- Yettel topik
- iPhone topik
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Brutál akkuval érkeztek az Ulefone X16 modellek
- Betiltották a Pixel 7-et Japánban
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Fotók, videók mobillal
- Magisk
Aktív témák
-
zfarkas
senior tag
Ez rendben van, hogy jobb a P-M, de nem sokkal. Pláne a P4-ben HT engedélyezve, a kernelt 'make -j2'-vel fordítom. Sőt: a kernel forgatás azért sok diszk művelettel jár. És hát 7200 RPM vs 5400 RPM. Ezért furcsállom, hogy olyan ''lomhának'' tűnik a P4 gép. Azt hiszem kipróbálom a -ck patch-el is a gépet.
-
zfarkas
senior tag
Sziasztok!
Adott egy asztali P4 2,6C (HT engedélyezve a kernelben), 1GB 400DDR (4*256), NVidia6600GT (legújabb NVidia driver) gépem. Aztán van egy notim, 1,6 P-M (Banias), 512 333DDR, ATI M-7500.
A bajom (vagy inkább észrevételem), hogy a munka a notin sokkal gördülékenyebb. Úgy veszem észre, hogy a kernel és a programjaim is sokkal gyorsabban fordulnak.
Kérdés: a HIGHMEM engedélyezve van a nagy gépen. Ez veheti vissza a sebességet? Megoldja a problémámat a -ck patch? Annak segítségével lehet a teljes 1GB-ot használni HIGHMEM nélkül is. Vagy a P4-ben levő fele akkora L2 cache-t okoljam? -
zfarkas
senior tag
Nem. A BSD-k úgy néznek ki, hogy van egy partíciód a winyón, és azon a partíción belül kell kialakítanod a többi partíciót. Tehát ha pl. Linux-ban cfdisk-elsz, akkor csak 1 BSD partíciót látsz, de FreeBSD-ben már látod a többit is.
Remélem érthetően írtam le.
[Szerkesztve] -
zfarkas
senior tag
Sziasztok!
Volt már tapasztalata itt valakinek bluetooth eszközökkel Linux-on? -
zfarkas
senior tag
Aki esetleg megteheti, áldozzon a szabad szoftverek oltárán:
Bővebben: link -
zfarkas
senior tag
-
zfarkas
senior tag
válasz
zfarkas #3565 üzenetére
Megvan: Bővebben: link
-
zfarkas
senior tag
Nem is lenne rossz, ha ingyenes lenne:
Bővebben: link
Bár ha jól emlékszem, van valami olyan cucc, ami az ntfs dll-t használja. Keresem...
[Szerkesztve] -
zfarkas
senior tag
Helló!
Az alábbi a problémám: kellene nekem egy 80 GB-os partíció, amit mind a Windows, mind a Linux tud írni/olvasni. A bajom, hogy nem tudok ekkora méretű FAT32 partíciót formázni XP alatt. Azt NTFS-t viszont nem tudom (és nem akarom) írni Linux alatt.
Milyen fájlrendszert rakjak rá, ami Windows alatt is támogatott lehet? -
zfarkas
senior tag
válasz
vtechun #3448 üzenetére
Winyót sehogy. Esetleg partíciót
Szóval a mount-nak (gondolom NTFS-rõl van szó, mert FAT-nál megy a dolog) megadhatsz egy umask=... opciót, mi legyen a hozzáférés maszk.
Így próbálkozhatsz:
$ mount /dev/sda1 /mnt/win -o umask=022
Az alap umask asszem 077, tehát a root olvashat (írhat?), a többiek semmit sem. -
zfarkas
senior tag
Innen:
Vagy a Suse-nak is lehet kernel forrás csomagja.
Ez is sokat segíthet (Kernel HOWTO):
zfarkas
senior tag
Tegyél fel egy újabb kernelt, sk98lin modul a Te barátod. A 2.6.9-ben tuti van, a Gigabites vezérlők között, a Marvell/SysKonnect kell Neked.
Vagy a SysKonnect oldaláról tölts drivert:
-
-
zfarkas
senior tag
válasz
eddie303 #2260 üzenetére
Szánalmas...
A harmadik kép viszont állat:
zfarkas
senior tag
A hozzászólásod első részét nem igazán értem. Teccikérteni?
Annyi kártyát rakhatsz a gépedbe, amennyit csak bírsz.
Szerintem is router-t használj, hacsak nem olyan gépet raknál be router gépnek, amit úgyis használsz. Különben csak eszi az áramot. Nekünk otthon pl. most egy sosem használt router gép megy, ki kellene cserélnem egy broadband router-re, mert így csak felesleges fogyasztó. -
-
zfarkas
senior tag
Dehogy bonyolult!
Itt minden le van írva:
zfarkas
senior tag
A Linux a kernelt jelenti, tehát csak egy van belőle, itt van egy kis story, hogy is kezdődött:
zfarkas
senior tag
Kellene nekem valamilyen fasza kis képszerkesztő program, ami hasonló, mint a picihupa Paint.
Aztán kellene nekem egy lelőhely, ahonnan ingyenes Arial és Times betűket lehet leszedni. A Windows partícióról való másolgatás szóba sem jöhet, mert nincs Windows partíció a közelemben
Warez sem igazán érdekel.
[Szerkesztve] -
zfarkas
senior tag
válasz
Warlock_42 #2212 üzenetére
A Mandrake-et nem ismerem, de szerintem a következő nem disztrib-függő:
Az alábbi honlapon ha beírod, mekkora felbontást szeretnél mekkora frissítés mellett, kidobja Neked a modeline adatokat, amiket aztán beírhatsz az XF86Config-4-be:
Mozilla alatt nekem b*szik menni, de links-el jó. -
zfarkas
senior tag
Sziasztok!
Csak egy honlapot szeretnék ajánlani: Bővebben: link.
A rendszer neve Software Suspend for Linux. Lényegében annyit csinál, hogy igény esetén egy swap partícióra menti a memória tartalmát, és lekapcsolja a gépet (suspend to disk, végül is). Következő indításkor a swap-ból visszaállítja a korábbi állapotot, és ott nyomhatod tovább, ahol abbahagytad.
Szerintem kiba' jó, én mindig elég sok progit használok egyszerre (3-4 XTerm, Mozilla, OpenOffice, ...), nemrég lőttem be a notimon, itt Pécsen kikapcsolom, Pesten bekapcsolom és folytatom a munkám ahol abbahagytam, nagyon bejön!
Remélem mindenki rákap.
Most a notimon:
zfarkas@debian:~$ uptime
22:30:37 up 1 day, 15:09, 2 users, load average: 0.51, 0.39, 0.17
Pedig az előbb kapcsoltam ki és vittem át menyasszonyomhoz doksikat irogatni neki. -
zfarkas
senior tag
Kérdeznék egyet: kinek milyen tapasztalata van 54Mbps-es Wireless PCMCIA kártyákkal? Vennék egyet mostanában, és arra lennék kíváncsi, melyik jól támogatott a 2.6-os kernel szériában.
Esetleg valaki, akinek ilyen van, segíthetne.
Talán MiniPCI megoldás is jöhet, ha nem túl drága. -
zfarkas
senior tag
Esetleg ezek érdekelhetnek:
Kernel-HOWTO: Bővebben: link
Module-HOWTO: Bővebben: link
Sok sikert! -
zfarkas
senior tag
Van kernel source-od? Tedd a /usr/src-be, aztán tömörítsd ki (tar jxf file, vagy tar zxf file).
Utána lépj be a kitömörített könyvtárba, aztán 'make menuconfig'. Ezután konfigold be a kerneledet, ez egy menüs rendszeren megy majd, elég sok mindenből lehet választani, de ha tudod mi van a gépedben (meg már ötödszörre kezded majd el a konifugárlást), akkor menni fog.
Aztán 'make modules modules_install', ha csináltál modulokat, utána pedig 'make bzImage'. Ezzel lefordult a kerneled, meg a modulok.
Aztán tedd ezt:
$ cp System.map /boot/System.map-<kernel_verzio>
$ cp arch/i386/boot/bzImage /boot/vmlinuz-<kernel_verzio>
$ cp .config /boot/config-<kernel_verzio>
Ezután állítsd be a Lilo-t, vagy a Grub-ot (attól függ, milyen boot manager van a gépeden), hogy az új kerneledet is láthasd boot-olásnál.
Aztán reboot.
Ezután a friss kernel header-ek a /usr/src/...-ban lesznek.
Miért kellenek a kernel header-ek, és forrás? Nvidia modul? -
zfarkas
senior tag
válasz
Cathfaern #1635 üzenetére
A döntésed helyes!
Szóval a lényeg az, hogy legegyszerűbben úgy tudod megoldani a dolgot, ha mindhárom gépet egy alhálózatba rakod, azaz az IP-címükből kimaszkolt rész azonos, valami ilyesmi beállításra gondolhatsz:
A gép: IP 192.168.1.1, netmask 255.255.255.0
B gép: IP 192.168.1.2, netmask 255.255.255.0
C gép: IP 192.168.1.3, netmask 255.255.255.0
Ha a switch-be egy netről jövő kábelt dugtok, akkor a háló üzemeltetőjétől kell kérni 3 IP-címet, és azokat kell beállítani a gépeknél (megfelelő netmask és gateway is kell). A lényeg, hogy 1 alhálózaton legyen a 3 gép (ami majd megegyezik a net kapcsolattal).
A megosztott cucc eléréséről annyit, hogy nem direktbe láttad a windows partíciót, hanem a Samba protokollon keresztül. Így már a Windows valósítja meg az írást. -
zfarkas
senior tag
válasz
gabesz82 #1630 üzenetére
Helló!
Ha van net hozzáférésed, akkor ne a jidgo-val szórakozz, hanem egy netinstall cd-t tölts le (kb. 38 mega), és arról kezd a telepítést, hálón keresztül.
A 2,4-es proci és az 1G ram tuti elég, de ha lehet HT-s legyen a proci, mert a webszerverek szeretik, ha több procin futnak, és hát a HT talán valamit segít. -
zfarkas
senior tag
válasz
Incognito #1508 üzenetére
1. Igen van, Midnight Commander a neve, mc-vel indíthatod.
2. Igen, mount kell neki. Nézd meg, hogy a dmesg kimenetében látod-e, hogy pendrive-ot csatlakoztattál (valami USB-s cucc meg fog jelenni, meg jó eséllyel az, hogy pendriver). Utána SCSI disc-ként lehet mount-olni, pl:
$ mount /dev/sda1 /mnt/pendrive -
zfarkas
senior tag
válasz
eddie303 #1504 üzenetére
Belefordítottam a 2.6.9-rc2 kernelbe a cpufreq támogatást, itt vannak a szükséges részek a .config-ból:
CONFIG_CPU_FREQ=y
CONFIG_CPU_FREQ_DEFAULT_GOV_PERFORMANCE=y
CONFIG_CPU_FREQ_GOV_PERFORMANCE=y
CONFIG_CPU_FREQ_GOV_POWERSAVE=y
CONFIG_CPU_FREQ_GOV_USERSPACE=y
CONFIG_CPU_FREQ_GOV_ONDEMAND=y
CONFIG_CPU_FREQ_TABLE=y
CONFIG_X86_P4_CLOCKMOD=y
CONFIG_X86_SPEEDSTEP_LIB=y
Ezzel a kernellel boot-olsz, aztán felrakod az 1.2.0-s cpufreqd-t (forrásból csináltam). Nekem valami ilyesmi a cpufreqd.conf:
[General]
pidfile=/var/run/cpufreqd.pid
poll_interval=2
pm_type=acpi
verbosity=4
[Profile]
name=egy
minfreq=325000
maxfreq=650000
policy=powersave
[Profile]
name=ketto
minfreq=650000
maxfreq=975000
policy=powersave
...
(Ide a többi freki skálázást raktam be, egészen 2,6 GHz-ig. 1,625 GHz-től már performance policy-t adtam meg: a maxfreq-et fogja választani.)
...
[Rule]
name=1
ac=on
cpu_interval=0-14
profile=egy
[Rule]
name=2
ac=on
cpu_interval=14-28
profile=ketto
...
(ide meg a proci használattól függően jönnek a Profile-okhoz való szabályok)
Te is könnyen kisakkozhatod az intervallumokat, amiket használsz a cpu load/frekvencia tartományok beállítsásához, ha megnézed a
/sys/devices/system/cpu/cpu*/cpufreq/scaling_available_frequencies
fájlt. HT-s procinál a két logikai proci ugye egy sebességen mehet, elég a cpu0. -
zfarkas
senior tag
Helló!
Tudja valaki, hogy mennyivel kevesebb fogyasztást jelenthet a cpufreq használata? Nekem egy 2,6-os P4-es proci sebessége kis terhelésnél leesik pl. 325MHz-re. Ezzel mennyivel kisebb lesz a proci fogyasztása? -
zfarkas
senior tag
Helló!
Tudja valaki, hogy mennyivel kevesebb fogyasztást jelenthet a cpufreq használata? Nekem egy 2,6-os P4-es proci sebessége kis terhelésnél leesik pl. 325MHz-re. Ezzel mennyivel kisebb lesz a proci fogyasztása? -
Aktív témák
Hirdetés
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- sziku69: Szólánc.
- Milyen routert?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos autók - motorok
- Anime filmek és sorozatok
- Építő/felújító topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Eredeti játékok OFF topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- További aktív témák...
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Honor Magic 7 Pro - Fekete - Új kipróbált készülék! Karcmentes gyárilag független! 512GB Memória!
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
- PS3 Játékok 1500Ft/db - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- Dell Latitude 8-11. gen i5, i7, 2-in-1 szinte minden típus csalódásmentes, jó ár, garancia
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest