- Milyen okostelefont vegyek?
- Fotók, videók mobillal
- Google Pixel topik
- Fejlődik az okosóra piac, csak visszafelé
- Garmin Forerunner 255 Music - nem csak futóknak
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Magisk
- Xiaomi Mi 11 Lite - 4G-vel vagy 5G-vel kéred?
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Okosóra és okoskiegészítő topik
Aktív témák
-
escie
őstag
válasz
steveetm #4993 üzenetére
tegnap olvastam azt a hsz-od, amiben tönkrevágta a kódod a rios, és nagyhirtelen feldobtam az ötletet az illetékesnek, a ''javítsuk...'' topikban...
5 percen belül érkezett a megoldás.
mostmár ki tudod kapcsolni a szmálylikat, illetve tudsz programkódot írni...
úgyhogy tegnap este óta van. meg van új, leborulós szmályli. :
[Szerkesztve] -
OddMan
őstag
válasz
steveetm #385 üzenetére
Így oldottam meg, hogy az iptables egy külön file-ba logoljon.
syslog.conf (módosítása)
-----------------
#kern.* /dev/console
kern.*;kern.!notice -/var/log/kern.log
kern.notice -/var/log/iptables.log
egy példa iptables log-ra a fenti syslog.conf módosítások után:
$IPTABLES -A SZABALY -i eth0 -m limit --limit 5/m -j LOG --log-level notice --log-prefix ''akarmi''
Így nem szemeteli tele a kern.log file-t és az iptables.log file sem lesz túl nagy.
Gondolom, ennél vannak sokkal jobb megoldások, de nálam ez egészen jól működik már hónapok óta és ehhez a megoldáshoz semmilyen plussz progit nem kell telepíteni.
[Szerkesztve] -
Calogero
addikt
válasz
steveetm #4699 üzenetére
Az enyemben nincs olyan.
Bővebben: link
[Szerkesztve] -
c41r0^
őstag
válasz
steveetm #4422 üzenetére
Azért mert vagy nem forgattad be a / filerendszerét a kernelbe(vagy csak modulba)
A root-ot ext3-ba csináltam, és a filesystemsnél a menuconfigban szerintem nem is lehet modult kiválasztani itt, csak sima kijelölést (tehát ''csillaggal van megjelölve). Tehát az Ext2 és Ext3 támogatást biztosan belefordítottam a kernelbe, sőt még sok más fájlrendszert is, és úgy emléxem, ezeket nem lehet modulként megadni.
Az IDE supportot nem hagytam ki, mert erre is emléxem, az viszont lehet, hogy csak modulárisan van benne. Szóval akkor az IDE supportot mindenképpen célszerű statikusan tenni a kernelbe...köszi, ezt megnézem.
initrd.img, egy ramdisk, amit betölt memóriába, ha pl a rendszer inditásához szükséges dolgok modulba vannak(pl a / filerendszere, ata support stb).
Akkor ezért van egy initrd.img fájl a 2.4.7-es kernelhez...de ezt hogyan lehet létrehozni a vmlinuz-2.6.10 névre keresztelt kernel-image fájlomhoz? Mert akkor valószínűleg nem kéne újrafordítani a kernelt, maradhatna az IDE-támogatás modulban. -
_Petya_
őstag
válasz
steveetm #4299 üzenetére
Ebből a hsz-ből kb annyit értek, hogy forgassak új kernelt... már próbáltam többször korábban, de mindig túl nagy lett. A neten is van egy rakás leírás ezzel kapcsolatban, tudnál esetleg ajánlani valamilyet, ami rendesen leírja, mit kell csinálni? Mit fordítsak bele, mit kell modulba tenni, hogyan telepítsem a kész kernelt, stb...
Mi az a libata? Kell az nekem? És mi az, hogy állítsam át a root-ot?
Amúgy feltettem a Fedora-t egy notebookra, ott is megy gond nélkül... Nincs erre valami egyszerűbb megoldás, patch, vagy valami?
Petya -
_Petya_
őstag
válasz
steveetm #4294 üzenetére
Ezt találtam.
Az UHU 1.1 az egyetlen, amit működésre tudtam bírni, de az is csak úgí települt fel, ha BIOS-ban visszavettem Compatibe Mode-ra az IDE-vezérlőt, viszont így csak 4 eszközt lát (2 SATA és primary PATA, 2 SATA és secondary PATA, vagy mindkét PATA, de akor nincs SATA) Ha visszaállítom Enhanced Mode-ra, akkor megy az UHU, de alapból 50% a procihasználat. Arra sem tudok rájönni, mi okozhatja ezt az UHU-nál? (Csak kíváncsi vagyok, ez most a legkevésbé fontos...) Szóval ha megpróbálom feltelepíteni Compatible mode-ban, és utána állítom Enhancedre, akkor fog menni a SATA merevlemez? Enhanced mode-ban hde-nek, compatible mode-ban hda-nek ismeri fel...
Petya -
_Petya_
őstag
válasz
steveetm #4171 üzenetére
nsswitch.conf:
passwd: files
shadow: files
group: files
hosts: files dns
bootparams: nisplus [NOTFOUND=return] files
ethers: files
netmasks: files
networks: files
protocols: files
rpc: files
services: files
netgroup: files
publickey: nisplus
ennyi, a többi ki van kommentezve, azt nem írom ide
Petya -
anulu
félisten
válasz
steveetm #4135 üzenetére
ok, lehúzom, de honnan? az ELTE Linux mirror szerveréről töltöm jelenleg.
esetleg pontosan leírnád, hogy a jigdo mire jó és pontosan hogy kell használni?
illetve ha fogom az 1. CD non-us változatát, akkor a telepítőből vhogy elő lehet halászni, hogy netről telepítsem? nForce3-as alaplapom van, ennek a hálókártyáját életre tudom a telepítő alatt kelteni, h ADSL-en le tudjam a telepítést rendezni?
illetve még egy kérdés. nincs floppymeghajtó a gépemben, viszont nem szeretném ha a bootszektort a vinyóra rakná. megoldható, hogy a 6-in-1 kártyaolvasóba berakott MMC kártyára írja a bootszektort? (elméletileg vinyónak kéne detektálnia, natív USB-n van) -
gege71.hu
addikt
válasz
steveetm #4118 üzenetére
azikszpé tud bármelyikről(ext3, reiser) is olvasni Vagy ahhoz kell vmi util xp alá ami megbirkózik vele?? (Nem mintha életbevágó lenni hisz 2 egymástól független rendszerként futnak majd). És viszont, tehát ntfs vinyókr tartalmával tud a redhat (vagy akármelyik Linux) kezdeni vmit?
Ha jól tom a linux ntfs-ről legalábbis olvasni tud..ugye? -
biga
őstag
válasz
steveetm #4102 üzenetére
Hát ha lett volna, akkor biztosan nem próbálkozom mással.
Hibaüzenet: volt, hogy csak annyit írt, hogy nincs elérhető audio hardver, volt, hogy pl. ilyet nyomott:
''Sound server fatal error:
AudioSubSystem::handle0: write failed
lesn = -1, can_write = 4096, errno = 11 (ressource temporarily unavailable
This might be a sound hardware/driver specific problem (see aRts Faq)'' -
nofene
aktív tag
válasz
steveetm #3905 üzenetére
Köszi szépen, most konfigurálgatom őket. Ja még 1 nagyon-nagyon láma kérdés: milyen paranccsal/progival tudnám újragenerálni a dsa illetve rsa kulcsokat, mert ssl-t is be akarom állítani phpmyadminhoz, és a régi kulcsok nincsenek meg. OpennSSL-ben hiába próbálkoztam gendsa genrsa-val vmiért nem ment.
Köszi előre is. -
CsY
aktív tag
válasz
steveetm #3669 üzenetére
A következő csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
transset: Függ ettől: libxcomposite1 de az nem telepíthető
Függ ettől: libxdamage1 de az nem telepíthető
Függ ettől: libxfixes3 de az nem telepíthető
Függ ettől: xcompmgr de az nincs telepítésre megjelölve
ennyit mond -
ReJim
őstag
válasz
steveetm #3646 üzenetére
valószínű hogy csak a vinyó, azt meg garanciába cseréltetjük...
az alaplap nem valószínű, az még működik... igaz az egyik csipecskéről lepoggyant a borda a ventivel együtt.... valaki focilabdának használta
átálnak routerre... szóval innentől kezdve tökmindegy...
de azért kösz! -
válasz
steveetm #3593 üzenetére
El ne dobd már magad a segítségnyújtástól. Bocs, hogy kérdeztem. Azért, ha valaki még nincs ott a Linux témában, lehet, hogy jobb, ha itt kérdez, mintha ezt is a google-n keresi. Ha fáj válaszolni, ne nyomj rá a válasz gombra.
Azt meg hadd ne írjam le, mitől is tudom, mi az az x86, neked úgyis mind1, ha eldöntötted magadban.
Arra már fel sem hívom a figyelmed, amikor tapasztalatokat kértem a 64 bites kiadásokat illetően. Azt is írtam, hogy hallottam egy-két dolgot, tehát azért olvastam már róla. Mind1. Kerüld el a hozzászólásaim, ha zavarnak.
[Szerkesztve] -
-
escie
őstag
válasz
steveetm #3526 üzenetére
strace -f -o dbg sc3u
BUG! (Segmentation Fault) Going down hard...
SimCity 3000 Unlimited 2.0.955a
Built with glibc-2.1 on x86
Stack dump:
{
0x4018a218
0x4111fc52
0x405ca342
0x4082c7e0
0x814a685
0x8358123
0x8358da0
0x8359253
0x8153291
0x40178554
0x8144ca1
}
Please send a full bug report,
along with the contents of autosave to: support@lokigames.com
Unable to execute loki_qagent - exiting
--------------------
de ezt ezidáig is kiírta... vagy ne itt keressem a hibaüzentet, esetleg valahova logolja -
escie
őstag
válasz
steveetm #3524 üzenetére
ugyanazt csinálja, már próbáltam.
keresgélek amúgy a témával kapcsolatban, de semmi hasznosat nem találtam eddig...
szerk.:
ahamm, f@sza.
ezt, találtam: Bővebben: link
valami devfs probléma lesz...
[Szerkesztve] -
CsY
aktív tag
válasz
steveetm #3507 üzenetére
iptables ben... szerintetek ez milyen? meg a kopete-msn portnak kell eszembe jutni...
#!/bin/bash
modprobe ip_nat_ftp
echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
echo ''Cr.: DpDove''
iptables -F
iptables -X
iptables -t nat -F
iptables -t nat -X
iptables -P INPUT DROP
iptables -P FORWARD DROP
iptables -A INPUT -p all -s 127.0.0.1/8 -j ACCEPT
iptables -A FORWARD -p all -s 127.0.0.1/8 -j ACCEPT
iptables -N HOMENET
iptables -A HOMENET -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT
iptables -A HOMENET -i eth0 -p all -j ACCEPT
iptables -A HOMENET -j RETURN
iptables -N PCMCIA_CARD
iptables -A PCMCIA_CARD -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT
iptables -A PCMCIA_CARD -p icmp -j MIRROR
iptables -A PCMCIA_CARD -p tcp --dport 22 -i eth1 -j ACCEPT
iptables -A PCMCIA_CARD -p tcp --dport 21 -i eth1 -j ACCEPT
iptables -A PCMCIA_CARD -p tcp --dport 23 -i eth1 -j ACCEPT
iptables -A PCMCIA_CARD -p tcp --dport 25 -i eth1 -j ACCEPT
iptables -A PCMCIA_CARD -p tcp --dport 443 -i eth1 -j ACCEPT
iptables -A PCMCIA_CARD -p tcp --dport 80 -i eth1 -j ACCEPT
iptables -A PCMCIA_CARD -p tcp --dport 31377 -i eth1 -j ACCEPT
iptables -A PCMCIA_CARD -p tcp --dport 3389 -i eht1 -j ACCEPT
iptables -A PCMCIA_CARD -j RETURN
# ath0 definicio
iptables -N WIFI
iptables -A WIFI -m state --state ESTABLISHED,RELATED -j ACCEPT
iptables -A WIFI -p icmp -j MIRROR
iptables -A WIFI -p tcp --dport 21 -i ath0 -j ACCEPT
iptables -A WIFI -p tcp --dport 22 -i ath0 -j ACCEPT
iptables -A WIFI -p tcp --dport 23 -i ath0 -j ACCEPT
iptables -A WIFI -p tcp --dport 25 -i ath0 -j ACCEPT
iptables -A WIFI -p tcp --dport 443 -i ath0 -j ACCEPT
iptables -A WIFI -p tcp --dport 80 -i ath0 -j ACCEPT
iptables -A WIFI -p tcp --dport 31337 -i ath0 -j ACCEPT
iptables -A WIFI -p tcp --dport 3389 -i ath0 -j ACCEPT
iptables -A WIFI -j RETURN
iptables -A INPUT -j HOMENET
iptables -A FORWARD -j HOMENET
iptables -A INPUT -j PCMCIA_CARD
iptables -A FORWARD -j PCMCIA_CARD
iptables -A INPUT -j WIFI
iptables -A FORWARD -j WIFI
[Szerkesztve] -
escie
őstag
válasz
steveetm #2936 üzenetére
ez ziher?
hol olvastad? vajon mi ennek az oka? amúgy mostanában megy a bétatesztje az új drivernek. a rage3d-n toboroztak tesztereket. szvsz jó ha februárban kézhez kapjuk...
baz, fél napot eltöltöttem xorg fordítással, mert gondoltam jobb lesz, meg kurrensebb cucc, erre kiderül, hogy jobb ha nekiállok xfree-t fordítani?! -
loszerafin
senior tag
válasz
steveetm #2258 üzenetére
g550-es DVI + TFT monitora A szívás. Így együtt a gáz.
Analóg kimenettel nekem is jól - elsőre - működött az 550.
A 450-en meg nincs dvi, úgyhogy ebből a szempontból nem releváns az, hogy X.Y.-nak jól működik.
Van G400-am, azzal is jól ment minden, de nekem kell a DVI kimenet.
Köszi az nvidias ötletet. -
loszerafin
senior tag
válasz
steveetm #2247 üzenetére
Rettentő nehéz volt beizzítani a TFT monitort g550-nel és DVI-vel. De azért megcsináltam.
A linuxforum.hu-ra kiraktam a megoldást.
Problémák:
- Az X nem pontosan adja ki a 75HZ-et és sokszor úgy indul, hogy nem kapja el a monitor a szinkront.
Ilyenkor konzolra kell váltani meg vissza.
- Mplayer-t használok és az mplayer driver könyvtárában fordított mga_vid.o modult. Így viszont csak
az első mplayer tud -vo xmga módban menni, a többi (pl a TV nézés) -vo x11-gyel megy.
Ha a második mplayer-t is -vo xmga val indítom, eltűnik a kép mind a két mplayer ablakból.
- Leállításnál is vacakol a gép (ez persze lehet az ACPI hibája is), de inkább a g550 támogatására gondolok. Tehát azt csinálja: (alaplap: Asrock K7S8X, SiS chipset)
a, sokszor, ha csak ki akarok lépni az X ből, hogy más userként belépjek, nem indul be újra a gdm, nem kapom meg a bejelentkezési képernyőt.
b, leállításkor (gdm menüjéből) sokszor olyan, hogy a képernyő színe az X háttérszíne marad és nem áll le a gép.
Ilyenkor (vakon) ALT-F1, majd Ctrl-Alt-Del a megoldás.
Nem nagy dolgok, de már a halálba kergetnek.
Debian unstable -
ReJim
őstag
válasz
steveetm #2237 üzenetére
nem nincs ijenről szó, hogy router után egy gép és az után a többi!
de lerajzolom neked:
net --> router -->bratyesz
--> én
valahogy ígyyszeretnénk majd.... csak azért kérdeztem rá az esetleges netmegosztó gépre, hogy az esetleg jobb lenne... igaz jobb is lenne egy szempontból: nem kerülne 11 ezer forintomba...
amugy most a net meg úgy van, hogy a padlásról le van fúzve a telkábel(DSL) a bratyeszhoz, ott a DSL modem, és ha netezni akarok, akkor azt az UTP kábelt amit lefűztünk nagynehhezzen két szintel lefelé a bratyóhoz, azt átdugom, és így én tok netezni itt a tetőtérben, 2 szintel feljebb.....
ez persze aszt eredményezi, hogy én csak olyankor tok netezni mikor bratyó nem netezik.... van köbö 50 m felesleges kábel..nemho nálam lenne a dsl....
na ehhez kell a router.... da ha nem lessz egy darabig, csinálni kell egy utp átkapcsolót, hogy ne a modemet strapáljuk....
köszi minden segítséget, de ezt a pc-s netosztás aszem felejtem is el...ReJim
-
ReJim
őstag
válasz
steveetm #2235 üzenetére
én úgy tudtam, hogy az ADSLrouter ezt a célt szolgálja... vagy tévednék???
(itt a rúter használja az ípét, és olyna mintha egy belső hálozat lenne....
nem.... elnézést.... nincs kikötve.... ezt régebben olvastam egy hálozati adsl megosztásos doksiban, hogy figyeljenek oda, mert stb.....
A szerződésben az van, hogy 2 gép lehet rákötve.... és valszeg egy adsl router lesz )egyenlőre így áll a dolog a bratyóm ez van megbeszélve..) -
ReJim
őstag
válasz
steveetm #2230 üzenetére
routerrel azért lehet megosztani, mert arra uplinke felkötve nem lággya a q axelero.....
..
szoval lehet több hálókarit is belezsuvasztani egy gépbe???
de mondjuk ennek a sebessége mijen? van olyan gyórs mint a router????
habár valószínű, hogy egy routerrel lenne a legegyszerübb!ReJim
[Szerkesztve] -
ReJim
őstag
válasz
steveetm #2203 üzenetére
és akkor az a két bill, egeret, moncsit külön tudnám használni???
tehát akkor akár 2 munkaasztal is futhatna egy időben és mindkettőn lehet dolgozni????majdnem megkérdeztem, hogy hol van ez a config, de véglis felesleges, mert:
1 nem értek hozzá
2 lassú a gépem
3 nincs plussz vivi katim, bill, egerem(lehet nem is lessz)
szal nem érdemes még ezel foglalkoznom.....
de azért kösz.... -
escie
őstag
válasz
steveetm #2188 üzenetére
naná, hogy nincs fent a kernel doc.
ha jól értem a dolgot, akkor ezek egymás mellet (jelen esetben ellen) dolgoznak?
amúgy kernel 2.4.24-7 és a legújabb fglrx van jelen a gépemen.
mit értesz anyázáson? fagyás, meg ilyesmi?
mert azt már rég megszoktam, hogy konzolról graf felületre váltás után xrefresh-sel kezdek. -
escie
őstag
válasz
steveetm #2185 üzenetére
óó, nagyon köszi!
nem számítottam ilyen gyors és kimerítő válaszra!
viszont van még kérdésem:
fglrx-et használok. ha jól sejtem, e helyett kéne a radeonfb-t használnom, hogy 85Hz-es konzolom legyen?
vagy nincs köze a két dolognak egymáshoz?
meg tudnád mondani hol találom ezt a dokumentációt, ahonnan idéztél? valamelyik man? esetleg link?
mégegyszer kössz! -
Cathfaern
nagyúr
válasz
steveetm #2167 üzenetére
''Arra lennék kíváncsi, hogy azonos rendszeren mit teljesít a win-es verzióhoz képest. sz@rtse.''
Ezzel nem értek egyet. Desktop gépben R9000Pro-van, arra sikerült összehozni rendesen a 3D-t. Ott a winex-el(!) futtatott játékok gyorsabbak, de legrosszabb esetben is ugyanolyan gyorsak voltak, mint Windows alatt. -
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
steveetm #2114 üzenetére
ksetispy
Btw. most meg nem hajlandó root-ként elindulniDe userként meg igen
Ez a hibaüzenet:
QPixmap: Cannot create a QPixmap when no GUI is being used
QPixmap: Cannot create a QPixmap when no GUI is being used
Xlib: connection to '':0.0'' refused by server
Xlib: No protocol specified
kded: cannot connect to X server :0
DCOP aborting call from 'anonymous-6808' to 'kded'
kded: ERROR: Communication problem with kded, it probably crashed.
kdeinit: Can't connect to the X Server.
kdeinit: Might not terminate at end of session.
ksetispy: cannot connect to X server :0
DCOP aborting call from 'anonymous-6799' to 'ksetispy'
ERROR: Communication problem with ksetispy, it probably crashed. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
steveetm #2111 üzenetére
Scriptbe hogy lehet beleírni, hogy átjelentkezzen root-ba? (vagy erre lett mondva korábban, hogy nem fog menni?
) Csak mert el kéne indíttatni egy programot kde induláskor, de úgy, hogy root jogokkal rendelkezzen.
Na jó, konkretizáljuk: egy program ez írja ki, ha elindítom:
''Couldn't get lock file.''
a saját home-omba írná a fájlokat, de nem megyHa root-ként indítom, akkor jó.
Illetve amit mindig elfeljtek: hogy lehet egy fájlnak futtatási jogot adni? (valmi chmod, de utána)
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
steveetm #2106 üzenetére
Hmm...és ez mit is csinál?
Btw a linux újabb győzelme a Windows felett:
Ugyebár van nekem egy olyan problémám a géppel, hogy ha max. sebességen ment a CPU (laptop, szóval 3 Ghz vagy 1,6 Ghz-en tud menni), akkor néha lefagyott a gép. Szép kékhalállal. Legalábbis Windows alattLinuxban max. annyi történik, hogy az épp használt alkalmazás leáll, de ennyi. Pl most fut seti, xmms, gkrellm2, firefox. Böngészek firefox-ban, erre néha szó nélkül kilép. De semmi full fagyás
Viszont ez egyben azt jelenti, hogy biztosan hardveres hiba van(egyszer már volt szervízbe, akkor volt egy memcsere, de továbbra sem jó. Az a baj, hogy vidékről nagyon macerás felvinni, főleg úgy, hogy használnám is...)
-
Cathfaern
nagyúr
Aktív témák
Hirdetés
- Milyen légkondit a lakásba?
- Windows 10
- Elite: Dangerous
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen okostelefont vegyek?
- Fotók, videók mobillal
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- NVIDIA GeForce RTX 5060 Ti (GB206)
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A20e/Samsung Galaxy A40/Samsung Galaxy A04s/Samsung Galaxy A03s
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest