- iPhone topik
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Erős specifikáció, kompakt formában
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Milyen okostelefont vegyek?
- Huawei Watch 5 - okosóra érintőlegesen
- A Samsung bemutatta az Exynos 2500-at
- Minden készen áll a Galaxy Unpackedre
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Motorola Edge 50 Ultra - szépen kifaragták
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
ViZion
félisten
media.video-wakelock
ezt false-ra, kész. Ha true, akkor médiát tartalmazó oldalnál nem engedi, h az OS kikapcsolja a képernyőt, se sleep, se hibernálás...
Van rá gomb, ami kikapcsolja a képernyőt, de a háttérben futást az sem állítja meg.
Idle 11-23 W, szal nem akarom, h egész nap üzemeljen.Spotify meg nem blokkolja a sleep-et, azzal is küzdöttem, de Gnome extensions, caffeine és ez szépen működik is.
Kész a dashboardom, még a keretet kell megépíteni (hátlap kész, alu profilt kell vagdosni és felcsiszolni szépre.) és mehet a falra. Szoftveresen így már OK, még proxmox, opnsense és AGH webUI-ra kell beléptetnem, de ez ráér. Spotify és Home Assistant volt a prio1.
Ha lesz időm és nem lesz a keret nagyon ronda, akkor vmit összehozok ebből logouton, ne kelljen másnak ezekkel szívni.
-
ViZion
félisten
Sziasztok!
Elakadtam...
Pop! OS, Wayland, default cuccok, de kigyomlálva. Dashboard lenne, de ehh...
Probléma: Firefox blokkolja a sleep-et, ami fontos lenne, mert nem szeretném manuál kapcsolgatni. A dashboard oldalon van videó (kamera kép), de már átállítottam állóképre, ami időnként frissül.
Mit lehetne tenni, h a firefox ne akadályozza az alvást/hibernálást? -
ViZion
félisten
volt pár fagyásom, úgy,h a proxmox élt, vm-ek működtek, csak a világtól elzárta magát.
Journal nem segített... -
ViZion
félisten
Sziasztok!
Samba kérdés... de most teljesen összezavartam magam...asszem
Van 3 user: u1, u2, u3, user group-ban.
Van a NAS, azon belül mappák (meglepő).
U1+U2 mindent ír/olvas, u3 csak egy mappát ír/olvas, többire elvileg nézegetés OK.[nas]
comment = NAS
public = Yes
path = /mnt/nas
browseable = Yes
read only = No
guest ok = No
create mask = 777
directory mask = 777
recycle = Yes
force group = users
valid users = @users
write list = u1,u2
Itt a 777 mask mit okoz u3-nál? (Tudom, teszteljem, de nem akarnék átlogolni, lehet csak vmit benézek). Tudja majd írni? Mert nem kellene. Igazán olvasnia sem...
de arra nincs ötletem.
Ez meg a sub az u3-nak:
[film]
public = Yes
path = /mnt/nas/Film
browseable = no
read only = No
create mask = 774
valid users = @users
Köszönöm, ha ránéztek! -
ViZion
félisten
debian headless szerveren pve, systemd-boot
honnan szed ez elő régi, törölt kernelt? skippeli, mert nincs vmlinuz hozzá, de nah... mindenhonnan törölve (grub, /boot, apt, efi, stb.).
pve kernel clean is listázza... -
ViZion
félisten
válasz
bambano #34436 üzenetére
ehh...
Jó hír: fstab van itt is (headles minimal debianon van, de tartottam tőle, h ezt is átvariálja).
Rossz hír: "The optionnosuid
ignores the setuid and setgid bits completely, whilenoexec
forbids execution of any program on that mount point, andnodev
ignores device files. This sounds great, but it:
only applies toext2
orext3
file systems
can be circumvented easily"Bang... ez ext4 természetesen. De ez egy közel 10 éves leírásból van...
-
ViZion
félisten
válasz
bambano #34436 üzenetére
Köszönöm!
hopszi... ezt akkor meg kell keresnem, h hogyan kell. Fstab az OK, de ez nem ott van csatolva. Proxmox bind mount, csak azt nem tudom, h a PVE-be csatolt HDD paraméterek öröklődnek-e (gondolom igen). Illetve a PVE a mezei adat HDD-ket hogy csatolja (itt is van next-next finish, és lövésem nincs mi a default, de este meglesem).
Az is zavar, h SMB mappáknak 777 permission kell, majd smb-ben create mask. Nyugodtabb lennék, ha a szülő mappát is korlátozhatnám. -
-
ViZion
félisten
Sziasztok!
Lehet nem ide... de akkor hova...Próbálom a homelabom "megacélozni", az a baj, h vírusokkal nem sokat foglalkoztam, kb. átlag Ph! user szinten tudom, h miről van szó. De a működésükről fogalmam nincs homelab környezetben. Erre topik sincs, vírusírtós van, de ez nem az a téma. Vírusos a gépem topik necro, néha vki betéved és ír.
Win-en keresztül mit tud kezdeni egy vírus a linuxos rendszerekkel? Nem arra godolok, h root lesz és rm -r. Inkább az, h nfs, smb mennyire hozzáférhető.
VM-ek között bind mount van (Proxmox host intézi), winről samba csak olvasásra, kivéve a NAS (CasaOS smb megosztás), meg a Minecraft server (Debian headless-en samba).
Elég a megosztásokra a smb conf-ban csak olvasást megadni?
smb-ben van allowed user, allowed host, write list, create mask 644... mi kellhet még?Nem a külső támadás a para, mert az eléggé le van fedve. Inkább az, h a gyermekek vmi sz@rt letöltenek, átküzdik a tűzfalon, vírusírtón és futtatják. (Nem ostobák, el lett nekik sokminden magyarázva, de múltkor is leszedett vmit, mert a haver használja és tökjó...).
ClamAV-t futtatni érdemes ezeken a megosztott mappákon időnként? Nem túl emberbarát az a bármi.
Vagy mit javasoltok, hogy kellene preventívnek lenni?
-
ViZion
félisten
Sziasztok!
Proxmox VM-ben CasaOS fut, Ubuntu server aalapokon. HDD átaadva CasaOS-nek, itt samba elérés beállítva, recycle bekapcsolva...
Minden OK, de csak CLI-ből tudom törölni a recycle tartalmát, win smb elérés alól nem...
Kivételekhez hozzáadtam, de ehhh... Van erre megoldás? Köszi előre isvfs object = recycle
recycle:repository = /mnt/nas/.recycle
recycle:keeptree = yes
recycle:versions = yes
recycle:touch = yes
recylce:exclude_dir = /tmp /TMP /temp /TEMP /public /cache /CACHE /.recycle /mnt/nas/.recycle
recycle:exclude = *.TMP *.tmp *.temp ~$* *.log *.bak
-
ViZion
félisten
válasz
ViZion #33302 üzenetére
Hááát, 13 órája fut a clamscan, dolgozik... Ez így lesz minden nap?
Service-ként futott anno Ubuntun, de nem vettem észre, h mikor. Ez terheli a procit azért egy kissé. OMV-n is futott, ott sem vettem észre. A következő is ennyi idő lesz, vagy azt már okosabban tolja majd?
Köszönöm -
ViZion
félisten
Sziasztok!
A shell script topik, meg pár másik is 404 az összefoglalóban, így ide linkelném a kezdősben feltett scriptet, ott nem válaszoltak rá.
clamscan a dolog, --multiscan szvsz ott nincs, de esetleg más hibát láttok-e benne?
[link] Köszönöm a segítségethcl: Te itt is itt vagy?
OK, Nextcloud-os cikked olvastam, kipróbáltam, de nem tetszik, mert miazmá' hogy lokálba ne smb-zzek mellette...
-
ViZion
félisten
válasz
Speeedfire #19159 üzenetére
Logouton a Fedora 17 telepítős cikkem fstab részét olvasd át.
-
ViZion
félisten
Sziasztok! Régen jártam erre...
Mondom leszedem -ha van- a frissebb Pear OS-t, cégnél mac van, kicsit itthon is ismerkedni, nézegetni, meg korábban is tetszett... Erre:
"Its future is now in hands of a company who wants to remain anonymous for the moment. The concept has pleased them it and now wants to continue and improve the system for their own products. I can not give a name but it is a very large company well known ..."Durva. Mondjuk koppintás volt a design, de akkor is érdekes volt.
-
ViZion
félisten
Sziasztok!
Megnéznétek kérlek, h a Retek klub RTL Most működik linux alatt? Amúgy szilverlájtos, de nem mindent visz a moonlight sem. -
ViZion
félisten
Sajna a 3.6.1.1-et nem tudom dícsérni, de ez szokott lenni újabb "fő változat" kernellel, utána kihegesztik.
Most auto loginnél nem talál billentyűzetet, nem lehet jelszót beírni, meg pár apró, bosszantó hiba...
De ctrl+alt+backspace-ra újra belépve minden OK, csak macera így.
Viszont a bootidő most is javult:
systemd-analyze
Startup finished in 1990ms (kernel) + 1951ms (userspace) = 3941ms -
ViZion
félisten
hááát, nem tudom mi lehet a baj, de ha többször ua. HW-en fordult elő adatvesztés, akkor nem a fájlrendszerben van a hiba...
Nekem -lekopogom- ext 2-3-4 még nem szállt el (illetve partíció benézés miatt igen, de csak kísérleti linuxal) NTFS viszont már produkált furákat, de mint kiderült ott is HW hiba volt végül. Ettől a véleménytől még lehet igazad, de azért rákeresnék angol fórumokon, nem HW-e az oka (azzal a géppel vmi vezérlő kompatibilitás hiba, ilyesmi).
-
ViZion
félisten
Erre balaki? Annyi, hogy a síma grub2-install /dev/sda2 -nél a
/usr/sbin/grub2-bios-setup: warning: File system `ext2' doesn't support embedding.
/usr/sbin/grub2-bios-setup: warning: Beágyazás nem lehetséges. A GRUB ezen telepítés során kizárólag blokklisták segítségével települhet, viszont a blokklisták NEM MEGBÍZHATÓAK és használatuk nem javallott..
/usr/sbin/grub2-bios-setup: hiba: nem folytatom a blokklistákkal.
hibát dobja. Force-val nem próbáltam, gondolom oka van, amiért nem engedi. Gondolkodom, h külön boot partíciót csinálok, hátha az egyszerűbb, vagy csak az MBR-t kellene menteni, és Win után helyreállítani......esetleg megvárom, amíg windózék másik OS-t is felismernek...
-
ViZion
félisten
Bocsánat! Nem vok nagy guru ebben, inkább itt offolok, mint win topikba kérdezzek
1. lehet-e "halmozni" a dolgokat: külső vinyón konténer, pendrájv konténer (ez nem fontos), adat HDD-n konténer, win rendszer titkosítás is működne együtt? Win elvileg SSD.n van, ami amúgy is tud vmi titkosítást, de nem merültem el benne...
2. AES-t találta a benchmark a leggyorsabbnak. Ez mennyire biztonságos? Illetve mi a javaslat? Házilag mit érdemes használni? -
ViZion
félisten
Meghajtó titkosítására mit használtok, mit ajánlotok? TrueCrypt esetleg? Csak ilyen "általános" csomagja van, nincs direkt Fedorás... ötleteket várok, köszönöm!
-
ViZion
félisten
válasz
Babetta-X #15223 üzenetére
Backup és formázás is mehet Live disztróval. Ha csak formázni kell, azt tudja a win beépített lemezkezelője (sajátgép, jobb klikk, kezelés, lemezkezelés). Itt kijelöl az ext2 partíciót ("látja" hogy ott van, de olvasni nem tudja), partíció törlése. Utána lehet formázni vagy ilyesmi. Remélhetőleg boot flag nem azon van
(ha nem Grub-al indul, akkor minden OK lesz) , ööm bódottság.
-
ViZion
félisten
válasz
CPT.Pirk #15109 üzenetére
Ubinál volt, h az ajánlott/alapértelmezett a 64bites lesz, gondolom pár év és "kivezetik" a 32 bites OS-t... de konkrétan ilyent másról nem tudok. Mondjuk ezzel a régebbi gépekre nem lehet feltenni, de ahogy cserélődnek a HW-k ez nem akkora baj (főleg nyugaton, ahol azért nem akkora tétel egy új konfig)
-
ViZion
félisten
válasz
rigo88 #15090 üzenetére
Akkor Xubuntu vagy Lubuntu. Amelyik szimpatikusabb. XBMC telepíthető, autostartra vagy autologinra is állítható. Minden említett dologra alkalmas, 8 GB elég neki símán, bár XBMC sok infót leszed netről, de sztem ennyin elfér.
MicroSD vagy pendrájv egyre megy, elhullik az is. -
ViZion
félisten
"extra varázslás nélkül se fogja megenni az ssd-t."
...viszont 15 év helyett csak 14-et fog bírniKomolyan: Journalt sem kapcsoltam ki, minek? Átlag 3-5 évvel lehet számolni "hardkór" használattal is, amúgy meg ennek a többszöröse. Persze ha servert épít valaki, akkor érdemes lehet trükközni, de otthonra felesleges. Mondjuk torrentet, filmeket, stb. nem erre kell menteni...
Előbb értéktelenedik el, mint hogy tönkremenne, szvsz pár év és jön valami újabb, még fantasztikusabb technika az SSD-k leváltására
-
ViZion
félisten
válasz
rigo88 #15069 üzenetére
Nah, ha XBMC kell, akkor sem választanám a "gyárit". Kell vmi gyors, kicsi disztró, arra telepíteni az XBMC-t. Nálam Fedorán tökéletes, de mást is választhatsz. Persze ezeknél telepíteni kell, de nem lehet gond, a vinyó végére is tud csinálni 5-8 GB helyet magának, ha nem töredezett a partíciód, akkor max fél óra a telepítés.
Pendrájvról futás sebességét a ram mennyisége befolyásolja erősen. Persistence miatt -ide menti a változásokat- Ubuntu kell, illetve inkább Xubuntu, Lubuntu, erre az XBMC.
8-16 GB SSD aprón fillérekért van, megfontolandó amúgy - ha nem megy a HDD, akkor kussol a gép, alig fogyaszt. -
ViZion
félisten
válasz
CPT.Pirk #15026 üzenetére
feltöltöd gmail accountodra, és onnan nyitod.
Duke Nukemre is vártunk bő egy évtizedet (kár volt...), de azért az más. OS-nél csinálhatnának azért pár kiadást, meg egy testinget, kész, de ez, h majd amikor... engem nem nyugtatna meg. Másik véglet az Ubuntu, akkor is kiadják, ha még félkész sincs... de legalább van pár bevállalós tesztelőjük
-
ViZion
félisten
válasz
#88789760 #15024 üzenetére
Annyit tudok róla, h elvileg fejlesztik...
Nagyon jó egyébként a fájlkezelője, meg sok minden kapott kényelmi extrákat, ezért nálam is várós volt. De... minden munkájukat frankón kukázták ezzel. Kész lesz amikor kész lesz??? Értem én, hogy ezzel inkább azt szerették volna mondani, h nem adnak ki félkész disztrót, de basszus, az IT nem ilyen. Ide dátumok, útiterv, és feature-ok kellenek, nem lehet csak így bele a levegőbe. Ez teljesen komolytalanná teszi a projectet, meg is kapták sok külföldi fórumon és blogon a magukét. Ha naponta kell használni, akkor ezzel a hozzáállással csináljon hamburgert, ne oprendszert.Cpt.Pirk: nálam nyitja, meg minden. Esetleg alternatívaként gugli doksiban megnyitni, menteni másként?
-
-
ViZion
félisten
válasz
kendeee #15000 üzenetére
Kipróbálásra virtualbox...
A linux hibájának mondják, h nem felhasználó barát, meg bogarászni kell benne, stb... Ne foglalkozz Te könyvtárakkal, települő programokkal (inkább csomagok), mindent intéz. Szépen, rendben tart mindent. Itt nincs teleszemetelt startmenü (a mappából nyíló mappában parancsikonokat hogy imádtam...), itt progi telepítéskor nem kell sasolni, h melyik kis kapcsoló ránt le tucatnyi "hasznos" segédprogramot... Csak használd, a fájlrendszerről olvass pl. wiki-n az alapokat - de a home mappán kívül elvileg nem sok dolgod lehet. Nem kell pátyolgatni, nincs karbantartás meg sz@rrászemetelt mappák, töredezés, lassulás. Ami "hulladék" van, azt meg egy parancs letakarítja.
-
ViZion
félisten
válasz
kendeee #14997 üzenetére
Bodhi Linux kicsi enlightenment-es asztallal, nekem szimpi, de nem használtam, csak virtuálgépen, ami azért nem ugyan az. Szerintem csak a neve gáz, amúgy rendben van
És ott a Vector linux. Jó kis cucc: Xfce, Fluxbox választható, gyors, friss a kernel, stb... -
ViZion
félisten
válasz
kendeee #14993 üzenetére
Elég nagy bajban vagy
VIA nem egy linux-barát cég sajna, így azt javaslom, h a VIA linux portalon nézd meg mihez van zárt driver, ezeken túl bármelyik szerényebb disztróval tehetsz egy próbát.
Xubuntu, Lubuntu, vagy ilyesmik első körben, sztem működhet. Bodhi Linux, DSL, Tiny Core, Slax...
Win-t mindenki unja -
ViZion
félisten
Ma este nagyon tuning hangulatom van, teljesen összetört, hogy az Ubuntu is gyorsan indul SSD-ről
(grub után kb. 12-14 sec, Fedorával ~8). Ezért tovább nézegettem, mit lehetne hegeszteni még. SSD+sok ram kombónál felesleges az initrd, kikapcsoltam:
uname -r
3.5.0-2.fc17.x86_64
systemd-analyze
Startup finished in 2348ms (kernel) + 3189ms (userspace) = 5538mshmm... Userspace nőtt kicsit (~2800 volt), de így is "spóroltam" több, mint 3000ms-t. Lehetne még a szolgáltatásokból is faragni, de akkora mágus nem vagyok, csak azt oltom le, amiről tudom, h mi. Ne kérdezzétek mi az értelme másodpercekkel vacakolni, mert fogalmam sincs, de a kisebb jobb
(a grub-ig több idő neki eljutni, mint onnan az asztalig, szal. ez csak önámítás-tuning)Szerk.: SELinux kikapcsolásával (valamiért amúgy is failed to start volt egyik frissítés óta)
systemd-analyze
Startup finished in 2073ms (kernel) + 2744ms (userspace) = 4818ms
ööm, bódottá.
+1: kellene egy custom bios, mert marha lassan indul a lap -
ViZion
félisten
válasz
body007 #14963 üzenetére
Céghez hozattam egy i5 Dell-t, ~160k volt. kérdezz konkrét típusra a laptopos topikban, ott jobban képben vannak. Az i5 brutál erős, linuxal is problémamentes elvileg, bár a Dellen nem próbáltam. i5-nek a nagyon kis tesóján, Sandy celeronon tökéletesen futnak az újabb disztrók (filmek, youtube HD, ilyesmiket próbáltam, még csak nem is pörgette a procit). Ha belefér $, akkor a CD helyére rakj SSD-t. SSD topikban segítenek a csatlakozók meg beépítőkeretek kérdésében.
-
ViZion
félisten
Siriusb: igen, de ott Win szemmel nézelődnek-ajánlanak...
Vladi: nem nekem lesz, megrendelésre, számlával, garival...
-
ViZion
félisten
Köszi!
50k-ba ház+táp is kell, a régi optiplexbe sztem csak ITX megy, esetleg mATX...
Meg ha nincs IDE akkor HDD vagy SSD is kell
Egyelőre összeraktam (virtuálisan...) egy Brazost:
LC Power ITX hát+táp, 4 GB DDR3 ram, Asrock mobo brazossal, OCZ Agility 60 GB SSD... 48500 Ft + futár -> 50500
Ez így elvileg gyors (régi Celeron 1 magost vált, annál jobb gondolom), csendes, a régi HDD-nek meg vegyenek külső racket
Amit nem tudok, hogy Ubuntu mennyire kedveli ezt.Sandy erősebb, de nem tudom hogy férnék bele a keretbe, azért ott a lapok is drágábbak, csak a lap+ CPU lenne 30k... kb. 60 évesek, nem fognak BF3-at tolni, bár ki tudja?
-
ViZion
félisten
Sziasztok!
Javaslatokat szeretnék kérni. Olcsó konfigot kell összeraknom, eddig is Ubuntut használtak, maradna is, szal. ez a rész nem para.
Ami van: LCD monitor, bill, egér, printer, webcam, headset, hangfalak, IDE HDD, IDE DVD RW, illetve ha nagyon szoros akkor Dell Optiplex ház+ FSP (talán) táp benne...
Amire kell: netezés, skype, Libre Office, YT videók
Ami NEM kell: semmi nem lehet VIA, audio chip sem
Ár: 50k a plafon
Ami kell: integrált VGA, audio, DDR3, SATA2
Amire gondoltam az valami full integrált ITX deszka, de amiben nem vagyok biztos, h Brazos deszkákon hogy menne az Ubuntu. Esetleg Sandy Bridge? De itt a low-end mit tud? Mennyire támogatott és mire elég?
Van vkinek ilyen tapasztalata?
Köszönöm! -
ViZion
félisten
...pl Fedora? de soha nem telepítettem mysql-t meg ilyeneket (jó, M$sql-t igen...
), de ezzel gondolom boldogul. hol kell megadni, h elérhető legyen az sql hálózaton? Vagy majd ha odáig fajul a dolog, akkor zaklatok újra
Szer.: OMfG... a beállításokra gondoltam (azzal ér véget a telepítés nálam
), nem a konkrét feltelepítésre... de azért jogos a pont, mint anno az nvidia meghajtókra
-
ViZion
félisten
Kollégám laptopon szeretne vmi egyszerű linuxot, ez nem gond...
De php+mysql meg ilyesmi fejlesztő motyók kellenek, hálózati elérés minden felé (Nas, Mac, Win7...) Még csak beszéltünk róla, ő nincs otthon linuxban, én meg nem tudom ilyen webfejlesztéshez mi kell (Photoshop és notepad++, de adatbázisokhoz ez kevés szvsz)
Van erről esetleg vmi doksi amit ajánlhatnék neki, h linux alatt (Xubuntura gondoltam Neki) mit-hogyan (programok, szolgáltatások elérhetővé tétele hálózaton, stb.)?
Köszönöm. -
ViZion
félisten
Nézd meg a man-ját, mert nem másodpercben, hanem sávosan kell megadni mikor pihizzen a vinyó. 1-től 240-ig 5 másodperces a szorzó, azaz 10-re állítva 50 sec és pihi. Nálam 120-on van, ez 10 perc. Működik frankón.
sudo hdparm /dev/sda -S 120 talán, de most windózolok, mert STALKER van -
ViZion
félisten
Továbbra is VGA...
Valakinek van ATI HD 7750/7770, vagy GTX550 Ti? Mik a tapasztalatok ezekkel?
Lehet, hogy nV GTX 550 Ti lesz a vége... -
ViZion
félisten
válasz
kiskekko #14795 üzenetére
Szia!
Írás mennyisége jelentősen csökkenthető, ha átmeneti fájlokat ramba rakod: Fedora 17-hez írt cikk ezen része ide is érvényes. FSTAB szerkesztésnél figyelj, nehogy elírj valamit. Nem tudom mennyi ramod van, ha sok, akkor swapot is kikapcsolhatod. Amúgy a linux alapból sokkal kíméletesebb, amíg van ram nem nagyon írogat.
Böngésző cache is átrakható, de erről legutóbb már letettem, nem hiszem, hogy 15 évig megtartom ezt az SSD-t -
ViZion
félisten
válasz
maxima #14742 üzenetére
régebben a dual-vga notikra panaszkodtak, ezen kívül nem tudok mást. Esetleg ha valami ritka wifi modult fogsz ki, akkor lesz bibi. Múltkor ilyesmi volt, de csak annyi volt a hiba, h felrakta a nyílt drivert, de zártak között is volt, engedélyeztem és összeakadtak. Zárt kikapcs, restart, műXik.
-
ViZion
félisten
válasz
MasterMark #14707 üzenetére
A legtöbb LiveUSB "csak" annyit tud, mint egy CD-s változat, tudomásom szeerint csak Ubuntu-alapúaknál van "persistence", ami megőrzi a beállításokat. Volt még valami, amit próbáltam, az külön mappából tudott cuccokat betölteni minden induláskor, de "az nemaz"...
Amúgy mi lenne a feladat, milyen HW van alatta, melyik disztró és asztali környezet szimpatikus Neked? Ha bírja a gép, és van kedved kipróbálni, akkor Xubuntut javaslnék. P III (nem elírás!!!) gépen, hurka procival, valami AGP VGA-val elindult a 12.04 Xubuntu, pedig még a grub is hisztizett a VGA miatt.
-
ViZion
félisten
válasz
MasterMark #14702 üzenetére
Xubuntu, Lubuntu elsősorban ezeket javaslom a kezelhetőség miatt... Ha ezeket lassúnak találod, akkor lehet lefelé lépdesni: Slax, Puppy, Tiny Core, DSL, ilyesmik.
De én azt szoktam mondani, h inkább egy lassú Xubuntu, mint egy gyors Tiny Core... -
ViZion
félisten
válasz
MasterMark #14696 üzenetére
Ja, azt hittem külső... ohh.
-
ViZion
félisten
válasz
MasterMark #14693 üzenetére
Előbb indítsd a Live-ot, utána dugd rá a vinyót...
-
ViZion
félisten
Bizony ám, a mi nagyon kis városunkban "fertőzöm" a népet Linuxal
Munkatársaim b.tatnak, hogy asszonnyal ketten használjuk csak a városban, pedig nem ispl. itthon gyerekeknek is az indul
Hétfőre megtréfáljuk az egyik windows fan kollégát, scabi néven fut itt, aláírásában "Tiszta Windows, rendes ház" benne van minden... kapott már Ubuntu LiveCD-t tőlem, hétfőn viszont Ubuntut indít majd a gépe...
akkor is ki fogja próbálni!
Múltkor már kikaptam az esc gombot nála, odaírtam helyette, hogy NO ESCAPE! Az egér érzékelőjét tényleg túlzás volt leragasztani...
Ők meg az autóm tükrére ragasztottak, mintha betört volna. Előte egy frankó szivárványos gay háttérre írták hogy szeretem a windowst, és az lett valahogy a hátterem... Szal éleződik helyileg a Win vs. Linux dolog, minden támogatásra szükség van
...és további aljasságokhoz várok ötleteket. Már kigondoltam, hogy ilyen piezzo csipogót (van kis kompakt, ami DC-re sípol veszettül) összekombinálok egy táp csatival, és bedugom a gépbe, induláskor ööm, bódottá... -
ViZion
félisten
...telepítsd a GPartedet, Live módban is lehet. Ja, bocs, látom megoldottad, kicsit furán, de megoldás az megoldás
A "szörnyűség" neve Gnome Shell, és elsőre elég hmm... fura, de másodikra is.Viszont nagyszerűen átszabható, ami pl. Unityről nem mondható el. Nekem Bolt menüvel, meg pár kieggel nagyon kis "kezes" lett, a fura app menüt is lecserélte.
Tegnapi Linuxos "sikertörténet":
Van egy idős házaspár, tavaly raktam fel év végén az Ubuntu 11.10-et nekik a régi, vírusos XP helyett. Megbarátkoztak vele, pár hiba azért akadt a ~8 hónap alatt: 1.: skype nem indul... kimentem, hát indul. Ja, úgy indul, de nem a gép indulásakor... Megoldva.
2.: gép nem indul, valamit kiír... Mire kiderült (3 perc telefonos "supporttal"), hogy leállítás helyett kijelentkeztek, és nem tudták a felhasználó+jelszó párost (mivel auto login volt, csak jelszó kellett). Szerencsére hagyták amit telepítéskor adtam, így beléptek, Solved
Később beszéltünk, karácsonyra a gyerekektől kaptak "lapos monitort", de nem kell kimennem, mert ez pikk-pakk pont jó, állítgatni sem kellett...
3.: nem indul a gép, csak ha entert nyomunk... frissített a szerencsétlen, és Grub visszaállt 10 sec várakozásra, nyomkodtak ezt-azt, de nem az entert... így nem is indult. Kimentem, "javítottam" Grub 3 sec és indít.
4. tegnap nem indult a gép, valamit kiírt... semmi nem segített... kimentem, hát jogos, a régi cuccban feladta az elem a harcot, így áramkimaradás után a default BIOS nem találta az OS-t. Javítva. Persze mondtam, hogy a következőnél elemcsere (nem volt nálam, este volt, etc...)
Ilyenkor frissítek+takarítok is, közben a bácsi mesélte, hogy lánya "megcsodálta" a régi gép milyen jó lett Ubuntuval (idősek, nem akartam Xubuntut, itt nagy a launcher, stb, kényelmesebb) hát keresett valakit (Ő BP-en lakik), aki feltelepítette az Ő gépére is XP helyett -
ViZion
félisten
válasz
Keeperv85 #14635 üzenetére
Háát, ha ez a nem-trollkodás, akkor én indulok a pápaválasztáson
Komolyan: a swap-hiba esetleg abból lett, hogy a rendszerre bíztad mit-hova, esetleg rosszul állítottad be (nem jó partícióra), Ez igaz a többi mountolós problémára is, valami nagyon el lett tekergetve (ha ennyire vágod, akkor Fstab-ban kb. 5 perc és minden oda csatolódik, ahová szeretnéd. Ha nem megy, olvasd el logouton a Fedora 17 telepítésből az Fstab-részt, az erre is áll). Parancsikon: hát nincs d&d? Kell Neked? Keress olyan DE-t, amiben van. Nálam az asztal csak egy kép, nem kell rá ikontenger, Gnome Shell kis módosítással (Bolt menu+Zeitgeist) nekem tökéletes. Ha feldobsz egy Gnome-Do-t, utána neked sem kell, mert pár leütés és "tudja" mit akarsz, persze ki-mit szeret. nem tudom, h jogi okai vannak-e, de sok minden a retek amcsi jogrendszer miatt van, pl. telepítés után ezért kell külön felrakni sok kodeket, miegymást - bár a Mint ebben nem érintett. Esetleg nem kapcsoltad ki, hogy a fájlkezelő kezelje az asztalt?
LXDE magyarítás nem tökéletes? Bizony, ez egy közösségi dolog, tessék bedolgozniesetleg XFCE vagy más DE-t ajánlanék.
Kártyák le- és felcsatolása is kapcsolható, de ha nem használod, akkor nem írogat rá, kikapcsoláskor mindent leválaszt, a hiba oka nem OS jellegű, hacsak nem pl. swapot vagy tempet raktál rá... Lehet, hogy használtad, a párbeszéd ablak eltűnik de még ír rá, pendrájvnál Nautilus ezt eljátsza folyamatosan.
Esetleg umount -l /media/kártyaolvasó (L mint Lazy)
Mint-et nem ismerem, de egy LXDE disable automount keresést megér.
Miért nem nézel nagyobb asztali környezetet? Gnome Shell vagy Cinnamon esetleg?
Végső esetben: használj Windowst... nem kötelező a Linux, ez a szép. -
ViZion
félisten
válasz
Baltásgyilko #14618 üzenetére
Rengeteg lehetőség van, PC-től függ mit érdemes. Lehet pl. Slax, pendrájvról futtatva, vannak BSD-k is, és egy halom kis disztró ami ramból fut, csak induláskor kell pl. pendrájv és szépen teszi a dolgát. Zentyal, Slaxrouter. Cikk, Vyatta.
-
ViZion
félisten
válasz
Siriusb #14604 üzenetére
Hát, ahogyan a Red Hat, M$ is géppel és komplett sw csomaggal együtt adta el az oprendszerét, majd a kezdeti előnyt és monopolhelyzetet (pl. céges gépekre nem lehet telepíteni -> IE uralom-> IE "szabványkövetése") kihasználva könnyen diktál. Ehhez hozzájött a directX, meg pár M$ only technológia, ami szépen kizárja a versenyt. Most azért van para, mert ugye a gugli OS is jön, és már van neve -attól függetlenül, hogy nem is látták, de ugye gugli, android, stb... biztos jó lesz.
Ez a hw-függőség is elég köcsög húzás, nem is túl átlátszó... -
ViZion
félisten
válasz
Siriusb #14599 üzenetére
Hááát... Fedorával működni fog a telepítés Secure Boot-os gépen is
A kezdeti (M$) tervektől eltérően a Secure Boot opció biosban kikapcsolható lesz. Sztem innentől felesleges a hiszti, mert aki linuxot telepít, az tudja mi az a bios és hol-miként, aki meg nem tudja az mi, az valszeg telepítteti a gépét valakivel.
Amúgy ez egy k!bszott kamukategória, bár elhiszem, hogy vannak rootkitet, amik ellen hatásos. A legtöbb vírus és kéretlen progi amivel találkozom az az user jóváhagyásával települ: toolbarok, illetve a progikhoz csomagolt ingyenes ilyen-olyan progik, tuning progik, keresők és fake antivírusok a leggyakoribbak. Ezeket egytől egyig az user valami progi "hozományaként" telepítette. toolbar símán tud adatot gyűjteni... azt kellene kiírtani mindet.
Ez helyett inkább azzal kellene foglalkozniuk, hogy ne lehessen scumware-t csomagolni másik progikhoz... kellene nekik egy szoftvercenter -
ViZion
félisten
Jólvan, nyomjatok csak el!
-
ViZion
félisten
válasz
Speeedfire #14578 üzenetére
Elírtad...
Ha nem kell a csicsa és gyors megbízható rendszer kell akkordebianFedora + Xfce. 1 hiba van csak benne, hogylassan frissülnek a csomagokkevés a játék.. -
ViZion
félisten
válasz
Shrike7973 #14565 üzenetére
A legjobb Ubuntu szerintem is a 10.04 és a 10.10 volt... 11.04-et vártam, de ehh...
Fedorát ajánlom, Gnome Shellt át lehet szabni, ha programozol akkor nem jelenthet gondot egy kis javascript-átírás (nem megírás!), mert a kiegekkel teljesen átvariálhatod - akár Unity is lehet, ha ez kell.A logout oldalamon van hozzá infó az F17 telepítős cikkben. Arch-ot javasolták már, erről tényleg rengeteg infó van, kicsit nekem ez olyan "ancient", mondjuk ezért is sok az infó hozzá. Amúgy supportal, doksikkal Fedora és opensüsü is jól áll. Az meg hogy XY asztali környezet nem tetszik... na ne már. LXDE, XFCE mindre felrakható... A többit meg (Unity kivételével) rendesen át lehet hegeszteni
Disztró választáshoz még a Chakrát javaslom - KDE és QT az egész, viszonylag szerényebb progi felhozatalla, de oldalukon megnézed majd. Továbbá Xubuntu és Lubuntu is lehetőség, a hibákra tényleg sok javítási lehetőség van, pl. lehet downgrade csomagokat felrakni, ha Neked a 10.10 network managere jól működött, vagy keresni lehet alternatívát.
HW dolgokhoz: ATI a szopóág, ahogy mondták is. Biztos rengeteg plusz munka lenne nekik, és nem fér bele ami nV-nek igen... szomorú, mert amúgy ATI/AMD fan vagyok, de ezek a tények.
chab7: friss rendszer? Hmmm... Linux 3.4.2-4.fc17.x86_64 ez elég jó?
(stable, nem testing!)
-
ViZion
félisten
válasz
Rickazoid #14554 üzenetére
Az óra sztem azért, mert alapból UTC-re kellene a biost állítani, és ahhoz képest mutatja a helyi időt. Telepítéskor kérdezi, de sztem a területi beállításoknál lehet pipálni.
Néha nem jó szenzort olvas, bár ha eddig jól mutatta, akkor rizikó... fsck esetleg?
HDD led fura dolog, nálam külső HDD viágít folyamatosan, akkor is, ha nem használom régóta. A HDD státuszt hdparm-al lekérdezheted:
sudo hdparm -C /dev/sdX -
ViZion
félisten
válasz
Speeedfire #14547 üzenetére
gThumb. Képnézegető, pár alap funkcióval. Másik a Pinta, de ez elég sok cuccot letölt.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen légkondit a lakásba?
- Tőzsde és gazdaság
- World of Tanks - MMO
- Komoly GPU a processzorban: AMD Phoenix APU-k tesztje
- iPhone topik
- Formula-1
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- Energiaital topic
- További aktív témák...
- AKCIÓ! ASRock H310CM i3 9100F 8GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD GTX 1060 3GB AeroCool Strike-X 500W
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 Prémium
- Csere-Beszámítás!AMD Asztali számítógép PC Játékra! R5 5600/ RX 6700XT 12GB / 16GB DDR4 / 500GB SSD
- Lenovo S10-2 Intel Atom retró csajszis netbook eladó
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest