Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Milyen okostelefont vegyek?
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- MIUI / HyperOS topik
- Bár zajlik a CES, de nézzünk pár pletykát az új iPhone-ok kapcsán is
- Yettel topik
- CES 2026: Belépett a Motorola a VIP buliba
-
Mobilarena
AMD FX processzorok topikja
- AM3+ tokozás
- Nyolc, hat, vagy négy mag
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes modellek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ribi
nagyúr
válasz
tibizje
üzenetére
Nem kockázatos, max hibázik prime95 alatt, de azt látod mert leáll a teszt. Próbáld meg először -0,05V-vel, csak nem tudom mennyi az alap fesz.
Gyári hűtővel nem kellene ezt csinálnia. Vagy te, vagy valami hozzáértő ismerősnek le kellene szedni a hűtőt és megnézni rendesen van-e pasztázva. Főleg gyanús ha új korában is ezt csinálta. -
Ribi
nagyúr
válasz
tibizje
üzenetére
Mint ahogy írták, vedd lentebb a feszt, valamint ha gyári paszta van a hűtőn, lehet ki kellene cserélni valami másikra. Szokása gyorsan beszáradni. Hűtő jól van felszerelve?
Ha leszeded a ház oldalát is túlmelegszik?
Lehet télen sokkal lassabban, de a rossz ház szellőzés miatt egy idő után akkor is túlmelegedett. -
tibizje
tag
válasz
ViZion
üzenetére
Na megcsináltam a tesztet. 9:57-kor elkezdtem a Prime95-tel nyomatni, közben néztem CPU-Z-ben az órajelet és feszültséget, Hwmonitorban a hőfokot. A teszt során végig 3600MHz-en ment, a legnagyobb feszültségi érték 1.320V volt, de ez ingadozott 1.2-1.3V körül. A hőmérséklet szépen lassan ment felfele. Majd kereken 10:00-kor, tehát 3 perc teszt után, elérte a 70! fokot a processzor, majd ekkor egyből lement az órajel 1400mhz-re, a feszültség 0.9V-ra, és a hőmérő kiakadt és 200fokot mutatott, szóval egyre valószínűbb, hogy a hűtéssel van gond. Bár azt nem értem, hogy télen ki, mikor lemértem a CPU hőfokot, akkor 60 foknál nem igen ment feljebb, de akkor mégis fent állt még ez a probléma játékok közben, szóval nem tudom. hogy egy új hűtő megoldaná-e a problémát, mert ugye most még 60 foknál nem ment le az órajel, csak 70-nél. Tehát akkor ezek alapján, mit tudnátok tanácsolni?
-
tibizje
tag
Bocs, hogy csak most írok, de este nem volt jó a net.

Kaptam azóta olyan tippet hogy az alaplaphoz szedjek le pár dolgot, mert azóta megjelent három system stability és egy cpu agesa code javítás is, és elvileg ez megoldhatja a gondot. Szerintetek? Ezek nem tudom mire jók, úgy mondták nekem is.Egyébként tavaly márciusi BIOS van most rajta, 17.9 asszem. -
Ribi
nagyúr
válasz
tibizje
üzenetére
Mint ViZion írta Coretemp , vagy inkább hwmonitor progit szedj le. Coretemp szerintem kevés féle hőfokot ír ki.
Hwmonitor több félét. Coretemp ahogy emlékszem nekem sem írta ki a proci kupak hőfokot. Azzal nézd meg, hogy milyen hőmérsékleteket ír ki.Exelsior: szerintem az 1.2V jó, nálam -0,075V-vel, vagyis kb 1.288V alatt elszállt prime95 alatt az egyik mag.
Belőttem 4.5G 1.375V-vel, de amint elindítottam a prim95-öt 4 mag azonnal leállt, de a többi 4 tovább futott.
Viszont a 70 kicsit soknak tűnik, az nálad is proci mag, vagy kupak hő? -
Exelsior
őstag
válasz
BomiBoogie
üzenetére
Hát igen elég meleg van a szobában az igaz.

Csak tudjam hogy minden jól szereltem össze. Elvileg az útmutató alapján raktam össze, pasztát is raktam.

-
Exelsior
őstag
Sziasztok.
Vettem ma egy Thermaltake Frio hűtőt.
8120 (4ghz) 1.2V FULL LOAD 70 Fok alatt tartja. közepes venti fordulattal. Ez jónak számít?
Ház: Zalman Z11 Plus
Köszönöm.
-
tibizje
tag
válasz
BomiBoogie
üzenetére
Hát nem tudom. Alapórajelet is lekorlátozza 1400ra, akkor a magasabbat miért ne? Meg azt mondták előbb,hogy sok a 60fok az FX-nek, magasabb órajelen még melegebb lenne, meg úgy hallottam, a proci lehet,hogy birná a tuningot,de az alaplap nem és nem FX alá való.
-
válasz
tibizje
üzenetére
Nah, akkor a következők kellenek: Coretemp, CPU-Z és LinX vagy Prime95. CPU-Z -vel nézed a feszültséget és a frekit, Coretempel a hőfokot, a prime meg közben ad neki... Ha ez megvan, akkor beírod ide, h mennyi volt terhelve a freki, a fesz és a hőfok maximuma ~5-10 perc után.
Macskusz: gyári cooler van, fordítva csinálnám: alapon a frekit vagy esetleg +100-200-at emelve nézném mennyit lehet lecsípni a feszültségből...
-
MrM94
addikt
válasz
BomiBoogie
üzenetére
+1 rad

@tibizje: helyes,igy sokkal konyebb segiteni az embernek,szerintem hagyd alapfeszen,es annyit huzz rajta amit alapfeszen elbir a huto.. -
-
-
válasz
tibizje
üzenetére
A kovetkezot probald ki:
Turbo core -> OFF
CPU feszultseget csokkentsd 1.2V-raTeszteld, hogy stabil-e. Ezzel tudsz nyerni par fokot, de az igazi egy normalis huto lenne, nem a gyari hulladek. A hazadbol a meleg levegot hogy szellozteted? Elo, hatso, felso ventillator...
-
-
tibizje
tag
Bocs, elfelejtettem írni.

Alaplap: MSI 760GM-P23 FX
Processzor: AMD FX-4100Amúgy nekem azt mondták, hogy FX alá nem való ilyen alaplap, hanem minimum 20 ezres kell... De akkor miért van a támogatási listában?...
Egyébként az alaplap olyan 45 fokos volt, ez nem tudom, hogy sok-e. -
-
tibizje
tag
Üdv. Azt vettem észre, hogy nagyobb terhelésnél, komolyabb játékoknál(BF3, Far Cry 3, Cod4) egy idő után leesik a processzor órajele 3.6 GHz-ről 1.4GHz-re és a processzor feszültsége kb. ~1.268V-ról kb. ~0.928V-ra esik le és ezután elkezd szaggatni a játék, és a következő gép újra indításig ugyanígy viselkedik, végig 1.4GHz marad, bármit csinálok.A hőmérséklettel nem igazán van gond,alapjáraton 35 fok, játék közben 60 fok fölé nem igazán ment. A tápegységem is jó, FSP 400APN. Mi lehet a baj?
-
edeleny
őstag
válasz
edeleny
üzenetére
Tuning megoldva, természetesen én vagyok a láma.
22-es szorzóval gond nélkül fut 1.25 V-on Az 4400 Mhz. Ezen megy egy ideje, de az Aida stabilitás teszt le áll hibára hivatkozva. 65°C a vége nem melegszik jobban.
Emeljek feszt, vagy ez a vége?
Most megnézem mennyit bírnak az 1600-as RAM-ok, és majd azokkal lövöm be a végleges frekit
-
macy
addikt
Most tuningoltam rá a 8320 gyári hűtőbordájára egy ilyen ventit.. 2-3°C-kal jobb is lett. De a lényeg, hogy nem üvölt 6000-es fordulaton mint a gyári cucc. Annyi szépséghibája van a dolognak, hogy nem látom a fordulatszámot és kézzel kell tekergetni a potit. Ez marad míg nem lesz pénzem egy normális hűtőre.
-
edeleny
őstag
Sziasztok.
ASUS M5A97 EVO REV 2.0, AMD FX8320 proci
Mit rontok el?A szorzót szeretném emelni, de ha átteszem Manual módba, akkor nem engedi, csak I
:S vagy miylen módban.
Hiába kapcsolom be a C&Q-t, nem mozdítja meg a ventit, padlógázon megy! -
válasz
troll81
üzenetére
Az M5A97 -ahogy tapasztaltam- 1,4 V alatt szépen, stabilan megy, azzal nem lesz gond. A hőfok normális: meleg van, terhelted, középkategóriás hűtővel... Házad nem tudom milyen, de ez nem vészes. Ofset módban állítgasd, manualban C'n'Q nem működik, a feszt nem veszi vissza idle.
-
troll81
addikt
sziasztok fx 6300 1.3 v magfesz 3800 mhz crysis 3 52 fok a 31 fokos szobában artic frezer pro val sokallom szerintem
mx 2 paszta köszi a választ -
-
Kingston 60 GB @40°C, úgy, hogy a befelé fújó ventik rajta keresztül fújnak... igaz lelassítva. Tettem rá chipset bordát, de semmit nem ért. Utánaolvasva kiderült, h a legtöbb SSD olyan, mint az Intel CPU-k: a chipek és a burkolat közötti anyag kaka... Nem szedtem szét, elvileg 50°C-t is bírja tartósan, de akkor is...
Lehet még burkolat nélkül nyernék pár fokot,sok SSD csak egy kártya, azok sem füstölnek el... 
-
-
Jester01
veterán
válasz
ViZion
üzenetére
Erről van szó!
Nem erről van szó, ahogy az általad linkelt cikkben el is magyarázzák.
A prociban igenis hőmérséklet szenzor van (1 db) csak az nem lineáris és nem a celsius skálához van kalibrálva. Csak egy fiktív hőmérsékleti skála, amin 70 foknál (modellfüggő lehet) van az ajánlott maximum amit túllépve életbe lépnek a különböző védelmi mechanizmusok. AMD konkrétan így fogalmaz:"Tctl is a processor temperature control value used for processor thermal management. [...] Tctl is a temperature on its own scale aligned to the processors cooling requirements. Therefore Tctl does not represent a temperature which could be measured on the die or the case of the processor. Instead, it specifies the processor temperature relative to the maximum operating temperature"
Egyébként az én FX8350-em most éppen 32C idle, 26C szobahőmérséklet mellett (ez hasonló a tiédhez pl.). A fentebb említett Tctl pedig 17-22C között gyorsan változik.
-
vakond5
őstag
válasz
d3lete
üzenetére
"Ugye nem mondod komolyan hogy hőmérő van dugva a bordák közzé?"
Pedig úgy van értelme.
Nálam például a venti vezérlőről 5db hőszenzor jön. Van egy a radi azon részébe dugva, ahol a csövek csatlakoznak, egy az egyik ramon van, másik a proci blokkon, a tápon, és a hangkártya magján. -
válasz
d3lete
üzenetére
Kupakra az idle 35°C reális, a magoknál az előbbi 17 fok a hülyeség, amit a proci állít magáról.
Nem a bordák között van a szenzor. Olvasd el [link]
A CPU-ban van egy, és a foglalatban."mivan ha azok a szenzorok a procimagokon belül nem is valódi hőmérő diódák, hanem csak a fogyasztás alapján kalkulál egy értéket"
Erről van szó!

-
d3lete
aktív tag
válasz
- = Zk = -
üzenetére
Ezigen.
Legalább vannak akik komolyan nyomják ezt a hűtés témát. És akkor mivan ha azok a szenzorok a procimagokon belül nem is valódi hőmérő diódák, hanem csak a fogyasztás alapján kalkulál egy értéket. Találkoztam már ilyennel. Tehát a rejtély meg van oldva.

-
válasz
d3lete
üzenetére
OK, annyit ír. DE nem annyi a hőfok. Idle mind pontatlan, sőt... ezért is szokták a kupakhőt nézni, nem a magokat. A fizikát még egy FX proci sem tudja becsapni, ha nincs, ami hőt vonjon el róla, akkor nem lehet hidegebb a környezeti hőnél -kivéve, ha olyan hűtés van, ami a környezeti hőnél hidegebbel operál: chiller, nitró, szárazjég, ilyesmik. Lég- és vízhűtéssel nem lehet hidegebb, mint a környezeti hő.
-
d3lete
aktív tag
-
válasz
d3lete
üzenetére
Ez mind elfogadható. De ha nem termel hőt, akkor sem lehet a hőmérséklete a környezetének hőmérsékleténél kevesebb, mert nincs benne semmi, ami hűtené... Tehát az idle 17°C mag az vagy kamu, vagy 14 fok van a szobában...
...és a mellette mikronokra lévő dolgozó magok sem fűtenek át hozzá. -
d3lete
aktív tag
Ja. Én anynit hozzátennék, hogy nem tudom ki mit gondol de a magok hőmérséklete lehet 17 fok az adott pillanatban. Ugyanis úgytudom ,hogy azok a szenzorok a magban vannak. +Van egy ami összefoglalja mind a 6 magot vagy 8 at. Van a nagy részegység alatt 6 vagy 8 kis részegység, és amikor hirtelen leesik a feszültség a hűtermelés is megszűnik.

-
válasz
werszomjas
üzenetére
Ilyen kuckóm van, felülre kiszívni.

-
válasz
- = Zk = -
üzenetére
Nálam 33 fokos szobában is jobban hût a Noctua, mint 22 fokosban tette a H100-as

-
- = Zk = -
félisten
érdekes..
én most filózok azon, hoyg megfordítom a ventit... felső, befelé fújni fog... jobban hűtni a Noctuámat... elméletileg! -
válasz
Malibutomi
üzenetére
Far Cry 3 játék alatt ~47-50°C a proci
werszomjas: +1 a szívásra

-
xatos3
senior tag
válasz
werszomjas
üzenetére
ez kérdés nem ide tartozik
de ultrajófej vagyok, válaszolok: felül kiszív szerintem
-
werszomjas
addikt
Üdv.
Tanácsra volna szükségem.
Egy Corsair Obsidian 550D házam van.
Elől lent 2db gyári venti nyomja be a levegőt (a legalsó előtt van 1 HDD és 1 SSD, a felette lévő előtt nincs semmi, szabadon fúj be) hátul a CPU mögött fent 1 db gyári szívja a levegőt.
VGA egy Asus 7870.
A hűtőm egy Noctua NH-U12P SE2.
És akkor van 1db kimarad Noctua NF-P12 ventim, szerintetek ezt hová a legjobb tenni?
- Alulra a táp mellé (befelé fújni)
- Oldalra a VGA elé (CPU elé már nem fér a hűtő miatt) (szívni/fújni)
- Vagy felülre (szívni/fújni?)
-
MrM94
addikt
Magok 56 korul voltak nekem crysis alatt es kupak valami 66 67 korul..
-
Malibutomi
nagyúr
Nekem ebben a melegben a kupak 70-ig ment, a magok 60 körül.
-
Nálam idle 35°C... lakásban ~29°C van, klímát nem kapcsolunk a gyerekek miatt.
-
- = Zk = -
félisten
-
xatos3
senior tag
válasz
- = Zk = -
üzenetére
h110 - tetőtér - 56 fok játék kozbe....
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
- = Zk = -
félisten
hát nem bírja a meleget szegény FX... 75 fok intenzíven ott, ahol régen lazán ment 55-62 között...

-
válasz
Erdei88
üzenetére
Ahogy a kép is mutatja, a CPU 0 szenzor a prociban van. Ezzel idle nem kell foglalkozni, pontatlan. Terhelve mér pontosan, ez a mag hőmérséklet. Ált. a kupak hő alatt van.
Másik szenzorok már az alaplap szenzorai. Nem tudom melyik hol van, de a magasabbat szoktam/szoktuk nézni, abból nem lehet baj.
- = Zk = -: én is szemezek az M5A99FX PRO R2.0 -vel... mindenki ezt ajánlja, "emberi" áron ez a legjobb sokak szerint. Őszintén: nekem 30k körül van egy határ, mobo, CPU és VGA tekintetében is. OK, a VGA több volt
Ha lenne még egy ilyen hét, mint ez, akkor meg is venném, most megkerestem az árát 
-
asdf2
tag
válasz
- = Zk = -
üzenetére
Az általam említett a BEST, nálam is csak a nyár, nomeg a táp fog vissza...

-
Erdei88
veterán
válasz
Tomko78
üzenetére
FX-8150
simlisgumis: CPU 0 az szinte biztos, hogy rosszul már a kép egy 26 fokos szobában készült
Az IT 8720F-re rákeresve egy chipet dob a google, de nem nagyon találtam az alaplapon, lehet figyelmetlen voltam.A CPU-ra tippelek, hogy az méri a proci hőmérsékletét. De akkor a másik kettő mit mér?
Új hozzászólás Aktív témák
A nem témába vágó beszélgetésekhez keressétek fel a (nemcsak) FX-tulajdonosok bazi nagy OFFolós topicját, vagy az AMD offtopikot!
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- EAFC 26
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
- Samsung kuponkunyeráló
- Iterálunk, iterálunk? DeepCool AK700 Digital processzorhűtő
- PlayStation 5
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Villanyszerelés
- Titkos szabállyal tereli a hazai megoldások felé a félvezetőgyártóit Kína
- További aktív témák...
- Gyári garanciával Digitalizáló tábla XP-PEN Artist Pro 24
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Motorola Moto G72 128GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 5 825GB SSD digital konzol garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

ha szellősebb a kuckó nyerhetsz vele 5-10c fokot is használtan bagóért vannak ! 

Problem solved: "Gyári hűtő van rajta"

:S vagy miylen módban.
Szerintem ebbe a dög melegben nem rossz ez a 50 fok game közben 
mx 2 paszta köszi a választ

Lehet még burkolat nélkül nyernék pár fokot,sok SSD csak egy kártya, azok sem füstölnek el...