-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
karamblo
tag
válasz
kukinyo #23403 üzenetére
Szia !
"A linuxot én csak arra használom hogy az androidos telefonomat buheráljam vele" ez király !!! Én adroidos telóimat mindig egy windowssal rendelkező ismerősömhöz vittem rootoltatni és főzött rom-okat felpakolni, mert nem volt linuxos program rá . / röhej, egy androidos telót linuxon pár kattintással el kéne varázsolni /
Szóval mik a tapaszatalataid e téren ?
-
karamblo
tag
válasz
karamblo #23383 üzenetére
spammer (#23384): Bocsánat.
---
ezt írja ki : Hiba : A következő függőség nem elégíthető ki : libcrypt11 (>=1.4.5)
---
nem librycpt. hanem libgrycpt... Másolni sem tudok csak ejtett szöveget tudok beilleszteni.
---
Nagyon köszönöm. nem nagyon tudok angolul, de igyekszem. Ezt a disztrót / Debian Tweak OS/ egy haver ajánlotta, de azóta eltűnt a tengerentúlon...
---
köszi. már töltöm is... :-)))
[ Módosította: proci985 ]
-
karamblo
tag
Helló. Bocs, hogy ide írok. de a Debian topik kissé leállt.
Úgylátszik, mndenkinek működik a rendszere...Szóval annyi a gondom, hogy egy féléve, mióta a Crunchbang bemondta az unalmast, váltottam Tweak OS-re. Szuper,. De tegnap fel akartam telepíteni a Maxxton böngészőt. és vísítva tiltakozik. Mit tudok tenni, hogy feltepüljön?
-
karamblo
tag
Sziasztok. Kérdésem az volna, hogy miképpen lehetne a monitort monokrómmá, feket-fehérre váltani?
Van erre valamilyen program, vagy ha lehet is, csak hardveres mókolással?
-
karamblo
tag
válasz
jonnyjoker01 #18998 üzenetére
Ok. .Sajnálom, de még soha nem találkoztam ezzel a kifejezéssel. Nemigen szoktam belenyúlni a rendszerbe, idáig ami volt, kisebb-nagyobb buherálással használtam...
Szóval nem tudom, milyen device-mappert használok. .:-) Hogy tudom lekérdezni?
-
karamblo
tag
Sziasztok. Van egy problémám. Crunchbang-ot használok, openbox ablakkezelővel. Feltelepítettem az ICEwm-et, de nem tudok váltani közöttük.
A bejelentkező képernyön sem, és a --replace paranccsal sem. Az icewm ott van az usr/share könyvtárban.
Hogyan tovább? -
karamblo
tag
válasz
_Dumber_ #18886 üzenetére
Ok. törlöm.
Más: a fstrim -v / -parancsra ezt adja ki :
: 27260002304 bytes were trimmedöt perc múlva. /: 0 bytes were trimmed Ez igy rendben, gondolom. Olvastam, hogy ezt naponta le kell futtatni, és van mód, hogy nem kézzel, hanem automatikusan egy program tegye ezt. Hogyan kell megcsinálni?
-
karamblo
tag
válasz
#40553216 #18881 üzenetére
Jó reggelt...Habár Ubyegon mester nincs itt, javaslatai szerint járok el. Tehát a mostani fstab-om, alikvidálások után:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=b69e4324-6363-427b-a95f-b071ffa13fc6 / ext4 errors=remount-ro 0 1
/dev/sda1 / ext4 defaults,noatime,discard,nobarrier 0 0blkid kimenet:
/dev/sda1: UUID="b69e4324-6363-427b-a95f-b071ffa13fc6" TYPE="ext4"
Swap ugye nincs, minden egy partíción.
Most akkor ez tuti, mesterek?
-
karamblo
tag
válasz
lev258 #18878 üzenetére
Megoldottam, cimbora ! Ezeket kitöröltem:
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=30c7ee14-2942-414d-bc00-5d14c28c8de3 none swap sw 0 0
/dev/sr0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
# / was on /dev/sda2 during installation
UUID=587e0dc5-2db1-4cd9-9792-a5459a7bcfd2 / ext4 noatime,nodiratime,errors=remount-ro 0 1
# /home was on /dev/sda3 during installation
UUID=2c919dc4-24de-474f-8da0-14c7e1240ab8 /home ext4 noatime,nodiratime,defaults 0 2és öröm, boldogság...
Túl sokat gépelgettem tegnap, ilyenkor olvasva a gurukat, közben terminál, másol, beilleszt.....közben azt sem tudom, mit csinálok..:-)))) Mindenesetre kösz!!! Hali, jó éjt.
-
karamblo
tag
válasz
ubyegon2 #18868 üzenetére
Megint ugyanaz a probléma, egy ujraindítás után, root terminál fogad....
Ilyen az fstab-om:
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=b69e4324-6363-427b-a95f-b071ffa13fc6 / ext4 errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=30c7ee14-2942-414d-bc00-5d14c28c8de3 none swap sw 0 0
/dev/sr0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
# / was on /dev/sda2 during installation
UUID=587e0dc5-2db1-4cd9-9792-a5459a7bcfd2 / ext4 noatime,nodiratime,errors=remount-ro 0 1# /home was on /dev/sda3 during installation
UUID=2c919dc4-24de-474f-8da0-14c7e1240ab8 /home ext4 noatime,nodiratime,defaults 0 2
/dev/sda1 / ext4 defaults,noatime,discard,nobarrier 0 0Ez így ok?
-
karamblo
tag
Bekapcsolás után root-terminál fogad, és csak startx után kapok grafikus felületet...
Tegnap az fstab-ban beállításokat módosítottam az ssd miatt, az kavart be?
-
karamblo
tag
válasz
Aethelstone #18829 üzenetére
Köszönöm, haver...
Így fogok tenni.
-
karamblo
tag
válasz
Aethelstone #18827 üzenetére
De igen...:-) Csak a Debian topic sokszor hetekig áll, itt sokkal gyorsabb.Meg azért ez egy Család, nem ? Arch- problémákkal biztos nem ide jönnék...
Szóval szerinted a belinkelt helyen levő utasításokat kövessem?
-
karamblo
tag
Hali mindenkinek... SSD-vel kapcsolatban kellene segítség. Arra van pakolva az egész rendszer / Crunchbang LINUX 11.Waldorf / A Bios-ban átállítva AHCI-re.. swap kilőve, szabad hely 10gb. Külső vinyót használok, arra megy minden, az SSD 30GB-
Kérdésem, hogy mit kell még beállítanom? Rengeteg leírást olvastam erről, már kicsit össze vagyok zavarodva.
Az fstab-ban kell valamit kotorászni, annyi tiszta, de arra is három ember háromfajta dolgot mond.
-
karamblo
tag
Frissités után / 14.04-et használok/ nincs hosszú I- betű. Ezt már tapasztaltam DEBIAN Wheezy-n, most Ubuntu-n is belefutottam. Mit lehet tenni ?
-
karamblo
tag
válasz
TechArtist #16537 üzenetére
http://wiki.ubuntu.hu/index.php/R%C3%A9gebbi_Ubuntu_verzi%C3%B3k_haszn%C3%A1lata
SEGÍTENI FOG.
-
karamblo
tag
válasz
Fritz Teufel #15832 üzenetére
Hej, már fasza is !! Kösz, haver.
-
karamblo
tag
Sziasztok. Két disztró van a gépemen, egy 12.04 -es ubuntu, megy egy Debian Wheezy. Legutóbb, mikor mindkettőt frissítettem, újraindítás után csak a Debiant tudtam indítani, az Ubi egyszerűen eltűnt a bootolási lehetőségek közül. Rajta van a gépen, fel is csatolódik, de nem tudom indítani. Mi lehet a gond ?
-
karamblo
tag
Mikor jön a következő LTS ?
-
karamblo
tag
válasz
Aethelstone #13977 üzenetére
Szuper !
-
karamblo
tag
válasz
Aethelstone #13961 üzenetére
Én használom, az egyik gépemen Elementary van, nagyon szuper. Gyors, egyszerű, szép.
-
karamblo
tag
Már egy hete nagyon nagy erővel fűt a gép, chromiumot használva sokszor 90% cpu, sensors 80 celsius-t jelez, más böngészőt használva semmi gond. Mitől lehet ?
-
karamblo
tag
válasz
leslieke #12458 üzenetére
Végül is mennyi ideig lehet használni régebbi verziókat ? A frissítések hiánya mit okozhat ? Nekem 10.10 Maverick figyelt a gépemen, nagyon sokáig használtam elégedetten, de miután megszűnt a támogatása, lecseréltem 12.04 LTS- re. Ettől megcsömörlöttem, és jelenleg Elementary OS-t és DEBIAN 7-t használok.
De megvan a 10.10-es telepítője...:-)) Lehet, fel kellene tenni.
-
karamblo
tag
(#12415) karamblo Erre valaki ???
-
karamblo
tag
Sziasztok. Bocs, hogy ide írok, de a Debian fórum kissé nehezen forog. Szóval Debian Wheezy-t használok Gnome 3-mmal, és egyszerűen nem tudok hátteret váltani, fotót feltenni.MI lehet a gond ? Az usr/share/desktop-directories fájlt kellene bütykölni ?
-
karamblo
tag
Sziasztok. LXDE-n hogy tudom bekapcsolni a kompozitálást ? Cairo-dock és Docky mögött is fekete a háttér.
-
karamblo
tag
válasz
God Vazzeg #12105 üzenetére
OK, kösz.
-
karamblo
tag
Sziasztok. Bocs, hogy ide írok, de a Debian fórum lassan reagál. Szóval Debian Wheezy-t használok jó ideje, Gnome 3 -mal, anagy megelégedéssel. Viszont hiába próbálok telepíteni Gnome 3 appleteket, nem sikerül. Az Ubuntu tárolók sem mennek fel, ezt irja ki
: Sikertelen letöltés: http://ppa.launchpad.net/upubuntu-com/ext/ubuntu/dists/wheezy/main/source/Sources 404 Not Found
W: Sikertelen letöltés: http://ppa.launchpad.net/upubuntu-com/ext/ubuntu/dists/wheezy/main/binary-i386/Packages 404 Not Found
E: Néhány indexfájlt nem sikerült letölteni. Figyelmen kívül lettek hagyva, vagy régebbiek lettek felhasználva.
Innen próbáltam. http://www.upubuntu.com/2012/05/collection-of-20-top-extensions-for.html
Mi lehet a gond ?
-
karamblo
tag
Az "uptime" parancs milyen információt ad, mire szolgál ?
-
karamblo
tag
SSD- re akarok váltani laptopomon. Van -e valami, ami rendhagyó a telepítésnél a Hdd - hez képest ? Particionálás, stb. Előre is kösz.
-
karamblo
tag
A egyik gépemen 12.04 LTS fut, tegnap frissítés után nem tudtam bekapcsolni.
Error, és " you need to load the kernel first "-et ír ki. Recovery módban sem indul.
Mit lehet csinálni ?
-
karamblo
tag
Sziasztok. A "runlevel" parancs a futási szintet határozza meg. Mi ennek a jelentősége ?
-
karamblo
tag
válasz
Kendek #10272 üzenetére
Szerinted nem fog eltünni a Linux lényege, a szabad barkácsolás, belenyúlás, bosszankodás-jókedv? Én már attól szomorú lettem, hogy nem tudom a betűk szinét megváltoztatni... .:-)
A Maverick volt az utolsó szabad harcos, onnantól kezdve szerintem kakukk az Ubuntunak. Én amatőr vagyok, ti tanárok, de ez a véleményem...
-
karamblo
tag
Sziasztok.Az a problémám, hogy nem tudok online filmet nézni, mert ezt írja ki : "you need to update your media player" csakhogy frissítve van minden, VLC-t és SM-playert használok. Mi lehet a gond ?
-
karamblo
tag
"Az Ubuntu mehet a kukába"
A biztonságos, titkosszolgálatok számára láthatatlan kommunikáció kivitelezése az operációs rendszer választásával kezdődik. Ha igazán biztonságos rendszert akarunk, meg kell válnunk a jól megszokott Windowstól és iOS-től. Az átállás attól függően, hogy mire használtuk eddig rendszerünket, elég drasztikus lehet, manapság viszont szinte minden funkcióra találhatunk nyílt forráskódú megoldást, a szövegszerkesztéstől a grafikus feladatokig, sőt, lassan eljön az az idő is, amikor a játékosoknak sem kell a Microsoft vagy a Sony termékeihez kötniük magukat.Rossz hírünk van azoknak, akik úgy gondolták, ez a probléma meg van oldva azzal, hogy Ubuntu Linuxot használnak: a legnépszerűbb nyílt forráskódú operációs rendszer használatát adatvédelmi szempontok alapján nem ajánlják a szakmai portálok, mivel lepaktáltak az Amazonnal és integrálták a rendszerbe, a működéséhez és a reklámokhoz pedig információkat adnak át a cégnek.
Marad tehát a többi Linux-disztribúció, az elterjedtebb, könnyebben használhatóak közül például a Fedora, a Debian, az Ubuntu-alapú Linux Mint, illetve megoldás lehet még a szintén nyílt forrású FreeBSD."
http://index.hu/tech/2013/06/29/igy_bujhatunk_el_a_hirszerzok_elol/
Ez igaz, emberek ?
-
karamblo
tag
válasz
kriszpontaz #9782 üzenetére
Kösz, már sasolom is. Üdv !!!!! .-))
-
karamblo
tag
válasz
God Vazzeg #9780 üzenetére
Látod,....már rommá túrtam a netet, semmi...Nem értem.
-
karamblo
tag
Múltkor már kérdeztem, de sajnos senki nem nyilatkozott, mégegyszer megpróbálom...
Tehát . telefonszinkronizáló progi linuxra, wammu egy kalap ser, nokuntu nem települ...
Valami más ???
-
karamblo
tag
Nem tud valaki mobiltelefon programot, ami működik is ? Wammu, Gammu beszart, Nokuntu nem települ...
-
karamblo
tag
válasz
fradi81 #9317 üzenetére
Fel van véve, ez nem gond. Hogy írom át synapticban a tárolót lucidra ? Egy másik megoldás volt régebben, most ez nekem afgánul van...Mivel idáig, mivel Ubuntut használtam, a Systemback gond nélkül felment.és mindent elintézett.A Frissitéskezeőt se használtam soha , emiatt. Tehát, hogy írom át ? Köszi, előre is.
-
karamblo
tag
Sziasztok. Nem kkkimondottan ubuntus téma, de kellen segítség. Debian Wheezy-t használok, és egy kolllégámnek is feltelepítettem, mert tetszett neki. Viszont a Systemmback-et nem sikerült. Anno egyszer Kendek segített, ha jól tudom, egy régebbi ubuntu táárolót kellet felvenni hozzá, hogy telelpüljön, de már nem tudom, hogyan csináltam .....:-(( Valaki segítene, részletes instrukcióval?
-
karamblo
tag
válasz
fradi81 #9144 üzenetére
Inkább úgy mondanám, hogy a grafikus felület használata közben egy másik nyitott terminálon lássam azt, mintha grafikus felület nélkül használnám a rendszert, karakteres módon.Tehát a grafikus felületet egy másik ablakban figyelhetném karakteres módban.FEnébe, nehezen tudom megfogalmazni.:-)
-
karamblo
tag
Sziasztok. Az lenne a kérdésem, hogy miképp tudnék beállítani egy terminált úgy, hogy az össze sfutó folyamatot lássam rajta, azt is, amit grafikusan csinálok egy másik nyitott ablakban. Egyszer volt KDE a gépemen egy vagy két napig, ott mintha lett volna egy ilyen alap beállítás, de már nem emlékszem pontosan.
-
karamblo
tag
Thinkpad X 31-es gépre tettem Lubuntut, és nincs wifi-m.Kát hálózatokat, de nem tud kapcsolódni.Ezen a gépen sokáig volt Vodafone-os mibilnetem, hasított rajta, de akkor Windowssal használtam. A másik gépem Thinkpad T 400, azon Debian van, és azonnal megy a wifi-s net. Driver probléma lehet?
-
karamblo
tag
Szeretném a beállított rendszeremet feltelepíteni egy másik gépre, de azon nincs cd-meghajtó. Systembackkel szeretném,usb-ről. Valaki elmondaná részletesen, hogy csináljam?
-
karamblo
tag
válasz
God Vazzeg #7321 üzenetére
Kösz! Sikerült.
-
karamblo
tag
Ezt írja ki
: Sikertelen letöltés: http://ppa.launchpad.net/nemh/systemback/ubuntu/dists/wheezy/main/source/Sources 404 Not Found
W: Sikertelen letöltés: http://ppa.launchpad.net/nemh/systemback/ubuntu/dists/wheezy/main/binary-i386/Packages 404 Not Found
E: Néhány indexfájlt nem sikerült letölteni. Figyelmen kívül lettek hagyva, vagy régebbiek lettek felhasználva.
karamblo@debian:~$ -
karamblo
tag
Sziasztok...Szeretném telepíteni a Systembacket , de nem jön össze.. Debian Wheezy-t használok.Régebben sikerült, de most egy másik gépre kellene.A legujabb repóból nem megy fel, egy régebbi deb-csomag kellett anno,, de nem tudom, melyik.Azért ide írok, és nem a Debian-topicba, mert itt gyorsabban kapok választ. Legalábbis remélem.:-:
-
karamblo
tag
Szeretném feltelepíteni a systemback-et a rendszeremre, egy másik gépre már sikerült,de elfelejtettem, honnan szedtem le. Debian Wheezy-t használok.Valaki tudna segíteni?
-
karamblo
tag
Nem tudok telepíteni egy live dvd-t, nincs rajta "install", hogy tudnám megoldani? Rendszement -tel készített iso fájl, Solaris 12.10 . Kipróbálás céljából töltöttem le, és nem tudok továbblépni.
-
karamblo
tag
Nem vagyok jó angolból, sajnos. Ennyit ir INSTALL-ra,
1) Edit Makefile to suit what you want. Instructions are included by
any user-editable option. I have not done much testing with other
settings than the defaults, so any deviations here - and you're in
uncharted waters.2) Run 'make' to build as configured in the Makefile, or
'make CNF=DEATHSTAR' for all features or 'make CNF=STORMTROOPER' for a
minimal version.3) Run 'make install', as root, if necessary.
The file default.sithwmrc contains the defaults, this will normally be
installed in /usr/share/sithwm/default.sithwmrc, should this fail it
can be copied into ~/.sithwmrc by the userThe file default.sithwmrc contains the defaults, this will normally be
installed in /usr/share/sithwm/default.sithwmrc, should this fail it
can be copied into ~/.sithwmrc by the user(s).That's it. The man page has information on starting sithwm.
-
karamblo
tag
Letöltöttem kipróbálásra egy abszolút minimalista ablakkezelőt, sithwm-et. KIcsomagoltam. telepítettem.meg is jelent usr/share/sithwm -de indításkor nem látható, nem tudom indítani terminálból sem.mi lehet a baj?
-
karamblo
tag
Hogy lehet beállítani egy terminálablakot, hogy állandóan nyitva tartva láthassam rajta a futó folyamatokat? Pár éve KDE-t használtam, azon valahogyan ment ez a dolog, de már elfelejtettem, mi volt beállítva, vagy alapból rajta volt?
-
karamblo
tag
Frissítés után nagyon melegszik a gép,86 -90 fokon, a venti pörög,az új kernel 3.2.0-35. Előtte a régi kernellel 35-42 fokon ment. Hogy tehetném vissza a régi kernelt? 3.2.0-23. Linux Mint 13-ról van szó.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest