Hirdetés
- Elkalapálta a snapdragonos Galaxy S26 az exynososat
- One mobilszolgáltatások
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Redmi Note 15 Pro 5G – a szokásosat?
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
-
Mobilarena
AMD FX processzorok topikja
- AM3+ tokozás
- Nyolc, hat, vagy négy mag
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes modellek
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Yutani
üzenetére
Qva jó hasonlat, általánosságban áll is.
Hiányzik azonban : "a mostani legjobb kollégád" - ilyen nekem már 4.5 éve nincs, mivel azóta nem melózok, mivel jól megélek a nyugdíjamból. Voltak szimpi munkatársaim, és néhány utálatos is, de ma már az egész történelem, a lényeg a lényeg hogy soha többé nem kell korán kelnem, brutális, csoda hogy napallergiás vámpírként túléltem a délelőttös műszakokat. Kb egész életemben erre vágytam, semmi függőség senkitől (főnöktől főleg), most tenger idő, azt csinálok amit akarok, senki nem is szólhat bele.
Hogy ON is legyen, az FX még mindíg a próbapadon, kísérletezés, majd jelentkezem az eredménnyel.
-
-
-
brabbitz
aktív tag
Amugy ez tök érdekes, mert alattam soha nem döglött le még NorthBridge chipset. Jó igazság szerint, nálam általában jó a légáramlás, de külön nem hutom, csak a borda ugy ahogy van. Nem is pasztáztam eddig ujra.
-
M0ng00se
őstag
hát, havernak olyan jelenség volt, hogy megfőtt a veztérlő, és csak az alsóbb PCIE működött
szóval érdemes pasztázni, és rakni rá ventit, vagy legalább valami fuvallat érje -
FF23
őstag
Viszonylag sok hibás 990FX lap forgott az aprón, nekem is van egy asus. Kíváncsiságból lekaptam az NB-ről a hűtőt. Az látszik, hogy a gyári trutyi meg tudott olvadni és házban álló helyzetben a nagy része lefolyt a tokozás aljába. Itt már egészen megkeményedett Nem túl bizalomgerjesztő.

-
brabbitz
aktív tag
Több féle implementáció létezik, eredetileg Phenom I procikhoz tervezték, LLC-szerűségként müködve, csak ahogy említettem máshogy implementálva, később Phenom II-től már integrálva lett, tehát már PII prociknál a népszerű 'Magfeloldás' funkcióját használták.
FX-nél felesleges. Nem hoz(na) semmit, ne kapcsold be szerintem.
-
-
brabbitz
aktív tag
Az a baj hogy az a lap igazából kókány. Nem leszólásból írom, 760G chipsetes a lap, még a Phenom II-el indult 2009-ben egy időben, ez kb a leggyengebb chipset ami támogatja a PCIe2.0/HT3.0-át, így hát erre szoftveresen megírták a BIOS-t, hogy támogassa az FX-et, és ennyi. Az a lap nem mellé valszeg nem is hutobordás, szoval semmi komoly nem jöhet szóba, még korrektebb UV is kérdéses a beállítások hiánya miatt. Én hagynám 1.320V-on, órajelben meg amennyi belefér természetesen a feszültségbe, a VRM nem nagyon fogja tolerálni az 1.416V-t. Ha teheted tegyél oda valami kis ventit, ha toronyhutesed van.
-
brabbitz
aktív tag
válasz
M0ng00se
üzenetére
UD3P-m volt, nem volt rossz lap, DE! az UEFI-je nem valami korrekt. Ha frissítéskor elb*szol valamit, vagy - volt már rá példa - a lap dobja el a keresztet magától, DualBIOS megmenthet, ez mindenképp pozitív.
Nem sokat OC-ztam vele, de nem igazán szereti az NB(L3) OC-t (Persze BCLK-val lehet próbálkozni). 4.4-4.5Ghz fölött a lap elhasal többnyire a VRM-ek miatt, forrnak mint az állat és az amugy előző revíziós UD3-tól nagyobb borda még mindig nem elég hozzájuk. Digital duplázott 4+1 fázisos a lap, (tehát 8+2), ami nem feltétlen rossz ám, de helyén kell kezelni.
Ha tudod hűteni, akkor 'tán 4.7Ghz belefér, de itt gondolni kell arra hogy legyen szerencséd a szilicium lotton, és tudd huteni a VRM-eket, aktívan. Emellé sajnos előbb kipurrcanhat.ASUS Pro szériájából nekem a nagyobbik tesó van, de szerintem a chipset-en kivul mas nem igazán különbözik. 6+2 Digital, tehát korrekt minosegu VRM-ek, masszív, nagy hutobordaval. Nincs nagy jellegzetessége, semmilyen +t nem tud igazán, de tuningra ez szerintem megfelelőbb lap lenne. Hozzáteszem, EVO R2.0-ról van szó, a sima M5A97 az 4+1 fázisos, nagyon más liga. Valszeg komolyabb OC-hoz majd ezt is hűteni kell, de jóval kevesebb problémád lenne vele mint a Giga lappal.
Nagyobbik tesóval ment korrekten az NB OC, UEFI 100x jobb, illetve véleményem szerint több dolog is van benne, illetve amit panaszoltak mások, én erről nem tudtam, de az én lapom kezeli az összes 4 pines ventit, a Gigabyte-nak voltak olyan lapjai amik nem tudták az összeset. -
M0ng00se
őstag
Gigabyte 970A-UD3P vagy Asus M5A97 EVO R2.0 tuningra?
-
brabbitz
aktív tag
válasz
Hunwar
üzenetére
Annyira nem ritka az, viszonylag olcsóak is, legalábbis amit most látok hardveraprón (pl 5600Ft- ért vihető I5-7500T), amiben viszont igazad van, az az alaplap, az tényleg ritka DDR3-ban.
jó kérdés mennyit fogyasztanának a RAM-ok egybe és külön, mindenesetre ha lehetőség van rá, és nem fogyaszt 'annyival' többet, akkor érdemes megtartani a 1866Mhz-et, ha SC- ha DC marad.
-
brabbitz
aktív tag
válasz
M0ng00se
üzenetére
Egy ideje sajnos ennyiért mennek, ha szerencsés vagy néha ki lehet fogni 8 ezerért is egy 8 szálasat, de tekintve hogy ezek a high end példányok modulszámban is, ettől olcsóbban nem igazán fogsz találni. Korabeli Intel prociknál sem jobb a helyzet mondjuk.
Amugy ez érdekes, mert én anno FX procit soha nem b*sztam szét, egész életemben egy R5-2600-at sikerült csak. Azt is szénné OC-ztam, nem voltam tisztába a GloFo 14nm határaival, és mikor egy rossz csatit kötöttem a gépre akkor jött a meglepi
a vicces az hogy a procinak csak az IMC-je sült meg, mert amugy valami irgalmatlan alacsony órajelen még képes rábootolni egy Linux disztróra. Azóta kulcstartóként funkciónál haveromnál. -
Hunwar
tag
válasz
brabbitz
üzenetére
Igazából elsődlegesen,ebből akarnék kihozni valamit.Jó ötlet az a T-s Intel,meg a DDR4,a DDR3 meg ritka számba megy gondolom,mint a fehér holló,bár nagyon nem is néztem,kerestem utána,csak sejtem.
Abból akarok főzni ami van!

Az tény hogy szeretik a magas órajelet.Most még azt tesztelem mit tud HA csak a 0-1 magokat használom csúcsra járatva,a többit kikapcsolom.RAM-ban is talán ha 1 modul lenne 1866Mhz-en,de lehet maradok a 2 modulnál nem tudom,ha nem számottevően növeli a fogyasztást.1-2 RAM modul/watt? 1-2 RAM modul OC/watt? és NON-OC csak 1333Mhz-en.
Kicsit fogom a fejem mire vállalkoztam,jó móka de hát na ... Majd kisül belőle valami,vagy megsül benne minden.
-
M0ng00se
őstag
válasz
brabbitz
üzenetére
közben eszembe jutott, hogy a 3 magos athlon konfig, amit anno 1,75V-tal üzemeltettem közel egy évig, az mai napig ott ketyeg egy ismerősöm gépépben egy AM3+ alaplappal egyetemben, igaz már csak alapórajelen.
A jó hír, hogy működik az alaplap amit vettem, Athlon procit behelyezve pöccre indult.
A rossz hír pedig, hogy az FX8150 proci amit vettem a konfighoz nagy eséllyel döglött, nem adott képet a másik alaplapban.egyébként ez már a sokadik döglött FX körülöttem. jó, a legelsőt talán én nyírtam ki azt bevállalom. aztán vettem kettőt még 2022 elején, abból az egyik már be sem kapcsolt, utána pedig egy ideig használtam egy 8320-at az egyébként jól bírta a tuningot, csak aztán átkerült egy ismerősömhöz, akinek a párja beszerelte a gépbe az új tápot, de szerencsétlenségére rákötötte a floppy csatit, a cpu fan csatlakozóra, és jó sokszor be is próbálta kapcsolni,(a táp leoldott egyből, de tápkábelt kihúzta, majd újra próbálta) annyira, hogy megégett a nyák és vitte a lap magával a procit:
meg most amit vettem, ez sem akar ketyegni... lehet az elmúlt 15 év overclock nem tett jót ezeknek a prociknak
most gondolkozom, hogy ebben a hónapban beszerzek valami procit overclock-kolni, tizesért mennek a 8 szálasak, de annyit sajnálok rá, viszont vannak fent phenom x6-ok is (jó drágán), azokat is megkergetném
-
brabbitz
aktív tag
válasz
Hunwar
üzenetére
Nem tudom megoldható lenne-e. Elv nem lehetetlen, a kérdés az hogy lehet ez a teljesítmény szószerinti rovására megy, értsd szószerint, irgalmatlan lassú lenne még az én igényeimhez is.
Ezt az architekurát magas órajelek szemléletében tervezték, illetve az észrevételek szerint egy bizonyos modul mennyiség alatt még az elődeik, a PII-k is jobb eredményeket értek el ha fogyasztást most mellőzzük. Ha téged persze ez nem zavar akkor 'uccu neki', de lehet ilyen szempontból egy T-s Skylake-kel jobban járnál, bár ott meg a DDR4 a mainstream, és nem olcsó, ha kifogsz egy DDR3-as alaplapot akkor letudod faragni a költséget. A lényeg hogy az már érezhetően gyorsabb lenne kevesebb energiaigény mellett is. -
Hunwar
tag
válasz
brabbitz
üzenetére
Egy minimalista konfigurációt faragnék belőle.Amennyiben a fogyasztást vele együtt a hőmérsékletet sikerül levinni,akkor talán működhet a projekt,de az most off téma.
A RAM-modulokat is váltanám dual-ból, single-re,1 HDD(SSD),1 venti (CPU),stb minden olyan fogyasztót kiiktatni ami fölösleges.A VGA is mindegy,csak képet adjon,az is cserélve lesz,mert most ami benne van a GTX 1070TI,kicsit fogyasztós,de van UV-ja...
Ha 130W-ig kb sikerülne levinni a fogyasztást,az nem lenne rossz.
Meglátjuk mi sül ki belőle. Max megmarad retrozni. Megpróbálom a javasolt beállításokat.
Mindenképp rámérek falból is majd. -
brabbitz
aktív tag
válasz
Hunwar
üzenetére
Ötletem sincs sajnos, az oka ennek hogy nekem nincs konnektoros fogyasztásmérőm
, a FX-es fogyasztásmérő meg szerintem nem hihető, és nem is működik gyakran.
Annyiban tudok segíteni hogyha az APM-et belövöd, akkor a 125W-os TDP kereten a proci nem lép túl , ergo tudod hogy a processzor önmaga ettől többet már nem fogyaszthat. Ugyanigy hagyd bent a többi energiagazdálkodási funkciót, Windows-ban is tweakelheted, illetve a HPC-t kapcsold ki, mert az amugy pont eltávolítaná a TDP korlátot.Nem tudom tulajdonképp mire lenne használva, de tapasztalatból írom hogy 4.0Ghz alá ezzel a procival lehet nem mennék le, az alatt már érezhetően lassabb lesz a proci, vélhetően architekturából köszönhető ez. (vannak ilyen lépcsők, 3.5-->4.0--->4.2--->4.7--->5.0Ghz ahol érezhetőek "upliftek" általában az átlag használat során is)
Persze, ahogy írtam ez függ a felhasználástól is, hogy mire kell.Én ha neked lennék, akkor amit eddig ajánlottam, Energiagazdálkodás-funkciók, APM BE/HPC KI, memóriát hagyd alapon, de egyébként az FX nem érzi rosszul magát 1866Mhzon, NB-t lehetoleg fesz-emelés nélkül próbáld tartani 2200-2400Mhz-en.
-
Hunwar
tag
válasz
brabbitz
üzenetére
Köszönöm.Megnézem a javaslatokat.
A helyzet az hogy a gyakorlatból én is kiestem,mert egy jó ideje már nem foglalkoztam vele.1-1 Retro Game végigjátszása után pár nap és kikapcsolása kerül.
A hűtéssel nem lesz gond,az egyszer biztos,még az OC-t is bírta,pedig köztudottan rossz ezt a CPU-t hűteni.
Azt lehet tudni hogy ténylegesen mennyi lett a fogyasztása 1.296V-on terhelésnél és üresjáratnál?Leginkább ez lenne a mérvadó kérdés és szempont,mert talán ha minden igaz akkor még tudnék valami alternatív felhasználást szánni neki.24/7-be is lehet menne,a nyári melegre való tekintettel nem lenne rossz ha a hőmérséklete is csökkenne,ahogy a fogyasztása is.
Már nem az a cél hogy mindent kifacsarjak belőle,az már megtörtént.
-
brabbitz
aktív tag
válasz
Hunwar
üzenetére
az a lap amugy defaulte nem rossz, de a FET-eknel problemas. A Turbo Coret erdemes kikapcsolni, az szokta nagyon felnyomni magas feszultsegekre a chipet. APM-et az energiagazdalkodasi funkciokat hagyd bekapcsolva , ha az a cel hogy minnel kevesebbet fogyasszon a chip.
offsettel erdemes jatszani, mert nagyobb a feszultsegtartomanya igy a procinak, viszont kezdeskent erdemes megnezned hogy fix feszultseget tud-e adni neki a lap. Ha igen, az jo jel.
en mar nem emlekszem pontosan milyen alaplapban, de sikerult fixalnom egy 8350-et 1.296V-on, 4.0Ghzes alaporajelen, hiba nelkul. Azert egy 8 magos 32nm-es chiptol nem rossz. Nyilvan nem a fold legjobb kockaja volt az, de valami nagyon egyszeru 90mm-es toronyhutovel is siman halkan elvolt a legnagyobb terhelesen is. -
Hunwar
tag
válasz
brabbitz
üzenetére
Köszönöm a választ,tippet.Az AMD OverDriver-al igen jobban szemlélteti a TJmax-ot.
Érdekességként, a BIOS-ban,állítgatás közben,észre vettem hogy ha Undervoltolom ezt a "csodát" akkor mintha nem is történne semmi,majd csak akkor ha vissza veszem a RAM órajelet 1333Mhz-re de akkor meg leesik a CPU órajele is 2000Mhz-re, 1,03V-ra.
A cél az volt hogy levinni a fogyasztást viszont az órajelek nem változnak.Beállítok neki egy -0.080000V és akkor van a fent említett érdekesség.Jó lenne elérni stabilan egy 1.365V-ot ,indulásnál és terhelésnél is,egy 1600Mhz-es RAM-al.
Az alaplap egy : [link] Nyilván csodákat nem várok már tőle,eddig is csak Retro Gaming volt rajta meg netezés már egy jó ideje,meg úgy kb semmire nem volt használva,de ha már ilyen reneszánszát élik az öreg konfigurációk,akkor mit lehetne ebből még kihozni,a nagy semmin kívül...
-
brabbitz
aktív tag
válasz
Hunwar
üzenetére
A processzor velemenyem szerint sosem mert rendesen, amugy ez tokeletesen mutatja azt is hogyha elmozditod a feszultseget-orajelet, akkor ki is kapcsol a meres. Talan az FM2(+)/Am4es procikban rendes, megbizhato a fogyimeter.
Azt ajanlom a biztonsag kedveert a homerseklettel kapcsolatban, hogy hasznalj AMD Overdriveot. Ez nem konkret homersekletet hanem TJMaxot fog mutatni, minnel magasabb az ertek terheleskor annal jobb. Regebben voltak problemak azzal hogy az FX nem ugy merte a homersekletet mint az Inteles tarsai, elvileg ujabb Hwinfo-ban ez mar optimalizalva lett,de azert az elobb emlitett programmal is raneznek. -
Hunwar
tag
Sziasztok!
Ez mennyire reális érték?Többé-kevésbé találtam rá magyarázatot.

Teljes terhelés alatt,nekem ez irreálisnak tűnik,OCCT-nél is ilyen értékeket mutat.Főleg a W érték.
A gyári értékekhez viszonyítva,ég és föld.

Tippeket,válaszokat előre is köszönöm.
-
M0ng00se
őstag
na az eddigi diagnozis:
több rammal is próbálva semmi
cpu, chipset melegszik
vga berakva, folyamatosan emeli a ventije fordulatszámát, pont mikor dölgött egy alaplapén egy klasszikus chipset (nb) megdöglésre gondolok. nem volt hűtve aktívan, egy ideig működött már nem
most nem hirdetnek errefele semmi olcsó am3+ alaplapot, ha találok olyat akkor megpróbálom abban a komponenseket, és talán kiderül valami... -
válasz
M0ng00se
üzenetére
akkor hol lehet a gond? döglött a lap?
- ez nemigen behatárolható hirtelen, a rendelkezésre álló adatok szerint...
Pont most az FX van fent még mindíg próbapadomon, és nyilván ideclockolva/időintervallumba egyezteve tudok is segíteni, bár a GPS helyem Fehérvártól 20km- re van.
Új hozzászólás Aktív témák
A nem témába vágó beszélgetésekhez keressétek fel a (nemcsak) FX-tulajdonosok bazi nagy OFFolós topicját, vagy az AMD offtopikot!
- Eladó Nokia 5.4 4/64GB kék / 12 hónap jótállás
- Nvidia Quadro M2000/ P2000/ P4000/ RTX 4000/ RTX 5000/ RTX A2000
- Dell Latitude 5520,15.6",FHD, i5-1145G7,16GB DDR4,256GB,WIN11, LTE kártya
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Pro 256GB Pacific Blue-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4339, 100% Akksi
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

, és működik , de még csak ismerkedünk egymással...
a vicces az hogy a procinak csak az IMC-je sült meg, mert amugy valami irgalmatlan alacsony órajelen még képes rábootolni egy Linux disztróra. Azóta kulcstartóként funkciónál haveromnál.
, a FX-es fogyasztásmérő meg szerintem nem hihető, és nem is működik gyakran.