- Yettel topik
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- iPhone topik
- Apple Watch
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Telekom mobilszolgáltatások
- 6 év biztonsági támogatást ígér a Motorola
- Ilyen lesz a Fairphone 6
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
MasterMark
titán
válasz
CPT.Pirk #14715 üzenetére
Jól írtam be?
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc nodev,noexec,nosuid 0 0
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=ae3ba817-3e2e-4bfa-8abc-abff09e952ff / ext4 errors=remount-ro,noatime,nobarrier 0 1
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=5cbc34eb-2e69-4b1a-a2b0-8b016328ab91 none swap sw 0 0
none /tmp tmpfs nodev,nosuid,noatime,size=256M,mode=1777 0 0 -
MasterMark
titán
-
válasz
CPT.Pirk #14679 üzenetére
anyuék végigzongoráztak egy Ubuntu + Gnome - Ubuntu+XFCE - Arch + KDE játékot (főleg az én ízlésemet követve
), miután az XP-t átlagosan 2 hetente bootolhatatlanná vírusozták (öcsém is akkor lett kollégista, aztán így felügyelet nélkül rájuk szakadt a szabad internet) de azóta nincs nyűg a géppel
kivéve, hogy a Skype az istenért nem hajlandó megenni a mikrofont, de tudom, hogy ott az integrált melletti SB Live zavar be, de majd letiltom legközelebb az integráltat
-
davidragon
csendes tag
válasz
CPT.Pirk #14534 üzenetére
köszi neked is és ViZion, neked is!
talán nem lesz gond.
úgy gondolom egyébként a sorrendet, hogy win7, win8 és utána ubuntu telepítés. szóval már most teszem fel a release preview-t a 8-ból. (aztán lehet hogy tényleg nem lesz hosszú életű, de barátkozni szeretnék vele) -
ViZion
félisten
válasz
CPT.Pirk #14500 üzenetére
Nem, de nincs zárt driver. Te szerencsés vagy
Itt a 12.06 Béta hír. "Pre-HD5000 series support removed" Köszi AMD. Persze lehet majd a közösség összehozza, de zárt drivert patchelgetni nem szoktak...
"Better Ubuntu 12.04 support" ... ja, ez kellett
Ahogy írják, tul. képpen Windowsnál sem lesz már új ezekhez - csak ott van normális régi driver amit lehet telepíteni.
Ezzel szemben nV-ék:
"On NVIDIA's side, they still have three legacy branches of their proprietary drivers, but at least there they do put out occasional updates for prominent bug-fixes and to generally enable support for new X.Org Servers and Linux kernel updates."
Vagyis ők legalább kiadják a driverek frissített változatait az újabb kernelekhez...
vs. AMD, akinek a fél éves VGA-hoz még normális zárt drivere sincs, tehát esetleg HD6850/6870 lehetne jó választás... vagy rohadjon meg az összes befőtt, és veszek egy nVidia karit a konfigomba... -
ViZion
félisten
-
válasz
CPT.Pirk #14438 üzenetére
vagy updatelgetsz naponta, és akkor jó eséllyel egyszerre csak egy valami dől össze
vagy minden update előtt rendszerbackup, meg persze átfutod a fórumot.
nálam ez eddig többnyire bevált, legalábbis a legkomolyabb nyűgök mindig úgy jöttek elő, hogy csak utólag néztem be a fórumba...
-
MacCaine
őstag
válasz
CPT.Pirk #14408 üzenetére
"Am. egy kérdés: az AWK és a BASH használat mennyire általános a disztribúciókon? Ezek minden disztrón megvannak, és használhatóak?"
Eléggé általános, bár disztrónként változhat, hogy mi az alapértelmezett. És telepíthető is mindre, ha valamelyiken esetleg nincs fent.
(#14405) Melack: Mi a pontos hibaüzenet?
-
bambano
titán
válasz
CPT.Pirk #14408 üzenetére
a bash volt több, mint egy évtizedig az alap shell, úgyhogy az majdnem biztosan megvan vagy fel lehet rakni utólag. mostanában próbálnak átállni dash-ra, mint alapértelmezett shellre, de ez csak annyit jelent, hogyha /bin/sh-val hívod, akkor már nem biztos, hogy bash jön be.
awk is elég elterjedt, sok szkriptben láttam, legfeljebb az lehet problémás, hogy mindjárt három implementációja létezik, amik szerencsére nem teljesen kompatibilisek. szerintem mawk-ra lehet számítani mindenhol.
-
-
Fooler89
őstag
válasz
CPT.Pirk #14336 üzenetére
Nem tudom, hogy annak mikor volt az időpontja, de ez jelenleg is fent áll.
Igaz most egy Llanoról van szó, de nem hinném, hogy ez kizáró ok.
Ráadásul azóta készült két széria, szóval igazán beérhetne az a driver.Phonorix-en is lehet olvasni ilyen jellegű teszteket és ők is csak az 5k szériából ajánlottak atit azt is az opensource driverrel ami legalább stabil igaz 3d megint csak felejtős.
MOD: Ez meddő vita, örülök, hogy neked megy, de nekem nem hibátlan, hidd el.
Ez most 5 kártyából nem fogod tudni megmondani. -
bambano
titán
válasz
CPT.Pirk #14209 üzenetére
ha ilyen vagy bejön vagy nem márkájú hiba van, akkor először vinyó kábelt cserél az ember, utána tápot. a sata kábelek között van nem egy, nem kettő, amelyik gagyi minőség, kontakt hibák jönnek elő.
a hirtelen előbukkanó mágikus hibák okainak másik jelentős halmaza, ha valamiért megakad a proci hűtése. lehet még ram hiba is. a magam részéről utoljára próbálnám a vinyócserét. esetleg betenném a vinyót másik gépbe és azon futtatnék egy non-destruktív badblocks-ot.
-
bambano
titán
válasz
CPT.Pirk #14203 üzenetére
az uuid a fájlrendszerben van, tehát ha dd-vel viszed át az adatokat, akkor az uuid is átmegy. nincs mire cserélni.
full vinyót akkor szabad dd-vel másolni, ha a méretek egyeznek. Ha nem, akkor max. partíciókat lehet. win7-et is lehet azonos méretű partíciók között dd-zni.
A grub a master bootba és az utána következő pár szektorba ül be. azt lehet, jobb lenne újratelepíteni.
-
Siriusb
veterán
válasz
Még egy lehetőség lehet a clonezilla, bár valószínűleg a win-t én is inkább dd-zném, a linux-ot rsync-kel másolnám és újratelepíteném a grub-ot.
-
rt06
veterán
válasz
ha a teljes lemezt dd-zed, nem csak a particiokat, akkor a grub es a win betoltoje is atmegy (bar ehhez a cel lemeznek minimum ugyanakkoranak kell lennie, mint a masiknak)
masik lehetoseg, hogy a aprticiok atmasolasa utan betolsz egy windoze telepitot, majd csinalsz egy fixboot-ot es fixmbr-t, majd valami live linux-rol feldobsz egy grub-ot is
-
lapa
veterán
válasz
CPT.Pirk #14131 üzenetére
úgy kaptál denied-ot, hogy a távoli júzert használtad, akinek egyébként volt joga a távoli cucchoz (könyvtárhoz)? és a helyi júzerednek is a helyi cucchoz? kaptál könyvtárfát vagy eleve nem kapcsolódott? mit csinál, ha csak ssh://távjúzer@távgép -et adsz neki? akkor a távjúzer homejába kéne dobjon.
nagyon hasznos cucc amúgy, bookmarkolhatod, mentheted a jelszót stb. kár, hogy ssh upgrade után nekem nem műx. de már nem is kell, lett sshfs:
sshfs távjúzer@távgép:/home/lapa /mnt/home -p 12345
ez azért elég kultúrált, persze gigabiten (30MB/s körül) már jelentős overhead van, egy c2d már eléggé küzd. gondolom core i már offloadolja az ilyen ssh dolgokat, nem?
-
válasz
CPT.Pirk #13962 üzenetére
"A tune2fs itt mit csinál?"
idézek a saját cikkemből:
fontos azt is megjegyeznünk, hogy az ext4 naplózó fájlrendszer, és a naplózás, mint írási művelet, növeli a flash elhasználódását. Betonbiztosan kialakult álláspont híján a felhasználónak kell eldöntenie, hogy mi a fontosabb neki: az adatok nagyobb biztonsága, amit a naplózás garantál, vagy az SSD élettartama. Különböző fórumokon eltér a szakértők véleménye a témáról, egyesek szerint nem koptatja annyira a naplózás a flash-t, hogy az veszélyes méreteket öltsön, van aki szerint jobb, ha ki van kapcsolva, akad aki szerint jelentősen gyorsult a gép, mióta nem naplóz.
Ki ki döntse el maga, hogy kikapcsolja-e a naplózást vagy sem, én nem tettem, de aki mégis ki akarja kapcsolni, annak a tune2fs nevű programra lesz szüksége, és a következő parancsra:
# tune2fs -O ^has_journal /dev/sdXY - ahol sdXY a megfelelő partíció."Am. ha csak úgy simán egy modern, SSD támogatásos kerneles Linuxot felrak valaki SSD-re, attól még a rendszer semmi SSD tweak-et nem kapcsol be magától?"
nem
-
makoj
tag
válasz
CPT.Pirk #13930 üzenetére
Nekem is lassú 2GB-vel a W7,azért valtottam linuxra (Ubuntu 10.04.4LTS)
Februárban vettem a HD4850-et. (A Skyrim miatt. Most megy max grafikán 1440x900-on).
Tegnap felraktam az Ubuntu 10.04.4LTS,és az AMD Drivert nem tudom felrakni mert azt a hibát írja ki hogy a telepítő meghiusúlt.
A Mostani játékok nem kötnek le.
-
Jester01
veterán
válasz
CPT.Pirk #13923 üzenetére
Némi méretnövekedés várható mert a live image általában tömörített. Persze senki nem mondta, hogy nem használhatod tovább a tömörített image-t merevlemezről de ez leginkább csak addig célszerű amíg nem akarsz sokmindent frissítgetni.
Akárhogyis, az én debianom mindenféle földi jóval megtömve is éppencsak átlépte a 4 gigát (nem számítva a saját cuccaimat meg a /var alatt felgyűlt szemetet).
-
lapa
veterán
válasz
CPT.Pirk #13884 üzenetére
ubuntun magától megy a freki (ondemand a governor), lucidon jobb klikk --> add to panel --> cpu freq monitor mutatja, illetve hagyja állítani. kétmagoson két ilyen kell a panelra ha manuálban akarja az ember állítgatni (cpu 0 és 1). persze én nem akarom, magától teljesen jól nyomja.
a feszültség minden esetben szabályozódik, de a bedrótozott (gyárban tesztelés szerinti) értékekre. az alulfeszelés ezekhez képest veszi lejjebb, amennyire én láttam a powernowd erre nem alkalmas.
-
kovaax
őstag
válasz
CPT.Pirk #13880 üzenetére
Nekem a cpufrequtils szépen kapcsolgatja az AMD Athlon 64 X2-m frekvenciáját 1 és 2 GHz között. Bár ez azt hiszem, hogy csak a Cool 'n' Quiet funkció (nemrég kapcsoltam csak be Debian alatt, de már elfelejtettem a hozzá tartozó mesét...). Fedora alatt alapból kapcsolgatta, de gondolom ott is ugyanez csinálja.
-
lapa
veterán
-
-
-
-
-
-
-
aag
őstag
válasz
CPT.Pirk #13702 üzenetére
Nem így van. Tegyük fel, hogy betörnek hozzád a böngésződön keresztül. Akkor sajnos azt csinálhat a betörő amit csak akar. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a linux alapvető biztonság-logikáját veszed így semmibe. Ez szerintem kardinális kérdés. Ilyet nem szabad csinálni, nemhogy még reklámozni.
-
Syl
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #13686 üzenetére
És ezt a csodaprojektet hogy lehet telepíteni? Mert ha belegebedek se tudok túljutni a partícionálón. Bármilyen kombinációt hozok létre, nem tetszik neki. Állandóan valami unformatted partíciót keres valami bios akármivel.
Persze ha partíció létrehozásakor kiválasztom az 'unformated' jelölőt, akkor a KDE Partition Manager összefossa magát.Nem vagyok egy Liniux zseni, anno telepítettem RedHat-et úgy, hogy a partícionálóba szektorszámokkal kellett beírni a paramétereket, de ami ebben a csakrában van, az valami förtelem!
-
-
Anakin007
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #13509 üzenetére
Ezekre gondolok konkrétan:
ibm-acpi - IBM ThinkPad ACPI Extras configuration scripts
configure-thinkpad - Utility to configure IBM Thinkpad behaviour
dkms-thinkpad - DKMS-ready module adding kernel support for older Thinkpad laptops A középső ibm utility valami grafikus herkentyű (lenne) de nem indul, mert nem jöttek létre a szükséges eszközök a /dev/thinkpad alatt
-
lapa
veterán
válasz
CPT.Pirk #13509 üzenetére
merevlemez-védelem, akksi töltésvezérlés (mittomén csak 40-60% között töltsön)
laptop-mode se nagyon kell lucidon, ha kell energiatakarékos cucc akkor bemásolom. azért egy phc (2.6.32-31) nem árt, az sokat hoz akksiidőben.
a firefox még thinkpad t21-en 384 rammal is elfutott, igaz vicikvacak ssd volt benne vmi udma 1 speeddel.
-
Anakin007
aktív tag
válasz
CPT.Pirk #13499 üzenetére
Akkor mázlid van, több féle vga-val szerelték a T61-at (is). google-n szinte mindenhol ati x1300-at (vagy x1100-et? ) említenek T60-nál. Nekem viszont ez van:
00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS/GME, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
A kijelzőm is 1024x768-as, nem 1440xvalahányas, ami szokott lenni ennél a méretnél.
Egyébként nem rossz, csak pár dolog zavar még, ami ugyanezzel a disztróval a Thinkpad T4x sorozatán (több géppel is próbálva) nem volt.
Amúgy pl. laptop-mode megy nálad? IBM kernel modulok lefordulnak? Se a binárisból telepített ibm support csomagokkal, se letöltött forrásból nem tudom lefordítani őket. Előbbi esetén 2 perc a boot time a dm-ig, mert próbálkozik az ibm acpi meg hasonló modulok legyártásával, míg hibaüzenettel feladja és továbblép. Direkt megnéztem a changelog-ot, támogatnia kell minden T60-at, szal vmit biztosan benézek.
Amióta megjelent a chrome, azóta nem firefoxozok, win alatt se. Sokkal gyorsabb és nem annyira erőforrás igényes (még az explorernél is gyorsabb xp alatt). Van a munkahelyemen egy hulladék gép amit főleg eeprom égetésre használunk, egy 1200-as cerka 768M ram-al. Nah azon stopper nélkül is látszik a különbség. Mire az ie elindul InPrivate módban, addig a chrome be is tölti az oldalt. Firefox annyira megfingatja üresen is, hogy kb. 2-3 sec-re látszólag lefagy a gép, egér akadozik. Miután elindult, ablakváltásnál az asztal nem frissül azonnal, mintha ram hibás lenne a gép, képernyő tele szeméttel, stb.Utánna lassacskán azért helyreáll a rend
Ez a firefox. Lehet röhögni, hogy ma már senki nem használ ilyen hulladékot, de szemléltetni azért jó.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Csere-Beszámítás! MSI Gaming X RTX 4060Ti 16GB GDRR6 Videokártya!
- Lenovo Legion 5 15ACH6 Az ár irányár, komoly érdeklődés esetén van lehetőség egyeztetésre
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest