- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Új Trónok Harca telefon érkezik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Yettel topik
Hirdetés
-
Mobilarena
Ide várunk:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Icamingo
tag
Sziasztok!
Thermalright Royal Knight 120 SE hűtőt szeretnék venni. Itthon az Emagon láttam 25-ért, az amazon.com-on pedig 28.90 USD. [link]
Elég nagy az árkülönbség.
Meg tudom az Amazonon venni? Vagy még rájön valami költség?
Vagy inkább várjam meg a hazai forgalmazást, hátha olcsóbb lesz, az emagos 25e Ft-nál?
Köszönöm -
Xaels
félisten
Sziasztok. Nem olyan régen vettem egy DeepCool Assassin 4S-t. AM5-re szereltem és amikor azokat a lapkákat lecsavaroztam az alaplapi távtartókra akkor nem figyeltem és elcsúsztak a bütykökön ilyen fél millimétert, emiatt nem sikerült elsőre rácsavarozni a hűtőt, ezt egy kis figyelmes újracsavarozással megoldottam. Pár nap után nem indult el a gép, mert a BIOS nem érzékelte a ventilátor fordulatszámát, nem is volt mit mert a légkeverő nem tudott elindulni. Látszott, hogy időnként próbál elindulni, de nem sikerült magától, egy kis manuális ráhatás segített. Aztán következő alkalommal nem volt vele gond és ha már ment akkor nem volt baja, csendesen tette a dolgát viszont azután megint elkezdett szarakodni. Gondoltam emiatt nem fogom darabokra szedni a gépet és csak a ventit cserélem. Csere ventilátort nem találni sokat, csak olyan 140mm-es ventilátor felel meg aminek 105mm-esek a felfogatási pontjainak távolsága és nem szögletes a keretük, a 120mm-es ventik nem maradnak meg fixen a fém lefogatóval. Egy Noctua NF-P14r redux jó volt cseredarabnak, viszont a gumi rezgéscsillapítókat nem lehet átrakni a deepcool ventilátorról, mert hát azok miért is lennének mással kompatibilisek, és emiatt lötyög a venti a helyén. Erre egy paraszt megoldást sikerült kiviteleznem, odakötöztem a hütő hőcsövéhez a ventilátort, így hangtalan és tökéletesen működik.
-
Anonymus23
veterán
válasz
szarnyasdino #1485 üzenetére
Nemrég valaki linkelt egy kis YT tesztet, érdemes belenézni:
LINKNekem ezek közül a Phantom Spirit 120 volt/van (nem az SE, 3 mm van köztük).
Nekem egy 9800X3D-t hűtőtt, most a fiam gépében van, ahol egy 5800X-t hűt. Nagyon meg vagyok vele elégedve, elég jó a hatékonysága, főleg azért a pénzért 7 hőcsöves, normál méretű ramok simán aláférnek.
De ahogy írták, az A620, esetleg A720 is érdekes lehet. -
Cifu
félisten
válasz
szarnyasdino #1485 üzenetére
Mi a cél? Tuningolni szeretnél? Kinyomni a szemét a procinak? Vagy csendet?
Nagy általánosságban a hűtések között az lesz az eltérés, hogy mekkora PPT értéknél fogja elérni a 95°C-os TjMax-ot, ha kinyomod a szemét. NH-D15 offset esetén ez olyan 142-144W full fordulatszámon és olyan 127-130W relatíve csendesebb fordulatszámon. Nagyjából 55%-os fordulatszám és teljes csend mellett olyan 120W körül nyal bele a 95°C-ba, ha komoly terhelést kap.
Csak hogy tudd, mire számíthass.
A Zalman CNPS14X elég régi hűtő, én a Phantom Spirit-et választanám ezek közül, esetleg még az ID-Cooling Frozn A620-at tenném melléjük.
Azt még nézd meg, milyen magas RAM modulkokat veszel, hiszen a második venti alatt el kell férjenek (vagy meg kell kicsit emelni a ventit - ez pedig a háztól függően esetlegn problémát okozhat).De egyébként van [Milyen CPU hűtőt vegyek topic] , lehet inkább oda tartozik.
-
szarnyasdino
újonc
9600X vagy 9700X vételén gondolkodom.
E trio közül melyik lenne a legjobb választás? (Vagy ha van szerintetek hasonlkó árban jobb szívesen fogadom a tippeket)
Zalman CNPS14X
BE QUIET! Pure Rock Pro 3
Thermalright Phantom Spirit 120 SE -
Ribi
nagyúr
válasz
Károly85 #1473 üzenetére
Holnap rakok be képet, de szereztem egy 2mm vastag lemezt, az kb olyan vastag mint a gyári, azt csavaroztam a régi lemezek helyére a bordára, majd 4 likat fúrtam oda ahol az am4-en van, és az AM4 backplate-el együtt odacsavaroztam M2.5-ös csavarral. Az pont átfért a gyári backplate kb ~3.5-ös csavar likjain. Az M3-as az pont picit vastag. Nem akartam nagyobbra fúrni, hátha kell még a backplate. A gyári ~3.5 csavarok rövidek lettek volna. Elvileg. Meg azok valami fura csavarmenettel rendelkeznek, nem M-es.
-
omfgk
veterán
A venti miatt.
A 12-es rajta ugyanaz mint az EVO-n.
A középső meg egy 130-as.Közben kikerestem, mert rosszul emlékeztem.
A lamelláknál van forrasztás a Royal Pretor-oknál.https://youtu.be/-AJL3G-O_Fg?t=118
És az Ultra az +1 hőcső a sima Pretor-hoz képest.
-
Úgy néz ki a németek is felültek erre az SSD toronyhűtő vonatra. Patent kis cucc.
https://icybox.de/product/zubehoer/IB-M2HSF-702 -
Gardaai
senior tag
És ezzel mi a helyzet? [link] Ez csak azért több mert csilli-villi vagy jobb is náluk?
#1448 Cifu
R9 9950X-hez (170W TDP) keresnék hűtőt, mert a Dark Rock Pro 4 (250W TDP) nem hozza azt a szintet, amit szeretnék. Bár egyelőre tartok tőle, hogy egyik hűtő sem fogja.
Sima asztali meló, simán belenyal a BIOS-ban beállított limit 85 fokba.
Játékok alatt is 80 fokot produkál, ami oké, hogy tartományon belül van és nyár van, de szeretném lejjebb vinni. Erre a projektre rászánnék ~40e. Ft-ot. -
válasz
Gardaai #1446 üzenetére
Minimálisan jobb a Phantom Spirit 120 SE, viszont annak most a készlethiány miatt elszállt az ára. Ha nem sürgős, akkor 1-2 hónap múlva visszafog állni ilyen 19-20k köré. A nem SE verziója viszont még mindig vállalható áron megy:
Thermalright Phantom Spirit 120Egyébként ez a 10 év mennyire állja meg a helyét?
Felhasználástól függ. Jelenlegi trendet nézve nem a processzor fogy el a játékok alatt, hanem a videokártya. 5 évvel ezelőtti processzorok is még mindig teljesen jól viszik a játékokat 1440p-n is akár, a userek többsége pedig 1080p-n van, ahová elég az AM4 szint is.
-
Gardaai
senior tag
"Jah. Vesz egy Peerless Assasssint, az is kiszolgálja megint vagy 10 évig."
Melyik az újabb/jobb a Peerless Assassin vagy a Phantom Spirit?Egyébként ez a 10 év mennyire állja meg a helyét? Csak mert anno Dark Rock Pro 4-re is hasonlót írták nekem, aztán 4 év után kuka, mert nem bírja hűteni az R9-et.
-
omfgk
veterán
Lehet ,hogy érdemes eladni aprón és venni egy frissebb hűtőt.
Az a baj ezzel a Grand Macho-val, hogy a Thermalright átalakulása előttről van, 2016-os. Totál más felfogatókkal, tooling-al.
A Thermalright 2022 végén érkezett vissza a piacokra. Azóta viszont brutál mennyiségben dobálják kifelé a sokszor csak minimálisan eltérő design-okat.
Lásd V1-V2-V3, SE-NON SE, Black, White, RGB. NON-RGB
-
Bengio
tag
Sziasztok!
Thermalright Le Grand Macho-t szeretnék LGA1700-as lapra feltenni. Sajnos a gyári keretének kompatibilitása LGA1200-nál véget ér. A Thermalright LGA1700-A1 rögzítő szett pedig sehol sem kapható. 4 különböző Thermalright support e-mail címre írtam ezzel kapcsolatban, egyikről sem jött válasz. Aprón meg kb. 0 eséllyel találok ilyen szettet.
Ezért alternatív megoldást keresnék. Ragaszkodom ehhez a hűtőhöz, nem szeretném lecserélni.Ezeket találtam lehetséges opciónak:
[EKWB EK-Quantum Velocity Backplate],
[Noctua NM-i17xx-MP83] ,
[Alpenföhn Dolomit Series Mounting Kit].Jó lehet ezek közül bármelyik is? A merlinhardver-es srácoknak már írtam, nincs vele tapasztalatuk sajnos.
-
Gardaai
senior tag
válasz
Károly85 #1434 üzenetére
"Cooler Master -t nem venném 135mm fan miatt."
Miért? Nem jó a nagy venti?
Most én is inkább a 120 EVO felé hajlok, de a szellőzés miatt lehet inkább a tetejébe kéne egy 280-as AIO és akkor a tetején lévő 1 venti menne az elejébe és akkor így elől 3 db 14 cm, felül dupla 14 cm-es a radiátoron és hátul 1 db 14cm-es lenne.
De bekérdezek az AIO topikba is, hogy elég lehet-e erre a CPU-ra mondjuk egy ARTIC III 280-as. -
KAMELOT
titán
válasz
Anonymus23 #1437 üzenetére
Esetleg, ha betennél képet is akkor abból többet negtudnánk!
-
Anonymus23
veterán
válasz
Anonymus23 #1437 üzenetére
CPU+FPU stresszteszt 78 fok, igaz 100%-on pörög minden, de élhető.
Mondjuk amire nekem kell, játékok alatt 50-60 fok között elvan. -
Anonymus23
veterán
válasz
Gardaai #1431 üzenetére
Szerintem felesleges annyit költeni rá, inkább a jól szellőző házba érdemes fektetni.
Nekem egy Phantom Spirit 120 van (az alap) egy 9800X3D-vel, ha leveszed a borda aljáról a fóliát, akkor tökéletesen hűt, jó, mondjuk egy elég nagy házba került (Fractal Mehsify 3 XL), és van mellette 7 db 14 cm-es házventi. Netezgetés közben 48-51 fok között van (eléggé le vannak véve a ventik), de most futtattam egy Aida stressz tesztet, 10 percig ment, és a proci 65 fok fölé nem ment, azzal együtt, hogy a ventik is 80% körül mentek, ahogy be van állítva.
-
Gardaai
senior tag
Sziasztok!
Ide is bedobom, hátha: [link]
Közben ugyan abban a topikban jött a válasz arra, hogy a Cooler Master MasterAir M824 Stealth hűtőt venném 0. lépésben megoldani a melegedést, hogy szar ez a hűtő.
De papírforma szerint ez egy elég komoly, jó hűtő. Hogyan definiálod a jó hűtőt, ha nem papírforma alapján? -
válasz
Anonymus23 #1422 üzenetére
Kb. ugyanazt a szintet tudja, mint az MX-4, nem egy nagy durranás. Teljesen átlagos szürke paszta.
-
Anonymus23
veterán
válasz
vezeralmos2 #1423 üzenetére
Kösz, akkor a következő szerelésnél lehet rápróbálok, bár ez nem TF-9, hanem TF-7 (meglestem most a fecskendőt).
Igazság szerint azt hittem, hogy bedöglött a paszta, mert feelingre olyan volt mint az, amikor 4-5 éves "normál" pasztát szed le az ember a prociról. -
Anonymus23
veterán
Sziasztok,
Az alany egy Thermalright Phantom Spirit 120.
A gép egy MSI X870E alaplap + Ryzen 7 9800X3D.
Alapvetően azt a pasztát szoktam a gépekhez használni, amit a hűtőhöz adnak, de tartaléknak van itthon egy tubus Arctic MX-4, pl újrapasztázáshoz.
Régebben elég sok gépet raktam össze (10 évvel ezelőtt még) ismerősöknek meg azon túl is, de egy ideje már csak a saját gép(eimet) szoktam kezelni.
Amikor próbáltam felrakni a hozzáadott pasztát, akkor azt tapasztaltam, hogy kb majdnem olyan mint a puha gyurma és rövid próbálkozás után fel is adtam, inkább felraktam rá az MX-4-et, a hűtéssel nincs is gondom (főleg miután levettem a védőfóliáta borda aljáról) de most ránéztem már, hogy hol is tartunk hűtőpaszta fronton, és néztem egy videót MX4 vs MX6 fronton, és meglepve tapasztaltam, hogy az MX6 eléggé hasonlóan viselkedett amikor a videóban próbálták applikálni a procira, csak ők ugye több kitartással voltak.
A kérdésem:
Milyen minőséget képvisel a Thermalright saját pasztája a jelenleg használt MX4-el szemben? Érdemes lenne mégis azt használni? Vagy nincs valódi jelentősége?Kösz ha felvilágosítatok!
-
Újabb kiadású Peerless Assassin hűtők Amazonon:
Thermalright Peerless Assassin 120 SE V2 - 50 EUR
Thermalright Peerless Assassin 120 SE V3 - 40 EUR
Thermalright Peerless Assassin 120 Black V3 - 42 EUR -
-
Károly85
junior tag
Létezik olyan am5 hűtő amihez van am4 hátlap?
-
válasz
Sasa 111 #1408 üzenetére
Nincs mit! Fémmentes pasztának én egyébként az új Thermal Grizzly Duronautot ajánlom. Igor nagyon jó véleménnyel volt róla. Ez procira, videokártyára, laptopra (direct die), mindenre mehet.
https://www.igorslab.de/en/thermal-paste-details/?id=113 -
válasz
Sasa 111 #1406 üzenetére
de ha csak ettől megy le vissza, belemegyek.
Ezaz, hogy ez sem biztos, ahogy Cifu is leírta a lehetőségeket, én pontosabbat csak akkor tudnék mondani, ha személyesen is látnám, hogy mi, hogyan néz ki és működik, innen fórumról csak a Gyurcsok-féle távgyógyítás működik.
-
válasz
Sasa 111 #1404 üzenetére
Ha mindenképpen delideltetni akarod, akkor arra megvannak a megfelelő emberek sok referenciával, ne állj neki magadtól, ha bizonytalan vagy, mert lehet, hogy tönkreteszed a procit. Aprón vannak szakik, én senkit nem fogok linkelni, mert egyfelől teljesen offtopik itt a delidelés, másfelől pedig nem reklámozok senkit.
Illetve azt is érdemes mérlegelni, hogy a 4790k-ra van-e értelme 2025-ben költeni még? Ha retroértéke van, akkor oké, máskülönben szvsz nincs. Internetet böngészni és tartalomfogyasztáshoz jó (bár az áramigénye miatt nem igazán), játékra pedig már elment felette az idő.
-
Cifu
félisten
válasz
Sasa 111 #1402 üzenetére
Nem nagyon foglalkozom a deliddel, de pár apróságot azért megjegyeznék a partvonalról:
1.: Milyen hőmérséklet van a szobában, ahol a gép van? Február és Június terén eléggé komoly hőfok eltérések lehetnek. Ha akkor mondjuk 19°C volt, most meg 30°C van, akkor nagyjából meg is vagyunk, mert a hőfok ilyen téren nem egyenesen arányosan változik.
2.: Prime95-öt leszámítva tapasztalsz bármi problémát? Én általánosan hibásnak tartom azt, hogy gennyesre terhelt gépen nézegetik az emberek a hőfokokat, majd általános használat közben meg 10-20-30°C-al alacsonyabb hőfokokat látnak, és mégis a stressz teszt értékek körül keringenek.
3.: A CPU Core Max. a CPU mag hőfokot nézi, a CPU Temp Package Max. a teljes procin szétszórt hőmérők értékeit nézi és ezek közül a legmagasabb értéket mutatja. Tehát ha megegyezik a kettő, akkor a CPU mag a legforróbb a procin. Ha a Package magasabb, akkor a CPU magnál van melegebb érték (pl. memóriavezérlő vagy IGP) és ezért azt mutatja.
-
Sasa 111
tag
Ahogy már írtam, egyetértek veled, ezért is kérdezem: ha a CPUID HWMonitor szerint a CPU Temp Package Max. és a CPU Core Max. megegyezik (legalábbis 1°C-nál kisebb a különbség), akkor felesleges a delid. Jól gondolom? Egyáltalán hol, hogyan méri a Package Temp-et? Én nem láttam ott érzékelőt.
Februárban volt a delid, hetekig teszteltem, 75°C volt a max. hőfok a Prime95 teszten.
Most meg 95°C ugyanolyan körülmények között.
Ezért kértem a hozzáértők segítségét, amit köszönök előre is!
Mit tanácsolsz? Hátha valami elkerülhette a figyelmemet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
- Samsung Galaxy A55 5G / 8RAM 256 GB /Gyárifüggetlen / 12Hó Garancia
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2022 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2985
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest