- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Magisk
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Xiaomi Smart Band 8 - folyamatosan
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
-
Mobilarena
AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
proci985
MODERÁTOR
harom egyforma monitorom van amit egy kijelzokent (eyefinityben) hasznalok 2012 eleje ota. ketto DVIn kapja a jelet, egy pedig HDMIn. regebben hasznaltam miniDP - DVI atalakitot is. ezalatt volt negy GPU alrendszerem (6950-7850(+cf)-GTX970-290x(+cf))
ha van is kulonbseg, az szerintem nem latszik. eyefinityvel/surrounddal kijonne. mivel a kep mozog es ugyanaz a kep mozog kijelzok kozott, a szinkulonbsegek kijonnenek.
beallitasok miatt, vagy a vezereles miatt lehet kulonbseg, egyebkent nem.
ha lenne kulonbseg a szinek kozott, akkor valoszinuleg az eyefinitysek evek ota hulyet kapnanak, marpedig erre meg nem lattam senkit panaszkodni. viszont driverben neha utanna kell allitani a hdmi konfiguracionak, panelek kozott is lehet elteres.
---
130kert a 295x2 tenyleg jo vetel volt
.
-
janos666
nagyúr
Találkoztam már vele. Kedvelem, mint ember és nem vitatom a munkásságát. Ugyanakkor ebben a konkrét, szák kérdésben nem nevezném szakértőnek. A színekhez és a monitor kalibráló műszerekhez, a monitor színeinek objektív beállításához és szubjektív értékeléshez is ért, de szerintem halvány fogalma sincs arról, hogy milyen adatok és milyen formában utaznak a HDMI és DisplayPort kábeleken a készülékek közt, vagy úgy egyáltalán hogy mik is azok a bitek és bájtok, mit csinál velük egy encoder/decoder, hogy lesz abból végül a panel számára is érthető RGB mátrix érték.
Sőt, bevallom, én sem vagyok konkrétan ebben szakértő, de annyit azért konyítok hozzá, hogy tudom, hogy korrektül, objektíven, egyértelműen megfogalmazott szabványokat követnek a HDMI és DisplayPort átvitelnél is, a megjelenítőkön belül viszont már teljesen szabadon csinál mindenki a képpel, amit jónak lát, tehát abszolút biztos, hogy bármi különbség van a kettő közt, az vagy készülékhiba (véletlen vagy hanyagságból elkövetett firmware bug), vagy egyszerű konfigurációs eltérésekből adódik, sőt szinte biztos, hogy be is állítható úgy a készülék menüje, hogy egyforma képet kapj.
---
!!! Még egy kiegészítés, amit elfelejtettem, pedig ezzel kellett volna kezdenem !!!
Az AMD driver alapértelmezésben mindig YCC 4:2:2 formátumot küld HDMI-re, nem RGB 4:4:4-et, mint DVI-ra és DisplayPort-ra.
Ez valóban okozhat többféle szemmel is jól látható különbséget!
Egyrészt biztos, hogy csökken a chroma felbontás, amitől kicsit életlenebbnek tűnik a kép, főleg a színátmenetek vonalában.
Másrészt a megjelenítőnek át kell konvertálnia az YCC-t RGB-be, csak ehhez ismerni kell a színteret és nem biztos, hogy mindig ugyan azt feltételezi a driver és a megjelenítő (pl. összekeverik egymás közt az xvYCC kódokat, ha engedélyezve van ez a feature).
Harmadrészt pedig könnyen lehet, hogy más Contrast/Brightness beállítás szükséges a két formátumhoz, mert az egyikben 0-255, a másikban 16-235 tartományban mozognak a hasznos értékek.
Negyedrészt ez a skála nyúzás-húzás, hogy a kártya RGB-ből YCC-t, majd a monitor YCC-ből ismét RGB-t csinál, megint csak rontja a képminőséget, főleg ha csak 8, esetleg 10, nem 12-16 bit megy át (de 16 nem szokott, esetleg 12 alacsony frekvencián és/vagy felbontáson minden ma elterjedt csatolótípus, VGA és megjelenítő esetén).Ugyanakkor....
Kb. 5 kattintás a CCC-ben átállítani a pixel formátumot YCC-ről RGB-re, és az összes fenti hibalehetőség, illetve minőségvesztés eltűnik.
Továbbá, hogy még rosszabb legyen a helyzet, a driver HDMI-n imád underscan-el indítani, amit jelez is a monitonak, így az lehet, hogy bekapcsolja cserébe az overscan-t, így nygítják és kicsinyítik egymás közt a képet. Remélem nem kell mondanom, hogy ez odasz@r a képminőségnek.
Ez is pár kattintással orvosolható, de úgy egy éve leszokott erre az AMD, friss deriver-ekkel már nem csinálják.Legvégül, a HDMI szeret 60 helyett 50Hz-re állni, ha 50 és 60Hz-et is támogat a TV. A "kis buta" fél, hogy ha van 50Hz, akkor biztos EU-s a készülék, de akkor nem biztos, hogy jó rajta a 60Hz még akkor sem, ha azt is visszajelzi az EDID.
Na tömören ennyi.
Szóval végül is lehet, hogy részben igazad van, mert rengeteg a hibalehetőség.
De egyik sem a HDMI hibája, hanem az AMD driver-ek hülyeség, ott is csak az alapbeállításoké. -
janos666
nagyúr
Nem értem, hogy ez a tapasztalatod miben cáfolja az elméletet, amit vázoltam.
A monitor, vagy TV, amin nézted, az volt a felelős a különbségért, nem a VGA és végképp nem maga a kábel/csatlakozótípus.
Ez pedig így nem mérvadó, hacsak nem ugyan olyan monitort/TV-t használ ugyan olyan menü beállításokkal az is, akinek ezt írtad, akkor nála vagy semmi különbség nem lesz, vagy épp az ellenkezője is igaz lehet, és ő a HDMI-n látja majd szebbnek (főleg, hogy ilyenkor 99%, hogy egyszerűen arról van szó, hogy az egyik bemenet memóriájában már eltologatta a felhasználó a csúszkákat kedve szerint, a másikban pedig még alaphelyzetben állnak, az "ízlésre" betologatott csúszkák pedig mindenkinek az egyéni ízlése szerint lesznek véletlenszerűen eltologatva...), szóval abszolút nem lehet ebből általánosítani és ilyesmiket mondani, hogy a DP vagy a HDMI szebb képet ad, mert az úgy abszolút nem igaz.(#32192) adamcadmon
Na, ilyet még csak akkor láttam, ha szándékosan tettem rá szerkesztőprogramban, vagy esetleg játékban debugkonzolból valamire.
-
janos666
nagyúr
Ha kötsz rá egy mágneses rózsaszín masnit, akkor még szebb a DP???
DP-vel nagyobb a nők melle és karcsúbb a dereka, mint HDMI-vel?
Van még olyan eladó masnid? Vennék!!!Abszolút semmi különbség nem lehet DP és HDMI közt, míg nem futsz ki az adott verziók sávszélességéből (mikor már olyan nagy felbontás + frissítési sebesség + bitmélység triót szeretnél beállítani a kijelzőhöz, ami egyszerűen nem fér bele a két eszköz közül alacsonyabb szabványverzió által szabott keretbe, de néha még ez is rugalmas egy picit a gyakorlatban VGA-k oldalon) és értelem szerint utána is csak akkor, ha átléped a közös nevezőt az egyikkel, de még akkor sem biztos (például abszolút semmit nem változtat, ha 8 helyett 10 bitet küldesz ki, ha 8 bites a forrás és lineáris a gamma LUT, ahogy a frissítési frekit is hiába emeled az fps csúcs fölött még tovább...).
Ilyenkor vagy csak látni vélsz valamit, ami nincs ott (placebo), vagy valami mást látsz, mint a kábelek és átviteli szabványok közti különbséget, például a megjelenítő eszközön bemenetenként menthetőek el egyedi beállítások, így mikor cserélgeted, akkor tudtod nélkül ezek is változnak: vagy úgy, hogy az OSD menüben is megtalálható értékek, számodra is látható módon ugrálnak, de ha alaposan átnézed a menüt mindkét bemenetnél, akkor egységesre tudod őket állítani és a kép is egyforma lesz, vagy előfordulhat hogy nem volt elég konzekvens a gyártó és "rejtett" (vagy csak szervizmenükben látható/módosítható) értékek (is) ugrálnak. A lényeg ugyan az, ténylegesen nem a kábel vagy az átviteli szabvány a felelős érte, ha van bármi az a készülék sajátossága (mondhatnánk, hogy hibája), de ez is elég ritka (főleg "buta" PC monitoroknál, amikben nincsenek csicsás képfeldolgozó és manipuláló processzorok és algoritmusok, mint pár TV-ben vagy projektorban divatos).
-
dannyl
addikt
90k lenne a sima A.C 2.0. Azt nyilván lehet egy darabig rángatni, bár sose voltam egy extrém tuningos. Inkább amit alap fesszel elmegy, azt max kihúzom belőle. Base Clock: 1050 MHZBoost Clock: 1178. Ezt írja ennél a verziónál, ez 90k + EVGA gari. Az olyan 98k összesen. Csak az EVGA jöhet szóba, mert ennek van normális garija, amit ha hazaviszek az USA-ból, akkor ott is lehet érvényesíteni. Írtam a giga, MSI és ASUS supportnak is 3 hete. Az óta semmi válasz. Otthon meg (2 hét múlva) meg tudnám venni az MSI 390-et 114k-ért. Na ezen megy a dilemma még mindig nálam. De 2 napon belül meg kéne rendelnem, mert utazok haza záros határidőn belül.
Szóval ez egy kicsit ON téma is azért, mert még mindig a két gyártó közt kell dönteni, és én is a microlag-tól félek leginkább, nem az 5% teljesítmény különbségektől ide vagy oda. -
janos666
nagyúr
Szerintem, ha ennyire nehezedre esik dönteni, akkor vedd az X-et, mert így már valószínűleg később is piszkálni fog a gondolat.
Nálam régen sok sima 290 és X is megfordult. Először racionális gondolkodással egy simát tartottam meg játékra, aztán mégis X végezte a játékos gépben. Most megint lenne alkalmam visszaváltani X-ről, de egyrészt alig van már annyi árdifi, amennyit mástól a szerelésért elkérnék (vizet leengedni és visszatölteni, csavarozgatni, pasztázni a méregdrága MX4-el...), így ennyit már megér a "placebó előny" is.
Igaz, én 2013 őszén-telén fizettem bruttó 110-120k közt értük (összeszedtem a használt X-eket és mellé pár simát boltból), nem 2015 őszén. Borzasztó is így belegondolni ebbe, hogy 2 év után gyakorlatilag ugyan annyiba kerülnek még a nagyjából ugyan olyan kártyák. Teljesen megállt az idő.
Persze a konkurenciánál sem jobb a helyzet, sőt, ott minden konstans drága, itt legalább néha olcsó ez-az... Most már nem vennék 980-at. 970-et még talán, ha valamitől annyira megutálnám a 290X-et, hogy kötelezőnek érezném lecserélni. Lassan talán csak jön már egy tisztességes generációváltás és remélhetőleg vele némi árverseny is (vagy legalább a mostani generáció lesz tényleg olcsó). Illetve lassacskán elválik majd az is, hogy tényleg lesz-e lángja is a füstölgő DX12-nek milyen mennyiségben jönnek játékok és tényleges játékokkal is hoz-e előnyt az AMD hardware-nek).
-
Speed®
titán
Amennyivel drágább a 390X, abból már 980at veszel. 390 az, ami jó ár/érték terén (ill. a 290, de ha újat akarsz, azt nem kapsz már). Nitro. MSI árban (~130) már ott vannak a 980ak aprón..
390 hez képest az X nem nagy lépés, árban is aránytalan ráadásul. Nem csak órajel az eltérés, SP/TMU szinten is kevesebb, de nem vészes a csonkítás (2816/176 vs. 2560/160, ez tempóban is minimális difit jelent. OCra meg egyiknél sincs garancia, ill. kb. mind ugyanannyit bír, néhány kiemelkedő darabtól eltekintve. -
törölt tag
nincs gond de 7970 bios világáról tényleg nem itt kellett volna érdeklődnöd. mindenki az gondolt 290-es Vapor-ra újítottál. Nekem azért gyanús volt.
390 -re témára vissza térve s R9 Sapphire Nitro elég csendes hűvös. 60+ fok BF4 alatt. Igazából a 2500k proci dolgozik most már annyira, hogy elnyomja vga zaját. A többi 390-eshez nem volt szerencsém.
-
janos666
nagyúr
Biztos, hogy nem. A Hawaii/Grenada és Tahiti BIOS-ok nem cserélgethetőek.
A referencia 290 és 290X cserélhető szabadon oda-vissza (ha egyforma a RAM vagy mindkét RAM-hoz van profil a BIOS-ban, esetleg ha gyakorlatilag kompatibilisek a profilok annak ellenére, hogy más-más lenne ideális hozzájuk).
A custom gyártói modellek egymással és a referencia design-al nem feltétlenül cserélgethetőek (attól függ, hogy melyik gyártó mit változtatott).
A kvázi-referencia 390(X)-é is csak úgy jó referencia 290(X)-re, ha korrigálod a memóriaméretet (a 8Gb-os 290 az már custom, szóval más gond is lehet) és ez talán működhet visszafelé is (főleg ha átemeled a memória időzítéseket is, mert a 8Gb-os kártyáké lazább, bár talán elbírja a szűkebbet is), de nem biztos (próbálta már bárki?) és nem sok értelmét látom (sokaknál jobban megy a 290 is 390 BIOS-al, akkor miért fordítanák meg az asztalt...?). -
janos666
nagyúr
Lemented magadnak egy file-ba GPUZ-vel és kiszámoltatod pl. Total Commander-el (vagy amivel tetszik, de a TC sokaknál előfordul). TechPowerUp-on pedig emlékeim szerint kiírja a GPU adatbázis a részleteknél (ezért javasoltam ezt ahelyett, hogy letöltöd azt is és rögtön bit-bit is összehasonlíthatod).
-
zack
nagyúr
Megnéztem az egyel régebbi TriXX-ben, és a max 1,2V van tolva a csúszka. Na most ilyenkor mi van?
Lefelé tudom állítani, de mivel a maximum az 1,2V felfelé nem.mod: Sapphire fórumban megtaláltam. "Locked 1,2V". Más is fröcsögött e miatt.
BIOS csere megoldhatja, olyan, ami nincs lockolva?
-
janos666
nagyúr
Az AfterBurner összességében jól működik nálam.
Csak néha makrancos a PowerLimit, de a legfrisebb WHQL driver-el már az is jól működik, illetve néha skin-t szoktam cserélni, ha valami csúszka valamiért beragad.CrossFire-el voltak anomáliák, de szerintem azok sem feltétlenül Win10-hez köthetőek és ki lehetett tapasztalni, hogy előbb indítani kell egy fullscreen programot, hogy életre keljen a második kártya, aztán újraindítani az AB-t, hogy lehessen piszkálni a második kártya beállításait (esetleg az nem működik, hogy bepipáltam a Disable ULPS-t direkt emiatt, hogy ne aludjon a második VGA, bár ha nincs rákötve monitor, akkor ULPS nélkül is el tud az szundítani, szóval...).
-
Doblós
aktív tag
Én voltam a 290X előző tulajdonosa,tudomásom szerint nem sértettem meg rajta semmit,mint a hímestojással,úgy bántam vele.Mondjuk én nem furmarkoztam vele,max.Valley ment rajta,minden alap,gyári jelen volt/van a karin.A hűtés csere érett lett számomra,mert AC Rogue alatt pörgött a gyári,mint a disznó,nem tudtam megmaradni a szobába.A hütőcsere pedig májusban történt,azóta pedig ment folyamatosan a kari.
-
ffodi
veterán
A másik topicban válaszoltam, de röviden ide is leírom. FireStrike alatt ugyan nem sokat számít a CPU score a végpontszám tekintetében, ha az több, mint a GPU score! Ha megnézed a GTX-ek eredményét, az is harmatgyenge, mert valami alapórajeles CPU-val mérték. Itt a GPU score lenne a lényeg, de az pont nem látszik.
-
HSM
félisten
Osztom a véleményét, pláne a P2714H nagyon jó, és a 80hz is már eléggé kellemes.
Én is ezért várom nagyon-nagyon az A-synces monitorokat 2015 első negyedévében, mivel elvileg a Dell is fog ezzel kihozni monitort, és nagyon bízok benne, hogy egy jó kis IPS lesz, vagy akár többféle is.
Végre nem a gagyi TN-ek. Hiába gaming, meg gyors, az a képminőség nekem nem kell 2014-ben, amit egy TN panel tud.
-
HSM
félisten
Nem az AMD nézte be a megbízhatóságukat a 280X-eknek, pl. a referencia 7970 is elpusztíthatatlan, akár a 280X órajelei felett is. Arról nem az AMD tehet, ha a gyártók lespórolják a VRM-ről a hűtőt a saját tervezésű karikon, amikor világosan specifikálva van, hogy 85 foknál nem lehetnek melegebbek a ramcsipek.
A normálisan megtervezett, korrekt memóriahűtésű kártyákkal semmi baj nincs.
Ami szomorú, hogy ezen típusok kb. csak a Sapphire Vapor-X-ek.
No, meg a Giga WF3, de az meg más szempontból lett kicsit gagyi.
-
fatal1ty1984
őstag
ahogy irtad másfél évig tuti nemkell cserélni.én pl bf4-et játszok egyedül és eddig 1db 7970 volt a gépben 1300ra huzva és FHD-ban teljesen elég volt a bf4-re.egyedül azért váltottam mert 100k alatt intézett haver egy 290oc vapor -x nekem,másik haver meg blokkal együtt elvitte a régi 7970-est.
-
daveoff
veterán
Ha belegondolsz jelenleg a 980 a legerősebb egymagos kártya, szerintem egyáltalán nem túlárazott, pl. a 780 drágább volt megjelenéskor....aki megjelenéskor vesz meg egy csúcskártyát annak számolni kell 40-50k, vagy még több buktával. Az időtállóságot én is hasonló képpen gondolom, vagy inkább gondoltam, mint Te.....majd meglátjuk.
Ha megjelenik a 390X akkor majd visszatérünk a 290X időtállóságára...
-
deadwing
addikt
DVI, AB.
Kábel nem bírja a BF-et?
Fura lenne... Mozgattam egyébként, nem tapasztaltam hibára utaló jelenséget közben.
Most csak azt tudom erre mondani, hogy eddig is így használtam, nem változott semmi, csak a tuning.
Ja és annyi, hogy a monitort eddig nem game módban használtam. Annyi a különbség az üzemmódok között, hogy game módban megy a pwm is, igaz nem fullosan, alig érzékelhető. Egy dobverő gyors mozgatásával a kép előtt fehér háttéren, látom a vibrálást csak, de tökéletes módszer kideríteni, hogy aktív-e a pwm vagy sem
Tegnap kipróbáltam normál módban pwm nélkül /meg ki tudja még milyen elektronika kapcsolódik be ilyenkor/, a kártyákat 1GHz-re vettem vissza, és nem volt hiba.Holnap lesz nagy tesztelés, azzal kezdem, hogy visszaveszek 950-1000-re, aztán megyek sorba, de nagyon furcsállanám, hogy ennyi tuningot sem bírnak a kártyák, és nem is igazán örülnék neki...
-
deadwing
addikt
-
deadwing
addikt
Nem értek egyet. Van értelme használni ha a vga és a proci nincs egymáshoz "méretezve" és a proci a gyengébb. Nálam másfélszer annyi fps-t hoz mint a dx. Igaz, a CF miatti memory leak eléggé idegesítő, amit én a BF4 optimalizálatlanságára vezetek vissza, és még mindig várok a megoldásra. Hiába fejlesztik a drivert, ha a játék készítők nem követik a folyamatot. Matle errorom nincs ugyan sosem, de ez a leak probléma elég durva. Szal lehet én is visszanézek dx-re. Nehéz a döntés, mert nem minden mapon csinálja ezt, és a mantle mellett szól, hogy gyorsabban reagál az egér mint dx alatt, eltűnik az input lag.
-
Joshi
titán
Pont azért kerekedtek ki a szemeim mert szó volt olyanról hogy a DP kábellal jobb képe van a monitornak mint DVI-vel. Brekk is leírta hogy kb mi a különbség a két foglalat között de ez csak a színvisszaadáshoz van köze a képminőség ettől miért lenne más? Ha elolvassátok a foglalatok specifikációit akkor láthatjátok hogy inkább a sávszélesség az amiben nagy a különbség. Egy digitális jelátvitelére készült kábel nem fogja megváltoztatni a képminőséget olyan mértékben ahogy leírták egyesek. Az előfordulhat hogy valamelyik oldalon(ki és bemenet) valami nem stimmel. Nekem van DP kábelem is csak azért használom a Dual DVI kábelt mert a DP kábel rövidebb, én nem látok semmilyen különbséget közöttük a képminőséget illetően. Nekem ez olyan mint az 5ezer Ft-os HDMI kábel és a 300ezer Ft-os HDMI kábel közötti különbség, gyakorlatilag XMen-ek tudnak csak különbséget tenni a kettő között. Nyilván max 2m-es kábelekről beszélek és nem 10-15m-ről.
(#19532) Cseneles: a DVI-n is kimegy a hang, talán pont az AMD volt az első akinél ez működött. Csak az nem mind1 hogy melyik fajta. Most ne kérdezd hogy melyik de az alábbi képen látható típusok vannak.
-
-
Televan74
nagyúr
Majd 1-2 év múlva ha tömegesen jelentkeznek a felhasználók hogy 105-110C° -n ment a VRM,és még mindig megy a kártyám. Majd akkor lehet azt mondani,hogy nem is olyan nagy probléma a alkatrészek melegedése.
Teljesen igazad van.Jobb a megfelelően hűtött és ezáltal hűvösebb alkatrész.Nem véletlenül volt a Videoton erősítőm végfokán hatalmas alu borda.
-
MPowerPH
félisten
-
Lapajbacsi
aktív tag
Azért kérdezgettem és értetlenkedtem, mert úgy tudtam, ahogy haver is hogy ez egy csúcs kártya, az ATI netovábbja jelenleg egy-gpu-val és OC-ben ez az Asus és eme ledöbbenés és sokk miatt, illetve eme bizonyos kvázi teszt eredmények miatt, egyszerűen erős kétségeim voltak.
Nemhogy nyitott ház hanem nincs ház, ki van dobálva minden egy asztalra...és ha a közeli ablakot kinyitja akkor szépen megy rá a hideg (már ha épp kint hideg van - nyilván nyáron kevésbé, bár éjszaka és jó gamer éjszaka SZOKOTT játszani, mert ez a "normális"
szóval nyáron melegben is számít az az ablak valamit éjjel legalábbis) Node ezt már írtam...
Én amúgy már ezt az egészet egy ideje szívesen lezárnám, csak mindig jön egy értesítő és ha szólítanak, akkor felelni szoktam rá, ilyen vagyok sajnos... lényegében mindent megbeszéltünk és szócséplés már tovább ezen az egészen mammogni, úgy gondolom.... -
Prosector
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topicban tilos bármilyen offtopic hozzászólás írása!
Ilyen célra használjátok a Lokál fórumban található offtopicot.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650M R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX 5070 12GB BE QUIET! Pure Base 500DX 650W
- CarPlay / Android Auto adapter meglévő Android alapú fejegységhez
- Csere-Beszámítás!AMD Asztali számítógép PC Játékra! R5 5600/ RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest