Hirdetés
- Nagy aksival és erős hardverrel megjött Magyarországra a Poco X8 Pro és Pro Max
- Fotók, videók mobillal
- Vivo X300 Pro – messzebbre lát, mint ameddig bírja
- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- MWC 2026: Bajnoki címre pályázik a Xiaomi Watch 5
- VoLTE/VoWiFi
- Távozik az Apple vezérigazgatója
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Honor Magic V2 - origami
-
Mobilarena
AMD FX processzorok topikja
- AM3+ tokozás
- Nyolc, hat, vagy négy mag
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes modellek
Új hozzászólás Aktív témák
-
IreN!CuS
őstag
válasz
BomiBoogie
üzenetére
Gianni27-nál lenne a vétel nem hiszem ,hogy ő foglalkozik ilyennel.
Jester01 : életemben nem frissítettem BIOS-t így jobb lenne ha menni alapból , mert masszív google lenne részemről egy BIOS frissítés , na meg sok stressz

-
IreN!CuS
őstag
válasz
BomiBoogie
üzenetére
Akkor ha nem 1.70-es BIOS van rajta jól benéztem a dolgot mert nincs másik "régebbi" AMD-s cpum
Megpróbálom megtudakolni milyen van rajta aztán hátha.Felül 14 hátul 12 elől kettő 12 leszabályozva a cou-n meg ugye ott lenne a 14-es stock hűtő.
-
IreN!CuS
őstag
válasz
BomiBoogie
üzenetére
Ha régebbi BIOS van rajta akkor csak olyan cpu-val hajlandó elindulni ami a támogatott listán van , utána egy BIOS update majd mehet bele a 8320?
Szerinted a Bröcken jobb?
-
IreN!CuS
őstag
válasz
BomiBoogie
üzenetére
-
IreN!CuS
őstag
Vacakol a gépem és cserére szántam el magam -egybe csapjuk asszony gépvásárlásával- a következőkre gondoltam :
ASRock 990FX Extreme4 (AMD-AM3)
AMD FX Series 8320 X8 BOX (s AM3+)
Kingston DDR-3 8GB /1866 KIT HyperX Predator (KHX18C9T2K2/8X)
SEASONIC G Series 550 vagy 450 (még nem tudom melyik legyen nagyon egy árban van a kettő.Valakinek van hasonló configja?)
THERMALRIGHT TRUE Spirit 140
ASUS ATi Radeon HD7790 1Gb (HD7790-DC2OC-1GD5)~165 lenne a vége.
Megfelelnek a dolgok , a lapon kell BIOS frissítés vagy felismeri a cpu-t ,cpu hűtő jó házban elég hozzá tuning mellett?
-
frescho
addikt
válasz
dergander
üzenetére
Mar gyengebb kartyanal is egyszalas jateknal merheto a kulonbseg, de ezek azok a kivetelek, amik erositik a szabalyt. LEgalabbis ebben az esetben nem volt szo kemeny kartyarol vagy CF-rol
Trebron09: Ne valts, csak 83x0-ra. A 3.6-on jaro i5 utan hogy elorelepest erezz azokat is fel kell huzni 4.5GHz kore, kulonben a single threaded appoknal csalodni fogsz. Pl: starcraft Eros multithreadeseknel mar alapon is jobb lesz az FX-8, de viszonylag keves ilyen van meg. Legjobb pelda: 64 fos multi BF3-ban.
-
válasz
Trebron09
üzenetére
Azt javaslom, írd má' le, h mire használod... mik a tervek, mi a keret. Persze, a nagyobb jobb.
DE! Ha nem használod ki, akkor minek megvenni? Az FX-6300-ra szavaztam, ár/érték bajnok, @4,4 GHz visz minden játékot szépen (STALKER-t is ideértve, ami csak 1 szálon hajlandó üzemelni). 1 VGA-s rendszerhez, ha nem 3 monitoron játszol, akkor bőven elég. Mindenki várja az új konzolok miatt, h a sok mag mennyi előnyt hoz majd, én nem aggódom, h nem tudok ezzel játszani.
-
Trebron09
őstag
Ki, mit javasol... [link]

-
frescho
addikt
válasz
amd7870
üzenetére
Eloszor probald ki, amit mar ajanlottak:
monitorozd a CPU sebesseget (ha lehet az osszes magot egyszerre) mikozben tlejes terhelesen jar. Ha azt veszed eszre, hogy neha leesik radikalisan a frekvencia, akkor a vedelem lep be a kepbe.
Tobb dolgot is tehetsz ekkor:
- alaplap csere
- megprobalod kicsit finomhangolni a rendszert. Ez utobbihoz kapsz segitseget.DE az elso, hogy teszteld le. Ehhez mar irtak az intel burn tesztet es monitorozashoz aidat, CPU-Z-t stb. Minden egyszeru, csak next-next-finish.
-
lee56
őstag
válasz
amd7870
üzenetére
Hát nem épp a legjobb ezekhez az FX-ekhez, de alapjáraton azért el kéne boldogulnia (ha jól le van hűtve, nem csak a processzor, de az alaplapon mögötte helyezkedő táplálás is (VRM)), csak a tuning felejtős (mivel az nem csak a melegedéstől függ, hanem az alaplapi tápáramkör erősségétől is, ami ezen a lapon szintén low kategória). Viszont a BIOS-ban állítgatást ki kéne tanulni, anélkül nem tudod megszűntetni a jelenséget; alulfeszelésnek nézz utána, és az APM-et illetve az AMD Turbo Core technologyt kéne kilőni még, aztán lecsekkolni újra valamelyik terhelő programmal, és közben figyelni nem-e veszi vissza a frekvenciát megint. De ha nagyon nem vagy biztos a dolgodban inkább kérj segítséget, mert az még mindíg jobb mint saját károdon tanulni.

-
Alister71
nagyúr
válasz
amd7870
üzenetére
Ne vedd sértésnek, de annyira kezdő vagy ebben a témában, hogy a fórumon neked nem tudunk segíteni. Sokan próbálták, de lásd be nem megy.
Keress ott ahol laksz egy hozzá értő embert, ha van egy kis szerencséd találsz egy fórumozót aki ott lakik, találkoztok hétvégén, elmegy hozzád és beállítja a géped.
De ez a folyamatos topik flood-olás értelmetlen. -
válasz
amd7870
üzenetére
A legtöbb szerelő nem fogja neked tuningolni, mert sok idő, amit nem fizetnél meg. Ilyen házilagos megoldások csak félsikert hoznak, a hőt a kupakról el kell vezetni, ha a hűtő rajta kicsi, gyenge minőségű, akkor fújhatod világgá, akkor sem érsz el sokkal jobb hőfokot. HAgyd a fórumot, nyaralj. Ha hazaértél, akkor mérj és írj, addig pihenj.

-
-
laca000
őstag
válasz
amd7870
üzenetére
Kompresszort akarsz a gépbe szerelni? Vagy hogy gondolod?
Hogy képzelted az "all in one" hűtőt?
Ez nem szerencsejáték, és nem is helikopter egy gigászi propellerrel.
Kisebb gyorstalpaló nem ártana ebből a témából mielőtt bárminek nekikezdesz.
Ezer ember elmondta már tanácsát kétezerféleképpen.
Fogadd meg, tedd meg, problémád sem lesz többet. -
edeleny
őstag
válasz
Malibutomi
üzenetére
Az anomália valóban fenn áll, de az én fejemben!!
A helyes érték 19 x 220 = 4200 Mhz
A többi stimmel!
Ehhez képest stabil a 4194 Mhz.
-
-
frescho
addikt
válasz
Alister71
üzenetére
Szerencse es szellozes fuggo. Na meg attol is fugg, hogy implementaltak-e valami vedelmet a VRM-nel. Gyengebb lapban hosszab tavon max. alapfeszen jaratnam, azon is siman megfutja altalaban a 4+ GHz-et. Ahova nem elege a 4-4.2GHz, oda a 4.6 is keves lesz.
De az egesz nagyon figg, hogy hogyan szellozik a haz es mennyire huti ventillator a VRM-et. Az egeszet legjobb tudomasom szerint az okozza, ami a nagyobb ciripelesi hajlamot is. Konyhanyelven leirva: A Phenomhoz kepest a C/P allapotok kozott sokkal gyorsabban valt a proci, nagyobb a mintavetelezesi frekvencia es a kulonbseg az egyes modok kozott. Magyaran a VRM-nek sokkal tobbet kell meloznia es a FET-ek pont tranziens allapotban melegszenek jobban.
-
lee56
őstag
válasz
frescho
üzenetére
Ez mondjuk igaz lehet, de az Asrock a felsőbb kategóriáival is érdekesen bánik, a 990 Ex3 sőt még Ex4-ről is hallottam különböző throttling gondokról. Valahogy ez a 9es AMD lapszériájuk nem sikerült valami fényesen (leszámítva talán a csúcslapokat). A többi nagy gyártó azért korrektebb termékpalettát tett le az asztalra, amúgy semmi bajom a gyártóval, csak ez azért feltűnt amióta követem a topikot, 1-2 éve

-
Alister71
nagyúr
válasz
Malibutomi
üzenetére
Nem mostanában vettem ezt a lapot, akkor még 26 ezer volt. 955BE volt benne sokáig, az is megfutotta benne a 4.3-at. A 8120 vagy 2-3 hete van benne.
-
edeleny
őstag
Végigrágtam a tegnap óta meglett 70 hsz.-t!
A Throlling, amikor melegszika proci, és visszavesz!
tehát.
Mára nem csináltam semmit, mégis alapon a tegnapi 40-42 fok helyett 35-36 fokos a proci.Az előzőekben említett dolgokat megcsináltam.
Nálam:
20x220= 4400Mhz-n fut a proci. Auto feszen.
A memóriák 1760 Mhz-n mennek, 1.5 V-onRázavartam a Prime95-t.
A proci hőmérséklete 78°C-on ált meg (Thermalright Macho 120)
Vcore: 1.272
CPU frekvencia: stabilan 4194 Mhz Ezt nem pakolta sehova!!
Ami még érdekes: CPU Package temp: 57°CÉn semmi az előzőekben leírt ingadozást a feszben frekvenciában nem tapasztaltam. Az az nincs throlling. Akkor most mi van?
nem értem!! -
Malibutomi
nagyúr
válasz
Alister71
üzenetére
Ez tök változó, némelyik Asrock kifeküdt 4ghz-en, de van aki tovább jutott velük.
Ezzel a fajta Giga lappal meg te vagy itt az első szerintem
De mindenesetre a tapasztalatok alapján nem véletlen ajánlottak a 22k feletti lapok lapok 6+2 de még inkább 8+2 hűtött VRM-el
-
Alister71
nagyúr
válasz
frescho
üzenetére
Arra van valami tipped, hogy egy rev1-es 970A-D3 milyen eséllyel fog megbirkózni egy FX8120-al? Jelenleg 1.310 volton, a biosban "normal" fesznek jelölt érték van beállítva, 200x20-on megy és eddig nem tapasztaltam hibát. Pár teszt erejéig olyan 1.45 volt körül (biosban) bepróbáltam 4.3GHz-en, az is ment neki.
Tehát arra lennék kíváncsi, hogy szerinted ebbe a lapba milyen fesz és sebesség érhető el, illetve használható 24/7-ben? -
-
lee56
őstag
válasz
frescho
üzenetére
Tudom én, volt már rá példa itt a fórumon is, nem is egy.., de akkor miért van képük Asrockéknak betenni a CPU supportba még a Bullos FX-eket is (annál a lapnál is ott vannak). Ennek csak rosz hatásia vannak; aztán ha VRM/melegedési gond miatt throttling lép fel, és a user nem tudja mi az oka, mi az első amire gondol? - Szar AMD proci nem hajtja ki a VGA-t, a második meg hogy Asrockot többet nem veszek, na most ez miért éri meg nekik akkor?

-
amd7870
tag
sokat segitettetwk, de nem csak write only vagyok, csak 1200KM-re vagyok otthontól, mert nyaralok, és holnap délután érek haza, csak én már biztos, és kész tudással akartam nekiállnni... :/
-
lee56
őstag
válasz
Tomko78
üzenetére
De, és kb 10ezer hozzászólással ezelőtt már meg is írta a tutit.
És hogy bizonyos legyen benne a srác, ehhez kéne azt a két programot letölteni és figyelni a hőfokokat, ennyi kéne. Utána meg beállítani fixfre az órajelet, a turbót és APM-et meg kilőni, és így sanszos hogy 0 forint ráfordítással normális működést is kicsikarhat, abból az egyébként 770es chipszetű alaplapból (már ha ez lehetséges). De aki full kezdő, annak ez a sokminden érthetően kínainak hat. 
-
válasz
Malibutomi
üzenetére
Write only, és nem meri csinálni, de nem is baj. Keressen vkit, aki átmenne, megmutatja, segíti megoldani a problémát. Volt munkatársam és oszt. társa infós(!) kiemelt tantárgyasként szét barmolt egy mobo+cpu párost, mert ketten marhára tudják majd...

-
Tomko78
addikt
válasz
Malibutomi
üzenetére
De a vrm nincs hűtve ez nem lehet gond ? Nem az lehet hogy az melegszik túl ? és azért döcög a rendszer
-
Trebron09
őstag
válasz
amd7870
üzenetére
Tessék: ASRock 9xx alaplapok (AM3/AM3+)
(Viszont én azt ajánlom amit a többiek... aki kicsit is konyít ehhez, beállítja neked 5perc alatt..
) -
Dinter
addikt
válasz
Rypejakten
üzenetére
Pont itt lakok Kecskemét mellett
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
laca000
őstag
válasz
amd7870
üzenetére
Szerintem jobb lesz ha valakivel telefonon értekezel, felhívod azt, akinek ugyanolyan alaplapja van, mint a tied(vagy megkeresnéd az alaplap topicját), így fejből vágná az ember a beállításokat, és kb. 3 perc, elkerülhető lenne a több napos-hetes kollektív tanácstalanság.

-
amd7870
tag
válasz
Rypejakten
üzenetére
otthon elkezdem csinállni amiket itt leírtak a kollégák, és nagyon szépen köszönöm nekik a sok és részletes segítséget és hogy nem küldtek el mert ehhez nem értek....péntek este jelentkezek mik a fejlemények...
-
-
Tomko78
addikt
válasz
Malibutomi
üzenetére
De most nézem hogy a FX-6300 1.6 biosal megy , lehet Cpu-z meg kéne néznie milyen van neki a lapon AMD7870: igen nekem is Asrock van , de azt nem látom hogy ez is uefis biosos lenne

-
válasz
amd7870
üzenetére
Szerintem töltsd ki az adatlapod, aki közel lakik az átmegy és egy pár doboz hideg sörért megmutatja mit kell, hogyan kell. Olvass utána a dolgoknak, akár logouton is vannak leírások Prime, tuning, stb. kategóriákban. Így itt fórumon már kicsit túllihegtük, "verbálisan" már sokadik prájm és minden féle dolog megvolt, a gyakorlatban meg a letöltésig sem jutottunk el. Itt nem lesz step-by-step leírás, kicsit használd a keresőt.
Ha elakadsz, akkor kérdezz, segítünk. De nekikezdeni helyetted nem tudunk, hacsak nem csinálsz teamviewer elérhetőséget.
-mondjuk ahhoz is letöltés, telepítés, engedélyezés, stb... áhh, 
-
Whysperer
addikt
Mondjuk azért azt sajnálom ,hogy a Giga rendben régi style BIOs ez nem is gáz de ez az EasyTune egy r..ás f.s
csomószor leáll meg ilyen baromságok . nem is értem nincsen pár ezer dollárjuk ,hogy csináljanak egy rendes szoftvert már? 8) -
amd7870
tag
válasz
Malibutomi
üzenetére
szóval ha csak a proci cuccait állitom Biosban akkor nincs baj...
és a reset gomb az egy fizikai gomb a hardver-en ugye? -
amd7870
tag
válasz
Malibutomi
üzenetére
egy puszta elméleti kérdés....mindenkinek ugyanigy néz ki a BIOS grafikai vezérlőpultja???
a másik meghogy, én eltudok ba**ni valamit a BIOS-ban?? például, nem indul a gép vagy valami? van valami olyan gomb amivel minden megjavul vagy ha nem sikerül olyankor mit kell tenni? vagy egyáltalán ellehet rontani? -
amd7870
tag
válasz
Malibutomi
üzenetére
"Igen nagyjából igy, de azért mindenek előtt nyomasd majd a tesztet, és tedd fel az újabb vga drivert.
Ha a teszt alapján ugrál a sebesség, akkor elég elkezdeni állítgatni."állitgatni? mármint BIOS-ra gondolsz? amit a kolléga kommentelt?
-
Malibutomi
nagyúr
válasz
amd7870
üzenetére
Igen nagyjából igy, de azért mindenek előtt nyomasd majd a tesztet, és tedd fel az újabb vga drivert.
Ha a teszt alapján ugrál a sebesség, akkor elég elkezdeni állítgatni.C&Q = Cool and QuietEz azt csinálja hogy ha nincs terhelés a procin, pl netezgetsz vagy ilyesmi, akkor nem pörög maxon, hanem sokkal alacsonyabb sebességen és feszültségen.
Throttling: Ha a proci vagy az alaplap túlmelegszik a beépített védelem visszaveszi a sebességet.
-
amd7870
tag
oké mostmár értem a turbot, szóval kikell kapcsolni a turbot és akkor nem melegszik túl, és nem veszi vissza teljesitményt, és így kitudja hajtani a procim a videókártyám....
gondolom ezt is bios-ban kell, de ott hol?
és mi az a C&Q vagy micsoda??????
és mi az a thruttling vagy mi??? -
Tomko78
addikt
válasz
Malibutomi
üzenetére
De neked meg egyet ott írta majd holnap letölti a prime 95 meg a többi programot , majd akkor nézzük meg hogy viselkedik neki prime 95 alatt , én csak elmondtam neki hogy a C&Q is csinálhat ilyet hogy a mhz állítgatja
-
Malibutomi
nagyúr
válasz
Tomko78
üzenetére
Mert kb egy napja erről beszélünk, hogy nézzem meg prime-al, hogy akkor ugrál-e, mert valószínű a turbó so fesz miatt throttlingolhat a lap. Egy szó nem esett C&Q-ról, vagy arról hogy prime-on kivül ugrál-e a proci sebesség...
Amúgy kettőt kellett volna visszaolvasnod 28799hsz.5. - a prime-al stresszelem a procim, és cpu-z-vel meg nézem hogy ugrál-e, vagy stabil 3500Mhz...
(#28805) amd7870
Fuhh
Naszóval a turbó az nem a tuning. A te procid alapban 3500mhz-en megy, de terhelésen 3800 illetve 4100mhz-re is fel tud menni, csak nem az összes maggal. Ez a turbo, ez egy gyári feature.
A probléma az, hoyg ezekhez nagyon sok feszültséget ad, és ha ettől a proci túlmelegszik, akkor a beépített védelem visszaveszi, de nem 3500-ra, hanem 2400 vagy 1400, amig le nem hül. Ha visszaveszi, amiatt lehet kevés fps-ed pl.
Ezt próbáljuk kideríteni ezzel a teszttel.A fix 3500 alatt én azt értem, hogy ha ezt a Turbót kikapcsolod, akkor 3500 fölé nem megy a proci. Ezt a gyárinál általában alacsonyabb feszültséggel is el lehet érni, amitől ugye hűvösebb a procid.
Egy példa:
Az én procim alapban 3500-on megy mint a tiéd 1,375V feszültséggel.
De ha turbot kikapcsolom, és beállítom manuálisan, akkor 4000-en is tudom járatva 1,28V feszültséggel. Alulfeszelve vagyis a gyári feszültség alatt. Ha 3500-on akarnám járatni, szerintem lemehetnék akár 1,1-1,15V-ig is...Remélem igy érthetőbb.
-
amd7870
tag
válasz
Malibutomi
üzenetére
"Ha ugrál, akkor meg kell próbálni kikapcsolt turbóval, fix 3,5ghz-en, alaposan alulfeszelve mennie kell"
na most, mi az a tubó? mert az én gépemen még semmi sincs turbózva, vagy ezt mire érted?
a fix 3.5Ghz az meg az hogy csak 3500Mhz-el dolgozik a proci még üresjáratban is?
mi az a "alulfeszelve"???
-
Tomko78
addikt
válasz
Malibutomi
üzenetére
De még fent sincs neki a Prime 95
Akkor miért mondanák hülyeséget 
-
Malibutomi
nagyúr
válasz
Tomko78
üzenetére
Ha prime95 alatt ugrál azt nem C&Q csinálja hanem throttlingol a lap, ne mondj már hülyeséget. Azt amúgy se kapcsolja ki, minek menjen netezés közben is fulloon a proci.
Ha ugrál, akkor meg kell próbálni kikapcsolt turbóval, fix 3,5ghz-en, alaposan alulfeszelve mennie kell
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A nem témába vágó beszélgetésekhez keressétek fel a (nemcsak) FX-tulajdonosok bazi nagy OFFolós topicját, vagy az AMD offtopikot!
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Távol-keleti webshopok OFF topikja (játékok, kuponok, stb.)
- Vírusirtó topic
- Nagy aksival és erős hardverrel megjött Magyarországra a Poco X8 Pro és Pro Max
- Bestbuy játékok
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Kuponkunyeráló
- Milyen széket vegyek?
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Egyre inkább szoftverrel segítene a Core CPU-k teljesítményén az Intel
- További aktív témák...
- HP Elitebook 850 G8 15,6" i5 1135 G7, 8-16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Keresünk iPhone 13/13 Mini/13 Pro/13 Pro Max
- iPhone 13 Pro 128GB 100% (1év Garancia) - ÚJ EREDETI AKKUMULÁTOR
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Megpróbálom megtudakolni milyen van rajta aztán hátha.

Nekem is a FX-6300 pőppet meleg ,na de majd jön a tél és a 20 fokos szóba

Mert én ilyen Asrock lapról nem tudok
csomószor leáll meg ilyen baromságok . nem is értem nincsen pár ezer dollárjuk ,hogy csináljanak egy rendes szoftvert már? 8)