- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- MiLi MiTag, MiLi LiTag bluetooth trackerek
- Telekom mobilszolgáltatások
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Yettel topik
- Google Pixel topik
- A holnap határán: itt van minden új Galaxy promóképe
- Milyen okostelefont vegyek?
Aktív témák
-
c41r0^
őstag
válasz
steveetm #4422 üzenetére
Azért mert vagy nem forgattad be a / filerendszerét a kernelbe(vagy csak modulba)
A root-ot ext3-ba csináltam, és a filesystemsnél a menuconfigban szerintem nem is lehet modult kiválasztani itt, csak sima kijelölést (tehát ''csillaggal van megjelölve). Tehát az Ext2 és Ext3 támogatást biztosan belefordítottam a kernelbe, sőt még sok más fájlrendszert is, és úgy emléxem, ezeket nem lehet modulként megadni.
Az IDE supportot nem hagytam ki, mert erre is emléxem, az viszont lehet, hogy csak modulárisan van benne. Szóval akkor az IDE supportot mindenképpen célszerű statikusan tenni a kernelbe...köszi, ezt megnézem.
initrd.img, egy ramdisk, amit betölt memóriába, ha pl a rendszer inditásához szükséges dolgok modulba vannak(pl a / filerendszere, ata support stb).
Akkor ezért van egy initrd.img fájl a 2.4.7-es kernelhez...de ezt hogyan lehet létrehozni a vmlinuz-2.6.10 névre keresztelt kernel-image fájlomhoz? Mert akkor valószínűleg nem kéne újrafordítani a kernelt, maradhatna az IDE-támogatás modulban. -
c41r0^
őstag
Most ismerkedem a Linuxszal, kernelfordítással...
sajna kénytelen vagyok most mindent fejből írni, mert a gép otthon van
Debian Sarge-ot telepítettem egy primary slave vinyóra úgy, hogy a primary mastert lehúztam (amin WinXP van) a telepítés idejéig, a GRUB a hdb master boot recordjába került. Így elértem azt, hogy a BIOSból kiválasztom a bootolandó médiát, és az a rendszer bootol fel, amelyiket szeretném. (azt nem tudtam megoldani, hogy a primary master mbrjébe telepítem a GRUB-ot, de ha nincs benn a primary slave vinyó [amin a Linux van, ami egyébként hordozó vinyó, tehát rackben van], akkor a GRUB menüjéből induljon azért a Windows, de nem is ez most a problémám).
Lefordítottam a 2.6.10 és 11-es kernelt is magamnak, optimalizáltam saját vasra. A lemezem (tehát a hdb) így néz ki:
1. elsődleges partíció, mérete 10 MB, /boot a csatlakoztatási pont (tehát hdb1)
2. elsődleges partíció, mérete 512 MB, swap (tehát hdb2)
3. elsődleges partíció, mérete 10 GB, /root a csatlakoztatási pont (tehát hdb3)
4. elsődleges partíció, mérete a maradék, ez NTFS (tehát hdb4)
a map fájlban a következő bejegyzés van, azt hiszem jól írom:
hd(0,0) /dev/hdb
Nos az új kernelimage-t betettem a /boot-ba, átszerkesztettem a /boot/grub-ban található menu.lst fájlt, ez a GRUB indítómenüje (a grub-upgrade parancs meg is csinálja ezt automatikusan), és mikor indítom az új kernelt (2.6.10 és 2.6.11 is) valami hasonlót ír:
kernel panic VFS:unable to mount root file system, unknown block device (0,0)
tehát mintha a root-ot nem találná, és nem értem, hogy miért, hiszen a 2.4.7-es kernel, amivel alapból felraktam a rendszert, az elindul, pedig csontra ugyanolyan a GRUB a menu.lst-beli bejegyzés, ahol a root így van megyadva (ha jól emléxem):
root=/dev/hdb3, tehát meg kéne találnia szvsz.
van továbbá két pont amit nem nagyon értek:
a 2.4.7-es kernelnél van mégy egy initrd.img fájl is, és egy system.map fájl is...ezek mire vannak, kellenek nekem a 2.6.10-11-es kernelhez? azt tudom, hogy a kernel lefordítása után a kernel source-om gyökerében létrejött egy System.map fájl
Arra gyanakszom, hogy nem elég csak a GRUB menu.lst-t átírni, hanem még valamit machinálni kell.
ja igen, a Cramfs fájlrendszer kezelését belefordítottam az új kernelekbe is, mert úgy vettem ki, hogy ezt használja bootoláskor...
Valaki tud segíteni?
Aktív témák
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- 137 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest