- iPhone topik
- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- Magisk
- Fotók, videók mobillal
- Realme GT Master Edition - mestermunka
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- One mobilszolgáltatások
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Ugyanakkora telepet kap a Redmi csúcstelefon, mint a csúcstábla
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
-
-
Powertop esetleg.
Én is most próbáltam ki, az auto-tune kb. mindent bekapcsolt akkuról működve. 1:38-at ír akkus üzemidőre (kis akkus T430, 50%-ra amortizálódott 6 cellás akkuval).@lev258 : Most néztem, nekem a pcie_aspm paraméter be volt kapcsolva gyárilag.
grep ASPM /boot/config-kernelverziója -
Frawly
veterán
Konkrétan milyen DE alá kéne? Gnome esetén tudok ilyen komolyabb megoldásról. Illetve más alá is elérhetők bizonyos megoldások, de azok többsége csak ICC színprofilt enged betölteni, vagy a színeket csak koloriméteres mérést követően engedi birizgálni.
Én egy időben használtam egy kisebb utilt, valami női neve volt, nem emlékszem, azzal csak gammát és színeket lehetett állítani. Laptop kijelzők nem támogatják a kontraszt, színtelítettség állítását.
-
-
Nem biztos, hogy neked írta ezt, ill. sem!
A mesa nálad nem tűnik réginek
OpenGL: renderer: Mesa DRI Intel HD Graphics 520 (Skylake GT2)
Mesa 18.0.5
version: 4.5(compat-v: 3.0) Direct Render: Yes
, gyakorlatilag ugyanez van nálam is:
Graphics: Card: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Trinity [Radeon HD 7660D] bus-ID: 00:01.0 chip-ID: 1002:9901
Mesa 18.0.5
Display Server: x11 (X.Org 1.19.6 ) drivers: ati,radeon (unloaded: modesetting,fbdev,vesa)
Resolution: 1600x900@59.98hz
OpenGL: renderer: AMD ARUBA (DRM 2.50.0 / 4.15.0-38-generic, LLVM 6.0.0)
version: 4.3(compat-v: 3.0) Direct Render: Yes
Ha Ubuntu 18.04.1-nél már újabb a Mesa verzió, akkor bocsi!
Ez a display vibrálás elég érdekes jelenség, lehet, hogy gyengült az akksi és az energiatakarékos beállítások nem aktivizálódtak? Szerintem nézz körül az Energiakezelő vagy hasonló nevű beállításoknál és teszteld, minden működik-e.
-
lev258
veterán
Az általam adott link segítségével beállíthatod a maximum órajelet. Ha úgy látod, nem a proci eszi a gépet, akkor lehet ismerkedni a TLP-vel. Sokkal több energiatakarékossági funkcióhoz ad hozzáférést. Windows-on ezek közül több is működik alapértelmezetten.
Egyébként én még a fényerővel is szoktam játszani, azzal is lehet spórolni. -
xrandr
kimenet!Ha már a display nem OK.
Egyébként amennyire én meg tudom ítélni, driverekkel nincs gond, sajnos sokáig tartó vizsgálatok után ritkán azért ki szokott derülni, hogy nem csak sw hiba létezik, hanem hw-es is.
Emiatt meg kéne próbálnod live Linux-szal megnézni, fenáll-e ugyanez a jelenség!?
-
Szerintem kezdjük innen, néz meg mely kimenetekre lesz szükséged!
Gyakori Linuxos terminál parancsok hibakereséshez (kezdő Linuxos topic számára)
Ha hosszú valamelyik kimenet, akkor pastebin-nel rakd be!
Nekem már az érdekes volt, hogy a compizt említetted.
-
-
-
zodo
nagyúr
Köszönöm.
Időközben megtaláltam hogy a 32bit-es lehet a jobb választás.
Swap-ról eddig úgy tudtam hogy főként hibernálás végett jó ha van.
Átlag felhasználó vagyok és jelenleg dual boot rendszeren és egy régebbi laptopon is Mint 18 mate van fent.
Valamint párom szintén régebbi Lenovo brand gépén is ez fut igaz mindben van min 4 Gb ram de nincs Swap.
Nem is szeretném bonyolítani a telepítés folyamatát ezzel mert nem igazán értek az egyéni telepítési lehetőségekhez.Ubuntu Mate ajánlat miért lenne ideálisabb választás? Kisebb rendszerkövetelmény végett?
-
kispx
addikt
Én csak a kérdező kérdésére válaszoltam. Én sem használok sandboxot sem Linux, sem Windows alatt.
> "és ez lenne a lényeg...mi lehet az a Linuxra nézve káros akármi, amit visszafoghat ? "
Visszafoghat. Az egy másik kérdés, hogy lesz-e mit visszafogniNagyságrendekkel kevesebbet támadják a Linuxokat.
-
God Vazzeg
veterán
Érdekes a dolog, és köszi hogy írtál. Így tényleg használhatatlan, mondjuk a fenti funkciók egyikét se használom, lehet azért nem jelentkezik nálam a bug. Tv van másodlagos monitorként hdmi-n rá akasztva, de full hd tartalmat is viszi 40% körüli proci terhelés mellett. Nincs villogás, meg lassulás se nálam közben. Giga B150 lap, és i5-6400 proci, ddr4 ramokkal.
Linux mint 18 x64 cinnamon
-
-
God Vazzeg
veterán
Az összefoglalónál levő leírást csináld meg intel vga-hoz valót és rendben leszel
Ez a lényeges:
Rakd a /usr/share/x11/xorg.conf.d mappába a 20-intel.conf fájlt az alábbi tartalommal:
Section "Device"
Identifier "Intel Graphics"
Driver "intel"
Option "AccelMethod" "sna"
Option "TearFree" "true"
Option "DRI" "3"
EndSection -
Inkább video driver. Más kimeneti modullal sem jó? És más filmmel?
Nekem is vannak ilyen mpegek (jellemzően amit asszony vesz fel TV-ből), ami kicsi marad. Végső esetben bele lehet zoomolni.
Mplayerben kicsit jobb ez a funkció, ott finomabb lépésekben lehet nagyítani a videót. -
-
Nálam szintén Digi optikai net (igaz csak 100/50-es) és simán megy router nélkül is direktbe kötve DSL módban is (igaz nem Ubuntu, de 14.04 alapú Mint), szóval vagy beállításbeli, vagy network-manager verzióbeli eltérés lehet, esetleg gnome-keyring megléte/nem megléte is okozhat fura anomáliákat.
-
n00n
őstag
Zártat, játékhoz az dukál.
@forzamo: Ez így nem teljesen igaz. Már az NVIDIA is egyre többször járul hozzá kóddal, illetve dokumentációval a Nouveau (nyílt driver) fejlesztéséhez. Persze még mindig fényévekre van a zárttól, de azért az elmúlt 1-2 évben sokat fejlődött. Nálam tavaly még max fordulatszámon pörgette a GPU ventijét, most már ugyanúgy tudja szabályozni, mint a zárt.
@hcl: Minek az Nvidia Control Panel (vagy Center vagy mi a neve
) ? Az Ubuntu Beállítások / Kijelzők alatt tökéletesen be lehet állítani a második kijelző dolgait jó ideje. Persze nem olyan részletesen, de alap felhasználók 95%-ának tökéletes.
-
Én eddig csak régebbi cuccokat hajtottam zárttal : FX5200, 9600GT, 8600GE. Ezek kb. problémamentesek, annyi kitétellel, hogy az idióta Nvidia (vagy a Canonical) a legutóbb elkefélte az Nvidia Control Panelt, azóta a második monitor supportja az xorg.conf-on át valósul meg
De hamarost újrarántom a masinát, akkor megjavul.
-
-
HuMarc
veterán
Én mikor csatolok valamit, előjön, hogy mit csináljon, és olyan opció is van, hogy ne tegyen semmit. Szóval a 2)-es alapból nem így működik, te már egyszer kiválasztottad, hogy nyissa meg.
Megoldás: Rendszerbeállítások -> Részletek -> Cserélhető adathordozók és itt be lehet állítani, hogy mit tegyen.
Jobbklikk a kötetre -> Eltávolítás az Indítóból.
-
gery2123
őstag
Na ez a hír remek. Nekem nincs csak egy dedikált vga benne. Akkor várni kell. Az a baj hogy a hőfok tényleg magasabb, jóval magasabb mint win alatt. De az új kernel hátha hoz majd javulást, mert jó lenne ha tudnám azt használni amit szeretnék. De ha nem akkor meg a 14.04 erkezeseig megpróbálom lecserelni, pedig már nagyon szeretem ezt a notit.
-
Tutu7030
veterán
Az openshot nálad stabil? Régebben is gyakran elhasalt a videó kódolás végén (amikor pont kész lett volna), pedig a fájl is elkészül, csak éppen nem játsza le semmi. Tegnap az új gépre is telepítettem, és első nekifutásra is rögtön lyukra szaladt, pedig csak egy ~98MB-os mp4-et próbáltam szerkeszteni.
-
klasszsrac
tag
Ha jól emlékszem friss telepítésnél is néha dobott hibát. Hanyag voltam, mert nem néztem utána mi okozta, mivel működött tovább. Nem omlott össze. Még a gedit küzd leállási gondokkal. Mivel android forráskódot fordítok benne, néha több gedit ablakot is megnyitók. És bezárásnál a nem szerkesztett ablak jelez hibát.
Mivel maga a fő funkciója, amire használom, android rom építés működik, a többi hiba jelzés érdektelen számomra. Elsődlegesen win8-t használok úgyis. -
-
törölt tag
Az indítópultnál a hozzáadást választva a parancshoz keresd meg az indítófájl. Júzer program esetében nagy eséllyel /usr/bin/programnév helyen találod. Hogy konkrétan az adott programnak mi az indítófájlja, azt a Synapticban "a telepített fájlok" fülön találod az adott programnál.
-
HeavyToys
senior tag
Sziasztok!
Újra zavarnálak titeket, fentebb már említettem, hogy nem tudom szabályozni a 13.04-alatt a fényerőt az Acer Aspire 5349-es laptopomon.
Tudnátok egy komplett grub-ot linkelni, amivel működnie kéne a fényerő szabályzásnak?
Érdekesség, hogy a terminál alatt, amikor beírom a sudo gedit /etc/default/grub-ot akkor kiírja, hogy nem root pontosabban ezt:
(gedit:2419): IBUS-WARNING **: The owner of /home/kvt/.config/ibus/bus is not root!
Tudnátok valami megoldást a problémámra?
Üdv és köszi előre is!
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Noblechairs HERO Fekete/Platinafehér Gamer Szék
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 5060 Ti 16GB Zalman i3 NEO Enermax 650W
- SanDisk Extreme Portable 8TB (SDSSDE61-8T00-G25)
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest