- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- iPhone topik
- Apple Watch
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Telekom mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- 6 év biztonsági támogatást ígér a Motorola
- Ilyen lesz a Fairphone 6
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fritz Teufel
addikt
Ezt kaptam levélben, ezért próbálom a v3.14-et:
"Would it be possible for you to test the latest upstream kernel? Refer to https://wiki.ubuntu.com/KernelMainlineBuilds . Please test the latest v3.14 kernel[0].If this bug is fixed in the mainline kernel, please add the following tag 'kernel-fixed-upstream'.
If the mainline kernel does not fix this bug, please add the tag: 'kernel-bug-exists-upstream'.
If you are unable to test the mainline kernel, for example it will not boot, please add the tag: 'kernel-unable-to-test-upstream'.
Once testing of the upstream kernel is complete, please mark this bug as "Confirmed".Thanks in advance."
-
Shrike7973
senior tag
Én ezt használom: DiskInternals - Linux Reader
-
-
Immy
őstag
Szeretnék összeállítani egy gépet, amin csak ubuntu 12.04 fog futni 5 kamera üzemeltetésére:
Asus H81T
Pentium G3220
2*2 GB RAM
60GB SSD oprendszernek
2TB adatnak (milyen fájlrendszerre érdemes formázni?)
Apache, mysql, java7 fog menni rajta.Csak az fstrim-et kell bekapcsolni? Semmi más beállítás nincs, amivel kímélni lehet az írási ciklusok számát? (Valamilyen logolás?)
-
LógaGéza
veterán
Még épp csak a FeatureFreeze volt meg, holnap/holnapután lesz meg az UserInterfaceFreeze. Sok víz lefolyik még a Dunán addig.
Nekem igazából semmi bajom nincs vele, az igaz, hogy eddig 2 gépen használom, egyiken OpenBox-al, a másikon meg csak karakteresen.
Ennyire gáz a Unity? -
n00n
őstag
Nem akarok hülyeséget állítani, de azt hiszem már 4 hónapja ezt használom alapértelmezetten és még egyetlen egyszer sem találkoztam Compiz-os hibajelentővel. Bár hibabejelentővel is négyszer találkoztam, abból 3 az általam külső tárolóból felrakott időjárás jelentővel volt.
-
Ez szerintem amúgy idővel inkább javul, mint rosszabbodik, illetve a Compiz helyett szerintem a Unity plugin a vétkes. Mivel nekem a 12.04LTS sem hibázik, de ugye sima GC-t kell csak hajtani, Unity plugin mentesen.
Az újon pedig nincs erről infóm, Mutter-rel van GC, nem compizzal. -
RBJ
addikt
engedve van de semmilyen más kombo nem megyen az Fn gombbal.
Lehet le kellene szednem az fn gombot? hallkan megsúgom, hogy felette az í betű hülyéskedett pár hete.
Állandóan írt magától. leszedtem a gombot pucolás azóta elmúlt. lehet még régen ráömlött valami és most kezd rágcsálni benne. -
cimp
senior tag
2.10.x
Feltettem a szoftverközpontból is, meg próbáltam GitHub-ról is de nem akarta az igazságot.
hcl: Na ezt is próbáltam. Erre azt mondta, hogy a 4.0 -ás .NET vagy még annál is jobb már elérhető a rendszeremen, úgyhogy nem megy fel!
Ezt a mono-s baromságot akkor írta ha terminálból próbáltam indítani wine-al. beírtam, hogy wine "c:\\......" -
-
-
-
Xero
nagyúr
Na és én ezt nem tudom igazán hova tenni. A legnagyobb linux consumer disztribútor (Google - Android), nem képes erre odafigyelni!?
Ez a megoldás pedig ott bukik, hogy read only minden google doksi. Akkor már hamarabb veszi elő az ember a dropboxot, vagy one-t amik működnek is.
-
Mattey
tag
Köszi, közbben havert is megkérdeztem, aki azt használ: AZ lesz, hogy mivel egy jó 250 vinyóm van és simán ki tudom hozni, lebontom hááromra, lesz egy 20 GB-os darab a linuxnak, egy 50 GB-os a WInnek és a harmadik, amire mennek majd a közös adatok, vagyis a Wines és a Linuxos is,. EZ így használható?? Nem lesz veszekedés a két oprendszer között?
-
-
chab7
addikt
Hoppp, ez egy nagyon jó témafelvetés, mert már régóta lesegetem, hogy nálam is az utóbbi idők telepítései óta (lts utáni verziók) inaktív szürke a hibernálás gomb, pedig van swap és a mérete is akkora mint a ram mérete (sőt, még több is).Úgy látom hamar írtam, mert lentebb van is már link
-
Arpee78
senior tag
-
Arpee78
senior tag
Az jó, mert 2gb swap van beállítva az 1gb RAM mellé.
Más:
Az Ubuntu családból lesz(van?) rolling updates? A rolling updates disztribek közül melyik felel meg leginkább egy laikus hétköznapi felhasználó részére?A környezetemben mostanában több Linux kerülne telepítésre. Informatikailag képzetlen személyek részére, szigorúan csak net, office, max filmnézés. A standard short term release kiadások nem tetszetősek, ha sok-sok évig hozzá se kell nyúlni az a nyerő. Tehát vagy LTS vagy rolling.
-
-
chab7
addikt
Hmmm, olvasgatom miről megy itt a téma. Megnéztem, nekem is szoftveres mindkettő. Bár nem olyan gáz ez mert nem érezni a gépen hogy ettől lassabb, melegebb, hangosabb vagy épp rövidebb akkuidő lenne.
T500-as thinkpad inteles vga-val használva. Ja és operában néztem, mert azt használom böngészésre.
Lehet, hogy ha a radeonnal használnám akkor accelerated lenne - nem tudom.
Viszont lehetséges inteles integrált vga mellett is esetleg áttenni accelerated-re? Csak érdekességképpen megnézném úgy milyen ha lehetséges, mert amúgy sem érzem hátrányát így szoftveresen sem, de ki tudja, lehet mégis jobb lenne úgy. -
Sonja
nagyúr
Youtube-on lejátszol egy videót, majd a videón nyomsz egy jobb gombot, és "Statisztikák". Ekkor a videó bal felső sarkában lesz egy kis ablak, ahol láthato, hogy hw gyorsítást használ-e vagy sem. Az "accelerated video rendering, accelerated video decoding" a legjobb. Így most nálam Win 7 x64 alatt 1-2% a cpu terhelés.
Szóval mit kellene telepítenem? Milyen driver lesz a jó nekem. Ha van gyári Intel, az is jó, nem?
-
-
-
RBJ
addikt
Én is csak a nyomtató miatt tartom amit jó ha évente egyszer használok. Míg észhez tért a win indulás után állítom egy fél linux feltelepül
.
A gond ott van, hogy annyira elszoktam tőle mikor tippet, vagy tanácsot kérnek lassan lessek én is, hogy mi is van? Elbutultam a wintől -
Cyrin
addikt
múltkor egy ismerős csajnál voltam, otthagyta a férje a géppel együtt, kérte hogy tegyek rendet. 5 hdd volt a gépben, és egyes hdd-ken is több partíció. káosz mindenütt. linux felrakásáig el se jutottunk, először fizikailag kellett rendbe tenni, és az adatokat rendszerezni.
-
rlazol
veterán
nem sok...
most van egy RAID1 tömb 2 winyóval, meg amire a Linuxot akarom telepíteni. Normálisan van még egy a windowsnak, de az ki van húzva. A többi betűt talán a beépített kártyaolvasó foglalhatja le, nem tudom.Szerk.:
WOW és így továbblépettköszönöm!
következő üzenettel lépett tovább: nincs cserehelyként kiválasztandó partíció. Visszatérhetek, kiválaszthatok egyet vagy továbbléphetek. A #11664-es hszem alapján mit tegyek? -Szerk2 - Megoldva és megértve! a kicsi lett a swap, a nagy meg a sima / - /home nincs, ahogy Subzero forumtárs leírta.
most megy a telepítés. Döbbenet, hogy közben netezek, LOL. nagy pirospont a Linuxnak...
-
Janos_
csendes tag
ezzel készítettem én is
de már mindegy igazából, a következő probléma, hogy nem megy a wifi azzal a módszerrel, amivel még csak kipróbálásnál működött: rendszerbeállítások, szoftver és frissitések, további illesztőprogramok, itt szimplán átállítottam arra, hogy működjön, most átállítom, és a végén ugyanúgy áll, hogy nem engedi :s -
Keeperv85
nagyúr
13.04 nem kell. Nem tudok rajta Androidot fordítani.
Tudom, hogy megmaradnak a régi kernelek, de mostanában nekem a boot alatt nem megy a billentyűzet... Lásd a korábbi videóban mutattam is, hogy valami komoly folyamatot hajthat végre abban a 20 mp-ben, amíg tök fekete képernyőt mutat, ugyanis az égvilágon semmire sem reagál. A dmesg kimenetét is letiltja...
-
-
Keeperv85
nagyúr
Még ha nagy szaki lennék sem piszkálnék bele az Ubuntu lelkébe. Nem nyúltam semmihez, így van, mióta lassan két éve feltelepült.
Annyi van rajta beállítva azóta is, hogy a Mate került fel a Gnome helyett.
Én sem értem miért kell a teljes swap területet létrehoznia. Már azon filózok, hogy kilövöm az fstab alól, de akkor meg lesz egy felesleges 5GB-os helyem...
-
-
Azok vanilla kernelek, nem tartalmaznak semmilyen Ubuntus patch-et, és csak manuálisan lehet őket frissíteni. Ellenben a tárolóban levőket tesztelik, javítják és hozzáigazítják a rendszerhez. Ha valaki azért használ LTS-t amiért olyan stabil, akkor egyáltalán nem ajánlott ilyenekkel szórakoznia (főleg kiadatlan RC-kkel). Ráadásul a konkrét hibajelenség javításához nem kell frissebb kernel, hiszen a saját bevallása szerint már a 3.5-el jónak kell lennie (már a kernel részéről, amúgy nem biztos, hogy befolyásoló tényező).
-
gery2123
őstag
Köszi, ha haza megyek akkor ki is próbálom, remélem 13.04 alatt is menni fog.
10841) petir : én azt mondom hogy a rendszernek ha nagyon nagyon bőkezű akarsz lenni akkor 50gb. De elég a 20-25 GB is. A Swap, memória függő, a home - nak én adnék vagy 250 GB, és csinálnék meg egy partíciót a maradék helyből, de ezt csak én csinálnám. ( sőt lehet hogy nem is egy hanem 2 partíciót csinálnék szépen felosztva.) :-D -
-
gery2123
őstag
Ez a synaptic mennyi mindenre nem jó :-D azt hinné az ember hogy a kernel frissülés egy jóval rendszerszintubb beállítás lenne.
PuMba : 13.04 alá is mehet a régebbi kernel? Mondjuk én most meg vagyok elégedve a jelenlegi rendszer stabilitásaval, de ma probakent felrakom az elementary os -
-
-
Nem sok lehetőségemm van backupolni, az adataim ntfs-en vannak, illetve nem nagyon akarok konvertálgatni sem
Ha nyerek a lottón, és veszek egy pár terabyte winyót, akkor majd lesz full ext4Meg aztán sokaknak van szüksége ntfs-re, akik dualbootot használnak, mert a winszar nem képes mást olvasni.
@Sub-ZeRo : Grubot kéne rendbetenni, az jegyzi meg. Mondjuk ha leszedted a partíciót, akkor honnan tudhatja, hogy volt előtte valami?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Építő/felújító topik
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Fortnite - Battle Royale & Save the World (PC, XO, PS4, Switch, Mobil)
- 3D nyomtatás
- Bundle topik
- Előrendelhető a OnePlus Pad 3
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Kompakt vízhűtés
- Hardcore café
- További aktív témák...
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- AKCIÓ! ASUS PRIME Z390-P i5 8600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 DEEPCOOL Matrexx55 630W
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
- iKing.Hu - Apple iPhone 13 Pro Max - Graphite - Használt, újszerű
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix RTX 3070Ti 8GB GDDR6X Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged