- iPhone topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Google Pixel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Minden készen áll a Galaxy Unpackedre
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
#63718632 #38591 üzenetére
Igen, ez már fentebb is lett javasolva, illetve már én is megtaláltam korábban a dconf-ban ennek a gnome-os megfelelőjét.
De a problémát ez nem oldja meg. Ez csak annyit csinál, hogy be tudom állítani vele, hogy mondjuk már 50%-on jelezze, hogy alacsony a töltöttség, én viszont azt szeretném megoldani, hogy amikor 50%-os töltöttséget jelez ki, az ne a 0-56 Wh tartománynak, hanem a 18,5-45 Wh tartománynak legyen az 50%-a, illetve ha adott töltöttségen van az akku, akkor ne a 0 Wh-hoz képes, hanem a 18,5 Wh-hoz képest jelenítse meg a százalékos értéket. -
válasz
tordaitibi #38590 üzenetére
kb. 1 órát ketyeg el normál terhelés mellett.
Az világos, hogy az akkuja már nem a régi, de attól még nem normális dolog az, hogy fixen 0 Wh a 0% töltöttség.
Éppen ezért lenne jó az alsó küszöbértéket feljebb emelni, hogy a valóságnak jobban megfelelő értéket jelöljön a százalékos érték, illetve ha direkt szűkebbre szabom a használható tartományt, azzal kímélni is lehetne az akkut, bár ez ezen az akkun már nem sokat segítene.
Ami viszont biztos, hogy a jelenlegi kalibrálatlansága az akkunak kicsit sem tesz jót. -
válasz
tordaitibi #38587 üzenetére
Igen, tisztában vagyok az akkuk működésével, csakhogy te épp az ellenkezőjét írod le annak, amit el szerenék érni:
Én azt szeretném, hogy 0 helyett egy általam megadott Wh érték legyen a 0%, hogy ne legyen az, hogy 40% körül fogja magát, és lekapcsol a gép, hanem a 0% az legyen, ahol lekapcsol, ami kb. 18,5 Wh, szóval ne is tudjon az alá menni, ezt akarom elérni, nem azt, hogy lejjebb tudjak menni vele. -
válasz
tordaitibi #38583 üzenetére
nincs cserélve benne a cella, teljesen gyári.
Kb. 5 éves, szóval volt ideje elöregedni, de ez akkor sem magyarázat arra, hogy miért 0,0 Wh a 0%, amit elvileg el sem lenne szabad érnie, mert az tönkreteszi az akkut.
A kérdés az, hogy honnan vesz a rendszer ilyen légből kapott értékeket, és hol lehet ezeket felülírni.
Én éppen csökkenteni szeretném azt a tartományt, ami a 0-tól 100%-ig van, mert a gyári értékek értelmezhetetlenek, ennek megfelelően pedig a működés sem optimális (sőt, kifejezetten szar) -
-
-
-
Sziasztok!
Olyan problémám van, hogy az akku értékeit szereném manuálisan beállítani, viszont erre sehol sem találok lehetőséget az oprendszeren belül.
Az van, hogy a rendszer valami különös megfontolásból azt hiszi, hogy a 0,0 Wh számít 0%-nak, míg az 56,2 Wh a 100%-nak, amik teljesen abszurd értékek, ezért nem is tudja ezeket elérni, a valóságban ezért kb. 92%-ig tud feltölteni, míg olyan 40% körül lekapcsol.
Holott van az energiastatisztikák között egy "energia feltöltve" című adat, ami az én esetemben 45,5 Wh, ami az általa gondolt kapacitásnak kb. 81%-a.
Hogy tudnám tehát azt megértetni a rendszerrel, hogy a 0% az kb. 18,5 Wh, nem pedig 0,0 Wh, és a 100% az kb 45,5 Wh és nem 56,2 Wh?A power-calibrate progit ismerem, azzal állapítottam meg azt, hogy kb mennyinél kapcsol le, de ez csak egy ütemezett stress test az akkunak, nem segít a megfelelő értékek beállításában semennyit.
-
Hát, ha már váltanál Ubuntura, és megszoktad a Mint-et, akkor én az Ubuntu MATE-et javasolnám.
Ami különbség van a kettő között, hogy a Mint felülete, a Cinnamon a GNOME 3.x-ből lett átalakítva, hogy jobban hasonlítson a klasszikus GNOME felületre, míg a MATE a GNOME 2.x felület fork-ja, tehát nem hivatalos folytatása, mivel a GNOME fejlesztése a 3.0-nál teljesen más irányba ment el anno, mint előtte. -
Felmerült bennem egy kérdés:
Bár korábban sem nagyon volt szó konkrét dolgokról vele kapcsolatban, de 1-2 alkalommal csak említés szintjén olvastam az Ubuntu Personal-ról. az a konvergenciával együtt kuka lett?
Úgy rémlik, hogy a PC-s és mobilos, azaz lényegében a nem szerver és nem IoT, hanem személyi felhasználásra szánt Ubuntu kiadás lett volna az. Csak egyrészt eddig sem volt annyira téma, meg a Unity felhagyásakor sem került említésre, hogy ezzel mi van. Mert pl attól, hogy nem lesz mobil kiadás, attól még létezhet maga a fogalom/kategória. -
válasz
balu999 #30342 üzenetére
Nem. Ubuntuból 6 havonta jelenik meg stabil kiadás. Mindegyik "végleges" olyan értelemben, hogy élesített, nem béta kiadások. Minden 4. kiadás "LTS" azaz a normál 9 hónap helyett 5 éven át kapnak javításokat. Ezen felül az LTS kiadások szoktak kapni alverziókat, mint pl 16.04.2 ami újabb szoftvereket, pl frissebb kernel, frissebb grafikus driver, stb tartalmaznak, amiket újabb Ubuntu kiadásokból portolnak vissza. Pl a 16.04.2 tartalmazza a 374-es nvidia drivert, ami újabb Ubuntuból lett visszaportolva a 16.04-be.
Ezen kívül egyes spéci eseteket leszámítva az LTS Ubuntukból nincs nem LTS verzió, hiszen ha már kap frissítést az LTS, akkor minek csinálnának egy olyan verziót, ami azt ne kapná meg? Ugyanígy nem LTS verziókból sincs külön LTS, mert akkor már annyi erővel a sima is megkaphatná azokat a frissítéseket.Szerk.: A fórumtárs teszt verzió alatt arra gondolt, hogy míg a nem LTS Ubuntuk esetében általában a fókuszt az kapja, hogy a lehető legfrissebb szoftvereket tartalmazza, addig az LTS kiadásoknál az azt megelőző 3 kiadásban szerzett ismereketet felhasználva egy elvileg (!) stabilabb kiadást tudnak csinálni. De ettől még a nem LTS-ek nem béták, csak jellegükből eredően szokás úgy kezelni.
Egyébként tapasztalataim alapján az LTS kiadások első verziói hasonló kiforrottsági szinten vannak, mint a nem LTS-ek, a különbség akkor kezd érződni, ha .1, .2 stb verziót használsz.
-
válasz
sz.balazs.95 #30336 üzenetére
Update: újrakonfiguráltam az X.org-ot. most a bejelentkezési képernyőig ok, de belépni nem tudok, visszadob a belépési képernyőre.
-
-
az xorg.conf nekem ebből áll:
Section "ServerLayout"
Identifier "layout"
Screen 0 "nvidia"
Inactive "intel"
EndSection
Section "Device"
Identifier "intel"
Driver "modesetting"
BusID "PCI:0@0:2:0"
Option "AccelMethod" "None"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "intel"
Device "intel"
EndSection
Section "Device"
Identifier "nvidia"
Driver "nvidia"
BusID "PCI:1@0:0:0"
Option "ConstrainCursor" "off"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "nvidia"
Device "nvidia"
Option "AllowEmptyInitialConfiguration" "on"
Option "IgnoreDisplayDevices" "CRT"
EndSectionIde hova rakjam be azt, hogy
Option "Buttons" "7"
Option "ButtonMapping" "1 2 3 6 7"?
-
válasz
theuprising #30309 üzenetére
Valami felhasználóbarátabb megoldás nincs?
-
Az egerem oldalsó gombjai egy ideje előre/hátra helyett Alt+Tab / Super-ként működnek.
16.04 és 17.04 alatt egyaránt.
1. Miért?
2. Hogy lehetne "visszacsinálni"? (friss telepítés, szóval alapból nem értem, miért működnek ilyen furán) -
-
-
-
-
Sziasztok.
Olyan problémám van, hogy van működő netkapcsolat, de jóformán csak a Telegram és a Steam tud ténylegesen csatlakozni a netre, semmi más.
Más eszközön nincs ilyen jellegű problémám.
Ubuntu 16.10et használok. -
-
-
-
-
-
válasz
koviamy #26245 üzenetére
A gyári progik, + amiket az Ubuntu Software-ről telepítesz, azok tárolókból frissülnek, ha oda kerül fel új csomag.
A "gond" akkor van, ha nem innen, hanem egy szimpla "deb" csomagból telepítesz progit.
Bár a Steam állított be magának plusz PPA-kat, szóval elvileg onnan automatikusan kellene hogy frissüljön, oszt mégis azzal zaklat, hogy frissítsem, de azt már lenemírná, hogyan.
De pl. a Telegram meg úgy oldja meg, hogy van egy kis program, ami mindettől függetlenül szedi le magának a frissítéseket. -
-
1. Hogy lehetne azt megoldani, hogy ez ne jelenjen meg minden egyes alkalommal, amikor elindítom a Steamet?
2. Hogy lehetne megoldani azt, hogy ha elindítom pl. az ETS 2-t, akkor ne ilyen picike is képenyőbe jelenjen meg onnantól kezdve minden a rendszer újraindításáig?
3. akármikor megnyitom az Evolutiont, ilyen bejelentkezési kulcstartó feloldása izéség jelenik meg, ami az előző rendszeremnél használt (!) felhasználói jelszót fogadja el.
ez pl wtf? -
3.16.3-as HPLIP driverem van.
Hogy kell scannelni? -
válasz
sz.balazs.95 #26216 üzenetére
-
-
Van egy más jellegű problémám is:
Adott ugye a karaktertábla.
Ha egy karakterre a rendszer azt mondja, hogy nincs hozzárendelve karakter, (valószínűleg azért, mert olyan Unicode verzióba került bele magába az Unicode-ba a karakter, amit az Ubuntum még nem ismer) ilyen esetben a karaktertábla ezen elemei akkor is üresek, hogyha olyan betűkészlet van kiválasztva, amely tartalmaz karaktereket azokra a helyekre is.Képpel illusztrálva a jelenség:
Itt ugye 4 karakter van, ami "üres" ( 🙁 - U+1F641 🙂 - U+1F642 🙃 - U+1F643 🙄 - U+1F644 ).
Ha duplán kattintok rájuk, akkor az alsó szövegdobozba rendesen beírodnak, ahogy annak lennie kell, azaz működik, csak hiányos a megjelenés.Erre létezik valami megoldás?
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
válasz
sz.balazs.95 #26178 üzenetére
Az megoldhatja a problémámat, ha egyszerűen letörlöm a networkmanager csomagot, majd a telepítőlemezről telepítem?
-
nálam így néz ki a hibaüzenet terminálban:
~$ sudo NetworkManager
(NetworkManager:4243): GLib-WARNING **: GError set over the top of a previous GError or uninitialized memory.
This indicates a bug in someone's code. You must ensure an error is NULL before it's set.
The overwriting error message was: A kulcsfájlból hiányzik a(z) „connectivity” csoport -
Olyan problémám lenne, hogy a hangkezelő tökéletesen használhatatlan.
Hiába némítok el 1-1 alkalmazást, totál káosz lesz a vége, olyan programok is némítva indulnak el, amiket le se némítottam, és olyan programoknak meg visszaáll a hangja, amiket előzőleg lenémítottam.katasztrófa
14.04.4 van fent.
-
-
-
-
Van olyan progi, amivel meg lehet csinálni, hogy a háttérképem az adott nap Bing háttere legyen, mint Windows 8.x-en?
tomtyi: Az egyetlen dolog, ami miatt felmegyek minden nap a Bing-re az a háttér.
-
-
Sikerült, megoldódott.
Nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget(végre nem a hulladék telóról kell fórumozzak.
)
szerk.: És a Shadow Warrior is gyönyörűszépen fut, ahogy kell
-
-
-
-
-
válasz
sz.balazs.95 #25272 üzenetére
update: töröltem az nv csomagot de még mindig nem ok.
-
-
válasz
lev258 #25255 üzenetére
Nem igazán történt semmi különös a shifttől se.
Bejön egy fekete képernyő egy kis vízszintes vonallal a bal felső sarokban és ennyi, itt megáll a tudomány.ubyegon2: egész eddig jó volt a zárt drivert amikor is egy idő után egyszerűen csak a nyíltat használta hiába volt beállítva a zárt és hibába kapcsoltan nyílt driverre meg vissza.
-
-
-
-
-
-
-
válasz
sz.balazs.95 #25207 üzenetére
Nos, telepítettem parancssorból: sikerült megint elkúrnom ezt a hulladék X.Org-ot...
Arról nem is beszélve hogy valami tök régi drivert tolt fel a fenesetudja honnan mivel semmilyen ppa-t nem adtam a rendszerhez. Konkrétan a 352.xx helyett 304.xx van fent. -
-
-
-
-
-
Van egy olyan problémám, hogy nemes egyszerűséggel nem tudom engedélyezni a zárt Nvidia drivert.
Hiába választom ki, hiába indítom újra, és hiába van most is az kijelölve, mintha az lenne használatban, de ennek ellenére ugyanúgy a nouveau van használatban. Egyrészt sokkal szarabb a játékos teljesítmény, mint szokott lenni, illetve bootoláskor szöveges cuccot ír a DRM-mel kapcsolatban, ami nem szokott megjelenni zárt driver esetében.tl;dr: nem tudom a zárt nv drivert használni. ;-;
-
válasz
Thocy a ZAGY #25176 üzenetére
Mondjuk 1 Teráért nem rossz ár a 10 €.
Asszem erre benevezekEgyelőre úgy néz ki, hogy a Nautilus integráció is remekül teszi a dolgát, az meg már csak egy bónusz, hogy mobilon meg az ES integráció is hasonlóképpen remekül működik c:
-
°\( ^ᴥ^)/° [link] °\(^ᴥ^ )/°
-
válasz
DrojDtroll #25173 üzenetére
a Mega oldaláról lehet letölteni klienst, ami beépül a Nautilusba.
-
válasz
DrojDtroll #25171 üzenetére
Leszámítva hogy nem szinkronizálja se le se fel a fájlokat, teljesen oké.
-
Tudtok mondani olyan cloud szolgáltatást, ami normális tárhelyet ad, ami elég backupoláshoz, (nem ilyen 1-2 GB komolytalanság) és van hivatalos Linux kliense, ami lehetőség szerint működik is?
-
-
-
-
A zárt Nvidia driver működik Mir alatt, vagy csak a nyílt?
-
-
-
-
-
Egy egyszerű kérdés:
Hogy lehet Ubuntun scan-nelni?A nyomtatás remekül megy, de scannelésnél se a gép se a nyomtató nem látja a másikat.
Egyébként Wi-Fi-n megy a nyomtató (ami AIO, scanner és fénymásoló is egyben) és ami egy HP -
-
-
-
-
Adott egy UEFI-s laptop.
A 14.04 live-ban szépen elindult, a telepítés is lement gond nélkül, de nem bootol a rendszer.
Mit kell még pluszba csinálni, hogy működjön is a dolog? -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Path of Exile (ARPG)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- iPhone topik
- Futás, futópályák
- Spórolós topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Telekom mobilszolgáltatások
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Hobby elektronika
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Antivírus szoftverek, VPN
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Bomba ár! Dell Latitude E6520 - i7-2760QM I 8GB I 256SSD I Nvidia I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Gari!
- Realme 8i 64GB / Normál állapotban / 12 hónap jótállással
- Samsung Galaxy S22 Ultra 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I 14" WQHD HDR I Cam I W11 I Gari!
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged