- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Kedden érkezik a Galaxy S25 Edge
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- iPhone topik
- Honor Magic7 Pro - kifinomult, költséges képalkotás
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Fotók, videók mobillal
- 45 wattos vezeték nélküli töltés jön az új iPhone-ba
- VoLTE/VoWiFi
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
stopperos
senior tag
válasz
#59070464 #13963 üzenetére
Először Ubuntu-ra tettem fel xfce-t majd végül csak Xubuntu-t tettem fel. (később kiegészítettem a xubuntu-dev ppa-val, hogy menjen a 2 monitor is. Azóta így használom.
-
-
válasz
#59070464 #13840 üzenetére
Nézdd, erre nincs igen vagy nem.
PPA addig jó, amíg annak készítője is jó.Sokszor maga a programfejlesztő a PPA karbantartója is, így ezekkel nincs nagy gond. Ha a stabilitással lenne gond, akkor az eredeti repos sem biztos, hogy sokkal jobb, de arra bármikor visszatérhetsz. És szerintem a PPA-s még mindig jobb, mint a kézi csomag/tar-os egyéb megoldások, hiszen a buildelés Ubuntura történik (mondjuk a kézi build is
), és a frissülés is (ha a PPA jól karbantartott) automatikus.
Egyébként, ha nincs jó okod arra, hogy miért használsz újabb kernelt, akkor annyira általában nem érdemes előreszaladni. A repoban lévő legalább biztos, hogy security fixes, és frissülő, és nem magadnak kell mindig újabb és újabb után vadásznod, amivel lehet hogy más csomag fog borulni (általában a zárt driverek.)
Ha meg valaki ennyire rá van cuppanva a verziószámra, akkor keressen egy rolling distrot, aztán ott meglesz a bleeding edge...
-
-
Syl
nagyúr
válasz
#59070464 #13830 üzenetére
Az i3 több mint elég hozzá. Egy évig használtam 12.04-et, semmi akadás nem volt benne. Ellenben 13.10-esen, amikor próbáltam, valamiért nagyon lassú az animáció. És hiába piszkáltam a Compiz-t, nem segített rajta. Szerintem valamit elqrtak benne.
Persze az is benne van, hogy gyík az intel driver. Youtube videónál, függetlenül hogy flash vagy html5 alapú, nagyon terheli a cpu-t.
-
-
-
törölt tag
válasz
#59070464 #13806 üzenetére
plymouthd egy grafikus boot animáció daemonja, és az ehhez tartozó boot előtt futó service. maga a pkg lehet nem van felkészítve a még elég bétás rendszerre, ezért eldobja magát.
megoldás: gyakd le a plymouth-t. nem lesz fancy-shiny boot, de kit érdekel.
nem tudom ki hogy van vele, de én egy Linuxnál jobban szeretem látni mit ír ki a konzol bootkor, ahogy ömlenek a sorok, logok. -
n00n
őstag
válasz
#59070464 #13790 üzenetére
Már bent van az újabb Firefox a proposed tárolóban. Nem értem miért nem teszik már át. Lehet várnak még valamire. Én is nightlyt használok 14.04-en, ha már lúd legyen kövér elven.
Más: A bejelentkező ablaknál pedig teljesen normális 13.10-es felirat még. Ahogy már írták előttem, vannak ennél fontosabb dolgok, ráér az.
-
stopperos
senior tag
válasz
#59070464 #13738 üzenetére
Nincs különbség, ugyanazt a verziót éred el, csak a software center szebb köntöst ad neki.
Firefox esr-el ne szenvedj. Rakd fel a tárolóból a legfrissebb verziót és kész. Nem éri meg a szenvedést.Linuxon nem szokás külső helyről telepíteni, mert ott van ami kell a tárolóban. Amit külső helyről tennél fel, annak meg van leírása. De ha annyira akarod, akkor a google megmondja, hogy cseréld le a firefox verziódat esr-re.
Én személy szerint a /opt mappát használom a külső dolgokhoz, de ahhoz rendszergazda jogok kellenek. -
stopperos
senior tag
válasz
#59070464 #13734 üzenetére
az url-ben van benne: http://cs3.swfu.edu.cn/ubuntu/ubuntu/dists/trusty/main/installer-amd64/current/images/netboot/
a többit a http://cdimage.ubuntu.com/netboot/ oldalról szoktam, de ott még nincs trusty.A frissítések minden nap jönni fognak hogy a fejlesztés halad.
(#13735) Remekelek28: Milyen kiadást tettél fel? Office témában pedig libreoffice mehet fel, a csomagtárolóban benne van.
-
-
stopperos
senior tag
válasz
#59070464 #13727 üzenetére
A netinstall képben csak annyi van benne, hogy legyen hálózat meg alap hw kezelés, a többit mindet netről húzza le az adott tárolóból. A későbbiekben pedig te választod ki, hogy most akkor egy ubuntu netinstall esetén milyen taskokat akarsz még (SSH szerver, Xubuntu desktop, Video és audio cuccok, Kubuntu netbook,...). Mivel ezek a tárolóból jönnek le, ezért mindig a legfrissebb.
A kollégiumban úgy csináltam meg, hogy van 1-2 fix live cd amit pxe-ről el lehet érni, ha javítani kell. De a telepítéseket mindig netboot-ba pxe-zve csinálom. Annyi a kiegészítés, hogy van a szerveren egy squid-deb-proxy a rendes proxy mellett, és a csomagokat itt keresi (a proxy letölti, ha nem lenne). Így ha 9 gépet telepítek újra, akkor csak 1x tölti le a csomagokat, a többi már csak belső hálózatról megy.
-
God Vazzeg
veterán
válasz
#59070464 #9562 üzenetére
Megkerestem neked, cinnamon alá való
-
kispx
addikt
válasz
#59070464 #9340 üzenetére
A HDD-re gondoltam.
Próbáld ki a az alábbit:
sudo fdisk -l
Ekkor kilistázza a partícióidat. Jegyezd, meg melyik tartozik a Hddhez.sudo mount -t ntfs-3g-o remove_hiberfile /dev/sda2 /media/FE46D60C46D5C615
A /dev/sda2-t cseréld ki a HDD partíciójára. A /media/FE46D60C46D5C615-t pedig egy másik létező könyvtárra, hová csatolni akarod. (a /media könyvtárban szoktak egy könyvtárat létrehozni, és oda csatolják)
-
válasz
#59070464 #9340 üzenetére
De volt ahDD-n OS? (amit én és kispx is kérdezett). Ha igen, akkor az a gondja. Ha ott is úgy telepítetél, hogy azt sem tudod, hogy sima vagy UEFI install volt, akkor akár (UEFI estén) 3 plusz rejtett segédpartíció is ott figyel a HDD-n (amit ugyan szemmel nem lehet látni, de ott van) és az is gond.
Egy OS-t nem lehet úgy eltávolítani, hogy letörlöm a Windows mappát, meg a program files-t és kész...
Az is benne van a pakliban, hogy a HDD gyökerébe ott figyel a hiberfil.sys fájl és egyéb, az OS maradékát képező állomány.Próbálj meg Live módban ránézni, esetleg egy Linux Mint 13-t letölteni és Live-ba indítani, mert ez a disztró nem támogatja az UEFI (w8-hoz köthető) szolgáltatásait. Elképzelhető, hogy épp ezért nem is nyavajogna miatta. (Ubuntu 12.4.2-től támogat bizonyos UEFI szolgáltatésokat)
-
válasz
#59070464 #9337 üzenetére
Akkor valamit szétkent a W8 a HDD-n(ami egyáltalán nem meglepő, mert a W7-el létrehozott lemezeken lévő állományokat is le tudja amortizálni, ha valaki erre nem ügyel), szétkenés alatt azt értsd, hogy valamilyen fájlnak ott kell figyelnie a HDD-n(ami nem lehetne, ha csak nem a HDD is rendszerlemez volt valamikor). Read Only-ba nem nagy értelme lenne használni.
Ilyenkor én nem xaroznék, értékes adatok lementeni a HDD-ről, minden partíciót leradírozni róla, aztán újrapartícionálni és adstok vissza...
Talán lesz más verszenyző itt a topikban, aki tud valami nem ennyire drasztikus megoldást.
-
válasz
#59070464 #9334 üzenetére
Azt jelenti, hogy amikor előcsalogatod az alaplap vagy lapos boot menüjét (valamelyik funkció bill vagy esetleg ESC), akkor ebben a boot menüben 2x fog szerepelni a pendrive. Egyszer USB: Pendrive akármi blablabla, meg még1x UEFI: Pendrive akármi blablabla.
Na ilyen esetben az USB előtagos (nem az UEFI előtagos) menüpontot kell választani, mert csak úgy lehet hagyományos install-t elkövetni.
Azoknak, akik kifejezetten UEFI-ben telepítenének
Többször keresnek meg user-ek, hogy szeretnének UEFI telepíteni Linux-ot, de náluk nincs ilyen menüpont, csak USB.
Nos, az a fontos, hogy ez a 2 előtag csak akkor jelenik meg, ha megfelelő szoftverrel és módon lett létrehozva a Linux telepítős pendrive. Az a lényeg, hogy "akármelyik" USB creator progit is használjátok, sosem az Try Unlisted ISO (vagy hasonló nevű) opció legyen kijelölve, hanem pontosan kell az USB creatornak az adott disztrót ismernie és azt kijelölve kell létrehozni a pendrive-ot.
Ha így jártok el, akkor meglesz az UEFI és USB menü is az alaplap boot menüjében. -
válasz
#59070464 #9331 üzenetére
Húzd újra az Ubi-t de most úgy, hogy
# húzd le a HDD-t, csak az SSD legyen csatlakoztatva
# PD-ről ha boot-olsz, akkor még véletlenül sem az UEFI előtagos menüvel indítani a telepítést
# Telepítéskor pedig radíroztass le vele mindent az SSD-rőlNa így telepítsd fel az Ubi-t, aztán ha elindult, csak azt követően csatlakoztasd ismét a HDD-t.
(Ha korábban nem így jártál el(és pár dolog nem is rémlik), akkor a W8 "nyomai" ott maradhattak)
Ha így jársz el, akkor mennie kell a dolognak. (Én folyamatosan tesztelgetem a megjelent Linux disztrókat, ebben a hónapban kb 40-t és egynek sem volt ilyen gondja, pedig a Linux SSD- mellett van még 1 SSD (W8-al) meg 2 HDD is, és minden esetben problémamentesen felcsatolta az összes meghajtómat az összes disztró)UI: Én Linux telepítés idejére sem húzom le a többi meghajtót, de Neked azért javasolom, mert ha még újszerű az Ubi számodra, akkor a radírozásnál nehogy olyan eszközt takaríttass le, amit nem kellene.
Ha csak az SSD van csatlakoztatva, abból baj nem lehet, mert akkor csak azt tudja ledarálni és csak arra tudja a indítót is ráírni... -
válasz
#59070464 #9328 üzenetére
# A W8 hogyan lett törölve és miről? (SSD-n volt vagy a HDD-n, amivel most gond van?)
# Az Ubi telepítésénél az automatikus partícionálást választottad (radirozzon le mindent az SSD-ről és alakítsa ki a rendszer- és swap partícót?)
# UEFI vagy sima install-t követtél el?
# BIOS-ban kapcsold ki a Fast Boot opciót (kell lennie az UEFI-s alaplapodon) -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Kedden érkezik a Galaxy S25 Edge
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Autós topik
- AI tervezheti az Apple chipeket
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- OLED TV topic
- Mielőbb díjat rakatnának a görögök az olcsó csomagokra az EU-ban
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
- ViewSonic VG700b monitor 17" 1280 1024 DSUB, DVI, beépített hangszórókkal
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- 127 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4080 (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest