- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Netfone
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Android szakmai topik
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- iPhone topik
- Mobil flották
- Yettel topik
- Xiaomi Watch S1 - szép az idő
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
spammer
veterán
Nem konkrét válasz, csak jelzem, hogy nálam is ez a gond.
Szóval: Transmission 2.82 (14160), DIGI NET 50/30 Mbit, és ugrál a sebesség. Olyan 6.5 MB/sec-et képes kipréselni, de van, hogy visszaugrik 2-3 MB-ra egy pillanatra, aztán megint 5-6 MB. Kisebb sebesség esetében meg mondjuk 2-3 MB-ról 0.2-re esik vissza... Nem is téves kijelzésről van szó, mert System Monitorral (KSysGuard) is néztem a grafikont, amit a net sebességhez rajzolt, és hullámzott rendesen.
cache-size-mb be lett lőve már 8-ra és 16-ra is, a 8-as úgy tűnt az egyik torrentnél, hogy segített, de a vége felé annál is ugrált időnként a sebesség. Utána a többi torrentnél megint nem volt jó.
preallocation: 1 (Fast, default)
A router egy D-Link DIR-636L, kábelen jön a fenti sebesség (nem wifi), és deluge alatt stabilnak tűnt (meg Windows alatt is, szóval nem router gond). Egyszerre 1 torrentett futtattam, direkt, hogy minél pontosabb legyen a mérés.
Tipp valakinek?
Vagy próbálkozzak inkább rTorrenttel (ruTorrent)? Deluge-hoz nem szívesen térnék vissza, de a qbittorrent sem jött be annyira, Transmissionben pont az tetszett, hogy elég lightweight.
-
Fritz Teufel
addikt
Desktop alatt hiába töröltem, továbbra is az Amazon reklámja volt az első a keresési találatok között. Az Amazon a legfontosabb ellenérzésem az Ubuntuval kapcsolatban (100%-ig egyetértek a Open Source-os öregek véleményével). Ha nem lehet tőle gyökeresen szabadulni, akkor nálam maradnak a stock Android-os készülékek, mint a vágy tárgya. Attól tartok, hogy az Amazon itt talán még mélyebben lesz integrálva
-
megema
őstag
Nekem is gondom akadt (Saucy-ról) Trusty HWE-re frissítés során 12.04.4 alatt. Azóta nem működik XBMC-ben a hardveres gyorsítás (VAAPI), pedig logok alapján minden hibátlan. Vainfo jónak tűnik, XBMC log szintén. 14.0 alpha XBMC-t kell használnom, hogy korrekt legyen a VAAPI és a 24p Intel Ivy GPU-val. Linkeltem a logot a fejlesztőknek, ők mondták hogy minden oké. Van valami ötletetek? Másik lejátszót még nem próbáltam.
14.04-et nem rakhatok fel, mert nem működik rajta a ventilátorvezérlőm szoftvere.
Esetleg próbáljam meg Saucy kernellel? Xorg ugye Trusty-s...
-
A Trusty az az Ubuntu 14.04-es kiadása. Amire kellett volna frissítened az az Ubuntu 12.04.4 (Precise) az újabb csomagjaival, augusztus 7-től pedig 12.04.5 (2017 áprilisig támogatott). Ez nem kiadásfrissítés lett volna, hanem csak pár frissebb core csomag az újabb kiadásokból visszaportolva.
-
Fritz Teufel
addikt
Már a 13.10-nél is telepíteni kellett, tudom, mert amikor feltelepül a rendszer, mindig azzal kezdem, hogy az fstab-ot és a grub-ot szerkesztem és amikor kiadtam a gksu parancsot, mindig figyelmeztetett, hogy előtte fel kellene telepítenem. Ez az első lépés nálam. Abban is biztos vagyok, hogy a gksu gedit parancs működik a 13.10 alatt. Akkor ez még is csak bug lesz... jelentem, aztán meglátjuk...
-
Aethelstone
addikt
Ezt értem, de nyilván ésszel használom (AFAICT, this is all that's special about the environment of the started process with gksudo vs. sudo) . Mert én használom, de max. az /etc-ben lévő fájlokat szoktam így megnyitni szerkesztésre. Értem azt is, hogy a home könyvtáramban felülcsaphatom a gedit konfigurációt, de vigyázok
Egyébként meg teljesen igazad van és személy szerint köszönöm a felvilágosítást. Ezt nem tudtam, pedig jópár éve tolom a Linuxot
-
Fritz Teufel
addikt
Most, hogy kérdezed: korábban, amikor elkezdtem átírni az fstab-ot és a grub-ot, akkor mindig jelezte, hogy először talán telepítenem kellene. Most egyik alkalommal sem problémázott rajta, azonnal megnyitotta a gedit-et, és mellé dobta a hibaüzeneteket terminálban. A grub szerkesztése sikerülhetett ennek ellenére, mert van DRM. Ellenben hiába csatoltam fel az NTFS partíciót, a qBittorrent arénázik a jogosultságok miatt, nem tudom visszaállítani. Olyan, mint amikor (visszatértem Linuxra és tapasztalat híján) nem írtam be az fstab-ba az NTFS partíciót, csak a lemezkezelőben csatoltam. Az meg csak akkor csatolt automatikusan, ha manuálisan beléptem a partícióra. Most fel van csatolva, de valami nem kerek és ez a gksu hiba már az előző telepítés után is előjött. Hozzáteszem, telepítés befejeződött, futtattam a feldobott telepítéseket és utána szerkesztettem volna az fstab-ot és a grubot tehát ezekkel kezdtem volna. Így nem én cseszek el valamit, maga a rendszer ilyen hektikus, vagyis a stabil verzió instabil...
Azért tettem fel, mert azt hittem, hogy stabil verzió, már nem lehet túl sok averziója... a kernellel meg segíteni szerettem volna a fejlesztést. Igaz, már elegem van abból, hogy mióta Linux-ra váltottam, mást sem csinálok csak telepítek. A gyári előtelepített Winfos Vista 5 évig ment a laptopon és soha nem látott kék halált. Én cseréltem Winfos 7-re, aminél egyszer fordult elő az egyik driver telepítése alkalmával (vagy 30 drivert kell telepíteni ehhez a hülye laptophoz). A laptop meg még szép, hogy futtatja a legújabb kerneleket, ez a gép még így 6 év távlatában, most is bivaly erős napi használatra.
-
Fritz Teufel
addikt
linux-headers-3.15.0-031500rc2-generic_3.15.0-031500rc2.201404201435_amd64.deb
linux-headers-3.15.0-031500rc2_3.15.0-031500rc2.201404201435_all.deb
linux-image-3.15.0-031500rc2-generic_3.15.0-031500rc2.201404201435_amd64.debGondolom ezeket a generic csomagokat kell valamint az all-t hozzá.
-
assemble
addikt
Kozben a skype-nal megoldodott a gond, valoszinuleg hianyzott a sni-qt csomag, amit elvileg felrakott volna magatol ha a software center-bol installalom, de nem onnan csinaltam. Szoval ujrainstallaltam onnan es jo lett. Beallitottam autostart-ot is ra (fura, hogy manualisan kellett).
Hangouts-nal meg mindig nincs ikon, de az mar a legkevesebb -
-
-
-
-
Hát ez azért konfigtól és driverektől is függ.
Én majd pár hét múlva, ha lesz 2 napom, rakom újra (mondjuk egy esős hétvégén...)
Az asztalimon rengeteg szolgáltatás van, amit be kell lőni, az sokáig szokott tartani. De szegény 12.04-et rendesen lepusztítottam már, szóval idejeAmúgy a 14.04-ből lesz KDE-s még?
-
Syl
nagyúr
Nekem a béta, sőt a 13.10 alap (compiz nélkül is) minimize/restore műveletei is piszok lassúak, pláne, ha a 12.04-hez hasonlítom. Ráadásul a 12.04-et compizzal piszkosul be lehet gyorsítani.
(#14924) bwooster
Tudjuk honnan nyúltak.
Az OSX-ből, nagyon helyesen.
Ha vindózból nyúltak volna (ne adj Isten, a win8-ból), le sem töltöm, nemhogy hónapokig használni! -
törölt tag
Az alapszitu: itthonról tartom karban egy ismerősöm gépét. Az övé router -- most éppen az említett típus -- mögött van. Itthonról nem tudok belépni, amikor ott voltam náluk, akkor az ő hálózatára csatlakozva akkor is be tudtam, amikor a 192.x.x.x, a router által kiosztott, és úgy is, hogy a szolgáltató által kiosztott (az egyébként itthonról is próbált) IP-címet pötyögtem be. És természetesen beállítottam pf-ot, vagy legalábbis azt hiszem, mert a beállítófelületen beírtam az ehhez szükséges dolgokat. Ha nem így lenne, akkor a külső IP-címet beírva nem tudnék belépni még úgy sem, hogy egy routeren vagyunk.
A régebbi routereken is be volt állítva a pf, mert aktív volt a tűzfal. Az egyik router ráadásul a sajátom volt korábban, csak az övék tönkrement, és odaadtam nekik.
No, majd csinálok képeket a pf-beállításról, meg a többiről is, hátha jobban látjátok, és tudtok segíteni.
-
Ne is mondd:
uptime
12:07:52 up 31 days, 20:16, 4 users, load average: 0,16, 0,12, 0,12
3.13.0-8-genericAzóta fut, hogy összeraktam. Magával a rendszerrel már nincs különösebb bajom, egyes progiknak azért még nem árt frissülniük, mert néha rakoncátlankodnak. A változások is tetszetősek, alig várom, hogy fő rendszeremnek használjam.
-
Igen, jött egy use base-files update.
Mostanában nagyon sok update érkezett, 2 új kernel is. Ami mondjuk kicsit aggasztó is, hogy egyik napról a másikra új kernel jön, akkor milyen lehetett az első.De mindegy, még nem indítottam újra a gépet, szóval tudok várni.
De jó látni, hogy így beindult. -
-
-
-
Remekelek28
őstag
Mi az a live cd? Pendrive-ra raktam rá a képfájlról,rufus programmal. be is jön de csak középen tölt az ubuntu felirat alatt 5 kis pötty.
ennyit csinál.
cd-ről nem tudok telepiteni,mert nem jó a cd iró.az a baj,hogy az xp-men átirtam a boot.ini fájlt és nem enged se belépni se újratelepiteni semmi,,folyamatosan hal.dll hibát ir ki.
Nincs semmi megoldás? Dobhatom ki a gépet? ráadásul nem is az enyém. -
Azt remélem tudod, hogy a linux multiuser OS. Egyszerre több ember is be tud lépni.
Ha telepíted a transmission deamon verzióját, azt CLI-ből is tudod futtatni (mondjuk egy cronnal minden gépindításkor). És akkor a GUI már csak erre a daemonra csatlakozik. Akár másik gépről is. -
-
n00n
őstag
Azóta megoldódott. Erre cseréltem a szabályt:
ACTION=="add" KERNEL=="sd?1", SUBSYSTEMS=="usb", ATTRS{product}=="ADATA USB Flash Drive", RUN+="/bin/mount /dev/%k /mnt/pendrive"
ACTION=="remove" KERNEL=="sd?1" RUN+="/bin/umount /dev/%k /mnt/pendrive"
ACTION=="remove" KERNEL=="sd?1" RUN+="/bin/rmdir /mnt/pendrive" -
-
-
-
-
Penge_4
veterán
Ha a pénztárcámhoz viszonyítom, akkor nekem is. Ha ahhoz, hogy egy iPhone duplája, tudásban kőbalta és képesek érte 38 órát sorban állni, akkor azt mondom, baromi jó vétel ennyiért.
Ahogy így elnézem, anyag terén abszolút nem lehet rá panasz. Hardver terén is csúcs (bár eléggé szűkre fogták, pl. Fastest multi-core CPU, de azért 4 giga RAM nem semmi, az asztali gépembe fele ennyi van csak), az is meggyőző, hogy dualbootos Androiddal (így az alkalmazáskínálat is ott van) és a személyes kedvencem: Desktop OS-ként is funkcionál. Ergo: Ahelyett, hogy desktopon kényszerítenének rá valami buta mobilos OS-re (khm... Metro UI... khm), inkább a telefon hordozza magában a teljesértékű desktop OS-t, amit billentyűzettel, egérrel és monitorral bárhol, bármikor használatba vehetsz, a telefonon pedig csak egy tapicskolásra optimalizált GUI-t kapsz a teljesértékű Ubuntu OS-hez.
A kijelző felbontása viszont sovány (1280 x 720), mikor a már elég régóta forgalomban lévő Xperia Z 1920x1080, azaz fullHD. Szóval a F1-es hasonlat igencsak égő. A 8mp-es kamera is akkor már lehetne 41 megapixel, mint a Lumiában. Ha már F1-es hasonlatokkal dobálózunk, akkor legyen csúcskészülék minden tekintetben.
Majd a második kiadásban remélhetőleg ezeket is orvosolják.
-
-
Ilyenem nincs, csak olyan, hogy Frissítéskezelő. Azon belül ha a Beállításra kattintok akkor van egy Egyéb szoftver. De ez az ablak sem úgy néz ki mint ahogy te mutatod:
Illetve még a Rendszerbeállítások alatt van egy ilyen, hogy További illesztőprogramok, ott csak az jött ki, amit telepítésnél eleve feltett a wifihez:
-
Pl azért, mert valamilyen eszköz lett telepítve, pl egy mobil és az adott hozzá menüpontokat az alap BT menühöz. Nálam egy sima BT adapter- és fejhallgató van, ezért nincs olyan menüpontom, mint nálad.
"Valamit szerintem elpiszkáltam inkább:"
Á, dehogy...Ha ilyen app-okat hazsnálsz, akkor nincs min csodálkozni...
-
quailstorm
félisten
Most hadd ne kelljen tapsikolnom mert működik a számológép... Hol van ez a használhatótól? Viccből fel lehet rakni, felhívni egy számot, kattintani egy fényképet, de semmi egyéb.
Nagyot fog szólni? Nem hiszem. Csak hogy jó lesz. De ilyen állapotban nem hoz tűzbe. Ugyanis nem ubuntu, hanem android mod... Majd ha natív lesz teljesen, úgy ahogy egy normális rendszerhez illik, waylanddel meg Xorggal.
Az a gáz, hogy széthypeolták az egészet, és ott se tart, mint egy Nemo N900-ra... Viszont a Jolla meg ma jön ki. Szal kissé le vannak maradva, csalódtam bennük.
A jelenlegi helyzet az, hogy van egy UI demózására alkalmas szarkupac, amit lelkesen addig moddoltak, hogy ne legyen annyira bazi égő. Még ennek idő kell.
félre ne értsd, nagyon szeretnék én ubuntu touchot használni, csak amíg nincs csak egy droidra épülő UI demó, addig nem értem minek ezért egy telót szétbarmolni. Simán lehetne egy droid app is, és sokkal több emberhez jutna el...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- Lexus, Toyota topik
- Háztartási gépek
- Epic Games
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Netfone
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Intel i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Lenovo IdeaPad V110 - i3-6GEN I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Fujitsu USB Port Replicator PR09 docking station (1x5K vagy 2x4K felbontás) (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest