- Kisebb méretben is elérhető a OnePlus Watch 3
- Belépő táblagépet is villantott a OnePlus
- Változó design, tekerhető lünetta: megjött a Galaxy Watch8 és a Classic
- Teljes külső kijelzővel hódítana a Flip7, ami kapott egy kistestvért is
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- HMD Skyline - jó szerelés
- Feljutott a G96 a Moto széria csúcsára
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Google Pixel topik
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Ulefone Amor 34 Pro - a nagy vetítőgép
- 8300 mAh, maradhat?
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
-
Mobilarena
Ide várunk:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gardaai
senior tag
Példa értékű leírás, köszönöm!
Most felraktam egy eladásra beszámított Valkyrie V-Lite 360 hűtőt (én sem annyira csípem ezeket az AIO-kat), ez hűvösen tartja, gaming alatt 55-60 fok között.
Majd megnézem Cinebench alatt is, de ezzel már nyugodtabb vagyok az átlag felhasználás mellett is. -
PlayMax
nagyúr
Jó ,hogy szoltál ,köszönöm!
Igazából mindenes (cpu ,vga és stb.)
Vannak hűtés mellé járt Alpenfhön/Cooler master de nem vlmi jók.
MX-4 et használtam mindenhova az elmúlt 10 évben ,csak már többszörösen kifogytam a sok gépépítés mellett.
Remélhetőleg most betáraztam 20+2g pasztával pár évre ,
[kép]
-
PlayMax
nagyúr
Sziasztok ,
Thermal Grizzly Aeronaut és az MX-4 között hatalmas különbség van ,vagy ne várjak csodát?
-
rxmiss
aktív tag
talan annyival erdemes kiegesziteni h szamit azert hol kezdi visszavenni az orajelet. tehat speckon beluli a 95 fok, de ha folyamatos terhelessel bizonyos prociknal mar parszaz MHz a kulonbseg a 95 es 90 fok kozott, akkor erdemes lehet jobb hutest valasztani. ha csak ideiglenesen nyaldos a 95 fokba, akkor ebbol a szempontbol is mindegy.
-
válasz
Gardaai #1450 üzenetére
R9 9950X-hez (170W TDP) keresnék hűtőt, mert a Dark Rock Pro 4 (250W TDP) nem hozza azt a szintet, amit szeretnék.
A probléma az, hogy az AMD féle 170W TDP valójában 230W PPT fogyasztást és ekkora hőtermelést jelent. A BQ féle 250W pedig a "régi" Intel procikra jellemző nagy felületű hűtésre vonatkozik.
Én nem rajongok az AIO-kért, de két CCD-s procinál ha ki akarod nyomni a szemét, és zavar a 95°C, akkor végy 360-as vagy 480-as AIO-t.
A 7950X ugyanez a fogyasztási szint, lehet amúgy lehűteni jól, de azért a magasabb venti fordulatszám miatti nagyobb zaj jár még a csúcs léghűtőknél, mint az NH-D15G2 se nagy várj 85°C-ot...
Sima asztali meló, simán belenyal a BIOS-ban beállított limit 85 fokba.
Játékok alatt is 80 fokot produkál, ami oké, hogy tartományon belül van és nyár van, de szeretném lejjebb vinni.
Felteszem a tök értelmetlen kérdést, mert tudom, hogy nincs rá érdemleges válasz, de miért is zavar az, ha 95°C-os a proci?
Én azok közé tartozom, akik szerint a 95°C teljesen rendben van, pláne, hogy esélyesen nálad is csak pillanatnyi csúcsok vannak, amúgy nem végig 95°C-os a proci.
A Zen4 már lassan 3 éve kint van, és a nem X3D prociknál 95°C eleve a TjMax. A felhasználók elsöprő többsége nem foglalkozik a hőmérséklettel, és nem jönnek tömegével az elhullott 7600X, 7700X, 7900X, 7950X procikról a hírek.
Ez egyébként egyáltalán nem meglepő.Kismillió eszköznél mennek 90-100°C-on az SoC-k és nem hullanak, mint a legyek.
Igen, vannak kivételek, ahol nem jött ki a matek, de nem ez az általános.
40-50 éve hűtés sem volt a procikon, a 80286-os és 80386-os procik simán 80-90°C-ra tudtak melegedni, és a 100°C is előfordult, noha hivatalosan 80°C-os volt a max. működési hőmérséklet. Élettartam? Hát akadnak 40+ éves, működőképes procik a mai napig...Ugyanezt eljátszottuk több, mint 10-15 éve a VGA-knál.
Emlékszünk például még az Radeon R290(X) kártyákra? A Prohardver is tesztelte.
Hogy nézett ki a referencia R290X hőmérséklete?Na tessék...
A GPU-knál már senki sem kezdi el verni a tamtam dobot, ha 90-95°C-ot lát, hogy jajj, micsoda merülőforraló ez itten kérem.
Akkor a CPU-knál miért is kellene verni?
Más szóval teljesen rendben van a géped...Rakhatsz rá 360-as AIO-t, és akkor jön az, hogy de így is is lehet 90°C-os maximum értéket látni.
Aztán lehet az UEFI menüben Thermal Limitet bekapcsolni a neked tetsző hőfokra (de ésszel, mert volt, aki Zen4-nél belőtte ha jól rémlik 65°C-ra, majd rácsodálkozott, hogy jé, így rohadtul alulteljesít a procija).
Lehet TDP illetve PPT limitet beállítani, és akkor a ~230W-os PPT fogyasztási csúcsokat visszafogva ~170-190W-ra olyan 85°C-os csúcsokat láthatsz mondjuk, 1-2% teljesítményvesztés árán.De a legjobb az, hogy elfogadod, hogy 95°C 2025-ben normális tDie hőmérséklet és ennyi.
Ha ez vigasztal, nem vagy egyedül, hordában szabadulnak a fórumokra a felhasználók, hogy, jajj, bármit csinálok, belenyal a 95°C-ba a procim, mi a baja a rendszernek?
Nincs semmi baja, tök normálisan viselkedik, csak egy baromira más rendszerben, teljesen más kompozícióban hozzászoktak az emberek ahhoz, hogy nem láttál a kijelzőn 60-70°C-nál magasabbat...
Tegyük hozzá, hogy ez amúgy ott se volt elvárás...
Nézzük mit mond az Intel?
[The maximum operating temperature limit varies per processor and usually is between 100°C-110°C.]
Az AMD hivatalos gyártói oldalán a 9950X-nél [95°C van írva] . Tehát a 95°C teljesen normális, ennyi... -
Gardaai
senior tag
És ezzel mi a helyzet? [link] Ez csak azért több mert csilli-villi vagy jobb is náluk?
#1448 Cifu
R9 9950X-hez (170W TDP) keresnék hűtőt, mert a Dark Rock Pro 4 (250W TDP) nem hozza azt a szintet, amit szeretnék. Bár egyelőre tartok tőle, hogy egyik hűtő sem fogja.
Sima asztali meló, simán belenyal a BIOS-ban beállított limit 85 fokba.
Játékok alatt is 80 fokot produkál, ami oké, hogy tartományon belül van és nyár van, de szeretném lejjebb vinni. Erre a projektre rászánnék ~40e. Ft-ot. -
-
válasz
Gardaai #1446 üzenetére
Minimálisan jobb a Phantom Spirit 120 SE, viszont annak most a készlethiány miatt elszállt az ára. Ha nem sürgős, akkor 1-2 hónap múlva visszafog állni ilyen 19-20k köré. A nem SE verziója viszont még mindig vállalható áron megy:
Thermalright Phantom Spirit 120Egyébként ez a 10 év mennyire állja meg a helyét?
Felhasználástól függ. Jelenlegi trendet nézve nem a processzor fogy el a játékok alatt, hanem a videokártya. 5 évvel ezelőtti processzorok is még mindig teljesen jól viszik a játékokat 1440p-n is akár, a userek többsége pedig 1080p-n van, ahová elég az AM4 szint is.
-
Gardaai
senior tag
"Jah. Vesz egy Peerless Assasssint, az is kiszolgálja megint vagy 10 évig."
Melyik az újabb/jobb a Peerless Assassin vagy a Phantom Spirit?Egyébként ez a 10 év mennyire állja meg a helyét? Csak mert anno Dark Rock Pro 4-re is hasonlót írták nekem, aztán 4 év után kuka, mert nem bírja hűteni az R9-et.
-
omfgk
veterán
Lehet ,hogy érdemes eladni aprón és venni egy frissebb hűtőt.
Az a baj ezzel a Grand Macho-val, hogy a Thermalright átalakulása előttről van, 2016-os. Totál más felfogatókkal, tooling-al.
A Thermalright 2022 végén érkezett vissza a piacokra. Azóta viszont brutál mennyiségben dobálják kifelé a sokszor csak minimálisan eltérő design-okat.
Lásd V1-V2-V3, SE-NON SE, Black, White, RGB. NON-RGB
-
Szia,
Szerintem ilyesmi kéne neked: https://www.thermalright.com/product/lga1700-a1/Viszont 3 helyen néztem meg (Amazon, Aliexpressz, Ebay), eddig ezek egyikében sem találtam.Bocsánat, most látom, hogy írtad is...
Akkor nincs ötletem.
-
Bengio
tag
Sziasztok!
Thermalright Le Grand Macho-t szeretnék LGA1700-as lapra feltenni. Sajnos a gyári keretének kompatibilitása LGA1200-nál véget ér. A Thermalright LGA1700-A1 rögzítő szett pedig sehol sem kapható. 4 különböző Thermalright support e-mail címre írtam ezzel kapcsolatban, egyikről sem jött válasz. Aprón meg kb. 0 eséllyel találok ilyen szettet.
Ezért alternatív megoldást keresnék. Ragaszkodom ehhez a hűtőhöz, nem szeretném lecserélni.Ezeket találtam lehetséges opciónak:
[EKWB EK-Quantum Velocity Backplate],
[Noctua NM-i17xx-MP83] ,
[Alpenföhn Dolomit Series Mounting Kit].Jó lehet ezek közül bármelyik is? A merlinhardver-es srácoknak már írtam, nincs vele tapasztalatuk sajnos.
-
-
Gardaai
senior tag
válasz
Károly85 #1434 üzenetére
"Cooler Master -t nem venném 135mm fan miatt."
Miért? Nem jó a nagy venti?
Most én is inkább a 120 EVO felé hajlok, de a szellőzés miatt lehet inkább a tetejébe kéne egy 280-as AIO és akkor a tetején lévő 1 venti menne az elejébe és akkor így elől 3 db 14 cm, felül dupla 14 cm-es a radiátoron és hátul 1 db 14cm-es lenne.
De bekérdezek az AIO topikba is, hogy elég lehet-e erre a CPU-ra mondjuk egy ARTIC III 280-as. -
KAMELOT
titán
válasz
Anonymus23 #1437 üzenetére
Esetleg, ha betennél képet is akkor abból többet negtudnánk!
-
Anonymus23
veterán
válasz
Anonymus23 #1437 üzenetére
CPU+FPU stresszteszt 78 fok, igaz 100%-on pörög minden, de élhető.
Mondjuk amire nekem kell, játékok alatt 50-60 fok között elvan. -
Anonymus23
veterán
válasz
Gardaai #1431 üzenetére
Szerintem felesleges annyit költeni rá, inkább a jól szellőző házba érdemes fektetni.
Nekem egy Phantom Spirit 120 van (az alap) egy 9800X3D-vel, ha leveszed a borda aljáról a fóliát, akkor tökéletesen hűt, jó, mondjuk egy elég nagy házba került (Fractal Mehsify 3 XL), és van mellette 7 db 14 cm-es házventi. Netezgetés közben 48-51 fok között van (eléggé le vannak véve a ventik), de most futtattam egy Aida stressz tesztet, 10 percig ment, és a proci 65 fok fölé nem ment, azzal együtt, hogy a ventik is 80% körül mentek, ahogy be van állítva.
-
Gardaai
senior tag
Sziasztok!
Ide is bedobom, hátha: [link]
Közben ugyan abban a topikban jött a válasz arra, hogy a Cooler Master MasterAir M824 Stealth hűtőt venném 0. lépésben megoldani a melegedést, hogy szar ez a hűtő.
De papírforma szerint ez egy elég komoly, jó hűtő. Hogyan definiálod a jó hűtőt, ha nem papírforma alapján? -
Korábban sokat volt téma, hogy HPDT vagy Base Plate hűtő. Manapság modern configokra Base Plate, és a videóban meg is magyarázza a srác azt, hogy miért. Érdemes megnézni.
https://youtu.be/xtvAI-XTdfk?t=196 -
válasz
Anonymus23 #1422 üzenetére
Kb. ugyanazt a szintet tudja, mint az MX-4, nem egy nagy durranás. Teljesen átlagos szürke paszta.
-
Anonymus23
veterán
válasz
vezeralmos2 #1423 üzenetére
Kösz, akkor a következő szerelésnél lehet rápróbálok, bár ez nem TF-9, hanem TF-7 (meglestem most a fecskendőt).
Igazság szerint azt hittem, hogy bedöglött a paszta, mert feelingre olyan volt mint az, amikor 4-5 éves "normál" pasztát szed le az ember a prociról. -
vezeralmos2
senior tag
válasz
Anonymus23 #1422 üzenetére
Hali
Ég és föld a kettő, a Thermalright javára.
Nekem van itthon pár tubus TF-9 paszta, eddig ez a lejobb amit valaha kipróbáltam, Ali-ról betáraztam párat.
Nehezen kenhető, de rendkívül jól vezeti a hőt, és a grafikus kártyák nagy felületű lapkáiról sem pump-outol idővel.(Jók maradnak a hotspot hőmérsékletek)
Előtte kentem GPU-t MX-4 -el, pár hónap alatt kifolyt róla.
Direct-die laptop chipre is jó. -
Anonymus23
veterán
Sziasztok,
Az alany egy Thermalright Phantom Spirit 120.
A gép egy MSI X870E alaplap + Ryzen 7 9800X3D.
Alapvetően azt a pasztát szoktam a gépekhez használni, amit a hűtőhöz adnak, de tartaléknak van itthon egy tubus Arctic MX-4, pl újrapasztázáshoz.
Régebben elég sok gépet raktam össze (10 évvel ezelőtt még) ismerősöknek meg azon túl is, de egy ideje már csak a saját gép(eimet) szoktam kezelni.
Amikor próbáltam felrakni a hozzáadott pasztát, akkor azt tapasztaltam, hogy kb majdnem olyan mint a puha gyurma és rövid próbálkozás után fel is adtam, inkább felraktam rá az MX-4-et, a hűtéssel nincs is gondom (főleg miután levettem a védőfóliáta borda aljáról) de most ránéztem már, hogy hol is tartunk hűtőpaszta fronton, és néztem egy videót MX4 vs MX6 fronton, és meglepve tapasztaltam, hogy az MX6 eléggé hasonlóan viselkedett amikor a videóban próbálták applikálni a procira, csak ők ugye több kitartással voltak.
A kérdésem:
Milyen minőséget képvisel a Thermalright saját pasztája a jelenleg használt MX4-el szemben? Érdemes lenne mégis azt használni? Vagy nincs valódi jelentősége?Kösz ha felvilágosítatok!
-
Újabb kiadású Peerless Assassin hűtők Amazonon:
Thermalright Peerless Assassin 120 SE V2 - 50 EUR
Thermalright Peerless Assassin 120 SE V3 - 40 EUR
Thermalright Peerless Assassin 120 Black V3 - 42 EUR -
Deepcool Assassin IV beszámoló: #41
Egy év után karattyol benne az egyedi kialakítású ventilátor, amit nem tudsz cserélni, csak RMA-zni. Na ezért is vettem ki ezeket az ajánlóból, mert bármennyire szépek és jók, egyáltalán nem praktikusak. -
-
ScomComputer
veterán
Egy kis érdekesség.....
How Premium CPU Air Coolers Are Made | Deepcool ! -
Olcsó két ventilátoros ID-Cooling hűtőn most van egy minimális akció ÁK szerint.
ID-COOLING SE-214-XT PLUS ~ 8k
Ha csak kellene valami, akkor jó választás lehet.
-
Károly85
junior tag
válasz
Massmurderer #1412 üzenetére
Azon gondolkodtam, hogy leselejtezem a régi számítógépházamat, és akkor a cpu hűtőt is lehetne cserélni.
Amikor bejött az AM4 foglalat akkor a körmös/karmos hűtőket leszámítva mindegyiknek volt saját hátlapja, a gyárit meg "kidobhatod".
Am5-nél ez változott, és most itt vagyok egy hiányzó/rozsdás hátlappal. -
válasz
Massmurderer #1412 üzenetére
Egészen pontosan a hátlapot az alaplaphoz kapod kellékként.
Egyébként lehetséges az elhagyott hátlapot más módon pótolni, például egyes külföldi webáruházakon, vagy éppen Aprón is van olyan, aki árulja. A gyári hátlap minőségétől, ha el is marad, akkor is minimálisan. Nagyon fontos, hogy kizárólag FÉM hátlapot vegyetek, amin egy fehéres színű védőfólia van. MŰANYAG HÁTLAPOT SEMMI ESETRE SE VEGYETEK!
-
Károly85
junior tag
Létezik olyan am5 hűtő amihez van am4 hátlap?
-
válasz
Sasa 111 #1408 üzenetére
Nincs mit! Fémmentes pasztának én egyébként az új Thermal Grizzly Duronautot ajánlom. Igor nagyon jó véleménnyel volt róla. Ez procira, videokártyára, laptopra (direct die), mindenre mehet.
https://www.igorslab.de/en/thermal-paste-details/?id=113 -
válasz
Sasa 111 #1406 üzenetére
de ha csak ettől megy le vissza, belemegyek.
Ezaz, hogy ez sem biztos, ahogy Cifu is leírta a lehetőségeket, én pontosabbat csak akkor tudnék mondani, ha személyesen is látnám, hogy mi, hogyan néz ki és működik, innen fórumról csak a Gyurcsok-féle távgyógyítás működik.
-
válasz
Sasa 111 #1404 üzenetére
Ha mindenképpen delideltetni akarod, akkor arra megvannak a megfelelő emberek sok referenciával, ne állj neki magadtól, ha bizonytalan vagy, mert lehet, hogy tönkreteszed a procit. Aprón vannak szakik, én senkit nem fogok linkelni, mert egyfelől teljesen offtopik itt a delidelés, másfelől pedig nem reklámozok senkit.
Illetve azt is érdemes mérlegelni, hogy a 4790k-ra van-e értelme 2025-ben költeni még? Ha retroértéke van, akkor oké, máskülönben szvsz nincs. Internetet böngészni és tartalomfogyasztáshoz jó (bár az áramigénye miatt nem igazán), játékra pedig már elment felette az idő.
-
válasz
Sasa 111 #1402 üzenetére
Nem nagyon foglalkozom a deliddel, de pár apróságot azért megjegyeznék a partvonalról:
1.: Milyen hőmérséklet van a szobában, ahol a gép van? Február és Június terén eléggé komoly hőfok eltérések lehetnek. Ha akkor mondjuk 19°C volt, most meg 30°C van, akkor nagyjából meg is vagyunk, mert a hőfok ilyen téren nem egyenesen arányosan változik.
2.: Prime95-öt leszámítva tapasztalsz bármi problémát? Én általánosan hibásnak tartom azt, hogy gennyesre terhelt gépen nézegetik az emberek a hőfokokat, majd általános használat közben meg 10-20-30°C-al alacsonyabb hőfokokat látnak, és mégis a stressz teszt értékek körül keringenek.
3.: A CPU Core Max. a CPU mag hőfokot nézi, a CPU Temp Package Max. a teljes procin szétszórt hőmérők értékeit nézi és ezek közül a legmagasabb értéket mutatja. Tehát ha megegyezik a kettő, akkor a CPU mag a legforróbb a procin. Ha a Package magasabb, akkor a CPU magnál van melegebb érték (pl. memóriavezérlő vagy IGP) és ezért azt mutatja.
-
Sasa 111
tag
Ahogy már írtam, egyetértek veled, ezért is kérdezem: ha a CPUID HWMonitor szerint a CPU Temp Package Max. és a CPU Core Max. megegyezik (legalábbis 1°C-nál kisebb a különbség), akkor felesleges a delid. Jól gondolom? Egyáltalán hol, hogyan méri a Package Temp-et? Én nem láttam ott érzékelőt.
Februárban volt a delid, hetekig teszteltem, 75°C volt a max. hőfok a Prime95 teszten.
Most meg 95°C ugyanolyan körülmények között.
Ezért kértem a hozzáértők segítségét, amit köszönök előre is!
Mit tanácsolsz? Hátha valami elkerülhette a figyelmemet. -
Sasa 111
tag
Igazad van, ez a végső lehetőség, de még nem kaptam hibafeltáró ötleteket.
A CPU Core Voltage is ugyan annyi:1,072 Volt, mint mikor még jó volt a hőfok. a BIOS-ban azóta nem is jártam. A ventilátorok pörögnek, tiszták, a ház is tiszta, szellős. Nem változott semmi, még a ház helye sem azóta. Nekem nincs már ötletem, ezért kértem segítséget.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asus ROG G20AJ - Intel Core i7-4790, GTX 980
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 9 5900X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest