Hirdetés
- CES 2026: A tévékben is okosabb lesz a Gemini
- Visszakerül a Realme az Oppo alá
- CES 2026: Főhajtás a Moto 360 előtt Polar funkciókkal
- Magisk
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
-
Mobilarena
AMD FX processzorok topikja
- AM3+ tokozás
- Nyolc, hat, vagy négy mag
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes modellek
Új hozzászólás Aktív témák
-
MiklosSaS
nagyúr
válasz
Hardver Arc
üzenetére
Igen, a fogyasztas az no es a feloldas pedig lutri.
-
MiklosSaS
nagyúr
válasz
Hardver Arc
üzenetére
igen, erosebb lesz mint a 4130
-
snake888
tag
Az Arctic Cooling Freezer A30. elég jó szerepelt tesztekben hűtés terén. Akár 320 W is megvan a hűtőteljesítménye, nem rossz ez. Használt 8 magos prociban nem gondolkodom. De ha mégis 8 mag lenne, persze új, akkor nem hiszem, hogy húzni kellene feleslegesen. BF4 csak elkaristolna rajta. Csak jó lenne tudni, hogy megérné e a befektetés, vagy sem, akár a hat magos fejlesztésről van szó, akár a nyolcról. Ha számottevő javulás nincs akkor nincs értelme.
-
Hardver Arc
senior tag
Valamint egy olyan kèrdès... hogyha feloldom az athlon x3-ba a plussz egy magot hogy phenom x4 legyen akkor erősebb lesz mint az fx 4130 vagy a 4300as?
A tuning az nem èrdekel..
-
snake888
tag
válasz
Picturemaker
üzenetére
Bocs elírtam. Fx 6350 amit néztem, az 4,2 Mhz-es. [link]
-
lee56
őstag
válasz
snake888
üzenetére
Ha az uj battlefield játékok a fontosak és megéri neked arre költeni hogy minél jobban fussanak, akkor egy FX-8 sem rosz, és a lapod jó lenne még annak a tuningolására is, csak a hűtővel lehetnek gondok, de az is csak 4.5GHz felett inkább, közepes tuningra elég kéne legyen.
Gonkeee : Kicsit még művelődj a témában, mert eléggé kevered a dolgokat. CPU unlocknak pl semmi köze a processzor energitakarékosságokhoz (mint pl CnQ). Azzal a magokat tud(nád) unlockolni azoknál a prociknál, amik ezt lehetővé teszik (azaz egyes phenom és phenom2-k)
-
Hardver Arc
senior tag
Helo!
Amd fx4130 illetve fx4300 között mi a külömbsèg?
Csak a fogyasztás? -
lee56
őstag
válasz
Pancsermeste
üzenetére
Tudom, olvastam.

Csak arra akartam rávilágítani; hogy attól még mert egyik procinak alacsonyabb az alapfeszültsége még egyáltalán nem biztos (hiába ugyanaz az architechtúra), hogy ugyanazokkal a beállításokkal, felszereléssel és pontosan ugyanakkora terhelésen Wattra pontosan ugyan annyit is fogyasszon mint egy másik, aminek magasabb az alapfeszültsége.Tehát még az elméletetek alapja sem áll meg a lábán.

-
atomanti19
aktív tag
válasz
Picturemaker
üzenetére
Pl ezért. Bár ez már egy használt 8320 ára....
Még az is lehet pont ezt nézte ki.
-
snake888
tag
válasz
Dark KillerX
üzenetére
Köszi a választ. 33 ezerbe fájna a csere. Nem tudom megérné e, vagy inkább húzok picit az fx 4100-on még feljebb. De ha lényeges FPS emrlkrdéssel jár, akkor megérné. Egyébként a bf4 game ajánlott cpu-ja 6 magos.
-
Gonkeee
csendes tag
válasz
Dr. Gonzο
üzenetére
Jó is, hogy szóbahoztad. A gyári 3,5 ről alap fesszel 4.0GHz re emeltem az órajelet szorzó emeléssel.
Utánna olvasgattam(google), néztem teszteket ott még többet is adtak alap fesszel.
Viszont AIDAx64 el megnéztem a CPU Unlock Disable után is váltogatja a szorzót és a proci feszt.
Gondolom ebben akkor a CPU Turbo Mode lesz a ludas. Megnézem, játszom vele egy kicsit.
De ha ez nem okoz semmiféle hardveres problémát akkor lehet vissza kapcsolom, bár így nem nagyon értem mi értelme van ennek a funkciónak ha így is változtatgat
Rendszer stabilitásban én eddig semmiféle fennakadást nem találtam.
Kövi reset tuán írok egy pontosabb CPU BIOS beállítást. -
Gonkeee
csendes tag
Sziasztok. Egy olyan problémám van, hogy:
Adottegy AMD FX-6300 as CPU.
Amikor bekapcsolom a gépet elindul minden felpörög, majd ahogy eléri az összes venti a max fordulatát lekapcsol a gép, és pár ms múlva megint bekapcsol és akkor már nem áll le.
A hiba forrása a BIOS-ban lévő CPU Unlock miatt van. Ha kikapcsolom akkor nem produkálja ezt a hibát.
Mennyiben befolyásolja ez a teljesítményemet, mind valós teljesítményben, energiafogyasztásban, hőtermelésben?
És ha kikapcsolom ezt a funkciót akkor ugye megszűnik elméletileg a szorzózár váltogatás lehetősége, de csak számomra és az os vagy a BIOS továbbra is tudja majd esetleg levenni a szorzót ha nincs rajta akkora teljesítményigény? Mert ha nincs rajta teljesítményigény akkor vissza veszi magát 1,4GHz re. ami igen csak jó fogyasztás és hőtermelés szempontjából. Emellett ha ezt kikapcsolom akkor kapcsoljam ki mellé a CPU Turbo Mod-ot is?AMD FX-6300 CPU.
Gigabyte 970A-D3 Alaplap.
Kingston HyperX KHX1600C9D3/4GX (2x4GB) RAM.
Win 7 Ultimate x64.Válaszaitokat köszönöm.
-
Dark KillerX
addikt
válasz
snake888
üzenetére
Az egész attól függ,hogy mennyibe fájna a csere,de sztem megérné,és egyébként pedig a lapod bírja a tuningot,szóval a 4,2Ghz-nél többet kitudsz sajtolni az FX6300-ból,főleg ha egy jobb példányt fogsz ki.
És úgy gondolom a hűtőd is bőven elég lenne rá,szóval a döntés a tied!

-
snake888
tag
Aggyisten!
Egy ASUS M5A97 EVO R2.0 deszkám van, benne egy Fx 4100 3,6 Mhz proci. Érdemes váltanom Fx 6300 4,2 Mhz processzorra? Videókártya:Asus Gtx 660. Érdemleges vagy némi gyorsulás lesz tapasztalható pl. játék terén? (BF4) Vagy lehugyozott sóskifli az egész? A hűtőm egy Arctic Cooling Freezer A30. Remélhetőleg elég lenne a 6 magoshoz, elég jó a hűtő teljesítménye.
-
=HG=
addikt
Az elméletet úgy kezdtem, hogy nem vagyok fizikus...De amit Te írtál, az igaz: "ha csökkentjük a feszt, akkor csökken a fogyasztás/hőtermelés". Viszont kérdem én miről beszélünk egy procinál ? Elektromos teljesítményről, vagy munkáról ? Mert egész más képlettel kéne számolnunk..

-
Pancsermeste
őstag
Az elmélet két különböző prociról szólt. Mindkettő esetében megfigyelhető, hogy alacsonyabb feszen csökken a fogyasztás/hőtermelés, ez természetes.
Arról volt szó, hogy az egyik proci alacsonyabb feszt igényel, viszont magasabb áram mellett, míg a másik proci nagyobb feszt kér alacsonyabb áram mellett. (tehát egymáshoz viszonyítva!) Aztán egyenként vizsgálva őket, természetesen feszültséget csökkentve, csökken az áramfelvétel is. -
lee56
őstag
"Tehát ha alacsonyabb feszt adunk az egyiknek, akkor nagyobb amperszámmal (áramerősséggel) érjük el ugyan azt az eredményt. És bizony nagyobb átfolyó áramerősségnél (ampernél) nagyobb is lesz a melegedés..."
Érdekes módon viszont ha ezt az elméletet követjük és tovább csökkentjük a feszt, akkor pont a fordítottja történik, csökken a fogyasztás/hőtermelés.

-
Pancsermeste
őstag
Azért ez nem olyan rossz eredmény a kis Asrocktól!

-
-
MrM94
addikt
válasz
Pancsermeste
üzenetére
Nalam 4ghz en is throtthlingolt
8120al

-
-
MrM94
addikt
válasz
Picturemaker
üzenetére
Osszekevertem,elnezest
Ferrite choke nevezetu komponens is tulmelegszik[link]
@stratova
ekem is ex4 volt tudom mirol beszelsz 
-
stratova
veterán
Akkor sokadjára. Ext3/4-től csodát ne várjunk.
-
MrM94
addikt
válasz
Akcok94
üzenetére
Ja,egy vizesblokk asrock 970 ex3 ra amire nincs is...viszont ha lenne is tobbe kerulne mint az alaplap...
Amugymeg hiaba vesztek ilyen huteseket ra nem fog segiteni,keves fazisu tapellatas nem csak a VRM melegszik tul hanem a Mosfetek is a kis muanyagra pedig aztan ragaszthatjatok a bordat mert sokat nem fog segiteni..
-
=HG=
addikt
Azt ki kell tapasztalni, hogy melyik lapnál hogy viselkedik az LLC, mert van hogy máshogy számozták be a gyártók...Az én lapomnál meg LLC1-nél tartja stabilabban a feszt..
Ha kicsit jobban érdekel valakit a vdrop, ill LLC, itt olvashat róla:[link] Sajnos a grafikonok már nincsenek meg..(kár, pedig azzal lehetett jól megérteni..nagyon jó cikk!! )
-
pd
tag
válasz
marquuard
üzenetére
Hát akkor ennyi, gond letudva. Ha egyszer aközben, amire használod, jó, akkor nem kell rajta agyalni.
(#41356) =HG=: Most akkor hogy van ez az LLC-téma? Minél magasabbra állítom, annál nagyobb tartományban változhat a feszültség? Csak mert én minél magasabbra állítottam, annál kevésbé ingadozott.
-
=HG=
addikt
válasz
MaxxDamage
üzenetére
Szerintem az mindkettő kupakhő!

(#41360) Pancsermeste Az, hogy gyengébb lapba 8350, az tényleg hülyeség! Miért érné be kevesebb fesszel? Az egyik proci kevesebbel éri be mint a másik, de tök mind1, hogy melyik 8xxx proci.
-
Pancsermeste
őstag
Nem akartam a 8320 vs 8350-re hangsúlyt fektetni, csupán az érthetőség kedvéért írtam a típusokat. Nevezhettem volna A és B procinak is. Én az adott órajelhez igényelt CPU fesz különbségre akartam a hangsúlyt helyezni.
Nagyon valószínű, hogy amit az alacsonyabb fesz + nagyobb áramról írsz, abban van valami... a FET-eken átfolyó nagyobb áram pedig biztosan jobban fűti a VRM szekciót, amitől előbb fog Throttlingolni.
Minden esetre, aki egyszer nekem azt mondta, hogy gyenge lapba inkább 8350-et érdemesebb venni (mivel alacsonyabb fesszel beéri, ezért kevésbé fog melegedni az egész rendszer) annak úgy látszik nem volt igaza, de az is lehet, hogy az egész összehasonlításnak így semmi értelme. -
Ez már szépen hasonló érték (Kupak és Maghő... pl.)

/csak egy érdekesség/ --> csupán 2c fok a különbség !
L
-
pd
tag
válasz
marquuard
üzenetére
Prime alatt nekem is a 80-at nyaldossa, de azt úgysem futtatom éjjel-nappal, és nem mondhatnám, hogy gagyi a hűtés. Noctua C14 két TY147 ventivel, a Noctua két P14 ventije és két Fractal Desingn R2 14 cm pedig a házat szellőzteti. Más hétköznapi program alatt úgysem melegszik annyira.
Alapjáraton (böngészés, filmezés) nálam is 35-40 körüli a CPU.
(#41348) Pancsermeste: Hát, nem tudom. Lehet, hogy ekkora feszültséggel a 8350 elmegy 4,5-ön is, de az alacsonyabb is órajelhez is kell neki ennyi. Ki kell próbálgatni, másképp nem megy.

-
=HG=
addikt
válasz
Pancsermeste
üzenetére
Szerintem nem érdemes arra hangsúlyt helyezni, hogy az egyik 8350 a másik 8320..Egyszerűen 2 gyakorlatilag egyforma proci (ami mégsem egyforma) ami gyárilag más órajelen jár. Mégis ugyan az az architectúra.
Nem vagyok egy fizikus és elég nehéz meghatározni (nekem) hogy egy proci esetében mi a munka,a teljesítmény...
Viszont amennyiben például egy Linx futtatásánál azt vennénk alapul, hogy x wattot fogyaszt a proci, azt valamennyi feszültség szorozva valamennyi áramerősség szorzatával éri el. És itt vegyük azt, hogy mindkettő procinál ugyan annyi watt teljesítményt érünk el a progi futtatásánál, mivel ugyan úgy terheli mindkettőt, akkor a másik két tényezőnek kell változnia. Tehát ha alacsonyabb feszt adunk az egyiknek, akkor nagyobb amperszámmal (áramerősséggel) érjük el ugyan azt az eredményt. És bizony nagyobb átfolyó áramerősségnél (ampernél) nagyobb is lesz a melegedés...
Tehát a proci ugyan annyit fogyaszt (watt) viszont jobban fog melegedni és a nagyobb amper miatt throttingol is...
Ha erre jár egy fizikus, akkor leírja, hogy jól gondolom-e, de szerintem valahogy így van...
Ezt a kupak vs maghőt felejtsük már el! Ez minden héten le van írva ebben a topikban, hogy csak a kupakhő a mérvadó! Nincs külön sensor a magoknak, az csak számított érték, nem valós...
LLC gyakorlatilag egy feszültség sávot állít.. Teljesítmény függvényében a hirtelen kiugróan magas, illetve alacsony feszültség "tüskéket" töri le. Tehát ha pl asrock lapnál LLC 1-et állítunk be a biosban, annál szűkebb sávban mozog a fesz értékünk...
Nem engedi nagyon ugrálni a feszt.. Sokszor belefut az ember olyan hibába, hogy a user beállítja a még stabil fesz értéket a tuninghoz, viszont LLC-t hagyja magas beállításon. Ilyenkor van az, hogy például egy sima böngészés során elhasal a proci, mivel annyira alacsony feszt kap... -
marquuard
veterán
válasz
Pancsermeste
üzenetére
Köszönöm a VRM-es megoldást, szerzek pár ilyen lapkát, és megcsinálom. Majd akkorára hajtom, hogy beleérjen nálam is a légáramba. ASRock 10 fokkal többet mutat, vagy 10 fokkal melegebb benne a proci?
-
pipo112
őstag
válasz
Pancsermeste
üzenetére
Az nem biztos így van de egy bios resetet megeresztenék akkor is
-
Valkűr
addikt
Azért egy értelmesebb alaplapon a VRM hűtést is megszokták oldani normálisabban. Pld a Sabertooth esetében is meg van oldva, vagy a Gigánál is.

-
Picturemaker
őstag
-
Pancsermeste
őstag
válasz
marquuard
üzenetére
Már linkeltem neked, én így mókoltam meg. - de ezt mindenki csak saját felelősségre! Ha kipottyan a bordából a fém lap, akkor zárlatot csinálhat! Bár esetemben teljesen befeszül, alig tudom mozgatni.
A 72 fok meg ne zavarjon, Asrock lapban (bár nagyjából reális hőmérsékletet), de kb. 10 fokkal magasabbat mutat, mint más lapokban!
-
marquuard
veterán
válasz
Pancsermeste
üzenetére
Sajnos helyem nem igazán van, a hátsó gépházventi és a Mugen 4 között van kb 3-4cm szabad hely, ahol a VRM van. Valami sufnis megoldás kellene, amitől nem ugrik a garancia, de ventilátor nem fog odaférni.
Throttling a legkisebb probléma, de nagyon zavar, hogy 72 fokig felmegy a 6 magos FX, pedig ez a tuning semmi.
-
Pancsermeste
őstag
No tessék, itt van Bios 1,2V magasabb LLC-vel.
Nagyjából ugyan az, mint magasabb Bios fesz + alacsonyabb LLC-vel. (mindkettő esetben 1,2V-ra áll be a CPU fesz.)(#41347) EnterR: A throttling a gyenge VRM miatt van, azt kellene valahogy hűtened! Én megmókoltam az enyémet kicsit, és így nálam a 8 magos cucc is megy 4,2GHz-en throttling nélkül. De amint láthatod a példámból, a proci fogyasztás (és egyben a VRM terhelés) az egyáltalán nem biztos, hogy alacsony feszes példánynál alacsonyabb lesz.
-
marquuard
veterán
Ezt most megint nem értem... Pár napja szedtem szét újra a gépet, mert nem volt jó a pasztázás. Kiszedtem a házból a lapot, hogy hozzáférjek, CPU közepére egy pötty paszta, amit a hűtő el is kent a CPU felületén. Rendesen a felfogatót a helyére tettem, és rendesen meghúztam a csavarokat, hogy ne mozogjon. Most fél órára ráengedtem a procira az IBT-t (Extreme beállítással), és 72 fokig felment, ezt tartotta is. Miért ilyen magas? Szerintem nem szabadna eddig felmennie. Mugen 4-en van az alap Scythe GlideStream ventilátor, gépház elején, hátulján Arctic F12 ventilátorok vannak, terhelésnél rendesen fel is pörögnek. Másik, azt se értem, hogy miért throttlingol néha a lap, pedig elég alacsony a fesz, amit IBT/Prime alatt felvesz (1.248V). Viszont az is érdekes, hogy a Scythe ventilátor nem igazán megy 800-850RPM alá, böngészés közben 35-38 fokos a kupak.
Amúgy Spire szilikonos (fehér) paszta van rajta. Tudom, nem a legjobb, de hát erre volt pénzem, fejhallgatóra kellett

A pasztán ez van:Thermal Conductivity: >2.062W/m-k
Thermal Resistance: <0,06°C-in2/W -
Pancsermeste
őstag
Persze, persze, ez világos... majd tesztelem még kicsit.

Amiért a témát feldobtam, az csupán az a tény, hogy ha egy proci alacsonyabb fesszel beéri egy adott órajelhez, az még messze nem jelenti azt, hogy hűvösebb is lesz, vagy hogy kevesebbet fog enni, így kevésbé fogja a VRM-et terhelni, mint egy magasabb fesz igényű darab.Azért azt nem hinném, hogy egy proci csere után wint kéne frissíteni.
Amúgy nemsokára (7VGn) tesztelem mindkét procckost egy Sabertooth lapocskában is!

Most csak kíváncsiság kedvéért néztem meg a hőn szeretett Asrock-omba! -
válasz
Pancsermeste
üzenetére
Az nagyon érdekes, bár és egy AsRock-tól alapba nem sokat várok (ez OFF) - semmi személyeskedés... próbáld meg egy min. M5A97 EVO R2.0 -val mire jutsz !?

Nálam volt a CPU kupakhő 92-93c fok is (prime full) még Mugen 4-el és nem kapcsolt / nem fagyott le a gép
L
-
pipo112
őstag
válasz
Pancsermeste
üzenetére
Hali azért egy bios reset és friss win7 után megnézném mi a helyzet mert ez is befolyásolhatja mert ha jól emlékszem azt írtad csak ki cserélted a procit és annyi szal azért csak egy teljesen új proci dobtál a rendszerbe ami nem ugyan olyan paraméterekkel rendelkezik és megbolondíthatja a rendszert.
igaz ez csak egy ötlet nem biztos hogy segít de pl: én kipróbálnám -
pd
tag
válasz
Pancsermeste
üzenetére
Állítsd lejjebb 1,2-re! Ha alacsonyabb LLC-vel 1,275-re állítva 1,2-n jó volt, akkor magasabb LLC-vel direkteben 1,2-re állítva is jó lesz. Talán még lejjebb is.
Esetleg még a CPU/NB feszültségét is megpróbálhatod lejjebb vinni, nekem Auto beállításon az is magassabb volt, mint a szükséges. Most 1,275-ön is elmegy, és az is hoz pár fokot. Meg persze a VRM-et is kevésbé terheli. -
Pancsermeste
őstag
válasz
Nxn908xxx
üzenetére
Az a 79 fok az már nem inkább a VRM?? (azt ott már tuti nem a CPU fűti be)
Nos, amúgy erről beszéltem.
Elég volt csak az LLC-t kicsit feljebb venni, így 4,2GHz-en tartja a beállított 1,275V-ot (1,28V), és már trottyol is a lap!
A 8320 4,2GHz-en 1,375V mellett sem throttlingolt. -
Nxn908xxx
őstag
válasz
Pancsermeste
üzenetére
-
Pancsermeste
őstag
válasz
MaxxDamage
üzenetére
Nem tudom, nálam 1,375V-on pillanatok alatt felmelegedett, és lekapcsolt a gép. De csak a monitorozva volt ilyen forró, ezt már kimértem, hogy az Asrock kb. 10 fokkal többet mutat, mint egy ASUS M5A97 EVO.
(#41334) pd: Igen, az 1,275V-nál alacsonyabb LLC volt belőve, ezért esett a fesz 1,2V-ra. Ha feljebb veszem az LLC-t, akkor kb. tarthatja az 1,275V-ot, de biztosan jobban melegedne.... majd kipróbálom.
De ami a lényeg volt, hogy sokan azt állították, hogy azért jó az a proci, amely alacsonyabb fesszel beéri, mert gyenge tápellátású lapokban jobban fogja a tuningot bírni. Számomra ez most nem igazán igazolódott be. Hiába kér alacsonyabb feszt a 4,2GHz-hez, a VRM throttling miatt ezzel se tudok feljebb lépni, 4,4GHz-nél 1,3V mellett már trottyol. De még 4,2GHz-en is 1,3V fesz mellett, míg a 8320-as procim magasabb fesz ellenére sem throttlingoltatja a VRM-et.
(#41338) Nxn908xxx: Ha leveszem az oldallapot akkor se változik, sőt, ha belefújok szobaventivel, még akkor sem

De amúgy egyértelmű, hogy azonos fesz mellett sokkal, de sokkal jobban melegszik a 8350, mint mondottam, pillanatok alatt ki is kapcsolt ugyan azon beállítások mellett, mint amivel a 8320 ment. -
-
Nxn908xxx
őstag
válasz
Pancsermeste
üzenetére
Nem melegszik jobban. A 8350-es képen 10 egységgel alacsonyabb a maghő mint a 8320-as képen. A kupak valószínűleg a foglalat alatt lévő szenzor valahol a VRM közelében. Megpróbálhatod levenni az oldallapot elől hátul, változni fog a kupakhő.
-
pd
tag
válasz
marquuard
üzenetére
Szerintem enabledre érdemes rakni, ha tuningolsz. De attól még csak ez nem fogja megakadályozni a throttlingot. Az LLC leírásánál a legtöbb helyen az szerepel, hogy magasabb feszültséget engedélyez, ha állítgatod, szóval a VRM biztos, hogy jobban fog melegedni. Ha a throttling a VRM melegedése miatt van, akkor még kontraproduktív is lehet.
De mint lentebb írtam, nálam annyi volt a hatása, hogy kisebb lett a feszültségingadozás a beállított értékhez képest, ez tuningnál mindenképp hasznos.(#41336) luimapeiz: Hát biztos nem keveset, ha figyelembe vesszük azt, hogy nálam a 8320 1,344 V-ra állítva Prime95 teszt alatt 200 W-tal dobja meg a fogyasztást. Ez nyilván nem egyedül a CPU számlájára írható, mert ilyenkor többet fogyaszt a RAM, felpörög az összes venti stb., de azért az sem kevés.
-
válasz
Pancsermeste
üzenetére
akkor 1.515v -on mit ehet az FX-8350 es ?

L
-
marquuard
veterán
Most, hogy az LLC-ről van szó, lenne egy kérdésem. ASRock 970 Extreme3-ban van Load-Line-calibration.
3 opció van:
-Enabled
-Disabled
-AutoMire érdemes állítani, hogy elkerülhető legyen a throttling?
-
pd
tag
válasz
Pancsermeste
üzenetére
Én amikor próbálgattam a különböző beállításokat, azt tapasztaltam, hogy alacsonyabb LLC beállítás legfeljebb azért eredményez alacsonyabb hőfokot, mert Windows alatt (főleg tesztek elindítása után) rendszeresen jobban visszaesik a feszültség a beállítotthoz képest.
Vagyis magasabb, nálam az M5A97 EVO R2.0-ban Ultra High CPU és High CPU/NB-nél egyszerűen pontosabban be lehetett lőni a feszültséget, ezen LLC-beállításokkal annyi maradt a tesztek alatt, mint amennyire a BIOS-ban állítottam. Attól még (Offset Voltage-dzsal) ugyanúgy visszavette a feszültséget, ha nem volt terhelés, sőt még alacsonyabbra is vitte. Ilyen LLC-vel ha most 7-re csökken a szorzó, 0,888 V-ra esik a feszültség, míg alacsonyabb LLC-nél 0,910-re.
Nálad is látszik, hogy 1,275 V-ra állítottad a feszültséget, teszt közben meg 1,2 V-on megy, lehet, ezért alacsonyabb csak a hőfok. Magasabb LLC-vel ha 1,2-re állítod, ugyanúgy nem fog annyira melegedni, és pontosabban tudod állítani. Csak egy tipp.Esetleg más nem figyelt meg hasonlót?
(#41333): A fogyasztás egyébként nálam sem állandó. Van, hogy amikor a StaxRip terheli, csak 260-270 W közötti a fogyasztás, máskor meg van, hogy simán 300 fölött marad végig. Bár ez lehet, attól is függ, mennyire pörgeti a procit, mert azért az x264 nem folyamatos 100%-os terhelést produkál.
De terheléses tesztek alatt sem egyforma, biztos van, hogy ez-az bezavar. -
Pancsermeste
őstag
Egyáltalán nem egyértelmű! (Lásd pl. 12V-os vs 230V-os izzó. )
A fogyasztás nem csak a feszültségtől függ, hanem a rákapcsolt terheléstől, ami meghatározza az áramot. A teljesítmény meg ugye feszültség és áram szorzata.
Vagyis, alacsonyabb fesz * magasabb áram egyenlő lehet magasabb fesz * alacsonyabb árammal.
És mint említettem, a VRM throttling is azt igazolja, hogy alacsonyabb fesz mellett is kajál annyit a 8350 mint a 8320.
Ettől függetlenül valóban nincs 2 egyforma proci. -
=HG=
addikt
válasz
Pancsermeste
üzenetére
Ha kevesebb feszt kér, azaz használ, akkor egyértelmű, hogy kevesebbet is fogyaszt.. A melegedés már más kérdés, de ez tipikus esete annak, hogy minden proci más.. Már alapon is, nemhogy tuningnál. Gyanítom, hogy két 8320 között is nagy különbségek lehetnek.. Ezt igazolja ez a topik is...
-
Pancsermeste
őstag
Sziasztok!
Próbálgatok a lapomban egy FX-8350-es procit.
Előtte 8320 volt benne, csak simán kicseréltem, minden beállítást hagytam a BIOS-ban úgy ahogy volt.
Azt tapasztaltam, hogy a 8350 sokkal jobban melegedett (már BIOS-ban is, és Winben is) ! Ráengedtem a Prime-ot, elég gyorsan ki is kapcsolt a gép (gondolom CPU vagy VRM thermikus védelem).
A beállítások a következők voltak: CPU 4,2GHz, 1,375V + LLC.
Ezután visszább vettem a feszt 1.275V-ra, lazább LLC-vel, és szintén 4,2GHz órajellel. Így prime stabil maradt, de ami az érdekes, hogy hiába ugyan az az órajel és jóval alacsonyabb fesz, mégis majdnem ugyan úgy melegszik, mint a régi procim.Persze az első linken a 8320 nagyobb fesszel valamivel jobban melegedett, de akkor még nem volt jó a ház szellőzésem.
Tehát ami a lényeg, hogy hiába kér a 8350 alacsonyabb feszt, attól még nem fogyaszt kevesebbet, mint a másik procim magasabb fesz mellett. És ez nem csak a melegedéssel van igazolva, hanem a VRM throttling is ezt mutatja. (már 1,32V-os fesz mellett is elkezdett trottyolni, míg a 8320-nál 1,375V-on sem trottyantott!)
-
Stylerr
addikt
Ez az AMD application power management hasznos, vagy érdemes kikapcsolni?
-
válasz
MaxxDamage
üzenetére
Akkor félre értettem a kérdést. Pardon!
Kíváncsivá tettél, el fogom olvasni!
-
marquuard
veterán
Üdv.
Azt vettem észre, hogy tuning után a flash videók/játékok és a mozgó GIF-ek néha megakadnak böngészőben. Ez alacsony fesz miatt lehet?
-
-
válasz
MaxxDamage
üzenetére
Az FX 1866-ig kezeli a memóriákat hivatalosan. Ott is jelenthet némi előrelépést.
-
-
Stylerr
addikt
8gb 1600mhz-s RAM, és 8gb-s 1333mhz-s RAM között mekkora teljesítménybeli különbség van, mennyit veszek észre?
-
-
Whysperer
addikt
-
marquuard
veterán
Mitől lehet, hogy Chrome alatt néha vannak mikrolaggok? Ritkán jön elő, de zavaró. Pillanatra megáll a kép, de csak Chrome-val vettem észre. Azóta van, mióta tuningoltam a procin. 4GHz, 1.272V a max.
-
Whysperer
addikt
válasz
nokia5800tel
üzenetére
kolléga szavaival élve:
"CPU hűtésnek alternatívaként feldobnám az alpenföhn brocken-t ."
-
MiklosSaS
nagyúr
válasz
nokia5800tel
üzenetére
Max 1.5 V-ig mehet.
-
nokia5800tel
csendes tag
-
MiklosSaS
nagyúr
válasz
nokia5800tel
üzenetére
A gyari huto felejtos meg alapon is. 1.4 - 1.45 V kozott lehet 4.4 - 4.7 GHz-eket hajkuraszni veluk.
-
nokia5800tel
csendes tag
Köszi a válaszokat!
Nagyon hasznosak!
Akkor végülis, ha minden igaz akkor a táp bírni fogja még a CPU tuningot is.Tehát akkor érdemes lehet vennem egy másik hűtőt.
Esetleg arról van tapasztalatok,hogy mondjuk gyári hűtővel tuning alatt mennyire melegszik a 8320?alapfeszen ha húznám akkor gondolom nagy melegedés még nem történne.átlagba gondolom alapfeszen bírják a ~4Ghz-et.
Esetleg azt meg tudnátok mondani,hogy ésszerű feszültséggel mennyit mennek ezek a CPU-k átlagban?Azért vegyük az átlagot mert nem szokott szerencsém lenni
Sosem fogom ki a tuningosabb példányokat,de ki tudja lehet rám mosolyog a szerencse

Új hozzászólás Aktív témák
A nem témába vágó beszélgetésekhez keressétek fel a (nemcsak) FX-tulajdonosok bazi nagy OFFolós topicját, vagy az AMD offtopikot!
- Milyen videókártyát?
- Polgári repülőgép-szimulátorok
- Háztartási gépek
- Gumi és felni topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Windows 11
- Linux felhasználók OFF topikja
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Vezetékes FÜLhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ultra 9 285K 32/64GB RAM RTX 5070 Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 256GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor
- magyar billentyűzet - 162 - 163 - Lenovo LOQ (15ARP9) - AMD Ryzen 7 7435HS, RTX 4060
- Xiaomi Redmi Note 10s 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

ekem is ex4 volt tudom mirol beszelsz