- Google Pixel topik
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Milyen okostelefont vegyek?
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Samsung Galaxy Watch4 és Watch4 Classic - próbawearzió
- Apple iPhone 15 - a bevált módszer
Aktív témák
-
dabadab
titán
válasz
_Petya_ #4988 üzenetére
A megoldas egyszeru: rakjunk minden szot kulon sorba
tr '\t ' '\n' <file | grep ...
Persze, amennyire egyszeru, annyira problemas is ez, pl ha nincs szokoz (pl vesszo utan kimarad), akkor gaz van. Lehet bonyolitani, hogy belevesszuk az irasjeleket is, es akkor az lesz belole (immaron character classok hasznalataval, ill az atlathatosag kedveert egy plusz cat-tel lelassitva):
cat file | tr '[[:punct:]]' '\n' | tr '[[:blank:]]' '\n' | grep ...
[Szerkesztve] -
dr_strange
senior tag
válasz
_Petya_ #4975 üzenetére
nem ellenőrzött kód, meg nem is bash, de:
#! /usr/bin/env python
import os, sys
szoszam = 0
fajl = raw_input(''add meg a fajl nevet teljes eleresi uttal: '')
szo = raw_input(''add meg a keresett szot: '')
f = file(fajl, ''r'')
for line in f.readlines():
szavak = line.split()
vanbenne = [i for i in szavak if i == szo]
szoszam = szoszam+len(vanbenne)
print szoszam
a fórum nem tördel, de az utolsó előtti 3 sor 4 space-szel indentálva van
[Szerkesztve] -
snowflake
tag
válasz
_Petya_ #4975 üzenetére
Törtem rajta a burám, de egyszerűbben nem sikerült
Hátha majd valaki tud 1xrűbbet is
Here you are:
#!/bin/sh
keresendo=''the''
darab=`cat proba.txt | grep ''$keresendo''| tee /tmp/$$tmp | wc -l`
sorok=1
while [ $sorok -ne 0 ]
do
cat /tmp/$$tmp | sed s/''$keresendo''// > /tmp/$$tmp1
mv /tmp/$$tmp1 /tmp/$$tmp
sorok=`cat /tmp/$$tmp | grep -c ''$keresendo''`
darab=`expr $darab + $sorok`
done
echo $darab
[Szerkesztve] -
snowflake
tag
válasz
_Petya_ #4973 üzenetére
Talán a legegyszerűbb megoldás:
cat szamok | sort -g -r | head -n 1
A Te awk-s megoldásod valahogy így lenne:
cat szamok | awk 'BEGIN {max=0} {if($1>max) max=$1} END {print max}'
mod: arra figyelj az awk-nál, hogy a saját belső változói elé nem kell a ''$'' jel.
[Szerkesztve] -
WN31RD
addikt
válasz
_Petya_ #4838 üzenetére
''Ilyenkor, ha resetet nyomok, sérülhet a filerendszer?''
Sérülhet. Ha naplózó filerendszert használsz (ext3, reiser, xfs, jfs), akkor egész gyorsan helyrerántja magát egy ilyen incidens után, de az előfordulhat, hogy ha épp írt a gép valamilyen file-ba, akkor annak a tartalma helyrehozhatatlanul megsérül.
A nagyobb biztonságért megpróbálkozhatsz az ext3 filerendszer data=journal opciójával, de ez általában csökkenti a teljesítményt. -
Sipi
addikt
válasz
_Petya_ #4818 üzenetére
Hmm... Nem tudok elképzelni olyan rendszert, amin a prelink folyamatosan futna. A prelinkelést vagy már a disztro előállítója előre elkészíti, vagy telepítés után megoldja a csomagkezelő. Vagy, ha mazochista vagy (vagy Gentoo-t használsz), kézzel elindíthatod.
Milyen disztrot használsz? Valahogy meg kellene nézni, mi indítja el a prelinket, mert így nagyon nem jó...
Sipi -
tierbatyo
senior tag
-
zLegolas
őstag
válasz
_Petya_ #4707 üzenetére
Idézek:
A rendszertöltő helyreállítása
Windows és Linux együttes használata esetén gyakran előforduló probléma, hogy a szokásos Windows újratelepítés során az addig meglévő multiboot rendszertöltő Master Boot Record bejegyzése felülíródik, a Linux nem indul. Kezdők gyakori megoldása ilyenkor a Linux újratelepítése. Erre természetesen semmi szükség sincs. Lássunk néhány egyszerű módszert a MBR helyreállítására:
Az egyik legegyszerűbb, hogy a SuSE telepítőkészlet első CD-jéről bootolunk, mintha új telepítést kezdenénk. A Telepített rendszer indítása pontot választva elindul a Linux, onnan pedig a Yast-tal a Rendszertöltő beállítása almenüben vissza tudjuk rakni a Grub-ot a MBR-be.
A MBR tartalma floppyra is kiírható. Célszerű ezt a biztonság kedvéért mindenképpen megtenni, ha máskor nem, legkésőbb a Windows újratelepítése előtt. Például a Primary Master merevlemez Master Boot Record tartalmának a lementése:
dd if=/dev/hda of=/dev/fd0 bs=512 count=1
A Windows telepítés után bootoljunk Linux CD-ről rescue módban. A MBR visszaírása a floppyról a fenti utasítás fordítottjával lehetséges:
dd if=/dev/fd0 of=/dev/hda bs=512 count=1
A Grub telepítése floppyra egy működő rendszerben:
grub-install /dev/hda
A telepítés céljaként a /dev/hda helyett természetesen tetszőleges helyet megadhatunk.
Egyébként írtam lejjebb neked is, az MPlayer-fordítással kaopcsolatban... -
zLegolas
őstag
válasz
_Petya_ #4682 üzenetére
Idézek egy kicsit, hátha segít valamit:
A mkisofs program célja nem a CD író hardverrel történő kommunikáció, hanem az adatok megfelelő fájlrendszerbe való konvertálása, amit aztán egy másik programmal CD-re írható. A program segítségével olyan hibrid fájlrendszer hozható létre, amely olvasható úgy Linux/Unix, mint Windows vagy Macintosh számítógépeken. A legfontosabb fogalmak röviden:
ISO-9660 - A jól ismert 8+3 karakteres (DOS) fájlformátum szabványa.
Joliet - A 8+3 karakteres szabvány hiányosságainak megszüntetésére született. Engedélyezi a 64 karakter hosszúságú, UTF-16 kódolású fájlnevek használatát, a Microsoft W32 rendszerek alkalmazzák.
Rock Ridge - A Unix/Linux operációs rendszerekben használt szabvány. Lehetővé teszi a hosszú fájlnevek, a jogosultságért felelős jelzőbitek, linkek használatát, stb...
HFS - Macintosh számítógépek használják, hazánkban kisebb jelentőséggel bír.
El Torito - A bootolható CD készítésétnek módját tartalmazza -
-
snowflake
tag
válasz
_Petya_ #4640 üzenetére
Érdemes lenne megnézni, hogy a unix konvenciókhoz megfelelő soremelést használ-e a scripted.
Értem ezalatt, hogy minden sor végén a #10 soremelés karakternek kell lennie. Elképzelhetőnek tartom, hogy a dosos soremelés van #10#13 vagy valami érdekes karaktert tartalmazhat a script.
Ezt a vi-al megtudod nézni, az megmutatja neked ezeket az extra karaktereket, vagy valami hexaeditor. -
operator10
senior tag
válasz
_Petya_ #4571 üzenetére
id3 lib, lame, Libao, stb cuccosokat kelett letöltenem. Yastal sehol nem tudtam elérni, megoldani ezért rákerestem rpm-ben.és így már egész könnyen megtaláltam őket
Ezeket feltettem, és utána már rendben felment az MPlayer is rpm-ből
Működik is egyenlőre rendesen. Igaz a könyvtárakban való lépkedés még nem megy.Fogalmam sincs mi lehet az ok, de bármit csinálok, teszek, nem jutok eredményre. A válasz mindíg ugyan az-nincs ilyen file vagy könyvtár- Eszem nincs már hozzá miért! Ezért a legtöbb dolgot MC-ből szoktam intézni. A ./configure, és társait is onnan sikerült csak megoldanom. Bár már ugy megvoltam kavarodva hogy fogalmam sincs hogy csinálltam
Lényeg hogy egyenlőre van sikerélmény, és kezd beérni a többhónapos munkám a Linuxal.Talán picit már kezdem a lényegét is érteni
Ahoz képest hogy szilveszterkor még a netemet sem tudtam beállítani, már egész profi vagyok
Hála többek között neked
-
_Petya_
őstag
válasz
_Petya_ #4568 üzenetére
Bővebben: link
Ezt találtam neked.
Petya -
operator10
senior tag
válasz
_Petya_ #4566 üzenetére
Failed to open /dev/rtc: Permission denied (it should be readable by the user.)
Setting up LIRC support...
mplayer: could not connect to socket
mplayer: Permission denied
Failed to open LIRC support.
You will not be able to use your remote control.
Playing Video.
File not found: 'Video'
Failed to open Video
Playing 4.avi.
File not found: '4.avi'
Failed to open 4.avi
Akkor meg ennyi történik -
operator10
senior tag
válasz
_Petya_ #4562 üzenetére
Usage: mplayer [options] [url|path/]filename
Basic options: (complete list in the man page)
-vo <drv[:dev]> select video output driver & device ('-vo help' for a list)
-ao <drv[:dev]> select audio output driver & device ('-ao help' for a list)
vcd://<trackno> play (S)VCD (Super Video CD) track (raw device, no mount)
dvd://<titleno> play DVD title from device instead of plain file
-alang/-slang select DVD audio/subtitle language (by 2-char country code)
-ss <timepos> seek to given (seconds or hh:mm:ss) position
-nosound do not play sound
-fs fullscreen playback (or -vm, -zoom, details in the man page)
-x <x> -y <y> set display resolution (for use with -vm or -zoom)
-sub <file> specify subtitle file to use (also see -subfps, -subdelay)
-playlist <file> specify playlist file
-vid x -aid y select video (x) and audio (y) stream to play
-fps x -srate y change video (x fps) and audio (y Hz) rate
-pp <quality> enable postprocessing filter (details in the man page)
-framedrop enable frame dropping (for slow machines)
Basic keys: (complete list in the man page, also check input.conf)
<- or -> seek backward/forward 10 seconds
up or down seek backward/forward 1 minute
pgup or pgdown seek backward/forward 10 minutes
< or > step backward/forward in playlist
p or SPACE pause movie (press any key to continue)
q or ESC stop playing and quit program
+ or - adjust audio delay by +/- 0.1 second
o cycle OSD mode: none / seekbar / seekbar + timer
* or / increase or decrease PCM volume
z or x adjust subtitle delay by +/- 0.1 second
r or t adjust subtitle position up/down, also see -vf expand
* * * SEE THE MAN PAGE FOR DETAILS, FURTHER (ADVANCED) OPTIONS AND KEYS * * *
Megcsinálltam mégegyszer az egészet elölröl.Igaz már marhára belekavarodtam hogy mit is hogyan csinálltam de konzolban az mplayer parancsra ez jött ki -
operator10
senior tag
válasz
_Petya_ #4553 üzenetére
Húha. A leírtak, és elmondottak szerint csinálltam mindent.Megvannak a cuccosok az src könyvtárban. letöltött mindent, kicsomagolt, becsomagolt
stb. Mostmár csak egy kérdésem lenne.Hogyan tudom elindítani a drágát? Vagy van még valami teendőm vele? mplayer-installer-0.0.4.sh -ezt a file-t töltöttem le az mplayer- installer.uw.hu oldalról.Megjegyzem a doksi ami lejött vele kissé hiányos
-
operator10
senior tag
válasz
_Petya_ #4551 üzenetére
Hálás vagyok neked.Viszont ha nemnagyon zavarlak kérnék még egy nagyon nagy szívességet.Leírnád nekem, és sok hasonló bukdácsoló társamnak
hogy pl: ha forrásból szeretnék valamit telepíteni akkor mi a teendő lépésről lépésre.Sokat segítenél vele, és egy csomó bosszúságtól mentenél meg. Előre is köszi
-
operator10
senior tag
válasz
_Petya_ #4544 üzenetére
Pl. Fordítani stb, de egyébként is illene már ennyit tudnom, főleg Linuxban. Szóval az a gáz hogy bármit csinálok pl: cd /home/stb, minden lehetséges verziómra, probálkozásomra azt írja hogy ''nincs ilyen könyvtár'' Egyébként dc++ hoz hasonló programot szeretnék feltenni, mert rpm-ben nem találtam ilyesmit.Hát nagyvonalakban ennyi a gondom
-
Nimrod
addikt
válasz
_Petya_ #4445 üzenetére
A KDE és a Gnome beállításai átfedik egymást sok esetben. Én inkább KDE-t és AfterStep-et használok.
Hangbeállításokkal én is törpöltem ma, mivel akadozott a hang. Benéztem a KDE vezérlőpultba és a hang beállításainál volt egy csúszka, amivel a hangpuffert lehet állítani, na ezt teljesen le kellett tolnom és már rendben is volt. Gnome alatt is ugyanígy lehet szabályozni mindent, csak kicsit keresni kell. Régen konzolból elég volt egy setup és már lehetett állítgatni szinten mindent egy helyen, most meg csak a vezérlőpultját kell megtalálni, vagy az adott eszköz konfigját babrálni, már ha lehet. -
Merlini
tag
válasz
_Petya_ #4418 üzenetére
Halihó!
Én is ilyet szeretnék, DC-nél a Bittorrent még jobban megeszi a sávszéleséget.
Minden infót és hozzászólót szerettel várok itt. _Petya_ téged is várlak, kiváncsi leszek tapasztalatotokra a szobatársakkal.
Otthoni hálózatban Bittorrent, DC futatva a többi gépnek nem jut még böngészéshez elegendő sávszéleség sem. Szeretnék egy linux-os szervert felállítani amin lehet piorizálni portok vagy forgalom típusa alapján.
Pioritások:
1. web-es forgalom (80-as és x port(ok)?)
2. játékok (játékonként változó)
3. ftp (21 port )
4. dc (12xy port)
5. bittorrent (6681-6689 port)
A Bittorent a szerveren futna állandóan.
Amikor más forgalom megy akkor a szerver visszavené a Bittorent sávszéleségét, esetleg leállítaná.
Szerver próba jelleggel 1,7Gigás winyóval menne.
Ehez várok ötleteket, lehetőleg magyar linkeket, ha már volt itt a PH-n akkor fórum linkeket.
[Szerkesztve] -
snowflake
tag
válasz
_Petya_ #4418 üzenetére
Próbáld ki a coyote floppy-s distrot, úgy látom az már tudja a QoS-t.
Bővebben: link -
Out
addikt
válasz
_Petya_ #4414 üzenetére
rootkent:
sh jre-1_5_0_02-linux-i586.bin
a vegen beirod yesmajd kicsomagolja oda ahol futtattad.. ezt a konyvtarat en bemasoltam a /usr/lib/java1.5.0-ba
majd bemesz a bongeszod plugin konyvtaraba es kiadod a kovetkezo parancsot:
ln -s /usr/lib/java1.5.0/jre1.5.0_02/plugin/i386/ns7/libjavaplugin_oji.so libjavaplugin_oji.so
Ezutan a bongeszod ujrainditod es beirod a cimsorba hogy: about:plugins
Ha itt megtalalod a j2re plugint akkor nyert ugyed van...ennyi
[Szerkesztve] -
Out
addikt
válasz
_Petya_ #4406 üzenetére
Most latom mar van update 2-es j2re
mod: jah igen, a bin-t szedd le, es az sh j2reblablabla.bin-nel telepitsd fel... en most fogom felrakni
[Szerkesztve] -
Out
addikt
-
snowflake
tag
válasz
_Petya_ #4377 üzenetére
netbios-ns 137/tcp # NETBIOS Name Service
netbios-ns 137/udp
netbios-dgm 138/tcp # NETBIOS Datagram Service
netbios-dgm 138/udp
netbios-ssn 139/tcp # NETBIOS session service
netbios-ssn 139/udp
microsoft-ds 445/tcp
microsoft-ds 445/udp
java:
linkeld be a home könyvtáradban lévő .mozilla plugins könyvtárába a java plugin-jat.
Nálam jelenleg pl: /usr/local/j2re1.4.2_02/plugin/i386/ns610-gcc32/libjavaplugin_oji.so -
_Petya_
őstag
válasz
_Petya_ #4321 üzenetére
Üdv!
Kipróbáltam Compatible módban, úgy működik, nem dobál hibaüzeneteket, tehát látja a sata merevlemezt, és vagy a primary, vagy a secondary ide eszközöket... Viszont nekem mindneképpen kellene a primary, és a secondary IDE is, persze a SATA mellett. Ja, és sda-nak látja a SATA winyót... Ez azt jelenti, hogy libata-t használ? Egyszerűen nem találok emgoldást, hogy Enhanced mide-ban is menjen...
Petya -
steveetm
őstag
válasz
_Petya_ #4293 üzenetére
2.6os kernel megy egy ugyanien vezérlővel rendelkező lapon.
mellesleg irq 11 en inkább usb van.
Azt próbáld meg, hogy 2.4 es kernellel teszed fel, aztán magad forgatsz egyet. + próbáld meg kernel paraméternek átadni hogy: noirqdebug hátha elindul a gép egy kernelfordítás idejéreJa io-apic/apic menjen a kernelbe mindenképp.
Rákerestem én is, és nekem egyértelmüen ehci_hcd hibájnak tűnik, a 2.6.8as kernel tájékán. Ekörül nézelődj.
Üdv.: steveetm
[Szerkesztve] -
snowflake
tag
válasz
_Petya_ #4241 üzenetére
Arra gondoltam, hogy a / utáni üres helyet is megformázom ext3-ra, és ez lenne a /home partíció. Ez megoldható valahogy?
Of course, sőt illik is külön partícióra rakni a home-ot. Megformázod ext3-ra, átmásolod rá a cuccokat, megszerkeszted az fstabot (nálam most így néz ki: /dev/hda7 /home ext3 defaults 1 2), átnevezed(letörlöd) a korábbi home könyvtárat, majd felcsatolod az imént létrehozott partícón lévő home-ot. -
mkbla
senior tag
válasz
_Petya_ #4223 üzenetére
Ez általános hiba, sajna mindenhol így van, de nem tudom h mit esznek rajta... mégcsak ki se lehet lépni belőle, ha kell ha nem felugrál...
volt egy csaj aki egy csomót könyörgött h rakjam fel az msn újjab verzióját az 1ik gépre (a teleházban), nagynsokára fel is raktam ,csak aztán meg az volt a baj, h bárki be tudott lépni a gépről az ő nevével.... akkor meg az volt a baj.... -
WN31RD
addikt
válasz
_Petya_ #4198 üzenetére
Ajánlom figyelmedbe a következő programot: qtparted
Egyes filerendszerek átméretezése:
resize2fs, resize_reiserfs, xfs_growfs, (jfs: ) mount -o remount,resize
Továbbá ajánlom, hogy ismerkedj meg az LVM-mel, hasznos dolog: man lvm, illetve Bővebben: link
Végül egy nagyon fontos dolog: Olyan szünetmentes táp nélkül, ami elég sokáig elbírja a géped (vagy laptop esetén jó állapotban levő aksi nélkül), a jelenleg elérhető eszközökkel nem lehetséges az adatvesztés kockázata nélkül átméretezni egy partíciót. Tehát ha nincs egy komolyabb UPS-ed (vagy jó állapotú aksi a laptopodban), akkor a következő a megoldás: Másik partícióra (vinyóra, hálózatra, stb.) adatokat átmásol, partíciókat, köteteket, stb. átrendez, új filerendszereket létrehoz, majd mindent visszamásol, és a rendszert bootolhatóvá tesz. Ha nem így csinálod, akkor egy áramszünet vagy akár kis áramingadozás is tönkrevághatja az adataidat, ill. azok egy részét.
[Szerkesztve] -
-
Sipi
addikt
válasz
_Petya_ #4166 üzenetére
Lokális hálóban, ahol összvissz egy workgroup van, nem kell WINS a WIndowsos gépeknek. Sőt, elvileg máshol sem kell már, ez egy elavult dolog. Tehát a Wines gépeken nem fog futni. (WINS szerver egyébként is csak szerver oprendszeren van.)
Ezek után a Samba-ban, ha nincs WINS szervered, akkor a wins server = sornál értelemszerűen nem adsz meg semmit. Emellett van egy wins support = sor, ha WINS szerverként akarod működtetni a Samba-t, akkor lehet yes, de nem kell! A Wines hálókhoz már nem kell WINS.
Viszont ha sem WINS kliensként, sem szerverként nem használod a Samba-t, a name resolve ordernél nem árt kiszedni a wins szót.
Elvileg mennie kell így is.
Sipi
Aktív témák
Hirdetés
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G3 - i5-6GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A520 AORUS R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest