- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- iPhone topik
- Milyen GPS-t vegyek?
- Magisk
- Itthon is kapható lesz a kerámia Xiaomi Band 10
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Ide várunk:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Olcsó két ventilátoros ID-Cooling hűtőn most van egy minimális akció ÁK szerint.
ID-COOLING SE-214-XT PLUS ~ 8k
Ha csak kellene valami, akkor jó választás lehet.
-
Károly85
junior tag
válasz
Massmurderer #1412 üzenetére
Azon gondolkodtam, hogy leselejtezem a régi számítógépházamat, és akkor a cpu hűtőt is lehetne cserélni.
Amikor bejött az AM4 foglalat akkor a körmös/karmos hűtőket leszámítva mindegyiknek volt saját hátlapja, a gyárit meg "kidobhatod".
Am5-nél ez változott, és most itt vagyok egy hiányzó/rozsdás hátlappal. -
válasz
Massmurderer #1412 üzenetére
Egészen pontosan a hátlapot az alaplaphoz kapod kellékként.
Egyébként lehetséges az elhagyott hátlapot más módon pótolni, például egyes külföldi webáruházakon, vagy éppen Aprón is van olyan, aki árulja. A gyári hátlap minőségétől, ha el is marad, akkor is minimálisan. Nagyon fontos, hogy kizárólag FÉM hátlapot vegyetek, amin egy fehéres színű védőfólia van. MŰANYAG HÁTLAPOT SEMMI ESETRE SE VEGYETEK!
-
Károly85
junior tag
Létezik olyan am5 hűtő amihez van am4 hátlap?
-
válasz
Sasa 111 #1408 üzenetére
Nincs mit! Fémmentes pasztának én egyébként az új Thermal Grizzly Duronautot ajánlom. Igor nagyon jó véleménnyel volt róla. Ez procira, videokártyára, laptopra (direct die), mindenre mehet.
https://www.igorslab.de/en/thermal-paste-details/?id=113 -
válasz
Sasa 111 #1406 üzenetére
de ha csak ettől megy le vissza, belemegyek.
Ezaz, hogy ez sem biztos, ahogy Cifu is leírta a lehetőségeket, én pontosabbat csak akkor tudnék mondani, ha személyesen is látnám, hogy mi, hogyan néz ki és működik, innen fórumról csak a Gyurcsok-féle távgyógyítás működik.
-
válasz
Sasa 111 #1404 üzenetére
Ha mindenképpen delideltetni akarod, akkor arra megvannak a megfelelő emberek sok referenciával, ne állj neki magadtól, ha bizonytalan vagy, mert lehet, hogy tönkreteszed a procit. Aprón vannak szakik, én senkit nem fogok linkelni, mert egyfelől teljesen offtopik itt a delidelés, másfelől pedig nem reklámozok senkit.
Illetve azt is érdemes mérlegelni, hogy a 4790k-ra van-e értelme 2025-ben költeni még? Ha retroértéke van, akkor oké, máskülönben szvsz nincs. Internetet böngészni és tartalomfogyasztáshoz jó (bár az áramigénye miatt nem igazán), játékra pedig már elment felette az idő.
-
válasz
Sasa 111 #1402 üzenetére
Nem nagyon foglalkozom a deliddel, de pár apróságot azért megjegyeznék a partvonalról:
1.: Milyen hőmérséklet van a szobában, ahol a gép van? Február és Június terén eléggé komoly hőfok eltérések lehetnek. Ha akkor mondjuk 19°C volt, most meg 30°C van, akkor nagyjából meg is vagyunk, mert a hőfok ilyen téren nem egyenesen arányosan változik.
2.: Prime95-öt leszámítva tapasztalsz bármi problémát? Én általánosan hibásnak tartom azt, hogy gennyesre terhelt gépen nézegetik az emberek a hőfokokat, majd általános használat közben meg 10-20-30°C-al alacsonyabb hőfokokat látnak, és mégis a stressz teszt értékek körül keringenek.
3.: A CPU Core Max. a CPU mag hőfokot nézi, a CPU Temp Package Max. a teljes procin szétszórt hőmérők értékeit nézi és ezek közül a legmagasabb értéket mutatja. Tehát ha megegyezik a kettő, akkor a CPU mag a legforróbb a procin. Ha a Package magasabb, akkor a CPU magnál van melegebb érték (pl. memóriavezérlő vagy IGP) és ezért azt mutatja.
-
Sasa 111
tag
Ahogy már írtam, egyetértek veled, ezért is kérdezem: ha a CPUID HWMonitor szerint a CPU Temp Package Max. és a CPU Core Max. megegyezik (legalábbis 1°C-nál kisebb a különbség), akkor felesleges a delid. Jól gondolom? Egyáltalán hol, hogyan méri a Package Temp-et? Én nem láttam ott érzékelőt.
Februárban volt a delid, hetekig teszteltem, 75°C volt a max. hőfok a Prime95 teszten.
Most meg 95°C ugyanolyan körülmények között.
Ezért kértem a hozzáértők segítségét, amit köszönök előre is!
Mit tanácsolsz? Hátha valami elkerülhette a figyelmemet. -
Sasa 111
tag
Igazad van, ez a végső lehetőség, de még nem kaptam hibafeltáró ötleteket.
A CPU Core Voltage is ugyan annyi:1,072 Volt, mint mikor még jó volt a hőfok. a BIOS-ban azóta nem is jártam. A ventilátorok pörögnek, tiszták, a ház is tiszta, szellős. Nem változott semmi, még a ház helye sem azóta. Nekem nincs már ötletem, ezért kértem segítséget. -
Sasa 111
tag
Delideléshez a T.G. Conductonaut-on kívúl használt már valaki mást, pl. hővezető lapkát?
Érdekelnének a tapasztalatok.
Én erősen gondolkodom a T.G. Carbonaut-on. -
Sasa 111
tag
válasz
vezeralmos2 #1397 üzenetére
Köszi!
És ha nem ezzel van a baj (3 hónapot bírna csak?) mi lehet még a probléma? -
Sasa 111
tag
válasz
vezeralmos2 #1395 üzenetére
És a Conductonaut mivel jön le?
-
Sasa 111
tag
válasz
vezeralmos2 #1392 üzenetére
Igazad van, ezeket már megcsináltam, ezek után koptam azt a szép teszteredményt márciusban.
-
Sasa 111
tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni!
Van egy régi gépem, amit kicsit fejlesztettem, szeretem még használni, mert régi játékokhoz még jó.(Pl.WoT)
Alaplap: ASUS Z97 PRO GAMER
Proci: i7 4790K (nincs húzva)
VGA : ASUS GTX970 4GB DDR5 GTX970-DC2OC-4GD5-BLACK
Szépen működött is. Márciusban teszteltem utoljára a Prime 95 teszttel, akkor a proci a CPU Package Max: 75.0 °C volt 120 perc után. Nekem ez nagyon tetszett.
Tegnap újra leteszteltem, minden feltétel ugyan az volt, mint az előző tesztnél. A CPU Package Max: 95.0 °C volt 60 perc után.
Mint említettem, semmi nem változott, a tesz utána proci hütését kicseréltem, de az eredmény ugyan az.
Megnéztem a BIOS-ban, a CPU Core Voltage is ugyan annyi:1,072 Volt. Erre gyanakodtam, de nem változott ez sem.
Mitől lett 20°C emelkedés? Van valakinek valami ötlete?
Tudom, hogy most melegebb van, de a lakás hőfoka max. 5 fokkal magasabb és az új gépemnél, ugyan ezzel a tesztel a proci hőfokemelkedése 1 °C csak.
Az összes ventilátor megfelelően dolgozik, látszatra minden rendben, a CPUID HWMonitor (Version: 1.52.0 Driver versiom: 158) szerint is a többi alkatrész hőfoka normális.
Köszi előre is a segítséget! -
rxmiss
tag
válasz
Black Gobbo #1385 üzenetére
a meret miatt valasztottam a 250-est, az sokkal kisebb es igy cuppra befer. a vegleges setup-ban egyebkent is egy 2x200G-s halokartya van a gpu helyett, szoval a 250W pontosan elegendo.
felelmetesen rettenetesen nagyon melegszikviszont gondolom igy is van meretezve es olyan alkatreszek vannak benne, amik birjak (sokaig), szoval en csak hajtom. eddig jo.
-
jimpo
senior tag
This Noctua Knockoff from AliExpress is Just as Bad as Expected
JEYI CPU cooler.... -
-
rxmiss
tag
válasz
Black Gobbo #1383 üzenetére
szia!
1.) mert befert ebbe a hazba az alaplap melle (deep itx) mig egy 1U v flex mar nem fert volna be
2.) mert altalaban a hdplex-ek tudjak is, ami rajuk van irva
3.) es mert bar nagyon melegszik teljes terhelesen, nalam fel van furva az elolapra, ami segit elvezetni a meleget -
rxmiss
tag
válasz
KAMELOT #1381 üzenetére
ha lesz valami SP6-os konfig (Bergamo v Turin) akkor arra mar muszaj lesz viz, de az ATX vagy mATX lesz, abban a hazban 4-500W-nyi huteshez lesz hely. ez itt 180W-ra korlatozva fut most, a bordat egy phanteks t30-120 szellozteti ugyesen.
Rowon: igen
es egy hdplex 250GaN a tap, csak itt meg nincs benne. az elso falra van felcsavarozva.
-
-
minel nehezebb maga a huto, annal nagyobb lehet az eselye az ilyesmi serulesnek/deformalodasnak
Lehetséges, van benne logika.
egyebkent kicsit hasonlit szamomra pl a nyomatekra meghuzott csavarok esetere, amit egyszer lehet hasznalni, mert tervezetten megnyulnak, utana ha szetszeded, csere (meg hengerfej-tomites, stb). siman el tudom kepzelni h ugyanazt a hutot egy masik tipusu kupakkal szerelt procira atteve megintcsak botranyosan rossz eredmenyeket kapsz, ha mar a korabbi procin a rendes mukodes alatt alig eszrevehetoen, de deformalodtak a rezcsovek.
Jah, a kúpos (Belleville) alátét is ilyen. Ebben is lehet valami, bár akkor meg a hővezető pasztából kell olyat választani, ami biztosan évekig tartós marad, ilyet meg szerintem érdekes lesz találni. Hagyományos pasztából a kerámia alapú tartós, viszont nem hoz olyan jó hőfokokat, mint egy drágább Thermal Grizzly.
-
rxmiss
tag
"Pedig jól gondolod, nálam pont ez volt a baj.
"
ugy ertettem h lehet ez is kozrejatszik abban h nagyobb, dragabb hutoket nem adnak ki ilyen technikaval, mert minel nehezebb maga a huto, annal nagyobb lehet az eselye az ilyesmi serulesnek/deformalodasnak. szoval a hatekonysaga nagyon jo, csak neha nem adja ki
egyebkent kicsit hasonlit szamomra pl a nyomatekra meghuzott csavarok esetere, amit egyszer lehet hasznalni, mert tervezetten megnyulnak, utana ha szetszeded, csere (meg hengerfej-tomites, stb). siman el tudom kepzelni h ugyanazt a hutot egy masik tipusu kupakkal szerelt procira atteve megintcsak botranyosan rossz eredmenyeket kapsz, ha mar a korabbi procin a rendes mukodes alatt alig eszrevehetoen, de deformalodtak a rezcsovek. -
Sérülékenység terén én belefutottam már mindkettőbe. Első képen a hűtő kiesett a kezemből, rá a proci kupakjára. Nem magasról, kb. 10 centiről. Az elég volt neki. Második képnél pedig a helytelen felszerelés, nem egyenletesen lettek meghúzva a felerősítő csavarok. Tudom, hangyányi dolgok, de azért ezeken a pontokon mindenképpen romlik a hőátadás.
lehet, hogy ez is kozrejatszik. de csak okoskodok
Pedig jól gondolod, nálam pont ez volt a baj.
-
BogyóBP
addikt
Tapasztalat hogy leghutessel sajnos nemtudom lehuteni a procit. Tuning nélkül igen de ha kell mind a 250w terhelés akkor már nem bírja a leghűtő igaz meg ikertornyos hűtővel nem próbáltam
240 és aio ami beferne a házba felülre de abban se vagyok biztos hogy az elég e bár szerintem annak már bírnia kene
-
rxmiss
tag
az egyik ellenerv, ami fel szokott jonni (es amit szerintem mar beszeltunk is
), az o 'serulekenyseguk', hogy a rez heatpipe-ok, foleg elvekonyitva, hajlamosak a deformalodasra, akar sima hasznalat soran is, szoval kevesbe jol fekszenek(/fekudhetnek) fel egy ido utan, ezaltal csokken(het) a teljesitmenyuk. illetve szereleskor is konnyebb ilyesmi balesetbe futni.
illetve talan meg ugy is elofordulhat ez a hiba, ha akarmiert is meg lehet huzni tul erosen.lehet, hogy ez is kozrejatszik. de csak okoskodok
nekem egyetlen ilyen hutom volt, de sosem volt gondom vele. -
válasz
vezeralmos2 #1363 üzenetére
Hát azért valami oka csak van neki, hogy egy adott teljesítmény felett már nem találkozol HPDT hűtőkkel. A gyártóknál azért a mérnökök is értik a dolgukat.
-
Ráadásként... ár-érték arányban az egyik csúcs single tower hűtő és HPDT.
Arctic Freezer 36 Review: Raising the bar for entry-level air coolers
-
válasz
vezeralmos2 #1352 üzenetére
Van/volt több HPDT hűtő is, de nem hoznak olyan jó értékeket, mint a forrasztott talpú hűtők, ettől függetlenül persze simán használhatóak.
GELID Solutions GLACIER RGB Cooler ReviewEndorfy Fortis 5 Black ARGB Review: All you need for AMD’s Ryzen 9 9950X3D
-
válasz
DroiDMester #1348 üzenetére
majd akkor mondj/írj valamiről véleményt ha SAJÁT MAGAD KIPRÓBÁLTAD!
Ezt mondhatnám én is neked, de ha nem haragszol meg rám, ide nem akarom azt a stílust áthozni, amit ti ott képviseltek és teljes mértékben elhatárolódom attól, ami ott történik. Ugyanígy szeretnélek megkérni, hogy te se hozd át, mert ez a topik nem azért lett létrehozva.
Szerintem próbáld ki és megtudod. Elvileg a Permafrost nevű pasztát csomagolták a Brocken 3 mellé, ami jó minőségű volt annak idején.
-
Kérdezném, hogy egy gyári hűtőpaszta, originált csomagolásban, azaz még nem volt felbontva, meddig lehet jó, létezik ilyen terméknél is szavatossági idő?
Ugyanis, még 2017-ben vetem egy Alpenföhn Brocken 3-as hűtőt, amit jelenleg is használok, és a tervek szerint, szeretném majd még tovább használni, vagy egy Ryzen 7600X3D, vagy egy Ryzen 7800X3D procival, és a hűtő mellé, adtak hozzá annak idején, egy tubus gyári pasztát is.
A paszta a mai napig a dobozában pihen bontatlanul, elég jól, légmentesen lezárva, ezért is kérdezem.
-
-
BogyóBP
addikt
válasz
AsakuraDave #1345 üzenetére
A kontact frame a gyári lefogato helyett van. Hasznos mert nem tud elgörbülni a lap extrém melegedés esetén illetve a procit is stabilabban tartja mint a gyári leszorító. Nyersz vele kb 4-5 fokot talán de igazából akkora nagy jelentősége nincs hogy must have kene hogy legyen. Ha van jó vized többre mész vele mert leghutobol egy masszív darab kell.
-
AsakuraDave
őstag
9800X3D procival van esetleg tapasztalata valakinek, hogy ezek az AM5 Ryzen Offset cuccok mennyire hasznosak illetve ezek a Contact Framek -ek? A kettő együtt használható? Tehát egy Ryzen offset kit + Contact Frame működőképes megoldás?
-
válasz
BogyóBP #1338 üzenetére
Mondjuk még az merült fel bennem, hogy szükség van-e processzor oldaláról ekkora erőre? Az a 250W azért elég sok... nálam a videokártya nem eszik ennyit, bár igaz, én eddig csak 1080p-n játszottam, de már játszani sem játszok, így az sem fogyaszt, ami gépről pedig éppen írok, annál a monitorral EGYÜTT fogyaszt az egész gép 35-40 wattot. Valamelyik laptop 65-70 wattot fogyaszt, szóval ez egy asztali(nak mondott) géptől elég jó. Böngészésre és YT-ra tökéletes.
Milyen felbontáson játszol? A játékok inkább VGA limitesek szoktak lenni, mint proci. -
BogyóBP
addikt
Nekem most egy ARCTIC Freezer 36 van rajta ez is megbirkózik vele úgy láttam ha rárakok egy cynebench et 92 fok fölé nem engedi de akkor felhúzza mind a 250W ot. Nyilván nem mindenhol kell ekkora erő sőt egy csomo játéknál még a tizede sem, az OCCT pl csak 82 fokig vitte fel. Ettől független nem egy acélos darab ez a cooler szóval kár hogy már az általad linkelt magyarországon nem kapható. Az endorfy se tud többet lehűteni mint az artic kár lenne beleinvesztálnom csak a felfogatása más.
-
Mivel a Fuma 3 jelenleg nem elérhető hazai boltoknál, így német Amazonról szóba jöhet még eltolt, ikertornyos kivitelben a Thermalright Royal Knight 120 SE is.
-
válasz
BogyóBP #1332 üzenetére
Ki lehet hűteni léggel is, kérdés, hogy milyen terhelésre használod? Például:
Itt egy single tower Scythe Mugen 6-ot raktak rá és boldogult vele. Nyilván jobban szereti, ha power limit van nála beállítva, ezért is írtam, hogy fontos az, hogy milyen terhelésen használod, viszont azért megnéztem volna a tesztet egy erősebb ikertornyos hűtővel is, mint pl. egy Thermalright Phantom Spirit 120 EVO Black-kel, hogy mit hoz.
Ha zavar az, hogy rálóg a ramokra, akkor meg egy erősebb single towerrel (ENDORFY Fortis 5 (EY3A008)) lehet próbálkozni, vagy olyan ikertornyossal, ami el van tolva hátra (Scythe Fuma 3).
A Dark Rock Pro 5-öt én az egyedi ventilátorok miatt nem szoktam ajánlani. Igaz, hogy 6 év jótállás van rá, de nem tudod cserélni, ha esetleg valami miatt mégis elégedetlen lennél a gyárival, vagy később műszaki probléma éri. Szerk.: vagy elveszik a számla és vele együtt a jótállás.
Amit kinéztem az egy [be quiet! Pure Rock Pro 3] cpu hűtő viszont akkora maga a dupla osztás miatt hogy az egyik venti rálóg a ramokra is, ha tegyük fel azt nem teszem rá akkor mi hátrány érhet illetve ez mennyire ajánlott?
Biztosan kevesebbet fog így hozni, de ötletem sincs, hogy mennyivel. Maga a PRP 3 egy jó hűtő!
https://www.techpowerup.com/review/be-quiet-pure-rock-pro-3-black-dual-tower-cpu-air-cooler/
-
válasz
BogyóBP #1332 üzenetére
maradj az AIO-nál! kisebb, halkabb, hűvösebb és olcsóbb is!
a 4000D-be előre bemegy egy 360.as, ARCTIC Liquid Freezer III 360. al próbálkozz, bár ez is contact frame el rögzül, de nem is értem mi a gondod vele, a lehető leg jobb megoldás!
de ha ennyire óckodsz tőle akkor még elvétve akad LF II 360 ez hagyományosan rögzül!
és nem kell fosni a víztől, nálam már 5.éve működik az 1ik gépembe és kutya baja, nem folyik nem zörög!
-
BogyóBP
addikt
Sziasztok. Ultra 7 265k cpu ra milyen léghűtés javasolt? Jelenleg egy artic Freezer 36 van rajta ami ugye contact frame el rögzül alapból és ez nemigazán tetszik nekem, illetve nem biztos hogy a hűtése is elegendő. Amit kinéztem az egy [be quiet! Pure Rock Pro 3] cpu hűtő viszont akkora maga a dupla osztás miatt hogy az egyik venti rálóg a ramokra is, ha tegyük fel azt nem teszem rá akkor mi hátrány érhet illetve ez mennyire ajánlott? 250W TDP vel is megbirkózik ami elég jó mutató. Illetve még a [Be quiet! Dark Rock Pro 5] ami szóba jöhetne de ez is elég nagy hűtő és szintán rálóg a ramokra. Ellenben sokkal masszivabb szerkezetű mint a többi ilyen és hasonló. AIO-t azért nem merek venni mert ha a benne keringő viz már elszutykosodik vagy a pumpa hangos lesz akkor nem fogom észre venni mikor kell már cserélni. Bár van ebben az árban AIO is de a ház kiépítése sem olyan nagy hogy bármekkora hűtő bele férjen. Corsair 4000D ről beszélünk. Gyűlölöm ezt a házat de most ez van.
-
Üdv!
Még februárban kérdeztem rá, hogy egy Alpenföhn Brocken 3-as hűtő, felszerelhető lenne e, egy AM5-ös procira [link] , amire azt a választ kaptam, hogy igen. [link]
Most már ott tartok, hogy kb. 99 %, hogy a proci, egy Ryzen 5 7600X3D lesz, amihez bőven elég lesz a Brocken 3.
Most, tulajdonképpen nem is kérdeznék, inkább egy megerősítést várnék, a hűtő majdani felszerelése kapcsán.
Itt van az Alpenföhn szerelési útmutatója az AM5 kit felszerelésével kapcsolatban [link] , és a harmadik lépésnél, ugye jól látom, hogy a B felöli oldalt kell majd behajtani az alaplapba, és az A felöli részre kerül majd a hűtő tartókerete?
Előre is köszi az infót. -
vezeralmos2
senior tag
válasz
T0mBd1gg3R #1325 üzenetére
Ha kikapcsolod az E-magokat, akkor a biosban az Only P-Core felálláshoz hozzá kell állítani negatív offset feszültséget. Nekem a 12900KS-nél azt hiszem -0.15V offset. 4.9ghz allcore-hez 1.13 volt, 5.1 allcorehoz 1.2 volt max bőven elég neki.(az enyémnek)
Ha ezt nem teszed meg, túl magas feszültséget kaphatnak a P-magok, és feleslegesen termelik a hőt. -
Wilks
aktív tag
válasz
T0mBd1gg3R #1325 üzenetére
A procid "alul feszelt"?
-
-
válasz
T0mBd1gg3R #1323 üzenetére
Fólia le lett véve a hűtő talpáról? Gondolom december óta azért ránéztél a hőfokokra többször is, tehát a probléma mostanában keletkezett?
Túlhúzni szerintem nem lehet, én mindig tökig húzom a csavarokat és nem volt vele még gond. Van egy pont, ahol megáll a leszorító csavar és onnan már csak erőlködve tudod tovább húzni. Na azt nem szabad!
-
Sziasztok!
Mi lehet a gond a Phantom Spiritemmel? 150-160W terhelés mellett majdnem 100 fokig felmegy a hőmérséklet. Decemberben lett pasztázva, mikor az I5-öt I7-re cseréltem. Emlékszem volt rajta correction frame, de valamiért, talán túlhúztam, nem akart elindulni a gép. Aztán visszaraktam a gyári lefogató keretet meg óvatosabban húztam meg és ment.
-
Black Gobbo
csendes tag
A processzorok közül ketto passzív lesz. Alacsony TDP-vel. Az egyik egy 35W -os 12500T + egy passzív borda, a másik pedig egy 15W-os N-es proci N305 v N355, rajta egy Low Profile borda. Ha nem muszáj nem vagyok saját magam ellensége az MX5 régen is megfelelő volt. Ha a passzívhoz nem kell a folyákony fém a Kryo pedig túlárazott, akkor lehet maradok az Artic féle pasztánál.
-
válasz
Black Gobbo #1315 üzenetére
Az a probléma, hogy ez többváltozós egyenlet, mert nyilván egy kisebb méretű GPU-hoz kevesebb paszta kell, mint egy böszme nagyobb CPU-hoz (pl. AMD Threadripper).
Egy átlagos CPU esetén nagyjából 0.5 gramm elég, én a 3.5g-os Noctua NT-H1-ből 5db AM5-ös gépet meg tudtam kenni, a 4 grammos MX-6 pedig 4x kenés után kicsivel kevesebb, mint félig van.
Átlag felhasználónak tök felesleges a Conductnaut, a Kryonaut meg erősen túl van árazva.
Egy gramm Kryonaut árából 8 grammos Artic Cooling MX-6-ost veszel és a kettő között nincs érdemi különbség hőfokban, a Noctua NT-H2 jobb mint a Kryonaut, és olcsóbb. -
Black Gobbo
csendes tag
Basszus, az a matrica lesz
-
Black Gobbo
csendes tag
Sziasztok,
az után érdeklődöm, hogy 1g paszta, mire elég kb?egészen pontosan 3 processzort és egy x-box One-t szeretnék pasztázni. Grizzly Kryonautot néztem, de nem biztos, hogy azt veszem. Abból láttam talan 3 és 5g-ost is. 1g-os kiszerelés gondolom nem elég az összeshez. A 3g ha jól sejtem elég lehet. De ha valamelyik passztából esetleg 2g-t kapok csak? Mire elég 1g paszta?
a pasztázást én általában szétosztatom a procin valamilyen műanyag eszközzel, pl bankkártya vagy valami hasonló plastic kártya. Minimálisat hagyva rajta. Esetleg Conductonautottal érdemes próbálkozni? Vagy elég a Kryonaut? Mondjuk az xbox bordája lehet alu…azt ellenőrzöm.
más… itt a Cryorig videóban a nagy torony hőátadő felület bordázva van spirálisan? Ez miért jó? -
jimpo
senior tag
-
Üdv!
Akik ideológiailag jobban képzetek mint én, árulják már el, hogy mi a különbség, a Thermalright Phantom Spirit 120 [link] , és ennek az SE változata [link] között ?
Ugyanis a fő paramétereiket nézve, szinte mindenben egyeznek, még az áruk is lényegében ugyanaz.
Egyébként majd valamikor, egy Intel Core Ultra i7 265k-s procit kellene kordában tartania úgy, hogy semmi OC nem lenne, tehát gyári állapot, és lehetőség szerint még alul is feszelve használnám, főleg játékokra.
Előre is köszi a választ. -
hackeeeee
Jómunkásember
TR silverarrow ib-e extreme-hez vajon letezik am5 lefogató?
-
rxmiss
tag
A Noctua szerint a normal.
" For LGA1851, we generally recommend the regular standard version with medium base convexity. Most higher-end LGA1851 motherboards use the new RL-ILM that significantly reduces CPU warp compared to LGA1700 and even on motherboards that use the so-called default ILM with higher ILM pressure, we have generally measured slightly less deformation than with LGA1700 CPUs. Therefore, medium base convexity heatsinks such as the standard NH-D15 G2 as well as all other Noctua multi-socket coolers have shown the best contact quality and thermal performance in our tests."
-
zonusz
aktív tag
Sziasztok!
1851 foglaltba ültetett Intel Core Ultra 9-hez melyik "hűtő talp" illik, a HBC vagy az LBC, illetve a normál? Köszönöm. -
Black Gobbo
csendes tag
Futott ez teljesen passzívban is. Bár valóban van igazság abban amit mondasz, a rendszer nem teljesen passzív módban fut, de a hűtés szempontjából nem ugyan az, ha a bordát közvetlenül fújja a ventillátor, vagy a házba fújja be a levegőt és csak elmozgatja a forró levegőt az alaplapról a ház átjáratásával minimumon tartva a ventillátorok fordulatszámát.
A fő rendszerben az új procival kikerül a videokártya ami nem igazán hagyta az alatta lévő hangkártya moduloktól, hogy a meleg levegő eltávozzon róla, valamint a winyók is optimalizálva lesznek. A jelenlegi 6+1 Sata 4re csökken a két rendszeren összesen. Az ITX rendszernél az átmozgató 12-es attól függően megy, hogy a passzív borda és a mellette lévő passzív táp mennyire bírja a kiképzést. A másik oldalon a fő rendszer beszívó ventijei kikerülnek kezdésnek, ha már a videokártya nem szorítja be a meleg levegőt mivel rengeteg port szívnak be még a porszűrőkön keresztül is. Aztán a felső kifújó ventillátor marad talán, az is attól függ, hogy az alaplapnál mekkora Hőmérséklet marad. Pusztán feljebb kerül a ház legfelső helyére.
más…. Ezek a festett bordák mennyire hatékonyak? Mert elég szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban. Egy alumínium borda mennyire tudja kihasználni az alumínium hőleadási képességeit úgy, hogy át van pacsmagolva festékkel? Valóban 1-2 fok a különbség? Vajon passzív kivitelben is ennyi marad? -
Black Gobbo
csendes tag
neeem, a merevlemez van alá rakva
…
A tokozás nem probléma, az alaplapon 17xx furatok vannak az alaplapokhoz lehet venni egy Jonsbo hűtőt. igazából azt szeretném kiváltani a passive bordával.
vagy ez a Topton lap
https://www.aliexpress.com/item/1005008746399719.html
vagy a CWWK verziója lesz
https://www.aliexpress.com/item/1005008652481007.htmlEzekben pedig vagy n305
https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/231805/intel-core-i3n305-processor-6m-cache-up-to-3-80-ghz/specifications.html
vagy az n-355ös provival
https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/241639/intel-core-3-processor-n355-6m-cache-up-to-3-90-ghz/specifications.htmlJátékra egyáltalán nem, lesz használva. Benchmarkot is csak az ek pár órában napban futtatok óvatosan, hogy biztos legyen.
ezek után hálózatkezelés Routerként és Nasként lesz a feladata, továbbá a letöltéseket fogja managelni.
a másik alaplap is cserére vár, ott már megvan a 12500T és az alaplap amibe beleül. Megy vissza rá a hűtő, de mivel ezt itt a Fórumon csinálták, így gyártói support nincs rá. Már arra sem emlékszem végül milyen gyártó felfogatói lettek rárakva. Úgyhogy ehhez majd elképzelhető, hogy kell egy kiegészítő tokozás átalakító.
valamint azt nem tudom, hogy az új generációs paszták mint a Thermal Grizzleyre mennyire érdemes beruházni? Pasztában mennyire érdemes a legjobbakra törekedni, ha passzív borda veszi fel a hőt. Én ügy gondolnám, hogy így még inkább számít mennyit tud elvezetni a prociról….vagy inkább kevésbé számít, hiszen amíg nem tudja leadni azt a hőt addig úgysem tudja felvenni a prociról?ugyan ez a Belidelés és olvastam már a prociössze siszolásáról.
.
-
rxmiss
tag
ok, nem a topik tapasztalataira vagyok asszem kivancsi, hanem az otleteire
(persze ha van mar tapasztalat, az a legjobb) :
le kene huteni viszonylag halkan (office / szoba) egy EPYC 9655-ot (vagy ha oriasi makom van, akkor egy 9965-ot
) szoval 4-500W-rol beszelunk es egy SP5 foglalatrol.
latott-e mar valaki az internet bugyraiban jonak tuno hutot erre a feladatra?
ime az en listam, ami eddig szoba johet:
Arctic Freezer 4U-SP5 - ez tetszik, brutalis (viszont ez is max 3300-on jar, 45dB sehogy sem csendes)
alis AMD SP5-M99 - 450W-ig irja, de lehet a ket 2200-as venti a szuk keresztmetszet, igaz gyorsabbakat nem szivesen hallgatnek, mar a 36dB sem egy tavaszi szello susogasa
SilverStone XED120WS - szinten 450W-ig (hogy lesz itt 192 mag?)
lehet, hogy egy olyan toronyra, aminek ket vegen vannak a venti helyek kene feltenni ket 30mm-es (v 38-as!) ventit, hatha az halkabban hajt at ugyanannyi levegot, mint a klasszik 25mm-esek 3300-on. viszont az arctic-nak sajat ventije van, arra max barkacsolassal megy fel masik. a silverstone-ban gyarilag is 30-as van, esetleg meg lehetne tamogatni (szinten barkacsolassal) megeggyel kivulrol, felteve, ha nem a hocsovek a szuk keresztmetszet. az alisban meg valahogy kevesnek latszik a heatpipe es a hutorborda is, de lehet rosszul gondolom.
es amit mar nagyonnagyon nem szivesen fizetnek ki:
SilverStone XE360-SP5 viz. borzalmas ara van es meg szuz vagyok, nem akarok vizonto lennijohetnek az otletek, akarmilyen elborultak is
(a masik opcio egy 2x48 v 2x64 magos SP3-as EPYC, de az tul konnyu es szamitasi teljesitmenyben is kevesebb)
-
capulet75
addikt
válasz
Black Gobbo #1298 üzenetére
Jesszusom bro, kiégett a szemem. Háthogynézmárkiezazegész?
-
cucka
addikt
válasz
Black Gobbo #1298 üzenetére
Szóval a ventillátorokat nem a hűtőbordára, hanem 3 centivel arrébb, a ház oldalához csavaroztad.
Igen, amikor "passzív hűtésről" van szó, nekem is egyből az jut eszembe, hogy 3 ventillátor fújja a levegőt a hűtőbordára.
Az aktív cpu hűtés lényege, hogy a ventillátor kifújja a lamellák közül a meleg levegőt. Ha te a ventillátort nem a hűtőbordára rakod, hanem a hűtőborda mellé, ahonnan ugyanúgy kifújja a levegőt a lamellák közül, az ugyanolyan aktív hűtés marad. Annyit értél el, hogy egy hatékony aktív hűtés helyett egy kevésbé hatékony elrendezést használsz.
Hogy hasznosat is mondjak - ha a házban a ventillátorok miat van légáramlás, akkor arra a 15 wattos procira lényegében bármelyik hűtőborda jó lesz. Legyen minél nagyobb, minél több hőcsöve, és segít, ha lehetőleg kevés lamellája van, sok hellyel köztük.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Path of Exile (ARPG)
- LEGO klub
- Linux kezdőknek
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Formula-1 humoros
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG 48C2 - 48" OLED EVO - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - A9 Gen5 CPU
- DELL, HP gyári töltők, sok db. 7,4x5mm - 4,5x3mm + USB-C/Type-C 65W
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged