- Telekom mobilszolgáltatások
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S20 és S20+ duplateszt
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Fotók, videók mobillal
- Brutál akkuval érkeztek az Ulefone X16 modellek
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
Aktív témák
-
dabadab
titán
válasz
_Petya_ #4988 üzenetére
A megoldas egyszeru: rakjunk minden szot kulon sorba
tr '\t ' '\n' <file | grep ...
Persze, amennyire egyszeru, annyira problemas is ez, pl ha nincs szokoz (pl vesszo utan kimarad), akkor gaz van. Lehet bonyolitani, hogy belevesszuk az irasjeleket is, es akkor az lesz belole (immaron character classok hasznalataval, ill az atlathatosag kedveert egy plusz cat-tel lelassitva):
cat file | tr '[[:punct:]]' '\n' | tr '[[:blank:]]' '\n' | grep ...
[Szerkesztve] -
dabadab
titán
''szóval az van, hogy most a ctr+alt+f8-ra megy az újabb x. hogyan van a ''címzése'' ezeknek?''
Ugy, hogy elindul a getty vmennyi virtualis terminalra (amennyi az /etc/inittabban meg van adva), es az utanuk kovetkezo ''ures'' terminalokra pakolodnak az egymas utan indulo X-ek.
''elvileg a default az a :0:0, nem? de én csak a :1 , :2 stb-re tudok nyitni.''
Mivel valoszinuleg van mar egy X, konkretan a :0.0-as
''és egyébként törvényszerű, hogy egy terminált is elfoglaljon az x, úgyértem, hogy ''telepiszkítson'' egy terminált? nem lehet valahogy háttérbe küldeni?''
Dehogynem.
startx & >/dev/null 2&>1
Egyebkent egy xtermben is kiadhatod
''a startx-nek hogy tudom megadni, hogy milyen ablakezelőt indítson? a konfigfájlon kívül, persze. vagy úgy is jó lenne, ha egy xdm-mel indítana...''
Sehogy. Vannak a config file-ok, vagy csinalhatsz a HOME-odba egy .xsession nevu futtathato scriptet, amit lefuttat az X indulasakor (es ha a vegere ert, akkor kilep), amibe irhatsz ilyeneket, hogy pl:
-----8<---------
xterm &
icewm
-----8<---------
Ennek az lesz az eredmenye, hogy kirak egy xtermet, meg elinditja az icewm-et.
Ha viszont xdm-et akarsz, akkor azt inditsalEnnek a reszleteirol sajna nem tudok beszamolni, mert nem hasznalom (meg ha mar megis, akkor inkabb kdm, az szebb)
-
dabadab
titán
Rossz idok jarnak a DC-re manapsag Bővebben: link, inkabb nezd meg az mldonkey-t.
-
dabadab
titán
Azert ne menjunk ilyen tavolra a legendak vilagaba, abba a vilagba, ahol Bill Gates talalta fel az internetet
Jon csak egy frontendet irt a deccshez (azt ket masik srac csinalta, akik bolcsen nevtelenek maradtak), Visual Basicben, ami nem az a konkret tipikus linuxos kornyezet (mentsegere legyen mondva, hogy kb 14 eves volt akkor). A PyMusique is Windowsra keszult, bar az mar Pythonban, ami eleg egyszeruve tette a portolast.
[Szerkesztve] -
dabadab
titán
válasz
tr00p3r #3819 üzenetére
''1. Mi a szerepe a grafikus felület kialakításában az X-szervernek?''
O kezeli a konkret video HW-t (szerk: ami lehet virtualis is, lsd pl VNC szerver) a kliensektol bejovo igenyek alapjan.
''2.Határozzuk meg,hogy a rendszergazda kivételével mennyi aktív felhasználónk van!''
grep ':/home/[^:]*:/bin/bash$' /etc/passwd | grep -v '^root:' | wc -l
A masodik grep elvileg felesleges, mivel a root home-ja a /root-ban van, nem pedig a /home alatt, vagyis ennek is elegnek kell lennie:
grep ':/home/[^:]*:/bin/bash$' /etc/passwd | wc -l
szerk: amugy meg az igazi linuxos ilyenkor meg alszanak
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
dabadab
titán
A halokarival CsY szerintem az automata HW-detektalas hianyossagaira hivta fel a figyelmet, ami ugy kulonosen kezdoknel fontos.
A Live CD-ket meg ne tessek leszolni, en pl rajotttem, hogy a Knoppix a legkiralyabb Debian-telepito - mindent rendesen beallitgat ugy, hogy a rendszer hasznalhato es meg csak nem is kerdezget mindenfele hulyeseget -
dabadab
titán
Hat a fene tudja... regebben en is magam szoktam forditani a kerneleket, de aztan rajottem, hogy teljesen jok nekem a gyari cuccok is.
Gyorsabb lesz? Hacsak nem vmi speci cuccot hasznalsz (pl az Informixhoz az IBM javasol mindenfele finombeallitasokat), akkor nem igazan (talan sikerul merheto javulast elerni, erezhetot semmikeppen).
HW-nek megfelelo? Par modprobe (amikor bootkor ugyis automatikusan megtortennek), es maris pont megfelel a HW-mnek.
Es nem kell soktizmegas kernelforrast toltogetni, malmozni, amig lefordul, stb, stb. -
dabadab
titán
Ahhoz, hogy mukodjon a DHCP, a kov. kell:
0. mukodjon a halokartya
1. az /etc/network/interfaces-be ket ilyen sor:
auto eth0
iface eth0 inet auto
(nyilvan az eth0 helyere az az interface (annak a halokartyanak a neve) keruljon, amelyikkel a routerre csatlakozol)
2. installalva legyen a pump nevu program -
dabadab
titán
Minek sajat kernel? A gyari debianos kernelknel minden ott van modulba, aztan ami kell, azt betolti az ember. Debiannal ott az ipmasq csomag, az megcsinalja a beallitasokat. (Ja, es meg jol johet a dnsmasq, ami belso halozaton csinal DNS-t, igy a tobbi gepnek nem kell tudnia, hogy eppen milyen nameservereket hasznal a szolgaltato, meg a helyi gepek neveit is eleg a megoszto gepen adminisztralni. Raadasul meg egy jol es egyszeruen konfigolhato DHCP szerver is van benne.)
-
dabadab
titán
válasz
operator10 #3363 üzenetére
Magyaritas (momentan meg csak 7.54-hez), meg mindenfele az Operaval kapcsolatban magyarul:
Bővebben: link -
dabadab
titán
Ti200 tiz alatt mar biztos van, az kb annyit tud, mint egy R9100, a Ti4200 arakban nem vagyok igazan otthon, viszont az kb masfelszer gyorsabb. Ha erdekel, akkor itt van egy bazi nagy teszt a kartyakrol: Bővebben: link
Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 5060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pure RX 7700XT 12GB GDDR6 Videokártya! Bemutató Darab!
- Csere-Beszámítás! Prémium vizhűtéses számítógép! I9 11900K / RTX 3090 / 64GB DDR4 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest