus ExpertBook B1 B1500 - 15.6" FullHD IPS - i5-1235U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - Garancia
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro R50-C - i3-6G I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged